Panáček v reality show

X Factor Australia 2015: Semifinále v podání Top 4

22. Listopad 2015 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

Louise Adams Top 4

Zbývají už jenom čtyři nejlepší, kteří jsou jen jediný krok od velkého finále. Jaké výkony předvedli na jeho prahu? Kdo zazářil a kdo zůstal vzadu? Jací nás navštívili hvězdní hosté? A která trojice postoupila do Grandfinále? Na to vám odpovím se ve svém rekapu.

Big T

zpíval: Charlie Puth feat. Meghan Trainor – Marvin Gaye
Tak úvod semifinále se příliš nepovedl. Pohyby měl Big T sice na jedničku (a chválím ho, že ze svého handicapu dokáže udělat přednost), avšak zpěv tentokrát místy dost tahal za uši, jak intonačně, tak hlasově, jelikož Big T tentokrát přecházel do pro něj nepřirozeného „relišího“ mečáku. Škoda, že tuto píseň nezpíval spíš Cyrus, kterému by sedla podle mě líp.

Jess & Matt

zpívali: Lady Antebellum – Need You Know

Jess & Matt ve druhé polovině soutěže vyloženě chytli druhý dech. V této chvíli už nepůsobí jako talentovaný zpěvák se svou vokalistkou a jejich vystoupení konečně začala působit kompaktně. Matt se tentokrát schoval za klavír a nechal Jess trochu vyniknout. Nevím, čím to je, ale buď si na její hlas zvykám, nebo se fakt zlepšuje, ale tentokrát mi vůbec nevadila. Mínus dávám jen za (aspoň pro mě) nepříliš atraktivní výběr písně, jinak to bylo příjemné vystoupení.

Louise Adams

zpívala: Bill Withers – Ain´t No Sunshine
Louise je poslední sólovou zpěvačkou v soutěži, což by pro ni měla být z hlediska hlasování výhoda. Ani to jí však nenechalo usnout na vavřínech a opět předvedla fantastický výkon. Tady bylo snad všechno – skvělá barva, napětí od začátku do konce a navíc Louise pojala tuto bluesovou klasiku vyloženě po svém a dodala ji zcela nový rozměr. První touchdown večera.

Cyrus Villanueva

zpíval: Ed Sheeran – Don´t

Písně „dvojčete Matěje Hádka“ znějí ve světových (a teď už i v našich) soutěžích více než často, ovšem zrovna tento loňský singl je tak trochu výjimkou a neslýcháváme jej až tak často jako Thinking Out Loud, I See Fire nebo Photograph. Jak už jsem zmínil dříve, Cyrusovi sedí rychlejší věci lépe než balady, jelikož v nich může dobře prodat svůj výtečný cit pro rytmus. Za vyložený touchdown bych toto vystoupení sice neoznačil, ale kvalitní číslo to bylo určitě.

Big T

zpíval: Procul Harum – A Whiter Shade Of Pale
Při této písni si vždycky vzpomenu na jednu divadelní hru z Divadla na Vinohradech v hlavní roli se současným ministrem obrany Martinem Stropnickým, který zde pronesl repliku „To je Bach? Hajzl jeden, on to celý obšlehl od Procul Harum“. Big T zde podal rozhodně lepší výkon než v prvním kole a bez pochyby byl minimálně o několik tříd lepší než Barbora Opplová ve třetí české SuperStar. Toto retro sedí Big Tmu rozhodně líp než současné věci. Nejsem si však jistý, zda to stačí na zbylou trojici, která má trochu větší tah na branku.

Jess & Matt

zpívali: Kiss – I Was Made For Lovin´ You
Náš páreček si nechal záměrně to nejlepší do druhého kola. Jejich verze této glamrockové hymny byla vyloženě osobitá, plná energie a navíc zde perfektně vynikla Mattova muzikálnost. Pokud tohle viděli Kissáci, tak z nich musely ze závisti spadnout jejich masky. Druhý touchdown večera.

Louise Adams

zpívala: George Ezra – Blame It On Me
Tuto píseň mám neodmyslitelně spojenou se semifinále naší letošní SuperStar, ve které s ní zabodoval Daniel Křižka. A musím říct, že Louise jeho podání ještě překonala. Tohle nepůsobilo jako běžné vystoupení v talentové soutěži, ale Louisin samostatný koncert. Louise je muzikantka každým coulem a na pódiu je to na ní sakra znát. Už proto bych jí přál, aby celý X Factor vyhrála.

Cyrus Villanueva

zpíval: Phil Collins – In The Air Tonight

I tento Collinsův megahit je spojen s jedno tuzemskou soutěží, konkrétně s Hlasem ČeskoSlovenska a jeho první řadou, kde s touto efektní peckou zazářil Juraj Zaujec, který zde prezentoval svůj multiinstrumentalismus. Cyrus na bubny nehrál (na to měl bubeníka) a musel si vystačil jen s vokálem, ale ten zvládl bravurně a to nejen proto, že má místy podobnou barvu hlasu jako Collins. I díky scénografii bylo toto číslo setsakra efektní. Třetí touchdown a perfektní tečka za semifinále.

Pořadí podle DJ Vlada:

1. Louise, 2. Cyrus, 3. Jess & Matt, 4. Big T

Host večera: One Direction

zpívali: Perfect

Nejznámější boyband současnosti vystoupil letos na australském X Factoru již podruhé a představil svůj nový singl, který jen o pár dní dřív zazněl i v britské verzi X Factoru (ze které vám nabízíme video, jelikož australské vystoupení není k dispozici. Musím souhlasit s tím, co na adresu kluků nedávno napsal kolega VojtaP, že je na nich čím dál víc cítit vyčerpání, pročež si myslím, že plánovaná pauza jim jenom prospěje.

Společné vystoupení Top 4 a host večera: Justice Crew

zpívali: Good Time & Que Sera

Populární pop-rapová australská formace nejprve představila svůj aktuální singl Good Time a následně spojila síly se čtveřicí finalistů a dohromady zazpívali loňský hit Que Sera. Finalisti měli ve vystoupenáí jen minimální prostor, většinu si pro sebe zabrala hostovská formace. Styl Justice Crew není zrovna můj šálek čaje, ale musím uznat, že zvlášť po stránce pódiové prezentace měli své vystoupení propracované.

Host večera: Guy Sebastian

zpíval: Black & Blue

Mezi hosty se vetřel I jeden z porotců, kterému se dá říkat „australský Anet Langer“ (tzn. první a nejúspěšnější vítěz Australian Idolu), který představil svou horkou novinku. Píseň jako taková mě příliš nezaujala, takový tradiční dance-pop, ale Guy opět potvrdil, že je skutečně pan zpěvák.

Host večera: Rob Thomas

zpíval: Hold On Forever

Bývalý frontman americké rockové kapely Matchbox Twenty je v našich končinách známý především díky duetu se Santanou Smooth a svému prvnímu sólovému singlu Lonely No More. Podle mého názoru bylo jeho vystoupení nejlepší z hostů, píseň je svižná a příjemná a na Rob i přes svůj již pokročilý věk stále srší elánem.

Rozstřel:

V Top 4 už může být v bottom 2 kdokoliv, a tak tam podle očekávání spadl Big T, který byl v semifinále nejslabší, a celkem překvapivě ho doplnila Louise, která o večer dřív předvedla dvě výborná vystoupení.

Big T

zpíval: Gnarls Barkley – Crazy
Tento gigahit mám spojený zejména se dvěma tuzemskými touchdowny, které předvedli Lukáš Adamec a Kristína Mihaľová. Ani jednoho ze jmenovaných Big T nepřekonal, i tak bylo ale jeho vystoupení solidní a předvedl se zejména ve druhé polovině. Na druhou stranu to nebylo ani nic výjimečného, abych si řekl, že Big T patří do Grandfinále.

Louise Adams

zpívala: The Police – Roxanne

Takhle se má bojovat o mety nejvyšší. Louise předvedla už třetí parádní vystoupení za semifinále, ke kterému nemá cenu ani nic víc dodávat. Louise prostě do Grandfinále musí postoupit.

Kdo vypadl?

Porota tentokrát nevyřazovala, ale posílala přímo do Grandfinále. Chris a James samozřejmě hájili své koně, Guy poslal dál Louise a Dannii to hodila do deadlocku, ze kterého vyšlo najevo, že nejmíň hlasů dostal Big T, který tak soutěž opustil. Nutno říct, že spravedlivě, jelikož ze semifinálové čtyřky byl opravdu nejslabší, ačkoliv je to jinak velký sympaťák.

Hodnocení semifinále podle DJ Vlada:

Před branami Grandfinále soutěžící opravdu zabojovali a předvedli skvělé výkony. Louise, Cyrus i Jess & Matt si v semifinále připsali každý minimálně jeden touchdown, za který si finále zaslouží. Mezi touto trojicí se již v úterý rozhodne, kdo se stane vítězem sedmé řady X Factoru. Bude to osobitá muzikantka Louise? Nebo zvítězí univerzální zpěvák Cyrus? A nebo Jess & Matt napodobí Alexe & Sierru? To se dozvíme už pozítří.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 5
1
Lucas
Reagovat

Tak konečně skvělá trojka, to už jsem dlouho nezažil :) těším se na singly, konečně taky něco originálního! Jinak výhru přeju Cyrusovi :)

2
libena
Reagovat

jo, všichni finalisté byli tentokrát v austrálii vyjímeční, mě se řada moc líbila. nejhorší ovšem bylo, jak zazdila kategorii holek dannii. to jí fakt nezapomenu (a to jsem ji neměla ráda už předtím!!!)
vítězství pravděpodobně připadne cyrusovi – a to bych do něj opravdu po kástinzích neřekla – černý kůň :-) ale už i kvůli chrisovi bych si vlastně přála aby to vyhrál!

3
libena
Reagovat

Finálový večer:
Australané to umí! Nápad s kostkou – úžasný!
Cyrus a jeho the weeknd, no to bylo pohlazení po duši, naprosto profesionální vystoupení.
Jess and matt – Winner singel – pěkně vystavěný song. Fakt pěkný.
Louise – no moc se mi její adele nelíbila, tu může zpívat v austrálii jen andrew wishart :-)
Cyrus – stone – velice povedený singl. Přesně ho vystihuje.
Jess and matt – tradiční skvělé vystoupení.
Louise – opět velice povedený singl – všechny se povedly.
Jess and matt – krásné efekty na plátně.song wau.
Louise – bublé – jo! Tohle jí sedí. a scéna taky dobrá.
Cyrus – jelaous – cyrus jde tvrdě za vítězstvím – zaslouženým!
Perfektní finále, všechny songy paráda (výjimka louise s adele). Nemůžu si pomoct, ale cyrus i jess and matt měli během soutěže vývoj, šli k lepšímu, vyvíjeli se. Cyrus je naprosto klasický případ černého koně. Louise byla dobrá a zůstala dobrá. U ní nevidím vývoj. Škoda.

Grandfinále:
Top 12 – lean on – chjo, zase se mi připomněly holky, těch byla teda škoda….ale letos byl opravdu silný ročník
Jason derulo – skvělý tanečník, tento singl není tak silný jako jeho ostatní, přesto bezva vystoupení.
Perfektní slovní přestřelky porotců :-)
James blunt ft. Top 12 – takový profík a musel nasadit až napodruhé :-)
3. místo = jess and matt…chjo, myslela jsem si že si zaslouží být výš než louise…
Rudimental – vystoupení v pohodě, jen mi nepřišlo moc důstojné grandfinále, zpěvák v modré teplákovce, fuj
Cyrus ft. Louise – skvělé!
Kylie ft. Dannii – kylie miluju, je boží!
Cyrus a wicked game – perfektní. Cyrus = virus!
Louise – people – jo tohle jí sedí.
A vítěze se stává – cyrus!!!!!! Hurá! Zaslouženě! Mám radost i kvůli chrisovi…

4
libena
Reagovat

ahoj,
koukám, že hudební reality show tady umírají na úbytě :-((((((

novinky z austrálie – pro osmou řadu jsou už známi tři porotci – igy ayalea, guy sebastian a hurá hurá hurá – adam lambert!!!!! jupí :-)

5
libena
Reagovat

hmmm – koukám, že už ani neumím psát – samozřejmě je to iggy azalea – i když z ní moc radost nemám…

Přidat komentář