Panáček v reality show

Jste to, co jíte VI.: Těžký život kamioňáka (2.díl – 8. 3.)

8. Březen 2012 | napsal(a): | reality show: Jste to, co jíte

[singlepic id=3713 w=420]
Řidiči kamionů nemají jen těžký chleba, jak se zpívá v písničce, ale také problémy se správnou životosprávou. To vede k časté nadváze právě u této profese. Účastník dnešního dílu Bogdan (41) z Jablunkova, je toho důkazem. Už na casting přišel s tím, že chce pomoci nejen sobě, ale i ostatním svým kolegům, neboť jich je 99 % obézních. To tvrdí tvůrci pořadu, ale mě se to zdá přehnané. On sám se za poslední tři roky „vypracoval“ na 128 kg při 172 cm výšky.

Život v kabině a věčně na cestách

Bogdan kvůli své profesi není skoro vůbec doma a přespává v kamionu na pumpách po celé Evropě. Veškeré jídlo si vozí s sebou a sám si vaří na plynovém vařiči. Je v neustálém stresu, že nedojede na určené místo včas, a trpí také nedostatkem spánku. Kvůli tomuto nezdravému životnímu stylu je pan Bogdan i přes váhu 130 kg silně podvyživený, navíc i unavený, nervózní, nesoustředí se na jízdu a tím se pomalu, ale jistě stává pro své okolí na dálnici životu nebezpečnou hrozbou!




Doktorka Kateřina Cajthamlová s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem zprvu nevěřili, že Bogdan razantní změnu svého životního stylu myslí vážně, ale on je nakonec přesvědčil, aby to s ním zkusili. Na důkaz toho, že je skutečně pevně odhodlaný zhubnout, si sám na sebe „ušil bič“ a slíbil, že pokud nebude stanovený režim dodržovat, vykoupe se v zimě v řece Olši. Podaří se Bogdanovi všem dokázat, že i při takovém zápřahu za volantem se dá změnit životní styl a začít žít zdravě? Nebo se nakonec bude muset vykoupat v ledových vodách zamrzlé řeky?

Změna je život, ale ne každý je ochotný ji podstoupit

Dnešní díl měl být inspirací pro všechny řidiče. Jestli tomu tak opravdu bude těžko odhadnout, protože zastavit a koupit si bagetu, nebo otevřít konzervu, je daleko jednodušší, než přemýšlet, plánovat, vážit a hlavně mít pevnou vůli toto vůbec podstupovat. Řidiči musí dodržovat přesně stanovený režim jízdy, dlouhé přesuny, povinné přestávky, koho by ještě místo odpočinku bavilo cvičit, nebo odvažovat jakési cereálie, které do té doby nedali do pusy? Tankují kofeinové nápoje, dopují se kávou a každou volnou chvilku se snaží dohnat spánkový deficit. Jde při tomto životním stylu hodit zpátečku a doslova překopat svoje dosavadní návyky a zlozvyky? Bogdan jako pokusný králík to vyzkouší sám na sobě.

Bogdan vyráží na cesty i do boje se špeky

Bogdan to neměl jednoduché už od první chvíle. Doktorka i Havlíček byli značně skeptičtí k jeho motivaci, nevěřili, že vše bude dodržovat. Tipovali, že zklame, poruší režim a dlouho váhali, zda ho do pořadu zařadit.

[singlepic id=3722 w=420]

Bogdan váží 128 kg, z toho je 45 kg tuku. Měl by shodit 25 kg tuku, který ovšem při svém dosavadním životním stylu skoro nespaluje. V pase má 132 cm, to je skoro půl metru za kritickou hranicí. Fyzičku má přímo zoufalou. Díky životnímu stylu trpí podvýživou.

Posvítíme si na potraviny

Když se na to podíváme jeho očima, jenom chtít nestačí, někteří nad sebou potřebují pořádný bič. Pomyslným bičem nad jeho hlavou budou práskat naši hubnoucí odborníci. A projeví se to už při lustraci jeho zásob před týdenní cestou.
Bogdan zatím prý netuší, zda ho do pořadu vybrali, je tedy s podivem, jak Kateřina i Havlíček přesně věděli, kdy odjíždí. V domácnostech šmejdí po lednicích a špajzech, v kabině to Kateřině zrovna nešlo. Neznalá úkrytů, měla štěstí, že Bogdan, duše důvěřivá, se sám přiznával a odevzdával další a další své „dobrůtky“.

stůl hrůzy
[singlepic id=3723 w=420]
Měl smůlu. Bystré oko Kateřiny a Havlíčkova znalost polštiny způsobily, že skoro žádná potravina neuspěla. Konzervy jsou samá voda a ochucovadla. Vánočkou se má cpát až bude hubený a jen na vánoce, ale věřím, že i tehdy si naši dva odborníci najdou důvod, proč mu ji zakázat. Buřty, konzervy, sušenky, pochybuji, že by někdo očekával jiné složení.

zdravý stůl
[singlepic id=3724 w=420]
Chce zhubnout, zlepšit fyzičku, bude muset v první řadě změnit dosavadní návyky. Na „zdravém stole“ vidíme potraviny, které si v kabině kamionu umíme těžko představit. Ale Bogdan si je musí nejen představovat, musí se s nimi skamarádit, a pokud chce zatočit s tuky, musí je i milovat.
K tomu obdrží dva manuály – na doma a na cesty.

Bez pohybu to nepůjde

Co s hromadou nového jídla, to už řidič ví, ale jak zatočit s ochablým svalstvem, to mu poradí Martin Šťastný. Už jsem se zmínila, že fyzičku má nulovou, dokonce to potvrdily testy na super moderním přístroji, který proměří kvalitu a stav svalů v celém těle.
Jenom točit volantem nestačí. Pod zadek si šoupne balanční polštářek, zapne tempomat a bude se správně protahovat. Pocítí to hlavně břišní svaly. Máme tu i další dárky, něco na doma, něco do kabiny. Činky, gymnastická podložka, balanční podložka, chodící hole, závěsná přitahovací hrazda a AB Perfekt – posilovací křeslo na břišní svaly. Řádně proškolen může vyrazit napříč Evropou.

[singlepic id=3725 w=420]

2. týden – v kabině

Veze sebou váhu, mobil mu připomíná kdy se ponořit do manuálu a přichystat si tu správně vyváženou porci jídla. Cvičení zatím moc nepreferuje.
Na cestách se vyhnul oblíbené přepadovce doktorky Kateřiny. I kdyby si ho chtěla někde stopnout, mohl ji klidně zazdít a profičet kolem. Doma se však nemá kam schovat, navíc manželka žaluje. Snědl jí kus jejího oběda, krůtího masa měl jen polovinu doporučené dávky. V pase zhubnul jen 4 cm a přes boky 6 cm. To není ideální poměr. Je vidět, že se nestravuje správně, hubne víc na kila než centimetry. On tedy správně nehubne a manželce hrozí obezita, to tvrdí doktorka a začíná připomínat trest, který si Bogdan stanovil. Tentokrát studené koupeli unikne. Navíc se přiznává, že i cvičení zanedbává.

6. týden

Na cestách necvičí, hubne svalovou hmotu. Jídelníček dodržuje. Pokud je doma a rozhodne se cvičit, vyvstane problém, kdy večeřet. Havlíček ho poučí, že zásadně večeřet až po fyzické aktivitě.

Bagety

Při zastávkách na benzínce lákají k zhřešení různými pochoutkami nacpané bagety. Po Havlíčkově proškolení víme, že vlastně do zdravého jídelníčku vůbec nepatří. Sice se některé tváří jako „vhodné“, ale je to jen kamufláž. Ukrývají zákeřné tuky. Když už se tímto dílem táhne duch Prostřena, nejde nevzpomenout na Lídu-baketu. Té by náš výživový poradce těžko vysvětloval, že krevety jsou vhodnější než „bakety“.

Zavařování s Petrem Havlíčkem

Už při první lustraci inženýr zavrhnul a pomluvil všechny konzervy, nyní si zavzpomínáme na dávně cesty třeba do Jugoslávie, kdy v autě nesměly chybět domácí zavařeniny. Žádný hotelový servis od rána do noci, pěkně vařič a domácí výroba. To Havlíček naučí i Bogdana.

[singlepic id=3726 w=420]

Recept: GULÁŠ

Suroviny: hovězí maso 1kg, paprika červená 4ks paprika chilli, 3ks rajčata, 8ks cibule,
2ks česnek, paprika mletá, koření – pepř, sůl, olivový olej

Postup
Cibuli na kostičky necháme v hrnci na oleji zesklovatět. Přidáme pokrájené hovězí maso na kostky a osmahneme. Zasypeme červenou paprikou, aby maso chytilo barvu. Přidáme na proužky nakrájenou papriku, pokrájená rajčata. Lehce podlijeme horkou vodou a dusíme. Zhruba po 1,5 hodině přidáme na drobno pokrájený česnek a chilli papričku. Necháme ještě 20 minut povařit. Nakonec dochutíme pepřem a solí.

Zavařování: Do vyššího pekáče s vodou postavíme naplněné a zavíčkované sklenice a sterilujeme při 120 °C hodinu. Po vychlazení dáme do lednice a po 48 h znovu přesterilujeme.

Přílohy si Bogdan bude vařit přímo na cestách. Docela by mě zajímalo, jak bude proplachovat rýži, nebo cedit a prolévat těstoviny. Ale musí se to naučit, jiná cesta za štíhlou cestou nevede.

10. týden

Pomalu se blíží finále, musí zapracovat na fyzičce. Do práce chodí pěšky, v autě „poposedá“ na polštářku, a když má delší pauzu, chodí na dlouhé procházky. Dokonce ho to začalo bavit a cítí se daleko lépe než na začátku natáčení. S jídelníčkem a jeho dodržováním nemá problémy.

12. týden – FINÁLE

Bogdan vyráží k řece, kde se dozví výsledky. Pro jistotu si bere rovnou i plavky.
Zhubnul sice 9,5 kg, z toho jsou však 3 kg aktivní hmoty. Ani výsledky v pase a přes boky nejsou ideální, je vidět, že ne vše dodržoval tak, jak měl, hlavně mu chyběl pohyb.

[singlepic id=3727 w=420]
[singlepic id=3728 w=420]
[singlepic id=3730 w=420]

Výsledky známe, čeká nás však opět obdoba Prostřena, bude se bodovat. Pokud průměr bude nižší než počet bodů, které si dal sám hubnoucí, podstoupí dříve určený trest.
Začíná Bogdan a sám sebe hodnotí sedmičkou. Fyzičku boduje Martin na pět bodů. Jeden ze tří testů kvality svalové hmoty vyšel jako ideální (hýždě), další dva pořád katastrofa. Za jídelníček mu Havlíček dává osm bodů, má drobné výhrady. Od doktorky za celkové odhodlání a i přes počáteční problémy dostává devět bodů.

Celkově tedy 29 bodů, ale žádný poklop a pod ním čtyřicet tisíc, ani trouba, ani cesta za jeho snem, či nový účes. I když je průměr 7,25 bodů, neunikne rýpání odborníků, nepomůžou ani výmluvy na nemoc a nakonec mu nezbývá, než v sobě objevit toho správného chlapa a projít se po kolena v ledové vodě. Nemusí se bát, má v zádech tři odborníky plus sanitku. Dost kruté, ale chápu, že potřebovali nějakou vatu na závěr.

Voda má 3,2°C
[singlepic id=3731 w=420]

Zdroj obrázků : PR odd FTV Prima, archiv iPrima.cz

Související články

Kamioňák Bogdan z Jste to, co jíte: Kvůli hubnutí mu hrozila výpověď! /Aha!.cz
Kamioňák váží 130 kilo, ale trpí silnou podvýživou! / Blesk.cz

Ajda

Začalo to kdysi dávno diskusí u Výměny manželek a skončilo... Vlastně neskončilo, jen jsem si z diskuse odskočila i mezi autory.

Jste to, co jíte

Diskuze k článku

Počet komentářů: 20
1
anja
Reagovat

podle ukázek, kde do té řeky leze, se mu to nedařilo… kamioňáci to nemají lehké, to je fakt, a docela jsme zvědavá jak to chtějí v případě pana Bogdana řešit s pohybem a fyzickou aktivitou

3
koc
Reagovat

joj .. hudební podkres z Prostreno :)

4
koc
Reagovat

jeste ze se doktorka nezivi poctama :o ..

Reagovat

Taky mi to počítání nesedělo, ale oni tam brali i Bogdanovu sedmičku. 5+8+9+7=29, jen ne výsledek 7,5, ale 7,25

6
Maxx
Reagovat

To bodování ala Prostřeno a hudba z Prostřena mě bavila :D A ještě víc skutečnost, že je Bogdan fanouškem toho pořadu, což jsou asi všichni účastníci JTCJ :D Jinak díl se mi líbil, Bogas byl sympaťák a docela se i snažil. Jen pořád nemůžu vystát toho Havlíčka.

Reagovat

Pro mě tento díl nic moc. Nevěřím, že se v těch bojových podmínkách budou řidiči ochotni takto stravovat. A je vidět, že i sponzoři se krotí, žádné hrnce, žádná trouba, dokonce ani nový účes si Bogdan nezasloužil :-(

8
okkvp
Reagovat

7 -jo, ono to asi taky opravdu moc nejde. Vem si, že někteří jedou na štreku delší než měsíc – to ty domácí konzervy narve kam? Ale i při obyklejších – 1-2 týdenních je to celé bohužel velmi vopruzovité – buď věčně dopředu zavařuje partnerka, nebo přijede a místo odpočinku (a že mají dost) se postaví k plotně.
Zajímavé to jistě bylo, inspirativní určitě moc, ale mají to tihle lidi fakt těžké.

Bogdanovi budu držet palce, protože s tím tukem v obličeji jsem jej tipovala minimálně na pětapadesátníka

Reagovat

Co znám, nebo vidím kamioňáky, tak mi nepřijde, že by jich 99%, jak tvrdí v pořadu bylo obézních.

10
okkvp
Reagovat

9 – 99% určitě ne, ale mnoho ano, druhá varianta je hubeňour. Kamioňáků znám jen pár, ale profi řidičů (dálkové busy) hodně – kolem čytřicítky opravdu většina hodně nakynula, hlavně v oblasti břicha. Je to samozřejmě hlavně díky málo pohybu a blbému jídlu (životnímu režimu vůbec), ale vliv na to má i pozice v které tráví celý den a celý den je natřásá (i na těch supr-dupr vymakaných sedačkách). Působí prý to „zaštipování“ kalhotami. Už jsou na tohle téma dokonce i nějaké lékařské výzkumné zprávy. Většina má ve vyšším věku problémy s páteří a mají spousty problémů v zažívacím traktu.

11
anja
Reagovat

jo, dobrý díl, mně se to líbilo, Bogdan sympaťák, fajn chlap, ještě si i v době natáčení porodili mimčo. Jen mne mrzelo, že nedostal žádné dárečky, nic.

Maxxi, Havlíček se ti nelíbí? mně jo. Bílá čepička a bundička mu děsně sluší :) zdá se mi, že i Kateřina je nějaká víc příjemnější, lepší, zkrátka všichni tři poradci jsou fajn.

12
Maxx
Reagovat

Anjo: Mě přijde, že má děsně blbý kecy a snaží se být zajímavější než Cajthamlice. Ale ona je prostě zajímavá sama o sobě, u něho to je takové nucené. Nevím, pro mě to je jedna z nejnesympatičtějších osob v televizi a štve mě, že zatímco dřív tam byl jen občas, teď je v tom pořadu furt s doktorkou. I když chápu, že to je kvůli tomu, že už Cajthamlová celé natáčení sama nestíhá. A chápu, že vy holky a ženy ho máte rády, ale mě přijde jako takovej slizoun :D

13
Ywetta
Reagovat

No, mě Havlíček taky není 2x sympatický,zdá se mi,že mu sláva sakra stoupla do hlavy.Tenhle řidič by si zasloužil víc péče a chvály,vždyť to je výkon,vařit,cvičit při práci!!!!Je to úžasné jak to zvládl.Jenže to Havlíček z kanceláře vůbec nemůže pochopit.

14
Sleduju to
Reagovat

Neznám ten pořad tak dobře, ale myslím, že dostal aspoň ty cvičební pomůcky, ne? :) Nevím, kolik stojí to modré „křesílko“, ale přítelkyně ode mě chtěla ten kus plastu s půlbalónem – bosu, tak si říkám v pohodě, už jsem jí kupoval nějaké ty míče, vezmu 2 tisíce a jdu do obchodu.. Stálo to skoro 5000. :O :)

15
Prosím o radu
Reagovat

Holky, nevíte kolik vody do toho guláše? Jsem chlap, tak se prd vyznám.

16
okkvp
Reagovat

15 – maso téměř potopené

17
Ajda
Reagovat

14 – To co dostal moc peněz nestálo. Polštářek co asi využil nejvíc stojí 290. Třeba to modré křeslo stojí 1300, ale InsportLine ho běžně už několik let dává jako dárek ke zboží. Já ho dostala k „lepšímu rotopedu“ a cvičení na něm je k ničemu. Přijde mi nestabilní, opěrka pod krční páteř je nízko a hlavně má slabé pružiny. Balanční podložka stojí kolem 1600, hrazda a hůlky cca 700, nic moc dárky. V předchozí řadě dostávali celkem kvalitní rotopedy nebo crosové trenažery, k tomu nádobí nebo vacusystém a ještě troubu. Kadeřnice, kosmetika, občas nějaké kavitace, lymfoven atd. Tahle řady je opravdu zatím na dárky hodně ochuzená.

19
michal
Reagovat

Nevíte kde bych mohl stáhnout tento díl pro tátu, taky je řidič kamionu děkuju.

Přidat komentář