Panáček v reality show

Výměna manželek (18.března 2007)

18. Březen 2007 | napsal(a): | reality show: Výměna manželek

Výměna manželek Eva z Brna a Žaneta z Varnsdorfu spolu dnes večer na televizní obrazovce zápolily o titul „hospodyně roku“. Ano, právě skončila jedna z typických „úklidových“ Výměn manželek a my přinášíme zrekapitulovaný děj.

V pavlačovém domě v Brně na Bratislavské ulici (modří vědí) žije třiatřicetiletá Eva se svými dvěma dcerami z prvního manželství, Veronikou (13), Kači (12), s přítelem Jirkou (37) a jejich společnou dcerkou Aišou (1,5). Kromě nich žije v domě ještě dalších šest „bílých“ rodin, zbytek tvoří obyvatelé rómského původu, s nimiž se Evina rodina nebaví ani nezdraví. Nastala tak docela kuriózní situace, protože druhá z účastnic dnešní výměny, sedmadvacetiletá Žaneta, je rovněž rómského původu.

Se svým přítelem Štefanem (29) a dětmi Lukášem (8) a Sabinkou (13 měsíců), se do pořadu přihlásila proto, aby se podívala, jak se žije u „bílých“. Nu, poučila se, o tom není sporu.

Seznámení s novými byty a rodinami proběhlo vcelku klidně. Evě se její nová rodina líbila, Žaneta byla ale nadšená už méně. Nezklamal ji však Jirka či děti, ale byt, ve kterém bydleli. Z chemického záchodu, odděleného od kuchyně jen přepážkou, který rodina používala v noci, aby nemuseli na vzdálené wc, umístěné na pavlači, se jí téměř udělalo zle. A když si pak všimla potravin, umístěných v polici hned vedle záchodku, neváhala a po příchodu Jirky začala jednat. Ano, stěhování surovin na vaření do kuchyně a nářadí do police k záchodu proběhlo vzápětí.

Přestože Eva Žanetu v Manuálu upozornila na to, že u dětí ve škole jsou vši, tvářila se Žaneta při nalezení hnid překvapeně, jakoby je snad Eva pěstovala někde v terárku. Ne, nechci se Evy zastávat, ale mezi námi mi nález vší nepřipadal jako taková katastrofa, jak se to v televizi snažili podat. Čas od času prostě děti vši domů přinesou, rodiče si je odvšiví a je klid. A pro Žanetu jejich nález taky nebyl špatný, upevnila si sebevědomí a dokázala, že je schopná se i s takovou „katastrofou“ rázně vypořádat. Oběma holkám se nejdřív pokusila ičistit vlasy šamponem, Jirku vlasů zbavila rovnou. A když šampon dětem nepomohl a starší Veronika se na kameru podělila o svůj názor, že takhle ji v žádném kadeřnictví neostříhají, nelenila Žaneta a dovedla jim pána s nůžkami rovnou domů. Bod pro ni :)
A mimochodem – televizní štáb, který v Brně natáčel, musel shánět přípravky pro odvšivení taky.

Když se Žaneta vypořádala s hnidami, vzala si na paškál vztahy v domě. Začala navštěvovat jedny z romských sousedů a u kávy se tak dozvěděla leccos, co třeba rodiče Veroniky netušili. ano, byla to ona, která zdatně záškodničila a dělala sousedům naschvály, takže se obě rodiny nemohly vystát.
Mě, přiznám se, její pletichaření taky moc nenadchlo. Na Žanetu se sice usmívala, ale do kamery ji pomlouvala, chvílemi se chovala na svůj věk dost zapškle.

Když se o vších v Brně dozvěděl Štěfan, svěřil se matce a pro Evu tak v nové rodině nastala docela nepříjemná atmosféra, která se trošku uvolnila až poté, co se ukázalo že ona vši nemá ani ne do rodiny nedonesla. Stejně však to atmosféře moc neprospělo a Štefan se na Evu zlobil alespoň proto, že je nepořádná, nevaří mu kávu a je líná.

Teď tady velím já!

…mohly si říct obě ženy pátý den a přednesly mužům své požadavky. Zatímco Eva chtěla jen jediné – podívat se do sousedního Německa, protože prý ještě nikdy nebyla „za hranicemi“, Žaneta si přála prohlídku Brna a odstranění (alespoň dočasné) chemického záchodku z bytu. Jirka nic nenamítal, takže jsme mohli vidět, s jakou nelibostí náplň ze záchodu vyléval a s jakou úlevou onu zapáchající věc pak nesl do popelnice, přičemž se zavázal, že e záchod do bytu vrátí jen přes jeho mrtvolu. Pak vzal Žanetu na Špilberk, ale přecenil její turistické vlohy, takže od poloviny cesty poslouchal už jen hudrování na to, že jdou do kopce :-)

I Štefan splnil, co po něm Eva žádala, a vzal ji do Německa.
Pěšky.
Evu to dostalo do úplné euforie, ale smutku po domově a celkového rozladění z výměny se nezbavila. Štefan tedy zkusil ještě jednu věc – překvapení – poslal ji do jednoho z místních klubů na „dámskou show“ se striptýzem. Zvláštní forma překvapení, že? Zřejmě se to ani Evě moc nelíbilo, protože jídlo, které mu o pár dní později připravila, moc lákavě nevypadalo. Štefan se na špagety s párkem a kečupem jen znechuceně podíval a raději si zašel pro kastrůlek k matce.

V Brně to bylo napínavější. Žaneta vařila tak, jak byla zvyklá z domu, denně omáčku s masem a pak chodila nakupovat. Když se však vrátila, v hrnci téměř nic nezbylo. Ukázalo se totiž, že třinástiletá plnoštíhlá Veronika „vdechne“, na co přijde. Z prostřihu bylo jasné, že o Veroničině zálibě v jídle ví i Eva, přiznala, že Veronika i v noci dokáže sníst půl stangle salámu a ráno se tváří, že o ničem neví. Co si dala líbit Verčina matka Eva, však neplatilo na Žanetu, dostala se nakonec s Veronikou do sporu, který vyvrcholil ostentativním odchodem k babičce. Mimochodem, taky se vám zdála tak zaražená, že ji ani Jirka, sestra Kačka či teta Žaneta nepřemlouvali, aby zůstala?
V každém případě, bez ohledu na to, jak se Veronika chovala či jaké sympatie v kom vzbudila, se dle mého tyto záběry na obrazovce objevit vůbec neměly.

Loučení a vítání

Tři ze čtyř hlavních aktérů pořadu byli s natáčením spokojeni, přiznali, že jim výměna v mnohém pomohla a že je to zkušenost k nezaplacení. Čtvrtá, Eva, už tak nadšená nebyla a jediné, co chtěla, bylo vrátit se domů do svého života.
Při závěrečném setkání si obě ženy vyříkaly své názory na vedení domácnosti, Eva vzala několikrát Žanetě vítr z plachet pohotovou omluvou a uznáním viny a stejně tak reagovala, když ji Jirka seznámil s tím, co vyšlo najevo o Veroničině účasti v sousedských sporech. Přiznám se, že absencí uražené ješitnosti u mě zabodovala teď i ona.

Pzitivní na této výměně bylo, že nedošlo k žádnému dramatickému sporu, oba páry si uvědomily, co pro ně jejich skuteční partněři znamenají a Jirka dokonce zašel tak daleko, že Evu požádal o ruku.
Takový malý „hepáč“ na Nově :-)

Výměna manželek

Diskuze k článku

Počet komentářů: 93
1
Nick Flyer
Reagovat

Já viděl jen kousek … co bylo s moukou an záchodě?

2
Raden
Reagovat

V polici vedle záchoda (který se nesplachoval, ale vyléval do vany) měli potraviny jako ve spíži, tedy mouku atd.

3
Nick Flyer
Reagovat

aha … dík
ale pěkně nechutný … něco o záchodě jsme tam zaslechl

Reagovat

Raden, včera jsem byl v Hornbachu a rikal si, jak je tento chemický hajzlík asi fajn. Jak se zdá, moc není. I když dle mě jim to tam smrdělo zhruba tak jako chemikalie v Toi Toice :)

5
Raden
Reagovat

No, ten Jirka, když vylejval několikadenní obsah záchodku, se rozhodně moc nadšeně netvářil :-)

6
frettie
Reagovat

No, vzhledem k tomu, ze jsme meli privat kousek od bratislavsky (nastesti v jednom z nove opravenych domu), tak vim jaky to tam je. Clovek aby se tam pres den bal, v noci docela poho, ale pres den, brrr. :)

Ale jinak, podivilo mne hlavne to, ze ac bydleli v byte, ktery byl hrozny ci jeste horsi, navic v „Bronxu“, meli pocitac, tiskarnu, lcd televizi, domaci kino, novou lednicku, …

A k rodine z Varnsdorfu, jsem potesen ze tato rodina byla srovnana zrovna s rodinou z Bratislavske ulice, s rodinou, ktera zije, tak jak zije. Videli jsme to, ze v teto rodine je otec typicky macho, ktery si ovlada rodinu po svem, ale vede ji dobre. Matka je razna a tvrda, ale je to tak spravne.

PS. „Vezmeš si mně?“ odpoved: „Prosím?“ … to mne dostalo :) a doufam, ze se nekam prestehuji, treba jako svatebni dar ;)

7
Petr Novák
Reagovat

Stejně – nejhůř na tom jsou děcka.

Chuděrky holčinY se určitě nikdo neptal, ztrapnili ji před třetinou národa, doma to také nemá nejjednodušší a prostředí, kde žije, by ji záviděli snad jen v Praze na hlaváku.

„Táta“ z Brna mně přišel celkem rozumný, takže doufám že za těch 60 000 se místo domácího kina poohlédnou radši po nějakém bytě. Teď k tomu mají tu nejlepší příležitost.

8
Kwaky
Reagovat

Jo tak Bratislavská… Já si říkala, že musí být někde z té strany :-) ? Byla to ale síla. To jsem už dlouho neviděla. Děs a katastrofa. A ta holka jak odmlouvala a provokovala…. pár facek by zasloužila.

A Žanetě gratuluji k tomu, že tam těch deset dní vůbec vydržela, já bych nejspíš hned utekla. Skládám Vám poklonu.

9
Jitka
Reagovat

mam z tohoto dilu trosku dost rozpacity pocit. Je mi jasne, ze nam chteli ukazat, ze cikani jsou lepsi, pozitivni diskriminace atd. Jenze – „bila“ rodina zcela jiste nezije dobrovolne v byte 4 kategorie a „cikani“ si asi byt v panekaku za sve nekoupili.. Eva jiste neni vzor vsech hospodynek, dcerunka je pubertalni fracek, ale divadylko okolo vsi na me bylo docela prilis. Ty si prinese nekdy kazde dite ze skoly, skolky ci tabora. Nicmene Eva vedela ze hrozej a podle toho, jak mely holky zavsivenou hlavu je uz nejakou dobu mit musely. A jelikoz info bylo i v manualu, vedel o tom predem i stab…
Nicmene z vlastni zkusenosti vim, ze i pomerne rozlezle vsi se daji zlikvidovat z dlouhych vlasu bez ostrihani. Je mi lito tech dvou holek , ze stab kvuli efektu vysilani nezastavil mene inteligentni Zanetu a nechal holky ostrihat. Jenze to by pak nemeli hodinu o cem vysilat, protoze by musela Zaneta trpelive vycesavat a vycesavat mrtve hnidy..
Romsky tatik je bez komentare, je to jejich natura a Evu obdivuju, ze s nim nevybehla….

10
matesola
Reagovat

1) Nastaly vši = lol
2) Stereotrip = mega lol

Romský tatík je pro mě mistr hláškař :)

11
Dana
Reagovat

Ta Eva byla dost hrozná, takový antidomácí typ. Žádný či mininální úklid, k dětem (ani k vlastním) se moc neměla, vařit taky neuměla a k práci moc kladný vztah též neměla. Nejvíce mi v této rodině bylo líto dětí, tedy zejména té hubenější a té nejmladší. Ta silná byla dost hrozná, taková huba nevymáchaná, ale možná to je výchova i přístup matky, zdá se mi, že problémy řeší jídlem, utíká k babičce- asi to taky nebude mít jednoduché a po této výměně nevím, jaký budou mít postoj spolužáci k nim. U cikánů to bylo úplně v pohodě, akorát se možná až moc zveličovaly vši. Na druhou stranu je už určitě měli, když tam Žaneta vešla a úmyslně to tajili.

12
pepe
Reagovat

vůbec bych se nedivil, že to ostříhání bylo na zakázku – rozhodnutí štábu

jinak taťka rom jim říkal švi a měl víc podobných slov – asi to u něj nebyly jen zpřeházená písmenka

13
Zuzana
Reagovat

tak jsem cekala, ze se tady objevi narazky na inteligenci „tatky Roma“ a na to, kde vzali na byt a tak…Nezklamali jste:-))

Je fakt, ze „tatka Rom“ perlil, ale kolik „bilych“ takhle perli taky…Kde vzali na byt? Proc by si ho proste nemohli koupit? Vzdyt ho meli hezky zarizeny, uklizeny…. A ze byl manzel macho? Myslim, ze to presne odpovida romske mentalite- a ted to nemyslim vubec hanlive…Maji to takhle rozdelene a ocividne jim to nevadi…

A vsi? Pokud Eva vedela, ze jsou ve skole vsi, mela holkam hlavy kontrolovat pravidelne a nedoslo by k tomu prevsiveni, co jsme videli…A fakt mi prijde zvlastni, ze ona je nemela…

A ten 13-tilety fracek? to byl teda narez….

Reagovat

K tomu ostříhání bych řekl, že to té štíhlejší holce náhodou velmi sluší. A naokraj, nevyhrávají oni 50 000? Ne, jak tu někdo psal 60 000. I když ono je to vlastně tak nějak jedno :)

15
Liliana
Reagovat

Tak jako někteří z Vás i já mám rozpačitý pocit. Předesílám, že cikány nemám ráda. Opět jsem se přesvědčíla, že invalidní důchod je pro cikány samozřejmost a pro bílé nedostupnost. Jinak objektivně vzato ta paní z Brna byla fakt šmudla.Nechápu co nadělali s problémem vší. Děti je prostě ze školy někdy přinesou. Cikánka chtěla ukázat, že oni cikáni jsou asi lepší.
ten dům v Brně byl prostě hrůza.

16
frettie
Reagovat

SUNíčko: Jo, taky jsme si to doma říkali, že obě holky prokoukli. Myslím, že štíhlejší slečně by ještě prospělo zkrácení vlasů.

Jitka: Myslíš, že tam nebydlí dobrovolně? Vzhledem, k tomu, jak měli vybavený byt, tak myslím, že by je nezabilo podívat se po nějakém bytě na okraji Brna (Bystrc, Komín, Lískovec, …)

17
Deekey
Reagovat

Dospělí ať si dělají co chtějí, ale měli by brát ohled na děti, a u té Evy bylo evidentní, že muž má přednost před dětmi a ostatně jemu byly ty holky dost lhostejné, prostě nejsou jeho a basta:-( O tom ztrapnění holek před televizními diváky ani nemluvě. Ono je celkem jedno, že to viděli neznámí lidé , ale hlavně jejich okolí, to si holky asi užijou posměchu i ve škole a příbuzenstva. Kvůli 50 tisícům vystavit vlastní děti takové konfrontaci s okolím je hrozně nefér.

18
mia
Reagovat

No nevím, jestli bylo nezbytně nutné všechny Brňáky ostříhat… Ze vší podle mého udělala Nova ústřední téma. Kde je kolektiv dětí, tam se „švi“ (úžasný termín Romáka :-) bohužel objeví, ale dá se jich zbavit i jinak než takhle razantním postupem. Jenže to by milá Žaneta musela holčinám pajcovat hlavy asi po celou dobu pobytu, což by zřejmě dle štábu působilo stereotypně, takže zvolil tento nářez. Verunčino přejídání a vyvolávání konfliktů má zřejmě hlubší kořeny a bylo by třeba se blíž zaměřit na důvody tohoto chování, ale matka bude mít zřejmě víc starostí se svatbou, než s dětmi. Bohužel.

19
wwaa
Reagovat

dům v Brně byl po opravě a v dobrém stavu, to že si ho nájemníci ničí sami je jiná věc.

20
vesvo
Reagovat

Nevím, proč se někteří naváží do chlapa Žanety. Nevím jak některým, ale mě se jako flákač moc nejevil. Co vím, tak měl vystudovanou nějakou školu a to že skončil v invalidním důchodu? Kdyby byl klasický nemakačenko, tak bude pobírat dávky,nemyslíte? V tomto díle se mi celkově líbila rodina Žanety. Pohodová..
Jinak, zdá se mi divné, že by Eva opravdu nevěděla, že její děcka mají vši. Vždyť když mi přijde domů dítě s tím, že ve škole jsou vši, první co udělám je, vezmu hřeben a hledám…Tady bylo vidět, jak moc se stará o svoje holky….Ono když se nechce, tak nejde nic.

21
marka
Reagovat

Eva neměla vši protože si barví vlasy a chemicky oštřené vlasy vším „nechutnají“. Teda aspoň mě tím uklidňovali v Anglii, když jsem tam byla coby au-pair a děti taky přinesly ze školy vši. Je fakt, že jsem je nechytla. Kde jsou děti, tam jsou vši (podotýkám, že to byla high-class rodina), ale jde o to, že je třeba to řešit ihned a ne se na to vykašlat jako Eva, která byla prostě prase. Když jsem viděla v jak hnusně špinavé domácnosti žije, tak se mi dělalo špatně. Jídlo na záchodě a v kuchyni nářadí – nechápu. Přitom babička, ke které na čas utekla Veronika, žila pěkně a měla čísto. Jestli to byla matka Evy, tak jak je možné, že Eva je taková špindíra ? A chudák to batole v jak špinavé vaničce ho „myli“. Ještě že přijela ta „cigánka“ aby jim tam uklidila a narovnala vztahy se sousedy. No snad se Eva poučila a změní svůj přístup. Doufám, že ji žádost o ruku neutvrdí v tom, že je vlastně dobrá.

22
paradox
Reagovat

Mio, děkuji. Napsala jsi to, co si také myslím. Setstřih na Nově je hodně na efekt a jde o to se i zamyslet,co bylo prvotním zíměrem střihačů. Půl dílu stvořeného ze vší, když je v manuálu matka zmiňuje…. no comment.
V rodině bílých jsou hlubší kořeny problémů, ale u cikánů jsem neměla žádnou šanci srovnat. Tam nastal jen totální bojkot a izolace nově příchozí ženy.

23
ajda
Reagovat

Já spíš čekala, že Jirka z rodiny zdrhne, a ne že se požene do ženění.

24
Jituli
Reagovat

Mě zaráží jeden sociální problém – jak je možné, že rodina (bez ohledu na barvu) žije v daleko lepších podmínkách než pracující pár z Brna? Eva v úvodu zmiňovala, že si přestěhování nemohou dovolit. A co že je panu Demeterovi tak závažného, že již rok pobývá v invalidním důchodu? Uznávám, že Eva je strašná hospodyně, ale celkově na mě díl vyzněl jako urputná snaha zobrazit naše tmavší spoluobčany v co nejlepším světle. Žaneta byla sice rázná ženská, ale totální kulturní barbar (Špilas je nádhernej!) s typickou vlastností dělat komára z velblouda (vši) a dokázat, že je prostě lepší. Snaha Novy o pozitivní diskriminaci na mě zapůsobila naprosto opačným způsobem.

25
Jituli
Reagovat

vesvo: Na sociální dávky máš nárok jen asi půl roku, narozdíl od inv. důchodu.

26
pepe
Reagovat

štáb dostal švi – tak jim to musel nechat sežrat

kdyby se míň věnovali švím a ukázali víc jak bydlí, kde nové mamky (tety) spaly (mají mít místnost sami pro sebe)

Eva moc čistotná asi nebude, ale v tom prostředí kde žije do nepořádku sklouzne dříve či později snad každý – nedostatek rozhodnosti jí taky moc nepřidá. Navíc by mne zajímalo kde je to mrně když je v práci? Navíc té malé je jen o pár měsíců víc než té druhé.

Žaneta mi trochu připomněla rodinu o týden dřív – nikdo nic nedělá – dojí stát jen s tím rozdílem, že Štefan si vyběhal invalidku – nevěřím, že mu něco je
voliči socanů a komoušů se radují na co jdou daně

nechápu proč to mělo vyznít tak, že ti co chodí do práce a nespoléhají na sociálku, ale nemají doma čisto (spíše mají velmi nečisto) jsou horší než ti co mají doma o trošičku čistěji (mimochodem to se tam vůbec neřešilo) ale žijí ze sociálních dávek – parazitují na sociálním systému

Velmi by mne zajímalo kolik má ta která rodina měsíční rozpočet.
To kdyby někdo řekl tak se budeme divit nejenom ušima.
Kolik měla každá z nich peněz na těch deset dní?

Jak už tady někdo řekl – tak trochu mi to vyznělo jako pozitivní diskriminace.

27
mia
Reagovat

Milá Jutuli, jde o katastrofální nastavení našeho sociálního systému. Rodina je doplácena do hranice sociální potřebnosti a jsou-li při výplatě dávek zohledněny tzv. skutečné náklady na bydlení, může si taková nezaměstnaná rodina „dovolit“ i velmi nadstandardní bydlení v nově postaveném RD, případně předražený podnájem… Tohle asi nebyl ten případ, tipovala bych, že bydleli v obecním bytě a z dávek se hradil nájem, ale ti tak – naprosto chybějící motivace se nějak pracovně angažovat. Nechci být zlá, ale mít taková rodinka ještě nějaké to postižené dítko, koukali by, jak se na něm při dobré znalosti věci dá „zarobit“. Nekamenujte mne, vím, co taková péče obnáší, ale taky vím, že při troše snahy a drobé vůle může hodit čistou třicítku každý měsíc….

28
Pavel
Reagovat

Mě se moc líbila slovní výměna na balkonu, kdy Eva řekla, že ona je zvyklá na určitý běh věcí a oni (druhá rodina) jsou zvyklý zase na jiný běh věcí a dohromady to prostě nepůjde, tak by aspoň mohli spolu zkusit těch pár dnů vyjít. A cikán na to řekl: „Tak se mi přizpůsob!“. A tím naprosto dokonale vystihnul celou dnešní cikánskou mentalitu. Včerejší Výměna manželek tím dostala zcela nový edukativní rozměr.

29
provital
Reagovat

K tomuto dílu je těžko co napsat. Nechce se mi pouštět do většiho rozboru, bylo by to dost obsáhlé. Co mu ubíralo trochu na autenticitě je příliš zjevná, prvoplánová a krkolomná snaha o pozitivní diskriminaci. To hodně celé věci uškodilo.

30
Ellen F.
Reagovat

Polovina cikánů je nezaměstnaná a druhá polovina jsou invalidní důchodci.
Hrozně by mě zajímalo kvůli jaké nemoci nemůže tento pán pracovat. Vidí,
slyší, mluví, chodí, páteř je rovná, podle pupíku mu chutná, tak proboha co mu podle lékařů způsobuje jeho invaliditidu. Asi nemoc duševní, za tu
se dá schovat hodně. Fakt je, že je línej jak prase, jenom umí honit ženské a kibicovat, ale pomoct ne a to do práce nechodí. Přitom znám dost
lidí po těžkých nemocech co jim lékaři přiznají změněnou pracovní schopnost, tj. nikdo je nezaměstná, ale stát nepřispěje.

31
ajda
Reagovat

K bytové situaci v Brně – já si myslím,že jim to vyhovuje! Určitě jsou v pořadníku na byt, ale jeden- neudržovaný, už mají! Byt byl zdevastovaný jejich obyvateli! Otlučené stěny, neupravená koupelna, to vše při troše dobré vůle jde.Měli moderní nerez ledničku, lcd tv, pc, kde na to vzali, když jsou podle vás sociálním případem????? Podle mě se mají celkem přiměřeně, jen Eva byla líná šmudla, tu bych si do obchodu jako prodavačku nepustila. A nedivila bych se, kdyby prodávala na černo!

Cigánská rodina, to byla klasika- cigán invalidní důchodce, celý den zahřívající gauč. Žaneta chtěla tou svou rázností a snahou o pořádek ukázat, že je lepší než „bílí“! Ale kýčovitý byt, kde při bližším záběru kamery – vylezl bordel ve skříňkách, není důkaz. Tady bych spíš tipovala na staré – Nahoře huj, vespod fuj! Jen to líp maskovala. Celý den posluhuje manželovi a věřím,že pokud není po jeho, on odchází běžně k mamince. Ta mi připomínala mírnou kopii tchýně cirkusačky z předchozích výměn.

Ještě k chemickému WC. Do něj se musí kupovat určité přípravky,které neutralizují pach a moč. Je to něco podobného jako je podestýlka pro kočky – Kočkolit. Bez těchto přípravků stačí kýbl, WC bylo zbytečné,neplnilo funkci. Tlustá dcera byla díky své povaze určitě ve škole „oblíbená“. Tipuji, že si to po odvisílání Výměny pěkně vyžere. Tam bych to viděla na odbornou pomoc ohledně stravování.

Vši- švi nechám stranou, stačí silný šampón, několikrát aplikovat, sednout a vyčesávat a vyčesávat. Tohle tam nafoukli do obludných rozměrů, znám případ v naší rodině, kdy se dítě vrátilo zavšivené po 3 týdnech na infekčním odd.nejmenované nemocnice.

32
ajda
Reagovat

Ellen F. : nevím jak dnes, ale za minulého režimu dostávali cigáni v Ostravě důchod „na hlavu“. Jen nevím ,zda proto,že v ní nic neměli. Většinou vyšli zvláštní školu v 7.třídě a šup do důchodu. Ale snad se to hrálo na epilepsii atd., stačil uplatitelný doktor :o))

33
Raden
Reagovat

On tam byl ještě jeden zajímavý prvek, v závěru při debatě mezi osmi očima se Žaneta se Štefanem pohoršovali, jak je pro Evu partner důležitý. Ano, bylo by to špatně, kdyby to bylo jednostranné, tj. kdyby ona pro něj byla důležitá míň, ale dle žádosti o ruku soudím, že se mají rádi oba a nikdo z nás nemůže říct, že by na to děti nějak doplácely, to byla jen dedukce Žanety. A to, co mě zarazilo, bylo prohlášení Štefana: „Děti jsou nejdůležitější. Ženskou si k nim najdu vždycky.“
To je prostě jiná mentalita a připomnělo mi to ten kult dětí z jedné výměny v první řadě, kde byla ta rodina cirkusová.

34
Zuzana
Reagovat

Radene,

to je presne…tohle je prave ta romska mentalita…Deti na prvnim miste- bylo to patrne i v tom momente, kdy nechtel odporovat synovi kvuli jidla a Eva ho upozornila, ze by mu nemel ustupovat…Mame za sousedy romskou rodinu-podotykam, ze velmi slusnou a pracujici:-), takze tak trosku vim, jaky maji vztah k detem…

Reagovat

ZUZANA a další, jen takové doplnění k osobě autorky článku. Raden je žena, nikoliv muž. Drobnost, ale potěší.

36
mindrider
Reagovat

No musim uznat, ze jsem ani nic jineho v teto diskuzi necekal a spis mi to pripomelo skutecny profil koncoveho divaka, bulvarniho konzumenta, ktery prave takovy typ poradu ma. Ze cas od casu je mozne i v takovemto formatu zahlednout nejen emocne, ale hodnotove sirsi signal, ktery se tvurci snazi mene ci vice obratne dorucit do smradlavych obyvaku pravych pracujicich „Cechacku“ a zaujmout je v polocase mezi oteviranim lahvace, nadavanim na politiku a cikany zneuzivajici davky, je vychylka opravdu uctihodna, avsak masou konzumujici tyto reality show, zjevne i zde, tezko uchopitelna.
Na tento porad me upozornila znama a ja jsem ho pred okamzikem ze zaznamu nova.cz shledl. Musim uznat, ze pres omacku divacky vernych sokujicich klise, ktere maji za ukol show dynamizovat a zarucit konzumentum povrchnich emoci ten spravny nasup, se jednalo o celkem zdarilou parafrazi socialnich stereotypu a jejich nabouravani. Ucelove koncipovany setting kde byla zamerne vybrana hodnotova luza bile pleti a proti ni postavena rodina, ktera naplnuje vesekere parametry (indikovane zejmena majoritni – bilou spolecnosti) korektniho managementu domacnosti, je zcela pochopitelny a myslim, ze dosazeny kontrast vhodne ilustroval tento hodnotovy rozkol. A tady bych chtel podtrhnout, ze prave v techto hodnotach, ktere jsou universalne platne a vitalni nejen pro fungovani domacnosti, ale i mezilidskych vztahu a to jak na rovinne uzsi komunity tak i v rovine statu. V tomto smyslu je zrejme, ze zde patri i vztah k praci jako proaktvini cinnost urcujici kvalitu prostredi zivota.
Proto mi dovolte se jen usmat nad tuposti nekterych zdejsich prispevku, ktere vidi jako rozhodujici faktory kvality zivota a prinosu pro spolecnost to jestli je nekdo macho, na podpore, jestli ma svi v halve nebo vsi na hlave. Argumenty typu zneuzivani davek a pritom ma pupik a rovnou pater, ze si na byt nakradli a ze je nekdo kulturni barbar jsou zcela irelevantni a upozornuji, ze autor takovych lacinych pripominek, je opravdu ubohym konzumentem zivota, ktery na jeho strankach proziva euforickou radost z pravopisnych chyb jinych, aniz by si vsiml obsahu rukopisu a pokusel se zamislet nad vlastnim kreativnim produktem. Timto chci rict, ze cikanka Zaneta potvrdila na plnne care (bez)vyznam terminologickeho bordelu, ktery tady kazdy pouziva aniz by vedel proc. Myslim, ze vetsina z nas chape oznaceni cikan spise jako socialni termin pro nefunkcni jedince v ramci spolecenske struktury, kteri maji charakteristicky rys v brave pleti. Jenze uz se zrejme nikdo nezabyva tim, ze tyto socialne negativni hodnoty jsou tim hlavnim principem kdezto barva pleti pouze naivnim poznavacim stigmatem pro vsechny ty majoritni moralisty kteri uz si zrejme delsi dobu ujizdeji ve spolecensky psychedelickem stavu nejakeho toho „stereotripu“. Tim chci rict, ze vysledny efekt ktery se chlapcum ze zabavy na Nove povedl spis odkazuje na model „cikana“ jako spolecenksyho kripla definovanyho hodnotami, nikoliv barvou kuze. V tomto pripade byla bila rodina z Brna jedna z nejcikanstejsich bordelu, ktere jsem si v tomto stereotypnim oznaceni mohl predstavit. Na druhou stranu u Zanety bylo zrejeme, ze se jedna o jedince s korektne poskladanymi hodnatami, jakkoliv vychazejici z jineho kulturniho paradigmatu, coz neprojevila jen uklidem (coz samo o sobe znaci vztah k prostredi, praci a lidem v tomto prostredi) ale take svou ucasti na reseni problemu s Veronikou, postojem ke vsim (jakkoliv bulvarne exponovane) a mediaci problemu ze sousedy, kteri se v dusledku projevili opet jako mensi cikani nez „bilej“ trash odvedle. Chtel bych rict, ze ukazkou techto dvou hodnotovych modelu bylo docileno celkem zajimaveho vykresleni nekterych centralnich principu, ktere spolecnost cini funkcni. Problem je jen ten, ze bohuzel vsichni ztroskotanci, i zde pritomni, kteri se nekdy nedokazou vymanit ze sveho zivotniho „stereotripu“ a masou definovanych vzorcu jednani a mysleni, tak pokladaji stavebni kamen prave k takovymto spolecenskym prestrihavanim snur a plivanim jeden po druhem, kde pak musi prijit nejaky ten cikan z panelaku anebo treba bilej homosexual na podpore a prolomit komunikacni ulity. To pak se prichazi na veci, kde vinikem vetsinou nebyva nepritel z vnejsi skupiny, ale nekdo nesouci fyziologicky stejne atributy, avsak hodnotove zcela pokriveny jedinec. Vedel jsem, ze presne takovy to bude mit dopad a ze vetsina z medialnich obzeru vetsinou sledujicich tyto reality show si ani castecne neuvedomi symboliku nekterych hlubsich pasazi a zustane stat na tom svem pohodlnem, masou garantovanem spolecenskem zebricku a bude pristrihovat snury na pradlo, jen aby nahodou jeho pricka nebyla podlomena. Takovyto postoj, ale jen prispiva (nerikam je pricinou), k tomu, ze i hodnotove dobre formovani jedinci minorit nemuzu nikdy dosahnout takoveho stupne asociace sebe samych s majoritni spolecnosti a proto jejich identita zustava stat na socialni periferii, kde si zije svym vlastnim zivotem a protoze neni integrovana dochazi k prenesenemu vztahu techto jedincu vuci statu, spolecnosti – davky, podpora a celkove odosobneni od veci verejnych. Nehajim, ale v zadnem pripade socialne „cikanske“ chovani tak jak se nam do stereotypu vstipilo. Ono toto je totiz take v rozmeru doby minule, kde tak nejak vsichni jsme byli odtrzeni od statu a nezbylo nam nic jineho nez si trochu z toho „nas vsech“ nakrast. (to plati pro nas, ale muzeme stejny efekt pozorovat i u teroristickych lihnich v multikulturne nadopovane Francii, Anglii ci nemecku) Proste tady dochazi nebo spis nedochazi k integraci jedince a ten pak hleda, zcela prirozene, svou identitu u svych korenu – a to i za cenu zcela negativnich hodnot z teto fylosofie plynoucich.
U nas konkretne, tohle odpojeni lidkse mentality, moralky a pravniho povedomi od statu a jeho ochranne role zpusobilo totiz to, ze polovina Cechu – te slavne majoritni nositelky hodnot, je v tomto smyslu zcela pokryteckym stadem, ktere kritizuje mensiny za zneuzivani socialniho aparatu a zaroven preferuje socialistickou ideologii, ktere je primarne zalozena na populismu, prenesenemu vztahu k prijmu.. no rekneme si to narovinu – na socialnich davkach a podpore. Takze polovina Cechu ve sve lenosti, neschopnosti, zapsklosti a zavisti voli stejny system za ktery by cikany skoro posilali do plynovych komor. Verim, ze vetsina divaku Tv Nova a podobnych reality frasek vychazi prave z teto volicske zakladny a proto ti maj to nejmensi pravo jakkoliv si hrat na hrdiny. To ze jim jejich kulturni background a barva pleti davaji mozna slusivy, ale pro bystrejsi oko, lehce prohlednutelny plast identity, jim tak jen umoznuje konzervovat tyto antihodnoty a zcela autorizovane nechat nador bobtnat. V tomto smyslu je fajn, ze Tv Nova razi bulvarne pro tyto kripli srozumitelnou cestou obcas ty soravne principi moralky, odpovednosti a okrajove tlaci na zmenu centralnich porhnilych modelu vnimani – ikdyz je zaroven na cele care ve jmenu profitu zneuziva a vytvari nove – ale kdo by dnes nechtel vydelavat. Proste takova tresnicka na kyselem dorte.
Nevim vsak jak, ale v tomto pripade se Nove celkem slusne povedlo do regalu medialniho supermarketu dovezt trochu kvalitniho psiho masa polozit ho mezi zelenajici sracky veprovyho, aby zjistili, ze to nejlepsi maso se stejne neproda, protoze zelena flaksa je ve sleve a hlavne je veprova – jestli je spinavejsi pes nebo prase, ci prase nebo pes je vetsi osobnost bych uz nechal na jinou diskuzi.
No proste Zaneta ukazala bilymu socialnimu xindlu co te je mit vztah k prostredi, rodine, praci a lidem. Z tech brnenskych zucastnenych mi bylo fakt spatne. To je pro me skutecna spodina lidskosti – lidi bez charakteru, vnitrni sily, hodnotove integrity, zasad, pracovitosti (vsimni si jak ciganka na podpore vsoupila od domacnosti a jak ta bila smucka se strasne bala, ze bude muset neco delat) a elementarni lidske hrdosti. Zaneta naopak projevila sve schopnosti v reseni krizovych situaci a skutecne jak tady nekdo napsal delala spis z velblouda komara ne naopak. V neposledni rade se ukazala jako mediatorka sousedskeho sporu, kde opet se prokazala jeji oddanost centralnim hodnotam ne spolecenskym stereotypum a klise. Tak jak bohuzel cini vetsina spolecnosti (cerny i bily)
No a proc vlastne venuji svuj prispevek teto veci? Myslim, ze nabouravani takovych stereotypu a oprasovani skutecnych hodnot, ktere jdou za horizont reality show, domacnosti nebo uradu prace je dobre a pokud se jedna o vedlejsi produkt bulvarni zabavy, rad jej zvyraznim. Ono, ale stejne je to vlastne jedno, protoze tupci se zdeformovanym vnimanim reality diky jejich „stereotripum“ budou radeji vzdycky zvykat svoje zelene veprove a pohrdlive si ukazovat na cikana, ktery vari kvalitni psi omacku a radi aby se v totmo prizpusobili a prisedli ke stolu- ze on nechce zrat zeleny steaky. No nic jdu si dat misu cerstveho salatu a Zanete preji co nejmin dalsich takovych zazitku s ceskym veprovym xindlem jako chudera zazila. No ale kdyz uz chtela do telky….:)
MR

37
Paaja
Reagovat

Tak, to jsem si početla…proboha lidi, otevřete někdy slovník a zjistěte si, co skutečně znamená pozitivní diskriminace, než se tím termínem začnete ohánět!

Žaneta a její muž mě osobně překvapili svojí otevřeností. Naopak druhá rodina si jeden vedle druhého na něco hráli. To, že se podle některých chtěla Žaneta vytáhnout tím, jak zatočila se zavšivenou domácností mi připadá irelevantní vedle žádosti o ruku, která mi nepřipadá jako nic jného, než vypočítaný tah na efekt.

Taky mě překvapilo, že ve velkém množství příspěvků, ve kterých se mluví o rodině z Brna, se říká Evina rodina a o druhé se říká u cikánů, nebo Romové. Proč ne rodina Žanety? Tady je vidět, ja moc hluboko je tohle rozdělení zažité v každém z nás.

38
ajda
Reagovat

mindrider : a co jsi tím slohovým cvičením chtěl říci????? S přemáháním jsem se prokousala celým květnatým nicneříkajícím textem a výsledek……nechápu co tím básník chtěl říci. Máš tam sice košaté souvětí plné cizích slov, stejně tak slangových výrazů,zřejmě pokus o důkazu tvé inteligence,ale myslím, že jsi zcela nepochopil smysl těchto debat tady. Nechápu tvé používání slov xindl,šmucka atd. ….prosím mohl by ses vyjádřit jasně,stručně a smysluplně!!!! Díky!

39
Míša*
Reagovat

Nebudu se vyjadřovat k rodině Evy, nepochopila jsem, proč žijí tak, jak žijí a neřeším to.

Ale zaujalo mě toto – Žaneta si chtěla vyzkoušet život v rodině „bílých“. OK. Proč jí televize Nova neumožnila život ve standardní rodině majoritní společnosti (tzn. i se standardním bydlením s koupelnou a záchodem), kde by mohla okusit život pracujících se vším všudy … Idelální by byla třeba rodinka soukromých zemědělců nebo rodinka vlastnící nějakou hospůdku nebo obchod, se dvěma až třemi dětmi … Ono je totiž hrozně jednoduché starat se jen o domácnost, ale stíhat přitom ještě hromadu dalších aktivit až tak jednoduché není a chce to umět si dobře zorganizovat svůj čas. Třeba by jí došlo, že pracující lidé si občas musí své hodnoty nastavit jinak než ona, a že ne všude je možné mít pořádek na prvním místě … což ale neznamená mít v bytě naprostý bordel.
Nevím, co si Žaneta odnesla z této výměny … možná zase jen ten pocit, že Romové jsou lepší než gádžové … jenže ten jí v životě k ničemu nebude.

40
lahny
Reagovat

pro mondridera:Prokousal jsem se tvým článkem a mohu říci, že jsi jako dříve komunisti.Mnoho slov a o ničem.Takovéto proslovy měl dříve Jakeš a ostatní soudruzi.Celý sjezd KSČ hovořili mnoha slovy o ničem.A to je přesně tvůj článek, nehledě k tomu, že používáš mnoho cizích slov, o nichž si myslím, že mnoho diskutujících na této straně a mě nevyjímaje,vůbec nerozumí.Příště piš pro pracující lidi a ne pro intelektuály.

41
mindrider
Reagovat

to ajda: ale no tak to po tobe ani nikdo nechtel cle to cist. Za prve nejedna se o slohove cviceni, ale prispevek, ktery jsem v posledni casti zduvodnil i pro mene chapave, se kterymi jsem zde samozrejme pocital. To za ja pisu rychleji nez ty myslis je vec uz jina. Pokud nerozumis souvetim, doporucuji nejdrive natrenovat hole vety a pak zapasit s premisami, ktere zrejme tva kpacita nebude nikdy schopna pojmout. Vis ono je to asi jako chit po diteti predskolniho veku rozlousknout esej o problemech kvantove mechaniky, s tim rozdilem, ze dite skyta potencial rozvoje mentalnich funkci, kdezto takova mentalni retardovana smucinka jako ty uz moc sanci nema. Neni moc slozite si uvedomit, ze slbikarem tezko obsahnes terminologii kvantove mechaniky, stejne jako jakakykoliv projev kompromitovany nutnosti adaptovat se na standard masy sebou nese dva vyrazne negativni prvky. Prvni je ten, ze prakticky opoustis teziste sveho nazoru a prizpusobujes ho jakesi standardizovane norme (tzn davas prednost forme pred obsahem) coz ma za nasledek problem c 2 a to je, ze takova slaohova prace pak zejmena manipuluje prijemce zpravy, presne tak jak to delaji media a tvuj oblibeny bulvarek — staci pouzit par spolecensky atraktivnich archetypu a jen tak mimochodem k tomu pripojit urcitou nutnost konzumniho jednani – to pak pelasis do obchodu a kupujes novou zubni pastu, aby ti narostly takovy kozy co my akterka v reklame – o skutecnym ucinku jiz dostavas informaci mene.
Tak mam pro tebe nekolik rad. Pokud nezvladas dlouhe texty – necti je, tobe to neublizi. Pokud chces necemu (nebo nekomu) odlisnemu porozumet nesmis si to ty prcinko moc skatulkovat do svych tesnych sablonek, to pak vsechno jine ti bude pripadat nepratelske, zlovestne a zneuzivajici socialni davky. A pokud nerozumis vyrazum xindl a smucka, hlavu si s tim nelamej v tvym pripade by to zrejme znamenalo nehled do tve vlastni reality show a tu urcite sledujes nerada. Lepsi je smirovat a smat se jinym.
No ajdinko pokud jsi to docetla az sem tak blahopreju a ma kvetnata souveti prijmi jako takovy gentlemansky nazorovy kvetinovy dar. Nevyhoda je, ze ty nemas vodu do ktere bys tu kvetinu vlozila…. tak vadni dal a hlavne pozorne sleduj co se deje :) Jo jsi takova prostoucka… ale pobavila jsi me zlaticko :)

MR

42
mia
Reagovat

pro mindridera: Když už se zahrazuješ s námi, plebejci, nauč se alespoň pravopis 1. stupně základní školy, ty rádoby intelektuále. Pokus se „zamislet na plnne čáře“, kreativče :-) ?-) Inu, jsi takový prosťoučký, ale pobavil jsi nás :-) :-)

43
mindrider
Reagovat

to lahny: jen bych rad poukazal na tom jaky mas bordel v nazorech. Nejdriv tvrdis, ze pisu dlouze a o nicem a pak sam reknes, ze nerozumis ani slovum, ktere pouzivam. No chlapce, tak rozumet slovum, je zakladni predpoklad k interpretaci, pro tebe kodovane, zpravy. To co jsi si odnesl neni, ze muj text je o nicem, ale pouze to, ze ty mu nerozumis – proto na tebe pusobi hostilne a ty opet zaujimas skupinovy nazor zobecneni a formulovani na objednavku masy. Ani jsem neveril jak se xindl bude sam demonstrovat prave ve svetle ktere jsem rozebral v prvnim clanku. No a pak prichazi perlicka tveho vytoku a to je to, ze ac pisu jak komuista, tak vlastne zprava je pro intelektuali a ne pro pracujici lid – jako jsi ty.. chlpce mas v tom opravdu binec, ale jinak pracujicim zdar a at ti tve zapaleni pro praci a budovani spolecnosti vydrzi – urcite makas i o vikendu :)
Proste ty nazory, ktere se objevily zcela potvrzuji me premisy v puvodnim textu o postojich majoritni masy a jejich veprovych mozcich. Opet, dlouhe texty radeji necti a bez se mrnkout na zpravy at mas sanci zase v praci nebo v hospode vedet kdo je ta skutecna pricina tveho zivotniho nezdaru a proher.
Tak dobrou chlapecku :)

MR

44
Kniga
Reagovat

frettie ze meli vybavenej byt, to sezenes na splatky vsechno, vis oni ty prijmy, asi nemaj velky 30 tisic na vybaveni nasetri, ale dva miliony za byt nedaj dohromady… a jinej podnajem? ty sjou neskutecne drahy. I kdyz nez radsi bydlet tam tak to je aji pod mostem lip…

45
ajda
Reagovat

mindrider : Tak svou ubohost jsi mi dokázal nyní, když mě tu tituluješ „prcinkou“!!!! Jakým právem???? hraješ si na inteligenta,chceš diskutovat,tak vol slušné výrazy,to je totiž v sušné společnosti běžné.

myslím ,že mám dostatečné vzdělání abych přelouskala ten tvůj elaborát. Pokud sis nevšiml,jsi na diskusi a souhlasím s lahny….připomínáš mi současné i minulé politiky ,kteří mluví,mluví,rádi se poslouchají a stejně nic podstastného neřeknou. Prostě jsi exhibicionista literárního projevu,ale o tom tyhle diskuse nejsou. Zkus vyjádřit své myšlenky jasně a stručně. To je totiž umění komunikace!!!!! Mluvit k věci. Ne psát elaborát o ničem na x-stran. Možná jako seminární práci studenta sociologie bych tuto práci akceptovala, ale to by obsahově musela být na jiné úrovni.
Prostě jsi měl chut nám „pitomcům“,xindlům a bílé lůze,jak nás tu tituluješ ukázat, že ty jsi na úrovni, tyto pořady jsou pod tvou úroveň.
Na nikoho se nepovyšuj, před nikým se neponižuj!!!!!!!NEBO BUDEŠ PONÍŽEN!!!!!! To je staré přísloví! Pokud jsi tu chtěl exelovat, tak v mých očích jsi trapný,trapný,trapný!!!!!!!!

46
mia
Reagovat

to MR: Intelektuál bez intelektuála jako pán bez pána, pro pány = pro intelektuály!! My víme, že rychleji myslíš, než píšeš, ale uber, chlapče, uber, mohl bys vypadat jako blbec!!

47
ajda
Reagovat

mindrider: myslíš rychleji než píšeš, co takhle interpunkce???? Říká ti to něco???? Když pominu pravopisné hrubky, které tady jsou běžné,neukazují hloupost pisatelů,ale zřejmě každý píšeme pod vlivem toku myšlenek,ale používání interpunkce, obzvlášť při tak náročných textech jakými nás zásobuješ ,by byla víc než vhodná.

48
mindrider
Reagovat

to mia: opet jedna z brilantnich reakci skutecne plebejky – uz se ucim ty sprvane terminy :) no ono kdyz pises rychlosti, aby se dali co nejspontaneji a nejpresneji vyhadrit tve myslenky – zapominas obas na formu. Ja vetsinou pisu anglicke texty a tak mam s pravopisem a diakritikou nedobry vztah.

Jen bych te rad upozornil na tu cast meho textu, kde prave o takovemto premysleni ceskeho xindlu a luzi mluvim .. cituji se: „Argumenty typu zneuzivani davek a pritom ma pupik a rovnou pater, ze si na byt nakradli a ze je nekdo kulturni barbar jsou zcela irelevantni a upozornuji, ze autor takovych lacinych pripominek, je opravdu ubohym konzumentem zivota, ktery na jeho strankach proziva euforickou radost z pravopisnych chyb jinych, aniz by si vsiml obsahu rukopisu a pokusel se zamislet nad vlastnim kreativnim produktem.

No je to presne jak jsem cekal, ale obcas je celkem prima napsat par radku do takovehoto fora.. plnyho spatnych foru :)

Holt i takova je spolecnost – bohuzel z te nejvetsi casti… ale treba se tady najde nejaky nekonformni ztroskotanec, ktery tak nejak nezapada a ma srdce a hlavu na to jit proti „bystre“ mase. Protoze, ta masa si nakonec stejne neuvedomi, ze takovy vyvrhel vetsinou stoji za temi nejprinosnejsimi objevy, reformami a blahobytem. To jsou ti, kteri tak nejak kaslou na to co jini vidi jako spravne a snazi se najit svou cestu a tou pak jsou… ikdyz od blata, sami a opusteni. Jdou za svym snem, nazorem a po case zacnou lamat nohy vsem tem krysam , ktere na ceste potkava.. po case zesili na tolik a zacne deratizovat. A proc? No prece aby ve stokach zase na chvli zavladnul rad a vycistil lihen pro nove krysy… hlavne krmit a bavit… jo i to je forma deratizace :)
Mio mej se hezky a diky za prispevek… kretivni moc ne, ale snaha se ceni :)

MR

49
ajda
Reagovat

profil mindridera….zakomplexovaný ,impotentní ubožák! Uráží okolí,protože ho zřejmě někdo v jeho okolí neustále ponižuje a deptá,nemá možnost ani schopnost vlastní realizace. Proto má potřebu urážet anonymně, bez jakékoli možnosti přímého kontaktu.V diskusi z očí do očí by neobstál. Je to demagog paroubkovského střihu.Já,já,já……to celé je patrné z jeho urážejících vět.Když vezmu,jak vulgárně odepisuje mě osobně, tak je zde cítit zášť vůči ženám,zvláště ,pokud jim nedokáže rozumně a věcně odpovědět,argumentovat,vyjádřit vlastní názor stručně,bez emocí a urážek. ….jeho snaha o humor vyznívá vulgárně, uboze,jednoduše. I když se tu snaží ohromovat , je to ve skutečnosti ukřivděný ubožák…..

50
ajda
Reagovat

jo a MR,šetři se,o tvou odpověď a názory k mé osobě opravdu již nestojím a diskusi s tebou končím!

51
mindrider
Reagovat

to ajda: tak prcinko, opet nic co by se dalo povazovat za konstruktivni reakci. To ze upozornujes na sve vdelani znaci moza to, ze jsi nekde studovala, ale musim te zklamat, nema to nic spolecneho s ucebnici sveta kolem, kterou si bud piseme aktivne sami anebo si do ni nechame tisknout pouze sablonovite zapisky podle uznanych norem.. :)
Poucky typu neponizuj nebo sam budes ponizen, to jsem nedelal a proto pro me tato trefna poucka neplati. Vsimni si, ze jsem mluvil o xindlu, ktery jsem definoval antihodnotami, ktere tato masova skupina vyznava. To ty sama jsi se do teto skupiny zaradila. No trochu jsi se chytla do sve vlastni prirozenosti.. ale to je v poradku :)

Pokud nerozumis obsahu.. nechapu proc by jsi mela prijimat nejake sociologicke elaboraty, kdyz i na toto souveti si zrejme musela pouzit slovnik. To co tady ukazujete je az neuveritelne a je prijemne pozorovat tuto socilogicky psychologickou show. No nic prcinko, jdu cvicit a tobe preju prijemny spani.. A proboha zacni premyslet o tom co rikam. Uvedom si, ze diskuze je soucasti dynamiky pluralitni spolecnosti.. to vyzaduje aby jedinci meli schopnost oddeleni problemu od jejich vlastniho ega a koncentrovali se na ten problem. To ze sama sebe zarazujes do skupiny, kterou jsem popsal a svou defensivou jeste prokazujes svou hloupost v hajeni takovych xindl postoju.. me za tebe mrzi.. jinak si myslim, ze neni nikdy pozde zkusit premyslet o svem zivote a zacit opravdu studovat.. ne cist ucebnice…

Tak prozatim stale prcinko.. dobrou :)

MR

52
karionnn
Reagovat

to MR: cituji:……Ja vetsinou pisu anglicke texty a tak mam s pravopisem a diakritikou nedobry vztah.
Tak prostě přepni klávesnici,a piš jak ti zobák narostl. Nechápu na co si tu hraješ. Tohle je diskuse, ne přednáškové fórum.Tak se uklidni a neurážej všechny kolem. Nevím,kde bereš tu drzost tak sprostě některé pisatele zde urážet, kde bereš právo nazývat lidi xindlem,lůzou a dalšími výrazy.

53
Pattrick
Reagovat

V tomto dílu bylo poukázáno na to, že snad Romové (cikáni) jsou lepší jak gádžové. Tento díl byl antirasistický a hlavně mi přijde, že byl namířen proti bílé většině a tím nás potopit. Samožrejmně že v něčem byla paní Žaneta lepší, ale tak když byt není tak není. Přeci nepůjdou spát pod most. Nehodlám se bavit o vších, chytnou je může kdo koliv, nejen ze školy, ale sociální prostředí ve kterém žili bylo nevyhovujíci, ale to zničili ti romové co tam žijí. Podle mne paní Žaneta měla čisto, ale kdyby se otevřelo ve skříni určitě by se vyvalila kupa bordelu a nevěřím, že neměla prach na skříních. Nechápu k čemu se omlouvala bílá paní těm romům, byla to další rána pro bílou bilou pleť.Spíše bych profackoval tu mladou slečnu, která byla zralá na pěst. V těchto rodinách byly jak dobré tak špatné vlastnosti (domácnost, výchova, partneři) Zajímavé bylo porovnat byty, kdyby pí. Žanety bydlela místo bílé paní, tak by podle mne měla hůře vybavený byt ( nechápal jsem co tam dělala, nerez lednička, počítačová sestava a domácí kino :-) ) Nejsem rasista ale toto mě docela pobouřilo srovnání Romů s Gádži.

54
xxx
Reagovat

Ja si myslim at je to jak chce,kdyby to bylo naopak a vsi meli u cikanu to by bylo narodni pozdvizeni,ale tady se to vselijak omluva vyskytem ve skole a podobne,byt to cikani kazdy pise o hovadech spinavych a podobne.Je divny ze kdyz se jedna o cechy je to ok a nejak se to omluvi,ale byt to cikani s tou moukou nebo podobne kazdy pise vidite je cerny jako zvirata zijou atd.Zkuste merit vsem stejne co vy na to.

55
karionnn
Reagovat

porušuji předsevzetí nereagovat ,ale MR, po mém vzdělání je ti prd,když teda přistoupím na tvůj slovník. Oslovení „prcinka“ používají takoví ti uslintaní ubožáci ,co ani neví,na co to v kalhotách mají.
Prostě,argumentuj věcně,bez urážek,to je umění diskuse.Už jsem ti to psala a víckrát nebudu. Prostě tady meleš dokola tu svou a povyšuješ se na všechny. Ano,jsi opravdu demagog neschopný věcné diskuse.Jdi si zacvičit a ohromovat jiné prcinky, já s tebou husy nepásla.A slovník nepotřebuji,díky za rady,spíš tady žasnu co za vola se tady zase jednou objevil……raději piš anglicky, i když i to bych přečetla a opět musela napsat: MR pokud já jsem prcina,

56
Kniga
Reagovat

Pattrick a prej ze nejsi rasista :((( Veronika zrala na pest nebyla, ale spis na poradnu a matce poradne domluvit, pac Veronika je jednoznacne odstrkovane a zanedbane decko. a to ze tam emli veci? no tak si na ne vydelali, ono vydelat 20 00 tisic na kompa, 15 000 na lednicku a 10 000 na tv jde i pri malych brnenskych platech, ale 2 000 000 na byt to uz tak lehce nejde…

57
ajda
Reagovat

Omlouvámse karionnovi,ale nevšimla jsem si,že je tam uveden,nestiskla jsem před psaním CTRL a zůstal tam předchozí přispěvatel…….

Takže porušuji předsevzetí nereagovat ,ale MR, po mém vzdělání je ti prd,když teda přistoupím na tvůj slovník. Oslovení “prcinka” používají takoví ti uslintaní ubožáci ,co ani neví,na co to v kalhotách mají.
Prostě,argumentuj věcně,bez urážek,to je umění diskuse.Už jsem ti to psala a víckrát nebudu. Prostě tady meleš dokola tu svou a povyšuješ se na všechny. Ano,jsi opravdu demagog neschopný věcné diskuse.Jdi si zacvičit a ohromovat jiné prcinky, já s tebou husy nepásla.A slovník nepotřebuji,díky za rady,spíš tady žasnu co za vola se tady zase jednou objevil……raději piš anglicky, i když i to bych přečetla a opět musela napsat: MR pokud já jsem prcina,tak ty jsi morální troska!!!!!!

58
Kniga
Reagovat

XXX ja nic neomlouvam. pisu ze obe rodin y si nemeli co vycitat a navic vsi ti dotahnou decka z tabora ci ze skoly nez se nadejes… ajinak kam ty holky asi na skolu chodi a ten dvur taky nezaneradili jen ti bili ale aji ti co tam bydli. A to ze ma romska sousedka naklizeno v byte nic neznamena. Jdi se tam projit (pokud nejsi Rom), po Bratislavske ci Cejlu a uvidis jak tam zijou. V bytech trebas naklizeny, ale to je snad normalni ne? Ale za to ten bordel an ulici a co toho revu a kravalu co tam nadelaji… no snad se vsichni socializuji aspon na uroven te Zanety…

59
Pattrick
Reagovat

Kniga – Však jo.. ještě existujou splátky ( na tu elektroniku, samozřejmně) Ale snažim se zajitit děti a to hlavně po stránce bytové. Věřím že snaha je, pokud si mytně vzpomínám tak to na začátku říkali, že chtějí do lepšího. Holt život je pes

60
karionnn
Reagovat

to ajda : :o)) v pohodě!

61
Kniga
Reagovat

Pattrick jo zivot je pes, jenze jak chces zajistit decka, ta zenska jako prodavacka ma 10 000 cistho maximalne, chlap tak maximalne 15 000, a z toho to fakt nenasporis, ja kdyz si vezmu ze je me 27 a nemam nasetreny nic, tak z ceho maj setrit oni… je fat ze by si meli polepsit, jenze je to jak tu psal MR opravdu white trash, kterej pak da duvod Romum verit ze jsou lepsi nez my, i kdyz nasich tak zije minimum a jich vetsina… ale co nadelas…

62
Kniga
Reagovat

Par mych postrehu najdete tady, kdyb mel nekdo zajem, snad nebude vadit kdyz si tu dam reklamu

mindrider trash byli obe dve rodiny… ze Zaneta mela naklizeno? to sice jo, ale jinak? rozmazlenej chlap a uroven rodiny shodna stou bilou…

Veronika z VV ja nevim vsimla jjsem si toho jen ja, nebo i nekdo jinej? Ze je evidente frustrovana a zrejme kvuli vztahum s rodici respektive s matkou?

63
Pattrick
Reagovat

Nic, muj věk je 16 let :-) Zijou lidi, kteří jsou na podpore a berou nejakých 7 000 a žijou v pěkným čistým bytě. Já teda nevím jaké jsou jejich finance, ale předpokládám, že snad muž pracuje a paní je na mateřské s malou. Tak snad i tak můžou mít na čisty útulný byteček a né na takouvou špínu.

64
Kniga
Reagovat

Mno jo,a le co stim nadelas, jeste jak mela tu drzost rict, ze nedelala vanocni uklid. ja teda kdybych si mela pustit nekoho do baraku tak delam nejen vanocni, ale i velikonocni, letni a podzimni uklid najednou. Zvlast kdyz vedela, ze ji tma klidne muzou dat nejakou hnidopisku… ale holt za blbost se plati.

65
Pattrick
Reagovat

No tak s tím s tebou souhlasím na 100 % co na 200 %. Já bych ho taky dělal až bych ze sebe strhal všechnu kůži. Je jasné že musí dát na první dojem. Holt podle mne byli špatné věci na obou stranách.

66
Kniga
Reagovat

Ten svuj link co jsem sem sem posilala je spatnej, sorry, tak spravnej je tady

67
eva
Reagovat

jezisi, neexistuje tu nejakej antigrafomanstej skript? :-))

68
Karkulka
Reagovat

Jak už Míša psala, Nova nesplnila Žanetě přání se dostat do normální bílé rodiny, bylo by zajímavé, jak by se chovala v rodině, která má standartně vybavený byt nebo vilku, trošku rozhled, koníčky, chodí za kulturou a na výlety, ale taky těžce pracuje… Ale obávám se, že do třetí řady už se hlásí chudší rodiny hlavně kvůli penězům, ne ze zvědavosti a touhy po změně, jako to bylo ze začátku.

69
xxxxxx
Reagovat

Proč by Nova měla někomu plnit přání. Vždyť podruhé se uplatnil stereotyp, kdy čistotná Romka šla do nějakým způsobě špinavé bílé rodiny.
Výběr funguje tak, že jednou někde řeknete, že nemáte rádi komáry a už najdou rodinu, kde jsou jen komáři. Už byl díl o chlastu, bude o kouření atd.
Někdy to ženy vydrží a pak je to klidný díl :-)

70
Jitka
Reagovat

Sve pocity z dilu jsem popsala uz vcera, nebudu na nich nic menit, jen sem si vzpomela na jeden dil Chuvy v akci (doufam, ze se mi to neplete) Romska rodina, hodne deti, pomerne malej byt atd, aspon na muj pohled normalni rodina, takze cklovek brzo prestal vnimat malou odchilku v barve pleti. I problemy deti , ktere se tam resily, byly ve srovnani s mnoha jinymi „jednoduche“. Ta rodina mela muj obdiv, protoze bydleli v dome plne tech mene „prizpusobivych“ a jasne dokazovala ze neni cikan jako cikan atd. Pritom si na nic nehrali, nepredvadeli se, jak jsou dobri… Chci tim rict, ze poslednim dilem vymeny manzelek Nova slapla podle me hodne vedle a pokud uz chtela ukazat „cikany“ v tom lepsim svetle, mohla Zanetu opravdu usadit do normalni rodiny, aby se ukazalo ze to jde…. Jenze to by pak uz nebylo tolik divacky zajimave….

71
Kniga
Reagovat

Jitko jj uz to vidim, kdyz sli ty rodiny vybirat, hmm tak tady mame rodinku v cikanskym baraku co je proti nim naostrena a ma v bytecku bordel, hmm jak to zpestrit, co ji tam soupnout poradkumilovnmou Romku.

72
matesola
Reagovat

To mindrider:

Mě se to co jsi napsal ve svém prvním příspěvku líbilo…moc…vážně, akorát jsem u šestistéhopadesátého řádku trošku dadnul a poslintal jsem si klávesu „Ctrl“.
Pak jsem to dofinišoval, prozřel a šel do sebe.
Závěr…už nikdy nebudu bezduše konzumovat. Po každé shlédnuté ptákovině se zastavím, zamyslím a eventuálně to všechno vyndám na papír…zatím jen pro sebe. Za to ti chci moc poděkovat.
Hlavně se nenech otrávit a piš dál, já si taky nepřestanu sjíždět bizárek, když si potřebuju udělat fajn.
Trošku mě zklamaly tvé následující příspěvky, ale já si to vysvětlil tak, že si po tom krásném,dlouhém vyvrcholení upadl do takový tý depresivní melancholie.
Ale pak si to strašně nandal tý prcině, ale fakt hrozně, to sem se udělal i já.
Takže chápu a už mě to neva.
Měj se fajn a už se těším na další lexi (lekce pro xindl)

73
Liliana
Reagovat

Mindrider- člověče ty jsi teda grafoman. nepracuješ náhodou v parlamentu? Zákony jsou stejně děsně čtivé jako tvoje články.

74
Pavel
Reagovat

Může mi prosím někdo vysvětlit, proč naprostá většina z vás užívá politicky korektního lingvistického paskvilu „róm“? Příslušníci onoho etnika jsou cikáni, nikdy nic jiného nebyli a nikdy nic jiného nebudou. Kdekdo se směje američanům za slovo „afroameričan“, ale sami tu cikány titulujeme rómy jen proto, že jim samotným přijde slovo cikán hanlivé a chtějí, abychom jim říkali rómové.

75
vladana
Reagovat

Žaneta měla jedno obrovské plus, které je společné pro „přizpůsobené“ spoluobčany romské národnosti, a to je smysl pro pořádek. Ten byl perfektní a neoddiskutovatelný. Ale jinak romská mentalita z ní čišela na dálku – teatrálnost, s jakou poukazovala právě jen na pořádek (bohužel je třeba říct, že Brňačka byla výkvět mezi šmudlama), široká gesta, hlasitost a okázalost s jakou „vítala“ zpět starší holčinu (správně rozjetá puberťačka, která jen papouškuje maminčiny postoje, tam by bylo třeba pár pohlavků v pravou chvíli, a hlavně spousta času na pokec mezi maminou a dcerou), a hlavně mě namíchla její poťouchlost, s jakou nechala na sporáku jídlo, a těšila se, že Verunka všechno sní. Mimochodem, všichni členové Žanetiny rodiny jedí stejným tempem – ve formě byla jen babička, i mimčo mělo nadváhu. Žanetin manžel Evu vyloženě provokoval stejným dílem, jak to vedla i Žanetka. Stejně jako ostatním, i mě vadil „invalidní důchod“ taťky – kdyby byl oprávněný, jsem si jistá, že by cpal lékařská potvrzení před kamery.
Výsledek – ani jedna rodina nevychovává své děti tak, aby z nich něco bylo. Jenom prostřední holčička z Brna vybočovala, ta mi byla moc sympatická. Ostříhání ji prospělo, prokoukla a držím ji palce, ať tu ostudu z vysílání přežije. Bude to mít určitě snažší než Verunka, která si to slízne se vším všudy. Tam bych byla pro odbornou pomioc – její přejídání určitě souvisí s psychikou. Mimochodem, ten nový účes ji taky moc sluší. Naznačil, že za fasádou protivné holky se skrývá hezká slečna, která snad z blbosti vyroste.

76
pepík
Reagovat

vyskytují se zde termíny diskriminace a pozitivní diskriminace tak toto je na wikipedii

Diskriminace (lat. discriminare = rozlišovat) je termín označující nějaké rozlišování. Nejčastěji se používá v negativním významu rozlišování lidí na základě příslušnosti k nějaké obecné skupině bez ohledu na schopnosti konkrétního jedince. Podle konkrétního kritéria diskriminace se hovoří o diskriminaci na základě rasy, náboženského přesvědčení, pohlaví, věku apod.

Tyto druhy diskriminace jsou v moderních demokratických společnostech považovány za nepřípustné a zpravidla jsou zakazovány zákony a mezinárodními úmluvami. V Česku diskriminaci zakazuje již Listina základních práv a svobod, ale zákazy konkrétních forem diskriminace se objevují i v dalších zákonech (např. v zákoníku práce).

Často se objevuje též termín pozitivní diskriminace (též afirmativní akce), který označuje záměrné úsilí, jak některou, zpravidla jinak negativně diskriminovanou, skupinu osob cíleně zvýhodnit.

Přínos pozitivní diskriminace je však sporný. Její kritici tvrdí, že afirmativní akce ve skutečnosti 1) oslabují vůli menšin ke skutečné změně svého postavení, 2) vychovávají novou generaci v přesvědčení, že dostane vše bez práce, a 3) naznačují, že příslušníci menšin jsou méněcenní, neboť nejsou schopni vyhovět běžným požadavkům společnosti. Na druhou stranu, podle tvrzení zastánců mají afirmativní akce pouze zajistit diskriminovaným příslušníkům menšin stejnou příležitost k uplatnění, jakou mají příslušníci většinové populace.

77
Evča
Reagovat

No s tím pořádkem u Žanety bych to také neviděla tak růžově. Kamery vše zkreslí. Tato výměna nebyla o ničem. Obě dvě rodiny na tom byly s inteligencí stejně. Romská rodina měla štěstí, že jim pohraniční město Varnsdorf přidělilo byt. V Brně je to s byty patrně těžké. Silně pochybuji, že si rodina ve Varnsdorfu koupila byt. Pán nikde nepracuje, paní je doma s dětmi a mají se lépě než rodina z Brna, kde se snaží chodit do práce. Nejlepší pořádek ze všech měla babička z Brna, u té by se měly Eviny děti patrně lépe než doma. Žily by alespoň v čistém prostředí.

78
Evča
Reagovat

No s tím pořádkem u Žanety bych to také neviděla tak růžově. Kamery vše zkreslí. Tato výměna nebyla o ničem. Obě dvě rodiny na tom byly s inteligencí stejně. Romská rodina měla štěstí, že jim pohraniční město Varnsdorf přidělilo byt. V Brně je to s byty patrně těžké. Silně pochybuji, že si rodina ve Varnsdorfu koupila byt. Pán nikde nepracuje, paní je doma s dětmi a mají se lépě než rodina z Brna, kde se snaží chodit do práce. Nejlepší pořádek ze všech měla babička z Brna, u té by se měly Eviny děti patrně lépe než doma. Žily by alespoň v čistém prostředí.

79
Evča
Reagovat

No s tím pořádkem u Žanety bych to také neviděla tak růžově. Kamery vše zkreslí. Tato výměna nebyla o ničem. Obě dvě rodiny na tom byly s inteligencí stejně. Romská rodina měla štěstí, že jim pohraniční město Varnsdorf přidělilo byt. V Brně je to s byty patrně těžké. Silně pochybuji, že si rodina ve Varnsdorfu koupila byt. Pán nikde nepracuje, paní je doma s dětmi a mají se lépě než rodina z Brna, kde se snaží chodit do práce. Nejlepší pořádek ze všech měla babička z Brna, u té by se měly Eviny děti patrně lépe než doma. Žily by alespoň v čistém prostředí.

80
Lysohlávek
Reagovat

To je něco pro vás vy slepice!Šmírovat a pak dělat chytrý na foru!Máte zbytečně moc volnýho času,strčte pracky do dřezu a vytáhněte je jen když přivezou uhlí a když se vám to nelíbí tak dostat pár přes držku aby jste si uvědomili kdo nosí doma kalhoty…pořádek musí být!!

81
Alena
Reagovat

Tento pořad byl o ničem. Ani jedna z žen neprojevila zájem o školní činnost dětí, např. pomoc či zkontrolování příprav do školy. Pořad se točil jen okolo vší.

82
Jituli
Reagovat

Lysohlávek: Já mám myčku a ústřední topení! :) Narozdíl od tebe, ty vidláku… Tak běž někam i se svými falickými symboly…

83
anna
Reagovat

hmm..tak především mi je líto těch dětí u evy, sice ta plnější byla hrozný fracek, ale očividně neni mic štastné dítě a ta druhá byla tzas taková ušláplá, se mi zdálo a nakonci mě dostalo, že ji víc zaleží na paetnerovi než na dětech..je to smutný, i ten postoj – rasistický, ta holka to má asi od matky, pochopila jsem, že problémy se sousedy budou asi spíš kvůli ní než příteli..
co se týče vší, to neni nic příjemné a taky bych z toho radost neměla, navíc když tušili, že je můžou holky ze školy přinést, le fakt je, že to zas tak vyjímečné neni, zvlášt u dětí ve škole,že..spíš jen to, že to zatajili a že ta Eva s tim mohla přijet k žanetěm, být na jejím místě, tak bych byla z toho taky trochu nesvá..ale trichu moc se to zveličovalo, to je fakt, zvlášt u té romské babičky, tam z toho bylo velké divadýlko, i když trochu to chápu, si představte, že by k vám někdo domů přišel a s tim, že může mít vši..ale i tak..
co se týče manžela žanety, tak to nemá cenu psát, ale zas, že je to Rom a že to maji takhle zařízení, bože..kolik já znám chlapů co se takhle nechají obskakovat a to i když jejich žena neni na mateřské a třeba pracuje a oni ne..to jsou prostě takoví chlapi a i trochu ženský, že top dovolí..o domacnost se mají starat oba, když jsou oba doma, jiné je, když jeden pracuje a druhý ne..
je mi líto té holky, to jak i tam ukazovali s tim jidlem, jak už jsem psala fracek je to, ale víme jak děti dokáží být zlé a za tohle se ji budou nejspíš hodně posmívat..a to ji asi moc nepomůže, měli by s ní něco dělat..

84
vladana
Reagovat

Lysohlávek: hochu, hochu… vrať se do školních škamen (pokud víš, co to je) a doháněj gramatiku svého rodného jazyka. Pak teprve můžeš uvést své „vtipné“ názory mezi veřejnost. Ale třeba už Ti po dokončení školní docházky tak vtipné připadat nebudou.
P.S. Na češtinu bychom si mohli dávat větší pozor všichni, jinak se nám obrozenci budou v hrobech obracet….

85
ivana
Reagovat

to Matesola:

:-))))))))))))

86
mifule
Reagovat

Nejhorší byla ta tlustá holčika, tu bych nakopala s chutí do prdele.

87
ROLKA
Reagovat

mifule VÁM SE ČLOVĚK NEZAVDĚČÍ KDYŽ JSOU DĚTI POSLUŠNÉ A POMÁHAJÍ TAK KRITIZUJETE RODIČE ŽE JE ŠIKANUJÍ KDYŽ JSOU TO FRACKOVÉ NEVYCHOVANÝ TAK SE VÁM TO TAKY NELÍBÍ TAK JAKÁ JE STŘEDNÍ CESTA?????????????

88
matesola
Reagovat

Zlatá střední cesta je s vypnutým Caps Lockem

89
Lucik
Reagovat

Romové žijí lépe než ČEŠI!!!!!!!!!!§

90
janis
Reagovat

tahle vymena manzelek byla perfektni aspon češi vydej že romové žiji lip než náky češi romové jsou někdy stokrák čistotnější než češi prostě tahle výměna manželek byla perfektni :nou koment!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

91
Ondra
Reagovat

tragédie, vzorek lidstva, dávají tam dementy, aby bylo na co koukat?

92
CabreraCELINA
Reagovat

If you are in uncomfortable position and have no cash to move out from that, you will require to receive the loans. Just because that would help you definitely. I get car loan every single year and feel fine just because of it.

93
patricia
Reagovat

Evu to dostalo do úplné euforie, ale smutku po domově a celkového rozladění z výměny se nezbavila.
bullet force multiplayer

Přidat komentář