Panáček v reality show

Bailando – 4. finále (11.5.2007)

11. Květen 2007 | napsal(a): | reality show: Bailando

Bailando tančím pro tebe Taneční show Bailando se dnešním 4. finále dostane do své poloviny. Ve třetím Duelu se utkají taneční páry Jana GonsiorováTomáš Krejčíř a podruhé Zdeněk FialaJana Paulová. Podle hlasování na stránkách Novy je velkým favoritem na postup prvně jmenovaný pár, ale stačí si vzpomenout na první Duel ve kterém zcela překvapivě proti očekávání postoupil právě pár Zdeněk FialaJana Paulová. Připoměňme si, že v minulém finále obdržel pár Jana Gonsiorová s Tomášem Krejčířem 54 body a Zdeněk Fiala s Janou Paulovou 51 bod.

Co se bude tančit?

Před týdnem se tančila rumba a disco. Na pořadu dnešního večera bude další latinskoamerický tanec, samba a náš národní tanec polka. TV Nova ještě před zahájením Bailanda oznámila že se budou tančit jak standardní, tak latinskoamerické tance to vše doplněno několika jinými styly:

Waltz, tango, valčík, slowfox, quickstep, cha-cha, samba, rumba, paso doble, jive, ale také salsa, disco a hip-hop. Ano, je řeč o tanci. Jak o standardním, tak i o latinskoamerickém tanci. Právě tyto tance v každém kole zatančí každá dvojice, a to vždy dva různé tance. Je tedy logické, že soutěžní páry čeká jednak velká dřina, ale také velká dávka odvahy.

Skutečnost je ale taková, že ve čtyřech ze sedmi soutěžních večerů – osmý bude pojat jako speciál – zazněly čtyři latinskoamerické rytmy, pouze jeden standardní tanec, národní tanec polka a dva prakticky nehodnotitelné tance, country a disco. Ve slovenském Bailandu se dokonce soutěžilo i v africkém tanci. Vcelku by mě zajímalo, co vlastně na tom mohla porota hodnotit… Obávám se, že ke standardním tancům už moc příležitostí nebude, obzvláště přijde-li ještě na řadu Novou avizovaná salsa a hip-hop.

Minulé kolo

Minulý týden jsem ve svém hodnocení umístil na první místo pár Daniel Šnajdr a Adéla Gondíková. Tento pár předvádí večer od večera stále lepší výkony. Práce Járy Kuneše se začíná projevovat a po taneční stránce se tento pár začíná řadit k horkým favoritům na vítězství. Minule jsem viděl chybu v malé práci boků a kyčlí v rumbě, disco bylo to nejlepší, co bylo k vidění. Uvidíme, jak si tento pár povede v dnešním večeru. Problém by mohl nastat při sambě, především zda Adéla zvládne techniku kroků a zda se jí podaří od minulého týdne rozpohybovat také boky a kyčle. Druzí u mě minule skončili Zdeněk Fiala s Janou Paulovou. Jejich rumba byla vskutku příběhem. Disco bylo slabší, ale patřilo mezi to lepší, co bylo k vidění. Zdeněk se nacházel pod velkým tlakem, který se nemohl neprojevit. Dnes tento pár bude v Duelu. Třetí příčku jsem přisoudil hned dvěma párům, Petru Pikovi s Lucií Borhyovou a Janě Gonsiorové s Tomášem Krejčířem. První pár se zúčastnil Duelu ajejich zkrácený „sestřih“ tanci 2. finále jsem ohodnotil šestkou. Stejnou známku jsem udělil i za disco. Na obou v páru byla znát úleva z vítězného Duelu, a tak celkem zákonitě soustředění polevilo a dostavily se chyby. Problémy mohou nastat v sambě, protože ta je hodně založená na práci kyčlí, které Lucie příliš nepoužívá. Jana s Tomášem měli problémy hlavně v rumbě. Tomáš tančí toporně, nejistě, chybí ladnost pohybů. Disco bylo nevýrazné, choreografie mi přišla trochu slabší a Tomáš dělá velké chyby v rytmu a rozpadá se v krocích s partnerkou. Dnes jsou účastníky Duelu. Na posledních příčkách pomyslného žebříčku u mě minule stály také dva páry, Lada Kománková s Richardem Tesaříkem a Jaroslav Molnár s Ivou Kubelkovou. U Lady s Richardem jsem ocenil jsem jejich výkon v discu, rumba hodně skřípala. Richardovi pomalá latina nesedla a po celou rumbu působil hodně staticky. Nyní tento pár budou čekat dva rychlejší tance. Polka se dá vcelku krokově ošidit variacemi na místě, ale samba bude pro Richarda asi tvrdý oříšek. Nemá tak pohyblivé tělo jako jeho mladší kolegové a samba je především o pohybu kyčlí. Jaroslav s Ivou vtrhli do soutěže jako uragán. Bohužel kolo od kola se z mohutného vichru čím dál tím víc stává neškodný větříček. Tanečně jako by pár stagnoval, pokud dokonce nejde dolů. Disco bylo trochu chudší v nápadech a rumba byla v podání tohoto páru chladná až mrazivá, jakoby vykalkulovaná. Právě u rumby jsem očekával milostný příběh, ale přestože je Jaroslav zdatný latinář, nedošlo k němu. Uvidíme, jak se dnes dokáže se sambou vypořádat jeho partnerka.

V Duelu se utkají, jak jsem už výše uvedl, Jana Gonsiorová s Tomášem Krejčířem a Zdeněk Fiala s Janou Paulovou. Po taneční stránce je na tom lépe druhý pár, nicméně sympatiemi diváků hodně zahýbala aféra s erotickými fotografiemi Zdeňka Fialy. To, co se strhlo v diskusi k tomuto páru na stránkách TV Nova nelze nazvat jinak než nechutnou štvanicí plnou vulgarismů, urážek a sprostot. Vůbec Zdeňkovi jeho situaci nezávidím a chápu, jak pro něj musí být obtížné se v takové atmosféře připravovat. Ale to vše se dozvíme večer v přímém přenosu.

Nově vadí polibky

Petr&LucieTV Nova prý dala ultimátum páru Petr Pik a Lucie Borhyová. Televizi vadí veřejné polibky v tomto páru. Bulvár píše o tom, že se Petr s Lucií sblížili dokonce víc než jen jako taneční partneři. V dnešním vydání Blesku je dokonce článek o tom, že Lucie Petra svedla. I kdyby to byla pravda, tak do soukromí dvou lidí nikomu nic není. Pokud je TV Nova najednou natolik prudérní, že zakazuje polibky tanečnímu páru, zřejmě nepochopila, že je to vcelku běžné. Pokud na soutěži pár dobře zatančí nezřídka se oba aktéři odmění polibkem, který neznamená nic jiného než poděkování. Jenže ono to celé zase vypadá jako marketingový tah Novy na zvýšení sledovanosti. Aféra s erotickými fotkami nezabrala, tak se zkouší milostný románek. Navíc, pokud by se pár dostal znovu do Duelu, lidé si budou pamatovat jak přísná TV Nova byla a budou posílat hlasy jako vyjádření sympatií. Kéž by se alespoň peníze za tyto sms dostaly k soutěžícím a neskončily na kontech firem spolupracujících na Bailandu.

Jaké bylo 1. kolo 4. finále?

LadaRichardSB První se na tanečním parketu v rytmu samby na skladbu „I’m Going Bananas“ v choreografii Kamily Tománkové představili Lada Kománková a Richard Tesařík. Lada předvedla velice slušný výkon a chyby se vyskytovaly především u Richarda. Jeho samba byla hodně statická, dopustil se krokových nepřesností, ocenil bych rytmiku, naopak zkritizoval provedení volt, chyběl mi větší bouncing a samba byla hlavně hodně zahraná. Má známka by se pohybovala mezi 5.5 a 6, porota ve stejném složení a pořadí udělila známky 6.5, 6.5, 5 a 5. Dnes tajně hodnotila Petra Kostovčíková, jako druhá porotkyně v pořadí.

DanielAdélaPK První polka večera, světoznámá „Škoda lásky“ v choreografii Járy Kuneše a pár Daniel Šnajdr s Adélou Gondíkovou. Daniel Adélu předčil, u Adély byly velmi špatné přísuny, polka vypadala trochu těžkopádně, pár se rozpadl v krokové variaci. Jejich výkon mne nedokázal strhnout, navíc hodně času zabrala scénka místo tance. Tento tanec bych ohodnotil známkou 5 až 6, porota udělila známky 8, 8.5, 6.5 a 6.

PetrLucieSB Druhá samba večera „La Camisa Negra“ v choreografii Michala Němečka v podání páru Petr Pik a Lucie Borhyová. U Lucie chyběla práce kyčlí, v páru byla dnes velká nejistota v držených pózách, Lucie Petrovi málem dvakrát upadla. Lucie měla místy vysoké nášlapy, v páru došlo ke krokovým nepřesnostem a poměrně často šel pár mimo hudbu. Má známka by byla jen průměrná v hodnotě 5, porota udělila přehnaně vysoké známky 9, 7, 8 a 7.5.

JaroslavIvaPK Druhá polka „Až k nám přijdou šumaři“ v choreografii Aleše Smolky, pár Jaroslav Molnár a Iva Kubelková byla zároveň posledním tancem 1. kola. U Ivy byly hodně špatné přísuny, svého partnera nestíhala a místy za ním vlála. Celkově byl tanec rozháraný a neuchvátil mne. Jaroslav byl o hodně lepší Ivy. Má známka by nesla hodnotu 6, porota vytáhla tabulky s čísly 6.5, 7, 7 a 7.5.

Duel

Dnešního Duelu se na základě hodnocení poroty v minulém týdnu zúčastnily páry Jana Gonsiorová s Tomášem Krejčířem (chor. Jitka Šorfová-JanaTomášDuel ZdeněkJanaDuelWallischová) a Zdeněk Fiala s Janou Paulovou (chor. Jan Tománek). Oba páry jak je již zvykem předvedly ve zkratce oba tance z minulého týdne, rumbu a disco. Jana s Tomášem měli v rumbě tvrdé boky a kyčle a vadily mi špatné linie těla. Občasné krokové chybičky jen podtrhovaly, že účast v Duelu byla zasloužená. V discu byly pohyby až příliš atletické a docházelo k chybám rukou. Zdeněk s Janou zatančili rumbu o něco hůře než minule byli nejistí v nošených figurách a u Jany byly tvrdší nohy. Tvrdé pohyby byly ke spatření i v discu, ale disco bylo tentokrát lepší než minule. Prvnímu páru bych udělil průměrem za oba tance známku 6, porota výkon ocenila známkami 7.5, 6.5, 7 a 6.5, druhý pár bych ohodnotil průměrem známkou 6.5, porota udělila známky 7.5, ?, 7.5 a 6.5. Otazník u druhého páru v případě Petry Kostovčíkové rovněž napovídá, jak dopadl Duel v hlasování diváků. Poměrem 32.52%:67.48% opustil soutěž pár Zdeněk Fiala a Jana Paulová. Partner z přeživšího páru, Tomáš Krejčíř pak před televizními kamerami jako inspiraci pro diváky předal svůj osobní dar Zdeňku Fialovi, obálku s šestnácti tisíci na měsíční provoz DDM. Já mu za tento krok a inspiraci pro diváky skládám poklonu a tleskám mu.

Jak jsem viděl 2. kolo?

LadaRichardPK Polka „Hrajte, já ráda tancuju“ (chor. Kamila Tománková) byla druhým dnešním tancem pro Ladu Kománkovou a Richarda Tesaříka. Takhle si představuji pantátovskou polku. Trochu těžkopádnější, usedlejší, ale výborná rytmicky. V tanci došlo k drobné krokové nepřesnosti, když Richard na takt vypadl ze sestavy. Richard ve svém věku už na lepší provedení nemá sil a klasická skočná polka je přeci jen pro ty mladší, ale přesto Richardův výkon si zasluhuje obdiv. Za přesné rytmické provedení a zvládnuté krokové variace bych tento výkon ocenil známkou 7, porota oznámkovala tuto polku hodnotami 7, 6.5, 7 a 7.

DanielAdélaSB Daniel Šnajdr s Adélou Gondíkovou a samba „Chihuahua“ (chor. Jára Kuneš). Tento tanec se příliš nezdařil. Daniel byl Adély znovu lepší. U Adély byly k vidění příliš vysoké nášlapy, provedení volt bylo hodně tvrdé, připomínalo to spíše čardáš, všiml jsem si nášlapu z volt přímo na patu (velký technický prohřešek), docházelo k poskokům místo zhoupnutí a malá práce kyčlemi likvidovala pro sambu charakteristický bouncing. Má známka by za tento předvedný tanec byla 5, porota značně výkon nadhodnotila a udělila známky 8, 8, 7.5 a 7.5.

PetrLuciePK Předposlední polka večera „Kde je sládek“ (chor. Michal Němeček) a taneční pár Petr Pik a Lucie Borhyová byla velice slabou. Ačkoli jejich polka byla správně odlehčená, chyby silně převažovaly. Pár se rozpadal v krocích, došlo k rozpadu v cha-polce, u Lucie byly nedokonalé přísuny, měla místy široké, námořnické kroky, celkově v páru převládala nejistota, ale co horšího, oba měli potíže s dodržením rytmu a často šli mimo hudbu. Má známka by byla 5, porota pravděpodobně sledovala jiný tanec a udělila známky 9, 9, 8 a 7.

JaroslavIvaSB Poslední samba večera „Whenever“ (chor. Aleš Smolka) předvedl pár Jaroslav Molnár a Iva Kubelková. Hodně špatná samba. Iva poměrně často nahrazovala bouncing obdobou břišního tance, bouncing místy úplně chyběl, velice špatné bylo její provedení volt, pivotové otáčky byly místo odtančení odkrokovány, došlo k rozpadu v krocích, obíhačky byly dost tvrdé. Jaroslav na vše sám nestačil. Za tento výkon bych udělil známku 5, dokonce bych váhal i nad známkou nižší, porota znovu silně nadhodnotila a udělila známky 8.5, 8.5, 8 a 8.5. Skoro mám pocit, že režie pobídla porotce k vyššímu hodnocení u všech párů, protože zas tak extrémně se ani jeden z párů nezlepšil.

JanaTomášPK Poslední tanec večera, polku „Marta“ (chor. Jitka Šorfová-Wallischová) přišli po vítězném Duelu předvést Jana Gonsiorová a Tomáš Krejčíř. Na každém přeživším páru je poznat úleva a ztráta koncentrace. Nevyhnulo se to ani dnešním vítězům Duelu. Nicméně jejich výkon bohužel přesně zapadá do jejich dosavadního působení v Bailandu. Nepřesné kroky, u Tomáše velmi špatné přísuny, velké nepřesnosti v krokových variacích, nášlapy na patu, které jsou v polce ohromnou technickou chybou zarámovaly celkově špatný dojem, který zatím z působení tohoto páru mám. Nápad se žižkovským Pepíkem a zařazením kroků šimi byly sice oživením, ale tuto polku to nespasilo. Má známka by byla nízká, mezi hodnotou 5 a 6, porota opět přecenila předvedený výkon a její známky 8.5, 8.5, 8 a 7 byly přehnaně vysoké.

Kdo do příštího Duelu?

Porota svým hodnocením rozhodla, že příštího Duelu se za týden zúčastní znovu Jana Gonsiorová s Tomášem Krejčířem a Lada Kománková s Richardem Tesaříkem. Jaké byly celkové výsledky dnešního 4. finále?

Příští týden předvedou zbývající páry již pátý latinskoamerický tanec (kde je standard???) paso-doble a opět nehodnotitelný street dance (hip-hop).

Co s časem?

Jak postupuje taneční show Bailando ve svých večerech, pomalu vyvstává problém co s časem. Jak ubývají soutěžící, je tance stále méně a přibývá husté omáčky, ve které by už téměř i lžíce stála. Prošel jsem si časově 4. finále se stopkami a došel k zajímavým číslům. Pořad, který trvá zhruba dvě a tři čtvrtě hodiny si zachovává reklamní stopáž. Ve 4. finále bylo reklamám věnováno 30 minut. Tanec soutěžících zabral již jen 15:13 minut, tanci v Duelu 3:17. Hodnocení soutěžících zabralo 18:25 a hodnocení v Duelu 1:32. Záběry do rodin už přesáhly dobu, po kterou se opravdu tančí. Rodinám soutěžících bylo věnováno 8:47 a rodinám Duelistů 12:11. V tomto finále došlo konečně i na jiná taneční vystoupení, které ale celkem ubraly ze stopáže jen 4:15. Zbytek, tj. cirka 75 minut zabraly různé předěly, vyhlášení Duelu, vyhlášení výsledků. Pořadu chybí spád a obávám se, že to bude čím dál horší. Nebyl by přeci problém zařadit třetí soutěžní tanec, protože jak to tak vypadá, na můj oblíbený standard se už asi moc času nedostane.

Chcete pomoci splnit sen Zdeňka?

Máte-li pocit, že si vypadnuvší Zdeněk Fiala zaslouží vaši pomoc s plněním snu, kterým je zaplatit provoz DDM v Hazlově na deset let a poskytnout tak sto padesáti dětem prostor na možnost vyžití, aby se nepotulovaly po ulicích, ale věnovaly třeba právě tanci, můžete svou finanční pomoc posílat na číslo konta 2292/2400. Pokud chcete vidět, jak lidé Zdeňkovi přispívají, můžete nahlédnout SEM.

Závěrem ke 4. finále

Porota začíná dle mého názoru naprosto zbytečně udělovat vysoké známky, protože výkony zúčastněných aktérů takového zlepšení nedosáhly. Možná je to pokyn režie pořadu, ale zbytečně to vede ke spekulacím a mylné představě, že stačí tančit dva měsíce a výkony jsou skvělé. Dnešní Duel byl vcelku jasnou záležitostí. Handicapovaná Adélka, dcera Jany byla pro diváky rozhodně dojímavějším příběhem než Dům dětí a mládeže. Příští týden ale dojde k tvrdému lámání chleba a opravdu dojde k nechutnému obchodu s lidským neštěstím. Duel přeneseně tak proběhne mezi sny o bezbariérovém bydlení pro Adélku, které lékaři dávají šanci, že by v budoucnu mohla alespoň lézt a léky pro malou Karolínku trpící spinální svalovou atrofií, s jejichž pomocí se podaří její nemoc stabilizovat a zabránit tak tragickému konci. Věru, velmi těžké rozhodování. Volba podobná té Sophiině. Na jedné straně naděje na zlepšení psychomotorických funkcí, na druhé straně záchrana života. Koho odmítnout? Netroufám si rozhodnout.

Komu byste dali v následujícím Duelu svůj hlas? Janě s Tomášem nebo Ladě s Richardem?

Počet diváků ve věkové hranici 15+: 1.316.000
Fota: TV Nova (všechna větší fota u hodnocení lze zvětšit kliknutím)

související články

Borhyová a Pik: Líbat se budeme dál / Blesk.cz
– Bailando: Pornofotky nevadí, ale polibky ano! / Super.cz
Bailando – nečekaný propadák? / Bleskově.cz
Účastníci Bailanda: Vraťte, co jste nám ukradli! / Aha
Fanoušci se diví! Pik a Borhyová – Jak mohli vyhrát? / Šíp

Bailando

Diskuze k článku

Počet komentářů: 11
1
Scalex
Reagovat

Včera jsem sesmolil článek o Bailandu pro Bleskově.cz a nebyl jsem si jistý jednou věcí, takže jsem se mrkl na Panáčka, jestli to tam nenajdu a ejhle, s hrůzou jsem zjistil, že skoro stejný článek jsi napsal o pár dní dřív. Takže i když jsem neopisoval, přišlo mi slušné dát do článku link na Panáčka. Jinak koukám, že to fakt vidíme skoro stejně… 8^)

2
Jana
Reagovat

Teda pokud by nekdo pochyboval o tom, jestli Nova tlaci Borhyovou, tak vcerejsi vecer to ukazal jasne. Videla jsem sice jen druhe kolo, ale kdyz srovnam dve polky, tak lepe z toho jednoznacne vychazi Lada s Richardem. Jo, Richard jeden takt nezvladl, ale vse ostatni bylo OK, Lada se tam tocila jako na obrtliku a ladilo jim to. Naproti tomu Lucie s Petrem byli priserni, mela jsem pocit, ze to dali narychlo dohromady pred vystoupenim, nebyli sladeni, sjednoceni, vic jak polovinu casu mimo rytmus, spatne kroky apod. Nechapu, jak za tenhle tanec mohli dostat dve devitky, navic od Petry, ktera zatim ten tanec jakz takz hodnotila :-(

3
StarDancer
Reagovat

To Scalex: Nic se neděje. Řekl bych, že opravdu máme hodně podobný pohled na tento pořad. Myslím, že pokud se domluvíš se SUNíčkem, pak by nebyl problém při případných dalších článcích využít fragmentů z mých článků společně s odkazem na plný článek. Zviditelnění se hodí vždy.

4
StarDancer
Reagovat

To jana: Ano, všiml jsem si, že mé hodnocení se začalo s porotou podstatneji rozcházet. Přisuzuji to tomu, že porota dostala pokyn k přívětivějšímu hodnocení. Mrzí mne, že porota přestala tak nějak brát na zřetel, zda pár jde či nejde do hudby, což je základním kritériem hodnocení. Je hodně zajímavé že v hodnocení páru Kománková – Tesařík se s porotou vcelku shoduji, ale ostatní páry jsou dle mého názoru nadhodnocené. Už si skoro začínám myslet, že TV Nova opravdu ovlivňuje, kdo má ze soutěže vypadnout.

5
Charlene
Reagovat

No – když se tak koukám, tak i příspěvků tady v diskuzi kolo od kola ubývá… To asi taky o něčem svědčí, ne?
Já jsem se na první díl koukala, na druhý a třetí jen tak výběrově a na čtvrtý už vůbec. To čekání na taneční vystoupení je fakt nekonečný…

6
StarDancer
Reagovat

To Charlene: Já se ani moc nedivím. Tenhle pořad je za prvé svým založením dost nechutný, je to obchod s lidským neštěstím a za druhé tam jde o tanec, kterému rozumí málokdo a možná že i moje texty jsou přeci jen odbornější, i když se hodně snažím krotit a psát srozumitelnou řečí. U VV šlo jen o soužití a sympatie k soutěžícím. Tady je těch hledisek podstatně víc, a tak se opravdu nedivím, že se k tomu lidé ani moc nevyjadřují.

Reagovat

Charlene OT, tady příspěvků o něco ubylo díky poslednímu Seznam Dance, kdy kdoví proč byl Panáček v reality show na téma Bailando dosti zkrouhnut a místo prvních pozic se zobrazuje až na druhé stránce. Bohužel, ale věřím ve zlepšení :)

8
Charlene
Reagovat

SUNíčko: tak to jo… Seznam je kapitola sama o sobě. Člověk optimalizuje a optimalizuje a najednou může začít znova – to známe ;o))) Nejlepší je moment, kdy stránka třeba na celý den vypadne ze Seznamu úplně a pak se objeví někde úplně jinde… Tak doufám, že to brzy bude ok.

9
majka
Reagovat

nenasla jsem nikde jak je to s tou sledovanosti?? klesla opet?? ja to poprve ted v patek sledovala skoro cela, ale bohuzel musim rict, nuda jak blazen :(((

10
StarDancer
Reagovat

To majka: Sledovanost pořadu opět silně poklesla, ubylo jich téměř 80000. Přesná čísla uvedu v dalším článečku.

11
Ufer
Reagovat

Dá se na to dívat, ale jen chvilku. Viděli jsme to poprvé, ale to jsme viceméně protrpěli. Pak jsme viděli chvilku cantri a polku.Vpodstatě je to hrozně smutný pořad, nemáme sílu tohle sledovat.

Přidat komentář