Panáček v reality show

Hotel Paradise 2014: Finále československého střihu? Ani smykem

30. Říjen 2014 | napsal(a): | reality show: Hotel Paradise

Blížíme se do finále a vlastně ani nevíme, co tam na nás čeká. Naše zkušenosti s domácí, okolnostmi zkrácenou verzí Tv Prima a Joj nám budou k ničemu. V Dánsku se HP hraje úplně jinak. Divák je tam od toho, aby se díval a svým oblíbencům jen fandil a držel palce. Žádné esemesky, žádné zákulisní protěžování. O finalistech a vítězích rozhodují účastníci sami. Štáb jim jen připravuje různé překážky či možnosti, kterých mohou využít. Chcete vědět co a jak? Máme pro vás instruktážní náhled do historie dánských sérií.

Jak víte, v Dánsku za sebou letos měli už 9. úspěšných sérií téhle Reality show a jeden ročník Reunion. Jak vypadaly první ročníky Vám nepovím, protože to nevím. Mám k dispozici jen statistické souhrny z Wikipedie. K příblížení, jak finále téhle RS vypadá, když celý štáb funguje jak má, ale určitě bude stačit to, co je v archivu TV3 k dispozici a co jsem tedy viděla na vlastní oko.

Večer před finálovým dnem se osazenstvo hotelu opět rozroste. Znovu se vrátí část již vyřazených účastníků, kteří byli štábem nominování do role Jury – poroty.
Porota rozhoduje o tom, kdo z finalistů se probojuje do zkoušky důvěry a bude bojovat o peněžní výhru 500 tis DK a jen jejím rozhodnutím je určen vítězný pár. Vítězové jsou tedy vždy DVA. Zda získají finanční výhru oba nebo jen jeden z nich, je pak už jen na nich.

Zkouška důvěry spočívá v tom, že finalisté drží v rukou skleněné koule a Rikke mezitím postupně zvyšuje částku, o kterou se právě v ten moment hraje. Nejnižší částkou je 50 tis DK a na rozhodnutí hráčů, zda svou kouli upustí nebo ne, je minuta. Kdo kouli upustí první, ten částku získá. Pokud kouli nikdo nerozbije, částka se zvýší. Pokud oba z páru vydrží, důvěřují si navzájem a s koulí v rukou dospějí až k nejvyšší nabídce, tak získávají každý polovinu. V momentě, kdy jeden z páru svou kouli upustí a rozbije, hra končí. Příslušnou částku získá jen ten, kdo se svou koulí praštil, druhý nebere nic.

Pravomoci Jury a scénář posledních finálových dnů se ale v jednotlivých sériích vždy trochu liší.

Sezona 5 – 2009
64 dílů, 33 účastníků, Jury 8 členů

Porotci se do Hotelu vrací aniž by o průběhu hry po jejich odchodu měli nějaké podrobnější informace. K tomu aby rozhodli, kdo si podle nich vítězství zaslouží, slouží tudíž takzvaná „grilovačka – poslední šance“, kde porota jednotlivé finalisty veřejně zpovídá.

V páté sérii bylo zřejmě poněkud husto a finálové páry se mezi sebou hádali na grilovacích židlích jako koně. Při hlasování se ale rozhodlo už předposledním hlasem. Finálový pár si pak vybral ještě svědky (zřejmě, tolik dánsky na ucho, abych to přesně identifikovala fakt neumim) a pak Rikke postupně přihazovala hrsti peněz do skleněné koule, zatímco oni stáli s koulemi proti sobě a různě na sebe mrkali a potili se.
Vydrželi až na konec a o výhru se tudíž podělili

Sezona 6 – 2010
64 dílů, 35 účastníků, Jury 9 členů

V šesté, nejslavnější sérii, se místo grilovačky konala Pandořina skřínka. Otázky psali porotci. Bylo to opět poměrně nervní a vytahovaly se kdejaké staré věci. Při hlasování poroty to bylo tentokrát napínavé do poslední chvíle.

Velké finále o peníze vypadalo stejně jako předchozí rok, jen Rikke tentokrát přehazovala pytlíčky s mašličkami. Vítězný pár vydržel a o výhru se spravedlivě podělil.

Sezona 7 – 2011
64 dílů, 29 lidí, Jury 7 členů

I v sedmé sérii byl místo grilovačky sedánek nad Pandořinou skříňkou. Ještě před tím si ale dva páry finalistů mohli vyměnit partnera za někoho z Jury, toho ale nikdo nevyužil. Do Pandořiny skříňky tentokrát psali otázky i finalisté. Hlasování o finálovém páru bylo jasné. Pár, který prohrál, získal jen jeden hlas. Na šťastlivce ovšem čekalo nepříjemné překvapení. Tentokrát na ně čekal červený koberec, kde stáli zády k sobě a s každou další přihozenou částkou se od sebe vzdalovali.

Z podmínek, které jim Rikke přednášela umírala komplet i porota. Výhody postoje, kdy si finalisté neviděli do očí, jeden z nich využil a kouli upustil již na částce 250 tis DK. Díky tomu na porotu čekalo na závěr velké překvapení. Rikke zbylé mince naházela do bazénu a kdo si co nalovil, to měl.
Finanční odměnu tu získali ještě dva kluci, ale to zřejmě již v předchozím průběhu soutěže, což jsem ale neviděla.

Sezona 8 – 2012
52 dílů, 34 lidí, Jury 8 členů

V osmé sérii se na grilovací stoličky probojovala jen trojice – dvě dívky a jeden kluk. Porota tudíž při hlasování vybírala, kdo z nich vytvoří vítězný pár. Na červeném koberci na vítězný pár zas čekal jakýsi háček – k něčemu se museli upsat (opět, ale nevím o co přesně šlo).
Pár tentokrát zkouškou úspěšně prošel i přesto, že k sobě stáli zády a rozdělil si maximální částku, tentokrát ale jen 450 tis DK.

Sezona 9 – 2013
72 dílů, 32 lidí, Jury 9 členů

Loni posledním čtyřem hráčů ve hře, kteří už si dělali oprávněné naděje, zkazil radost jeden navrátilec, člen poroty. Kolegy byl totiž nominován jako poslední finalista a nahradil jednoho z původních čtyř. A pak už to byla stará písnička – grilovačka, hlasování poroty a červený koberec. Pár zkouškou neprošel, vítěz bral 300 tisíc.
Jaká náhoda, že vítězem byl onen navrátilec.
Je však nutno dodat, že šlo o hráče, který byl vyloučen ze hry víceméně v předvečer finále (v 70 dílu) a že to tam statečně táhl od 25. Dílu. Také je nutno dodat, že se na to vítězství až neuvěřitelně třásl, ale výměna mu přinesla velmi těžké chvilky, protože dívka, za kterou se vyměnil (měl na výběr ze dvou) měla při hlasování poroty významnější hlas než jiní.

Kdo má či nemá ve finále šance?
Pokud vás zajímá, jaký typ hráčů v dánském HP má nejvíc šancí projít až do velkého finále, tak mám pro vás informaci, která některé z vás asi překvapí. Nejen, že se většinou nechytají ti, kdo ve hře nebyli déle, ale nebodují ani ti, kteří jsou se všemi kámoši a nikomu vlastně nevadí. Dánové také evidentně vůbec nemají pochopení pro hráče, kteří se jen vezou. To se stalo osudné právě druhému páru v sedmé sérii. Ve finále se většinou rozhoduje mezi páry, kde alespoň jeden z každého je hodně kontroverzní. Proto se taky většinou při grilovačkách a Pandorách hodně handrkovali a při hlasování poroty jim pak obavami pěkně tekly nervy. Rozhoduje to, kdo posbírá víc příznivců a zdá se, že často nad osobní averzí vítězí zásluhy o vývoj hry. Finalisty prostě pokaždé někdo zklamal a naopak někdo nečekaně potěšil. Tvrdá hra nevadí, rozhodující je umění se obhájit, způsob hry správně zdůvodnit.

Jaké bude letošní finále? I letos bude červený koberec a dva finalisté budou v rukou držet zlatou skleněnou kouli, a ještě prozradím, že si budou hledět do očí. Ale možná bude finále provázet úplně jiná atmosféra a vyhraje někdo, do koho bychom to vůbec neřekli. Na to si však tady u nás musíme s Primou ještě týden počkat. Doufejme, že nám to kolegové sledující Jojku nějakým pitomým spoilerem nezkazí.

okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Hotel Paradise

Diskuze k článku

Počet komentářů: 16
1
okkvp
Reagovat

Chtěla jsem tenhle článek původně stihnout ještě před začátkem finále na jojce, no nezadařilo se. Snad ale rozšíří těm, co HP sledují tam, obzory alespoň dodatečně.

2
Michal V.
Reagovat

ja vysledek teto reality show vim uz davno, ale jen z wikipedie, takze docela zajimave se pro me docist jak ze to vlastne melo probehnout… asi se juknu kolik kdo teda bral penez abych uhodl jak to asi bylo aniz bych se musel divat :-p

3
Prochor
Reagovat

Už se těším na finále. Dánové je mají super. Škoda, že Rikke zase nenahází drobné do bazénu (to mně pobavilo). Ale kdo ví.

4
Petr
Reagovat

Vytezem se stava ………………..Ale pral jsem to druhy osobě ta si to zaslouzila víc …………..Nevite, jestli bude 11 sezona v roce 2015 kdyz to ten Paradise Hotel Dk je popularni ,,Nemohly by jste zjistit jakou to melo Sledovanost

5
Prochor
Reagovat

Je neuvěřitelné, že Martinovi se stále daří letět pod radarem. Pořád ho nepokládají za silného hráče a nestřílejí po něm. Při hlasování po plážové párty nedostal ani hlas. Při rozdávání růží proplul těsně.
Ty lidi jsou snad slepí:-))) Správná taktika – pod radarem se doletí daleko.

6
okkvp
Reagovat

@Petr: mizernou

7
Michal V.
Reagovat

@okkvp: za coz z velke casti Prima vubec nemohl /s…

ale jo je dost pravdepodobny, ze dalsi sezonu uz nekoupi, kdyz po vlastnich chybach z toho byl sledovanostni debakl…leda ze by to dostali v nejakym baliku od svych majitelu (jestli jsou to jeste porad ty svedove) gratis

8
okkvp
Reagovat

@Michal V.: Ono to mělo mizernou sledovanost i v Dánsku, nicméně příprava další série jede v plném proudu. Rikke už představila nový šatník

9
Melek
Reagovat

@Prochor: Jo, Martin má dost dobrou taktiku. Ale pro mě by to byl takový neslaný, nemastný vítěz. To už je lepší Sandy :)

10
Carol
Reagovat

No já teda doufám, že vyhraje Sandy. Balslev a Millie mi přijdou, jako by se tam ocitli omylem (teda hlavně Balslev).

11
jenkaaa
Reagovat

Mě to prostě baví:-) ale mám nutkání hledat a hledat a dozvědět se výsledek dřív.

12
okkvp
Reagovat

@jenkaaa: Vydrž! Teď už je vážně o mnoho lepší nevědět. Byly situace, kdy to byla naopak mnohem větší sranda, když člověk věděl předem, ale dojem z posledních dvou dílů znalost výsledku ochudí o 80% dojmu.

13
jenkaaa
Reagovat

Tak já po Tvé radě vydržím:-)) 80 % …fuha, těším se:-)

14
pelmel
Reagovat

o to víc mě mrzí, že jsem tehdy rozklikla spoilerový odkaz dřív než ho okkvp smázla :-((
Také u mne Malte zabodoval tím, jak ustál odchod…to je ale jediný bod :-))
Těším se na ten mazec s bývalými, kteří přijdou :-)) hlavně kolem Čumáčka :-))
jinak z aktuální sestavy bych udělala žebříček takto (i když vyloženě fanouška tam nemám žádného):
Sandy
Mille
Balslev
Martin
Nathali

15
Prochor
Reagovat

Můj žebříček je:
Martin
Mille
Sandy
Baslev
Nathali

Jaký žebříček měli Dánové?

16
okkvp
Reagovat

@Prochor: dánský žebřík bude zítra večer, protože se týká jen čtyřky vyvolených.

Můj by v tuto chvíli byl : Martin a Sandy, zbytek po červeném koberci prohnat akorát bičem

Přidat komentář