Panáček v reality show

X Factor Australia 2014: předposlední casting s číslem 5 a proměněné druhé šance (rekap + video)

26. Červenec 2014 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

null
Minulý díl, který pro vás připravil Merťas (a tímto mu ještě jednou děkuju) otevřel poslední sadu castingů v letošním australském X Factoru. Už teď je jisté, že to bude opět napínavý ročník, protože úroveň talentu neklesá. Skoro to vypadá, že v Austrálii musí být něco ve vodě. Co si pro nás produkce nachystala v tomto díle?

Postoupili

Tim Rossington, 24 (Gloria Gaynor – I Will Survive)

Mladý farmář, který pochází se sedmi sourozenců na sobě neshledává nic extra zvláštního čím by vybočoval z řady. Rád tráví svůj čas s rodinou u večeře a už od mala ho táhlo k hudbě. Už od pohledu se zdá, že jistě bude zástupcem žánru country, o to víc pak překvapil jeho výběr osmdesátkového disko hitu, poté ještě víc překvapila jeho nezvyklá barva hlasu. Tim se ukázal v nejlepším možném světle, občas mi sice hlasově přišel na doraz, ale to kompletně vyvážilo jeho energické podání a pohodářská osobnost. Kvalitní casting na rozjezd.

Trinity, 21 – 24 (Macklemore and Ryan Lewis – Can’t Hold Us)

Celý příběh Trinity se točí kolem Kristiny, která se soutěže zúčastnila už před dvěma lety v duu s Joelle ve skupině Good Question, duo ovšem tenkrát neprošlo přes Ronana v domech porotců a skupina se posléze rozpadla. Rok na to X Factor zkusila Joelle a kdo sledoval minulý ročník ví, že to dotáhla poměrně daleko. To inspirovalo Kristinu v využití druhé šance a tak dala dohromady trio s názvem Trinity. Holky od první chvíle působí namotivovaně, ale také nervózně, až jsem se o ně chvílemi před samotným nástupem na pódium bál. Na porotu vytáhly hit od Macklemorea Can’t Hold Us, těžká rapová část od Kristiny byla tak dobře zvládnutá, že jsem pomalu zapomněl, že to má být trio. Ve zpívané části se zapojily i ostatní členky a vystoupení i přes malé chybičky nepřestávalo šlapat. Holky rozhodně ví, jak účelně zpracovat pódium, jen bych ještě víc zapracoval na společných pasážích, poté bychom tu měli další konkurenceschopný girl group.

Julia Wu, 19 (Whitney Huston – I Wanna Dance With Somebody)

Julia na sebe práskla, že studuje hru na piáno na Berkley v Bostonu v USA. Lidé ji znají hlavně pro její umění hry na piáno, ale ráda by, aby poznali také její hlas. Pro svůj casting si vybrala slavnou píseň od popové divy ovšem ve vlastní úpravě. Už při prvních tónech nastala okamžitá reakce publika, pak se ovšem něco pokazilo a Julia se ztratila v textu, což se dá nejspíš přičíst pásmové nemoci po cestě z Bostonu. Druhý pokus už vyšel mnohem lépe. Julie jen potvrzuje pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Možná občas trochu nevyvážené, některé pasáže mi nepřišly s jejím hlasem tak znělé, na to zase dala kousek, kdy zněla krásně. Julia je bezpochyby velmi muzikální, hlas sice nemá nejsilnější, ale v jistých polohách zní krásně. Svým zapomenutým textem mi připomněla loňskou vítězku Dami Im, které se podobná věc v soutěži stala hned několikrát. Možná jedinou nevýhodou Julie je jistá nevýraznost, v zástupu ostatních slečen podle mě lehce zapadne. Může však ještě překvapit.

Jason Parker, 22

Novozélanďan Jason je od pohledu velmi extravagantní člověk, farmáře by do něj tipoval asi málokdo. Co se na pódiu odehrálo jsem těžko pobíral, stejně jako porota. Tolik hlasových poloh v jednom vystoupení jsem snad ještě neslyšel, z Jasona teatrálnost přímo tryská, byl s tím ale nutně spojený také velký afekt. Pokud chce mít Austrálie podobnou figurku jakou byl v UK například Rylan, našla ji v Jasonovi.

Judah Kelly, 17 (John Legend – All Of Me)

Judah je pro diváky australské verze také známá osobnost, před 3 lety se pokoušel v soutěži uspět, ale měl problémy s trémou a s tím spojené zapomínání textu, kdy se mu to podařilo i na castingu i v bootcampu. Má za to, že dospěl a nabyl sebevědomí. Co jsem si pouštěl předchozí casting, tak se naučil i lépe pracovat s hlasem, baladu od Legenda dal s patřičným citem a naléhavostí v hlase. Jen s ním mám stejný problém jako s Julii, nepřijde mi natolik výrazný, v kategorii chlapců už je také velká konkurence.

Atlas, 19 (Bastille – Pompeii)

Se skupinami se letos snad roztrhl pytel. Atlas je klasický boyband, který cílí na jediný segment, už podle odezvy v sále při příchodu na pódium jde slyšet na který. Vzhledově na to kluci mají, uvidíme, co po stránce zpěvu. Vybrali si loňský hit britských Bastille, který vsází na bubny a hymnický refrén. Kluci dali celou píseň společně, harmonie mají dobře sladěné, zpívají totiž jako jeden. Přišlo mi to trochu jako promarněná příležitost, mohli využít vystavění písně a dát ji v plné parádě, ne celou společně od začátku do konce. Z písně se tak víceméně vytratil ten hymnický ráz. Škoda, že neukázali víc individuálních hlasů, třeba příště.

Amali Ward, 25 (Clean Bandit – Rather Be feat. Jesse Glynne

Ambiciózní Amali je zaměstnáním zpěvačka a X Factor by ji měl pomoci se zviditelnit. Světla reflektorů a velké ovace je vše, co od života chce. Na castingu chtěla ohromit současným electro hitem, ale možná měla raději vsadit na něco jiného. Zde musím souhlasit s Ronanem, Amali mě ze začátku zaujala, paradoxně až se píseň rozjela, tak mě Amali přestala zajímat a znovu jsem se chytl až ke konci. Na to, že se Amali v podstatě zpěvem živí, tak to byl výkon amatérský a po více směrech nedotažený. Velkou chybou byl asi výběr, ne vždy hit znamená úspěch. Postup s odřenýma ušima za jistý potenciál, ale nevím, jestli to bude stačit na úspěch v bootcampu. Spíše ne.

Nathanial Tarrant, 25 (Pink – Nobody Knows)

Nathanial pracuje v ústavu pro lidi trpící demencí a sám si v životě hodně zkusil. Prezentuje se svým osobitým stylem, díky kterému vyčnívá z davu, kdo by si taky nevšiml kluka s modrými vlasy :) Nobody Knows od Pink dal s velkými emocemi, které do písně patří. Nemám co bych vytknul. Velký rozsah a dobrá technika by mu při troše štěstí mohla pomoci se dostat i přes bootcamp.

Osobní Top 3

1. Tim Rossington
2. Trinity
3. Nathanial/Julia Wu

Shrnutí

Předposlední díl možná nepřinesl tolik výrazného talentu, jako díly předchozí, ale přesto nezůstal pozadu. Čemu se asi nejvíce divím je široká účast opravdu dobrých skupin, zejména girlbandů a to nám ještě produkce chystá překvapení v podobě dvou nově složených skupin. Bude tohle první řada X Factoru, kde bude vyřazování skupin nejvíce bolet?

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 8
1
Monika
Reagovat

Vojto mas vsude stejne video a jeste jenom 50 vterin dlouhe.

2
Monika
Reagovat

Tim -wtf? kdyby se hledal nejprisernejsi hlas letosniho X factoru tak u me suverenne zvitezi, predcasne vypnuti, a i tak me z knuceni rozbolela hlava:-)))) ja mam rada country, ale tohle fakt ne….plus ma X factor zmrazene makrely…ja bych ho dal ani nepustila
Trill – to vede jedna zpevacka, zbytek je krovi a jako celek to nepusobi prilis dobre, plus by to chtelo zapracovat na choreografii
Julia – obycejna zpevacka s obycejnym hlasem, takovych jsou stovky
Jason Parker – tenhle skret fakt ne, neda se na nej ani divat ani ty skreky poslouchat
Atlas – umele vytvorenej produkt prumerne zpivajicich, ncimene dobre vypadajicich mladych kluku s umyslem zacilit na pubertacky, k tomu byl vybranej i prislusnej song
Amali – spim, spim, spim…
Nathanial – no to je zas typek, cim se ta mladez stravuje, ze kazdej druhej sotva projde dverma…hlas tuctovej, mistama neprijemnej

poradi nejsem schopna urcit, dneska me nezaujal ani jeden soutezici, navic me porad boli hlava z toho uvodniho knourala:-)))

Judah Kelly – prostorove vyrazny Judah je hlasove totalne nevyrazny, uz si na jeho vystoupeni pred par sekundami ani nevzpomenu

3
Lucas
Reagovat

Už u někoho jsem si náhodou všiml, že už štěstí zkoušel v Australian Idol a tentokrát je to Amali Ward, byla ve druhé řadě a byla i ve finálové TOP 12 a vypadla jako třetí.

4
Willandraify
Reagovat

Na tento dil jsem koukala v den, kdy vysel, cili asi v pondeli a vykony uz si tak zive nevybavuji. Nikdo me totiz nezaujal natolik, abych si to pamatovala. 6. dil byl za me o neco lepsi.
Kazdopadne Jason me v tomto dile neuveritelne iritoval, to jsem fakt nepochopila o co mu slo..:D

5
VojtaP
Reagovat

@Monika: omlouvám se, videa opravena. :)

Jinak poslední castingový díl přidám dnes v noci. A zítřejší první díl bootcampu snad zítra večer. Snad už budu více stíhat

6
jab
Reagovat

Tim – vystoupení hezké, country mám rád, ale přišlo mi to jako taková hooodně stará country, tak z 50., max. 60. let…dneska je ten žánr někde jinde
Trinity – slušný girl band, bavilo mě to, uvidíme, co dál
Julia – ano a opět, zase jednou jsem se přesvědčil, že v jednoduchosti je prostě krása. Žádná přehlídka dechberoucích hlasových poloh nebo vybroušených technik, ale příjemné a upřímné vystoupení, navíc s vlastním doprovodem na klávesy. Tohle zabralo, ale sám nevím, jak bude znít bez kláves. Nicméně hlas hezký.
Jason – Jako zábavná vložka dobrý, jinak pěvecky pro mne na hranici poslouchatelnosti. Hlas zúžený asi jako průjezd silnicí, jejíž celý jeden pruh se zrovna frézuje, větší než malé množství pitvoření…žeby i Australané potřebovali exota v živáku?
Judah – vyvbral si nádhernou píseň, která mu navíc sedla. Hlas nezní kdovíjak dechberoucně nebo originálně, ale tohle vystoupení bylo dobré. Určitě o facku efektnější než zbytečně opatrná verze Martina Císara.
Atlas – uff, hlásky jim sice společně zhní, ale mě to připomnělo scénku ze Simpsonů, díl Zlatá devadesátá, kde Homer s Carlem a Lennym podobně zněli na zkoušce svého boybandu
Amali – na profesionální zpěvačku poněkud amatérské
Nathaniel – dobrá píseň, pěkné vystoupení, ale hlubší dojem to na mně (zatím) nenechalo

Moje top 3:
1. Julia
2. Trinity
3. Judah

7
priznivec.obecny
Reagovat

Pro mě nejlepší asi Julia, místy opravdu krásný hlas. Souhlas. Pak nosáč Tim. Něco jsem si psala, že někde by měl korigovat nosový nádech – kontrolovat si to… Ale, hlavně v určitých místech odlišitelný, zajímavý hlas, souhlas s rekapem. Nathanial mě hlasově až tak nezaujal – klasický, ale za to oblíbený, tenor, ale song podal hodně dobře. Emoce tam byly. Ten jeho táta – evidentně si rodina svým prošla. Něco jsem si poznamenala, že vibrato se mě občas nelíbilo.
Stephanie mě zaujala spíš místy určitou podobou mladé Jany Kratochvílové.. Jinak patří do skupiny, která mě nezaujala.

8
libena
Reagovat

tim rossington – mě teda zaujal, je to takový lovec pampalini, ale když si to tak vezmu zpět, tak si ho vybavím jako jediného z tohodle kástingu…
trinity – teda u mě nee
julia – taktéž ne, nevím – irituje mě ta neskutečná podobnost s dami im, stejná gesta, mimika, všechno, jedna dami stačí
jason – tak to byl rylan jako vyšitý, ještě zapět nějakou ronanovu písničku
judah – bohužel zapomenutelný
atlas – no, souhlas s oběma chlapama v porotě, ženský utáhli na vařený nudli, ale třeba se v bootcampu seberou
nathanial – pro mě byl lepší než judah

Přidat komentář