Panáček v reality show

Výměna manželek XIII (7.10.): Pivní snídaně šampiónů vs. divadlo na ubytovně (rekap)

7. Říjen 2020 | napsal(a): | reality show: Výměna manželek

TITULvm

Tato Výměna manželek se mohla na první pohled zdát jako poklidná. Hádek, křiku i uklízení bylo spíše méně, ale i tak se divák nenudil. Shrnuto a podtrženo, je to jedno velké divadelní představení na ubytovně a pivní maraton na straně druhé.

Vyměněné rodiny

Cheznovice

cheznovice

Hlavní scéna je ubytovna. Docela hezké prostředí, rodina bydlí v 2+1 i s vlastním příslušenstvím.
Herci a obsazení: Matka na rodičovské dovolené Jana (28) a její vlastní děti Rosťa (11) a Dan (10). V souboru se vyskytuje i dcera ve střídavé péči Karolína (8), které její otec nepovolil účinkování v této hře, proto ji divák nezahlédne. Nepracující otec Dalibor (34) a jeho vlastní syn Kristián (1).

ubytovna gauč

S matkou, jak jsem pochopila, žije tři roky, nezajímají ho „cizí“ děti, středobod vesmíru je ten jejich společný, roční Kristián. Její děti považuje za rozmazlené, bez výchovy. On nepracuje, přežívají z podpory, rodičáku a hmotné nouze. Jana by chtěla hladit a víc lásky. On by rád, aby uznávala jeho pravdu, aby jejich život byl lepší a lepší. Pravý důvod budou jen a jedině peníze.
Malý Kristián je na začátku natáčení v nemocnici, tam se s ním Jana před odjezdem loučí.

Břežany II

BřežanyII

Tady se žádná komedie nehraje, zde je v hlavní roli pivo. Květa (33) má syna Michala (8) a žije s alkoholikem Filipem (35). V rodině se objevuje i jeho syn Oliver, ale ten bydlí u babičky v protějším bytě. Olivera matka opustila, když mu byl rok. Filip měl tehdy třiadvacet a našel novou si přítelkyni. Když ho i tato opustila, propadl alkoholu. Zanedbával výchovu, syn opakoval první třídu, až si ho do péče vzala jeho matka, tedy babička Olivera. Filip se neúspěšně snažil přestat pít, léčebna nepomohla, tvrdí, že pivo má trvale v hlavě. Oliver by si přál, aby s ním otec dělal domácí úkoly, zatím se této činnosti vyhýbá. Každý den je na pivu.
Květa pracuje jako operátorka, on je skladník. Jediné pozitivum, že i když chlastá, do práce chodí. Jsou spolu necelý rok, ale Květa váhá, zda si s tak nespolehlivým člověkem vzít hypotéku a mít společný život. Květa si přeje, že by ho Výměna mohla napravit, on nevěří, že by se dobrovolně někdy vzdal piva. Mimochodem, opilý je i při natáčení představovacího medailonku a tak to bude i po většinu proměny.

V nových rodinách

Cheznovice

Žádné extra požadavky v manuálu nejsou. Syn Dan má ADHD, musí se s ním učit. Rosťa je šikovný, pomáhá, ale často je na mobilu. Seznámení je klasika, chvilku po něm Dalibor opouští byt, jede na noc za malým do nemocnice. Daliborovi řeči Květě přijdou jako naučené, co to předvádí?

Ráno jsme v bytě bez elektřiny, nejde vařit, Dalibor je nedostupný. Na první pokus pojistky Květa nenašla, nezbývá, než zburcovat sousedy. Kluci básní, jak si doma povídají, hrají hry, chodí na výlety a po dobu natáčení slibuje Rosťa omezit mobil. Tak ho matka instruovala, aby tvrdil. Květě je hned jasné, že rodinka se dokonale připravila a hraje si na něco, co není. Tatínek je pořád mimo, nevadí, oni tři třídí ponožky, skládají oblečení, instrukce od matky se musí plnit, ukázková rodinka za každé situace. V bytě chybí vysavač, zametat koberce Květě hlava nebere. A protože se nám herec Dalibor nehlásí, je čas ho zajet do nemocnice zkontrolovat. Kristiánek brečí, nové mamince to rve srdce, bratrům také, Dalibor dostává svolení, zůstat další noc v nemocnici, oni to bez něj zvládají.

Dalibor je mimo, s dětmi se učí a kontroluje aktovky Květa. Je listopad a v žákovské knížce čtyři stránky poznámek a napomenutí. Jak za kázeňské prohřešky, tak i za neplnění úkolů a zapomínání. Je čtvrtý den Výměny a domů se z nemocnice vrací Dalibor i se synem. Učení se syny moc v klidu neprobíhá. Jeden sedí u stolu, druhý rýsuje na parapetu, podle toho to také vypadá. Dalibor k dětem nemá vztah, uznává jen svého Kristiána. Tvrdí, jak jsou kluci od mala nevychovaní, ale ani jeho syn nemá žádný režim, bloumá bytem a dělá si, co chce.

Změna velení a Květa by si přála vysavač, výlet do Rokycan, projít obchody, koupit čisticí prostředky a nějaké společenské hry. Rosťa, když má v ruce telefon, nevnímá okolí, odevzdá ho. Ten protestuje, neumí si to bez něj představit. Kdo by si myslel, že mastí hry, omyl! Píše a volá si s kamarády.

mobil

Dalibor vyzvedl podporu 11 tisíc a začal bezhlavě utrácet. Nový vysavač, čističe, hadice ke sprše, vůbec neřešil ceny, nakupoval bez přemýšlení. Mám peníze, tak rychle je utratit. A společenské hry? To nakonec byly jedny jediné karty. Ráno Dalibor vyspává, ponocoval. Vymlouvá se na bolavé zuby, musí na pohotovost, klidně tam bude hodiny čekat. Květa mu nevěří, prostě chtěl vypadnout a mít klid. Zachvilku budou bolet zoubky i jeho vlastního syna, zatím mu nestihli pořídit kartáček, nemají zbytečné finance. Hlavně že na cigarety peníze jsou.

kristian

Dalibor Kristiánovi přivezl přesnídávku, větším klukům nic. Prý jídlo nedojídají, výmluvy, lži a ve finále se dozvíme, že on jim nic kupovat nemusí. Kupuje tomu svému víc, má na to právo, je to jeho vlastní syn. V rodině jsou od změny velení hádky s Rosťou ohledně mobilu. Měl by ho po návratu ze školy odevzdávat, ale vzteká se, řve, schoval si ho, prostě bez něj nebude.
Poslední den se jde na procházku k lesu. Podle manuálu to podnikají běžně. Jistě scénář psala matka a realita je jiná. Vidíme, jak jsou u lesa překvapeni, je to tam překvapivě hezké, asi se tam často nevyskytují, jak tvrdili.
Květa se těší domů, najednou jí ani nevadí Filipovo pití.

Břežany II

Jana v autě mává vidličkou, svačina na cestu musí být. V manuálu běžné pokyny k chodu rodiny. V obou bytech na sušáku prádlo, začínám mít pocit, že to je podmínka od produkce. Seznámení je rychlé, hlavně aby si už Filip mohl nalít pivo.

V sobotu ráno se Filip ochotně hrne na nákup. Chybí mléko na palačinky a hlavně jemu chybí pivo. Snídá lahváče rovnou před krámem, společnost mu dělá pár dalších jemu podobných. Doma zjistí, že nemají brambory, ochotně se pro ně žene. Druhé kolo nákupů a další piva. Třetí kolo bude po procházce, kterou zakončí v hospodě a tam pije točné jedno za druhým.

pivo

Máme neděli, doma nic nechybí. Filip však myslí na syny, na svačinu potřebují další den rohlíky. Hlavně on potřebuje svoji ranní dávku a tak pádí do sámošky. Kluci z vesnice se zde schází na nedělní snídani.
Trvá mu to dvě hodiny. Netušil, že za Janou přijde jeho matka a pořádně ho properou. Mají jít na muzikál, ale on se opíjí venku. Babička má obavu, že synovi vztah zkrachuje právě kvůli jeho alkoholismu. Nutno podotknout, že Jana celou dobu pije sladké limonády, alkohol odmítá. Žila notorikem, mlátil ji, už by to znovu zažívat nechtěla. Další den se Filip doma po práci sotva ohřeje. Jíst bude později, hospoda otevírá dříve, nesmí mít zpoždění.

Změna velení a slova se ujímá Jana. Moc toho nepožaduje. Chtěla by v pátek na diskotéku a nakupovat bude sama. Výjimečně může chodit s ní, ale žádné pivo. Střízlivý Filip se bez piva nudí, najednou mu rozesmátá Jana začíná vadit. Raději jde spát. Ráno abstinence pokračuje, aby nemyslel na pivo, jde si s kluky zakopat na hřiště. Pro ně je to svátek, nikdy s nimi nebyl.

disko

Diskotéka Filipa nebaví, ale má povolené pivo. Toho si užívá do zásoby, teskní po Květušce.
Poslední den a máme tady první hádku. Michal se sbalil a nahlásil, že jde k babičce. Jana netušila, že vyrazil k babičce na druhou stranu Břežan. Filip ležel na gauči, ale vše svádí na Janu. Máme tady jazykové okénko. Selže, není, že lže, Jana nechápe, ona přece opravdu nelže. Selhala, není lhala = zklamala. Konečně snad pochopila.
On se těší na ženu, ona na svou rodinu, neměnila by, bude se jim víc věnovat.

8 očí

8 oci

Herec z ubytovny nemá kytku. Opilec Filip ano, vítání, jako by se rok neviděli. U stolu je to na pochvalu. V klidu komunikují, Jana s Daliborem se snaží dohrát divadlo až do konce. Jana kluky chválí, omlouvá jejich bydlení. Květa vyčítá, že dělají rozdíly mezi dětmi. Filip vidí hlavní chybu v tom, že Dalibor nepracuje. Květa v jeho špatném vztahu k Rosťovi a Danovi. Jana to také tak cítí. Květa chce, aby jí řekla pravdu o Filipově popíjení. Dva dny vydržel na vodě, ale dál bez piva být nechce. Dalibor naučeně slibuje, že se začne věnovat všem dětem, Filip upřímně tvrdí, že chlastá a piva se nevzdá.

žádost

V Břežanech po návratu Filip teatrálně poklekne a žádá Květu o ruku. Že pije přes míru? Zapomenuto, bude svatba.
Na ubytovně Dalibor opět slibuje, jakým bude vzorným otcem všem dětem.

Opona padá, tleskám!

Zdroj: Nova plus, FB Výměna manželek

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Výměna manželek

Diskuze k článku

Počet komentářů: 9
Reagovat

Svatba proběhla, Filip omezil hospodu na 1-2x měsíčně, pivo o víkendu doma. Plánuji barák na hypotéku.

2
Lukša
Reagovat

Díky za rekap, sám jsem se v té herecké epizodě chvílemi ztrácel, vlastně jsem ani pořádně nevěděl, kdo ke komu patří a kdo kde bydlí.
Květa měla celkem rozumné názory, nesledoval jsem to zrovna 100%, ale z účastnic za poslední dobu mi přišla “nejnormálnější”. Tak doufám, že se jim opravdu daří lépe a že opilec nadále funguje i s omezenou pivní dávkou.

3
anonym
Reagovat

Taky díky za rekap, já od začátku měla zmatek v dětech, komu patří, kolik jich je a kdo je otcem. Všech dětí mi tentokrát bylo líto. Jestli táta kapku přestal chlastat, tak snad alespoň těm dvěma klukům bude líp.
Jana byla už v Prostřenu, tak se to dělá, kdepak chodit do práce, pokud si vzpomínám, tak vařit neuměla.
Na ubytovně vyloženě divadlo. Jana herečka a ještě k tomu tupá, kdyby blbost nadnášela…

4
anonym
Reagovat

https://prima.iprima.cz/prostreno/jana-redlichova Pokud se chcete podívat, ale žádná sláva se nekonala, pokud si to dobře pamatuju.

5
Mila
Reagovat

Mně byly obě ženy celkem sympatické, k dětem se chovaly hezky, nebyly vulgární. Uvařily, postaraly se o domácnost. Chlapi by měli na sobě zapracovat – jeden omezit pití piva, druhý nastoupit do práce. Děti všech byly hezké, šikovné. I když neměly ideální rodinné prostředí, nikdo je netýral psychicky ani fyzicky, jak bývá časté v jiných rodinách výměny. Ćasto vzpomínám na chlapečka, který žil se slabým otcem, lhostejnou macechou, obklopeni zvířaty, které močily na chlapcovy věci….a on musel za každé “ provinění“ dlouho klečet. Dodnes je mi z toho smutno.

6
anonym
Reagovat

@Mila: V náhradní rodině fungovala i Jana, ale doma to bylo horší. Kluci v pohodě určitě nebyli a to tam ještě jeden chyběl, byl u otce. Rodiče celý dny doma a nepomůžou zajistit věci do školy mi nepřijde normální. 10 dnů se na ubytovně hrál tyátr. Chápu, že maminka Jana je kapku jednodušší, ale obalit pomůcky do školy by s klukama zvládnout mohla. Tam kdo co urve, to má.

7
Lady XL
Reagovat

Ajdo díky za rekap, opět jsem viděla jen závěrečný stůl a proto jsem si ho s chutí přečetla. Koukám, že i v Prostřeno Jana tvrdila, že „ráda chodí s dětmi na procházky“…. Zkrátka i tam hrála divadlo. No a je jasné, kde Prima bere účastníky svých RS – prostě si je půjčuje z jedné do druhé. Pochopitelně ty, kteří se účastní zásadně pro peníze z výhry, i když nic neumí, neznají a jsou oproštěni od toho, stydět se za sebe před okolím a televizním národem….

8
anonym
Reagovat

@Lady XL: Prima si je přehazuje s Novou. Čím větší socky, tím líp, tam se vždycky najde nějaký problém.

9
Kanárek
Reagovat

Život s akoholikem. Chjo. Měl by si to chlapec pouštět často, aby viděl, jak to jeho pivo ovlivňuje jeho nejbližší a jak jako člověk ztrácí na ceně a důvěryhodnosti.

Přidat komentář