Panáček v reality show

Hotel Paradise 2014: Tady stejně jako v Dánsku – Nadějná očekávání, trpká pachuť na konci. Závěrečné ohlédnutí

12. Listopad 2014 | napsal(a): | reality show: Hotel Paradise

Když se TV Prima a o něco později i TV JOJ rozhodly poskytnout nám možnost shlédnout 10. Sérii Hotelu Paradise dánské TV3 alespoň na internetu, těšili jsme se. Byla to příležitost podívat se jak to dělají tam, kde to umí. Nebylo to špatné z mnoha důvodů. Bohužel to ale bylo taky pitomé, a taky z několika důvodů. Za co z toho mohou Dáni a co z toho jde na vrub našim (tv) mocipánům?
Líbil se vám Dánský „Ráj“? a další Ankety.

Kdo si počká, ten se dočká


Lákali nás na úspěšnou skandální show plnou zábavy a překvapení. Pamatujete se vůbec ještě, kdy to celé začalo?

První zprávy, že se na nás tahle RS vůbec chystá, se objevily na začátku dubna. Těšili jsme se.
Potom ovšem nastalo období podivného ticha a dlouho se nic nedělo. Frflali jsme, ale přece jen to znělo skoro neuvěřitelně, premiérové vysílání v Dánsku totiž ještě jelo, začali 27.1 a konec byl ohlášen až na konec května.

Potvrzení zdejší premiéry a první kusé informace přišly až na poslední chvíli – na začátku června. Ale pak to konečně začalo.

V česky titulkované verzi, s třídenním posunem proti původnímu oznámenému začátku, s nevalně fungující oficiální stránkou. Bylo pondělí 9.června 2014.

Teď jsme o pět měsíců starší a konečně můžeme hodnotit, jestli nám to počáteční těšení stálo za to

Hotel Paradise 2014 očima dánských diváků

Jak už jsem tu několikrát psala HP je v Dánsku osvědčená Realityshow. Oblíbená je i ve spřízněných severských zemích a dánští diváci mají možnost vidět i jejich verze. Letos dokonce všechny tři v jednom roce. Nicméně možná i díku tomu tam již pár let klesá sledovanost. Přece jen je to stále víceméně stejné a tudíž diváctvo zachvacuje únava. Minulé sérii nepomohla ani Paris Hillton jako úvodní host (nedivím se, to děvče mluví takovým hlasem a stylem, že je na pěst) a sledovanost klesla pod úroveň série 4. Přitom mládež stále dorůstá a posun hlavní divácké základny z 15+ do 12+ dost vyrovnal. Před začátkem 10. Série tam tedy sice panovalo natěšené napětí, ale také velké obavy.


Začátek dával solidní naděje. Diváctvo si sice lehce postesklo, že letošní vypadají poněkud slabší než v minulosti a že tomu čím dál víc chybí oblíbený žhavější obsah, ale akčnost a důmysl štábu při vymýšlení úkolů a zvratů to zas vyrovnával. Čísla sledovanosti sice klopotně, ale přece jen rostla. Postupem času přibývalo stížností na to, že letošní parta je hodně měkká a že je tam příliš dovolenkářů. Nebýt zápletky mezi Henrikem a Amandou a jejich bojem s Naďovci, asi by to dopadalo ještě mnohem hůř. Nasazení posledních navrátilců se nesetkalo s nijakými ovacemi, naopak se začaly silně ozývat hlasy, že štábu došla odvaha. Na začátku finálového týdne znělo velké zděšení, ale pořád se žilo nadějí, že přijde nějaký pořádný twist a do hry se vrátí někdo z dřívějších vypadlíků nebo nové neznámé eso. K všeobecnému zklamání se nic takového nekonalo. Finálový týden a finále bylo hodnoceno jako nejnudnější ze všech dosavadních ročníků a vítězové v porovnání s jinými jako nedůstojní.

Finále sice bylo nejsledovanějším dílem z celé řady, ale celkové průměrné sledovanosti to stejně moc nepomohlo. Dosáhla čísla 127.800 diváků, překonala i zdrcující hrůzu 3. Sezóny a je vůbec nejnižší ze všech řad. Podle diváků se nepovedla ani volba Mistra Paradise ani Miss Paradise a přidělování titulů jaksi vůbec. Kritizovány byly i sedánky s Pandorou, protože v minulých ročnících se tam objevovaly všelijaké možnosti například výměny partnerů, získání imunity i okamžité vyloučení. Své si slízl štáb i za porotu ač byla sestavena zcela stejně jako v minulých ročnících. Podle diváků byla jako celek velmi pasivní. Vzhledem k tomu, že jsem si pustila všechny závěrečné díly od roku 2008, musím i přes jazykovou barieru souhlasit. Skandální byla tahle řada tedy nejvíc tím, jakým byla v Dánsku propadákem.
TV3 si nakonec ale nestěžovala, čísla jí zřejmě stačila a jen po kratičkém váhání rozjela nábor a přípavu další řady. V současné době už představila i první jedenáctku obyvatel Hotelu v mexickém ráji. Nová řada je ovšem avizována jako návrat k tradičním hodnotám (mejdany a sex) a bude tedy zase trochu jiná. Především výrazně kratší, údajně se připravuje jen 40 epizod (ale ještě není dotočeno). Oproti 10. Řadě se také zdá, že o něco vzrostl věkový průměr účastníků a jde o kontroverznější osobnosti.

Není Hotel jako Hotel

Český či slovenský divák se s názorem Dánů asi úplně neshodne. Máme jiné zkušenosti s RS než oni obecně, natož s Hotelem Paradise.

Přiznám se bez mučení, že po prvních cca 10 dnech jsem si říkala, že se na ty recenze budu muset mrknout ještě jednou, jestli jsem si nespletla sérii či rovnou celou show. Začátek byl nad mé očekávání. Celé večery jsem řvala smíchy a bavila se nejen proto, že Bazi umí tak dokonale psát rekapy:) HP2014-11-kvetomluva
Při pohledu zpátky se dá konstatovat, že na jedničku to bylo do 39. dílu. Zásluhu na tom mají zábavné úkoly a twisty, ale samy o sobě by toho vytrhly sotva tak půlku. Zábavu z toho udělalo hrecké obsazení. Zkuste si představit jak by to vypadalo, kdyby místo Henrika, Michaela, Dannyho, Kaspera, Nadii, Laury, Amandy, Kimii… v Mistru Paradise, hře s Olympskými božstvy, únosech atd., figurovala skvadra například ve složení Prcek, Ušoun, Sander, Martin, Mortyša, Mille, Perla, Lisanete.
HP2014-31co-kdyz
Po odchodu Dannyho, který na nás sice jako člověk asi moc nezapůsobil, a nadšeně nebyl přijímán ani jeho způsob hry, v hotelu přece jen ubylo srandy i napětí. Henrika si tam štáb naštěstí včas vrátil a rozvinula se romantická linka a po vrácení Nadii zdárně pokračoval i boj úhlavních nepřátelských skupin, ale nebýt love story HE+AM, tak by byl Hotel Paradise úplně jiný a podle aktuálních reakcí diváctva se dá předpokládat, že by sledovanost možná i klesla. Láska ale štábu přála a čísla na peoplemetrech stoupala.

Mimochodem, návrat Henrika i Nadii v reálném čase většina diváctva chápala nikoliv jako sázku na tu vztahovou linii, ale jako projev zásluh o dramatičnost taktické hry. Vztah Nadii a Malteho jsme také před tím moc nesledovali, štáb nám jej naznačil jen několika replikami a vzhledem k Nadiině orientaci to většina dánského i zdejšího diváctva zcela přešla. Načasování Nadina a Slaďourova prohlášení o tom, že spolu chodí, tudíž vypadá trošku účelově. Připomeňme si, že se v reálu objevilo těsně před návratem Henrika. Že je to zároveň i Nadino zdůraznění důležitosti její úlohy ve hře, divákům došlo až později.
S úrovní a zábavností to začalo jít s kopce po Miss Paradise. Už před tím se štáb snažil zamíchat dějem novými postavami, ale nováčci se nechytali. Holky taky byly jedna pitomější jak druhá, ale všichni byli hlavně pasivní a bez smyslu pro hru. Na pozdějším vývoji děje měla vlastně největší vinu Malene, která pomohla vydržet déle jak Amálce, tak hlavně Mille. Štábu také zřejmě poněkud selhal úkol s morovou nákazou.
Napínák to tedy byl, ale štáb se tím zároveň zřejmě snažil o dvě věci – prozkoušet pevnost vztahu Henrika a Amandy a zvrátit rovnováhu mezi skupinami. Vypadá to, že varianta výpadku Amandy byla nejméně očekávaná. Hráči pak ještě trochu zvrtali „boj na život a na smrt“ Nadii a Henrika a protože štáb už měl v záloze jen vycpávkové hráče, bylo na průšvih definitivně zaděláno.
V poslední třetině se štáb se „vytáhl“ několika úrovní poněkud podměrečnými a nedomyšlenými hrami (přívlastkové párování, hledání pokladu, chilli papričky, rande Laury s Maltem) a byl tu finálový týden s polovinou osazenstva, kterému jsme se spíš jen vysmívali, než abychom je uznávali a brali vážně. To by samo o sobě nebyl až takový problém. Problém byl, že následovaly úkoly a hry, které přinesly jen málo divácké zábavy. Finálové pondělí mělo sice sakra drama i psinu na konci, ale dvě třetiny dílu byla nuda. V úterý totéž. Ve středu jsme první třetinu dokonce vyhlíželi ty kůzlátka a koťátka, pak se třetina času zabila nástupem porotců a kdyby se byla nestrkala Laura s Kaprem, tak jsme se unudili k smrti. Nijak extra napínavé nebylo ani čtvrteční dění, jediný rozruch přineslo až Martinovo rozbití koule. Je otázka, zda štáb selhal i při střihu nebo se z toho, co v těch finálových dnech předváděli jednotliví aktéři skutečně víc vytěžit nedalo.

Faktem je, že tahle série Hotelu Paradise velmi dobře začala, ale na konci jí došel dech. Škoda. A to i přesto, že ve srovnání s našimi domácími a bratskými projekty Reality show posledních pár let, byla podle mého názoru jako celek jedna z nejlepších.

Drobek sýra pro laboratorní myšky aneb taky vás tak nasrali?

Naše zážitky ovšem výrazně ovlivnily i obě TV, které nám HP zprostředkovaly. Ty to zabily naprosto úplně. Po nadějném začátku v tempu dokonce rychlejším než je daný pro tento formát, jsme se v neděli 29. června nedočkali přídělu dalších dvou dílů, tak jak nám do té doby Prima servírovala, ale museli jsme si počkat až do úterka 1.července. Načasování pauzy se navíc moc nepovedlo, mnohem logičtější by bylo až mezi 27. a 28. dílem. Odpovídalo by to totiž režijnímu záměru, v Dánsku podtrženému záměrným nezveřejněním dílu s rozuzlením akce únosy v předpremiéře na viaplay.

Laboratorní myšky poprvé brblali. Vysvětlení nula.

Tak jsme přišli o nabité víkendy, ale pořád ještě jsme měli alespoň týdenní příděl. Znamenalo to ale také, že se nám čtyřdenní režim rajských zápletek začal trhat tam, kde neměl, a navazoval, tam kde to nebylo tak úplně žádoucí. Byly ale prázdniny a dalo se to jakžtakž omluvit tím, že se část diváctva dívá stejně nepravidelně. Finále vycházelo na začátek školního roku a tedy i na nájezd podzimního schématu TV.

Jenže pak 22. července přišlo zcela nepochopitelné rozhodnutí obou televizí (Jojka nás mezitím o dva díly předběhla) začít vydávat premiérové díly jen 2x týdně.

Laboratorní myšky zcepeněly.

Logika oficiálního vysvětlení, že jde o změnu smluvních podmínek s TV3, je dodnes pochopitelná jen těm, kdo se účastnili oněch jednání. Snad alespoň jim. Pláč ani nadávky diváků na sociálních sítích nebyly k ničemu, nic podrobnějšího jsme se nedozvěděli. Už takhle velmi laxně obhospodařovaný oficiální český facebookový profil pořadu víceméně umřel úplně, velká část diváctva to vzdala, a většina se přeladila na sledování alespoň o ty dva díly napřed postupující Jojky. On tam totiž, kupodivu, od téhle změny také začal směřovat i odkaz z českého fcb!!!

Sledovaní Hotelového děje od 11. týdne (epizody 41) bylo tudíž velmi znehodnoceno dlouhými přestávkami. Ztráceli jsme se v návaznostech na předchozí události, unikal nám dramatický spád. To co se dělo v Ráji vlastně před pár hodinami, dny, jsme my už dávno zapomněli. To, co mělo trvat pár týdnů, se vleklo tři a půl měsíce. Vydrželi jen ti nejstatečnější.

Když se na tuhle anabázi podívám dnes, tak mi přijde, že se Prima rozhodla vyzkoušet použitelnost internetových projektů v extrémních podmínkách. Napovídalo by tomu jak víceméně nulové promo před spuštěním, tak to, jak se o úspěšnost starala v celém průběhu uvádění. Nízká čísla sledovanosti vyplývala už z toho, že šlo specifickou RS, titulkovanou a díky velmi nepovedené domácí verzi i se špatnou pověstí. Navíc se brzy začalo potvrzovat, že zajímavá je převážně jen pro náctileté Nanynky či Dámy inteligenčně v naivním teens věku zamrzlé. Stačilo se podívat na fcb, tam hloupost a gramatické chyby přímo vraždily. Nemít za sebou tolik, tak bych se byla snad i styděla, že na to koukám a ještě mě to dokonce baví.

Když si ještě vzpomenu na děsivou a často až katastrofální úroveň překladu, tak se mi otvírá kudla v kapse. Doprdele, doprdele a ještě jednou doprdele!!!

No nic. Domácí štáby vyrábějící podprůměrné RS mohou zůstat klidné. Konkurence z cizích luhů a hájů byla zřejmě obřadně zavražděna. (jak ráda bych se mýlila)

Anketová smršť na závěr

Zbývá poslední. Zjistit, co si myslí čtenáři panáčka. Nuž prosím, projevte se. Snad nás ještě pořád někdo odpovědný a rozumný čte

Miniaplikace

Miniaplikace

Miniaplikace

Miniaplikace


To je ode mne k Hotelu Paradis 2014 už skutečně všechno. Děkuji za sebe i své kolegy, kteří pod vlivem padli na cestě, za vaši přízeň i výdrž.

Zdroj obrázků: TV3 a TV3/PrimaPlay

okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Hotel Paradise

Diskuze k článku

Počet komentářů: 19
1
okkvp
Reagovat

Možná jsem ještě měla vyzvat k vzpomínání u čeho jste se za těch pět měsíců nejvíc nasmáli.
Já se nemůžu rozhodnout, kandidátů mám několik (spíš mnoho). Např tu Patrikovu toulitku. Anebo ovíněný Danny v modré paruce.

2
Melek
Reagovat

Já jsem poctivě vydržela s Primou, časem jsem si na ten týdenní příděl dvou dílů zvykla. Finále bylo sice o hodně slabší, než jsem vzhledem k předchozímu ději předpokládala, ale celkově se mi dánská verze líbila o dost vic než ta naše štábem zmanipulovaná.Na další cizí sérii bych se určitě divat začala :)

3
JanaH
Reagovat

Mně vždycky úplně nejvíc dokázaly rozesmát Kapříkovy plačtivé scénky. Taky blběnka „princezna“ Natálka. A můj milášek největší Henrik, jedno supr video s ním je v úvodu článku. :-D

4
okkvp
Reagovat

@JanaH: ještě jsou na YT hotdogy a ruční práce na Amandě :-)
http://youtu.be/SlgYUlcqFbw
http://youtu.be/1_iTREJ88sY

5
Ananas
Reagovat

Bylo to fajn. Optimální bylo vysílání 4x týdně, pak už se to poněkud rozplizlo. Ke konci jako by došlo k výměně štábu, bohužel k horšímu.
Bavily mne Lauřny větrníčky ze začátku, Thomasovy údivy, Sandyiny nožičky…
Velký dík rekapistům, především té nejvytrvalejší!

6
Miky
Reagovat

Posledné poďakovanie adminke za posledný ( a opäť dobrý ) rekap.

Na čom som sa najviac nasmial?
Vlastne na každom z tých, ktorí sa pasovali za tvorcov hry, lídrov, veľkých hráčov apod. a ktorí sa videli ako víťazi – a nakoniec veľa z nich v závere nezostalo ( to jsou ty paradoxy života, a paradoxy RS zvlášť ).
Ale predsa mi v RAMke utkveli dvaja exoti:
Ušiak – s jeho neochvejným presvedčením o svojej neodolateľnosti u nežnejšej polovice obyvateľov HP.
No a Slaďour – potom ako mal svoj titul muža HP obhájiť aj v posteli u svojej vyvolenej – no čo už, nie vždy sa zadarí.

Ak môžem svoj skromný názor na HP DK 2014 :
Aj s ohľadom na pomerne kritické zhodnotenie od adminky,
tí, ktorí videli náš spoločný HP 2012, sú určite vďační aj za to, čo videli teraz na webe.

Bolo mi cťou s Vami stráviť tých pár dielov, sňáď niekedy v budúcnosti pri RS.
S úctou
Miky.

7
Roni
Reagovat

Děkuju za super rekapy a drby.
Doufám, že přece jen uvidíme ještě někdy další kvalitní RS.
Btw. zajímalo by mě, jak je na tom se sledovaností český HP vysílaný na internetu.

8
Roni
Reagovat

A když mluvíme o tom, co nás rozesmálo, tak on i takový Michael odplouvající s pláčem na loďce byl k popukání.
Jinak Nátálčina blbost, Henrikův humor (hlavně ze začátku), „ovíněnáů Sandy, bulící Kapřík a mnoho dalšího. Musím říct, že jsem se docela nasmála. :)

9
Hooper
Reagovat

Roni má pravdu, Michael odplouvající na lodičce u mě rozhodně patří do top 5 scének celé řady. Určitě brečící kapřík, nezapomenu též na 26-19 Pernilly hned v prvním díle, což počítala na prstech a pobavila i podprsenka pro jedenáctiletou slečnu, kterou vyfasovala písečná na jedné z party. Lauřiny větrníky taky ze začátku byly dobré. Henrikův Holy grail taky byl dobrý.

10
okkvp
Reagovat

kvůli těm souhrnům jsem se vracela ke starým rekapům a toho veselého bylo spousty … si pamatuju např., jak měla Bazinga záchvat smíchu u toho jak se Pernille s Amandou narvaly do těch plaveckých čepic a končilo to ve zpovědce veveřičkou … na konci už to víc drhlo, ale smála jsem se snad u každého dílu. Na začátku bylo ale víc srandovních situací, na konci už to vyžadovalo víc škodolibosti a nejvíc to zachraňoval afekt Natálky a Kapřík jako jeden z nejsrandovnějších účastníků vůbec.
Přemýšlím, kdy jsem se smála díky Martinovi – toho moc nebylo a bylo to spíš jen takové usmívání.
Dobrej byl jako důchodce, slušela mu modrá paruka, srandovně se rval do té pidi kovbojské vestičky, ještě si jej pamatuju v těch velkých brýlích na jedné z missích párty, ale víc toho v hlavě asi nevyhrabu.

11
okkvp
Reagovat

Teď jsem si proklikala fotky nacvakané jako přípravu pro rekapy (z dánské verze) a Martina tam mám z těch cca 2000 tisíc, co jsem od 30 do 71 dílu nacvakala asi na pětadvaceti, plus mám dalších asi 10 z titulkovaných verzí, a to včetně záběrů na párovačky. Většina z toho je ze situací jak po něm štěkal Henrik, olizovala jej Malene, snažila se o to Mortyša a pak u klíčů + to co jsem psala nad. Sandy mám minimálně na čtyřnásobku (spíš ještě víc), nejen, že se častěji ksichtila, ale byla u podstatně víc situací, kdy se něco dělo nebo peklo.

12
JanaH
Reagovat

@okkvp: taky jsem se smála u každého dílu, hlavně jejich „chytrost“ mě někdy dokázala naprosto odrovnat. :-D

13
Ajvngou
Reagovat

Pokud jde o vysílání – to mi bylo jedno, potahal jsem z iPrima a koukal to v kuse. Titulky – hodně krátili, ale to nebylo na škodu, jedno překladový škobrtnutí jsem zaznamenal (pick up – umím si vybírat holky – místo „umím balit holky“) + pár gramatických detailů, ale jinak titulky byly ok.

Samotná soutěž – byl jsem nadšenej. Pořád se něco dělo, pořád jsem měl mít koho rád a koho nesnášet (Henrik na konci na pěst). samej zvrat, paráda. Předchozí řady jsem neviděl, tak nemám s čím srovnávat, ale když si vzpomenu na 20 minut českýho Hotelu, kterej jsem viděl, tak není co řešit, super. Co mě dostalo a naštvalo úplně nejvíc byl konec… To se mi normálně udělalo zle z toho Martina a nechalo to ve mně opravdu hnusnej pocit.

P.S. „doprdele“ se píše „do prdele“ a ty přes ty gify se mi článek četl dost blbě.

14
okkvp
Reagovat

@Ajvngou: Do prdele někoho posíláme, doprdelí si ulevujeme. Alespoň my smesvině

15
Prochor
Reagovat

Anketová smršť je super. Odpovídá mému pohledu. Děkuji.

16
Johana
Reagovat

Přesně, jak se píše v článku, někdy od poloviny se mi začalo stávat, že jsem na další díl HP pozapomněla a napadlo mě až druhý den se na to kouknout.
Některé hry a úkoly napínavě začaly, ale konec byl takový nijaký a nudný a ještě rozsekaný zásahem Primy – takže další podobné soutěže bych uvítala, ale na férovku – jak se to nastaví na začátku, tak to i skončí.
Nicméně, úsměvných momentů bylo dost – slzící Cháron Michael, Dannyho dojemné a nekonečné loučení, životu nebezpečná kombinace tequily a schodů u Sandy, Malteho pleťová maska a třicet vteřin slávy…a našlo by se toho ještě hodně.
Ještě jednou dík okkvp, že rekapování zvládla v nastavené vysoké kvalitě až do konce, za přidanou hodnotu v podobě drbacích článků, informací ze zákulisí a anketek a za moře času, stráveného nad překlady z jazyka dánského.
Dík i všem diskutujícím za mnohdy vtipné příspěvky a doufám, že opět někdy…

17
carol
Reagovat

Souhlasil s tímto článkem, jinak další funny momenty, ktery me napadaji, Kasper, jak znal snad každou holku, která přišla, korunováno větou, je to divný, ale já ji znám :-), dal Henrik král bazénu, Christian a pizza dance a další věci, které jste tu zmiňovali :-)

18
Slámka
Reagovat

Velké díky za rekapy. Jenom tak jsem pochopila o čem je děj. Srovnávat s čs verzí já nemohu, ta naše byla naprosto srozumitelná, u dánské mi vadil minimální překlad, Ale neustálý program a šrumec pro soutežící byl perfektní. To ti naši se jen povalovali – nuda.
A tak ještě jednou dík okkpv a diskutujícím.

Přidat komentář