Panáček v reality show

Chůva v akci: Ďurišovi (10. 10.)

10. Říjen 2006 | napsal(a): | reality show: Chůva v akci

V dnešním díle opět uvidíme chůvu Ivanu, která zůstala v Ostravě a po rodině Jurinových, která byla bez tatínka, tentokrát dostala úkol pomoci rodině bez maminky. Pan Ďuriš je vdovec, který sám vychovává tři děti. Po smrti manželky nechal práce a veškerý čas a energii věnuje výchově dětí. Největším problémem podle něj je, že se ještě nevyrovnaly se smrtí maminky. Zatímco nejstarší Michael to zvládá docela dobře, předčasně vyspěl a hodně tatínkovi pomáhá, pětiletá dvojčata Petra a Kateřina jsou na tom podstatně hůře.

Hlavně tedy Kateřina, která po smrti maminky změnila své chování, je neposlušná, nevyzpytatelná, odmítá komunikovat a v noci špatně spí. Trápí ji noční můry, budí se ze spaní, křičí a bojí se usínat. Usne jen v přítomnosti otce, je na něj hodně fixovaná. Pan Michael se domníval, že se situace sama zlepší, ale teď se začíná bát, aby se Katka neuzavřela ještě víc do sebe. Proto zavolal Chůvy v akci, aby pomohly nejenom Katce, ale i ostatním dětem a koneckonců také jemu.

TATÍNEK Michal (41 let) Je velmi upřímný, říká na rovinu, co si myslí, nemá problém ani otevřeně mluvit o sexu, o smrti manželky, o všem. Pracoval jako soukromý podnikatel, docela se mu dařilo, po smrti manželky ale musel podnikání zanechat a teď věnuje veškerý čas rodině.

Ovdověl 1.1.2006, manželka zemřela na rakovinu, poslední rok bylo jasné, že to takhle dopadne, takže pan Michael měl dost času se na její smrt připravovat… jejich manželství trvalo 12 let, sám sebe popsal takto: „Myslím, že v mé situaci, vdovec se třemi dětmi, jsem dost klidný, ale někdy to nezvládám a na své děti prostě musím i zařvat.“
V současné době má přítelkyni, která mu pomáhá uklízet a starat se o domácnost, nežije tam s nimi trvale, spíš jen dochází. Největší starosti si dělá o dceru Katku, která se v noci budí ze spaní, volá tatínka a ten se tedy také špatně vyspí.

Děti

Michael (12 LET) chodí do sportovní školy (hokejová třída, 7. ročník), hraje hokej za HC Vítkovice, je brankář, jeho největší zálibou je počítač, play station, hry, dříve byl prý hyperaktivní, ale už se docela srovnal – má hodně náročné tréninky, tím se unaví. Tatínkovi se mi, že když mu dá nějaký úkol, úmyslně ho pokazí, ať mu už nedávám žádný další. Jinak je veselé povahy. Smrt maminky mu hodně vzala, protože k sobě měli krásný vztah.

Kateřina (5 LET) starší z dvojčat (o 5 minut) vzdorovitá, závislá na tatínkovi chodí do školky v noci špatně spí – tatík ji musí uspávat, sama neusne, spát chodí kolem 19 hodiny a usíná až ve 22 hodin stydlivá, má problémy seznamovat se s novými lidmi, zapadnout do nového kolektivu nové a cizí lidi si dlouho oťukává, než je přijme umí být hodná, ale spíš se vzteká, kope do věcí a nadává po smrti maminky je fixovaná na otce, neudělá bez něj krok, nikam ho nepustí chodí do výtvarného a hudebního kroužku, má povahu spíš po tatínkovi

Petra (5 LET) mladší z dvojčat hodná, je podobná mamince (povahou) chodí do školky v pohodě večer usíná nejsou s ní žádné problémy je vstřícná, přizpůsobivá, samostatná /umí např. obalovat řízky, pustit pračku a podobně…/ v poslední době začala žalovat a učí se být drzá (na tatínka i sourozence)

PROČ ZAVOLALI CHŮVU?

Tatínek viděl pořad v televizi, chtěl by pomoci hlavně s Katkou, má dojem, že se nesmířila se smrtí maminky, tatínek by chtěl vědět, jak to udělat, aby to zvládla. Tatínek si myslí, že jsou i horší věci na světě, chce, aby z dětí vyrostli slušní lidé, proto skončil i s prací, musí to nějak zvládnout, každý má svůj úděl…

Chůva musí zjistit, proč se Katka tak změnila, co se jí teď honí hlavou, proč se chová tak podivně, na co se tím snaží upozornit.

Pravděpodobně ani ostatní sourozenci ještě nejsou po smrti maminky v pohodě, jen to projevují jiným způsobem, chůva by měla zjistit, jestli tam není potlačované nějaké velké trauma… Po smrti maminky se Katka od tatínka nehne na krok, nechce zůstávat ani u babičky s dědou, k ostatním lidem je nedůvěřivá. Petra je ke Katce vštřícná, snaží se jí vycházet vstříc, snaží se jí pomáhat i s usínáním, ale Katka na ni dost kašle, uzavírá se i před ní…

Chůva v akci

Diskuze k článku

Počet komentářů: 3
1
macek
Reagovat

Tak tohle byl první díl,který mě dojal a konec jsem probrečela.Tatínkovi přeju sílu a hodně štěstí,nebude to mít v životě jednoduché.Děti jsou úžasné,až na ta sprostá slova:-)

2
Hel girl
Reagovat

Ke konci mě tenhle díl taky dojal, měla jsem slzy v očích. JENŽE: Asi mě tu ukamenujet (bude-li to ještě někdo číst), ale nepřišlo mi, že by se tatínek dětem nějak zvlášť věnoval – navzdory tomu že zanechal podnikání, aby se mohl dětem věnovat. Postaráno o ně bylo dobře, uvařeno, uklizeno, to jo, ale neviděla jsem žádnou společnou činnost s dětma, neviděla jsem že by mu při něčem pomáhaly ani že by si s nima hrál. Na to že byl celej den doma mi přišlo zbytečný, že ještě po večeři musel nutně ještě něco v kuchyni udělat a holčičkám pohádku musel vyprávět Michal. Vždyť nádobí ani úklid kuchynw netrvá tak dlouho aby si to nemohl zorganizovat. Zrovna tak když děti zlobily zatímco vařil nedělní oběd, mohl je požádat o nějakou drobnou pomoc. Toto vytýkaly chůvy už mnohým maminkám, a některé taky byly na děti samy a podstatně delší dobu než tatínek v tomhle díle.
Vůbec tímhle nechci snižovat hrůzu tragédie, která je postihla, ale ostatní osamělí rodiče to taky nemají jednoduché a mámy v minulých dílech k tomu navíc válčily s penězma.

3
janicka
Reagovat

na konci jsem sice bulela ale domacnost- ajo deto.ale na buleni mam snad narok jemi 10 let….zacatek – hruza ale nebudu se vam zahrabavat do zivota . je to vas zivot—NASTESTI—CAO JANA

Přidat komentář