Panáček v reality show

Chůva v akci – 17.5.2006

17. Květen 2006 | napsal(a): | reality show: Chůva v akci

K Růžičkům se v tomto díle vydala chůva Eva, která se hned po vstupu do rodiny neubránila překvapení. S dětmi Lucií (15), Jindřichem (12), Míšou (4) a snad ani s nejmladším členem rodiny, toho času ještě v peřince, totiž žádné větší problémy nejsou. Starosti svým potomkům přidělávají spíš maminka Michaela (34) s tatínkem Jindřichem (34) a hlavně atypickou babičkou Ivanou (62).

V pečlivě sestříhaném medailonku jsme viděli babičku, vyhánějící děti od počítače, ovšem nikoli proto, aby si snad nekazily zrak, ale proto, aby si mohla sama hrát počítačové hry :) Babička je opravdu akční, vždyť ani ve svém celkem pokročilém věku neváhá čile vyskočit a rozběhnout se za oběma kluky, kteří ji systematicky provokují a různým pošťuchováním a zlobením (viz Jindrova skvělá trefa míčkem přímo do babiččina čela) se pokoušejí dostat babičku od počítače, aby si mohli taky chvíli zahrát.
Maminka se zas na kameru svěřila, že jí babička s ničím nepomáhá, což se babičce nelíbilo a oponovala. Obě ženy spolu chvíli vedly i kouzelný dialog:

Matka: „S čím mi pomáháš?“
Babička: „S čím je potřeba.“
Matka: „Tak mi pojď pomoct s obědem.“
Babička: „Nemůžu, hraju!“ :)

Jsem tu!

Pozorující chůva Eva si všimla, že největší problém ve vztahu k babičce má dvanáctiletý hyperaktivní Jindra. Matka se při sporech dětí s babičkou odmítá zastávat jedné či druhé strany a chce, aby si babička poradila sama. Otec pozoruje, komentuje, ale do chodu rodiny se, podobně jako nejstarší členka rodiny, téměř nezapojuje. Při jedné z bouřlivých diskuzí nakonec vyšlo najevo, že babička nechce pomáhat své dceři, protože si myslí, že by to měl dělat spíš otec, její zeť. Toho babiččino tvrzení očividně zaskočilo, protože po příchodu z práce domů spíš touží po klidu, jehož se mu ovšem v tak živé domácnosti nedostává, a proto často reaguje prudce a vyjíždí po dětech. Na chůvinu otázku na možnou příčinu vzniku rodinných problémů odpověděl, že nejspíš u babičky, protože se nechová jako babička. První porada chůvy s rodiči odhalila ještě jednu, pro tři dospělé členy rodiny překvapivou skutečnost – není pravda, že by babička neměla svého zetě ráda, jak si doposud myslela její dcera. Nelíčený úžas ve tvářích zúčastněných asi leckterého diváka pobavil :)

Pravidla

Chůva seznámila rodinu s pravidly, kdy trvala hlavně na spravedlivém rozdělení času u počítače mezi děti i babičku, zdůraznila nutnost komunikace i naslouchání si navzájem, žádná sprostá slova, častější používání „prosím“ a „děkuji“ a vzájemný respekt. Vedle seznamu pověsila ještě jeden papír, na který si členové rodiny mohou psát vzkazy.

Během krátkého chůvina pobytu došlo k několika zajímavým situacím a posléze i změnám. Mohli jsme vidět například, jak se snaží přimět Jindru, aby pustil k počítači babičku, či spor o plyšového tygra, který měl být i proti babiččině vůli vyprán. Chůva nakonec odhalila, že tygr není dětí, ale babiččin, tak musela dětem vysvětlit něco málo o právu na soukromí. Při té příležitosti vyšlo najevo, že babička ani žádné mít nemůže, protože spí s oběma kluky v jednom pokoji. Nastalou patovou situaci nakonec nejlépe zvládla Lucka, která sama nabídla babičce přestěhování do svého pokojíku s tím, že místo u kluků si vezme ona.

No ne?!

Věřte nebo ne, po tříletém společném soužití se nám tu začaly dít věci. Kupříkladu si takhle tatínek, doposud nečinná hlava rodiny, vyšel poprvé s babičkou a Jindrou na nákup. A o něco později, opět poprvé, měnil plenu – nadšením sice nezářil, ale zvládl to. Snad by mohli mít ještě pátého potomka, aby si té nové radosti stačil ještě užít :)
I babička se činí, přiložila ruku k dílu a uvařila celé rodině tak dobrý oběd, že všichni žasli a někdo jí dokonce napsal pěkné poděkování na lístek se vzkazy.

Tak ať nám to vydrží

…přáli si nejspíš v duchu všichni po rozloučení s chůvou, protože nová atmosféra a klid v rodině se jim líbil. A maminka měla o důvod k radosti víc, při pohledu na poukaz na dovolenou v hodnotě 100.000,-Kč si uvědomila, že vlastně ještě nikdy v životě nic nevyhrála :)

Chůva v akci

Diskuze k článku

Počet komentářů: 18
1
Psycho_Boss
Reagovat

Matka: „Tak mi pojď pomoct s obědem.“ Babička: „Nemůžu, hraju!“ :)

LOL :D :D

2
haillie
Reagovat

ta babka byla fakt na ránu… hrozný.. závislačka na kompu a etě k tomu vygumovaná cholerička ke sklony SM :DDD

3
haillie
Reagovat

*se sklony

4
ysw
Reagovat

babce bylo 62…má nárok na klid…..je to jen její vůle jestli pomůže nebo ne ….děti mají rodiče a ty se o ně mají starat …děti jsou na babku sprostý a jejich maminka se jen usmívá a nic neudělá ..jasně že babka nebyla nijak skvělá … ale její dcera a zet taky ne …

5
eva
Reagovat

Babka byla gamblerka .. jako vystřižená :-))

6
ajda
Reagovat

Nevíte proč tam ta babka s nima bydlela??? Utekl mi začátek…..

7
Liliana
Reagovat

Ajdo- co jsem pochytila tak babka byla samý dluh který za ní platili. Navíc se o dceru nikdy nestarala ani o jejího bratra. Dcera tam řekla, že vyrůstala u babiček a tetiček. Takvou bábu bych nechala pod mostem. Otec fakt debil který asi umí dělat děti ale to je tak všechno.

8
Míša
Reagovat

Děti si pořídili rodiče, starat by se tedy měli hlavně rodiče. Nikdo nemá právo vymáhat si pomoc od prarodičů, pokud ti ji sami nenabídnou.

Jinak se babičce nedivím, taky by se mi nechtělo pomáhat s výchovou takových fracků. A pokud ji navíc rodiče (a zvlášť otec) permanentně shazují, nelze ani očekávat, že si u dětí vybuduje nějakou autoritu, a že tedy bude při výchově nějak platná. Vždyť ty děcka si opravdu ani neuvědomují, že babička má nějaké právo na soukromí!

Myslím, že za vzniklou situaci mohou hlavně rodiče těch dětí. Připadá mi, že si s ní matka takto přes děti vyřizuje účty za své vlastní dětství. Ale nějak si už neuvědomuje, že celá situace má a ještě bude mít dopad na její vlastní děti, které tím pádem nemají zažitý respekt ke starším a v reálném životě si proto možná častěji nabijou ústa.

Babičce bych přála mít vlastní soukromí, nejlépe vlastní byt a byl by pokoj. A na tu její „předpotopní hru“ (vyjádření mého pubertálního potomka) by stačilo koupit nějaký starý levný kompl jen pro ni a bylo by po hádkách.

9
ysw
Reagovat

naprostý souhlas….až budou oni starý tak jim tohle chování a neúctu ke staršímu jejich děti vrátí …

10
Lenča II.
Reagovat

Souhlasím s Míšou, pomoc je dobrovolná.ty čtyři děti si udělali sami. Otec tolika dětí a NIKDY nepřebalil dítě!!Ten chlap mě byl děsně nesympatický, jejich děti jim vše na stará kolena vrátí. Slova matky- musím se o manžela starat, aby se mnou zůstal, no hrůza. Babi by měla bydlet sama, třeba jen v nějakém podnájmu, garsonce, mít své PC a sem tam zajít na návštěvu. Takové bydlení na hromadě vyvolá konflikty i u sebelepších povah. Jediná rada- pryč od sebe. neviděla jsem taky začátek, asi nemá prachy na samostatné bydlení, kde ale bydlela dříve.

11
Raden
Reagovat

O příčinách společného bydlení se nemluvilo ani na začátku. Jen konstatovali, že už tři roky žijí spolu, že si babičku k sobě vzali.

12
Lena
Reagovat

Tam se říkalo,že babka přišla o byt.A nezlobte se na mě,ale když babka přišla o byt,dcera,na kterou celý život kašlala,si ji vzala k sobě do bytu a ještě za ni platí dluhy-tak to by babka mohla aspoň pomoci.A pořád rozebíráte,že babka má právo na soukromí.A vy si nemyslíte,že její přítomnost narušuje soukromí celé rodiny?Je jí 62 let a je dost čilá.Podle mě by klidně mohla jít s mimčem na procházku nebo si s dětmi občas zahrát nějakou hru.Místo toho počítače.

13
ajda
Reagovat

Celá rodina byla podivná. Babička nebyla babička ale jejich 5. dítě. Nevím, ale pokud tam už byla 3 roky, to mi uniklo, tak by nejlepší řešení bylo najít babce samostatné bydlení.
Možná nepomáhala protože ji nejdřív o to nestáli a ted už se nechtělo ji. A otec, který se neštítí si děti „dělat“ , ale podělaných se štítí, to je magor a netřeba další komentář………..

14
Jana2
Reagovat

Už asi přispívám do diskuze pozdě, nešel nám internet. Většina tady o babičce píše jako o starém člověku, ale byla velmi čilá a uvědomujete si, že posunováním hranice důchodového věku, bude člověk i v 62 letech muset zvládnout zaměstnání a domácnost? Navíc tam bylo jasně řečeno, že to jídlo, které uvařila, bylo první za celé tři roky, které u nich bydlí. Takže se nechá od dcery obskakovat, nenakoupí, neuvaří, je to obyčejný příživník. Přeci když s někým žiju v domácnosti, tak ho nemůžu vysávat, ale musím se taky zapojit.

15
Jan
Reagovat

Maminka mi přišla normáln a bylo mijí a bylo mi jí líto. U otce mi přišlo, že děti nemá vůbec rád. Pořád svou dceru nějak obtěžoval. Nepochopil jsem proč když vešel do bytu a ani nestačil pozdravit a svého syna seřezal vařečkou. Babička je velmi zvláštní člověk. Jak se vůbec mohla opovážit říct větu jako: odchod od počítače.

16
Lucie
Reagovat

Ahojky,tak vy se tu bavíte o mé zvláštní rodině a moc toho teda nevíte ,protože jste toho moc neviděli.Táta je teda jasnej to jste si asi všimly..Mamča je dosti náladová..A to že,když měla svůj byt byla k nám stejná tak že to,že potřebuje soukromí je pěkná kravina.Radši jdu tak vše Čao

17
sqanrlclipdfreoe
Reagovat

Yes!
I like it!

18
freepornocliopsr
Reagovat

Yes!
I like it!

Přidat komentář