Panáček v reality show

Jste to, co jíte (29.3.): Těžká váha Zuzana (5. díl, 6. série)

29. Březen 2012 | napsal(a): | reality show: Jste to, co jíte

[singlepic id=3924 w=420]
Účetní Zuzana Jelínková (41) z Brandýsa nad Labem se rozhodla udělat za dosavadním životem tlustou čáru a začít znova a zcela jinak a přihlásila se do Jste to, co jíte. K tomuto kroku ji přivedla ručička na váze, která jednoho dne nekompromisně ukázala skoro 170kg. Z toho je 95 kg tuku.

Z holky, která chodila na sportovní školu, je nyní ženská, které dělá problémy i pětiminutové venčení psů. Všude jezdí autem, na svou lásku k přírodě a procházkám pomalu zapomněla.

Psychika ruku v ruce s leností

„Zůstala jsem tak pasivní, že jsem se dostala až na dno,“ komentuje svou zoufalou situaci.




Zuzana tvrdí, že se na její postavě výrazně podepsal poslední vztah, který nedávno po třech letech ukončila. Přítel byl mladší a hubený, rád vařil a Zuzanina slabá vůle nedokázala odolat. Svádí na něj, že ji vykrmoval. Podstrojoval jí její milované smetanové omáčky, knedlíky. Ani čtyři pytlíky rýže jako příloha pro každého údajně nebyl problém, až nabrala dalších 25 kg. Jenže jednoduchou matematikou dojdeme k tomu, že ani před tímto vztahem nebyla Zuzana se cca 140 kg nic hubeného.
Sama se přiznává, že je líná si vařit, klidně obědvá housku se salámem. Snaží se působit navenek pohodově, a aby to vydržela, celý den neustále do sebe něco láduje. Miluje sladkosti, omáčky. Nemá problém během dne sníst meruňkovou kapsu, oplatky, ořechy nebo mandle v čokoládě a to není zdaleka všechno. Tímto stylem stravování se dostala až na váhu 170 kilogramů!

[singlepic id=3926 w=420]

Doktorka Kateřina jí od začátku nedůvěřuje, není dvakrát ochotná ji do pořadu vzít. Petr Havlíček Zuzaně víceméně od začátku věří. Je mu ale divné, že soupis stravy, který mu poslala, vůbec neodpovídá tomu, z čeho ztloustla.

Trest za porušení pravidel

Pokud nedodrží režim, vyšlápne sedm pater po schodech. To se našim odborníkům jako velká výzva zrovna nezdá. Co takhle na měsíc odevzdat klíče od auta Petru Havlíčkovi?

Jak to celé začalo

Zuzana v době, kdy přišla na casting pořadu, vážila 173 kg. Byla čerstvě rozejitá s partnerem a chtěla změnit svůj dosavadní život. Ještě ani díl neodvysílali a už nás masírovali senzací, že ji vykrmil přítel o neuvěřitelných 25 kilogramů. Stačí jednoduché počty a víme, že Zuzana před vztahem vážila 148 kg. V té době ale dokázala ujít dlouhé túry a pohyb jí nedělal takové problémy jako nyní. Velkou měrou se na tom podepsala její lenost a pohodlnost. Co nestihly tyto dvě vlastnosti, dokonala psychika. Vykrmování jí vyhovovalo, naopak po rozchodu, když byla líná si jídlo chystat, zhubla „bezpracně“ o zhruba osm kilo.

[singlepic id=3934 w=420]

To se stalo ještě před začátkem natáčení. Pořád se pere s psychickými problémy, straní se okolí, uzavírá se doma.
Po dlouhém přetahování mezi oběma odborníky, zda ano či ne, je nakonec Zuzana do programu zařazena a její boj může začít.

Konec nezdravých návyků

60% její hmotnosti tvoří tuk, je rekordmanka mezi účastníky pořadu. Neudělá skoro krok pěšky, auto je její nejvěrnější kamarád. Dvěma pejskům musí stačit na procházku 50 m, víc neujde. Věneček ke svačině není to pravé ořechové, musí změnit vše od základu.
I když ji do pořadu vybrali, pořád trvají pochybnosti. Vyvolal je zaslaný jídelníček, podle kterého by měla být štíhlá. Testy vyšly špatně, kondici má podprůměrnou, Martin objevil i letité posunutí dvou obratlů.
Jako vždy nechybí lustrace potravin a přednáška o složení. Z ní vyplývá – pokud má potravina víc než 5 složek, měla by nám být podezřelá. Skoro vše, co v lednici našli, bylo vyhoštěno – oleje, krabí tyčinky, ochucovadla, uzeniny…
[singlepic id=3935 w=420]
Následuje starý známý „stůl hrůzy“, který tentokrát obsahuje potraviny, které běžně konzumovala poslední tři roky. U stolu sekundují sousedi, prý podpora okolí.

Co bude papat nyní?

Konec dortíčků, mastných pokrmů a lenošení na gauči. Nyní přichází na řadu vitamíny, vláknina a potraviny plné zdravých živin. Ovoce, zelenina, luštěniny, kvalitní maso a ryby, mléčné výrobky, voda, je toho plný stůl a později plná Zuzčina lednice. Zuzka zase bude plná energii.
[singlepic id=3936 w=420]
Co se stane, když začne jíst luštěniny? To ví asi každý. Začnou ji jednoduše nadýmat a ona začne prdět. Ke zdravým potravinám patří i manuál. Největší problém dělá její lenost, bude schopna si jídlo přesně vážit, připravovat a nosit i do práce?

Jak to bude s pohybem?

Při její váze nemůže začít zostra cvičit. Začíná procházkami, zlepšuje fyzičku. Třetí týden vyráží do bazénu. Je to však na dlouhou dobu poprvé i naposled.
Po speciálním vyšetření u Martina nezjistíme nic nečekaného. Svaly jsou ochablé, velký nepoměr mezi jednotlivými partiemi. Musí posilovat hlavně bederní část. Balón doma má, tak dostane jenom rotoped. Trošku si musí osvěžit znalosti kolem tepové frekvence, žádných 130, ale 100-120 tepů. A může vyrazit šlapat. Na rotopedu :-)

Kateřina a její přepadovka

Po domluvě se nachystají lákadla u sousedky, Káča se schová, ale dlouho to nevydrží. Ještě než Zuzana stačí zhřešit, je odhalena psem. Málem ji sežral, ale chyběla mu informace o složení, tak si to rozmyslel a doktorka může začít kontrolovat.
Jídlu Zuzka odolala, ale s pohybem je to horší. Plavání zvládla jedinkrát, balón čeká a čeká na dofouknutí, a tak prý jen cvičí na podložce naučené cviky. U sousedky nic nezobla, ale sama si donesla 4 x víc množství pomela, než má povoleno. Výmluva na štědrost neobstojí. Nehýbe se, nesmí se tedy přejídat pomelem.

Vaření s Petrem a Robertem

Zuzka vaří v parním hrnci. Je to rychlé a málo chutné. Chybí jí omáčky. Nebyl by to Petr Havlíček, aby si nevychvaloval tu svoji dietní omáčku. Můžete posoudit, který recept je vášemu mlsnému jazýčku bližší.
[singlepic id=3937 w=420]

Koprovka 2x jinak

Suroviny:brambory 0,5kg, hovězí vývar 0,5 litru, mléko 1litr, kopr, vejce – na každou porci jedno, máslo, mouka hladká, ocet, cukr, sůl

Postup:
Jako první si dáme uvařit brambory. Poté si dáme do vývaru vylouhovat celé stonky kopru, přidáme 0,5litru octa, osolíme a ocukrujeme dle chuti a dáme povařit na mírný plamen. Uděláme si jíšku – máslo + hl. mouka, zalijeme ji teplým mlékem, rozmícháme do hladka a přidáme malé množství vývaru s koprem (kopr všechen).Opět dochutíme podle libosti solí a cukrem. Než se omáčka provaří, připravíme si ve vodní lázni ztracené vejce – do dvou litrů vody přilijeme 1dcl octa a přivedeme k varu. Vytváříme vařečkou vodní výr a vyklepneme vejce. Necháme přibližně 3minutky povařit.
Dále si na pánvi na olivovém oleji necháme zesklovatět na drobno pokrájenou cibulku, přidáme brambory a rozšťoucháme je.
Povařenou koprovku scedíme, aby v ní nezbyla jediná snítka kopru, a nalijeme do sifonové lahve.
Pomocí dvou lžic můžeme rozšťouchané brambory vytvarovat do noků, přidáme vejce a přidáme omáčku ze sifonu a ozdobíme čerstvým koprem.

Druhá verze

Místo bešamelu (jíšky) nechte v mléce rozvařit bramboru a pak ji rozmixujte. Přidejte vývar s koprem a dochuťte. Je také vhodná pro vegetariány, a pokud použijete verzi č. 2 – bez mouky – je to vhodné i pro lidi trpící celiakií.

Je docela překvapení, že ačkoli Zuzana provozovala e-shop i s kořením, vůbec se v něm neorientuje. Nebo se to tak snaží podat, nechybí přednáška o koření od konkurence. Pokrmy z parního hrnce budou snad díky bylinkám chutnější.
Hubnutí v Česku je nuda, vyrazí si odpočinout na Kanáry. K cvičení používá schody, jídlo není problém.

Finále

Měření a vážení. Petr musí zavzpomínat, ve kterém faldíku prováděl měření na začátku. V pomyslném pase má 128 cm a přes boky 162 cm. Jak dopadne poměr tuku a aktivní hmoty? Má se Zuzka začít loučit s autíčkem a chystat se na výšlap sedmi pater? Divadýlko na závěr, i když neznáme výsledky, šlapání sedmi pater Zuzku nemine.
A jak to celé dnes dopadlo?
Mínus 14,5 kg, z toho je aktivní hmoty pouze 1,4 kg. Tuk je 13,1 kg. Přes břicho i boky ubylo 9 cm.
Zuzka slibuje, že bude pokračovat, plánuje dlouhodobě, musí si fyzičku zlepšit, aby zvládla šlapat nejen po Šumavě, ale i za rok v Tatrách. Já osobně velkou změnu na postavě nevidím a nechápu, proč jsou fotky v různém poměru a ne ve stejné velikosti. Už to samo o sobě výsledný pohled zkresluje.
[singlepic id=3938 w=420]
[singlepic id=3939 w=420]
[singlepic id=3940 w=420]

Odměna na závěr – kadeřnice

Žádné odbarvování, žádné zesvětlování, to je jediné přání Zuzky. Dnes je změna i salónu, realizovat proměnu bude Misha Čadková.
Oživení barvou, sestříhání a žehlení, to vše proběhne na hlavě Zuzany. Rovné vlasy jsou hezké, ale nějak už to není ona. Tentokrát mám hodně smíšený pocit, nová Zuzka má pro mě „tvrdý“ výraz.

[singlepic id=3941 w=420]

Zdroj obrázků: PR odd. FTV Prima, archiv iPrima.cz

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Jste to, co jíte

Diskuze k článku

Počet komentářů: 36
Reagovat

To množství knedlíků, které sní za týden (fotka), je moje spotřeba tak za pět a více let :-)

2
viki
Reagovat

Mě překvapuje, jak jsou ty lidi důvtipný ve vymejšlení, kdo a jak je vykrmil, nebo za to může. Ale myslim, že by tvůrci pořadu mohli zas ukázat nějakýho notorickýho neposlouchače, někoho, jako Pavla T. z minulý řady…..

Reagovat

2 – ale Pavla šla jako jedna z mála do sebe a zhubla už tuším 70 kg?! Takže nakonec dobrý konec.

4
viki
Reagovat

Jojo, to vím, ale donutilo jí k tomu až když se viděla v TV…myslim ale, že někdo takovej „neposlušnej“, bude i v týhle řadě, ale pokaždý mě překvapí, že zhubnou :-)

5
okkvp
Reagovat

týjo, čtyři pytlíky rýže pro jednoho? Já dělám pro čtyři k obědu 2,5 pytlíku, výjimečně se tu sní tři celé
a předvedený počet knedlíků bychom dávali dohromady všichni čtyři víc jak měsíc, a že jsme hodně knedlíková rodina

6
haha bimbi
Reagovat

Nemyslím, že by bylo dobré upřednostňovat „neposlušné“ hubnoucí, už jen kvůli motivaci. Kdyby každý druhý díl skončil nezdarem, pak by to celé ztrácelo smysl. Mě naopak baví, když se do hubnutí zažerou :-) případy, které každý považuje předem za ztracené. Ale teď to už je snad třetí případ morbidní obezity, to předtím až tak nebývalo….

7
haha bimbi
Reagovat

p.s. stůl hrůzy v tomto případě vypadá opravdu tristně. Je toho málo a všechno co tam je vypadá pouze jako bílá mouka, sladkosti a nějaká anglická slanina či co?

8
okkvp
Reagovat

7 – ano, vypadá to jako nějaká anglická, rohlíky, jakési nechutné špagety, na knedlících asi cosi jako zelí + hořčice, možná kousek rýže, ale to si nejsem jistá ani z fotky s obřím rozlišením, zbytek dortíčky, dort a asi medové perníčky v značném počtu (vypadají ale nějaké velké)

9
haha bimbi
Reagovat

Prostě paní do sebe asi léta ládovala mraky prázdných kalorií, cukr a tuk. Ale jestli se k tomu dopracovala postupně a bývala dřív štíhlá sportkovkyně, věřím že po změně jídelníčku a hlavně když začne pravidelně jíst normální stravu, tak by kila mohly letět dolů přímo raketově. Přeju jí to, 41 je přece jen nízký věk na to to zabalit a mít problémy i chodit pravidelně venčit psa :-(

10
anja
Reagovat

1 Ajdo, nápodobně, knedlíky jsem letos měla tak tři kousky :))

ten trest co si vymyslela vypadá zajímavě, nemá ta paní sebevražedné sklony? imho dojde tak max do třetího

11
Ajda
Reagovat

Docela mi vadí ty dnešní tituly v bulváru k JTCJ. Mladíček (23) si vykrmil přítelkyni (41)! Senzace! Kdyby nechtěla , nejedla. Asi nikdo z těch co to píšou neumí počítat. Rozešli se nedávno, vykrmil ji o 25 kg, takže musela mít minimálně 140 kg a to už je pořádná obezita. A když žere jako čuně, tak i tak vypadá.

13
husty
Reagovat

já, má to jojo efekt když nedodržíš

14
okkvp
Reagovat

12 – Nezkoušela, nečetla, info mám jen velmi povrchní – ale nezdá se mi seznam vyloučených potravin a taky vitamíny v tabletkách. osobně bych si díky rychlému úbytku v začátku řekla, že je v tom daaký fígl s odvodněním a vyprazdňováním …

15
anja
Reagovat

12 jsem si jistá, že tohle fungovat může i v případě, že vyřadíš jen polovinu vyjmenovaných potravin – bílý cukr a vše sladké, bílá mouka a obiloviny když dáš pryč z jídelníčku, hubneš stoprocentně

Reagovat

anjo (15) jak poznám, že je v něčem bílý cukr? Díky.

17
Ajda
Reagovat

16 – když budeš číst složení potravin :-)

Reagovat

Ajdo (17) to je tam fakt napsané bílý cukr? :) Teď se dívám na jeden popis a je tam napsáno obecné cukr :) Což mně připomíná, co říkáte včerejší radě, že uzenina, ve které je více než 5 složenin, je podezřelá.

19
Ajda
Reagovat

SUN,
bílý cukr je název pro CUKR. Ten, který je uvedený na etiketě. Pak je ten relativně zdravější – hnědý cukr, třtinový.
http://www.plet.cz/zdravi/vse-o-zdravi/286-bily-versus-trtinovy-cukr.html

Jinak já beru doktorku i Havlíčka trošku s rezervou. Jednou zavrhli chléb s psyliem a podruhé byl v pohodě. Měli jsme ho doma a žádné barvivo, jak Kateřina tvrdila tam uvedené nebylo.
Dříve trvali na tom, ať se sleduje obsah masa. Když to lidi dělají, začnou vytahovat další požadavky. Třeba voda mi přijde běžná a radši tam mám vodu než namletý separát. Některá éčka jsou klidně vitamíny. Nic se nemá přehánět,

Jinak včera Zuzana měla krásné zuby, ale změnu na postavě i přes úbytek kil jsem neviděla.

20
Ajda
Reagovat

18 – a ještě třeba našimi odborníky tak vyčítaná dextróza. Jsem se o ni hned zajímala a oni si z toho všeho vybrali co se jim hodilo. Takže takový strašák to taky není a třeba u pohybových aktivit ji mohli klidně dát milost.
http://www.4fitness.cz/suroviny/dextroza-55kc-hroznovy-cukr-1kg-dextrosa-p-109/

21
Bobby Brown
Reagovat

19 – Malinko bych si dovolil oponovat.
Cukr je české označení pro sacharidy obecně.
Bílý cukr je označení pro rafinovaný cukr, tedy chemicky upravený do čisťoučké podoby.
Hnědý je neprošlý rafinací, ale pořád je to cukr, takže je to jen chiméra, že je zdravý – jak jsi napsala: je relativně zdravý.

22
Ajda
Reagovat

21,
máš pravdu, zjednodušila jsem to. Na obalech je často uváděn cukr a zároveň i třeba glukózový cukr, to je časté u jogurtů. Bílý cukr je sice čistý, ale pořád cukr :-))

23
ellen
Reagovat

Bezva rekap, obzvlášť „Málem ji sežral, ale chyběla mu informace o složení, tak si to rozmyslel … “ mě fakt pobavilo :-)

24
anja
Reagovat

16 SUníčko, cukr poznáš tak, že je to sladké :))) ale vážně, přece mi nechceš tvrdit, že nepoznáš a nevíš, že cukr – sladidlo jsou prázdné kalorie, tedy špatná věc u redukční diety

doslazovat si jídlo bílým cukrem při redukční dietě nelze, cukr obsahuje i zelenina, třeba mrkev hodně, a samozřejmě ovoce, prot se i ovoce při redukčních dietách moc nedoporučuje

mimochodem – nezkoušeli jste někdo stévii? je to sladká bylina, funguje prý chuťově stejně jako cukr, může se s ní podobně sladit, ale není kalorická a údajně se hodí i pro diabetiky, chci stévii vyzkoušet, ale nějak na to nenacházím čas ….

25
koc
Reagovat

24 – jj je to dobra rostlinka

26
anja
Reagovat

koci, no prý jo, ale tak kde ji kupuješ a v jakém skupenství atd atd, prozraď mi něco, prosím :)))

27
imarti
Reagovat

Licence pořadu to jistě nedovoluje, nicméně bylo by zajímavé, kdyby v pořadu byly taky ohlasy diváků, kteří se podle něj pokoušeli zhubnout sami. Já jsem se například už od minulé řady snažil na sobě uplatnit rady, které odborníci v pořadu účinkujícím dávali (přidal jsem pohyb, trochu upravil stravu), ale po třičtvrtěročním úsilí jsem hmotnost nesnížil ani o kilogram a obvod v pase ani o centimetr. Tak by mě právě zajímalo, zda se někomu jinému podařilo „podomácku“ podle pořadu zhubnout.

28
koc
Reagovat

26 – kamaradka ji doma pestuje .. a dava si ji do piti ve forme susenych listu ..

29
Ajda
Reagovat

anjo,
buď ji pěstuj, nebo se dá koupit v podobě tablet. Havlíček jednou předváděl použití, použil přímo lístek z čerstvé bylinky.

http://eshop.alfafit.cz/cz-detail-231802-stevie-bio-sladidlo-z-rostliny-stevia-300-tablet.html

30
anja
Reagovat

dík, no já se doufám brzy dokopu k tomu si to objednat a vyzkouším :)

31
kacule
Reagovat

Stévie dobrý, ale má „ocas“ jako umělý sladidla. Vadilo mi to.

32
cathy
Reagovat

Ajdi,do té koporovky přece nemůže patřit O,5l octa…ne?Asi určo překlep.
Jinak díky ti nejen za tento ale i všechny další rekapy.Fakt raději čtu než koukám.:-)

33
cathy
Reagovat

Hopla – koprovky.

34
Ajda
Reagovat

32 cathy,
já recept opisuju s ofika a pokud to já teda chápu, tak toho půl litru octa není do omáčky, ale oni prvně povařili samotný kopr v nálevu. Video tvrdí, že dali trochu octa:-( Použili čerstvý kopr, tak aby chytil chuť. Když dáš sterilovaný, je to bez práce. Pak do omáčky dali uvařený kopr a jen trochu láku – ne všechen, tam bude chyba. Jsem si to schválně přehrála, díky za upozornění.

35
Lea
Reagovat

Cathy,mám to tady taky radši, než v tv. Hlavní informace jsou v rekapu, fotky a nezdrźuje balast, kterého je v pořadu někdy vic než dost.

36
cathy
Reagovat

Jj,panáček je super!:-)

Přidat komentář