Panáček v reality show

Jak se staví sen: Dětský pokoj z panelákové komory (8/12), recenze

28. Únor 2012 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

Jak poslední proměnu vidí ve své recenzi okkvp se dočtete mimořádně zde. Aneb Zaostřený pohled na rozostřenou proměnu

Dřív než začnu s litanií recenze, připomenu, že rekapitulace s fotografiemi dílu proměny pořadu Jak se staví sen se nalézá zde

Modřanská proměna mě sice nelibě nadzvedává, ale z mnoha důvodů ji nemůžu prohlásit za hrůzu. Není to sice žádný výkřik bytového designu, ale o katastrofě, kýči a nevkusu se tu taky mluvit nedá. Je to jen naprosto běžné a tisíckrát použité řešení k splnění vyslovených přání rodiny. Jenže také jde o tisíckrát prokletý panelák, kde to i přes všechny náramné úvodní proklamace z principu prostě o moc líp nejde. Alespoň ne v tomto paneláku, a ne za pět realizačních dnů.




Tisíckrát si můžu myslet, že dělat dětský pokoj ve studené panelové pavlači otočené k rušné silnici je blbost, tahle rodina moc jiných možností nemá. Maximálně by tam mohla přesunout ložnici rodičů, ale i to je diskutabilní. Zásadní problém je zde vachrlatá panelová konstrukce se všemi k tomu se vážícími problémy s ošizenými izolacemi, zateplením (na základě původního funkčního využití) i možnost úpravy dispozice vstupů a tudíž vhodného začlenění místnosti do celkové prostorové dispozice bytu. Kdo tu četl už upoutávku, tak si pamatuje i zmínku o tom, jak již několik rodinou oslovených stavebních firem z kšeftu po návštěvě cuklo. Já se jim nedivím, protože solidní výsledek imho vyžaduje hodně a poměrně složitých i finančně náročných prací, jinak se člověk vydává všanc nekonečným reklamacím. V Jak se staví sen jsou takové reklamace zřejmě z principu tabu, starost o skutečné blaho účastníků také nikomu nekazí spaní a tak je vystaráno a může se v klidu stavět i zařizovat.

Přikoupená chodba je sice plošně hodně veliká, ale pro lepší funkční využití ji nepříznivě omezuje rozsáhlé prosklení. Vzhledem ke směru otevírání dveří by bylo šikovnější mít skříně zády do okna, jenže to nejde ani kdybychom se vykašlali na úbytek světla – po celé délce jsou trubky topení a radiátory. „Zabitý“ je díky tomu i prostor mezi okny a tudíž není zbytí – skříň musí trčet nepříjemně do prostoru a je nutno ji obcházet. Prostorově příjemnější řešení by šlo realizovat jen s nízkým nábytkem. Drobná pomoc by byla v obrácení vstupních dveří, jenže ty má rodina dodatečně zabezpečené a předělání by se v pořadu nestihlo a také by se to značně prodražilo.

A tím jsem u první várky závažných výhrad. Ona je skříň a skříň, že. Tady nejde ani tak o barevné řešení či materiál, tady jde především o její vnitřní řešení. Přání rodiny mít objemnou skříň na oblečení, včetně sezonního a další věci je naprosto regulérní nejen v paneláku. Nefér je to vyřešit několika sešroubavými lamino deskami, jednou šatní tyčí a pár policemi za cenu, za kterou leckterá konkurence vyrobí takové skříně dvě. Navíc to je zřejmě je padesátka, tzn na kabáty málo [singlepic id=3610 w=420] Kbstav na skříně nebrat! Že jste očekávali důmyslný návrh od designerů? Vždyť už přece všichni dávno víme, že účelem je myšlením se příliš nevysílit. Tož mají Pavláskovi skříň jak krávu, ovšem bez dodatečných úprav v ní uskladní zhruba polovinu toho, co by se do ní při troše snahy pohodlně vešlo. Mají proto také zrcadlo proti světlu. A mají díky tomu také poněkud ošizenou vlastní předsíň za dveřmi.
V předsíni by měla být sedací plocha i plocha odkládací (na klíče, tašku), šikla by se nějaká zásuvka na drobnosti, marné není ani pomyslet na stojan na deštníky a kromě věšáků „háčkových“ není od věci ani prostor pro pověšení pár momentálně častěji používaných oblečků na ramínka. (aby se do celoroční šatní skříně nelezlo s našpiněnými věcmi) Nic takového tady není. Mělo by zde být také zrcadlo, alespoň malé, protože právě těsně před odchodem, poté co se oblečeme a obujeme, se v zrcadle většina z nás má snahu ještě pohledem překontrolovat „u krku“.

V diskuzích se už od pátku hojně ozývá podivení a nevole nad umístěním PC pracoviště. K tomu já nemám moc velké výhrady, myšlenku celkem chápu. Pořád jsou ještě spousty počítačům nepropadlých lidí (zaplať bůh), lidí, kteří PC používají jen na občasnou práci a podobné klidné místo je pro ně ideální. Místa na průchod je tu pořád dost. [singlepic id=3611 w=420] Skříňová kancelář ale mohla být o dobrých 20 cm užší. Židlička sice není zrovna pracovní, ale na chvilkové sezení stačí a rozhodně mi dnes dělá jednu z nejmělčích vrásek.

Víc mě rozčiluje systém zastínění. Nějak jsem nepochopila, co je za výhodu montovat žaluzie k oknům žaluziemi již opatřeným, to za prvé. Za druhé mi vadí, že kvůli šířce vertikálních lamel bylo nutné montáž provést tak daleko od okna a že tudíž celá opičárna [singlepic id=3612 w=420] zabrala zbytečný kus prostoru. Za třetí mám výhrady k vizuálnu. Mně se prostě tyhle kancelářsky vypadající žaluzie do bytů nelíbí a přijde mi to stejně ujeté, divné a nevkusné jako romanticky zakroucený zahradní chodníček z betonových „íček“. Tady je podle mého nepříliš vhodná i hustá látka záclonoviny, která vytváří dojem kompaktní stěny a prostor výrazně pocitově zužuje a znepříjemňuje. I světlý tunel je tunel, byť člověk vezme v úvahu, že objektiv tu poněkud natahuje. (dveře dokresleny). [singlepic id=3613 w=420]
Apartně pohozenému krbíku a přesazenému „fíkusu“ se směju. Milí a vážení designéři – když už něco někam píšu, tak je dobré se podívat co abyste náhodou nebyli za blby neboť ten váš fíkus je zcela jistě na 85% Yucca, na 15% Dracaena a na 0,00% ficus. Krbík je úlitba sponzoru, tady oceňuji, že se jej designeři ani nesnažili nějak zakomponovat a prostě jej před objektiv jen tak pohodili.

Psychedelický pokojík – sen nevytížených psychiatrů a očních chirurgů

I já v pátek ráno nad stránkou idnesu zmateně šátrala po stole a hledala brýle. 2x – napoprvé jsem si myslela, že nemám vlastní. Vzhledem k té rozmazanině minulý týden v kuchyni, přemýšlím co uvidíme příště. Strašnýýý! Všechny zodpovědné bych tam nechala za trest týden sedět přivázané na židlích. Přisřoubovaných k podlaze.
Vlastně by mohli být vděční tomu Brouku pytlíku, že se mu při lepení tak pěkně nevedlo, protože pozorování těch bublin a nevyrovnaných chrchlů by totální zbláznění mohlo o nějakých pár hodin oddálit. Přičemž ještě dodám, že podle všeho jde o speciálně vybranou fotku a nikoliv běžnou nabídku dodavatelské firmy.

No ale pryč od fototapety, podívejme se na zbytek klučičího pokoje. Opět jde o naprosto běžné a univerzální řešení i zařízení. Podle mého to ale není na škodu ani v případě počínajícího teenagera. Vytku směrem k designerův v tomto případě tedy neučiním, nemyslím si, že každý dětský pokoj musí být netradiční, výjimečný. Námitky, že takhle by to uměl zařídit každý i bez designera jsou sice z velké části oprávněné, ale na mnoha a mnoha příkladech je možné se názorně přesvědčit, že v tomto směru mnoho lidí své schopnosti výrazně přeceňuje.

Designeři tu selhali na úplně jiných frontách. Třeba v tom, že se rozhodli neřešit hnusnou, po povrchu vedenou elektroinstalaci. Kromě toho, že lze pořídit lišty mnohem menší a krabice zásuvek do betonu zavrtat, tak tady se nabízela varianta sádrokarton, která by zároveň umožnila použití posuvných dveří. Ty by pokoji výrazně prospěly. [singlepic id=3614 w=420]
Své nastudované i praxí získané vědomosti a zkušenosti měli uplatnit při návrhu řešení vnitřku skříně. Opět. Mně osobně se například zdá, že by z provozního hlediska bylo mnohem lepší, kdyby policová a šatní část byly umístěné vzhledem k posunu dvěří obráceně. [singlepic id=3615 w=420]
Bytový designer by měl dbát na to, aby se do místnosti dostaly výrobky sice cenově výhodné, ale poskytující co největší užitný komfort. Prkýnkový rošt tomu moc neodpovídá. [singlepic id=3616 w=420]
Bytový designer a architekt by měl vědět a ohlídat, že i posuvné křídlo průchozích dveří by mělo mít nějaký doraz. Ve všech záběrech, kde se toto křídlo zavíralo, bylo jasně vidět, že brzda křídlo od stěny kousek vrací a zůstává tam tedy fuka mezera kudy se bude prášit.

Bytový designer by měl ten, kdo pohlídá správné položení lamelové podlahy, když už to neumí oranžový šmatla z Dekotýmu. [singlepic id=3617 w=420] Však se podívejte, jak se díky vyprdnutí na doporučení a návod výrobce podlaha v pokoji opticky vlní. [singlepic id=3618 w=420]
Bytový designer by měl také uvážit, že v dlouhé úzké chodbě by pocitu prospělo se nedržet strikně doporučení a lamely položit ve směru vstupujícího světla.

Bytového designera by mělo napadnout, že holý panel bez parapetu je v panelákové pavlačové chodbě výdobytek socialismu, ale v obytné místnosti to ani zdaleka není OK.

Ale musím tu taky něco ocenit. Adnes jsem opravdu skoro u vytržení, že je roleta na okně u kluka v pokoji ze dvou dílů. [singlepic id=3619 w=420] Kvituji dostatečně velkou úložnou zásuvku postele a hlavně dobrý přístup k jejímu obsahu. (jak víme z mnoha předchozích případů to v JSSS bohužel není vůbec běžné)

Proti zmenšení pokoje o část ponechanou jako komora také nemám námitek. Dešťový svod by stejně přinesl do uspořádání problém a v bytě bez sklepa se komora na krámy stoprocentně hodí. Soukromí puberťáka to myslím zásadně neohrozí , i když díky nepromyšlené skříni v předsíni nějaké sezonní oblečení v ní asi taky bude muset být a ne jen třeba lyže a podobné vybavení. Možná bych jen zapřemýšlela, zda by nebylo vhodnější prozkoumat možnosti řezání panelu a vstup neprorazit přímo z té původní předsíně.

Dost už ale litanií, je třeba dílo zhodnotit

Nadšení mám pro tuhle proměnu málo, ale jak z výše napsaného plyne, je to především díky vlastnímu provedení a ne kvůli koncepci nebo designu. Jak bych to měla zhodnotit mi tedy trošku prohloubilo vrásky, většinou totiž kritizuji druhou stranu mince. Tož budu dnes trochu mírnější a bytový design ocením známkou tři s malým mínusem. Na technické prohřešky ale nezapomenu a za laxní přístup k autorskému dohledu + oranžové brouky pytlíky a patly matly beru 1 kytku a 2 kytku beru za tu strašlivou tapetu. Až přijdou i o tu poslední, tak budou jejich jména pro výstrahu dekorována speciální značkou ξ

Zdroj obrázků : PR odd FTV Prima, google map

Pro nerozhodné přístup k Anketě zde

Kdo si chce počíst tradiční on-line chat s designery na portálu Aha-online magazín, odpovědi na otázky najde tady

okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 21
1
okkvp
Reagovat

omlouvám se, že je recenze od rekapitulace i ankety takhle utržená, ale cosi (asi moc obrázků) se nelíbí zdejšímu stroji a vecpat tam na závěr mého urputného snažení nešla už téměř ani věta.
(asi trest za nedodržení mého novoročního předsevzetí)

2
Dan
Reagovat

dík za recenzi,opět skvělé postřehy,např.ta opticky se vlnící podlaha.

3
RenataE
Reagovat

Zdálo se mi, že postel je nějaká podměrečná. Vypadá to tak jak na fotce z instalace roštu, tak v TV, když si tam na ni někdo lehnul. Celkové řešení mi připadá jako na ubytovně nebo na koleji, psycho tapeta se snad ani nedá komentovat.

4
okkvp
Reagovat

3- správná připomínka, díky za doplnění. Taky se mi zdála menší a užší , ale vzhledem k tomu, že na ni položili originál ikea Sultan, tak je v rozměru 80×200, čiliže akorát užší běžně normalizovaný rozměr.
Kdyby mi někdo nevěřil, mohu na web pověsit dva snímky, z nichž lze typ matrace odečíst.

5
galadriel
Reagovat

tie vertikálne lamelové žaluzie v chodbe, bolo riešenie prekrytia nevzhľadných radiátorov a okien… preto aj namontovanie ďalej od okna, aby sa im vyhli. Nič to ale nemení na tom, že sa zabrala kopa miesta či už úžitkovo alebo vizuálne. tie pôvodné žaluzie pôjdu proste preč. faktom ale je, že to teraz vyzerá lepšie, ako keby tienenie zostalo pôvodné.

6
Kami
Reagovat

Dekuji za skvely a ctivy rekap. Kdyz se divam (ze zaznamu na netu) na JSSS, soustredim se spise na design a nestiham drobnosti z pohledu rekonstrukce. V kazdem rekapu je nejaky spek co me dostane. Tentokrat to byl postreh na montovani zaluzii na okna s zaluziemi :-))

7
anja
Reagovat

třetí fotka – jak před žaluzie oranžový Patla věší další žaluzie – to ja fakt ROFL :D

ne, mně se opravdu nechce věřít, že tenhle pořad je míněn vážně…..

8
anja
Reagovat

5 hm já proti vertikálním žaluziím nemám naprosto námitek, mně se v interiéru líbí, ale zakrývat jima cokoliv nevzhledného a zvlášť teda radiátor by mne nenapadlo

radiátory nezakrývám, mají topit do prostoru, radiátor je součást interiéru, dá se renovovat, natřít, nebo vyměnit za vzhlednější

9
galadriel
Reagovat

8- jj ja som presne pre to zakrytie topiaceho telesa pokrútila hlavou keď to dizajnérka hovorila, len som chcela podotknúť prečo to urobili…alebo ako si to zdôvodnili.
Obrázok s dvoma žaluziami len ukazuje, ako sa vlastne ani nezamýšlajú nad pôvodným stavom (tak ako pri minulom diele písala okkvp v rekape o neriešených stenách za nábytkom a podobne). Proste aby to dobre vyzeralo vo finálnej fáze.

10
okkvp
Reagovat

5 – s tím lepší než původní až tak úplně nesouhlasím – pro mé oko jedna nehezkost nahrazena jinou + za cenu optického zúžení prostoru + stínění radiátorů, které tam jsou proto, aby prostor v zimě úplně nepromrzal. V běžných chodbách se radiátory zásadně nedávaly. Až dům naspoří na zateplení (tento nemá ani opravené vymazání spár) tak to bude lepší. Nevím v jakém patře se prostor nalézá, ale je docela dobře možné, že nad i pod je pořád původní uspořádání, topení staženo na nejnutnější a tudíž zima všude kolem a to je v paneláku sakra poznat i v mnohem příhodnějším umístění. (v mém bytě např chodba a nebytové prostory pod podlahou způsobuje rozdíl celé 3 stupně)

aha – pochopila jsem ten post jinak

11
galadriel
Reagovat

10- so všetkým súhlasím a aj súhlasím s anjou (8) – radiátor je součást interiéru, dá se renovovat, natřít, nebo vyměnit za vzhlednější – ale na to asi nebol čas.
Ono…jedna vec je, že občas to fakt zfušujú, uplne ten interier pochovajú, tentokrát to ale si myslím spravili celkom použiteľne.
Neviem, ťažko povedať, či by bol ten návrh taký istý, keby netlačil sponzor a doba zhotovenia.

12
nee
Reagovat

Já tentokrát pro architekty a pro pořad nemám ani slova omluvy. ONI si vybírají, kde budou realizovat svoje myšlenky a nápady a myslím si, že když už se pouštějí do akce, která je obtížná a těžce řešitelná, tak by se do ní měli pouštět až v případě, že nehrozí, že všichni řeknou – tak takhle bych to udělal taky, no jooo, ono to bylo problematické a jinak to nešlo. Sponzoři, peníze..neomlouvá. Tohle byla fušeřina.

13
anja
Reagovat

10 okkvp, nejen optického, ale i faktického zúžení prostoru, vždyť ty žaluzie tam narvali půl metru od okna

ještě k těm radiátorům – já mám starý barák, na kterém se tehdejší zedníci, budiž jim země lehká, dost vyřádili. Původně tady ani nebylo ústřední topení, dělalo se dodatečně, takže trubky se natahaly jak se dalo a jsou ledaskde v místnostech v rozích a po celé délce stěny od podlahy až ke stropu. Zprvu mě to štvalo, ale co už nadělám, že, no tak jsme je museli respektovat a prostě povýšit na „dizajnový industriální prvek interiéru“ :))

tipuju, že kdyby mi domů přišel dekotým z jsss, označili by to za hnusné, socialistické a blablabla a obložili by mi to sádrošem „aby to nebylo vidět“

14
KK
Reagovat

13 anja – přesně to máme doma taky.. a ukrutně mě to štve, páč se na těch trubkách usazuje prach, předchozí nájemník asi nebyl extra hygienickej typ, takže v kuchyni, kde se usazuje mastnej prach, to už ani nejde pořádně setřít:o// vcelku se těším, až si jednou budeme buď moci dovolit něco svýho nebo alespoň něco funkčnějšího, kde lidi před změnami v bytě přemýšlí..

15
nee
Reagovat

13,14: S radiátory mám obdobný problém a navíc manžela, který je technik a zakrytí radiátorů jakékoli vehementně odmítal. Neb zvítězila jsem a výsledkem byl kompromis, kdy nad radiátorem u okna byl umístěn parapet asi 40cm široký, pod ním přes mezeru asi 10 až 15cm druhý, z boku skříňky. Takže radiátor, natřený na tmavě hnědo byl opticky schovaný fakt hodně – ten druhý parapet, rovnoběžný s tím horním byl užší a šel už přes ten radiátor, vznikla tam dost využívaná polička, dobře se tam sušily křížaly apod :). Kouzlo bylo v tom, že manžel musel po letech uznat, že tímhle způsobem se nám podařilo účinnost radiátoru zvýšit, vzduch kolem něj mnohem líp proudil než u vedlejšího nezakrytovaného – ono se mi to blbě vysvětluje, ale ta mezera nahoře fungovala skoro jako komín či co. Píšu v minulém čase, protože jsme teď v přestavbě a došlo na podlahové topení.

16
okkvp
Reagovat

15 – jsem se v těch mezerách a rovnoběžnosti nějak ztratila :-)))
Solidně provedené trubkové vedení a udržované radiátory mi většinou vizuálně nevadí, zabednění do SDK nebo lamina je občas (v některých prostorech) divnější. Jistá výhoda je i v tom, že i tenká stoupačka celkem významně hřeje. (za nábytkem to naopak ale většinou dost vadí)

17
nee
Reagovat

16 :), uznávám, bez nákresu je to o ničem. Stoupačky jsme vedli vestavěnou skříní, teplé oblečení je příjemné…tohle asi ocení ale jen majitelé vymrzlých předsíní.

18
kanárek
Reagovat

15- Po podlahovce jsem jako dítě nenávidící studenou dlažbu toužila, ale když jsme si ji pořídili, bolely mne z ní nepříjemně nohy a nakonec jsme ji museli kombinovat s jiným vytápěním. Nicméně v koupelně to bylo blaho.

19
Rena
Reagovat

18 kanárek – jak mohou bolet z podlahového topení nohy? Nerozumím..

20
kanárek
Reagovat

19- Prý to dělá zle jen někomu, zvlášť lidem s dědičným sklonem k žilním chorobám. Takže žádné tlapkání naboso, jak jsem se těšila, ale neustále v pantoflích.

21
okkvp
Reagovat

OT – Podlahové topení, stejně jako stropní, je pro některé lidi nepříjemné i třeba proto, že je díky tomu v místnosti jiné teplotní (a vlhkostní) rozvrstvení vzduchu, trochu jiný pohyb vzduchu. Někdo je na to citlivý víc, jiný méně. Zásadní je ale především precizní propočítání a seřízení teplotního výkonu pro konkrétní místnost – což se podle toho, jak se dnes podlahová topení práskají jako baťovy cvičky neděje.
Návrhu na kombinace s jiným typem vytápění se od skutečných odborníků dočká nejčastěji, protože to často (prý) vychází tak, že aby problémy s tolerancí nenastávaly, tak hlavně ve větších místnostech by „člověku panelákovému“ bylo chladno.

Přidat komentář