Panáček v reality show

Jak se staví sen: (12.5.) Secesní obyvák a ložnice v Poděbradech (19/12), rekapitulace

16. Květen 2012 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

Inspirace secesí i silami šaman- ského kamení jsme se dočkali v dalším sobotním dílu pořadu Jak se staví sen. Z toho je asi jasné, že tvůrci nového interieru byli Simona Fritz a Zdeněk Němec, její věrný hlídač proveditelnosti. Čekalo nás designové vylepšení obýváku a proměna jídelníčky na ložničku pro návštěvy. Budeme překvapeni? ANKETA (recenze vydána samostatně, odkaz v článku)

[singlepic id=4424 w=420]
Pětapadesátiletou paní Ludmilu z Poděbrad přihlásily do proměny její děti. Vyšlo to a aktivní dáma, která se rozhodně nechystá do důchodu, ale spíš na kolečkové brusle, na túry a možná i do nového manželství, dostane svůj vysněný nový obývák.




[singlepic id=4425 w=420]
Paní je vyučená zahradnice, ale nyní už několikátý rok montuje vozíky pro tělesně postižné. Její přítel Jaroslav (72), je lesník v důchodu. Poznali se přes kytky, semínka, přes zahrádky i přes sbíraní kamenů před sedmadvaceti lety, ale to byli ještě oba zadaní, sblížili se až když byli volní a teď už spolu bydlí osmý rok.

Paní je prý velmi aktivní a akční, aby mohla dál bruslit a blbnout s dětmi, chystá se na operaci. Kromě kytek, kamenů a pohybové akce prý miluje katastrofy a nejvíc tornáda. To také asi vysvětluje proč do svého bydla je ochotna vpustit primáckou snovou vichřici.

Uvidíme zda designová šamanka Simona všechny její představy a přání splní. Těšit se může prý i na malý bonus – ložničku pro rodinu dcery, která k ní často a ráda jezdí na návštěvy a po které paní Ludmila prý také touží. Je otázka zda návštěvy náhodou teď neustanou – návštěvní spaní se totiž octne v průchozím kamrlíku z obýváku do kuchyně, kde se dřív stolovalo a jedlo.

[singlepic id=4386 w=209] [singlepic id=4387 w=209]
[singlepic id=4388 w=209] [singlepic id=4389 w=209]

Doporučuji kouknout i na další obrázky současného stavu – imho se to k posouzení dalšího těm co neviděli bude hodit -foto v externí galerii zde

Průvan královny českého bytového designu

Hned v úvodu nám řekli, že účastnice není až tak úplně z Poděbrad, ale ze Zbóží (jak se v Poděbradech říká) a že v domku bydlí se synem, jeho ženou (tmavovláska), jejich synkem a další dítko, že je na cestě. Paní Ludmila obývá přízemní 2+1 a obývák měří skoro dvaatřicet metrů čtverečních. Prý je zastaralý, ale neví si s ním rady, a v původním stavu už se paní Pudilové nelíbí.

Dcera (návštěvní nocležnice) říká, že rodina je veliká a když se sejde, je třeba usadit 15 až 20 lidí. Paní také prý pečuje o maminku osmdesátnici, pro kterou si přeje pamatovat na její pohodlné křeslo, aby měla v obýváku své tradiční zázemí. Že bydlí ale o pár ulic vedle, se dozvíme až později. Zachovati ráčí také krbová kamna kachlová, na které je pyšná celá rodina.

Simoně se velký prostor líbí, kamna nevadí, ale úpí, že všechny barvičky jsou steeejnýýý a Zdeněk s tím s nakrčeným čelem pod bekovkou souhlasí. Podobně se tváří u nábytkové stěny – míní ji nahradit něčím novým s ohledem na úložný prostor. Potěšení vzbudil ovšem Ludmilin zájem o umění -aneb vybledlé reprodukce „Květiny“ A. Muchy (njn, nemohou pamatovat, že v druhé půlce sedmdesátek bez Muchy ani hnízdo mouchy) a kromě Ludmiliny oblíbené bordó, použijí ještě 2-3 barvy aby celý pokoj rozjasnili.

Následuje promítání – i paní Fritz vládne vizualizačním softwarem. [singlepic id=4441 w=420]Horší je to s předložkami, které v řeči násilně vyráží a ještě mate důsledným označováním bordó za červenohnědou (= hluboce purpurová – vzniká mísením 36,1% červené, zelené 0,4% a 12,5% modré v RGB a v CMYK 98,9%, purpurové 65,2% žluté a 63,9% černé)

No a teď už tedy vážně jedem, koncept autorkou nazván Dotek secese. Začínáme tradičně zedničinou. Původní vstup do pokoje se zkosením byl prý úplně blbý a zbytečně široký. [singlepic id=4442 w=420]Tož šikminu říznou rozbruskou a ze 130 cm dozděním zúží jen na 95 a už nikdo nebude mít potřebu se při vstupu pod schodiště hrbit.

Následuje výlet za nábytkem – já to šacovala na český veteš/bazar a on prý nový a francouzký a berem tady tedy úžasná šedá křesla a taburety . [singlepic id=4443 w=420] V obýváku zatím řádí malířská parta, následuje výběr dubové podlahy (na zahradě) – aneb lamelový vinyl Fatraclick s korkovým podkladem [singlepic id=4444 w=420] a pak další výlet pro nábytek z masivu. Teak, výroba Indonesie.

Začíná se rodit i slíbený bonus, ložničkové překvapení . Podlaháři budují 25cm vysoké podiu, které už na první pohled vypadá u okna zvláštně. [singlepic id=4446 w=420]
Následuje opět trochu propagace Geosanu a pak frr vychválit proč do bytu dát i kamení. Například prý pro sálavou sílu falusoidních tvarů geod polodrahokamů – pro tři holky v bytě pořídila maminka missky A. Kabické, včetně nohavicovitého stolu. [singlepic id=4445 w=420]No, mě tohle někdo přinést domů, tak navzdory esoterice duševní rovnováhu neudržím. (O God, my taste)

Zbývá už jen dosestavit, domontovat, dekorovat, spočítat náklady (324.794.-)
[singlepic id=4447 w=420]A co to tedy královna českého designu (jak ji označil komentář) u paní Ludmily ve Velkém Zboží – Poděbradech vyrobila? Podívejte se:
[singlepic id=4448 w=420] [singlepic id=4449 w=420] [singlepic id=4450 w=420] [singlepic id=4451 w=420] [singlepic id=4452 w=420]
Fotografií je tentokrát ale o dost víc a tak opravdu doporučuju prohlédnout tady, kde lépe odhalíte některé zajímavé detaily.

Co na dílo s dotekem secese recenzující okkvp?

Hledám důtky, andělíčku můj strážníčku

Paní Fritz tentokrát proměnou překvapila i nepřekvapila. Královna svůj stín nepřekročila i když se na první pohled zdá, že se to až na některé detaily nebývale vyvedlo.

Obývák opravdu není tak strašný, jak jsem se obávala. Přemístění sedačky prostor uvolnilo, sedačka je vizuálně lepých tvarů, barevnost výmalby se do kompozice hodí a prostoru neškodí, dobře vypadá i vinylová podlaha. Ale nebyla by to proměna v JSSS, kdyby to zase nebylo převážně jenom pro oko a nebyla by to Simona, kdyby odhodila svůj tradiční guláš a kýče.

Proč jsem nespokojena, se ale dočtete až zde Vzhledem k počtu použitých obrázků je vydána samostatně

Vzhledem k časovým i technickým problémům se vydání celého textu velmi zpozdilo.Za prodlení se omlouvám, jsou situace kdy opravdu nejsem pánem svého času.

Zdroj obrázků : FTV Prima







okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 22
1
Rena
Reagovat

Dnes se mi to po moooc dlouhé době líbí…
Nemyslím, že já bych si to takhle udělala, ale pro tuto 55letou paní, které se líbí tento styl – proč ne? Je to útulné, nejsou to moderní bílé visící krabice, jako minule, ale pěkné dřevěné skříně, i sedačka je pěkná – pán si může na ni poležet, dívat se na tv.. Také lustry se sem hodí – líbí.. Klidně bych v tom nějakou dobu bydlela, sice ti andílci a ty banky jsou děsivé.. ty bych dala pryč, ale paní je asi spokojená. Myslím, že byla opravu nadšená.

Reagovat

Andělíčci byl vrchol. Nábytek i sedačka fajn, ale ty růžové zrůdičky s křidýlky bych okamžitě odstřelila.

3
nee
Reagovat

Souhlas, tohle neuráží….a ti andělíčci mě pobavili, šílenej kýč, až bych je měla ráda :). Některé trpaslíky můžu :).

4
Kravička
Reagovat

no já teda nevím, sice na pohled se mi to (až na baňky) líbilo, ale – sejde se jich tam i 15, tak to moc pořešeno není, sice nová sedačka a křesílka, ale stejná „sedací“ kapacita jako před proměnou, navíc nesplnili podmínku, že musí být nějaké křesílko – zázemí – pro maminku.

no a ta ložnička, hrůza! žádné soukromí – jen závěs. za matrací mezi zdí mezera, jak to tam budou luxovat? a jak umývat okno? a měnit prostěradlo na té matraci by se mi taky nechtělo. na efekt dobrý, ale podle mýho nepraktický.

5
nee
Reagovat

1 – Já bych to takhle taky neudělala, ale jen proto, že bych to neuměla,… napadá mě spousta jiných možností, jak ten prostor řešit, ale musím sebekriticky :) uznat, že trochu moc preferuju funkčnost na úkor pocitu klidu a rovnováhy, kterého tentokrát v proměně kupodivu dosáhli. Výsledek se mi líbí, líbí se mi i ta miniložnička, doufám, že jídelní stůl bylo kam jinam dát, ten prostor byl jako jídelna nic moc, teď je to útulnější, na fotkách to vypadá líp :)…no a docela ráda bych tam odpoledne spočinula na rychlozdřímnutí. Je to ale přesně ta věc, kterou bych sama nikdy nerealizovala, protože já ráda jídelnu oddělenou od kuchyňské dílny, nedokážu se v klidu najíst s výhledem na špinavé nádobí a s představou, co všechno je ještě třeba udělat a uklidit. Toť moje deformace – obyvákokuchyň je pro mě nemyslitelná. Takže kdyby mi to někdo takhle nějak zařídil, tak spokojenost a úlevný pocit, že netřeba již dále myslet

6
okkvp
Reagovat

OT – chm, musela jsem odjet – neviděla a teď mám zas problém jak „to dostat domů“

7
Rena
Reagovat

ano, křeslo mi tam pro babičku také chybí, ale mohou si přinést to svoje, ne? Ložnička je náhodou prima, však nějak už tam vysají a okna umyjí z postele…jinak asi vyřešit nešla.. já myslím, že na to občasné přespání ty záclonky stačí… líbí se mi, i že tam nedali postel, ale to podium…
Tentokrát se zájemcům přeměna vyplatila..

8
RenataE
Reagovat

Sledovala jsem na půl oka při žehlení, takže jsem si trochu pomohla fotkami na idnes. Není to taková hrůza jako obvykle, ale přesto mi to vyšlo na tři mínus.

Na mínusech se podíleli:

Sebevražední andělíčci – moc jsem nehledala jejich původ, ale živě jsem si představovala, jak Simona s Němcem pižlají sádrová tělíčka napůl a nazdařbůh ty půlky lepí na zeď. Můj pubertální syn se otázal, v čem ti dva jedou. Když jsem zamumlala něco o feng-šuej, odpovědí mi bylo „fakt hustej matroš“. A pak synek ještě zaregistroval ty baňky s plastovou květenou :)

Pekelný budoárek – chybí alespoň malinké čílko u zdi a naopak přebývá závěs, šmrdolící se o podlahu. Proč místo závěsu není posuvný látkový panel? Bordelová barevnost evidentně inspirovala ke komentáři i pana Jaroslava. Záclony se plouží po zemi i v obytné místnosti.

Postavení sedačky vůči TV také není nic moc, ale vzhledem k velikosti místnosti a vzdálenosti od TV ani původní stav nebyl ideální.

Úplně špatně jsou obrazy. Díky zvolené velikosti a umístění celá místnost „padá“ směrem k oknu. Přitom se nabízí snadné řešení – zvolit různé formáty (což u Muchových reprodukcí jde) a umístit je od kraje sedačky směrem do místnosti.

Křesílka sice vypadají docela pohodlně, ale pro osmdesátiletou babičku jim jaksi chybí područky. Odpudivá šedozelená barva body rozhodně nepřidá a v místnosti nekoresponduje s ničím.

Chybí možnost ukládání dřeva a krbového náčiní.

Teakové komody nejsou špatné, ale v kombinaci s dekoracemi to celé působí jako výprodej obchodu s indonézským nábytkem. A hádejte, kde je vypínač? No jistě, za tou zakroucenou dekorací.

Velmi by mě zajímalo, proč všichni dekoratéři likvidují skleníky a jiné vitríny. Odpovím si sama – protože takový kus nábytku prostě nemají ve svém omezeném repertoáru. Přitom do interiéru se secesním nádechem takový kus nábytku vysloveně patří – a dá se udělat i moderně. Paní Ludmila měla pěkný porcelán a i kdyby ho vůbec nepoužívala, stojí za to ho alespoň vystavit.

9
RenataE
Reagovat

Zapomněla jsem napsat, že chválím použití zrcadla na šikmé stěně. Ale co na to feng-šuej, to si netroufám soudit.

10
okkvp
Reagovat

9 – feng shui na to zcela jistě zhola nic, protože k výtvorům paní Simony se může s plnou ctí naprosto neznat. Její teorie nemá s čínským tradičním učením kromě vypůjčeného jména (číňanům nejspíš v naší výslovnosti nic neříkajícího) společného nic.

11
artepa007
Reagovat

No není to taková hrůza jako jindy, musím říct, že se mi líbí sedačka. Kdo mě ale hrozně baví je ten kývací kolega generálky Simonky, říkám mu „stínový dizajnér“.
Hrozné jsou baňky moc se mi nezdají křesílka, která jsou, podle mě, na pohodlné hovění si moc nízká. A dost mě zarazilo uřezávání trámku ve dveřích, ale moc tomu nerozumím, třeba to nevadí (nejsem o tom přesvědčená). Ložničku moc nehodnotím, ale trochu mi to připomíná takové ty koutky na šmajchlování na swingers párty, které vídám v amerických detektivkách.

12
Kravička
Reagovat

7: ano, křesílko si svoje přinést můžou, ale tím se nějak vytrácí smysl dotazování se na podmínky.

šmajchlkabinet – přístup „však oni to najěk vysají a okna umyjí; na přespání t stačí“ mi přijde takový polovičatý, odfláklý… nehledě na to, kolik je paní a pánovi roků. kdyby tam dali rozkládací pohovku a klasické dveře, nebo zasunovací, bylo by to praktičtější. mohli alespoň to pódium využít jako vtipný úložný prostor.

13
kanárek
Reagovat

Já chci obrázky! Please…
Podívat se na video bojím, odstrašil mne už minule obrázek s Vildou.

14
okkvp
Reagovat

13 – njn, odpolední směna si musí chvíli oddechnout, ale pracuje se na tom

15
Rena
Reagovat

8 – Renata
Souhlasím, v budoárku chybí alespoň malinké čílko u zdi a místo závěsu, šmrdolícího se o podlahu, mohl být posuvný látkový panel..
Záclon ploužících se po zemi v obytné místnosti, jsem si nevšimla.. ale mají je tak vždy, asi se jim nechce zkracovat

12 – no je to jen na občasné přespání mladých lidí a dítěte… nač tam dávat pevné dveře… průchod potřebuje okno – světlo…
podium, mohlo mít i uložný prostor – jako šuplík z přístupové strany …

Já jsem mírná, protože mám v paměti několik nedávných opravdových hrůz … muset v nich bydlet, jdu se po pár dnech zastřelit… z tohohle na mě špatné sny nepůjdou, něco se dá poopravit, vyhodit… dá se v tom žít.. i Simona párkrát předvedla, že šílené věci umí…

16
Rena
Reagovat

ten Vilda s tím řízkem na klobouku… to zas bylo něco… Proč z toho dělají takovou šaškárnu?
A lidi to stejně neodradí..

17
okkvp
Reagovat

OT – mám technický problém s obrázky, pokusím se to nějak co nejrychleji vyřešit, ale bohužel mi to nečekaně zbržďuje

18
Dan
Reagovat

Není to taková hrůza jak bych očekával od paní Fritz.

19
Rena
Reagovat

12 kravička – Na idnesku píší – Na autory proměny měla majitelka dvě přání: zachovat krbová kamna a křesílko pro osmdesátiletou maminku, o níž se stará. Takže křesílko asi nové nechtěli a dají si tam to svoje staré…

20
Rena
Reagovat

12 kravička –
Na idnesku píší – Na autory proměny měla majitelka dvě přání: zachovat krbová kamna a křesílko pro osmdesátiletou maminku, o níž se stará. Takže křesílko asi nové nechtěli a dají si tam to svoje staré…

21
okkvp
Reagovat

Síla šamanského kamení mi asi zařídila několik „veselých“ dní i nocí, blbnoucí software, přešvihnutí limitu webového prostoru a nakonec i stávkujícího panáčka. No snad se to už alespoň trochu zase láme k lepšímu a až se na to posilním, tak recenzí asi trochu pokazím celkem dobré dojmy z této proměny.

22
okkvp
Reagovat

A možno zatím také počíst odpovědí designérského páru na obvyklém pondělním chatu – jsou toho tentokrát dokonce 4 stránky
http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/73007/designeri-z-jak-se-stavi-byli-online-prozradili-jak-je-to-s-andelicky.html

Přidat komentář