Panáček v reality show

David Weingärtner: „Stellu Májovou jsem osobně moc neznal“

1. Červenec 2010 | napsal(a): | reality show: Robin Hood - Cesta ke slávě

[singlepic id=849 w=420]
Maraton rozhovorů s finalisty Robina Hooda pokračuje. Druhým odvážlivcem, který čelil palbě mých otázek, je David Weingärtner, který skončil druhý v mužské kategorii. Tento rockový zpěvák, malý vzrůstem, ale velký svým talentem, byl pro mnohé diváky (včetně poroty) mimořádným zjevením. Přestože nebyl žádný velký tanečník, diváky vždy bavil  svými osobitými pohybovými kreacemi a obrovskou dávkou energie, kterou do svých vystoupení dával. V rozhovoru s ním mě zajímala nejen samotná soutěž, ale i Davidova kapela X-Left To Die nebo jeho prateta Stella Májová.


Davide, ty jsi šel do soutěže pouze jako zpěvák, s tanci a herectví ses, pokud vím, před tím nevěnoval. Kdy a jak jsi se zpěvem začínal?

David: Se zpěvem jsem začal asi v patnácti letech, když jsem se učil hrát na kytaru. Vždycky jsem si u toho broukal a brácha na mě řval z vedlejšího pokoje, ať toho skřehotání nechám. Postupem času to bylo lepší a lepší, až jsem si založil svou první kapelu.

Ty zpíváš v rockové kapele X-Left To Die. Mohl bys našim čtenářům tuto kapelu trochu představit? Jaké je její personální složení? A jak bys definoval styl, který hrajete?

David: Naše kapela se pohybuje na české rockové scéně necelých pět let. Prošla několika personálními změnami. Současné složení kapely je kytara (Ivan Bubla), druhá kytara (Roman Knop), basa (Víťa Růžička), bicí (Jan Valenta) a zpěv (já). Vyhráli jsme spoustu hudebních soutěží. Naše deska vyhrála první místo za kulturní počin roku 2009. V červnu 2009 jsme předskakovali americké rockstar Marilynu Mansonovi. Letos násl lidi můžou vidět např. na Rock For people, Benátské noci, nebo na Vysmátém Létě.  

Jsi rocker tělem i duší, přitom ses však přihlásil do soutěže se zaměřením na muzikál. Rockeři obvykle muzikál a pop celkově moc nemusejí. Jak ty máš vlastně k muzikálům vztah?

David: K muzikálu jsem z prvu moc žádný vztah neměl, ale to se později změnilo. Byl jsem totiž omezen názorem jen na česká představení a o zahraničí jsem se nezajímal. Ale když jsem si poslech některé zahraniční muzikály, bylo to úplně o něčem jiném. Myslím si, že až na jeden, možná dva muzikály to tady nemá žádnou úroveň. Lidi chodí na známá jména a ne na představení jako takové. Tohle mě mrzí a myslím si, že tím jsme před zahraničím hodně pozadu. Určitě bych si ale nějakou roli s chutí zahrál.

V Robinu Hoodovi ses umístil na krásném druhém místě. Jaké pocity se ti honily hlavou, když jste s Honzou Křížem stáli na pódiu a moderátoři následně vyhlásili jeho jméno jako vítězné? Převažoval pocit zklamání, nebo úlevy?

David: Byl to smíšený pocit. Abych pravdu řekl, tak jsem to trochu čekal. Honza byl moc silnej soupeř. Bylo těžký se rovnat profíkovi s letitou praxí. To je jako soutěžit s Honzou v rockovém zpěvu. Taky by to nebylo vyrovnané. Každopádně jsem zklamaný nebyl, nečekal jsem, že půjdu až tak daleko.

Kromě obou vítězů byli do muzikálu Robin Hood obsazeni i další finalisté. Radka Pavlovčinová si zahraje čarodějnici, Míše Doubravové zase porotci napsali na tělo roli komorné. Jak jsi na tom ty? Dostal jsi také nabídku na nějakou roli?

David: Dostal jsem pár nabídek. Teď mě tvůrci zkoušejí obsadit do role šerifa, ale ještě to nemám jisté. Jiné taky padli slova o Tajemství, Krysařovi, nebo Jacku Rozparovači. Konkrétně však zatím nevím nic.

Kdo z finálové čtrnáctky se nejvíc blížil tvé představě Robina a Mariany?

David: Rozhodně Péťa Veslár a Andrejka Gabrišová. Po té co vypadla, tak Martina Bártová.


O tobě je známé, že tvojí pratetou byla česká herečka Stella Májová. Mladší diváci už ji znají jen z jejích filmových rolí, především tedy jako princeznu Zpěvanku z filmové pohádky Byl jednou jeden král. Naše čtenáře by určitě zajímalo, jaká to byla žena a jaký měla život. Mohl bys nám o ní něco říct?

David: Tak tohle je otázka spíše na mé rodiče. Tetu jsem osobně moc neznal, jen z vyprávění. Byla to sestra mého dědy, který byl tenoristou olomoucké opery. Začínala jako baletka a později se dostala do divadla. Působila ve všech známých divadlech a vystupovala se známými jmény té doby. Později začala hrát ve filmech, jako třeba ve filmu Příklady táhnou, nebo Co je doma, to se počítá, pánové atd. Později se vdala do Ameriky a tam strávila zbytek života.

Co plánuješ na následujících několik měsíců? 

 David: Mám to zatím otevřené. Nevím, jestli budu zkoušet na muzikál Robin Hood. Každopádně se teď chystáme s kapelou na festivaly, jak už jsem uvedl před tím. Budeme vydávat Live DVD z koncertu. Také chystáme novou desku. Fanoušci si tohle vše mohou přečíst na našich webových stránkách www.xlefttodie.cz, nebo na www.bandzone.cz/xlefttodie. Jinak v osobním životě bych chtěl jet někam na dovolenou, asi zvolím nějaký last minut…

Vážení čtenáři! Už brzy se můžete těšit na exkluzivní rozhovor s ženskou vítězkou Martinou Bártovou.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

Robin Hood - Cesta ke slávě

Diskuze k článku

Počet komentářů: 14
Reagovat

Ehm … a co takhle dát na titulní stránku jen nějaký úvod a zbytek rozhovoru až do článku?

Reagovat

Nicku, však už to je, se na to při nahazování krapánek zapomnělo. Chápu, teplo pracuje :)

Reagovat

JJ, to pracuje hodně ;-)
Jsem si jen úplně říkal, co se to tu stalo, takový text … Jestli jsem si nespletl web :-D

4
Ondřej Doubrava
Reagovat

Snad by vás mohlo zajímat (a nebudete to brát jako přílišnou reklamu), že „Robin Hood“ už má za sebou první „sedací“ zkoušku a kolega Pavel na ni byl přítomen a napsal krátkou reportáž (+ máme fotky). Stejně tak si můžete prostudovat další verzi obsazení a taktéž doporučuji výživnou diskusi pod článkem, kde uvidíte, že obsazení ještě asi nebude finální. Jinak naostro se začne zkoušet 12. července. Snad měsíc a půl nebude málo, ale budou zkoušet rovnou v dekoraci, tak snad nikoliv.

http://www.musical.cz/recenze-reportaze/muzikal-robin-hood-zahajil-zkousky-povedenou-tzv-sedaci-zkouskou/

5
Veronika
Reagovat

Tak to jsem netušila, že Míša hraje komornou. Hezky jí to vymysleli. Jen aby to fakt za ty prázdniny stihli – já myslela, že už jsou zkoušky v plném proudu.
Taky koukám, že obsadili půlku All X. Ta banda zbojníků vypadá celkem zábavně. Jsem zvědavá, co nakonec provedou s tím Davidem – kdyby to s tím šerifem nevyšlo, tak by byl nakonec jediným „medailistou“ bez fleku, to by byla škoda.

6
Anonymní
Reagovat

A taky jsem ráda, že nakonec nepřišli zkrátka ani Petr Novotný a Viktor. Ještě se mohlo něco najít aspoň pro tu Elišku. No ale ženských rolí je tam málo, no. Co naděláme.

7
Veronika
Reagovat

Sorry, to nebyl anonym, to jsem byla já.

8
Ondřej Doubrava
Reagovat

Musím říct, že Davidovi by ten Šerif nesmírně slušel, tak snad nezaváhají a přeci jen ho tam dají. Ale na „sedačce“ podle kolegy Pavla zatím David jen seděl v nepočetném publiku a „obhlížel terén“. Komorná nebyla vymyšlena přímo pro Míšu, ta role figurovala už v nástřelu prvního obsazení před finále, ale tomu asi ještě nikdo z Panáčka nevěnoval pozornost. ;-) Přitom jste mohli krásně hádat, koho by ještě mohli obsadit a třeba přespě už tehdy krásně hádat a přispívat třeba i k nám do diskuse. Jak vidíte, v Kalichu nás bedlivě čtou. Ale teď už je na hrátky asi trochu pozdě a já jen doufám, že s první čtenou zkouškou už to obsazení finální bude. :-)

9
Veronika
Reagovat

No jo, Ondřeji, tady čistokrevné muzikálové nadšence zas až tolik nepotkáš. Já jsem se dívala na Cestu ke slávě hlavně z toho důvodu, že mě podobné pěvecké soutěže baví. Skutečný muzikál byl „daleko“. Váš server jsem občas otevřela, když se někde objevil na něj odkaz, a i když musím říct, že je dobrý, profesionální a fakt pěkný, pro mě je tam většina článků „z jiného světa“, takže v záložkách ho nemám a podrobnosti z muzikálového prostředí cíleně nevyhledávám.
Tím líp, že se tu občas objevíš ty a něco nám sem přineseš „až pod nos“.

10
Ondřej Doubrava
Reagovat

Veronika: Mysím, že se během července zase něco objeví, tak já to sem pak hned přilepím. :-)

11
Veronika
Reagovat

Super, díky.
Doufám, že i Vladův maraton se trošku rozběhne.

12
Kama
Reagovat

prosim pridejte nejakou dalsi novinku- ten hroznej xicht co je u tohoto horniho clanku mi zveda zaludek vzdy kdyz to tu otevru. Dekuji!

13
RAINMAN
Reagovat

:-D

14
H.T.M
Reagovat

…pošli svoji fotku“Kama“…
ať si napravíme chuť

Přidat komentář