Panáček v reality show

Výměna manželek: Marcela a Zuzana (24. 4.)

24. Duben 2006 | napsal(a): | reality show: Výměna manželek

Výměna manželek Osmadvacetiletá Zuzana, žijící s manželem a dvěma syny na pražském Jižním městě, si na deset dní vyměnila domácnost se sedmatřicetiletou Marcelou. Marcela s manželem vychovávají své čtyři děti v severomoravské vesnici Nýdek k víře v Boha, hlásí se k učení církve Adventistů sedmého dne.
Ani jedna z žen to v novém působišti neměla snadné. „Čau krávo, čau bejku!“ vítala se Zuzana v Nýdeku s dalšími členy domácnosti, zatímco jí Marcela v Praze vymetala drobky z gauče.

Bezprostřední uvolněná učitelka Zuzana se řízením štábu dostala do rodiny, která věří v Boha a snaží se dodržovat přikázání. Zuzana vstoupila do jejich domu se smíchem a dobrou náladou, která ji téměř neopouštěla. Smála se při loučení v Praze, smála se při cestě závějemi na vesnici, smála se asi nejvíc při čtení manuálu a její trefné a necenzurované poznámky bavily i mě.

Do všeho po hlavě

Trochu mě zarazilo rozdělení v její nové rodině. Vypadalo to, že nejdůležitějším členem domácnosti je mentorující otec, ačkoliv za nitky patrně tahá jeho žena. Zřejmě i adventisté sedmého dne dbají přikázání „Cti otce svého a matku svou“, jinak si až nedětsky mlčenlivé chování sedících a poslouchajících dětí nedokážu vysvětlit. Příkladnou ukázkou byl moment, kdy otec předčítal a seznamoval Zuzanu s jejich vírou, zatímco nejmladší dítě vedle něj se zakloněnou hlavou spalo, další alespoň zívalo na celé kolo.

Zuzana to v téhle rodině neměla lehké, ovšem její energie a vůle se se vším poprat a do řešení problémů či nezvyklých situací se pouštět po hlavě, byla až nakažlivá a motivující. Děvče z Prahy se naučilo dojit krávu, čistit podestýlku, vylezlo na střechu odházet sníh, vyrobilo poprvé v životě kostku másla. Ano, její slova o „agroturistice“ byla na místě :)

Sžívání se v Praze

I Marcela v Praze překonávala sama sebe. Podle plánku našla školku mezi naprosto stejnými paneláky, neztratila se v Metru (ovšem to se jí zas málem podařilo přímo v domě, ve kterém rodina bydlela), vařila, uklízela, starala se o děti.
Při prostřizích z pražské domácnosti, kde Marcela lamentovala nad nepořádkem a zanedbaností, jsem se ovšem nejvíc těšila na jejího nového manžela. Moc toho nenamluvil, ovšem co slovo, to perla. Sarkastické, ale vtipné poznámky, pronášené s vážnou tváří, přesně zapadaly do situací. Tenhle chlap, ačkoliv se zprvu jeví jako „ten černý vzadu“, si dokáže zjednat pozornost, ale přitom je milý a laskavý.

Mimochodem, jak na vás zapůsobila scénka, kde Marcela s dětmi jedla pohár?
Kamera zabírá mladšího synka, batole, které u stolečku pláče. Do toho Marcela pronáší chápavým hlasem: „Pláče, protože je mu líto těch dětí, co nemají co jíst.“
Myslím, že tohle by si od ní mohl nějaký režisér vypůjčit :)

Co s tou vírou je?

Pokusím se následující řádky zformulovat tak, abych se nedotkla případných věřících čtenářů, nejsem si však jistá výsledkem.
Víra sama o sobě je výborná. Člověk něčemu věřit musí, jedni se modlí k Bohu, jiní k Alláhovi, další k penězům, někteří zas věří jen sami sobě a svým činům. Církví je tolik, že zmatený bloudící člověk si snadno vybere tu, která je mu blízká, která jej něčím osloví.

Manželé z Nýdku si zvolili Adventisty sedmého dne. Scházejí se ve Sboru, zpívají, povídají si. Zuzanu zprvu nadchla rodinná soudržnost, o níž předpokládala, že je výsledkem víry. Ráda se zapojila do sobotního dění, kdy adventisté slaví, s rodinou zpívala náboženské písně, tančila. Jak sama říká, chtěla to poznat. Proto taky vlastně ani po prvních pěti dnech nenavrhla žádné převratné změny, žila spolu s rodinou jako doposud.

V Praze nějaké návrhy padly. Ten pro Marcelu asi nejdůležitější, tedy společné modlení s dětmi či společnou návštěvu Sboru, ovšem manžel rázně zamítnul. Zprvu úsměvná debata ve smyslu „Pojď taky-Nepůjdu-Pojď-Nepůjdu“ však po chvíli úsměvnou být přestala. Marcela dodala větě „Nikoho k ničemu nenutím!“ opravdu nový rozměr.
Ona sama však ve svých aktivitách nijak omezena nebyla, manžel přistoupil dokonce i na její návrh odvézt děti k babičce a doprovodit Marcelu na procházce po pražských památkách.

Nepožádáš ženy bližního svého

Marcelin přeháněný údiv a jasně deklarované opovržení nad lahví alkoholu v pražské ledničce nám mohly už na začátku naznačit, jaký vztah k podobným „berličkám“ v Nýdeku mají.
Jedinou věcí, na které totiž Zuzana při „svých“ pěti dnech trvala, bylo víno. Víno, z něhož by si mohla nalít pohárek. Jen mi uniká, proč si je nekoupila sama a do jeho zakoupení opravdu nutila manžela, to byl tlak celkem zbytečný a nepříjemný.

Ten podlehl a opravdu jí koupil láhev, vlastně dvě. Hezky zabalené, ona si je v domě jen musela najít a otevřít. A nalít. A vypít.

Ovšem zde, jak se ukázalo, vznikl problém. I přes manželovo ostentativní popíjení džusu jsme se totiž později z vyprávění Zuzany dozvěděli, jak zpočátku příjemný a pohodový večer pokračoval. Manžel se napřed na víno začal vyptávat, později ochutnal a nakonec vypil půl lahve, jak se Zuzana, ještě mírně znechucená, svěřila na kameru. Zatáhl přitom závěsy, aby jej neviděl nikdo z věřících sousedů a začal ji hladit po vlasech.

Další si můžeme jen domýšlet. Buď to tím hlazením po vlasech skončilo nebo ji obtěžoval víc a jí se to nechtělo rozmazávat před kamerami, jisté je, že Zuzana vypadala naprosto znechuceně a manžel pokorně a vyplašeně. Taky jste napjatě čekali, co nám ukáže závěrečné

Z očí do očí?

Marcelino infantilní žvatlaní do Pavlova kabátu v konfrontaci s pevným objetím Zuzany a manžela už mohlo napovědět mnohé, zbytek si zrežírovaly ženy samy. Marcela spustila litanii o neuklizené domácnosti, špíně a zanedbaných dětech, sympatický manžel Zuzany uznal, že o ty pečovala Marcela opravdu skvěle a že by si z ní mohli vzít příklad a s dětmi si víc hrát. Toto bohužel nemůžeme srovnat s dětmi Marcelinými, nevíme, jak se Marcela věnuje vlastním dětem, protože jim v pořadu vůbec nebylo dáno slovo.

U rekapitulace to hezky jiskřilo, protože Pavel seděl jak na trní (snad se i upřímně modlil), ženy do sebe jemně šily a manžel Zuzany jen zíral. Když vyšel najevo Pavlův „hřích“, Marcela kategoricky prohlásila, že Zuzaně nevěří. Uvěřila až když jí to i její muž potvrdil, ovšem pasáž o obtěžování si z hlavy vyhodila úplně. Hezké bylo pozorování manžela Zuzany, v němž to jen vřelo a já čekala, kdy se po Pavlovi vrhne. „Bil tě? Uhodil tě?“ rozzuřeně vyjel tak, že ho museli všichni přítomní klidnit ;)

Mimochodem, obdivuji řidiče televizního vozu, který měl za úkol dopravit domů Marcelu s Pavlem. Při „tygrovi a štěňátku“ by šly slabší nátury nejspíš do smyku.

Výměna manželek

Diskuze k článku

Počet komentářů: 184
1
Jirkazz
Reagovat

Tak nevím – na Blesku nějaký insider už dopředu psal, že Zuzana musela před znásilněním utéct do vesnice, kde spal štáb, ale v záznamu byla řeč o tom, že měl Pavel intimní řeči, zatáhl závěsy a pohladil jí po vlasech. Sama řekla, že to bylo bez agrese či násilí.
Trochu mě v tomhle Zuzana zklamala, pořád se tvářila jako městská pohodářka, odhalený pupíček, pak vysloveně vnutila Pavlovi víno, přesto že ten ho výslovně v domě nechtěl. Není zvyklý pít, takže se holt opije po 2 sklenkách, to je přece přirozené. A že když má chlap co žije v díře zakopané v horách s vykynutou ženuškou po ruce pěkné hubeňounké masíčko a trochu vína v hlavě, tak to na ní zkusí, to přece není nic tragického, naopak to přece je úplně normální a lidské. Že je člověk věřící neznamená, že je robot. Ona řekla ne a tím to skončilo. Druhý den donesl kytku( tím by to rozumná ženská měla vyřešený. Jak nemám flanďáky rád, tohle není fér. Že člověk preferuje víru a spirituální život neznamená, že si nemůže dát panáka a vyjet po blondýnce. Zrovna tak my co raději panáka a amateri.cz než společnou modlitbu snad máme právo občas filozofovat o transcendentnu, chce to trochu tolerance, prostě je o prioritách, né absolutnu.

2
Motlik
Reagovat

Přesně tak právě v tom víně se ukázal ten démon :-)

3
K2O
Reagovat

Jirkazz – co to kecáš za voloviny, komu to víno nutila??? Nejdřív měl hubu plnou keců, jaký že je to abstinent, a pak si sám o to víno řekl. Kdyby byl tak zásadový jak říkal, tak jí to víno nalije a pokud by měl choutky, tak odejde spát. Je to pokrytec a slaboch a za svou víru se schovává. Stejně tak jeho manželka, která ho za tento čin ještě pochválila, jakože se nic nestalo. Fakt humus, udělali ostudu věřícím, oba dva.

4
Alena
Reagovat

Pokud jsem dobře sledovala, Zuzanin manžel také nezákázal Marceli, aby se sama modlila (klidně i nahlas, nikoliv potichu, jak chtěla ona), jen odmítl, aby do svých obřadů zatahovala jeho a děti. Kdyby byl stejně zásadový i Marcelin manžel, určitě by zůstal u svého džusu a nepil Zuzanino víno, ona přece nikoho nenutila pít s ní, proto nevím, proč by měl nepřipouštět přítomnost alkoholu v domě. Co se dělo pak, tomu se není co divit, nejhorší je, když se opije abstinent….

5
Jirkazz
Reagovat

K2O: to není pravda, Pavel několikrát odmítl přítomnost alkoholu v domě! Podobně jako jako manžel Zuzany odmítl náboženské vsuvky ve svém domě. Mimochodem mě to překvapilo, já myslel že podle pravidel soutěže těch 5 dní skutečně velí ženská. Pavel nakonec naléhání Zuzany vyhověl a ustoupil jí. Pro dobrotu na žebrotu…

6
NevaEva
Reagovat

Pro Jirkazz říká : Píšeš dle mého názoru nesmysly. Jestliže jsem věřící, pak jsem se dobrovolně rozhodl dodržovat zásady a pravidla, která mi moje víra a církev stanovuje. A jeho církev mu zakazuje pití alkoholu.To za prvé. Samozřejmě „úlet „se může stát, i věřící je jenom člověk, i když právě on by měl být ve svých zásadách pevný. Ale to, že ženatý muž, otec dětí, vyjede po cizí manželce, je nemorální i u atheistů, natož u věřícího. To za druhé. To nemá nic společného s vírou nebo nevírou, ale s morálkou. A udělat to v době, kdy jsem dokumentován a vím, že se to odvysílá v TV, to je „sebevražda“. Také reakce jeho ženy byla dost podivná.A tak mě napadá: stalo se to opravdu poprvé ? Nebo pod lampou největší tma?

7
tomas
Reagovat

Dobry den,
musim rict, ze jsem se vcera skutecne pri sledovani vymeny manzelek bavil:))A jak se tak na to tady koukam, budu se bavit i zde:))
Rekl bych ze Jirkazz je klasickym dukazem slepe viry a nepresvedcime ho, ani kdybychom meli ty nejpadnejsi argumenty.Podle meho nazoru Zuzana toho saska do alkoholu rozhodne nenutila a jestlize jeho vira je tak slaba, ze v pouhe pritomnosti alkoholu podlehne, tak to rozhodne neni chyba Zuzany. Co by asi pan \“Verici\“ udelal, kdyby se ocitl treba v Perlovce?:))Ostatne vira je preci hlavne o odolavani svodum, takze nevidim problem v tom, ze by si Zuzka doma dala vino. Kdyby to melo fungovat takhle, tak v tom pripade by se pan \“verici\“ musel vyhejbat vsem obchodum, restauracim a pod. Mozna by mohl chodit kanalama, aby nahodou nenarazil na neco svudneho:)))Ikdyz… verte dneska kanalum…:))

Mno a co se tyka toho obtezovani. Tak co treba… nepozadas manzelky blizniho sveho, nebo i myslenka na hrich je hrich?Mylsim ze vic dodavat nemusim….Ale ze tu kluk rozjel co?:))))

Jsem skutecne rad, ze jsem tento dil videl, protoze se jasne ukazalo, ze \“kazou vodu a pijou vino\“ a ze je to jedno velke pokrytectvi.
Diky bohu, jsem ateista a tak to i zustane.

PS: Zuzko jsem skvela zenska.
PS: Marcelo – Jesteze se blizi Čáry(upalovani carodejnic) – mame nadeji:))

8
tomas
Reagovat

pekne mi to blbne, chtel jsem jen jednou.. sorry…

9
Martin
Reagovat

a co si ta pražanda myslela že se stane, když ožere chlapa z hor kterej pije čerstvý mlíko???

10
Veronika
Reagovat

Ja si taky myslim, ze ho Zuzana do niceho nenutila….kdyz byl tak presvedcen o sve vire a o tom, ze se alkoholu nedotkne a pak staci pritomnost flasky vina v dome a on se neudrzi…..

11
tomas
Reagovat

Neverim svym ocim, zuzka ho opila… chudinka mala pan „verici“ nema svobodnou vuli,normalne to do nej lila nasilim ne?:)))Mozna by pan „verici“ mel mit chuvu ne?

12
Jirkazz
Reagovat

Problém je, že přesně nevíme co se stalo. Nova samozřemě stříhala tak, aby měla skandálek. Kdyby se Zuzanou praštil v chlévě do sena a začal z ní trhat šaty, je to něo jiného. Jestli se nečekaně opil a měl divné reči o životě, resp. ji pohladil vlasy, je to myslim celkem v normě a každá normální ženská to dokáže řešit, že prostě řekne takhle ne a je to. Kór když se jinak tváří jako free svobodomyslná pražule. Jinak já flanďáky rád nemam, jen mám nějak dobrý vztah k Adventistům sedmého dne. Sice jsou hodně sektářská parta, něco mezi katolíkama a jehovistama, na druhou stranu jejich organizace ADRA odvádí hodně dobrou práci v pomoci lidem v ČR i ve světě. Určitě lepší než většina z nás. I když zrovna Adře u nás příspívají i nevěřící.

13
Snoopy
Reagovat

Jen pro Tomase male off-topic: To je nadherna veta — „Diky bohu, ze jsem ateista“ :-)))

14
tomas
Reagovat

bohuzel ne ma…)))))pouze jsem parafrazoval:))

15
bar
Reagovat

..není umění se pokušení vyhýbat…….ale pokušení by se mělo odolávat ne?? Pak mají všechny ty řeči smysl..

Mimochodem reakce paní Marcely byla úžasná..nebudeme o tom mluvit..nic se nestalo. Ještě, že byla tma a zatažené závěsy..:-)))))))

16
Jirkazz
Reagovat

ad reakce Marcely – to byla věc, ze které mě zamrazilo. Tady o nic nešlo, ale představa, jak nachytá manžílka s nejmladším synem při něčem nesprávném, nasadí náboženský optimistický výraz robota, „vlastně se nic nestalo“, „já mu věřím“, o to intenzivněji zpívá náboženské písně, případně reptajícího synka pošle na převýchovu do sboru, protože je „posedlý démony“. V tomhle je každá víra a ta sektářská zvlášť nebezpečná. Ty lidi se dlouhodobě cvičí v tom, že se nesmí ohlížet na racio ale trénovat svou víru. Pak se může stát, že dokáží vírou vytěsnit i věci, které prostě vidět a vědět nechtějí…

17
Marianna
Reagovat

Já myslím, že to byl nápad Novy, aby konečně byl také nějaký konflikt. Vemte si, že nepijete, pak si dáte 2 deci vína, ze všech stran Vás budou monitorovat kamery, do toho prát ostrá světla, možná i výhrůžka režie, že když jí nehrábne do vlasů, tak poruší smlouvu a nedostanou slíbené peníze…Vždyť i ten konec byl trapný – já jsem tvoje štěňátko, ty můj tygře, nebo co- no říkali byste si takové věci před kamerou?

18
Jana
Reagovat

Musím říct, že je mi manžela Marcely líto – ujel / bude mu myslím odpuštěno, protože Bůh odpouští svým hříšníkům – jó věřící hříšníci se maj / ale tak krásně se styděl – je to jen sameček a jak říká má kolegyně 105% mužů je nevěrných :)) Ale byl opravdu sympatický, milý a v pohodě – narozdíl od své infantilní manželky, která sotva překoktala manuál – IQ tykve – chovající se jako rozputilý, šišlající diblík – což při jejím věku a vzhledu vyznělo obzvlášť nechutně. Hihňající Zuzana vše zvládla, i onu obtěžující scénu moc nekomentovala – myslím, že si nanžel Marcely může oddychnout, že u něj nebyla Bubníková, to by byl řev, že by to mikrofony nepobraly :) Souhlasím s tím, že církev je o přetvářce, ale i o tom, být lepším. Marcela dost vleče svého manžela, do mnohých věcí ho evidentně tlačí pro mne nepřijatelným způsobem – nevěřím, že to udělal, nevěřím :)) Zajímavý díl a chudák manžel nechutné Marcely.

19
Jirkazz
Reagovat

Tak u toho jsem řval smíchy nejvíc – vybrat si pro flirt s cizí ženskou situaci, kdy mám všude okolo štáb s kamerama, uvidí to má žena, moji sousedé, celá země. To je fakt drsný ;-)
Já ho „hájím“ proto, že být to normální chlap, každý to přejde, ale že je to „pan věřící“, bylo jasné jak se to na něj sesype. A trochu mi vadilo, že z toho Zuzana udělala takovou vědu, jestli jsem to dobře pochopil, všechno měl štáb od ní, oni spali dole ve vesnici. Tohle by měla správná ženská taktně přejít, přijmout kytku a omluvu. Né mu udělat pěkné zle před dětma, ženou, veřejností. Je mi ale jasné, že tlak štábu je právě na to, aby ti lidé nic netajili a nepřecházeli, ale všechno ventilovali, stejně jako VV či BB.

20
tomas
Reagovat

Pro Mariana: dobrej nazor , takze si mylsis ze to byla rezie televize hm?:)) a co mylsis… co je horsi.. ze to udelal protoze je to proste chlap vira, nevira, nebo protoze „o penize jde a z v posledni rade“?A zas jsme u viry, jestlize je schopne pro prachy porusit zakladni pravidla sve viry.. mno co dodat.)))) ostatne nepsanym pravidlem krestanstvi je – mnozit majetek mnozit majetek mnozit majetek…

21
Miška
Reagovat

Tak Vám nevím, nechápu proč se zde tak dohadujete o víře, přikázání a jejím porušování. Mluvte k věci … k pořadu. Musím uznat, že se mi líbylo chování Marcely k dětem a myslím si, že to zvládala na jedničku. Jaká ovšem byla po té stránce hospodyňky a příjemné domácnosti soudit nemohu, protože jsem u toho nebyla. Přišlo mi od ní, ale opravdu „nepěkné“ hodnocení čistoty v bytě. Zuzka byla celý den v jednom kole (na rozdíl od Marcely), nejde přeci jen o hodnoty… Děti byly opravdu malinké a mohla s nimy být doma, ale kdo z nás ví v jaké jsou fin.situaci? A tím, že chci zabezpečit děti a koupit si něco víc než na mateřské, přece ještě nemám zvrácené hodnoty.
Na stranu druhou… Z počátku se mi strašně Zuzana líbyla. Chovala se skvěle (i když na můj vkus sepříliš směje, nesměšným věcem – ale to je věc názoru). Faktem je, že jsem jí fandila do doby, kdy „dle mého“ neúměrně rozmázla hladění po vlasech. Dle mého měly oba dva „JAKO“ dospělý lidé, tuto situaci druhý den rozebrat. Nestrojeně, mluvit otevřeně. Vyslechnout argumenty a omluvu. Šlo přeci jen o hlazení ve vlasech (tím ale manžela M. neomlouvám!). Nechápu proč seto rozebíralo u společného stolu a pitvalo se v tom, jakoby jí pomalu znásilnil. Jasně nebyli jsme přitom, ale… Nevím, přišlo mi to jako honba za popularitou. Když bude skandálek, víc se toho napíše :o/
Co mi v této výměně poměrně scházelo, byly dětičky u Zuzany doma. Neukázalo se vůbec nic z jejich společného soužití. Jak s nima Zuzka vycházela? Co jim vařila? Co na ní říkali oni? Jasně dva byli téměř dospělý, ale byla tam ještě 13letá a 6letá holčina! To tam po celou dobu nebyly? Nedostaly najíst? Nepotřebovaly pomoc s úkoly….???
Přišlo mi to hrozně jednostranné, od Zuzany se ukázalo jen to, jak se všemu učí a je nadšená a následně „skoro-znásilnění“. Marcela ukázala tápání v Praze, výchovu dětí…
Tak nevím, co tím chtěl autor říct.

22
tomas
Reagovat

pro jirkazz – hele neudelal si to zle nahodou sam?: Nevim teda, jeslti jsme koukali na stejnej porad, ale rekl bych, ze co udelal, udelal si sam a je to jeho chyba:)))

23
Lenča
Reagovat

Souhlasím s Miškou, včera jsem to večer rozebírala s manželem, že vůbec nebylo vidět, jak zvládá Zuzana starost o děti. Vypadalo to, jako kdyby tam ty 4 děti vůbec nebyly! Je fajn, že jsme viděli jak umí podojit, dělat máslo, sbírat smetanu…ale kde je zbytek? Rozmazávání hlazení ve vlasech mi také připadne „nadsazené“. Oba byli vini! Ona, že za každou cenu chtěla víno do domu (i když bylo předem dáno, že se alkohol nekupuje), on tím, že se napil. Jak může někdo z Vás říct, že byla viná jen ona, nebo jen on? Oba porušili pravidla a jako dospělý lidé to měli druhý den uznat! Ačkoli nejsem věřící, okusit si na pár dní takový život jistě není na škodu. Člověk si vyčistí hlavu a zjistí, že štěstí je i jinde než v honbě za penězy…

24
Lenča
Reagovat

Souhlasím s Miškou, včera jsem to večer rozebírala s manželem, že vůbec nebylo vidět, jak zvládá Zuzana starost o děti. Vypadalo to, jako kdyby tam ty 4 děti vůbec nebyly! Je fajn, že jsme viděli jak umí podojit, dělat máslo, sbírat smetanu…ale kde je zbytek? Rozmazávání hlazení ve vlasech mi také připadne „nadsazené“. Oba byli vini! Ona, že za každou cenu chtěla víno do domu (i když bylo předem dáno, že se alkohol nekupuje), on tím, že se napil. Jak může někdo z Vás říct, že byla viná jen ona, nebo jen on? Oba porušili pravidla a jako dospělý lidé to měli druhý den uznat! Ačkoli nejsem věřící, okusit si na pár dní takový život jistě není na škodu. Člověk si vyčistí hlavu a zjistí, že štěstí je i jinde než v honbě za penězy…

25
tomas
Reagovat

Mam asi hloupej dotaz, co je spatneho na flasce vina?)))ja myslel ze je docela neskodna. Je snad na kazdem z nas jak s ni nalozi.

26
Honza
Reagovat

Teda moc se nevyjadřuju k podobným pořadům, ale tentokrát musím. Ani jednu z těch dvou bych nechtěl doma. Marcela byla na můj vkus …no, to by fakt nešlo. Zuzana byla sice pěkná, ale oparvdu blondýna. Ze všeho vychechtaná jako kdyby byla pořád na trávě, její postoj k hlazení vlasů … no co říct? Byly i pořady, kdy si manžel „náhradní“ manželku chytil v pase a nesledoval tím, žádný jiný záměr. Jenže ta pražanda hned křičela, že ji téměř znásilnil a kdo ví co ještě. Nesnesu, když se neumí lidi domluvit. Zuzana měla na jeho hlazení reagovat rázně a druhý den přijmout omluvu. Místo toho o tom píšou ve všech denících, v TV se to řešili 10 minut, jak kdyby ho tam fakt měla. Tak to je to, co moc nechápu.

27
def
Reagovat

Pocházím z vesnice, a proto dobre znam tyhle pokrytecke panbickarske burany. Musim se zasmat, ze se zase ukazalo, co jsou zac. Tlachat a poucovat ostatni o Bohu a duchovnich hodnotach, ukazovat „zbloudilym“ cestu, ale sotva se naskytne prilezitost „zhresit“, skoci po ni a budou u toho jeste celi uslintani. Pak se parkrat pomodli, bude jim odpusteno a budou spaseni, vzdyt se prece nic nestalo. Zato „neverici“ zahynou… Jinak sam v Boha verim, ale myslim si, ze snad trochu jinak.

28
Alča pro Honzu
Reagovat

No rozebírala to, ale nejspíš proto, že jí to hodně zklamalo. Nikdo z nás tam nebyl, tak nesuďte! Pravda je, že o chodu rodiny toho NOVA moc neukázala. Bylo to, jako kdyby tam byla Zuzana sama jen s Marceliným manželem. Marcela nám předvedla, jak by dokázala zvládnout domácnost, děti … a myslím, že jí to šlo dobře.

29
Mira
Reagovat

Jirkazz má pravdu.. to že je věřící z něj nedělá robota.. já osobně nevěřím a nesnáším černoprdelníky, kteří někomu vnucují svou víru a připadá mi to nenormální… ale když se chlap vzruší při pohledu na hezkou ženskou, připadá mi to zcela normální.. ten chlap může věřit v cokoliv,ale když zatouží po ženské, tak to ovlivnit nedokáže.. já věřím v ufony a přitom mě vzrušují pozemské bytosti s prsama a vagínama.. to se smí ??

30
Jirkazz
Reagovat

Tomas napsal „ostatne nepsanym pravidlem krestanstvi je – mnozit majetek mnozit majetek mnozit majetek…“
To mluvíš o katolících či judaismu. Adventisté právě skutečně žijí velice skromně (možná sis všiml i jejich velice skromné modlitebny bez zlata a milionové výzdoby) a mají jaksi v popisu práce se o všechno dělit s potřebnějšími, viz právě ADRA. Tohle se jim tedy vyčítat nedá.
Ten zákaz alkoholu, to je něco jiného, to bych k nim fakt jít nemohl :- ) A proč maj zakázané kafe, doufám, že můžou aspoň Coca-Cola, jinak musí bez kofeinu brzy odumřít ;- ))

31
Jana
Reagovat

Lenča – Ačkoli nejsem věřící, okusit si na pár dní takový život jistě není na škodu. Člověk si vyčistí hlavu – pravda, mám to vyzkošené, protože můj kamarád je kněz. Musím ale říct, že jsem nikdy nepocítila nějaký tlak dostat mě na víru pravou :)) Pravoslavné liturgie jsou nádherné. Ale víra je také o tom, být disciplinovaný, řídit se pravidlem oné církve. ´Marcela tlak dělala – jak spínala ručičk malým dětem mi vadilo – je to nátlak na ty, kteří se samy ještě nemohou rozhodovat. Nemám nic proti církvím, ale zůstávám nevěřící.

32
Veronika
Reagovat

Souhlasim s Miskou a Lencou…taky mi prislo dost divne, ze u Zuzany nebylo ukazanou, ze by za celych 10 dni neco uvarila (tim nemyslim, ze by nevarila :) ) prijde mi, ze Nova se vzdy zameri jen na neco, aby byl poradny „skandalek“. Pokud se do domacnosti dostane manzelka, ktera neumi moc varit, tak budou ukazovat 8 z 10 dni jak se snazi neco vytvorit u plotny, aby ji ukazali v pokud mozno nejhorsim svetle…aby si meli lidi o cem povidat…“videli jste ji, vzdyt ona neumi ani uvarit….“

33
Miška / Thomas
Reagovat

Thomasy, co je špatného na flašce vína? Samo sebou, že nic! Pravda je, že pokud jí několikrát za sebou řekl, že jí tu láhev domů nekoupí, měla hlavně ona ustoupit. Co víme víc o obouch rodinách? Co když je pan „věřící“ třeba léčený alkoholik a proto byl alkohol zakázán i v manuálu? Ano, měl odolat! Ale Tome, ruku na srdce, Kdo z nás je dokonalý? Teď vůbec nemluvím o víře, mluvím o lidech! Zuzana si mohla to víno na deset dní odpustit, když viděla, že jí honechce koupit. On měl odolat ale…. JSME JEN LIDI, kdo z nás vždy všemu odolal? Proč to tak pitváte, jakej to byl „šmejd“, když to jako věřící dokázal udělat? A co Zuzana? Ona nemohla odolat – nenapít se????

34
RADEK
Reagovat

Včerejší díl byl super,tak už jsem se dlouho nepobavil.Zuzana byla pořád vysmátá a když jsem ji viděl jak to zvládá na vesnici tak ok.Po celou výměnu manželek čekám,kdy nějakej chlap vyjede po své dočasné manželce a vida už je to tady.Ale že to bude zrovna věřící,tak to je fičák.Celkem ho chápu Zuzka je pěkná ženská a mnohem atraktivnější než Marcela.Prostě to zkusil,jenom bych nechtěl být v jeho kůži,když se to u stolu dozvěděl Zuzky manžel,čekal jsem i pár facek:-) Je mě jedno co se stalo ale zábava to byla včera super.

35
Chilli
Reagovat

Manžel Zuzany byl teda ale nepříjemnej protivnej chlap!

36
Veronika
Reagovat

no jeste musim rict, ze modlitba „Pane Boze, dekuji ti za papů“ se mi fakt líbila :D

37
tomas
Reagovat

pro miska – Samozrejme, jsme jen lidi a rozhodne ne dokonali, ale narozdil od „vericich“ nikomu necpu svou viru.Nerikam, ja jediny jsem cisty a bez hrichu a ja jediny pujdu do nebe…Jednoduse a kratce ano mam chyby a urcite hresim, ale nehraju si na cistou osobu, ktera zije podle bozskych prikazani…nerikam lidem co smi a co nesmi….nedelam ze sebe svateho.A o tom to je… tihleti „verici“ nikdy neuznaji ze je to pokrytectvi.. kdyz udelaji enco spatneho, daj si par otcenasu a jsou v pohode… a hura do nebe… a musim rici, ze mam bohuzel vic spatnych zkusensoti s vericimi, nez dobrych…. cim vic verici tim hur…

38
jirkazz
Reagovat

Taky mě napadlo, že je to jedna z variant a tak bysme neměli tak příkře soudit. Co když byl třeba v mládí alkoholik ale dostal se z toho, jen se teď musí doživotně vyhýbat alkoholu? Prostě se proti své vůli dostal do situace které se jinak poctivě vyhýbá?

39
Miška / Chilli
Reagovat

Naprostý souhlas. Byl mi strašně nesympatický, tvářil se pořád jako když má horkou bramboru v puse…

40
Veronika
Reagovat

to Miška: na druhou stranu proc ona by ustupovala? Prece nastal cas „ted tady velim ja“ a ona ho nenutila vino pit, chtela ho jen koupit pro sebe, tak proc ne?

41
emilio
Reagovat

Jo vsechno co jste psali beru, jsou i taci i taci, ale co by se stalo kdyby misto silne vericiho navenek nic moc vypadajiciho chlapa by byl silne verici ale mooooc dobre vypadajici chlap.??Myslite ze by to Prazanda komentovala jinak??Anebo by si to nechala libit a po rozsviceni svetel by byla jenom rozcuchana a zasa vychechtana??? No a jinak me strasne vadilo jak Marcela spinala rucick malym detem, to je natlak na lidicky kteri se samy nemohou rozhodovat jak rika JANA 25. 4. 2006 v 9.02 Tayk nemam nic proti cirkvim, ale radsi mam kdyz do jde mimo me. Jsem presvedcenej ateista a neminim to menit a lidi jak tato manzelsak pobozna dvojice by se meli zamyslet nad sebou a nad tim co udelali. Bud dostali k penezum za vymenu zaplaceno jeste od sve panbickarske spolecnosti anebo jsou totalne zmagoreni…… no proste nemam slov.
Tot muj nazor nikdo s tim nemusi souhlasit ale me to vytocilo.
Emilio

42
Eva
Reagovat

Def ví naprosto přesně o čem mluví. Je to přesný popis situace- oni jsou věřící a tedy něco víc než obyčejní smrtelníci. Nevěřící je méněcenný a je cílem věřícího ukázat mu „pravou cestu“. Fanatismus věřících je všudypřítomný a schopnost všechno si okecat nezměrná. Je to potřeba slabých jedinců být ve stádě a neustále mít od někoho potvrzované, že je o tak dobře.

43
Miška / Thomas
Reagovat

Asi vím jak to myslíš, ale já nemohu soudit, protože jsem zatím nikdy neměla špatnou zkušenost. Jehovisty jsem nikdy nepustila přes práh, mám ovšem kamarádku, která je věřící a je to naprosto úžasný tvor. Nevnucuje, nesoudí…je to strašlivě pohodový človíček. Nikdy jsem jí neviděla rozčílenou, nikdy jsem jí neslyšela nadávat. Nezkazí žádnou srandu a v těžkých chvílích dokáže opravdu pomoci. Spoustu našich přátel na ní nedá dopustit, je to člověk na pravém místě a pokud existuje „nebe“ pak ona se tam určitě dostane :o)

44
def
Reagovat

Souhlasim s tomasem,je to naprosto presne. Navic pokud se takhle choval pred kamerami, jak se asi chova a ovlada, kdyz tam zadne nejsou? A jak by se choval, kdyby mel moznost mit ve sve chaloupce pohledne blondynky casteji? Chlastal by s nimi a ku…..il se rodinka nerodinka a pak by jeste nezapomnel dodat, ze narozdil od nevericich ho Pan vezme do nebe. U pohlazeni po vlasech by urcite nezustalo:)

45
johnny
Reagovat

ghcdghch

46
Miška
Reagovat

Ano, uznávám „spínání“ ručiček bezbraných dětí nebylo fajn, ale na stranu druhou…šlo o 10 dní…

Co mě ale fakt rozesmálo, bylo když při spáteční cestě šeptala Marcela manželovi „TY JSI MůJ TYGR a já tvoje štěňátko“…

47
bar
Reagovat

to Miška: no…mě z toho spíš bylo za paní Marcelu trapně…:-))

48
Eva
Reagovat

Jak píše Miška, je to o lidech, ale oni se často se svou vírou skutečně vnucují a znechutí vás ještě než se vám podaří za těmi kecy toho člověka najít. Myslím, že většina lidí je v podstatě věřící, ale nemají potřebu se tím chlubit, scházet se a tvořit stádo, dělat mechanické a bezmyšlenkovité úkony a tvrdit, že tohle je to jediné správné.

49
Niky
Reagovat

Zrovna jsem pri sledovani vymeny manzelek servirovala priteli veceri a snazila jsem ho presvedcit, aby Panu Bohu podekoval za papů a predstavte si, ze nechtel :D

50
Miška / Def, Thomas
Reagovat

Máte určitě v něčem pravdu, ale jste příliš velcí soudci. Nevím, kdo přesně to napsal, ale myslíte si, že by se Zuzana zachovala stejně, pokud by pan „věřící“ byl ke všemu ještě pěkný chlap? Jak řekla, imponoval jí pracovitostí, vazbou s rodinou… Kdyby to byl štramák, asi by jsme se nedozvěděli o nějakém znásilnění…

51
tomas
Reagovat

pro miska. Ale ja prece nerikam, ze vsichni verici musi byt zakonite smejdi.. naopak jsou i slusni lide, ale stejne tak se najdou slusni lide mezi nevericimi, to neni vec viry…Ale globalne vzato krestanstvi jako vira rozhodne udelala vice zla nez dobra… krizacky vypravy, upalovani, odpustky, ale nemusim chodit ani delako do historie… nedavno zneuzivani malych chlapecku…. a pokracuje to porad dal….a tak si rikam… jak si vubec nekdo, kdo reprezentuje takovouhle viru, ktera ma na svedomi vic lidskych zivotu nez hitler a dodneska dela veci, ktere rozhdone s bohem nemaji co delat, me dovoli rikat co je dobre a co spatne a me rikat jak mam ja zit? tomu ja rikam fraska…:)))

52
Eva
Reagovat

Většinou víru takhle násilným způsobem provozují psychicky nevyrovnaní jedinci, slaboši, lidé neschopní vlastní cesty a názoru. Lidi by se měli dělit na dobré a špatné a ne na věřící a nevěřící. Ale snad jsem se ještě nesetkala s nevěřícím, který by se aspoň zpočátku věřícího nesnažil pochopit a maximálně tolerovat, naopak to bohužel neplatí.

53
Marianna
Reagovat

To Tomas: Odpovídám trochu pozdě, ale přece. Záměr Novy to byl určitě, protože kdyby tam tato scéna nebyla, tak by tam nebylo nic, o čem by se pak mohla rozvinout tahle diskuse. A když odbočím, tak pánbíčkáře všecho druhu přímo nesnáším, mám jich ve svém okolí dost, bydleli jsme vedle kostela, a tak vím kdo tam chodil i před revolucí a kdo se teď nahonem přidal, protože je to takřka móda. Sama jsem pokřtěná i pobiřmovaná, ale k žádné víře se nehlásím, jedině k té v sebe. A tvrdím, že desatero je dobrá věc, ale je to jakýsi morální kodex pro všechny a měla by ho v přijatelné formě vštěpovat každá máma svým dětem. A mimo TV kamery.

54
Miška / Thomas
Reagovat

Teď jsi to napsal suprově a v tomhle ti rozumím. Pravdu máš v tom, že sekta je zlo a vnucování víry dvojí. Jak někdo již napsal, každý člověk „něčemu“ věří, ať už je to bůh, ufóni, či rodiče…
Když jde do tuhého v duchu si říkáš „musím to zvládnout, prosím at se mi to podaří“ … i to je přeci víra. Prosíš „někoho“, doufáš v „někoho“, žádáš „někoho“… Každý člověk něčemu věří a není to na škodu, fanatismus je zlo …

55
Miška / Thomas
Reagovat

Teď jsi to napsal suprově a v tomhle ti rozumím. Pravdu máš v tom, že sekta je zlo a vnucování víry dvojí. Jak někdo již napsal, každý člověk „něčemu“ věří, ať už je to bůh, ufóni, či rodiče…
Když jde do tuhého v duchu si říkáš „musím to zvládnout, prosím at se mi to podaří“ … i to je přeci víra. Prosíš „někoho“, doufáš v „někoho“, žádáš „někoho“… Každý člověk něčemu věří a není to na škodu, fanatismus je zlo …

56
tomas
Reagovat

pro miska…. skoda, tajne sem doufal ze si nabozensky fanatik a budu mit s kym diskutovat…))))

57
def
Reagovat

Miško, problem je, ze na soudce si hraje naopak „pan verici“, kdyz tvrdi, ze jen on a jemu podobni budou spaseni. Kdyby byl stramak, mozna by se Zuzana zachovala jinak, mozna taky ne, ale kazdopadne ona netvrdi, ze narozdil od ostatnich zije spravne a pujde do nebe, a tudiz ma zase narozdil od pana vericiho pravo na chybu.

58
Eva
Reagovat

Chce to dát příspěvek odeslat a pak aktualizovat, jinak se vám pod Firefoxem nezobrazí, že jste ho fakt poslali.

59
def
Reagovat

A jinak, jak jsem psal vyse, sam v Boha i v Jezise taky verim, jenom neverim v zadnou cirkev.

60
Eva
Reagovat

Def – vidím, že se můžu stáhnout s diskuze, k vašim příspěvkům není co dodat. :))

61
karamela
Reagovat

Ve včerejším díle se potkaly dva světy, dva typy žen. Jedna z tradiční rodiny – prototyp našich socialistických matek z vesnice a žena „nové doby“ – která kromě péče o rodinu bere na sebe i trend „vypadat dobře“ a „být úspěšná v práci“. Musím říct, že by se mi líp mluvilo s touto otevřenou „nebojsou“ z Prahy, než s pokryteckou Marcelou, která poté co sdělí, že nevěří, že je možné, že manžel pil a setká se s pravdou – to neřeší a přejde, že to vlastně nevadí, úplně to v sobě popře… Chybí tam ta zpětná vazba.
Pavel jednoduše „ujel“. Najednou měl vedle sebe mladou rozesmátou hezkou ženu, kterou mohl uvádět do života, který v Praze nepoznala. A ona to zvládala v pohodě. Poznal úplně jiný přístup k životu. To, že mu nevadila kamera jen svědčí o tom, že emoce převládly.
Manžel Zuzany (nepamatuju si jméno) ke své blonďaté manželce vzhlíží, ale v podstatě není tak otevřený jako ona, s dětmi komunikuje podivným způsobem – viz perla: Cos měl k jídlu? – Dortíček. A jak se jmenuje? Neviděla jsem ho si s dětmi hrát. S Marcelou vlastně vůbec nekomunikovali – nenašli žádné společné téma. Škoda, že to Nova sestříhává tak, jak se jí to hodí.. Nebyla tam žádná komunikace Zuzany se 4 dětmi…

62
tomas
Reagovat

karamelo to si trosku ujela ne?:)))prototyp našich socialistických matek – silne verici? to mi nejde trosku dohromady.))))

63
Jirkazz
Reagovat

Marianna říká: A tvrdím, že desatero je dobrá věc, ale je to jakýsi morální kodex pro všechny a měla by ho v přijatelné formě vštěpovat každá máma svým dětem
Tak to bych jim raději stavěl ty ručičky k modlitbě před jídlem. On vesměs desatero nikdo nikdy nečetl, ovšem ve skutečnosti je prvních 50% o tom, že člověk musí věřit v jednoho boha a nesmí ho kreslit a zobrazovat, s tím, že kdo to nedodrží, bude potrestán, nejlépe zabit, stejně jako jeho děti a děti jeho dětí (srdečné pozdravy do Dánska). Že se nemá krást a vraždit je jen letmo zmíněno ke konci :- )))

64
tomas
Reagovat

jirkazz spravna pripominka… mimochodem, cetl z vas nekdo stary zakon? to je sado maso…)))

65
tomas
Reagovat

mno nic, proprali jsme to dukladne, ja se loucim., cao…))

66
jani
Reagovat

Pohádky od Boženy Němcové jsou taky sado-maso -))

67
Jirkazz
Reagovat

Pohádky od Boženy Němcové nejsou špatné, ale na Bibli kralickou, co jsem jednou zkoušel komplet přečíst, rozhodně nemá! Určitě Božka narozdíl od křesťanu nepíše, že chlap, co osouloží manželku „v době krvotoku jejího“ či který uvidí nahého svého rodiče má být krutě ztrestán (teď nevim jestli se tam píše o ukamenování nebo jen prokletí ;- )))
Z tohodle pohledu byli ti Adventisté ještě docela umírněná dvojka…

68
Veronika
Reagovat

to Jirkazz: No tak to je narez :))

69
jani
Reagovat

No to jo, když někdo při čtení bible vyďobává tohle a ještě bez souvislostí v jakých to tam je psané, tak to je čtenář…

70
Eva
Reagovat

Někdo z bible vyďobává tohle, někdo zase něco jiného, co se mu hodí. Ne nadarmo se říká, že je v Bibli všechno a při pozorném čtení člověk brzy zjistí, kolik myšlenek se tam navzájem popírá.

71
Chilli
Reagovat

Eva: Čtu Bibli pravidelně, a nenašla jsem tam nic, co se popírá. Buď konkrétní!

72
Jirkazz
Reagovat

Ale zpět k Výměně – škoda že tam nebylo víc informací o Marceliných dětěch. Myslím, že měli nějakého 15-letého syna? Jestli chudák od mala vyrůstal v tomhle prostředí, bez Netu a amateri.cz a jiných vymožeností moderního světa, musel s ním takový blízký kontakt s fešnou moderní blodnýnou zacloumat ještě víc než s fotříkem ;- )

73
jani
Reagovat

Popírat se tak leda můžou vyrvaný věty se souvislostí… jenže bible není slovník a taky se to nedá číst jako každá běžná knížka, to si už všimlo spousta lidí.

74
Veronika
Reagovat

to Jirkazz: co ty vis, na net ma urcite pristup ve skole, takze dockej casu a mozna casem na amateri.cz od nej najdeme nejakou peknou povidku o jeho predstavach a pocitech z pobytu nahradni maminky :D

75
Jirkazz
Reagovat

V tom případě vivat INDOŠ alias Internet do škol!

76
Veronika
Reagovat

jo a az tam tu povidku objevis, tak mi dej echo, rada bych si ji taky precetla :D

77
králík
Reagovat

Jak během 30 vteřin postihnout podstatu náboženství aneb Není důležité, co se stalo, hlavně ať se o tom nikdo nedozví…

78
Eva
Reagovat

to Chilli:
Zkus třeba vyhledávač a heslo „nesrovnalosti v bibli “ nebo chyby v Bibli. Ber to jako fakt a ne útok, je o čem se bavit, ale nemá to smysl. Překlad bible je problém stejný jako každý překlad. Ti co bazírují na správnosti vět v bibli často bazírují na chybách překladatele.

79
Eva
Reagovat

to králík:
A nebo taky – není důležité co se stalo a co jsem udělal, však chodím do kostela a u zpovědi jsem byl.

80
Aika
Reagovat

Dobrý den,
asi přidám příspěvek jen tak pro sebe, jelikož tady už dost věcí bylo řečeno. Víra v cokoli není špatná, ale měla by být „zdravá“. pokud se jedná o fanatismus je to konec. A pokud někdo má potřebu svojí víru vtloukat někomu jinému, je konec s ním. Ať si každý věří v co chce, ale ať to nenutí jiným.Taky nemám ráda lidi, co si nedokážou stát na svým. Marcela mě ke konci opravdu dodělala tou svojí hláškou a ty její řeči :“ne maminka to nemůže stíhat, děti nebo kariéra…“ nebo jak se snažila ukázat, že má v bytě nepořádek?Myslim si, že jí záviděla, že to takhle stíhá. Vůbec mám pocit, že některé účinkující se v první řadě snaží najít v nové domácnosti nepořádek.Ale schazují tím jenom samy sebe viz.Marcela.

81
bloody
Reagovat

ráno raníčko panna vstala… no ráno už dávno minulo a pokračování článku nikde a já tu už od půlnoci dávám co deset minut refresh ;)

82
anonym
Reagovat

Aika: přesně tak, i já bych řekl, že pražákům Marcela záviděla …. viz její řeči k tomu menšímu klukovi, když začal brečet, jak ho svět nudí … nebo něco v tom smyslu …. a to v sestřihuřekla min. 2x .
a ad k tomu „ošahávání“ …. já bych řekl, že Zuzana na to ošahávání něják nenarážela, to podle mě dokreslila nova, jí podle mě šlo o to víno …. přece jak říkala, že se jí začal vyptávat jak se to pije, chuť atd. a ona řekla proč si rovnou neřekne o to, aby mu nalila …..takže to bylo ono okřídlené „káže vodu a pije víno“ ….. mimochodem, všimli jste si, že koupil flašky 2??

83
Aika
Reagovat

A vy si jako myslíte, že výměna manželek je o tom, aby dotyční chválili tu druhou domácnost? Chce to trochu přemýšlet o čem ten pokleslý pořad je a neposuzovat něco, z čeho nevím dobrou polovinu…

84
...
Reagovat

Myslím, že každá situace, každý člověk…. se musí posuzovat individuelně. Bohužel mám tu zkušenost, že někteří mají svoji víru jako alibi. Je to síla, ale je to tak. Něco provedu dám třikrát otčenáš a dvakrát zdrávas a je to v pohodě. Co se týká sáhnutí na vlasy tak platí to samé. Většina jistě ze základů psychologie zná pojem – veřejné, osobní a intimní zóny. Jsou lidé, které si prostě držíme od těla a jsou lidé, které si pustíme blíž. Často jezdím do arabských zemí a přiznávám, že s narušováním svých intimních zón mám dost problém. Rozhovory pak probíhají většinou tak, že couvám a couvám a couvám…. Nesuďme, neodsuzujme… Televize je mocné médium a nevíme všechny okolnosti ;-) Berte to tak, že ti lidé se víceméně neznají, takže je možné, že některé věci třeba jen špatně pochopí a vznikne z toho zbytečný konflikt. Jak to doopravdy bylo vědí jen oni ;-)

85
Lenča II.
Reagovat

Souhlasím s Miškou a Lenčou. Dále nechápuu, proč ta věřící rodina do této akce šla? Paní Marcela mě byla protivná, kladně pouze hodnotím vztah k dětem. Byla to paní neomylná, její komentáře k úklidu a pořádku v bytě byly trapné, to byl normální provozní nepořádek, pár psích chlupů a drobků, které se objeví za hodinu po vytření, to samé papírky v sedačce, při prvním větším úklidu se uklidí a je to. Vždyď byt působil velmi čistě a a ty řeči, že ona by to tam celé předělala, ty mě úplně vytáčely. kde bere tu jistotu, že její uspořádání je lepší? Určitě měla na mysli záplavu umělých květin a na dřevu malované svaté přikázání. Napadá mě jediný důvod k účast- šíření evangelia. tito lidé jsou naprosto přesvědčení, že jen oni mají pravdu a a ti druzí žijí v hříchu a špatně. Já se považuji za slušného člověka, nekradu, snažím se nelhat, nikomu neubližuju a v Boha nevěřím, všechny ty tanečky, zpěvy a motlitby mě připadají naivní a směšné. přesto cítím velkou pokoru před přírodou či bytím obecně.
Nova myslím záměrně ten úlet panapobožného zdramatizovala, Pražanda, kromě dost nepříjemného verbálního projevu a stupidního smíchu to zvládla v pohodě. Kde byly děti, o těch nebyla jediná zmínka kromě častých ukázek tanečků kolem stolu.
Mám z osobního života zkušenost jak s ateisty, tak s věřícími, kvalita a hodnota člověka se od toho neodvíjí. Zajímalo by mě, jak se to skutečně odvíjelo a jak to probíhalo. Škoda, že někdo z protagonistů není v diskusi.

86
Karkulka
Reagovat

…říká: já myslím, že nejde o intimní zóny a nepochopení, jak je má kdo nastavené. S tím trampem v minulém dílu si paní dala pusu a nepůsobilo to nijak sexuálně. Ale když začne chlap do ženské hučet, jak si dá víno jan s ní apod., tak na ní ani nemusí sahat a najednou zhoustne atmosféra… Připadalo mi, že Zuzaně ani tak nešlo o pohlazení vlasů, ale o to, že jí vyměněný manžel dal jasně najevo, že by ji chtěl a strašně jí tím zklamal.

87
sasa2
Reagovat

Všem, kteří odsoudili manžela adventistu: určitě neudělal nic, za co by se musel stydět. Kdo z mužů by na jeho místě dokázal zachovat takový odstup jako on? Dal si skleničku – pro člověka, který není zvyklý pít je to dost – a trochu ujel na atraktivní blondýně, která mimochodem vypadala docela vstřícně. To přece nemá s vírou nic společnýho, je to člověk a ne anděl a svou chybu uznal a omluvil se. Docela mě udivilo, jak rychle lze hodit všechny věřící do koše na odpad jenom pro jeden drobný přehmat člověka, jemuž se na deset dní v domácnosti vyměnila klasická mamina za poměrně pěknou mladou ženskou. Představte si sebe na jeho místě (muži) nebo svého muže (ženy), pokud to jen trochu dokážete – o čemž ale pochybuju – musíte se za sebe stydět. Jste horší než inkvizice, moralisti jako vy byli vždy nejhorší. Doufám, že to jeho manželka nesoudí jako vy. A ještě poznámka, já mezi se mezi věřící nepočítám.

88
Vlk
Reagovat

Zuzana mě příjemně překvapila – na začátku jsem se (zlomyslně) těšil, jak si ta chichotající se „nána“ na jehlovejch podpatcích poradí s krávou, a ona s přehledem a řekl bych i s grácií zvládla nejen to dojení! Mimochodem, tuším je to už druhý bod pro „manželky“ pražandy (poprvé u mně zabodovala čundrujíci Diana), asi to s nima nebude tak zlý :)
Pokud jde o incident s Pavlem, předpokládám že u toho kamera nebyla. Tak co to bylo za záběr s těmi vlasy? Nějak jsem to nepochopil, to byla dodatečná rekonstrukce? Osobně si myslím, že muselo být i něco víc, než jenom to pohlazení, Zuzanina reakce, jak se mi jevila, by odpovídala daleko silnějšímu podnětu.
V zásadě souhlasím s Jirkazzem, sám to vidím podobně.
Jak už tady taky padlo, dalo se čekat, že „ateisté“ vyskočí a budou se spravedlivě rozhořčovat. Svědčí to pouze o jejich nenávistnosti a netoleranci. Pak už se nemůžeme divit ani zaslepenosti, s níž je někdo (přepokládám) vážně schopen napsat o Zuzanině manželovi že je sympatický, milý a laskavý. Dobře, neznám ho, ale scénky s jeho dětmi nebo jeho agresívní vyjetí mezi osmi očima svědčí spíš o něčem jiném…

89
Vlasta
Reagovat

Pokud někdo tvrdí, že nepije alkohol, tak to má dodržet za každých okolností. Já sama alkohol nepiju (z vlastního rozhodnutí) a nedonutil by mě nikdo se napít – ani krasavec při výměně manželů. Když nechci, tak nechci. Proto si myslím, že jeho zásady nebyly až tak pevné. Měl by se nad sebou zamyslet. A myslím, že by se stydět měl! (pro sasa2)

90
Ech
Reagovat

To Sasa2:
To bohužel není hození věřících do jednoho pytle na odpad po shlédnutí jednoho pořadu, to jen vytryskly na povrch časté celoživotní zkušenosti s podobnými typy lidí nás tzv. ateistů, kteří často mnohem důsledněji a přesvědčeněji dodržujeme to, o čem tzv. věřící jen kecají.

91
Raden
Reagovat

Vlku, ty bys nevypěnil, kdyby ti někdo dělal do ženy? Mně se na něm líbilo, že byl férový. Neusmíval se pokrytecky, jednal i mluvil zpříma, na rovinu, ale slušně vyslovil, co mu leželo na srdci a jeho argumenty byly logické. A přestože víkendy jsou, předpokládám, jediné dny, kdy vidí děti víc než večer po práci, vyhověl přání Marcely, svěřil děti babičce, jen aby ona se mohla kochat památkami. Nesvědčí to snad o jeho laskavosti?

92
ja
Reagovat

Pavel možná ustoupil, ale jeho chování které pak následovalo bylo neskutečné. Byl jak puberták, který vidí něco zakázaného. Ani se mi nechce věřit, že se mohl chovat nějak tak, jak to bylo popisované. Bylo to trapné a myslím, že mu víno ani náhodou nikdo nenutil a jestli si dovolil co si dovolil, tak mě ještě víc děsí lidi, který víra přímo kouká z očí – jako Pavlovi. A polehávání v klíně a chování jeho manželky v závěru pořadu bylo neuvěřitelné. Nejenže ho pochválila, že to její tygřík vydržel a že se nic nestalo, at o tom nemluví – to zakrývání pusy aby to nevyslovovla a přitom byla natěšená jak puboška na laškování, to to bylo něco. A hlášce jak je Pavel rád, že si ji veze domů, nešlo věřit.

93
Bobeš
Reagovat

Pánové. ruku na srdce, komu by se nelíbilo kdyby se vaše manželka poté co něco pose..te, zachovala jako Marcela. Prostě o tom nebudeme mluvit a basta. Chápu, že to je taková její obranná reakce, kdy si vytvořila „svůj svět“ o který nechce přijít, ale taková Bubníková by manžela asi rozsápala v přímém přenosu.

94
Iva
Reagovat

Obě kanimůry dělaly na ty své nové chlapy velký nátlak. Venkovanka skoro vydupala ďůlek v podlaze jak si chtěla prosadit náboženské hrátky s dětičkama. Pražanda dupala a vydupala si svou láhev vína. Jsou tu ale taky rozdíly.

Venkovanka se snažila zlbnout vírou malé děti, které z toho nemají rozum. Pražský manžel řekl rezolutně NE. Na můj vkus byl možná až příliš rezolutní a zatvrzelý, ale jsou to konec konců jeho děti a manipulace s dětmi je opravdu rána pod pás.

Pražanda chtěla nalít do hlavy sobě, možná trochu z hecu že se to tam nesmí, ale možná taky proto, že si chtěla dát relax po tom zápřahu u krav.
Venkovský manžel nedokázal říct NE. Nevíme co se vlastně stalo a proto ho za nic neodsuzuji.

Jen z toho vyvozuji, že venkovský mažel byl o to víc pod pantoflem, oč dramatičtěji ho jeho žena popisovala jako chlapáka a tygra. Nejsem si úplně jistá, jestli byl u té sekty ze svého vnitřního přesvědčení. Ne kvůli tomu vínu. Z jeho manželky jsem na 100 honů cítila manipulaci, takový teror slabocha, citové vydírání. Nemyslím že z toho tak snadno vyklouzne jak se zdálo v autě zpět. Neočekávám přímý útok ale citově manipulativní smyčky, které obtáčí kolem krku svého muže.

Nechci ji odsuzovat, věřím že si to neuvědomuje. Za tímhle druhem chování bývá nedostatek pocitu bezpečí v dětství. To může být také důvod proč je v té sektě.

Hodně spekulací, že? :-)) Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale chtěla jsem se na to podívat z jiné stránky.

Reagovat

Trochu to tu odlehcim – chtela bych pochvalit hudebni rezii za vtipny vyber skladeb (vetsina od Buty) – a predevsim pak pouziti melodie „amarounu“ z Navstevniku pri vyrobe masla – to jsem sla do kolen :-))

96
ewwwa
Reagovat

Karamba, pardon, predchozi prispevek nepsal Sunicko, ale ewwwa (stejne jako tento), system wordpress ma jiste mouchy…

97
ulá
Reagovat

Ještě k závěrečnému chování Marcely, nevím jestli to tak bylo myšleno, ale vůbec bych se nedivila, kdyby ono „už o tom nebudeme mluvit“ znamenalo mluvit teď, dokud jsou tu kamery. Chápala bych, že si to chtěla vyřešit až v soukromí. Tím se ale nezastávám infantilního žvatlání, to bylo opravdu děsivé :)

98
Liliana
Reagovat

pročítám příspěvky a občas jen nevěřícně čumim. Snažím se být tolerantní k víře jiných a vím, že se mi to často nedaří. Jsem prostě ateista. Ten věřící muž kterého nekteří obhajujete , by potřeboval dostat facku a bylo by .Hnusnej pokrytec. Kdyby někdo vnucoval víru podobným způsobem mým dětem tak vypěním ještě víc než ten pražák. To infantilní žvanění té ženské bylo na blití. Co mně opravdu chybělo: nebylo tam nic o dětech z venkovské rodiny. Tak to byl ten netolerantní příspěvek. A teď ten tolerantní: nedivím se se pámbíčkářovi že vyjel po té mladé a hezké a zřejmě neustále dobře naladěné ženě když má doma to co má. Ani víra se nemá přehánět.

99
Míla
Reagovat

Ahojte, chtěla bych předem říct, že jsem křesťanka. Výměnu jsem viděla a bylo mi z toho smutno. Nechci posuzovat chování kohokoli. Chtěla bych vás jen poprosit, abyste neházeli všechny křesťany do jednoho pytle – zobecňování je nebezpečné, je to jako říct, že všichni ateisté jsou jako Stalin nebo manželé Stodolovi například. Vím, že shlédnutí Výměny může leckoho utvrdit v názoru, že vše je jen přetvářka a pokrytectví a teď už aspoň nemusím o Bohu přemýšlet. Jenže uvnitř každého z nás je touha po lásce a po smyslu života, která může být uspokojena pouze ve vztahu s tím, kdo ji do nás vložil ( ve VZTAHU, ne ve snaze o zákonické dodržování nějakých pravidel – např. abstinence). Ježíš Kristus v Bibli říká: „Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne.“ Co s tím kdo uděláme je naše svobodná volba, bez ohledu na chování lidí okolo nás – křesťanů i ateistů.

100
ajda
Reagovat

Ač nevěřící, pro víru nikoho neodsuzuji. Ale Jehovisty, Adventisty a podobné sektáře přímo nesnáším!!! Jejich víra je totalitní, nejvíce mi vadí, že jejich děti nemají možnost volby. Dobře to dokázala rodina z hor, vnucovali svou víru v každou vhodnou chvilku a při první příležitosti její přikázání porušili. Prostě kážou vodu, pijí víno, v tomhle případě doslova. A k rodině z Prahy….on děsně nesympatický, ona místy nevhodně vysmátá. Svým vyzývavým chováním,nevhodným posezem, všimli jste si??? , občas opravdu bylo potřeba trošku pokory a vyslechnout rodinu bez věčného smíchu…..jinak vše bylo napsáno.

101
Vlk
Reagovat

2Raden:
Kdoví, možná bych i vypěnil, kdyby to bylo akutní, těžko ale v dané situaci, s minimálními informacemi, před kamerou… Asi bych měl víc důvěry ve svou ženu. Jednal jako žárlivý osel. Prohlídka Prahy byla jen minimální laskavostí, dle regulí byl imho povinen navštívit na přání své vyměněné manželky i ten jejich sbor. Jestli má aspoň nějaké to plus, tak to, že dokázal ocenit její jednání s dětmi. Pokrytci jsou především ti, kteří tady vyjeli proti chybujícímu chlapovi (né, že by pár facek nezasloužil) jenom proto, že je současně věřící.

102
hanka
Reagovat

Díl se mi zdál celkem povedený, ačkoli děti venkova snad byly celou dobu ve škole ne?:o))) Ttaky se mi zdálo, že Zuzana to hlazení povlasech moc rozmazává ale možná proto, že měla pocit za těch pár dní, že víra dělá lidi neomylnými.:o) Mám pocit, kdyby na ní mezi 8 očima Marcela neútočila kvůli drobkům, ani by to nevýtáhla, zvlášť když Marcelu viděla..:o))) Nejvíc mě pobavilo Marcelino přemítání, jak by pražský byt zútulnila..:o)) No chemlonový chobotnice a dojem podpalubí by pražákům asi udělalo radost..:o)))

103
aljosa
Reagovat

tesila som sa hlavne na diskusie, ktore vyvola. Pri tom posedeni medzi 4 ocami a kamerami, som tusila, ze Zuzana vytiahne eso z rukava, po tom co na nu vytiahla Marcela zanedbane deti a neporiadok v domacnosti… To by urobil snad kazdy, ked ho takto zazenu do kuta, nie ?

104
Jana
Reagovat

Zuzana vytáhla „namlouvací“ scénu ne kvůli drobkům – chi, na to reagovala úžasně, když se zeptala, jestli to tedy Marcela uklidila chi, ale Marcela sama náhrála na smeč, když se, řekla bych velmi HRDĚ zeptala, co Zuzana říká na jejich víru – to neměla dělat a bylo jí tedy odpovězeno – přetvářka. Jen musím znovu napsat, že mi manžela Marcely je líto, je ve vleku své odpudivé, fanatické ženy a byl poté tak krásně zkroušený. Ale bohužel si myslím, že jen pohlazení vlasů Zuzanu nenaštvalo – byla to myslím spíš sexuální nabídka, ať už byla v jakékoli formě.

105
Zlatka
Reagovat

Tentokrát byl závěr Výměny manželek docela dramatický, ale podíl na tom měli všichni …
Docela lituji Pavla, který si jako abstinent dal půl lahve vína a ono to s ním nečekaně zamávalo. Teď má pořádnou ostudu nejen ve své obci, ale i v církvi a určitě na něho nejsou pyšní ani jeho staří rodiče.
Marcela perlila s řečmi o víře, taky její jedovaté poznámky o úklidu si mohla nechat pro sebe, no a ta šišlavá scéna s jejím tygrem už byla třešnička na dortu …:-))
Zuzana se mi docela líbila, ale spíše se mi zprotivila tím, že nedokázala přijmout omluvu a všechno rozmazávala. Trošku mi připoměla paní Bubníkovou. Asi měla Pavlovi pořádně vynadat, ale mohla ho nechat být. Nenechala.
Manžel Zuzany působil docela dobře, jenom mně zaráží, že jeho děti natahují ruce spíše na Marcelu, když se jejich otec vrací domů. Přece jenom alespoň v těch prvních dnech by bylo normálnější, aby jeho děti šly nejdříve za ním.
Jinak s ním souhlasím v tom, že nechtěl Marcelu nechat předvést náboženské tanečky. škada, že takhle pevný nebyl i Pavel, když Zuzana dostala chuť na víno.

106
Veronika
Reagovat

Me osobne se libilo, ze kdyz Marcela zacala o drobkach tak Zuzana misto aby zacala sebe omlouvat, ze to neni pravda, tak zareagovala uzasne a zeptala se ji, jestli ji to tam teda aspon uklidila, aby tam ted mela cisto :D

107
Veronika
Reagovat

Omlouvam se, cetla jsem Jany prispevek jen tak letmo, tak jsem prehlidla, ze uz se o tom zminuje…takze jako bych nic nerekla :))

108
XXX
Reagovat

Sezení mezi 8 očima trvá několik hodin. Na co si nevzpomenou sami zúčastnění, to jim připomene štáb.

109
ili
Reagovat

Chudák Pavel- být odmítnut jako chlap je asi nepříjemné, být odmítnut veřejně- nesmesitelné, stát se to mému manželovi, urazila bych se, že není pro tu nánu dost dobrej. Byl tam z nich nejnormálnější.

110
johnnie
Reagovat

Výměnu jsem viděl poprvé. Podle mého názoru to bylo celé strašně neautentické, nahrané a vynucené režií. Vždyť ten její požadavek s vínem a to, jakým způsobem ho prosazovala, byl jako pěst na oko. A to hlazení po vlasech bylo dotáčené stoprocentně. Viděl bych to spíš jako divadlo podle scénáře s pomocí čtyřech ochotných figurantů – ostatně, takhle se „reality shows“ nejspíš tvoří, že ano. Nezapomínejme na to, že většinu času není cizím elementem v bytě manželka, ale několik chlápků s kamerami, světly a zvukem, v jejichž přítomnosti se nějaká „realita“ dělá skutečně jen velmi těžko. V tomhle světle mi přišlo i k smíchu to, jak se ztracená holka ve vesnici ptá na cestu do koloniálu – a v patách jí je televizní štáb :-) „nesjedeme to prosimvás eště jednou?“

111
johnmclane
Reagovat

jirkazz: prosimte co to tlachas za slinty? to jako alkohol povoluje chovat se k zene jako k pejskovi, hladit ho a lisat se? Pokud mu to zena dovoli, at to dela, pokud mu to nedovoli, znamena to jedine – „PRACKY PRYC“!!! Omlouvat ho muze jen stejny dobytek jako on sam.

112
johnmclane
Reagovat

VYSTRAHA: ted mne to teprve docvaklo. Moje mama mela dobrou kamaradku, takovou tu na cely zivot, v dobrem i ve zlem. Kamaradka bohuzel onemocnela na rakovinu prsu a za dva roky zemrela. A ted to nejdulezitejsi: tato zena mela relativne dobrou prognozu, lekari ji navrhli radikalni operaci, s naslednou rekonstrukci poprsi a ozarovanim a chemoterapii. Odhadli uspech lecby (petilete preziti) na 80%. Ale manzel, fanaticky adventista sedmeho dne, manzelce operaci zakazal. Argumentoval, ze vira a prirodni pripravky si s rakovinou poradi. Takze zena zustala bez operace, rok se trapila, premyslela, nakonec uz byla i naklonena jit na operaci TAJNE (!?), jen aby se zachranila. Bohuzel po roce se nador zvetsil na jiz neoperovatelnou velikost. Horsi vsak bylo, ze nezemrela v klidu a s moznosti utisit bolest. Naopak, zemrela v krutych bolestech a s neskutecne zapachajicim otevrenym nadorem na hrudniku – dodychala po dvou letech v naruci „milujiciho“ manzela.

113
Jirkazz
Reagovat

„alkohol povoluje chovat se k zene jako k pejskovi, hladit ho a lisat se“
To jsem přece netvrdil. Jen jsem řekl, že v podobné situaci má prostě ženská jasně říct, že jako takhle ne, případně se sebrat a jít spát. Thats all. A né z toho dělat několikadenní (a celonárodní) aféru.

114
Honza
Reagovat

Jirkazz: „A že když má chlap co žije v díře zakopané v horách s vykynutou ženuškou po ruce pěkné hubeňounké masíčko a trochu vína v hlavě, tak to na ní zkusí, to přece není nic tragického, naopak to přece je úplně normální a lidské.“
Nevím, co je normální a lidské, ale podle mne v pořádku není vyjet po ženské, i když souhlasím že pěkné:-). Hlavně ne, když on je ženatý, věřící k tomu.
Nešlo o to, že ji pohladil po vlasech a v jiných pořadech chlap cizí ženskou i obejme. Sexuální podtext v tom být nesmí, česká morálka je prostě jiná (praxi nekomentuji, nechci flamewar). Takže plně souhlasím s tím, že to Zuzana komentovala, chápu, že nehodlala odpustit po kytce – to je to samé jako pomodlím se pětkrát otčenáš a Bůh mi odpustí (jasně, má k tomu být i upřímná lítost a závazek, že se to nebude opakovat, ale jak to znám já, není to vždy až tak upřímné).
Upřímně řečeno, ani bych nechtěl vidět, jak Zuzana vaří, určitě to zvládala dobře a tak na tom nic zajímavého nebylo. To pohlazení po vlasech, které bylo vidět, dotáčka být mohla, nevíme, co ji navrhoval jinak. Ale tohle rozhodně nebyl režisérský záměr!
BTW obhájci Pavla – chtěl bych vás vidět ho obhajovat, kdyby se vyspal s vaší manželkou, zda byste ještě stále říkali, že je to normální a lidské, no a když vypil jako abstinent dvě sklenky, tak to je vlastně naprosto v pořádku:-/
BTW jsem altruista, bývalá přítelkyně pevně věřící méně praktikující katolička mne opouští a jde do kláštera …

115
donAntonio
Reagovat

Nejvíce mě dojímá, kolik se tu sešlo „expertů“ na náboženství… :-)))

116
Jirkazz
Reagovat

Honza: „chtěl bych vás vidět ho obhajovat, kdyby se vyspal s vaší manželkou“
To se mi líbí, jak lidová slovesnost dokáže překrucovat skutečnost. Skutečně Honzo, jestli jsi to viděl, tak se tam nikdo s nikým nevyspal Bohužel ; -)
Ano, záběr na pohlazení vlasů byl samozřejmě inscenovaný, v inkriminované době spal štáb jinde, to už jsem tu psal.
Jsem chudý český chlapec co se k žádným modelkám nedostane, ale přesto i mým partnerkám semo tamo nějaký chlap naznačoval či přímo na rovinu řekl, že by se s nima chtěl vyspat. Upřímně řečeno v jiném případě bych jako chlap musel být uražen ;- )

117
Dračinka
Reagovat

Myslím, že důvod této diskuze je především ve víře Marcely a Pavla. Ze sestřihů bylo patrné, že právě toto měla Nova v záměru. Kdyby se podobná scénka s vínem stala v „nevěřící“ rodině, všichni by se pobavili, jaký že ten muž je ale kanec. Takhle ale je ponejvíce na přetřesu jeho víra a je mu to dáno patřičně sežrat. To, že se tak pokorně omlouval bych přičítala tomu, pod jakým je asi tlakem(jeho „církev“, manželka, která má očividně i ve věcech víry hlavní slovo), a že tento tlak je v sektách, jako jsou i Adventisté, velký. Sekty ženou náboženský život do extrémů a nelze je srovnávat s tradičními církvemi, ikdyž oni sami by mezi ně patřili.
Nevím, jestli jste se někdo setkal s člověkem, který je psychicky manipulován, ale jisté je, že každý přetlak jednou musí bouchnout, a u Pavla to asi bouchlo, když se vínem uvolnily zábrany. Nebyla jsem tam, nevím kam to došlo a k čemu přesně došlo. Ale Zuzana to podle mně zbytečně rozmázla a později se mi to zdálo spíš jako totální znechucení Pavlem jako věřícím co“káže vodu a pije víno“ než jako chlapem.
Z chování Marcely byla vidět snaha přivést na „svoji víru“ „ubohé ateisty“, což mělo samozřejmě opačný výsledek a ani se nedivím manželovi Zuzany, že se tomu tak bránil.
Když jsem koukala na Marcelino žvatlání a násilnou evangelizaci, nevěděla jsem, jestli se mám smát, nebo brečet. Myslím, že nejhorším důsledkem tohoto dílu je, že díky sondy do života těchto „věřících“, zavládne ještě větší averze vůči těm normálním lidem, kteří se jen snaží svou víru žít opravdově a okolí je pozná ne podle svatých pouček, ale podle toho jak žijí.
Omlouvám se za délku příspěvku, ale po přečtení celé této diskuze se mi vyrojilo hodně myšlenek

118
Dračinka
Reagovat

oprava : ….idyž oni sami by mezi ně rádi patřili. :-)))

119
Honza
Reagovat

Jirkazz: to ne, neříkám, že se vyspal, ale přišlo mi, že tu lidé berou jako samozřejmost, že možná i chtěl. Spíše jsem to ale myslel obecně, kdyby nějaký chlap chtěl …
No, ta moje bývalá, co chtěla do kláštera, mi dnes sdělila, že začala chodit se svým kolegou z práce, takže toť k víře.

120
Ifa
Reagovat

Slovenská Výměna manželek – padaly facky: http://zajimavosti.blesk.cz/Clanek50895.htm

121
Jirkazz
Reagovat

Honza: to víš, třeba s tím kolegou, tvým následníkem, konečně pochopila, co jí pořádný chlap může nabídnout za slasti a že by byla škoda jít do kláštera ;- )))

122
Ondry
Reagovat

nabozenskou netoleranci sem zhnusenej, souhlasim se sasou2…myslim, ze vira se da prozivat hluboce, ale nekdy proste ujedete…v tom nejsou verici vyjimkou…ale snazi se…a co se tyce adventistu, znam je, nejsou sekta, nybrz cirkev co podporujou charitu a sou to hodni lidi

123
Ondry
Reagovat

nabozenskou netoleranci sem zhnusenej, souhlasim se sasou2…myslim, ze vira se da prozivat hluboce, ale nekdy proste ujedete…v tom nejsou verici vyjimkou…ale snazi se…a co se tyce adventistu, znam je, nejsou sekta, nybrz cirkev co podporujou charitu a sou to hodni lidi

124
Lída
Reagovat

Pro mě je bez ohledu na víru či nevíru aktérů této výměny bezva Zuzana. Je nejen pěkná, ale taky schopná skloubit život na mateřské s vyučováním – byť s pomocí tchyně, ale už bez tchyně život na vesnici, kde měla povinnosti ne manželky, ale pracovnice JZD. Svou ustavičnou pohodou mi připomněla citát Jana Wericha o dobré náladě, která sice nevyřeší naše problémy, ale nas….. ostatní tak, že stojí za to si ji udržet a věřím, že ona to plní na 130%. Její manžel od ní nejspíš čerpá pohodu taky. Musel být v šoku, koho mu domů Nova šoupla a ani se nedivím, že byl rád, když se vrátila ta „správná“ manželka. Jenže na i Pavlovi bylo vidět, že rozesmátá a dobře naladěná Zuzana je jiné kafe než ta před bohem a lidmi zákonitá, proto si nemyslím, že by víno způsobilo až takovou změnu, jen se z něj stal na chvíli normální chlap. Věřím tomu, že jeho „štěňátko“, které pro ostudu chvíli nebude chodit ani do toho místního konzumu, mu to dá sežrat nejvíc. A ani si neužil ……….

125
Chain2
Reagovat

Tak jsem to dočetl až sem a nestačím se divit. Napadlo mě, že pokud bych se měl relevantně k něčemu vyjádřit, musel bych vidět ne sestřih pořadu, ale nejméně 120 hodinový film. Jinak je to tady všechno jen žvanění o ničem. Jak mohu s takovou jistotou tvrdit, že kdokoliv z těch čtyřech je takový-onaký, když režie si záměrně vybere jen přesně to, co potřebuje? A to už vůbec nemluvím o tom, jací jsou tihle 4 lidé v běžném životě před a po tomhle natáčení?

126
Chain2
Reagovat

No a ještě jsem překvapený jedním postřehem: zřejmě je lepší být přesvědčeným ateistou, nemít žádné životní zásady a žít jak se mi chce, než být nějakým věřícím, snažit se žít podle nějakých pravidel a někdy selhat. Asi jsou horší lidé, kteří žijí slušně, pak udělají chybu (zhřeší) a snaží se aspoň omluvit (a to ještě veřejně, bez zakrývání) než lidé, kteří bez problémů lžou, rozkrádají, korumpují, tunelují, vyhýbají se soudům a pokrytecky se usmívají na celý národ… A dle některých diskutujících se za to ani nemusí stydět, protože na rozdíl od (naivních) věřících se (preventivně) nehlásí k žádným zásadám… => Hm, tak to tedy šťastnou cestu k lepším zítřkům v ateistické společnosti po boku jejich zakladatelů Darwinů, Marxů, Leninů, Brežněvů, Gottwaldů a dalších…

127
cavanna
Reagovat

Měla-li být tato Výměna manželek o konfrontaci světa věřících se světem ateistů, pak nechápu, proč se tak dělo s protagonisty, kteří procházejí z naprosto odlišných sociokulturních prostředí. Spíše než na téma víra kontra ateismus vypovídá pořad o rozdílech mezi venkovem a velkoměstem, a to ještě dosti povrchním způsobem. Štábu jde leda o laciné odhalování soukromí lidí a vyvolávání umělých šarvátek kvůli sledovanosti.

128
PEPE
Reagovat

to cavanna: tak tohle je jeden z nejlepsich prispevku v te silene diskusi. dik.

129
Kykolka
Reagovat

Lidi už bych tuhle debatu ukončil slovy: Lidi prostě dělaj chyby ať to jsou křestany i nekřesťany prostě pavel z nýdku docela sjel. Je pravda že udělal hloupost, ale vyčítat do životí by se to taky nemělo. Každý z nás dělá chyby jenže on ji udělal před tv kamerami a to bylo zlomové a špatné že se to dostalo do republiky. Myslím že jeho nejbližší přátelé by ho něměli odsuzovat a měl by se zpět vrátit do narmálního života. Toť vše.

130
Jura
Reagovat

To nejsou žádné tanečky,ale normální kolečko.

131
Anonymní
Reagovat

Zdravim všechny diváky uvedeného pořadu. Já jsem ho viděl teď poprvé a docela mi to stačilo. Klidně se přiznám,že jsem taky věřící a že chodím do stejné církve. Jsem středoškolák a mám i další vzdělání. Byl jem do svých 35 let nevěřící a vše se změnilo, když jsem se osobně setkal s Bohem. Toto setkání změnilo můj život. Do té doby jsem žil stejně jako ostatní lidé. Co se pak změnilo ? Začal jsem si více uvědomovat některé svoje chyby a toužil jsem se lépe chovat ke svému okolí.

Po té co jsem shlédl uvedenou relaci jsem o tom co se stalo přemýšlel a chtěl bych Vám všem říci :
– víra je osobní vztah s Bohem
– to,že jsem věřící člověk neznamená,že nemám žádné chyby a
že neprožívám složité životní situace , které možná někdy
řeším špatně
– je pravda, že se snažíme nepít alkohol,ale není to otázka
spasení. Jedná se spíše o určitý životnís styl.
– každý člověk i v naší círvi svojí víru prožívá individuélně a
nevidíme všichni vše stejně. Záleží na intelektu. rodině,
způsobu myšlení, představách atd.
– já jako věřící klidně chodím na sportovní utkání, dále sám aktvině sportuji a to i v rámci naší cirkve,.chodíme do divadla, na koncerty a stýkáme se s lidmi i z tzv. světa- je to prostě super život
K manželské dvojici,která chodí do stejiné církve :
– osobně je neznám
– žijí v jiném prostředí než žiju já v Praze
– zdálo se mi,že nemají kontakt s ostatním světem a jsou zcela uzavření do sebe
– určitě tím,že se přihlásili do tohoto pořadu chtěli světu o sobě a o svém stylu života něco říci,ale neuvědomili si , že neznají svět, jsou naivní a neumějí reagovat na určité situace, které mohou nastat

– já jsem byl pohoršen z toho,že :
—————————————-
– si dovolila ta věřící žena kritizovat stav uvedené domácnosti
– nikdo jí nedal právo se považovat za někoho kdo je ve vedení
domácnosti lepší
– nikdo nemá právo nikoho nutit se k modlení/ i malé děti /-
vztah k Bohu je čistě osobní věc
– kritizovala toho muže, že pije /je to čistě jeho osobní věc/
– ten její muž zjevně asi nikdy nepil a měl dodržet to co říkal na začátku, že odejde až ona bude pít to víno./že to však nezvládl je asi to, že nebyl připraven na to,že u něj doma bude atraktivní, veselá dívka, která bude pro něj opravdu z jiného světa./

Je mi jeho i jeho ženy líto,že se jim vlastně zcela zhroutil jejich svět. Přemýšleli jsme o tom ,jak jim asi teď musí být a jak je jejich dětem ? Vůbec je neobhajuji,ale chtěl bych vidět jak vše skutečně probíhalo,jak ta druhá žena pečovala o domácnost, zda ho nesváděla a podobně. Já jsem v minulosti osobně prožil jednání readaktorů této televize a zjistil jsem,že umějí si vše zpracovat jak chtějí. Další otázkou je jaký byl scénář,který museli všichni dodržet.

Na závěr Vás všechny chci poprosit, nesuďte druhé nevíte co se jim odehrává v mysli,srdci a co prožívají. Podle 2 lidí totiž by jste neměli soudit učení a myšlenky,které neznáte o kterých možná nic nevíte.

S pozdravem

132
Mirka
Reagovat

Jsem také členka CASD a tento pořad jsem sice neviděla, ale ve sboru se o něm velmi živě diskutovalo.
Viděla jsem, ale jiné „výměny“ a v některých si dali vyměnění manželé pusu, či se veřejně drželi třeba kolem pasu atd. Jenže to není tak hrozné jako když někdo věřící někoho pohladí po vlasech.
Vím, že štáb má v pořadu velké slovo a jde jim o sledovanost, takže vlastně nikdo z nás neví jak to bylo doopravdy a proto KDO JSTE BEZ VINY, HOĎTE PRVNÍ KAMENEM

133
phoebe247
Reagovat

to Mirka
moc výměn jsem neviděla, ale nemyslím, že by bylo obvyklé, že se vyměnění manželé drží za ruce a líbají. Souhlasím ale s tím, že z jednoho pohlazení a dvoudecky vína se dělá aféra gigantických rozměrů. A taky, že jde o sledovanost.
Mě osobně přišlo daleko víc nesympatické chování paní Marcely. Do infaltilního žvatlání a dost nápadného citového vydírání tuto evidentně vnitřně zakomplexovanou a nejistou osobu nemohl štáb nutit ani narežírovat. Nevím, do jaké míry souvisí tyto povahové rysy s příslušností k církvi (sektě). Neodpustím si poznámku, že mě, jako člověku který nepotřebuje berličku víry se zdá, že souvislost je zcela zřetelná.

134
Mirka
Reagovat

phoebe247: Každý člověk a i člen naší církve je individuální Povahové rysy nesouvisí s členstvím v církvi. Máme v našem sboru spoustu sangviniků, melancholiků, flegmatiků i choleriků. Jsou zde lidé zakomlpexovaní, lidé se kterými si nemám ani já moc co říct, přesto je mám ráda, ale i lidičky co jsou moc bezva a jsou mími blízkými přáteli Myslím, že i já jsem úplně normální ženská a víru nemám jako berličku, ale jako smysl života. Církev ASD je uznávaná státem, tedy není sekta Sekta je podle mě společnost, kde lidé nemohou říct vlastní názor a musí poslouchat lidi- vůdce společenství
Bůh když nás tvořil, dal nám rozum a chce po nás, abychom jej používali a ne abychom se chovali bezmyšlenkovitě Díky Bohu za to!

135
phoebe247
Reagovat

to Mirka: no ovšem, že CASD, Jehovisté a pod. jsou státem uznané církve. Jenomže si myslím, že je to pouze dań za demokracii – já vnímám tato společenství jako sekty. A to hlavně proto, že mám s příslušníky těchto církví osobní zkušenosti a používám vlastní rozum.
A s tou berličkou víry: celá naše rodina se chová k sobě navzájem i k ostatním s úctou, láskou a ohleduplností. Tedy dodržujeme mravní i morální kodexy a to určitě ve větším rozsahu, než jaký přikazuje např. Desatero. A nepotřebujeme, aby nám to někdo např. v kostele připomínal. A pokud se něco nevyvede – myslím, že je těžší se „zpovídat“ sám sobě než cizí osobě, byť je to farář.

136
Kontra
Reagovat

Poebe, mas pravdu, pani Marcela trpi svym vzhledem, ale spise kvuli manzelovi, ktery chce aby zhubla. TV Nova musela presne vedet, co komu vadi, jejich povahove vlastnosti a veskere podrobnosti, protoze podle toho vybira co nejvice odlisne rodiny a tady se jim to podarilo proste na JEDNICKU! Kazdy vime, o co jim v techto poradech jde a myslim, ze nema cenu se nad tim nejak „durdit“, kazdy mame jiny nazor na svet, proto bysme jako inteligentni homo sapiens meli byt tolerantni ke vsem „odchylkam“. Jedno je ovsem jiste, manzele od kravicek absolutne nedomysleli, co vsechno na ne muze stab prichystat a nedoslo jim ani na sekundu, ze nejvic tim urtpi jejich deti… Je to smutne, kazdy tady obhajuje ateismus ci viru, ale ty decka musi ted mit z zivota peklo a maji velke predpoklady proto, aby je to pred svetem jeste vic odradilo… Zuzana mi byla na zacatku sympaticka svym pristupem, ale taktez nutila ke koupi vina stejne hloupe jako Marcela k modleni. Je treba pristupovat ke vsem stejne… Je mi lito vsech uprimne vericich lidi, kterym udelali ostudu, mam nekolik pratel, kteri jsou verici a adventiste a jsou to suprovi, inteligentni a vzdy ochotni lide. Maji svoji viru, ja mam svou a nikdo mi nic nenuti. Vsichni jsme jini, ale musime umet spolu vychazet…

137
phoebe247
Reagovat

to Kontra: supr názor – souhlasím. Znám osobně jednoho khuka, který měl vyměněnou maminu. Mamča z toho vyšla celkem OK, ale celý národ viděl jaký maj doma bordel….Ale pořád lepší než tahle zakomplexovaná chudinka infantilní….Chudáci děti….. Ty peníze určitě nevyváží poznámky a pošklebky spolužáků a sousedů…..

138
Kontra
Reagovat

Poebe, neber si to „osobne“, jen by me zajimalo, jake jeste vetsi moralni kodexy mas v sobe zakodovane nez napr. Desatero. Chtel bych se necemu priucit… Diky.

139
Mirka
Reagovat

Je mi líto lidiček, kteří si představují, že křesťanský život je jen omezování se a dodržování zákonů.
Žila jsem jako ateistka 26 let a 7 let jsem křesťanka (stala jsem se jí za plného vědomí) a můžu tedy porovnávat tyto dva životy.
A jak píše Kontra jsou mezi námi i „suprovi, inteligentni a vzdy ochotni lide“
Možná, že znáš organizaci ADRA, která patří k adventistické církvi.

140
Lacenko
Reagovat

Kdyz to tady tak ctu tak vidim Jak omezenej ten nas narod je.Nechat se vyprovokovat ubohym sestrihanym televiznim poradem k posuzovani lidi,cirkvi,chlastu …To teda klobouk dolu.Porad sem nevidel a myslim ze na to nemam ani chut.Poku chcete posuzovat verici tak je nejdriv poznejte.Trapny reci typu ,,tak a ted se ukazalo jak to ve skutecnosti je – vodu kazou vino piji“ doufam nemyslite vazne.Ale to byl urcite taky zajem TV, tak jen jim to vsechno sezerte i s navijakem. Taky znam Adventisty a nikdy se mi nestalo ze by mne nutili do ,,viry“.Nebo mozna jsem nepotkal ty prave. Jirkazz vsude pises o ADRE.Ale ADRA neni cirkevni organizace(asi proto s ni tak hojne spolupracuje stat -i kdyz v ni pracuje hodne adventistu).

141
phoebe247
Reagovat

Křesťanský život si raději nepředstavuji. Naše sousedka byla podobně jako Marcela zakomplexovaná puťka. Neměla proč: ona sama byla hezká zdravá a měla dva krásný kluky a prima manžela. Nějak jí to ovšem nestačilo. K Jehovistům přistoupila sama z celé rodiny. Po třech letech jí našel jedenáctiletý syn doma oběšenou. Starší syn šel ve šlépějích matky. Opustil manželku a syna a dnes v necelých čtyřiceti živoří jako bezdomovec – tedy pokud se zrovna nemodlí v nějakém sboru.
Čtyři moji spolužáci na vysoké škole přistoupili do jakési sekty – všichni ostatní z nich po čase měli jediný dojem: že jim kdosi zcela „vymyl mozek“.
Raději si nepředstavuji důvody, které u těchto lidí způsobily totální rozpad osobnosti. Nejhorší na tom je, že oni si to sami neuvědomují a ani si neuvědomují co tím způsobují svým blízkým.

142
Lacenko
Reagovat

Co kdyby jsme diskutovali o nasich skutecnych setkanich s vericima?Co vy na to?Taky by to tak dopadlo?

143
Lacenko
Reagovat

Ja mel sousedku jehovistku a i kdyz vsude posloucham jaky je ta jejich cirkev odpad a sekta tak si nekdy myslim ze snad knim ani nepatrila.Proste strasne hodna zenska ktera svou ,,viru“ brala asi fakt vazne a jelikoz jsme byli sousede kde kazdy o vsem vi tak si myslim ze to hrat ani nemohla.Je to opravdu o cirkvi nebo o lidech?Ale kdyz uslysim jehovista tak jenom prekroutim ocima a toho cloveka hned nekam zaradim.Kde je teda chyba?

144
Lacenko
Reagovat

A jeste me udivuje ta berlicka viry kterou nekdo nepotrebuje.A co teda pouziva?Jakou berlicku teda pouzivas phoebe247?Nebo ty jses dokonala a bez vady?

145
phoebe247
Reagovat

Lacenko, už jsem to napsala Mirce. A dokonalá zdaleka nejsem. Howg.

146
bára
Reagovat

k TV Nova: jistěže to měla všechno zrežírováno a pečlivě zosnováno, aby bylo drama, a aby bylo ještě větší, něco se nafoukne.
k aktérům z Nýdku: je mi jich líto – naivní, prvoplánoví, omezený rozhled, nechali se zmaniupulovat, paní v dobrém úmyslu ztrapnila sebe, rodinu, církev, pán to prostě po…, ale kdoví, jak se to všechno událo… ale děsný…
no a štěňátko s tygříkem – chtělo se mi brečet, smát a zvracet dohromady. chudáci lidi, aby chodili kanálama. Ale paní byla tak no… méně inteligentní (sotva četla), že jí to snad nedojde. To bych jí přála. A chudáci děti.
k aktérům z Prahy: nepoměřitelní s druhou dvojicí, zvláště ženy,ale muži také. Vyšli z toho lépe. Bohužel – věřící dostali nálepku naivů, buranů, omezenců, a nakonec i prázdných, bezobsažných nádob, které sotva drží pohromadě…
k CSAD: není nějaké oficiální vyjdáření? Mají dost velkou ostudu. Divím se ale, že se Nýdečané propůjčili k takové akci – vím, že CSAD je hodně manipulativní, takže účast jejich členů v reality show je mi záhadou. Nebo to byly misijní důvody, které je vedly k souhlasu s takovým krokem? Jsou všichni tak naivní? (viz monolog Marcely na začátku, kterému nečlenové církví a nevěřící nemohli rozumět)
k víře: ano, říká se, že je víra berlička… víra je pro silné,kteří si dovedou přiznat, že jsou slabí. To slabí nedovedou a raději si budou hrát na silné.
Ale pravda je, že to, co předvedli Nýdečané, byla víra velmi pokroucená, rigidní a podivná – i dkyž některé momenty byly velmi podnětné a pěkné.

Prosím, suďte si klidně lidi, církve, víry – ale Boha to neovlivní. Nehledejet lidi, ale Jeho.

147
Vatra
Reagovat

Báro, misijní důvody to určitě nebyly, proč by se měla církev představit tak primitivním pořadem…? Manželé chtěli to, co všichni ostatní účinkující, tzn. peníze. Účast probírali i v církvi, proti byli spíše ostatní spoluvěřící, ale jelikož je tato církev opravdu svobodná a nikoho do ničeho nenutí, jak si stále lidé myslí, tak to nechali na nich s tím, že se jako křesťanská rodina představí co nejlépe. Bohužel to dopadlo, tak jak to dopadlo, nikdo to zpět nevrátí. Paní Marcela je doslova naprášky a celá rodina je nadlouho „v háji“. Asi opravdu to neměli promyšlené do důsledku, jenže i kdyby měli, jsme jen lidé a zlo působí odjakživa všude a i z maličkosti umí Nova udělat senzaci. Na začátku jsem měla na tyto lidi zlost, protože opravdu poškodili všechny věřící, nejen adventisty, ale především Boha, který nerozlišuje patřičnost k určité církvi, ale čistotu srdce a projevující se lásku k bližnímu svému. A protože neumíme odpouštět jako On, bude nám to asi ještě hodně dlouho trvat, než nato všichni zapomeneme…

148
danela
Reagovat

Ahoj, souhlasím s Bárou. Je mi líto rodiny z vesnice, udělali si zbytečně ostudu. Paní se mi zdála skutečně trochu jednodušší – kombinace hlouposti, nadutosti a fanatismu = šílenost. Jak radila ohledně zútulnění domácnosti, její postřehy ohledně výchovy, kritika druhého manžela (Pro mě to je bačkora), kdyby to nebylo k smíchu, tak se uchechtám. Snažila se Honzu zmanipulovat k návštěvě sboru a když slušně odmítnul, brečela (přece nikoho nenutí) – je asi zvyklá, že je vše podle ní. Taky mi vadilo, že druhé rodině nic nepochválili (asi jen oni dělají vše nejlíp), zato druhá rodina ocenila přístup k dětem a zpočátku i víru. Musím ale říct, že bohužel mám s věřícími podobnou zkušenost. Chovají se k druhým slušně, jen když je po jejich. Neuznají, že i ateisti se snaží žít hezky (podle Desatera – ale nemusí kvůli tomu chodit do kostela, modlit se), dost se morálně vyvyšují.

149
petr
Reagovat

Ahoj Danelo.Patrim taky k CASD je mi 28 let. Kdyz se podivas na20leteho 30leteho a 50leteho vericiho CASD tak si myslim ze uvidis podstatne rozdily.Kdybych nemel tu svoji ,,berlicku viry“ tak Ti muzu zarucit ze bych asi doslova chlastal a delal jiny veci ktere nedelam a s kterymi nesouhlasim ale vubec si nemuzu dovolit rict ze ziju lip nez ty nebo ze ,,ja budu v neby a ty ne“.Mam nevericiho souseda a ten zije tak hezky se svou manzelkou ze muzu rict ze urcite lip nez ja.Ja bych si nikdy nedovolil vyslovit soud nad nekym nevericim.Samozrejme pokud clovek uveri tak se to snazi nekdy dat tem lidem okolo.Ale delat to nasilim … to teda ne.Na moji cirkvi se mi libi prave to ze mam uplnou svobodu.To ze nepiju neni narizeni ale odporuceni.Kdyby mi umiral treba muj neverici Tata tak si s nim klidne vypiju pokud by ho to melo potesit nebo by mel citit moji vetsi naklonnost.komunisti taky nutili k ateizmu.Ale to byla jina doba a generace.Skusme se na lidi podivat z ruznych uhlu.To ze se verici chovaji slusne jen kdyz je po jejich nechapu.Fakt jsem se jeste s takovyma nepotkal.Ale kazdopadne vira neni o cirkvi lidech ale o osobnim vztahu.A myslim si ze tento spusob evangelizace jaky oni zvolili je zcela nevihovujici

150
Jana
Reagovat

to Petr: Ti muzu zarucit ze bych asi doslova chlastal a delal jiny veci ktere nedelam a s kterymi nesouhlasim – TOMU NEROZUMÍM !!!! – přece nedělám to s čím nesouhlasím, na to nemá mít vliv nic, než já sama osobně, ať jsem věřící či nevěřící !! Takže je přece jenom víra berle, která pomáhá např. nechlastat jak píšeš ?? Je pro lidi slabé bez vůle? No, pokud Vám to omáhá k lepšímu životu budiž.

151
petr
Reagovat

to jana: Nam lidem slabe vule to teda pomaha :-) dik

152
Andrea
Reagovat

Naprosto zbytečně, zde rozmazáváte dle mého „nicotnou záležitost“ a urážíte věřící a ateisty. Jak zde již někdo napsal, jde hlavně o vzájemnou toleranci, ke které se bohužel ani jedna ze stran není schopna dobrat. Záleží na úhlu pohledu. Buď chci pochopit obě strany a pokusím se o to, nebo budu slepě stát jen na jedné a tlouct hlavou do zdi „že jen JÁ“ mám pravdu. Pro mnohé je Marcela hloupoučkou a jednoduchou ženuškou. Nehezkou, obtloustlou, s naivními názory a dětským chováním. Co ovšem přináší své rodině? Ptal jste se někdo jejich dětí? Manžela? Nezáleží tu právě na tom, jaké ona dokáže ve své vlastní rodině „vybudovat“ pouto? Čert vem žvatlání, víru a pro mnohé neschopnost postarat se o rodinu…jim to takhle vyhovuje, nebo snad někdo z rodiny řekl, že ne? Zuzana je pro mnohé dokonalá, zvládla dojit, pobíhat na statku v teplákách a gumákách, sbírat smetanu, vyrábět máslo… Pro jiné je rozfrcaná pražanda, která své malé dětičky cpe do školek, babičkám, chůvám jen aby stíhala svou vlastní kariéru. Nepořádek v bytě, časté pití alkoholu jejího manžela… A byl někdo z Vás u nich doma? Mluvil někdo se Zuzanou či jejím mužem, zda jsou spokojeni? Pokud si někdo určí „nějaký“ směr, je jen jeho věcí, kudy se bude ubírat. Někdo porpadne víře a je zcela spokojen, někdo propadne práci (pro mnohé na úkor rodiny) a je také spokojen. Někdo se chová pomateně a žvatlá nesmysly do kamery, neřeší svou vizáž, neřeší svou jednoduchost a i „přesto“ je velice ŠŤASTNÝ!!! Jiný má na prvním místě práci, kariéru, vzdělání, image…a též mu to vyhovuje. Lidičky NOVA vždy podá pořad tak, jak to vyhovuje. Vždy je jedna strana „ta HORší“!!! Přitom jsou obě strany se svými životy spokojeny a do pořadu šli jen díky fin.odměně. Trochu střízlivého náhledu, by občas některým autorům příspěvků nechybělo…

153
Jana
Reagovat

to Petr – pokud církve aktivně pomáhají např. drogově závislým a pod. je to super – tam berle víry může zachraňovat životy.

154
XXX
Reagovat

Už při výběru manželských párů je vytipována problémovější dvojice.
Tomu je svým způsobem podřízeno vše další.
Pořád ve vzduchu visí otázka kam se poděla ta druhá lahev vína. : – )

155
Jana
Reagovat

to Andrea – pokud někdo za pěníze nese svou kůži na trh, musí počítat s reakcemi!! A o reakcích to přece je – lídé se dívají a reagují – pokud by se nedívali nebyli by peníze pro aktréry, protože by pořad nebyl atraktivní. Mě jenom pořád dokola překvapuje, jak někdo jde do NOVY o které se přece ví o co v jejích pořadech jde – O SENZACI a naivně si myslí, že on to ustojí, že on z toho vyjde bez ztráty květinky. Nevyjde a pak je chudák na prášky. Zvlášť mě to překvapuje u DRUHÉ řady – přece všichni viděli o co jde a přesto se ženou za vidinou peněz. Píšete, že věřící preferuje jiné HODNOTY než peníze z NOVY – to mi nějak nejde dohromady. Fakt nechápu myšlení aktérů !!

156
Jana K.
Reagovat

Jano, víra opravdu může mnohým lidem pomoci přestat pít anebo se vzdát jiných závislostí. Ovšem víra je spíš pro lidi odvážné než slabé, pokud je to teda pravá víra. Protože kolikrát není jednoduché podle toho žít, zvlášť v určitých dobách. Obdivovala jsem například za minulého režimu lidi, kteří se nebáli k víře hlásit. A obdivuju lidi, kteří se hlásí ke křesťanské víře v muslimských zemích, kde za to hrozí poprava.

157
Karkulka
Reagovat

to Jana: Možná ta Marcela nepreferovala zrovna peníze, ale podle mě tam šla proto, aby ukázala národu, jak je krásné být adventistou a možná taky proto, aby třeba tu druhou rodinu obrátila na víru, což se jí tedy zjevně nepovedlo ani jedno.

158
Karkulka
Reagovat

Jejda, o misijních důvodech se tu už psalo…

159
Jana
Reagovat

To Karkulka – to zase odporuje nějakému zde názoru – že Anventisté nikomu nic nevnucují a jsou sami pro sebe :) V tom aby se pes vyznal – fakt bych chtěla vědět ten důvod, proč ze sebe pro NOVU dělat cvičenou opici před celým národem? Prachy nebo ukázat „pravou “ cestu. ???

160
Jana
Reagovat

to jana K. jsou různé podoby víry a různé podoby VĚŘENÍ :) ale já ji nikomu neberu. Mám kamaráda pravoslavného, mám kamarádku, která má manžela muslima – ať si každý věří v co chce. Muslimů se pravda trochu bojím, protože jejich „uvádění na cestu pravou“ končí někdy sebevražednými atentáty – myslím, že je to hrozba, pokud je to v té fanatické podobě.

161
huš
Reagovat

Tady je něco z internetu ze stránek CASD. Ať si názor utvoří každý sám.
„I v souvislosti s právě probíhajícími diskuzemi o institutu tzv. „registrovaného partnerství“, které vyvolávají silné emoce, Církev adventistů sedmého dne stále zastává stanovisko, že „monogamní svazek muže a ženy… je jediné morálně vhodné prostředí pro pohlavní styk nebo s ním související intimní a sexuální projevy“. Dokument varuje, že „jakékoliv snižování tohoto zásadního stanoviska znamená obdobné snižování nebeského ideálu (manželství)“.

Církev vidí homosexualitu jako projev „znehodnocení a porušenosti lidských sklonů a vztahů, které s sebou vnesl do našeho života hřích“. Věří však, že ačkoliv každý člověk podléhá hříšné přirozenosti, díky Boží milosti může „žít v souladu se zásadami Božího slova“.

162
Jana
Reagovat

Tolerantní společenství, které nepřehlíží nesporný, dokázaný fakt, že homosexualita existuje, nedá se ovlivnit a je prostě člověku dána, dokonce se nabízí v souvislosti s církvemi, že je člověku dána do vínku stvořitelem. Já některý věci prostě nechápu – středověk koukám ještě není úplně za námi !! Ještě že hranice pro homosexuály, čarodějnice a jiné živly by přece jen už dnes neprošla !!

163
Jana K.
Reagovat

to huš: Chtěla bych jen napsat, že stanovisko církve ještě nemusí odpovídat názorům všech jejích členů jako jednotlivců.
Já jsem adventistka a proti registrovanému partnerství nic nemám.

164
Jana
Reagovat

to JanaK. já tedy nevím, jsem člen jen zájmových organizací, ale pokud bych nesouhlasila s jejími pravidly, stanovisky a požadavky – nemám tam co dělat, sice se můžeme snažit dění ovlivnit, ale nesmi to být ZÁSADNÍ věci a tady to jako zásadní stanovisko církve je a pokud s ním nesouhlasím, snad tam ani nemám setrvávat. Opět nechápu !!

165
Jenny
Reagovat

Jano a chapes vubec neco? Vzdyt je to uplne normalni, ze zijes ku prikladu s nekdym, koho milujes, ale ma i v necem odlisne nazory a respektujes ho proto! Tak i muzes byt v cirkvi a s lidmi, ktere mas rad, prestoze mas na nekterou vec jiny nazor! Je pravda, ze by to nemela byt vec zasadni, proto mozna mohla Jana K. konkretneji napsat svuj pohled, ale zda se mi, ze ti jde proste jen o to, chytit druheho „za pacesy“ a respektovani jineho pohledu uhlu se zde opravdu vytratilo…

Velmi se mi libil prispevek Andrey. Misto toho, abysme se snazili byt lepsimi a poucit se z chyb svych, z chyb druhych, tak tady nesmyslne hazite spinu jedni na druhych. Zivot je o tom umet ho zit, nejenom pro sebe, ale i pro druhe.

Nastesti Buh nedela rozdily mezi vericimi a nevericimi, miluje vsechny!!! Slunce sviti taky na vsechny bez rozdilu barvy pleti, presvedceni, tucnosti kont, politickeho zajmu;)

166
Jana
Reagovat

Jenny – chápu a velmi dobře. Pohybuji se v oboru / výstavy koček / , kde je velké procento homosexuálů, vím že jsou to normální lidé – vzdělaní, milí, příjemní, obětaví, jemní. Vím, že mnozí žijí svůj normální život ve vztahu, budují své domy firmy a pod. Proč mají být hendikepováni svou sexuální orientací, kterou si sami nevybrali. Církve jsou v tomhle netolerantní a zaostalé – nejsou to tolerantní společenství, trvají na svých, již překonaných, středověkých názorech. Takže ne že nerozumím, rozumím a štve mě to.

167
ajda
Reagovat

to Jana : souhlasím….každé náboženství je totalita. Podle mě jsou v mnohém stejní zaslepení fanatici jako komunisti! A jsem pro odluku církve od státu, pak by se vidělo, jak to s tou láskou církevní vlastně je.

168
Mirka
Reagovat

to ajda: Nerozumím jak to myslíš. Jakou odluku církve od státu? Konkrétně církev ASD nemá se státem nic společné. Nemáme ve vládě členy církve ani od státu nebereme žádné peníze.
Docela nerozumím ani pojmu, který používáš „láska církevní“.

169
ajda
Reagovat

to mirka: Měla jsem na mysli církve jako celek. Nejsem sice odborník na církevní právo,ale každý průměrně informovaný občan této země ví, že každá ofic. zde působící církev, i když se mnohdy jedná spíše svým založením o sekty, potřebuje ke svému působení registraci a povolení státu. Potom se s ní stává ofoc.schválená a uznávaná státem církev a může žádat o různé státní, obecní dotace a to se děje. Měla jsem na mysli více méně příklad naší největší co do počtu příznivců a to katolickou církev. Je financována dotacemi z rozpočtu, stát udržuje její nemovitosti. Církev žádá vydání majetků, dobře, ale at po jeho vydání hospodaří sama, bez pomoci státu. A stát m,á peníze jen z daní nás všech, tedy i nevěřících! A tomu se říká odluka. Nemá přece logiku, aby stát spravoval a financoval např. vrácený chrám sv. Víta, a přitom mu nepatřil. Ano chtějí lesy, půdu, nemovitosti, dobře, ale bez další účasti státu. A pak by byla potřeba, aby věřící daleko víc přispívali na chod svých církví a zde by se ukázala ta láska církevní, správněji „k církvi“……

A případ z mé rodiny. Ateista poznal členku ASD, vzali se, vstoupil do sboru, odtáhli se od zbytku rodiny, která měla jiný pohled na život než oni…….a přišla revoluce, podnikání, najednou po nich začali chtít procenta z příjmů. Ano platili. A pak přišla restituce, vrátili jim lukrativní nemovitosti a v tu chvíli začal tlak sboru a jeho představeného, aby část nemovitostí věnovali ASD. Nevěnovali, vystoupili ze sboru. Ani po dobrém, ani po zlém najednou se svými bratry a sestrami nechtěli mít nic společného, teda to nic byly ony nemovitosti…….a rozjelo se kolo nátlaku, udávání, kontroly FÚ, stav. odbor atd., jen si onen spravedlivý občan neuvědomil, že pc, ze kterého odejde meil, není problém najít, a ejhle za udáním stál jejich spořádaný bratr.
A závěr….. dnes jsou oba ateisti, provozují bary a diskotéky a na sobotní cesty do sboru raději zapoměli……taky obraz lásky k církvi.

170
bára
Reagovat

S tou tvou první připomínkou úplně souhlasím.
Není správné, aby někdo kdo do církve nechodil musel platit za ty co tam chodí. Nad tím pouze říkám Amen- pravda
O tom konkrétním případu tvých příbuzných mohu jen říct : je mi líto co se stalo. Naše církev žije z DOBROVOLNÝCH darů a nikdy mě nikdo nekontroloval zda mé dary odpovídají procentům mého příjmu.
Každopádně dary, které dám, vím kam jdou a většinou se mi bohatě vrátí v požehnání.
Možná znáš miliardáře Radima Passera, nedávno byl rozhovor s ním v MF, taky je člen církve a dává spoustu peněz na moc dobré věci.
Má děti adoptované na dálku, podporuje misii a spoustu dalších věcí. Dává víc než desetinu z příjmu a neubude mu.
Jaký je rozdíl když dáš 200Kč z 2 000Kč nebo 10 000Kč ze 100 000Kč?
Žádný, dáš deset procent….

171
phoebe247
Reagovat

to bára: hm….desátky…a odpustky taky prodávají??

172
mxd
Reagovat

Musím podotkout, že ti kameramanum patří všecka čest, že udrželi kamery v ruce, protože některé hlášky stály za to :-D

173
ajda
Reagovat

HALOOOOOOOOOOO……. JAK TO ŽE UŽ NENÍ ROZJETÁ DISKUSE O NEDĚLNÍ VÝMĚNĚ!!!! URČITĚ BUDE CO ROZEBÍRAT…….. :o))))

174
Jana
Reagovat

Chi, bude – celou hodinu jsem se bála, kdy paní zase bude plakat – že někoho dokáže rozplakat i cizí smrad, je fakt sranda.

175
andrea
Reagovat

Možná to měla Nova naplánováno jinak. Skandalizována měla být rodina žijící v tlupě a na dluh. Namísto toho byla největším tématem hysterie paní lesníkové. Závěrečná replika „já o tom nemůžu mlčet“ a „tak mluv“ má sice daleko k tygříkovi a šťěňátku, ale stála taky za to. Jak může paní pracovat s dětmi při takové labilitě???

176
Miška
Reagovat

Kde je diskuse o nedělní Výměně??? Tak ta opravdu stála za to!!! Tak jsem se snad ještě nepobavila. Hysterická paní „lesníková“ a naprosto jednoduchá pani Radka. Opravdu kombinace k pohledání! Manžel paní Radky, který celý svůj život věnoval jen „svým“ potřebám, by zasloužil medaili. Nikoli jako ocenění, nýbrž jako připomínku, naprosté „JEDNODUCHOSTI“. S něčím podobným jsem se ještě v životě nesetkala a plně doufám, že ani nesetkám. Takového „Lotranda“, bych doma nechtěla ani za milion! Připojení na elektrické rozvěděče sousedů (pokud je to pravda), dluhy po celé vesnici (hlavně, že mám na kuřivo a alkohol), chování k dětem na bodě mrazu (dušení Radečka v postýlce, aby to nedělal ještě horším a spinkal, či jeho třesením, aby zmlkl), objíždění pochybných kšeftíků (kdy je manželka Radka naprostým otrokem, protože ten „inteligent“ nemá ŘP), kouř po celém bytě, skupina zbloudilých a nezbloudilých příbuzných, známích, kamarádů a existencí.
Ne, nechci aby to vyznělo jako, že někým pohrdám, ale jisté věci jsou pro mě samotnou nepochopitelné. Co dle mého je naprosto nevyvratitelné, je „HLOUPOST“ manžela Radky. Neustálý úsměvný přihlouplý výraz (na kritiku), mě opravdu dostával. Škrcenípsa v afektu, kdy si ho rodina dovolila vzbudit, že žere dceři dudlíček … no coment. K paní „lesníkové“ (bohužel si nemohu vzpomenout na jméno), příliš mnoho HYSTERIE. Nic víc k ní dodat nemohu. Srdceryvné záchvaty pláče nad nepochopením její osoby, hysterická ukázka nakonci pořadu (nechápu jisté výčitky). …

177
danela
Reagovat

Ahoj, všechny zdravím. Při poslední VM jsem nabyla dojmu, že Nova si z diváků dělá legraci. Nevím, jestli tohle je ještě o nějaké výměně zkušeností, co je přínosné. Snad jen to, že si člověk uvědomí, že se má dobře a nemá si vcelku nač stěžovat. Paní Lídu jsem litovala, kam se dostala, ale divím se její plačtivé reakci (ikdyž to vskutku bylo k pláči, v čem musí někde děti žít). Ale po shlédnutí tolika dílů snad mohla čekat cokoliv. Myslím,že z tohoto důvodu se do podobného projektu nepřihlásí nikdo soudný. Nově jde jen o senzaci, aby proti sobě postavila co největší extrémy.

178
jana
Reagovat

jste asi jedna z mála, která si myslí, že pořady na komerční, bulvární televizi by kdy mohly přispět k výměně zkušeností a mají být nějakým přínosem – chi, to jsem se zasmála. Děti žijí pravda v odlišných sociálních podmínkách – to by se sociálky ulítaly a jsou ještě daleko horší případy !! Jim to tak vyhovuje. Proč však kvůli tomu plakat nevím. Plakat nad strašným smradem, který oni ani necítí, mi fakt přidadá dost hysterické a přehnané. To kdyby tam měla trvale žít, pak bych to pochopila, ale deseet dnů……..

179
andrea
Reagovat

Diskusi postrádám, opravdu. Hola hej, kde je?
A nevíte, jestli se výměna opakuje, neviděla jsem totiž všechno. Miška udává některé momenty, které mi unikly. Pokud je to pravda, no, tak to je dílo. Co soiálka? Nejspíš to bude tak, že se o ně nikdo nestará, protože nebydlí v místě trvalého bydliště a tak se jim nikdo nevěnuje ve smyslu nějakého dohledu nad nimi. Tak to obvykle bývá. Byl ten pán z jiného světa manželem či druhem? Ať tak či onak, jak se asi chová (a chovají), když nejsou přítomny kamery?

180
danela
Reagovat

to Jana: to není můj názor, že VM je o výměně zkušeností, ale přesně takhle to prezentovala Nova. Nějak to musí zdůvodnit, přece nenapíší, že jim jde jen o sledovanost. Ale právě proto by si mohli tyhle fráze odpustit, protože jim na to sotva někdo skočí, nemuseli by tak okatě dělat z diváků blbce. Ale na druhou stranu to nemusím sledovat, když se mi to nelíbí.

181
jana
Reagovat

chi, moje babička vždycky říkala samochvála smrdí – platí to i o Nově a prezentaci jejích pořadů, chi

182
Petra
Reagovat

Jsem asi blázen, ale Zuzanin manžel mi byl sympatickej asi tak jako trn v patě.

183
czmarty
Reagovat

myslím, že minimálně polovina lidiček, kteří tu mluví, jak se to má morálce dělat,a že rozumí životu, a že viditelně soudíte ty aktéry toho divadýlky TV NOVY, tak jsou to pokrytci, lháři, zbabělci, nuly a naprostý lidský trosky, měli by jste se stydět, a nebo se spláchněte do záchoda. Jenom žvaníte nesmysly a sami stojíte za hovno, křižujete a upalujete stejně jako ostatní jen aby Vaše EGA byly lepší než těch druhých vy ubožáci. Sami jste smilníci, cizoložníci, alkoholici, pomlouvači a rouhači, prostě ubozí malý a nízcí lidé. Gratuluji Vám to jste předvedli debatu jste stejní jako TV NOVA.

184
XXX
Reagovat

To je naše ředitelka. (Zuzana Svobodova) A neumí německy.

Přidat komentář