Panáček v reality show

X Factor UK 2014: 2.live show: Jay James ovládl 80tky! + Rozhodnutí! (rekap + video)

21. Říjen 2014 | napsal(a): | reality show: X Factor UK

[singlepic id=10531 w=615]
Britský X Factor nezpomaluje a máme tu druhý týden a druhou live show. Tentokrát se hudebně vracíme do 80.let. Set list na první pohled nevypadal úplně parádně, a tak jsme se obávali, jak to všechno dopadne. Jak to dopadlo podle vás? A jste spokojeni s tím, kdo soutěž opustil? Druhou live show pro vás opět komentuje Merťas a VojtaP.

Jack Walton

Výběr: Paula Abdul – Straight Up

Merťas: Jack se mi po minulém týdnu úplně nezdál. Dle mého byl troch utopen v songu. Tenhle týden Mel B vsadila na to, že nechá vyniknout Jackův hlas. A to byla dle mého sázka na jistotu. Po celou dobu vystoupení se posluchač mohl hlavně soustředit na Jackův hlas, který má výborný a zapamatovatelný. Jen si myslím, že to nebyla úplně vhodně zvolená písnička. Respektive vystoupení to bylo dobré, ale myslím si, že Jack jel tak na půl plynu a s lepším songem by mohl udělat mnohem větší zábavu. Po jeho druhém live vystoupení si myslím, že potenciál má na budoucí kariéru veliký a že by se mohl chytit. Jako první vystoupení večera ok.

VojtaP: Jack minule dokázal, že na něj nebyla divoká karta vyplýtvaná zbytečně (narozdíl od Overload Generation). Vzhledem k tomu, že je Jack ročník 96, slyšel o Paule Abdul možná tak jako o porotkyni US X Factoru a Straight Up bohužel neznal. Stejný problém s výběrem bude mít nejspíš většina finalistů. Jack se opět projevil jako zkušený muzikant, nejenže se s neznámou skladbou za pár dní stačil ztotožnit, ale také došlo k úpravě na „Jackovu verzi“. Akustický začátek s kytarou byl super nápad, v refrénu taky došlo k modernizaci aranže. Jack zněl jistě a jeho vystoupení rozhodně nenudilo, na úvod skvělé.

Stephanie Nala

Výběr: Blondie – Call Me

Merťas: Jestli Stephanie byla po minulém kole na odstřel, tak po tomto bude mít asi bottom two zajištěný určitě. Stephanie sice vyfasovala lepší song, ale zase se nevyvarovala toho, že zněla znovu těžce jako uspavačka hadů. To se snad nedá ani jinak nazvat. S tím rozdílem, že minulý týden to ještě hlasově šlo. Ale tentokrát byla v mnoha místech falešná a celkově mi to přišlo jako špatné a velmi nudné vystoupení. Zdá se, že sázka na Stephanii nebyla úplně ta nejlepší volba od Cheryl.

VojtaP: Cheryl si pro Steph přichystala Call Me, který rovněž zpívala její svěřenkyně Diana Vickers v 5. řadě. Ani jsem nečekal, že bude Steph lepší, došlo sice k úpravě do reggae, ale ani to nepomohlo k lepšímu hlasovému výkonu. Na Steph jde vidět, jak se snaží a jde na doraz svých možností, ale i kdyby sebevíc chtěla, silnější hlas si nevykouzlí. Na druhou stranu mě její vystoupení bavilo mnohem víc než minule, a to i přes pěvecké nedostatky. Každopádně by se Steph měla smířit, že je  pouze do počtu.

Andrea Faustini

Výběr: Whitney Houston – One Moment In Time

Merťas: Andrea měl minulý týden ohromný ohlas od diváků a ani by mě nepřekvapilo, kdyby to minulý týden v diváckém hlasování vyhrál. Ale tento týden bych to neviděl ani zdaleka na bednu. Myslím si, že si Andrea ukousnul až moc velké sousto s Whitney. Řečeno sportovní terminologií, byl totálně přemotivovaný. Song od začátku velmi táhnul, poté se i rozjel trochu s melodií a horko těžko celý song dovalil do konce. Ani hlasově to nebyl šlágr. Ze začátku se trápil a trochu se rozjel, co nasadil motorovku, ale celkově tenhle týden Andrea propadák.

VojtaP: Italský medvěd znovu útočí a není to dobré ani trochu. Na úkor ne zrovna dobře vypadjících grimas a různých „diva“ gest šel stranou cit pro hudbu a celkově to šlo postupně rapidně dolů místo vzhůru. Jakoby song ani nenacvičoval, jen si to přišel sebejistě odbýt. Alespoň Simon si konečně vytáhl oči a uši z oných míst a řekl svůj názor. Andrea by měl konečně přestat znásilňovat mrtvé legendy a pokusit se zazpívat vkusně. Už minulý týden jsem vyjádřil skepsi ohledně jeho favorizování. Andrea možná ze setrvačnosti dojde daleko, ale na výhru to nevidím, Britům se brzy jeho osobnost a styl přejí.

Lauren Platt

Výběr: Irene Cara – What a Feeling

Merťas: Lauren si mě minulý týden získala tím, že pro mě už téměř neposlouchatelný song Happy předělala do výborného vystoupení. Ale tenhle týden si pozvedla akcie zase o mnoho výše, protože to co udělala s klasickým flákem z Flashdance !!! Nesmírně miluju předělávky zaběhnutých songů v těchto soutěžích do jiných poloh a tohle byla neskutečná paráda. Od oblečení až po perfektní hlasovou vybavenost. Sice tam byly takové dvě nepatrné chybičky, ale tady se dají přimhouřit oči. Super vystoupení, které bude určitě aspirovat na královnu večera.

VojtaP: Lauren je mezi dívkami jednoznačně nejvýraznější a nejjistější zpěvačka. Tentokrát si opět připravila upravenou verzi uptempo skladby. Podobnou pomalou úpravu předvedla i Drew v první řadě US X Factoru, tudíž pro mě se vytratil jistý moment překvapení. I přes to, Lauren opět zazářila na maximum. Silný hlas a zpěv bez zbytečných kreací a exhibicí, v jednoduchosti je prostě krása. Lauren má tak na účtě další skvělý výkon. Byť mě osobně v této poloze nesmírně baví, nerad bych aby se divákům rychle okoukala jako „one trick pony“, protože není. Příště bych volil odlišnější cestu.

Ben Haenow

Výběr: Donny Hathaway – Jealous Guy

Merťas: Ben minulý týden také zabodoval a přichází hnedka po Lauren, tak jsem si přál, aby to bylo minimálně stejně tak dobré jako u jeho předchůdkyně. I přes jeho avizované bolesti v krku a problémy s hlasem, bylo vystoupení, tedy po hlasové stránce opět výborné. Ben má prostě excelentní hlas, který bych mohl poslouchat stále dokola a stejně jako Lauren jsou oba recording artist čili z fleku by mohli jít nahrát cédéčko. Ale jak Simon mluvil o tom výběru písniček. Benovi sice vybral na hlasovou exhibici dobrý song, ale já jsem se párkrát v písničce nudil. Ale jinak parádní vystoupení.

VojtaP: Ben patří společně s Lauren a OTY k mým největším favoritům letošního klání. Díky Benovu hlasu zní všechno originálně a tak se nabízí široké možnosti výběru. I přes jeho nemoc jsem nezaznamenal větší hlasové nedostatky. Oceňuji osobitou a zajímavou reggae verzi, v kontextu večera si ale nemyslím, že to bude jeden z highlightů a mezi Benovy top výkony se to taky nezařadí, pro hudební fanoušky pochoutka, do soutěže možná málo strhující performance. Na postup by to ale postačit mělo.

Fleur East

Výběr: Monie Love – It’s a Shame

Merťas: Fleur mi nějako stále nepřirostla k srdci. Minulé vystoupení byla spíše taková jednohubka, ale aktuální vystoupení mě moc nenadchlo. Co se mi ale líbilo, byla scéna. Ten obří zlatej gramec, to bylo parádní. Ale zpěv mě vůbec nezaujal, protože si myslím, že byla na několika místech dost falešná a přišlo mi, že se to s ní táhlo pak celé vystoupení. Plus má za rap, který to oživil. Měla i kapku problém to všechno udýchat. Ale zase bych tady možná vinil Simona, protože zatím svým ovečkám hází v tomto kole velký klacky pod nohy. Jo a ještě mi někdo řekněte, kde vzala ty prsa? Vždyť minule žádné neměla.

VojtaP: Co Fleur Simonovi udělala, že jí dává takové kolovrátky, na kterých se nemá šanci předvést? Fleur bohužel schytala nejméně záživný song. Kromě výpravy hrálo vše v její neprospěch, včetně silného podkladu, přes který nešla slyšet a když už slyšet šla, neznělo to moc přesvědčivě. Nejzajímavější mi přišla rapová část, která to celé povznesla z nezáživného kolovrátku na jinou úroveň, ale celkový dojem byl pořád slabý. Fleur je dříč a dokázala s oběma nesmyslnými výběry poprat v rámci jejích možností. Pokud postoupí, Simon by ji mohl konečně nechat zazářit, nepopírám, že tam jistý potenciál je, jen se musí nechat projevit.

Stereo Kicks

Výběr: Don Henley – Boys Of a Summer

Merťas: Stereo Kicks byli minulý týden z Louisovi stáje jasně nejlepší. O to sladší to pro ně určitě muselo být, protože to od nich nikdo nečekal. V minulém kole si nasadili laťku vcelku vysoko a nejsem si úplně jistý, jestli se jim to povedlo tento týden přeskočit. Řekl bych, že se jí minimálně vyrovnali. Hlasově byli opět dobří, Louis vybral dobrý song, jen mi tam chyběla energie. Kluci byli hodně sklíčení a svázaní. To nejspíš zapříčinilo to, že se jim na poslední chvíli změnil song. U mě dobrý. Na setrvání do dalšího kola to dle mého stačí. Bylo to vystoupení tak akorát.

VojtaP: Se Stereo Kicks mám pořád problém s jejich počtem. Byť po stránce zpěvu vůbec nejsou špatní a aktuální výběr vůbec nezněl zle, opravdu se to poslouchalo příjemně. Pro mě zkrátka nefungují jako tým, spíš jen jako sólisté, kteří si přišli v sobotu večer společně zazpívat. Trefně to označil kolega DJ Vlado v diskuzi přirovnáním k závěrečnému silvestrovskému vystoupení, tam se taky zpívá jen společně v jedné řadě. Musím zde tedy souhlasit se Cheryl, Stereo Kicks působí na pódiu strašný zmatek. Z počátku jsem si myslel, že by i mohla mít skupina potenciál, když se dobře uchopí, ale to se Louisovi (potažmo produkci) vůbec nepodařilo.

Lola Saunders

Výběr: John Lennon – Imagine

Merťas: Lola je divoká karta, která se asi nejvíce vyplatila. Minule překvapila a ne jinak je tomu i tento týden. Lola dostala do vínku šlágr Imagine, který se ne snadno zpívá. Můžete ho bravurně zvládnout, ale taky se na něm můžete těžce rozsekat. Lola odvedla dle mého kvalitní práci. Hlasově byla dobrá a sebejistější než minulý týden. A při celkovém pohledu na její vzhled, postoj, oblečení, vlasy a gesta, tak mi hrozně připomínala Adele. Dál se mi také líbilo, jaké emoce do toho Lola dala, bylo to hodně emoční. Lola je pro mě zatím milé překvapení večera, když zvládla perfektně Imagine. Jen teda těch kudrlinek, těch zase bylo.

VojtaP: Lola dostala do vínku neskutečnou kládu. Imagine patří mezi ty skladby, které by se neměli moc přezpívávat a když už, tak to pojetí musí být citlivé. Lole se podařilo zachovat atmosféru písně, vypadala krásně a vokálně podala taky kvalitní výkon. Na můj vkus bych ubral zbytečných kudrlinek, ale tentokrát mi to celkový dojem nezkazilo. Jen tak dál.

Jake Quickenden

Výběr: Bonnie Tyler – Total Eclipse Of The Heart

Merťas: A jestli dneska někdo ztroskotal na výběru songu, tak to Jake. Tylerka je těžká věc a dle mého by to měl zpívat někdo s mnohem ostřejším hlasem. Ale tohle nebylo vůbec pro Jakea. Jake na ten song absolutně neměl a tahal to od samého začátku až do konce. Šly z něj hodně falešné tóny a nezachránil to ani řvavýma tónama. Jake bude nejspíš ve druhém kole nejslabší kousek.

VojtaP: Balada od Bonnie je v podstatě jeden z reprezentativních songů pro 80. léta a tak je logické, že se toho někdo ujal. Bohužel Mel zde Jakea těžce přecenila. Tohle byla těžká havárka. Jake má na takovou silnou věc velmi slabý hlas, to už se mi víc líbil hlas Jakeova vokalisty. Tohle mělo hodně daleko od povedeného výkonu. Všechno špatně! Ven!

Chloe Jasmine

Výběr: Irene Cara – Fame

Merťas: Chloe byla v minulém kole takovou hudební jednohubkou, která ale nemusela sednout každému. Pro mě trochu zklamání, že jsem dostal stejnou porci toho samého, jako minulý týden, ale s tím rozdílem, že je to už právě týden staré a už to moc nejde po chuti. Myslím, že mohli i Chloe lépe obléct a namalovat. Vypadala jako Nesmrtelná teta ve svých mladých letech. Navíc hlasově to nebylo vůbec čisté a měla tam několik hodně slyšitelných chyb. I když se mi líbilo zase převedení songu do jiné polohy, tak ale dneska to nebylo ono. Chloe s tím jak je žánrová, tak bych i opravdu bál, že spadne do bottom two. A přitom si myslím, že by mohla být v úplně jiné formě. V zákulisí vypadala mnohem lépe než na pódiu. Hlas má taky využitelný, takže jestli se protáhne dál, tak to chce velkou změnu. Ale jestli bude i příště, tak to mají být filmové písně, pokud se nemýlím, a tam bude snadno najít si nějakou jazzovku. Otázkou pak ale zůstává, jak tahle žánrovka bude lidi dlouho bavit. Ono i ta soutěž je i přece o tom, aby se ti soutěžící ukázali v jiných stylech a žánrech hudby.

VojtaP: Chloe dostala opět rychlejší skladbu k transformaci do jejího stylu. Nějak se mi ale celé provedení nezdálo. Od Chloe bych očekával sebevědomější projev s nadhledem, tak jak se prezentuje v medailoncích, ale v jejích vystoupeních to nedostávám, právě naopak. Chloe byla nějaká moc roztržitá, bez nadhledu. Musím souhlasit s Mel i Simonem, celé vystoupení šlo od ničeho k ničemu a může tak být pro Chloe poslední.

Paul Akister

Výběr: Simply Red – If You Don’t Know Me By Now

Merťas: Paul si mě minulý týden úplně nezískal a myslím si, že mě nemá ani tenhle týden. Asi jsem osobně od Paula očekával zářivější výkony. Hlasově je vybavený hodně dobře, ale myslím si, že to zatím neumí v live show dostatečně prodat. Jak řekl Simon, mě v tom prostě taky něco chybí. Jako hlasově se nedá říct ani prd, Paul je hlasově parádní, ale prostě něco mi v tom nesedí. Nedokážu to popsat, ale zdá se mi, jako by si to ani neužíval.

VojtaP: Minulý týden Paul na úvod zabodoval. Tentokrát to byl ten typ vystoupení, při kterém si člověk říká, že je to fakt dobrý, krásný hlas, skvěle odzpívané, ale než dojde na hodnocení poroty, tak to celé zapomene. Simon na to možná kápnul, Paul potřebuje vylepšit performance, aby nezapadal. Jak sám říká, všechno dává do zpěvu, což jde poznat, ale celkově tomu něco chybí.

Stevi Ritchie

Výběr: Rick Astley – Never Gonna Give You Up

Merťas: Úplně na začátku musím říct, že jsem od Steviho čekal teda mnohem větší vodvaz. Přeci jen osmdesátky, mohl se více rozparádit. Minimálně v oblečení, už jen podle jinglu, kdy nadšeně běžel ke kostymérce a pak měl to samé jako minulý týden. Stevi samozřejmě zpívá hrozně a je to tahačka za uši. Ale když se nad tím zamyslím, tak mě třeba baví mnohem víc jak někteří jiní zpěváci v soutěži. On si to užívá, má radost, a jede si pěkně podle svého. Lidi to zatím baví. Já bych ho v soutěži ještě chvilku nechal, aby se to aspoň s ním vždycky odlehčilo. A že za ním třeba skončí lepší zpěváci? No a. Těch už bylo v britském X Factoru mnoho. Stevi se aspoň baví.

VojtaP: Zase jednou přišla řada na pravidelnou dávku exotů. Stevi čím dál více dokazuje, jak špatný zpěvák to je, už sama píseň je ve spojení s videoklipem parodická, tudíž se Stevi nemusel pokoušet parodovat parodii. Čekal bych, že alespoň show pošlape a bude čemu se vysmát, ale to také nepřišlo. Stevi má jediné štěstí, že slabé články ještě v soutěži přetrvávají, ale jak začnou vypadávat ti lepší, už by to nebylo tak vtipné. Možná už konečně nadešel Steviho čas.

Only The Young

Výběr: Dexy’s Midnight Runners – Come On Eileen

Merťas: U druhé a zároveň i poslední Lousovi skupiny se čekalo, že konečně za to vezme po minulém týdnu, kdy se od nich čekalo mnoho a nic moc nakonec nepřišlo. A tedy nesdílím nadšení poroty. Tuhle velmi dobrou skupinu, která měla na začátku potenciál jako hrom, tak Louis ji s postupem live show zadupává do země. Jako to zas byl otřesný výběr songu. Nejhorší na tom bylo, že ani jeden z těch čtyřech si to neužíval. Prostě jak když musíte ve škole přednést nějakou básničku, do které se vám ale ukrutně nechce. Nebyla to jejich komfortní zóna, a pokud si je chce Louis udržet, tak by měl začít ale pořádně makat

VojtaP: Musím uznat, že mě OTY stále baví, i když zpívají nemoderní věci. Tento týden mi dokonce jejich vystoupení přišlo ještě o něco zábavnější než minule. Líbí se mi jejich energie a dobrá nálada, kterou překypují. Nezastírám, že bych je už rád viděl v něčem moderním, případně bych od nich rád slyšel i baladu. Dost vykopávek, OTY mají na víc.

Jay James

Výběr: The Proclaimers – I’m Gonna Be (500 Miles)

Merťas: Jay šel jako poslední v osmdesátkovém večeru. A tedy když začal zpívat, tak jsem si říkal hergot, co mu ten Simon zase vybral za písničku. Myslím si, že Simon vůbec nevyužívá potenciál Jaye. On má tak skvělý a specificky barevný hlas, že prostě tam jde dělat všechno jinak, než to dělá Simon. Ale… Po ospalejším začátku vystoupení, kdy jsem si říkal, jestli mě to baví nebo spíš nudí, se to vcelku hezky rozjelo a bylo to hezké vystoupení, které bylo pěkně vygradované a zdárně s přehledem dotáhnuté do konce. Celkově to bylo hezké a velmi jemné vystoupení, které má podle mě ambici na krále večera, ale Jaye si v budoucnu představuju v úplně jiných písničkách. Tohle bylo hezké, výborné, ale čekal jsem něco úplně jiného.

VojtaP: Přiznám se, že jsem čekal od Jaye v kombinaci s tímto grcem totální katastrofu, proto mi nějak nesedělo to zařazení na konec. Jakmile se rozezněly první tóny, věděl jsem, že je něco jinak. Tohle bylo prostě WOW! Intimní aranž bych u této skladby nečekal ani za milion let. Jay emotivním podáním dodal písni duši a jeho verze mě donutila se zaposlouchat i do textu, najednou tak měla skladba úplně jiné vyznění. Nemůžu jinak než označit jeho výkon za TOUCHDOWN!

Top 5 podle Merťase

1, Jay
2, Lauren
3, Ben
4, Lola
5, Paul

Top 5 podle VojtyP

1, Jay
2, Lauren
3, Only The Young
4, Ben
5, Jack

Vyřazování

Merťas: Kdo soutěž opustí tentokrát? No, kdyby to záleželo na mně, tak bych odeslal pryč Stephanii a Jaka. Nala je nemastná a neslaná už druhé kolo a Jake byl dle mého jasně nejhorší. Stevi byl samozřejmě ještě horší, ale tam od něj se zázraky nečekají a myslím si, že Stevi ještě neměl svůj čas odchodu. Otázka kdo by dál k těm dvěma mohl spadnout do rozstřelu. Britský divák je ale nevyzpytatelný divák.

VojtaP: V této fázi mám zatím úplně jasno, kteří tři soutěžící by měli skončit v bottom 3. Hned bych odstranil Steph, Jakea nebo Steviho. Steph svou hru nejspíš na novou úroveň nedostane, Stevi se už nebezpečně vyčerpává a Jake už podruhé svůj výběr neukočíroval ke zdárnému konci, díky slabému zpěvu si může podat ruce se Steph.

Hvězdní hosté

Jessie J

Maroon 5

Dermot přistoupil k vyřazování a nejméně diváckých hlasů pro tento týden získala Stephanie Nala. Nejspíše zaslouženě, protože za dva týdny nedokázala natolik zaujmout diváky svými vystoupeními, a tak musela z kola ven. Do finálního rozstřelu před porotu nakonec spadla další skupina, a to stereo Kicks. Možná nečekaně se k nim připojila i Chloe Jasmine.

Rozstřel

Chloe Jasmine

Merťas: Chloe, lehce a spoře oděná se dala do svého partu o záchranu. No, a žádnej šlágr to nebyl. Chloe má sice moc hezkou a hlubokou barvu hlasu, ale objevilo se mnoho falešných tónů, a tak nějak to celé působilo trochu lehkovážně a jeden by snad ani neřekl, že to brala moc vážně.

VojtaP: Chloe se sing-off moc nezdařil nebo spíš vůbec, ale je třeba uznat, že působila mnohem uvolněněji. Kdyby s takovým nadhledem zpívala i v live shows, nemuselo k tomuto složení rozstřelu vůbec dojít.

Stereo Kicks

Merťas: Poté přišli Stereo Kicks a těm se dařilo o poznání lépe. Tedy hlasově bych řekl, že to nebyl úplně zásah do černého. Zpívali zase další kluci, které jsme ještě pořádně neslyšeli, a také to úplně nebylo ono. Ale musím říct, že oproti Chloe mělo vystoupení větší údernost, svižnost a celkově znělo mnohem lépe. Kdyby se mělo rozhodovat jen na základě zpívání v rozstřelu, tak ten vyzněl lépe pro osmi člennou partu.

VojtaP: Zde se prokazuje to, co tvrdím už druhý týden. Stereo Kicks nikdy nezněli vyloženě špatně, včerejší výkon byl možná i lepší než ten předchozí, ale jde vidět i diváci mají problém se s nimi ztotožnit.

Porota nakonec přistoupila k hlasování. Cheryl a Louis si samozřejmě nechali své koně a vše bylo na Simonovi a na Mel B. Mel B jednoznačně domů odeslala Chloe. Simon sice dlouho váhal, ale myslím, že měl už dávno rozmyšleno a Chloe taky odeslal domů. Takže ve druhém večeru, druhý porotce, ztratil své dvě ovečky. Simon a Mel B se zatím neotřesitelně drží. Chloe v bottom three bylo překvapením, ale objektivně se musí říct, že kluci byli v rozstřelu lepší.

Hodnocení 2.live show podle Merťase

No, mě osobně druhá live show moc nezaujala. Ač by si samozřejmě soutěžící měli projít všemi žánry, tak si ale myslím, že 80tky by nemuseli být povinností. Jednak z důvodů toho, že většina soutěžících jsou mladé generace a nic jim to neříká, a cílovka diváků je také mladšího rázu. Ale budiž, furt to beru jako test, co kdo zvládne zazpívat. Ale to by pak v tomto ohledu muselo ještě fungovat to, že jim budou porotci nebo produkce vybírat takové songy, které budou mít hlavu a patu a budou soutěžícímu sedět. A to byla dle mého velká chyba druhé live. Většina těžce bojovala s výběrem songů, někteří lépe a jiné hůře. Někdy si fakt říkám, jestli někdo kompetentní pak ty zkoušky poslouchá a třeba neřekne, hele to takhle ale vůbec nezní, zkusme udělat něco jiného. Vždyt mají sakra na to týden. Sice krátká doba, ale v dnešní době se to dá zvládnout. Ty týmy lidí tam jsou. K porotě. Simon je klasický velkohubák a s*ere se do každýho. Hlavně vždycky tne do někoho nebo pronese něco, co má pak nějaký dopad. At je to mačo jakýkoliv, tak Britové furt na jeho názor dají. A když pak pronese v přímáku, že by mohla být Chloe v ohrožení a ejhle, ona druhý den vypadne. Něco to o tom taky svědčí. Nemluvě tedy o tom, že Chloe je dost žánrová, ale taky tam hrála nějaká kalkulace, že by odešla další skupina a tím tam vymlátili tři čtvrtě kategorie. Máme za sebou přes třicet vystoupení v live show letos a stále mě nikdo úplně nezaujal. Mám své favority, ale zatím mě nikdo na prd*el neposadil. Celkově mi přijde, jako by se X Factor na Ostrovech trochu hledal. Minulý ročník mi přišel mnohem svižnější. Ale základ je !!! VYBRAT DOBRÝ SONG!!! , a to se v sobotu nevedlo a proto to tak dopadlo. Doufám, že filmové kolo bude zajímavější.

Hodnocení 2.live show podle VojtyP

Vyřazení Stephanie z posledního nebo předposledního místa jsem očekával, jak jsem napsal výše, v soutěži nejspíš předvedla své maximum a svou hru by dále nevylepšovala. Zato Chloe jsem čekal až o něco později, asi jen a Brity kontroverzní a vyhraněná až moc. Koho jsem vůbec zatím v rozstřelu nečekal byly Stereo Kicks. Zde se jen potvrdilo, že dát dohromady skupinu o osmi členech nebylo dvakrát moudré, byť společně zní dobře. Není moc případů, kdy ve skupině fungovalo tolik lidí, napadají mě jen Kelly Family a S Club 7, ale ti měli odlišné koncepty a hlavně tam bylo víc výrazných osobností.
K porotě, Simon je Simon a ten přímo touží po kontroverzi, možná mu to ani nedochází, ale někdy to až příliš znásilňuje. To nejspíš začalo vadit Mel B, která si nejspíš kritiku Andrey v úvodu vzala příliš osobně (i když byla kritika oprávněná) a celý večer působila otráveně. Jiskření mezi porotci mi nevadí, je to lepší než jedna velká rodina, kde si navzájem pochvalují svou práci.  Pořád ale Simon i ostatní dokáží dát dohromady konstruktivní kritiku, což by mělo být jejich hlavní náplní. Co se týče live show jako celku, vzhledem k tomu, že většina soutěžících s osmdesátkami moc společného nemá, tak to ještě nedopadlo tak zle. Produkce musela udělat hodně ústupků, aby soutěžící nebyli zrovna mimo a tak spíš než tribut hudbě osmdesátých let se téma zvrhlo na „uprav si svou vykopávku“. Možná právě téma, které nebylo soutěžícím blízké, způsobilo, že chybělo víc výrazných vystoupení. Filmové téma příští týden nabízí větší prostor pro manévry.

X Factor UK

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
Michal V.
Reagovat

mno celkem ferove zhodnoceni (hlavne to zaverecne shrnuti Mertasi, ktere ovsem z tvych postrehu k jednotlivym soutezicim tak uplne nevyznivalo).

Ja se u drtive vetsiny songu/interpretaci nudil a nebo jsem to rovnou preskocil… nevim co tim chtela produkce rict, ale timhle si rozhodne ve sledovanosti moc nepomohla.
Jednu vec bych ale s recenzenty rozporoval a to jsou ty neustale upravy uptempo veci do pomalejsich verzi…vubec nechapu, ze se vam to tak libi a jsem si naprosto jist, ze kdyby nekdo ty pisne takhle interpretoval v 80. letech tak by se z nich nestali zapamatovanihodnymi pisnickami.

Ono uz jenom ten vyber je pomerne dost divnej, urcite se v 80. dali najit lepsi veci.

Dalsi vec, kterou by mozna stalo zminit je, ze tam bylo priserne moc cross-gender interpretaci… si dali jako letos za ukol kterej porotce da vic pisnicek zenskych interpretu muzskym interpretum a obracene? maj nejakej running bet, kdo z porotocu to tim vic dokurvi?

Vypadnuvsi asi nejsou uplne prekvapeni… jedine co bych jen k B3 rad zminil je, ze ackoliv nejakej dlouhodobej potencial ve Stereo Kicks nespatruji, co ocenuji je, ze na to, ze jich je 8 maj fakt velice pekne harmonie, obzvlast kdyz spolu zpivaj relativne kratce, ale je mozny,z e jim nekdo radi, kdo v ktere pasazi nezpiva vubec apod. (ja bych to asi neodlisil jestli jich jede 8 naplno nebo jedou naplno jen 4 a 4 jedou takovy lazoplazo mruceni jako podklad).

Reagovat

@Michal V.: Díky. Já jsem rekap respektive komenty k jednotlivcům psal v neděli ráno a psal jsem to hnedka po prvním shlédnutí. Ono se mi to pak většinou rozleží v hlavě a druhej nebo třetí den už to nechci přepisovat, protože by to bylo zkreslené komentářema, vyřazováním atd… Hodnocení live bylo pak psané až o den později, s odstupem…

3
Ludvík
Reagovat

Nesouhlasím s tím že minulý ročník byl svižnější tam byla vítězka jasná od začátku. Letos je adeptů více…

4
PK
Reagovat

Opět opožděně i moje hodnocení :)
výborné výkony:
1. Jay – nádhera, takovou úpravu jsem vůbec nečekal
2. Lola – místy trochu překombinované, ale pořád super, její projev se mi moc líbí
3. Chloe – super, sice to nebylo hlasově dokonalé, ale má pro mě neuvěřitelné charisma a hvězdný projev
4. Lauren – nejspíš bych ji měl i výše, ale mám tu píseň v téhle verzi moc spojenou s Drew, jejíž nádherný hlas k ní podle mě pasoval lépe

ostatní bez pořadí:
Jack – nebaví mě, bylo to moc při zemi
Stephanie – nevýrazné, nic to ve mně nezanechalo
Andrea – bože, jestli tohle letos vyhraje, tak se zblázním, takhle zprasit tak nádhernou píseň…
Ben – on nezpívá špatně, ale jeho hlas se mi prostě nelíbí…
Fleur – nějak mě zatím vůbec nezaujala, ani toto vystoupení není výjimkou
Stereo Kicks – pěvecky to je dobré, ale hrozně zmatené, podle mě osmičlenný boyband nemůže fungovat
Jake – hrůza po všech stránkách
Paul – stejný problém jako Ben, prostě se mi nelíbí jeho hlas, ale špatně rozhodně nezpívá
Stevi – nic jsem nečekal, pěvecky špatné, ale alespoň to nebyla taková nuda
OTY – u mě pořád těžce za očekáváním, i když v rámci večera nadprůměr

Vyřazování: se Stephanií souhlas, Chloe … no nečekal jsem, že mi moje favoritka vypadne tak brzo… asi je pro diváky příliš okrajová
Budu teď fandit zbylým třem z výše uvedené TOP4, šanci dávám ještě OTY, ostatní mě už pravděpodobně nezaujmou

5
DJ Vlado
Reagovat

Moje opožděné hodnoceni (+ pořadí):

touchdowny:

1.Lauren – jak jinak, že? :-) co dodat, prostě nádhera, za Drew zůstala jen o pověstný chloupek, jinak zněla božsky každým tónem, a v těch šatech jí to navíc ohromně slušelo :-)

2.Jay – absolutně jsem nečekal, že by se tohle rozpočítávadlo dalo zazpívat nějak zajímavě, ale Jay to dokázal :-)

velmi dobré výkony:

3.Ben – reggae verze sice na originál zdaleka nemá, ale Ben ji zazpíval výborně a prodal zde svoji barvu hlasu

4.Paul – konečně styl, ve kterém se mohl pořádně předvést, hlasově mu to sedlo perfektně, a i když je Paul slušňák, pořád je po muzikantské stránce imho řádově zajímavější než loňský Nicholas :-)

5.OTY – tady se rozcházím s většinou (včetně Merťase a s výjimkou Vojty), mně se to líbilo :-) úvodní pomalá pasáž skvělá, ta rychlejší trochu slabší, ale i tak dodali téhle ptákovině nový svěží rozměr :-) navíc se mi líbí, jak je každý z nich jiný, což se o druhé skupině říct nedá :-)

dobré výkony:

6.Jack – minule se mi líbil víc, tady mi chvílemi neseděla jeho barva hlasu, která mi chvílemi zní trochu jalově, na druhou stranu na Jackovi oceňuju jeho muzikálnost, i nezajímavou píseň dokáže udělat zajímavou :-)

7.Lola – ty kudrlinky mě dost rušily, ale i tak to byl její nejlepší výkon od castingu :-)

průměr:

8.Stereo Kicks – na svém přirovnání k závěrečné silvestrovské písni trvám :-) navíc mi vadí, že jednotliví členové jsou de facto nezapamatovatelní, rozpoznám pouze Jamese a Reece, zbytek je pro mě zcela anonymní :-/

9.Chloe – zajímavá verze, ale Zlatušku v mých očích rozhodně ani zdaleka nepřekonala :-)

10.Fleur – stejně jako minulý týden špatný výběr písně, na tomhle se nic předvést nedá :-/

podprůměr:

11.Andrea – chudák Whitney, ta musela v hrobě rotovat :-( navíc na to, jaký je Andrea favorit, tam bylo dost chyb, proto doufám, že ta bublina kolem něj brzy splaskne a že to nevyhraje :-)

12.Stephanie – lepší než minule, ale k Dianě se nepřiblížila ani z jedné setiny procenta :-)

13.Stevi – docela zázrak, že ho nemám posledního :-) jinak to bylo tradičně podprůměrně zazpívané a ani nijak zábavné mi to nepřišlo, Adam Koubek to v našem prvním Hlasu zazpíval určitě líp (a to tehdy vypadl) :-)

průšvih:

14.Jake – to bylo hrozné, vůbec mu to nesedlo a chvílemi to bylo vyložené trápení neviňátek, s Gábou absolutně nesrovnatelné :-) Jake je pro mě v tuto chvíli absolutně nejzbytečnější finalista :-/

6
Monika
Reagovat

Lauren song zazpivala pekne a v ramci vecera patrila i v mem zebricku k tomu nejlepsimu co zaznelo, nicmene porad to byla karaoke verze, nic osobiteho, nesrovnatelne horsi s Drew. Drew je neskutecne osobita zpevacka, ktera vse zpivala svym nezamenitelnym stylem, spousta veci se mi od ni libila vic nez original, umela song perfektne vygradovat, jak zacne zpivat What a feeling, jde mi mraz po zadech. U me ten chloupek se rovna rozdilu svetelnych let:-))) Tak jako Drew to imho uz nikdo nikdy nezazpiva, tak jako Lauren spousta dobrych zpevacek.

7
yeey
Reagovat

uz mi trochu opadla otravenost z toho podivnyho sobotniho vecera, tak se do toho taky s odstupem casu pustim :-)

Jack 8/10 (jako jeden z mala me nicim nerusi, strasne prijemne se sleduje i posloucha)
Steph 3/10 (dalsi jeji vystoupeni z kategorie „co tam na v ty stagi v live shows vlastne dela? zabloudila?“ :-))
Andrea 6/10 (nesdilim zdejsi potrebu se do nej strefovat, ale tohle bylo podstatne slabsi, nez minulotydenni touchdown, cekal sem mnohem vic, prekvapive si s tim nevedel prilis rady)
Lauren 8/10 (super, ale potreti bych ale uz tenhle „zpomalovaci“ recept slyset nepotreboval:-))
Ben 7/10 (uz zase pisnicka, co od nej vubec nechci slyset, resp. spis jde o tu verzi pisnicky, original by jeste sel, jenze to uz bysme do 80kovyho kola nemohli propasovavat pisnicky, co vubec z 80ek nejsou, ze? ale solidni, Ben jinak ani neumi…)
Fleur 6/10 (nic mi nerika)
Stereokicks 6/10 (nic mi nerikaj:-)
Lola 8/10 (moc hezky, jen toho kudrlinkovani bych ubral, to se sem nehodi)
Jake 4/10 (snaha velka, ale to bohuzel nestaci…:-))
Chloe 5/10 (doted se ji muselo nechat, ze rozhodne nebyla nudna/nezajimava/zapomenutelna, coz se ji vsechno povedlo v sobotu a proto asi taky vypadla)
Paul 9/10 (pro me nej vykon vecera, fakt mu v live shows prichazim na chut, konecne zacinam naplno chapat, v cem je jeho kouzlo, coz se mi dlouho nedarilo)
Stevi 0/10 (k hudebni strance se nema cenu vyjadrovat, ale ja ani nechapu, jak nekdo muze rikat, jakej je to skvelej chlapik, mne leze neskutecne na nervy, nedokaze ani pri hodnoceni poroty zavrit tlamu-to se patrne naucil od sveho mentora, zkratka ta jeho vsudypritomna zovialnost je absolutne nesnesitelna)
Only the young 6/10 (minuly tyden byli super, ale tohle me nebavilo, poprvy mi ani nezneli dobre, ale to je tezky, kdyz jim hazou klacky pod nohy a daj jim zpivat takovou blbost)
Jay 6/10 (uz sem se vyjadroval drive – udelat z prdly pisnicky s prdlym textem pseudoniterni zpoved pri svickach?? no taky sem z toho byl nesvuj, stejne jako byla Cheryl, tohle byla dost dost podivna parodie…3/4 pisnicky pevecky nuda, na konci to rozbalil a tam jeho hlas znel skvele)

…jak napovida moje hodnoceni, krome par lidi to byl pro me skrznaskrz prumerny az podprumerny vecer s dost otravnou porotou v cele se Simonem, kteryho letos nemuzu ani cejtit…

8
Honzad
Reagovat

Ahojte všichni Panáčkovci,

konečně se mi podařilo Vás ve sledování dohnat, nechodil jsem sem kvůli spoilerům, v minulých týdnech jsem občas nestíhal vidět poslední díl před odvysíláním následujícího, no konečně se povedlo, tak si dovolím jen svou malou trošku :-)

Letošní řada je nejsilnější tím, jak neurčitý je vítěz, což mě osobně velmi baví. Zatímco vloni bylo od začátku jasno a Sam dominovala od prvního dílu, letos je tu hned několik možných adeptů a tím je sledování soutěže napínavé. Sam jsem vítězství logicky přál, ostatní převálcovala, nicméně byla hlavně kvalitním interpretem stejně znějících písní jako originál. Já ale od X Factoru čekám víc, chci slyšet známé songy v jiných aranžmá, chci být překvapený tím, jak může dobře znít špatná píseň. Proto dodnes sleduju Jamese i Ellu, protože oni dva to za poslední roky dokázali víc než kdokoliv jiný. A přesně proto mám letos dva zásadní favority (podobně jako mnozí z vás):
Lauren a Jaye. V posledním díle to přesně dokázali, oba mě baví, oba umí překvapovat a u obou věřím, že se dostanou velmi daleko. Odhadovat hlasování Britů je velmi těžké, ale minimálně Lauren má šanci na finále velikou. Osobně mám dále v pozitivních barvách hodnocení i Bena (TOP 3), Andrey, Jacka, OTY a Loly, ostatní jsou z mého pohledu do počtu. Krev mi nejvíce pije extrémně přeceňovaný Paul, nejnudnější soutěžící vůbec.

Tradičně se vyjádřím i k porotě – zatímco Simon je letos ztělesněním arogance a namyšlenosti (je mi až odporné, jak se chová k Louimu), k tomu mu občas dopomáhá velmi ráda i Cheryl, Mel B je nově moje jasná porotcovská jednička, která dokonce překračuje i stín bájné Nicole. Není přehnaně emocionální, umí jednat na rovinu, s většinou jejich hodnocení se shoduju, baví mě, je vtipná, sympatická a plní svou roli naprosto dokonale. Měl jsem ji rád už dříve, ale letos jako by se konečně úplně našla, a doufám, že v porotcování bude pokračovat :)

9
yeey
Reagovat

@Honzad: kdyz uz je rec o Jayovi jako favoritovi, tak
sem si dneska brouzdal po netu a uz mi to neda se naplno nevyjadrit – hrozne me stve ta strasna falesnost okolo nej… ten typek uz mel vydany vlastni album u velkyho nakladatelstvi (u kteryho vydali alba napr. The Rolling Stones) – je libo si ho zakoupit Jayovu desku na amazonu? http://www.amazon.co.uk/Play-Heart-Jay-James-Picton/dp/B00719GS1II ?!? on ma videoklip, delal predskokana Jessie J a Rebbece Fergusson na tour… dneska sem se jeste docetl, ze spolupracoval s Johnem Legendem nebo The Jonas Brother… to je opravdu slusny CVcko, s kterym by ho nevzali snad ani do Hlasu, kde jim jsou predchozi zkusenosti jedno a nedelaj, ze hledaj neobjevene talenty…

dokazal bych nad tim mavnout rukou, jenze oni ho jeste jako tresnicku na dortu vykreslujou jako dobrackyho otce, kterej chudak musel skoncit u namornictva (ano, namornictva! jeste lepsi!) kvuli zraneni a tak se zazracne dostal ke zpevu… Cowell z nej navic dela geniuse po zcoverovani neceho, co bylo uz davno zcoverovano a oni dva to akorat okopirovali…

k tomu jeste pripocitam, ze mu treba tady na Panackovi leckteri odpousti veci, za ktery jinak by stinali hlavy jako zpivani nosem nebo meceni (a to neni jen na tebe, Vlado;-)))….

je mi jasny, ze za vetsinu z toho sam Jay asi nemuze, je to v moci produkce, ale je to totalni oblbovani lidi, na vsem okolo nej je neco dost ulisnyho a falesnyho… osobne mu uz fandit nedokazu (i kdyz se mi treba jeho auditions docela libily) obzvlast pri pomysleni na to, ze tam s nim je vetsina lidi, co prisli tzv. „z ulice“ a tohle je jejich velka sance… kolik jich mel on pred X Factorem???

10
Monika
Reagovat

@yeey: :-)))) Ty ho milujes jako ja Styblo nebo Andreu:-))) Ale v pohode, kazdej ma sve favority a zoufalce…Pokud vim ty jsi mu nikdy nefandil, od zacatku patris k jeho odpurcum, takze slova jako uz mu fandit nedokazu jsou celkem usmevna….No skoda, ze nemeris vsem stejnym metrem, takovemu Bazikovi jsi odpustil uplne vsechno, vcetne toho, ze se umistil v pevecke soutezi na uzasnem ctvrtem miste a sel do toho znovu…mne nevadi predchozi kariera mimo soutez, konekoncu pokud se podivas detailne i na osttani soutezici, najdes tam podobne situace, skoro kazdy ma nejakou hudebni karieru pred soutezi u nas i ve svete. |tohle mi vubec nevadi, mnohem horsi jsou pro me neustali navratilci, co to zkousi rok co rok znova a porad ne a ne uspet…

12
yeey
Reagovat

@Monika: nebudu se s tebou dohadovat, nema to cenu, jen citim potrebu podotknout, ze od Bazika sem neslysel souvisle snad jediny vystoupeni, takze sem mu rozhodne nefandil :-) z naseho X Factoru se mi libil jen Matej Vavra, to si mozna pletes s nim

Přidat komentář