Panáček v reality show

Hlas Česko Slovensko 2019 / The Voice CS

středa 20:20 na TV Nova a TV Markíza

David Weingärtner – nekrolog (+ video)

31. Srpen 2015 | napsal(a): | reality show: Hlas Česko Slovensko 2019 / The Voice CS, Robin Hood - Cesta ke slávě

[singlepic id=849 w=420]
V sobotu 29.8.2015 došlo k tragické události, jelikož nás navždy opustil zpěvák David Weingärtner, kterého si můžeme pamatovat hned ze dvou talentových soutěží, Robina Hooda – Cesty ke slávě a z první řady Hlasu ČeskoSlovenska. Jeho tělo bylo nalezeno v chomutovské říčce Chomutovka a okolnosti smrti zůstávají dosud nevyjasněny. Davidovi fanoušci, přátelé, kolegové z branže a samozřejmě i rodina jsou odchodem tohoto mimořádně talentovaného a charismatického zpěváka neskutečně zdrceni. Já se mezi hluboce zasažené řadím rovněž a to nejen proto, že David odešel v den mých narozenin, ale především proto, že jsem měl tu čest Davida poznat osobně (dokonce jsem s ním udělal i rozhovor) a byl to skutečně velký sympaťák. Pojďme si teď proto připomenout jeho životní i uměleckou dráhu.

David se narodil 25. ledna 1985 v Chomutově. Pocházel z umělecké rodiny, jeho dědeček byl operní zpěvák a jeho pratetou byla známá česká herečka Stella Májová, kterou si diváci asi nejvíce spojí s postavou princezny Zpěvanky z pohádky Byl jednou jeden král. Zpěvu se začal věnovat v patnácti letech, když se učil hrát na kytaru a broukal si u toho.

V roce 2004 založil skupinu X-Left To Die, která se žánrově pohybuje na pomezí rocku a metalu. Tato formace, která prošla několika personálními změnami, vyhrála několik hudebních soutěží a vůbec největší pocty se kapele dostalo, když v roce 2009 mohla být předskokanem Marilyna Mansona, který byl Davidovým velkým idolem.

V lednu 2010 se David přihlásil do castingové show Robin Hood – Cesta ke slávě, ve které patřil od začátku k favoritům. Přestože jeho taneční projev měl k dokonalosti daleko, David dokázal ze svého handicapu udělat přednost a jeho pohybové kreace byly natolik zábavné, že jimi zastínil i profesionální tanečníky. Především si ale získal srdce diváků svým krásným zastřeným bas-barytonem a také charismatem a energií, která z něj sršela. Nakonec skončil těsně pod vrcholem na druhém místě za Honzou Křížem. Tvůrci muzikálu Robin Hood zkoušeli Davida obsadit do role šerifa z Nottinghamu, ve které se měl alternovat například s Kamilem Střihavkou, nakonec z toho však bohužel sešlo. Z Davidova účinkování v této soutěži si můžete připomenout jeho duet s Míšou Doubravovou:

Roku 2012 se David přihlásil již do druhé talentové soutěže, konkrétně do prvního ročníku Hlasu ČeskoSlovenska. Tam se dostal do týmu Michala Davida, v jehož rámci se dostal až do finálové Top 6. Ve druhém finálovém večeru absolutně zazářil s Mansonovým coverem depešácké hymny Personal Jesus, díky čemuž postoupil do dalšího kola přes hlasy diváků. Hned ve čtvrtém finále (jistě si pamatujete, že týmy Michala Davida a Dary Rolins vystupovaly v sudých týdnech) však dostal od svého kouče megaprovařenou Feel od Robbieho Williamse, na které je těžké předvést cokoliv nového, pročež David nepostoupil přes diváky a Michal David jej ze svého týmu vyřadil.

V posledním roce svého života se David vedle své kapely X-Left To Die věnoval loutkovému divadlu, což mi prozradil vloni na podzim, když jsme se potkali v metru.

Troufám si říct, že s Davidem odešel jeden z vůbec nejtalentovanějších mužských zpěváků, kteří se kdy v našich talentových soutěžích objevili, a zároveň jedna z nejvýraznějších osobností. Kombinaci krásného a originálního hlasu, velkého množství energie, přirozeného showmanství a neskutečného charismatu by mu mohli mnozí zpěváci závidět. Ztráta takto talentovaného zpěváka a skvělého člověka je o to větší tragédií, když si uvědomíme, že odešel v pouhých třiceti letech.

Sbohem Davide, budiž ti země lehká!

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

Hlas Česko Slovensko 2019 / The Voice CS, Robin Hood - Cesta ke slávě

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
Pavel Klaus
Reagovat

Díky za tento hezký článek o Davidovi s reálnými informacemi. Mám slzy v očích. Je neuvěřitelné, jak velká média vše překrucují, což ve mě převrací smutek ve zlost. Třeba to, že díky účinkování ve show Robin Hood – cesta ke slávě předskakoval Marylinu Mansonovi, což navíc ještě vyznělo tak, jako by tomu bylo bez X-left to die. Bere to tak klukům z kapely jejich zásluhu. A myslím, že zrovna X-left to die nebyla jen doplňkem Davida – fungovali jako velmi sofistikovaný stroj a hlavně kamarádi. S Davidem jsem ve společném projektu sice nikdy nebyl, ale se dvěma členy X-leftů ano, tak možná trochu tuším, o čem teď píšu. Štvou mě lidi v diskuzích, jak se plácají po prsou, že vůbec netuší, kdo David byl a že nechápou, proč o tom píší velká média. Možná sám David chtěl, aby byl slavný jen trochu, aby se nemusel hádat s bulváry, protože myslím, že pro Davida nebyla cílem sláva, ale to, aby se naplno mohl věnovat hudbě. O tomhle moc nevím, ale ať to bylo jak chce, stále doufám, že je to jen Davidovo fakt debilní vtip. :(

2
Johana
Reagovat

Moc smutná zpráva…velká škoda mladého, nadějného člověka.
Upřímnou soustrast rodině a všem, co ho znali a měli rádi.

3
yeey
Reagovat

Pekny shrnuti, Davida jsem znal jen z Hlasu, dobrej typek… ze strany Vlada tento clanek hezkym gestem a obzvlast na Panacka se velmi hodi… souhlasim, ze vrtat se v diskuzich nad tim, jak byl nebo nebyl slavny, je neuctive, bohuzel v zemi, kde se spousta lidi pomalu raduje z toho, ze se 70 nebohych lidi udusilo v male dodavce, me uz neco takoveho neprekvapuje…:-(

4
jenkaa
Reagovat

Když jsem cetla titulek, utonul zpevak, který se ucastnil castingove show Robin Hood, první co mi napadlo, at to není ten David, toho jediného jsem si pamatovala, takze byl zapamatovatelny jako jediny i pro laika, hlasem, charisma…Vsem blizkym upřímnou soustrast.

5
okkvp
Reagovat

Hlas jsem nesledovala, ale z Robina Hooda cesty ke slávě si jej pamatuju dodnes. Kromě talentu totiž ještě působil mezi ostatníma jako jeden z nejrozumnějších a pro mě byl i jeden z nejsympatičtějších. Ač je škoda každého mladého života, tak osudy spousty rádoby hvězdiček nebo účastníků nějakých tv zbytečných show jsou mi víceméně šumák, tak v tomhle případě mě to dost zasáhlo. Zbývá popřát měkký obláček

Reagovat

Předčasný a tragický odchod každého člověka je vždy extrémně bolestivý. Akor ještě když se jedná o mladého, sympatického a talentovaného člověka, který má celý osobní život a profesní kariéru před sebou. Ohromná škoda a lítost… Upřímnou soustrast rodině a všem přátelům a kamarádům Davida.

7
Eva
Reagovat

Je hezké, že mu někdo věnoval čas na napsání slušného článku, bez hraných emocí a hry na city. Jen mě mrzí, že všude se píše o soutěžích, kterých se David účastnil / a byl naprosto úžasný/ Málokdo si vzpomene, že jeho kariéra začala již ve školních letech, kdy fungoval s kapel Capital punischment, která byla neuvěřitelně živá, byla to mladá a ještě neotesaná verze X-left to die. Musím říct, že po letech kluky slyšet jako X- lefty byl prostě jen čajíček . Neměla sem tu šanci poznat ho jako člověka, ale posledních 15 let sem pozorovala jejich hudební vývoj a troufám si říct, že na české hudební scéně se pod světly reflektorů vyhřívají zpěváci, kteří mají sotva desetinu Davidova talentu, jen měli víc štěstí, možná vlivnější přátelé, nebo se prostě jen ubíraly mnohem polárnějším hudebním směrem, který se lépe prodává. Pro nás milovníky hudby s „dobrým“ vkusem je to obrovská ztráta

8
dolores
Reagovat

:´( nech odpociva v pokoji

9
Zuzana
Reagovat

Davida jsem osobně neznala ani nevím že byl v těch soutěžích protože TV nesleduju ale když jsem ho viděla v jednom z videí úplně mě zamrazilo že to je ten zpěvák z x-leftu nejlepší kapely, kterou jsem za poslední tři roky slyšela naživo. Vystoupení kapely bylo jedinečné, i když hráli na vedlejší stage bylo tam narváno a chlapíci na hlavní měli prázdno a to tam hrál zrovna někdo slavnej, Davidovo hlas byl úžasnej a moc mě zasáhlo, když jsem se dočetla, že takto zahynul… Život není vážně fér a fakt mě mrzí že jsem si jejich koncert naplánovala až na září a už ho neuslyším. Škoda takového talentu :-(

10
Tomáš
Reagovat

Díky za článek Vlado. David byl skvělý zpěvák i člověk, tohle je ohromná rána pro nás všechny co sme ho měli rádi. Pro mě byl vždy jedním z těch nejoblíbenějších. Taky by mě u spousty jiných taková zpráva nezasáhla tolik jako u tohohle sympaťáka, on si takhle skončit fakt nezasloužil. Život opravdu není fér a ani nikdy nebude. Nechápu pořád jak se zrovna jemu něco takového vůbec mohlo stát a pořád čekám nějaké vysvětlení, zatím marně. Je to celé podivné.

11
Tomáš
Reagovat

https://www.youtube.com/watch?v=LxPJB9PJliw Nikdy na tebe nezapomeneme. Na tebe totiž nejde zapomenout.

12
Ananas
Reagovat

Soutěž Robin Hood jsem kdysi objevila čistě náhodou a už se neodtrhla, z velké části právě kvůli Davidovi W. Dokonce jsem se i na ten muzikál zašla podívat. Říkala jsem si, že bych ho někdy chtěla slyšet i jinde. No, zase jeden plán, co jsem nestihla…
Upřímnou soustrast jeho blízkým.

Přidat komentář