Panáček v reality show

X Factor Australia 2016, druhý castingový týden: Underdog Judge byl odhalen (+ video)

13. Říjen 2016 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

Underdog Judge

Castingy osmé řady australského X Factoru se v tomto týdnu přehouply už do své druhé poloviny a nakonec i vyvrcholily, abychom se mohli už příští týden přenést do 3 Chair Challenge. Zároveň jsme se dozvěděli, který porotce bude mentorovat kterou kategorii a v neposlední řadě i to, kdo bude v porotě sloužit jako Underdog Judge, který si bude moct ukrást vyřazené soutěžící do své kategorie Underdogs. Ješte než se k tomu ale dostaneme, tak bychom si nejdřív měli zrekapitulovat druhou trojici castingových dílů a připomenout si talenty, které se nám v nich představily. A právě proto je tu letos už druhý rekap DJ Vlada.

BLVD – nepostoupili

zpívali: DNCE – Cake By The Ocean

Čtvrtý díl zahájil hned pětičlenný boyband, ze kterého jeden člen (jmenuje se Jordan) má už za sebou i jakousi sólovou kariéru, která čítala 4,5 milionů shlédnutí na Youtube. Dohromady však kluci nefungují ani omylem a sólově jsou rovněž slabí jak čaj. Z poroty hlasoval pro jejich postup pouze Guy, zatímco Adam a Iggy je poslali domů, podle mě zcela zaslouženě.

Beatz

zpívaly: Ariana Grande feat. Iggy Azalea – Problem

A hned následovala další skupina, tentokrát dívčí, kterou si můžeme pamatovat z předloňského ročníku. Holky výrazně zariskovaly výběrem písně, na které se podílela porotkyně Iggy. Oproti předchozí skupině šla kvalita rozhodně nahoru. Ačkoliv holky nemají zrovna postavy modelek, tak jejich číslo nepostrádalo energii. Synchronizace zde rovněž fungovala velmi dobře. V soutěži to sice holky nebudou mít úplně lehké, jelikož v kategorii girlbandů je ve hře jedno silnější želízko (skupina Chai, kterou jsme měli možnost vidět ve druhém díle), nicméně postup do 3 Chair Challenge nemohl holkám uniknout.

Trojahn Tuna

zpíval: Mario – Let Me Love You

23-letý Ital Trojahn překvapil především svým žánrovým zaměřením. Podle jeho image, kterou připomíná křížence Rumcajse s Vochomůrkou, by málokdo očekával r’n’b zpěváka. Jeho barva hlasu se poslouchá příjemně, nicméně mi přišel jeho hlas docela slabý a místy se ztrácel v doprovodu. Každopádně Trojahn je typově velmi osobitý, díky čemuž by mohl v Overs kategorii zamíchat kartami. Už proto ho nemohl čekat jiný verdikt poroty než třikrát ANO.

Ivy Adara

zpívala: Sia – Alive

Po sestřihu zpěvaček, které se vysekaly na písních nejpopulárnější australské zpěvačky současnosti, nastoupila na pódium a rovněž prohlásila, že bude zpívat Siu, z čehož byli porotci velmi skeptičtí. Ivy však jejich obavy absolutně rozprášila. Zazpívala výborně, s citem a energií zároveň, jak to předvádějí jen ti nejlepší z nejlepších. Navíc ukázala i velmi širokou škálou výrazových prostředků, v piano pasážích připomínala Ellie Goulding, ve forte pasážích pro změnu Louisu Johnson, vítězku loňského britského X Factoru. Jednoznačný highlight čtvrtého dílu a do kategorii Under 22s tak přibyla další favoritka.

Aroza

zpívali: Selena Gomez – Good For You

Třetí a poslední skupinou, která se nám ve čtvrtém díle představila, byla sourozenecká dvojice, ve které ženská část zpívá a mužská rapuje. Zpěvačka má velmi příjemnou barvu hlasu, chlapec je spíš průměrný rapper, avšak dohromady fungovali příjemně. Jejich verze loňského hitu Bieberovy bejvalky byla zajímavá a osobitá, i když ne nějak prudce originální. V kategorii skupin budou nejspíš soupeřit s jinou sourozeneckou dvojicí s jinou sourozeneckou dvojic í, která se nám představila minulý týden (konkrétně Bretwood Duo z prvního dílu), tak uvidíme, kteří „brácha a ségra“ dostanou při výběru finalistů přednost.

Madeleine Ponferrada

zpívala: Birdy – Wings

Zpívání pro zesnulého příbuzného je v talentových soutěžích ošidné. Může nám přinést zpěvácký démant (Ella Henderson), ale i noční můru (Marek Relich). Čtrnáctiletá Madeleine zpívá pro svého tatínka, který zemřel vloni před Vánocemi. Madaleine patří určitě do té lepší skupiny zpívajících pro zesnulé příbuzné (i když nová Ella to není), do zpěvu se jí podařilo dát dostatečné množství emocí, takže ani nijak extra nevadilo, že její hlas je místy ještě dětsky nedovyvinutý (ačkoliv to není slepčíkovský extrém). V přetlaku zpěvaček v nejmladší kategorii to Madeleine nebude mít lehké (v kategorii zpěvaček asijského původu proti ní stojí Natalie Ong, v kategorii talentovaných čtrnáctek zase Amalia Toy), ale postup do 3 Chair Challenge si bez nejmenších pochyb zasloužila a byla to zároveň i velmi příjemná tečka za čtvrtým dílem.

Top 3 čtvrtého dílu podle DJ Vlada:

1. Ivy Adara
2. Madeleine Ponferrada
3. Aroza

Fendi

zpívala: Rihanna – Don’t Stop The Music a Etta James – At Last

Předposlední castingový díl otevřela tato 26-letá zpěvačka, která si pro svůj casting připravila jeden ze starších hitů od barbadoské princezny, který má rozsah pár tónů a nedá se toho na něm moc ukázat. Guy jí proto zastavil asi po minutě a Adam ji poradil, aby zazpívala něco acapella. Fendi si pro svůj druhý pokus vybrala evergreen At Last, což byla rozhodně o dost lepší volba než Rihanna. Musím však souhlasit s Guyem, že ačkoliv je Fendi technicky kvalitní zpěvačkou, tak jejímu zpěvu chybí přidaná hodnota a hodí se maximálně do coverující kapely. Na postup do 3 Chair Challenge to však stačilo, i když Fendi dlouhou cestu soutěží nevěštím.

Predz

zpíval: Labrinth – Jealous a vlastní píseň Roses

Dalším soutěžícím, který měl před porotou hned dva pokusy, byl 29-let Predz, který si sám říká „vokální básník“. Jeho podání krásné Labrinthovy balady, se kterou vloni zazářili vítězové britského i australského X Factoru, tedy Louisa Johnson i Cyrus Villanueva, bylo velmi průměrné, přičemž porota měla poznámky k jeho špatné technice. Pro druhý pokus si Predz vybral svůj vlastní song Roses, který není zpívaný, ale rapovaný. Rap mu jde rozhodně líp než zpěv, takže postup do 3 Chair Challenge si Predz zasloužil, avšak si myslím, že v kategorii „starších a pokročilých“ jsou silnější želízka v ohni, takže ani Predze netipuju do live show, ledaže by z něj produkce chtěla udělat mužský (a rozhodně talentovanější) protějšek britské Honey G.

Chelsea Green

zpívala: Meghan Trainor – Like I’m Gonna Lose You

A máme tu další dojemný příběh (otec Chelsey trpí Parkinsonovou chorobou )a zároveň můj první větší nesouhlas s porotou. Ačkoliv Chelsea není nejlepší zpěvačkou v soutěži, tak její hlas je velmi zajímavý a specifický, místy z něj cítím quirky nádech. Porota ji však hodnotila jako dobrou, avšak nijak výjimečnou zpěvačku, přičemž Adam ji ani nechtěl pustit do 3 Chair Challenge. Já si osobně myslím, že kdyby se Cheslee dokázaly vybrat písně, ve kterých by svoji quirky barvu prodala, mohla by všechny překvapit. Druhou věcí je těžká konkurence, která proti ní stojí a ve které Chelsea nemá velké šance uspět, nicméně může v 3 Chair Challenge předvést zajímavý výkon.

Maddison Milewski

zpívala: Sam Smith – Writing On The Wall

Maddie je po Isaiahovi ze třetího dílu již druhou navrátivší se soutěžící z minulého ročníku, ve kterém se dostala až do Domu porotců k Dannii Minogue. A vypadá to, že Maddie na sobě mohutně zapracovala, jelikož si troufla na hymnu z poslední bondovky, ze které však vyšla se ctí. Její hlas je silný, sytý a pěkně hluboký. Kategorie Under 22s tedy posílila o další silné želízko a vypadá to, že nás v 3 Chair Challenge čeká zvlášť v této kategorii pěkný masakr.

Naisa Lasalosi

zpíval: Bonnie Rae – I Can’t Make You Love Me

Kvalitních mužských r’n’b zpěváků, kteří nejsou jen genericky udýchaní, je v talentových show pořád jako šafránu. V posledních letech se však objevilo několik zástupců této kategorie, například Rayvon Owen z loňského American Idolu nebo Nate Simpson z letošního britského X Factoru (který se stal jednou z mnoha obětí masakru talentů v Judge’s House). Naisa by se k nim mohl klidně přidat, hlas má pěkný a sytý. Na můj vkus by mohl jen troche šetřit falzety a používat je jen jako koření, nikoliv základ písně. Ale to je jen detail, jinak Naisa patří k nadějným postupujícím, kteří by mohli promluvit do pořadí.

Miss Powers

zpíval(a): James Brown – It’s A Man’s World

Nejlepší momenty v soutěži jsou ty, když překvapí někdo, od koho byste to na pohled vůbec nečekali. A právě u této instruktorky jógy a ballroom tance, která ve svém verbálním projevu působí jako exot pair excellence a která nemá jasno v tom, jakého je vlastně pohlaví, byl zpěvácký výkon o to větším překvapením. Miss zazpíval(a) výborně, přičemž ukázal(a), že má mužnější hlas než mnozí zpěváci mužského pohlaví, které můžeme ve světových show vídat. Miss v mnohém působí podobně jako Seann Miley Moore z loňského britského X Factoru, tedy s tím rozdílem, že její (jeho) hlas je posazen spíš do chrapláku. Už kvůli typové výraznosti a možným kontroverzím má Miss podle mě jisté místo v live shows za kategorii Overs.

Top 3-4 pátého dílu podle DJ Vlada:

1. Maddison Milewski
2. Miss Powers
3. Chelsea Green / Naisa Lasalosi

Sami Afuni

zpíval: Mark Ronson feat. Bruno Mars – Uptown Funk

A hned na začátku posledního dílu se ukázalo, že tento gigahit průměrnému zpěvákovi jedině pomáhá, takže je to sázka na jistotu, o čemž nás mohli přesvědčit Fleur East z britského X Factoru nebo Qassim Middleton z American Idolu. Ovšem ani Uptown Funk nedokázal zakrýt, že Sami je podprůměrný zpěvák, který všechno tlačí přes show. Zatímco Miss Powers z konce pátého dílu jako joke act jenom vypadá, Sami je naopak joke act čistokrevný, proto doufám, že do live shows neproleze.

The Dennis Sisters

zpívaly: Miley Cyrus – Butterfly Fly Away

Tyto sestry mají u mě plus už za to, že pocházejí z Queenslandu jako moje srdcovka z předloňského ročníku Caitlyn Shadbolt. A druhé plus mají u mě za svůj výkon. Ačkoliv sestry nemají bůhvíjak silné hlasy a jako sólistky by nejspíš neuspěly, tak dohromady znějí velmi přiíjemně. Ačkoliv nevím, jak daleko to v soutěži dotáhnou, jelikož za sourozenecká dua má přece jen větší šanci do live shows Bretwood Duo z prvního dílu, tak pro mě bylo jejich vystoupení pohlazením po duši.

Timothy Moxey

zpíval: Cheap Trick – The Flame

31-letý učitel a otec tří synů sice na pohled vypadá jako typický učitel, avšak má skvělý hlas a zpívá výborně. Jak řekl Adam, konečně to bylo pořádné zpívání. Hlasově Timothy místy připomíná Bona z U2. V soutěži už je sice několik podobných postarších týpků, avšak Timothy je natolik silný zpěvák, že v kategorii Overs může určitě zamíchat pořadím. Vypadá to, že nejen u Unders, ale i u Overs to bude slušný masakr.

Zebulen Howell

zpíval: Adele – Hometown Glory

Jako úplně poslední se nám představil tento 22-letý Adamův fanoušek, kterého si zapamatujete už podle jeho výrazné image. Musím se však přiznat, že mě po zpěvácké stránce zcela minul. Zebulen určitě zpívat umí, avšak má dost divnou barvu hlasu a navíc mě rušila i jeho ušišlaná výslovnost. Nicméně porota z něj byla nadšená a kvůli své výraznosti má rovněž slušnou šanci promluvit do pořadí. Já bych však v live shows za Overs kategorii raději viděl jiné.

Top 2 šestého dílu podle DJ Vlada:

1.-2. The Dennis Sisters a Timothy Moxey

Rozdělení kategorií a supertwist:

Castingy nám skončily, a tak jsme se mohli dozvědět, který z porotců bude mít na starost kterou kategorii, rozdělení tedy dopadlo následovně:

Adam bude mentorovat našlapanou kategorii Under 22s,

Guy povede “starší a pokročilé”, neboli Over 22s,

Iggy dostala na starost nevděčnou kategorii skupin.

To ovšem ještě nebylo všechno, jelikož v letošním X Factoru je ještě jedna kategorie a to Underdogs, kterou povede tzv. Underdog Judge. A před začátkem 3 Chair Challenge promluvil prostřednictvímobrazovky k porotcům samotný velký boss X Factoru Simon Cowell, který je seznámil s velkým twistem, týkajícím se právě kategorie Underdogs. A nakonec jsme mohli onoho tajemného Underdog Judge poznat a není jim nikdo jiný než “Scary Spice” Mel B, kterou jsme jako porotkyni viděli už jak v australském, tak i v britském X Factoru. Mel B pohrozila porotcům, že jim stačí jedna chyba a ona si vyřazeného ukradne. Podle mě je to rozhodně krok dopředu, protože pro některé kategorie je počet finalistů 3 zoufale málo, zvlášť tedy pro Unders, ale i pro Overs. Jediné, co zatím není jisté, je to, zda si Mel B musí vzít do finale po jednom vypadlíkovi z každé kategorie, nebo má v tomto volnou ruku a může si vzít klidně tři vyřazené z jedné a té same kategorie. Já osobně bych rozhodně byl pro druhou možnost.

První pohled do 3 Chair Challenge:

Soutěžící však zatím nevědí, že si je Mel B může ukrást, proto musí dát do svého výkonu v 3 Chair Challenge všechno. Netradičně jsme se už v posledním caastingovém dílemohli podívat, jak to bude v 3 Chair Challenge vypadat, přičemž jsme dostali i ochutnávku prvního soutěžícího:

Isaiah Firebrace

zpíval: Alicia Keys – If I Ain’t Got You

Isaiah znovu bojuje ve fázi, ve které minulý rok vypadl, jelikož zapomněl slova. Tentokrát si vybral v rámci talentových soutěží megaprofláklou píseň, na které je těžké předvést cokoliv nového. Už proto bych Isaiahův výkon označil za výborný, avšak nikoliv výjimečný. Na získání židle to však podle mě stačí a bude záležet už jen a pouze na tom, jak zazpívají další zpěváci z této kategorie. Jak Isaiah dopadne, to se ovšem dozvíme až příště.

Hodnocení druhého castingového týdne podle DJ Vlada:

Druhý castingový týden byl o něco méně natřískaný talenty než ten první, avšak pořád je to velmi slušná úroveň, kterou britská verze může ve své finální části austrálskému X Factoru jen závidět. Zvlášť kategorie Under 22s je extrémně našlapaná , takže Adam nebude mít rozhodování vůbec lehké. Doufám, že Mel B bude krást především od něj. Druhou nejsilnější kategorií jsou Over 22s, kde to Guy bude mít rovněž celkem složité a i od něj by Mel B mohla krást. Relativně nejlehčí to bude mít Iggy, jelikož u skupin zase takový přetlak není, tady by Mel B zase tak moc krást nemusela. Jako celkem porota však funguje výborně, což je další věc, ve které letos Australané Brity válcují. Doufám proto, že si austrralský X Factor podrží svou vysoko nastavenou laťku I v další fázi.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 3
1
Monika
Reagovat

Ivy Adara me vubec neuchvatila, tuctovej hlas, v radiu bych ji nerozpoznala od dalsich desitek zpevacek. kdyby tam zpivala Styblova Siu vyjde to nastejno. Me mnohem vic zaujala divka ze skupiny Aroza, ta ma nevsedni hlas.

2
Monika
Reagovat

Z dalsiho dilu me zaujal Timothy, moc prijemne se jeho hlas posloucha, byt teda hvezdnost a x factor nulovej, naprostej antishowbyznysovej typek…Zajimava mi prijde i Maddison.

3
Xoxoo
Reagovat

Guy Sebastian reprezentoval Australii na Eurovizi. Tak to je tak jedinej duvod proc australskej XF zapnout. Jinak, vzdyt to je furt to samy. Vas jeste talent show bavi? Uz roky se neobjevila zadna nova show. Cekam na to jak na smilovani. Novej koncept, novej format. Neco musi prijit.

Přidat komentář