Panáček v reality show

Jak se staví sen 10. řada: proměna obýváku a kuchyně (12. díl)

25. Květen 2011 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

[singlepic id=1841 w=420]

Kámen a kůže v Ďáblicích. Hauptmanovi bydlí už 36 let v cihlové bytovce v pražských Ďáblicích.  Rodině s rychle rostoucími vnoučaty  ale přestávají  jejich  tři pokoje stačit,  potřebovali by o jednu místnost víc. O pomoc  požádali tým pořadu Jak se staví sen  a v sobotním pokračování pořadu jsme tedy sledovali  jak se z 3+1 dělá  4+KK. 

Paní  Marie (64) a pan Jan (65)  dospěli k rozhodnutí, že samostatná kuchyň je pro ně již zbytečným luxusem a bude se tudíž stěhovat do jejich prostorného a světlého obýváku.[singlepic id=1861 w=420]




Pokoj je s přiměřeným vkusem zařízen tmavě hnědou obývací stěnou, rozměrnou zlatavě plyšovou  sedací soupravou,  místo tu má jídelní stůl i malá pracovnička, ale i knihovna  plná knih a hudebních nosičů  o jejich láskách – divadle Semafor a opeře, nechybí  samozřejmě ani  audioaparatura. [singlepic id=1862 w=420] Kuchyň s oranžovou linkou (že by Asta?) je klasicky sedmdesátkově maličká a jak jsme mohli pozorovat, paní se zálibou ve vaření a pečení  tam pro svůj rozmach musí  využívá i jídelní pult.

Spekulovat o tom jak rodina míní původní kuchyňku využívat nám nepřísluší, podívejme se raději  jak si  s plněním snu o novém obýváku s kuchyňským koutem poradí  bytoví designeři  Karolína Reslerová a Petr Záluský.

Problémy a jejich řešení

Kromě nutnosti přesunu kuchyně do obývacího pokoje, který díky  pásovému oknu nelze předělit  žádnou hutnější příčkou, jsou za hlavní problémy označeny záměru nevyhovující  umístění dveří  a rozeschlé parkety. A ty tedy tady opravdu nijak dobře nevypadají, rozeschlé jsou víc než je únosně, navíc jsou pro kuchyňskou část z principu opravdu nevhodné a proto se nelze rozhodnutí o jejich nahrazení  vhodnější  a univerzálnější krytinou divit. [singlepic id=1863 w=420] Karolina na půdorysech a vizualizacích ukazuje  navržené rozmístění jednotlivých funkčních zón v pokoji . [singlepic id=1864 w=420] Dveře se posunují  více do středu stěny a protože jde jen o nenosnou příčku,  je nejlepším řešením stavební  pouzdro obložené sádrokartonem.  Kuchyňská část se vzhledem k instalačním rozvodům přesouvá  do rohu za stěnu koupelny.  Díky tomu je možné i napojení digestoře na komínový odtah, trubková armatura bude schována ve sníženém sádrokartonovém podhledu osazeném i  bodovým osvětlením.  Karolina též vysvětluje, že elipsoidní tvar podhledu má do místnosti přinést prvek dynamiky a že bude zopakován i na konferenčním stolku.

Zatímco pánové v oranžových tričkách začínají bourat i stavět, diváci dělají designerům doprovod do showroomu  prodejce kamene.  Dnešní proměna je totiž ve znamení přírodních materiálů, ale i luxusu.  Karolina svému partnerovi nadšeně vysvětluje přednosti extrudované břidlice a postupně spolu vybírají  obklad  Muria crema z produkce italské firmy Pietre d´Arredo.  Pracovní četa se zatím domořila  s výrobou konstrukce zavěšeného sádrokartonového podhledu, část stěn maluje dvěma odstíny čokoládové, lepí  na podkladové desky obklady a my spolu s Pavlem i designery jdeme vybírat koženou sedací soupravu. Ani tady se dnes na nějakou korunu nehledí, sedačka bude kvalitní a bílá. Vilda pobere ještě koberec a vracíme se na místo činu. Tady už pánové pokládají i podlahu, je sice Quick-step plovoucí laminátová se zámkem, ale když  luxus, tak luxus i v krytině z velkých čtverců s dezénem světlé kůže. Nastupují montéři z Oresi a montují linku v barvě divoké švetsky, na druhé straně truhlář dokončil montáž policové stěny s pracovním místem, dokončuje se i předělová skříňka na květiny s úložným prostorem. Zbývá už jen sestavit a umístit zbylý nábytek, doběhnout pro svítidlo rozvěsit obrázky, uklidit a načančat na předávku.

[singlepic id=1865 w=420]

[singlepic id=1866 w=420]

[singlepic id=1867 w=420]

[singlepic id=1868 w=420]

Jak se vám líbí pokoj z dřeva, kamene a kůže ? Hlasujte v anketě a diskutujte.

Okkvp si  závistí  vlasy nerve

Není to špatné,  vážení, ale rozhodně mohlo být  líp. Samotný základ a princip dnešní akce, tedy úsporu jedné místnosti pro jiné využití,  se nedá moc hodnotit. Jako důvod je uváděn  počet a věk vnoučat, ale v pořadu také zaznělo, že vnoučata v bytě nebydlí, jen chodí na návštěvy.  O chodu domácnosti  a skutečném počtu obyvatel  jsme se víc nedozvěděli, tak nezbývá než  věřit, že záměr je dobře promyšlený a i když je zadarmo, nebude po čase také zbytečným luxusem.

Na začátku musím konstatovat, že mi tentokrát velmi sedlo  barevné ladění  výmalby a použití kamenných obkladů. V kombinaci s pěkným dezénem dřeva kuchyňské linky, velmi pěknou policovou stěnou, barvou a formátem podlahy i s tou bílou sedačkou, to má moderní šmrnc a působí to příjemně.  Dokonce mi ani nevadí, že podobné materiálové a barevné kombinace se sypou z kdejakého  časopisu a propagačních materiálů  snad všech zdejších bytových developerů.  Na mně to působí příjemně lidsky a útulně.

Zmatení termiti

Musím, ale opravit matení pojmů, kterého jsme byli svědky v prodejně s obklady.  Termínem Extrudovaná břidlice mně usměvavá Karolina  na chvíli zmátla. [singlepic id=1869 w=420] Přemýšlela jsem, že vizuální dojem klame,  jde o nějaký nový materiál a musela jsem si proto výrobek dohledat. Žádná extrudovaná břidlice ale zřejmě není, extruduje se polystyren nebo kukuřice, břidlice se podle dostupných informací stále jen expanduje .  Oko mně tedy neklamalo,  jde o materiál na podobné obklady běžně používaný  –  aglomerát pískovcového vzhledu , který se vyrábí s použitím portlandských pojiv a té expandované (sypké, lehké a pórovité) břidlice. Na první pohled to na profilu, při poklepu  a potěžkání působí jako sádrový odlitek, vlastnostmi je to ale bližší betonu. Cena cca 1000,-/m2. Materiál je to však odolný neboť je vhodný i pro exteriéry a pro snadnější údržbu se může opatřit speciálním nástřikem.  Prach se na tom ale usazuje rád a tudíž je třeba oprašování zařadit do úklidu o něco častěji.

Semafor dostal červenou

Vraťme se ale k realizovanému řešení pokoje s kuchyní.  Obývací část je dle mého gusta velmi povedená a to včetně nových posuvných dveří. O nábytkové stěně jsme se sice nic nedozvěděli, mlčí i primácké stránky s rozpočtem – je ale více než pravděpodobné, že jde o individuální návrh autorů.  A povedený, v pracovním místě dokonce velmi. Sedací souprava z dílny Gabriele Assman za bezmála 100 tis není sice dostupná pro každého, ale tady je výběr  vzhledem k použité bílé barvě  opodstatněný – je z opravdu velmi kvalitní kůže a tudíž mohou být majitelé bez obav, že by ji hned tak něco poškodilo a byl na ní nějak znát věk či míra používání. Navíc jde o konstrukci s polohovatelnými zádovými opěrkami, což je velmi příjemné a na trhu se zas tolik nevidí. Jenže tady jsem u prvního problému. Draze zaplacenou přednost truhlíci designeři zazdili umístěním dělící skříňky za zády, polohovat je možno jen dvojsedák pod oknem a přitom by to bylo podle mého mnohem více využitelné při pohledu na televizi. [singlepic id=1870 w=420] A následuje další chyba. Rodina žije poslechem nahrávek Suchého se Šlitrem, záznamů ze Semaforu a vážné muziky. Teď budou poslouchat asi v té vystěhované kuchyňce – místo na hifi věž a audioaparaturu tu totiž není. [singlepic id=1871 w=420] Pokud je původní hrací obluda rozebírací, tak by se jí nějaké místo  najít dalo, ale utrpí vizuální dojem policové stěny (dobře, to čert vem), ale není kam postavit repráky. Na zem pod televizi se sice vejde celá, ale kromě toho, že se tím zabije smysl i lehkost  prostoru, tak lovit zvuk někde u kolen? Nešvar zapomínat na audio vybavení interieru je u Primáckých designerů  už skoro na pováženou, předvádějí jej víceméně pokaždé všichni, což mně osobně docela překvapuje. Za prvé většina architektů co znám, je sama hodně muzikální a za druhé asi žiji v nějakých bludných představách, že architekt je kromě jiného i nositelem a propagátorem technických novinek. Ti Primáčtí dobu domácích kin a vymakaných audiosoustav ale nejspíš v poklidu prospinakli.

Na rozdíl od mnohých, já nemám problém s použitým svítidlem, tmavě hnědý, řídký textilní kyblík se mi dokonce líbí. Trochu to sice vypadá, že v prostoru bude stále jen imtimní polotma,  Hitomi však  snese prý i 150W a pak by to snad mělo stačit.  Na druhou stranu je pak ale 150W na blízko pražící do skleněné  desky před televizí  docela  nářez a  bylo by dobré mít vypínač s relátkem.




Za kuchyň kuchni, Marie

Kuchyňská část je zřejmě poplatná tomu, že Karolina sama asi moc nevaří a v kuchyni příliš nepobývá.  Alespoň to tak i vypadalo, když ji Marie ještě v té původní kuchyni učila nepečenou sýrovou roládu. Vymyslet pro paní s několika vnoučaty a  zálibou v pečení, vaření   kuchyň s pracovní deskou ve čtyřech kusech, dva  o šířce 60 cm, dva široké tak maximálně 40cm a celkově menším úložným prostorem než měla původně, je chyba podle mého zásadní, protože to lépe řešit šlo.  Druhý nesmysl  na pováženou, je ten trčící bazmek na pravém vnějším okraji dřezu – neboli dávkovač saponátu. [singlepic id=1872 w=420] Já bych tam na něm něčím visela  tak nejmíň pětkrát denně a  nejspíš  ještě víckrát bych se o něj alespoň praštila do ruky.  Nejnevhodnější umístění si už asi ani nedovedu představit!  Pokud v tomhle místě dřezu něco má smysl, tak je to leda ovladač výpusti, ale ty se dělají buď téměř zapuštěné nebo alespoň nízké a s oblými hranami a to právě proto, aby se o ně nic nezachytávalo, aby nepřekážely.

Další, co mně na kuchyních v tomhle pořadu tradičně irituje, jsou mezery v části horních skříněk. Napřed jsem podezírala kuchyňáře, že mají  problém s moduly, ale dnes jsem si Oresi nastudovala  -a nemají, tedy alespoň ne pro tuto kuchyni, 3 padesátky by to totiž akorát daly (dole je 2×60 +30). A co mě jímá také už téměř tradičně – zásuvky. [singlepic id=1873 w=420] U  Hauptmanů dvojnásobně, protože jejich barva nesedí ani k jednomu odstínu kuchyně,  a z utopeného osazení v kamenném obkladu jsem úplně zhnusená.  Zásuvkové lišty, dokonce třeba s krytkami, k designerům Jak se staví sen také ještě nedošly.  O tom, že se dnes už v lepších kuchyních poměrně běžně dělají zásuvky ve výklopu nebo výsuvných sloupcích neslyšeli nejspíš tuplem.

O umístění varné desky v ostrůvku, či  podobně jako tady pár centimetrů od jídelního stolu, se tu už diskutovalo nejednou a můj postoj k tomu je už nejspíš znám.   Dnes dodám, že už jsem v téhle souvislosti přemýšlela i nad tím, zda by náhodou nebylo lepší mít tam místo vařiče dřez.

Jak už jsem psala, úložný objem nové kuchyně je proti té původní o kus menší i když beru v úvahu, že část porcelánu může být uskladněna ve skříňkách v jídelní části. Kam ale paní zaparkuje potraviny  dost přemýšlím. Mladá, příležitostně vařící  kuchařka by si s snad s jednou šedesátkou  u varné desky a  30 cm košovým kontejnerem u zdi vedle umyvadla vystačila, ale zavedená kuchařka pekařka důchodkyně,  se bude muset nejspíš  rozložit i v té skříňce pod truhlíkem. [singlepic id=1874 w=420] A ta je taky „dobrá“ . Otevírání dvířek bez úchytek do úzkého průchodu kolem linky a stolu není zrovna šťastný nápad. Mnohem lepší by byly šoupačky.  Instalaci vlastního truhlíku pro Crassuly (tlustice) jsme neviděli, lze jen doufat, že je uvnitř přesně padnoucí plastový/plechový kontejner, obložený zvenčí ještě geotextílií, pro plnou eliminaci vlivu srážené vlhkosti.

UFO z Dallasu

No a na závěr mi zbylo vesmírné těleso pod stropem.  Snížený podhled by mi nevadil, možná by mi nevadila ani ta elipsa, i když z některých fotografií je patrné, že vyříznout přesnou elipsu se místy tak úplně nepovedlo a jsou vidět  růžky a hraničky.  Ale pořád ještě nechci uvěřit, že je to nahoře v celé ploše otevřené.  Jako lapač mezihvězdného prachu pro následné vědecké analýzy je to dokonalé.  Pro osobu se sklony k pořádku a čistotě je dlouhodobé soužití s tímhle UFO talířem dálnice D1 do Bohnic. [singlepic id=1875 w=420] Kromě funkce zásobárny prachu a množárny pavouků  je to také poněkud vizuálně nebytové a mohutné  a to navzdory tomu, že architektonickým záměrem měla být dynamika a odlehčení. Takové baldachýnky já mám  spojené s hotelovou recepcí anebo s nočním barem.  V pohledu od televize mám dokonce dojem  že kuchyň je v mechu a kapradí pod bedlou.  Ve spojení  s koženým sedacím nábytkem, uspořádáním jídelny a tím skříňkovým truhlíkem, to ale nejvíc připomíná interiér německých hotýlků z konce osmdesátých let a celý ten jinak pěkný interier to posílá do kategorie českého Dallasu já-na-to-mám.

Hodnoty, známky a dohady

Hauptmanovi proměnou získali docela nemalé trvalé hodnoty. Obklad stěn umělým kamenem není zrovna laciná záležitost a interier to zbavuje panelákového dojmu. Dlouhodobá hodnota je i v té sedací soupravě a pokud Quick-step v materiálech nekecá, tak na pochvalu na tomhle poli je i podlaha.

Kdyby to UFO v Ďáblicích nepřistálo, tak bych dávala za dvě a zmínila k tomu tak leda ještě podivení proč zelené sklo v kuchyni avšak šedivá v záclonách. S bedlou nejedlou to vidím tak na tři a za zmršenou kuchyň  beru kytičku.  Bodlo dávkovače jde sice zdánlivě za Oresi, ale pánem všeho je přece architekt.

V tomhle dílu mně také překvapilo výrazné překročení  z dřívějška známého cenového limitu. Protože jsem samozřejmě četla už páteční rekap iDnesu, tak jsem čekala v závěru pořadu nějaké vysvětlení. Ale nic o finanční spoluúčasti majitelů nezaznělo, naopak Pavel Cejnar zdůraznil, že je to samozřejmě pro Hauptmanovi všecko všecičko zadarmiko. Že by úlitba za elipsoidní klobouček ?  Nechci aby to vypadalo, že Hauptmanovým  ty vysoké náklady nepřeji, jen dumám o klíči, podle kterého se finanční limity určují. Proč tady se může prohýřit 400 tisíc a jinde se šetří  až přespříliš.  Je limit posunut podobně jako v pořadu Prostřeno ?  Může být, ale to nám snad někdo měl sdělit, ne ? A také by bylo fajn, kdyby už konečně divákům pořádně vysvětlili, jak je to s přípravou a jak s tím realizačním časem. Jde přece pořád v principu o Reality show a divák by měl předem znát základní pravidla.

Na závěr už jen trošku kousavou poznámku o dárku – překvapení.  Věřím, že se Hauptmanovi  s Jiřím Suchým rádi osobně potkali, ale na obrazovce jeho návštěva působila poněkud rozpačitě.  Cestou před domem se tvářil pěkně otráveně a okamžik kdy vstoupil a poněkud nechápavě vyhlížel,  kdo že je v nastoupeném davu  vlastně tím obdarovaným, byl hoden úchichtu.  U společného focení jsem pak trochu přemýšlela  o třech cvičených opicích.  Za mě škoda a devalvace.

A to je ode mne pro dnešek vše. Doufám, že jste mi při předlouhém čekání na rekap příliš nespílali, omlouvám se, ale občas i já musím spát a s některými mými pracemi to jde jen jednou za tři čtyři dny – jsem prohnilá větev a už tolik nevládzem ;-)



okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 38
1
Sima
Reagovat

Zase ten kuchyňský ostrůvek se sporákem hned vedle kuchyňského stolu… A digestoř předpokládám jen na cirkulaci, ve stropě asi odtah čekat nelze. Kuchyňská linka nemá prakticky žádnou pracovní plochu, takže nevím, kde bude paní připravovat ty své lahůdky. Zřejmě na kuchyňském stole. Líbí se mi ten pracovní kout (a v policích jsou knihy!! :-) ) i použité barvy v celém prostoru, ale nejsem si jistá, jak moc je vhodný bílý sedací nábytek v pokoji, kde řádí vnoučata. Inu, věřím, že paní si jej brzy potáhne nějakým „pěkným“ a praktickým potahem ;-)

Reagovat

Mají 3+1 a vnoučata nemají kde přespávat :-(
Pokud nebydlí v přízemí, tak lituji jejich sousedy, mít v obýváku nad hlavou odpady z kuchyně, poslouchat myčku, a děsit se, kdy kvalitní práce rychlopřestavby nedejbože praskne a vytopí mě, to musí být radost. (Znám to, dvě patra nad námi si nacpali do šatny koupelnu)

Můj favorit po prvním mrknutí je stojací lampa – kbelík, fuj, to je hnus velebnosti! Mega ,,truhlík“ se Zamioculcasy za sedačkou ve mě evokuje pocit nákupního centra.

okkvp, těším se na tvé přísné a bystrozraké oko :-))

3
okkvp
Reagovat

já vidím hotelový interier, chyby tam samozřejmě vidím, ale nemůžu ríct, že by se mi to vyloženě nelíbilo.

Po odvysílání přidám do článku anketu (aby se neřeklo, že hlasujeme dřív než pořad proběhne).

Rekap dám dohromady nevím kdy – mocně tu na mě kývá rebarbora a nepřesazené truhlíky + v pondělí nad ránem mám velmi napnutý pracovní termín, tož prosím o shovívavost

4
koc
Reagovat

chapu ze ten obloucek na kuch. koutem ho opticky oddelit .. stejne se mi to nelibi :( .. navic je to plne bodovek coz to dela jeste nechutnejsi :(
divne misto pro lampu :( .. ona sama je jeste divnejsi :(
co se mi opravdu libi – pracovni koutek .. i kdyz bych si ho predstavoval vetsi :( .. nu coz ..

5
okkvp
Reagovat

každý jsme jiný – mě se právě kbelík na drátu líbí a dokonce hodně :-)

6
koc
Reagovat

5 – ty jsi divna :) .. svitila by jsi si kbelikem .. no panii ;-) .. ale je hekze jak dokazali do jedne msitnosti narvat .. kuchyn, obyvak, pracovnu, jidlenu a cteci koutek s kbelikem :) .. mozna je ten podhledovy oblouk spousteci a je tam schovana loznice a v kuch .lince je ukryta vana .. uz bych veril uplne vsemu

7
okkvp
Reagovat

6 – tak, že jsem divná by už mohlo být dost jasné z předešlých dílů a nejen téhle RS :-))))
obloukové lampy snáším poměrně málo – tahle má tedy blbě vyřešený el drát (že nejde vnitřkem konstrukce), ale v téhle dost „postavené“ pozici a se schovanou nohou se mi zdá dost dobrá – většinou mi přijdou jak ufo na udici a přijde mi, že i velké části interierů nesedí. Většina má nohu velmi dlouhou, velmi tenkou a velmi ohnutou. Tady podle fotek opravdu libí, ale je otázka jak to bude vidět v tv z jiných pohledů (pokud budou).

8
Misha
Reagovat

Ten oválný podhled nad kuchyní je neuzavřený, nebo se mi to jen zdá? Evokuje mi to prach a pavouky … jinak je mi styl toho pokoje dost blízký, jen je tam málo místa na knihy … a ty strukturované obklady v kuchyni – jak se to čistí?

9
okkvp
Reagovat

8 Misha – extrudovanou břidlici doma nemám, ale prý se to dá nějak speciálně ošetřit, já mám vedle sporáku zelenou přírodní štípanou břidlici (naolejovanou) a ta se čistí docela dobře, rozhodně lépe než lakovaný plech a nebo takové ty jako lamino krycí desky do kterých se kuchyňské cákance zažírají. Navíc na ní není kuchyňská špína zdaleka tolik vidět. Strop si doufám lépe a podrobněji prohlédnu v tv, z fotek to jako prachviště a pavoučí ráj vypadá.

10
koc
Reagovat

bych jim za ty parkety utrhl ruce :( .. chapu ze na to neni cas ale takova skoda :( ..

11
koc
Reagovat

tak se mi zda ze v poradu jsou dve stalice .. sadros a vytrhani parket :( .. jezismarja .. je mi z toho smutno

12
Misha
Reagovat

Tak to teď sleduju …
1. Čím dál tím víc mi leze na mozek ten magor s megafonem … ikdyby ty proměny stály za to, tak kvůli němu bych do toho nešla.
2. Návštěva Suchého ve stylu „předej knihu, podepiš se, vyfoť a jdi“ … to mu ti sympatičtí Hauptmanovi nenabídli ani kafe s bábovkou???
3. Parkety … přebrousit, zatmelit, přelakovat a není co řešit. Že není čas … nám to vzalo jen 2 dny (než uschnul lak) – je to pro produkci tak strašný problém?
4. Kamenný obklad je pěkný, pokud je i snadno čistitelný, tak fajn. Ale ta stěna za dřezem … vypadá stejná, jako ta v obývací části … je též nějak ošetřená, aby byla odolná vůči vodě a mastnotě?
5. Vůči pultíku se sporákem mám už asi vypěstovanou nějakou averzi, čičo – ono nestačí mít poprskané obkladačky, je třeba, aby sem tam prsklo aj na ubrus, židličky, případně nějakého hosta … a kampak to poteče, když třebas vzkypí polévka, nebo se takové věci dějou jen mě?
6. Ještě jednou sporák – trochu místa vlevo, trochu vpravo … dtto u dřezu – kde je nějaká pořádná souvislá větší plocha? Jo aha, na jídelním stole … mám dojem, že na otvírání těch spodních skříněk je též docela málo prostoru, digestoř tentokrát žádná dvířka neblokuje – je to plus nebo normální stav?
7. Líbí se mi pouzdrové dveře.
8. Bílá kožená sedačka do bytu plného vnoučátek? Jestlipak jsou vnoučátka výtvarně nadaná – takové krásné bílé plochy jsou lákavé… a ten skleněný stůl, kolik toho asi vydrží?
9. A podhled je opravdu lapačem prachu a pavouků.
10. Osvětlení obývací části je skutečně řešeno jen tím kbelíkem?

Kurňa já su rejpal … ale tak na první pohled se mi to líbí víc, jak ta minulá dílka, na druhý to má stále ještě mouchy, které by se zkušeným designérům stávat neměly – takže u mě za dobráka.

13
sigi
Reagovat

„ovál ve tvaru podhledu“ nebo tak nějak se to jmenovalo… ?
nahoulané jak někde v 1+kk, chyběla mi tam ještě rozkládací postel a domácí tělomrskna

14
okkvp
Reagovat

uf, po oddělání pracovním termínem a následnými dodělávkami oddělala a jsem se konečně dodělala a můžu i reagovat na nové příspěvky i když je lecos zmíněno v rekapu.

Misho, tyhle parkety by se musely celé přeložit, tady by tmelení nepomohlo, škvíry téměř všude, na některých místech hodně zívací a navíc ty parkety ani nebudou příliš kvalitní – v detailech je vidět nekvalitní dřevo, však jsou taky z té pro parkety nejblbější doby. Navíc parkety pod linkou je opravdu nesmysl. A nastavovat něčím jiným by za prvé dělalo problémy a za druhé by to v té dispozici ani nebylo hezké a prostor by to ještě víc tříštilo.
O ošetření obkladu uzavíracím nástřikem mluvil pán v obchodě, ale zda je udělán už nijak zmíněno nebylo, z kamery a fotek to nepoznám, v rozpisu materiálů obklad vůbec nemají uveden.
Ohledně údržby bílé kůže já budu za semetriku – vnoučata se snad dají pohlídat i vychovat aby fixami po bytě nemalovala. Uznávám že se to nejspíš občas upatlá od nějaké čokolády atp, ale tohle je kůže „kůžová“, nejtenčí dodávají 0,9mm, tahle vypadá na víc. Několik podobných důvěrně znám, jednu dokonce bílou a lehce jakoby porézní. Nijaký problém ani se žvýkačkou, kafem i červeným vínem. Na druhé béžové bydlí už několik let smečka velikých psů a kůže je též pořád víceméně stejná. Navíc je otázka jak stará vnoučata jsou – ono jim klidně může být dvacet.

15
RenataE
Reagovat

Souhlasím, že na první pohled je atmosféra příjemná, i mně se barevnost líbí. Ale ty jednotlivé hnidy, ty mi to posunuly až ke trojce-čtyřce. K zevrubnému rozboru okkvp ještě dodám třeba absenci madla u dveří. Ačkoliv dveře pravděpodobně budou většinou otevřené, dost tam chybí. Výplň dveří vypadá na lexan nebo něco podobného, což mi k tomu relativně vyššímu standardu moc nesedí. Ale je možné, že mě pouze klame zrak.
Zavěšené kuchyňské skříňky jsou pravděpodobně v kolizi s oknem, ale to byla původní stěna také, takže paní je zvyklá. Co do těch skříněk ovšem přijde, to mi není jasné, protože mají velmi obtížný přístup. Možná porcelán, co se vytáhne jen na Vánoce.
Odtah digestoře do šachty jsem nepostřehla (z toho jednoho shlédnutí to nebylo jasné), ale i tak bych si o účinnosti dovolila pochybovat.
Další problém vidím v počtu míst u jídelního stolu. V původním stavu vidíme jídelní židličku pro batole. Pokud se mluví o větším počtu vnoučat, tak ta jistě mají i rodiče, a když by se tedy všichni (nejméně 6 osob) sešli u nedělního oběda, kam se posadí? I kdyby jídelní stůl byl rozkládací, jakože není, tak by to stejně prostorově nevyšlo.
Kuchyň dál nebudu moc komentovat, skoro všechno napsala okkvp. Přiznávám, že tzv. kuchyňské kouty v obýváku nesnáším, ale přesto ještě jednu hnidu obecnou přidám. Kam si ty kuchařky mají věšet utěrky a chňapky?
Živě si představuju, že se trochu vzrostlé vnouče nebo zeť na sedačce opře a zezadu ho začne pošťuchovat rostlina :) Co se s tím truhlíkem stane? Já být to vnouče, tak navrhnu rostliny vyrvat a truhlík použít jako zásobník buráků nebo chipsů.
A pro okkvp: ano, ta původní kuchyňská linka byla Asta.

16
koc
Reagovat

diky za rekap :) .. po precteni tvych rekapu mam vzdy takovy nejasny kousavy pocit ze bych se mel o stavbnicine neco malo doucit abych nebyl nekdy za trotla ;-) .. nu coz nikdo neni dokonaly .. snad to dalsi vezmes po teto poznamce v uvahu
no dal sem za tri ..
nesouhlasim s tebou ze bylo nutno parkety vytrhat .. jasne ze se do kuchyne moc nehodi ale zase jsi uznala ze to neni kuchyn na nejake vetsi vareni a jednohubkama k Tv to snad tolik nezasvini (a co je luxusnejsi nez podlaha ze dreva? mozna podlaha ze drahych kovu) .. seschlost parket by nevadila .. nezapomen ze tema sadrosema zmensili mistnost o hezkejch par cisel (mohla by jsi mi vystvetlit jak to s tim sadrokartonem je? jsou jen lenosi a nebo to ma nejaky skryty vyznam?) a tak kdyby byl cas a chut tak to preskladaj a treba by to vyslo tiptop .. z jakeho jsou parkety matrose si z obrazovky netroufnu odhadnout a je mozne ze staly za starou backoru uz pri pokladce ale pokud byly z tvrdeho kvalitniho dreva tak se mi to zda jako velka skoda i kdyz je mi jasne ze do kuchyne jsou neprakticke ..
az po shlednuti fotek od tebe sem si uvedomil ze kuchyn se dala uplne jinak slozit a ten pultik s plotnou supnout ke stene .. nu nic ja zatim postavil pouze chlivek pro prasata a ovce a tak nemam co rejt :)

17
okkvp
Reagovat

15 – díky za doplnění :-)
Ohledně skříněk a okna – máš pravdu, to jsem přehlédla. V kolizi jsou teď podstatně víc než byla nábytková stěna – ta byla o dobrých 40 cm kratší. (dle fotek na iDnesu)
Madlo dveří by mi osobně asi nechybělo – zatím mi přišlo, že většina takových dveří jezdí velmi snadno a tudíž stačí i dobrá mušlová zádlabka. Viděla jsem i podobné kování, které mělo výklopné „pérko“.
Na digestoř jsem k whirpoolům podívala až teď – jj, výkonově opět imho podceněno – do komína 205/291/420 m3/hod. Tady by díky dlouhému vedení na plocho by měl být v koupelně ještě asi pro jistotu jeden motor.
Společný rodinný oběd jen na etapy. Asi by nepomohlo ani kdyby měl stůl obyč nohy – pátý by měl nejspíš problém židli odsunout – k oknu je zatraceně blízko i bez něj.
Truhlík je strašnej, Crassuly nejblíž dveřím stejně moc neporostou
Tady si paní může věšet utěrku přece na ten dávkovač :-))) A jinde – asi budeš taky starší „zavostalý“ ročník : na co utěrku, dyť mají myčku ! :-D
navíc mi teď došlo, proč jsem se nemohla dopočítat toho kam co dát – já zapomněla počítat právě tu myčku (aneb kdo by se namáhal s jejím vyklízením, že? )

18
okkvp
Reagovat

koci – já taky nejsem stavař a odborného vysvětlení se ode mne nedočkáš – imho sádrokarton je výhodný, neboť „suché“ zdění a hlavně je to dost velká rovná plocha ;-)
Pod ten obklad technologicky patří (dle návodů), moc podrobně jsem to v záznamu nezkoumala, ale vypadalo to, že tady vynechali obvyklou konstrukci a plácli to na zdi buď úplně na přímo nebo jen na ten nejtenčí možný profil.
Další důvod pro sádrokarton je nejspíš ten, že dnešní český zedník prošel alespoň nějakým švindlkurzem na jeho použití, ovšem při práci tradiční vypadá, že by si mohl i fyzicky ublížit, navíc samozřejmě neví, jak si s opravou prasklin správně poradit. A samozřejmě je sádrokarton rychlejší.
Ad parkety – tyhle byly jen na skládku – při pokládce se totiž nejspíš nemohli do poslední vteřiny rozhodnout, zda by nebylo jednodušší na podkladový beton lípnout jen lino a pro jistotu to tím lepidlem natřeli.
Parketa aby dobře vypadala a vydržela, potřebuje docela hodně dost namáhavé údržby. Staré parkety jsou krásné především díky tomu, že je naše maminky/babičky a prababičky pravidelně a důkladně v potu tváře a na kolenou drátkovaly, pastovaly a leštily a hlavně chránily před jakýmkoliv stykem s vodou. Dnes jsou tedy už docela dobré nátěry a impregnace, ale pořád je to dost nové a je otázka, jak taková parketa bude vypadat za 30 let.

19
koc
Reagovat

18 – sadrokarton dali na obe steny mistnosti .. nelepi to pri na zed

20
Misha
Reagovat

Rekap opět skvělý :o) … při tom jednom shlédnutí v TV člověk nestihne pojmout všechno, takže s tvými poznatky (a teď i Renatinými) ten pořad dostává další rozměr.

S parketama máš asi pravdu, mě jen napadlo, že mohli do kuchyňského koutku frknout dlaždice a ve zbytku pokoje parkety zrenovovat a ponechat … ikdyž jsem si fakt nevšimla, v jakém byly stavu.

Ta bílá sedačka … je fakt, že s přibývajícími neteřemi a synovci v batolecím věku a s představou blížícího se babičkovství jsem o kvalitní kožené sedačce uvažovala též, páč je na údržbu jednodušší, jak běžná čalouněná … ale s tou bílou barvou si právě jistá nejsem. Ty fixky byly spíš nadsázka (ikdyž občas se může zadařit i nechtíc), ale nejsem si jistá právě tím vínem, kečupem, kafem a dalšími radůstkami (červené rychlé špunty jsou záludné, tam to bude asi podpořeno těmi umělými barvivy) … je jasné, že na jídlo slouží jídelní část, ale když se sejde početná rodina, tak se sedí a konzumuje, kde se dá … ale jestli je údržba bílé kůže bezproblémová tak, jak píšeš, tak je to jen dobře.

21
okkvp
Reagovat

Pověsila jsem na web ještě pár dodatečných obrázků, tak si můžete klikat
– tož stav parket – 1; 2, 3
– digestoř napojení
– stav zdi za nábytkovou stěnou mně osobně přímo šokoval – vypadala takhle

22
okkvp
Reagovat

19 – to vím, ale nevšimla jsem si, na jakou přesně konstrukci ten sádrokarton přimontovali – jde o hloubku nosného profilu, dosud to většinou dávali na vodící (kotvící) profily tlouštky 50 nebo 75 mm, ale jsou i speciální profily pro potřeby takové konstrukce jako u Hauptmanů a ty jsou tlusté jen 1,5 cm (plus 1cm vlastní deska + cca 4 cm je tlustý ten obklad) – montují se nikoliv na podlahu ale přímo na zeď/strop podobně jako latě pod palubky.

23
koc
Reagovat

21- toho sis nevsimla.. vypadalo to jako kdyz se tesne po kolaudaci nastehovali a ani ji nentreli a hnedka tam dali nabytek kterej vydrzel do nataceni

24
koc
Reagovat

22 – urcite jde o ten hlubsi profil .. alespon to tak vypadalo

25
okkvp
Reagovat

21 – jsem si právě v tv hned všimla a dokonce jsem si zapsala čas abych to v záznamu hbitěji našla :-) Postup toho jak se to stalo mi trknul, ale takhle by zeď neměla po 36 letech vypadat ani bez výmalby – to je zprasený štuk už od začátku – ona to taky byla svépomocná výstavba a to se občas děly věci, navíc v té době už i zedníci byli často „fachmani“ jen co je pravda. Mám osobní žážitky z té doby – nám doma v baráku zedníci štukovali řídkým betonem kolem dveří by se dodnes dala úspěšně strouhat zelenina (velikostí pískové frakce si taky hlavu moc nelámali).

26
okkvp
Reagovat

22 koci – ne že by na tom nějak záleželo, ale zajímalo mě to, tak jsem si to dala ještě jednou a hodně zpomaleně, protože je vidět z 90% jen v těch zrychlených sekvencích. Určitě jsou ty normální široké profily (7,5) zhruba metr a kousek vedle dveří směrem do kuchyně – tam byl původně výklenek a tahle konstrukce plní částečně i nosnou funkci pro podhled. Dál do rohu kuchyně sádroš není vůbec, stěna s kamením (v kuchyni) je na úzkém profilu , zbytek co je jen vymalba je na pětce. Protější stěna je víceméně také tak – tzn kamení je na tom úzkém profilu (tady vzhledově jasně UD profil čiliže 2,8 cm), sekce za nábytkem na pětce. Ten obklad je tenčí, než jsem myslela a tudíž to pak vyjde zarovnané v rovině.

27
koc
Reagovat

26 – sakrys .. na tebe si musim dat pozor az se potkame .. pac mas ostrizi zrak a z 20 metru mi najdes chlup v noce ;-)

28
okkvp
Reagovat

OT – otrlým masochistům doporučuji dva článečky o interierech na iDnesu :
Založení rodiny musí počkat. Rekonstrukce obývací kuchyně je přednější
Postavili si bungalov plný skla. Velká okna mají místo obrazů
Teď už nad Ďáblickým UFO nadšeně slintám

29
koc
Reagovat

28 – to prvni evokuje 60 leta .. byla a nebo nebyl to zamer ? :)

30
koc
Reagovat

ja tedy nevim .. ale to druhe mi pripomina bud laborator a nebo koupelnu ktrea se vymkla z rukou a prorostla do celeho domu

31
RenataE
Reagovat

28,29 – to první je dílo neblaze proslulé Kateřiny Mlejnkové, čtenáři přezdívané Kachna. Asi tak před týdnem byl na iDnes v téhle pravidelné rubrice návrh jiného návrháře, čtenáři jásali, že se Kachny snad již zbavili (vypadalo to, že se stěhuje na Novinky), ale bohužel :)))

32
RenataE
Reagovat

30 – mrkni se na web majitelky pletadesign.cz/, evidentně si místo domu pořídila pitevnu, aby vyrovnala svou šílenou tvorbu.

33
okkvp
Reagovat

31/32
To víš, že jsem si na háčkované plavečky odskočila hned jak mi padl zrak na třetí foto :-)))
A Kachna – tohle je ale snad vůbec nejlepší (nejveselejší) návrh za celou dobu co ji sleduju – dokud tam nebyly Jak se staví sny, tak jsem nemohla dočkat rána, já grotesky ráda :-))))

34
RenataE
Reagovat

33 – máš recht, tohle je opravdu velmi vydařený kousek :)

35
okkvp
Reagovat

29 – u té kachny doporučuji se nenechat zaskočit ohromením z kvality vizualizací (a především dokonalé ilustrace prostoru po skrytí v pohledu překážejících zdí ) a důkladně si prohlédnout především dokonale fikaný návrh řešení kuchyňské linky ;-)

(mám dojem, že s výměnou kreslícího programu začala hulit něco mnohem výživnějšího než před tím)

36
Misha
Reagovat

35 – Též se vidíš, jak se hrneš ke sporáku s hrncem vody a zakopáváš o překážející židličku?

Ten barák módní návrhářsky se mi docela líbí. Naše firma kdysi spolupracovala na něčem podobném v Berouně … tedy né, že bych v tom chtěla bydlet, já su přece jen tradičněji založená, ale na druhé straně to tam bylo praktické na úklid a údržbu, vcelku příjemné a dotažené do detailů.

37
Jirka
Reagovat

někde se zmiňujete o iDnes. Jsou tam k této poměně nějaké jiné komntáře a nebo jiné fotky.?
Dík za info, řeším něco podobného.

38
okkvp
Reagovat

37 – Na iDnes v rubrice bydlení k této proměně je celý článek a fotogalerie, kde jsou fotky větší než tady a některé jiné. V Diskuzi pod článkem mnoho komentářů – zda přínosných k podobnému řešení mohu těžko posoudit. Článek z 20.5.2011 se jmenuje „je to bomba, jásali …“

Přidat komentář