Panáček v reality show

Chůva v akci – Zatloukalovi (24.5.2006)

24. Květen 2006 | napsal(a): | reality show: Chůva v akci

Chůvy pomáhají s výchovou dětí, rodičů i prarodičů, píšou pravidla, dávají rady, vymýšlí hry a teď už dokonce i bruslí na „inlajnech“. Nevěříte?

O pomoc poprosila tentokrát chůvy maminka Dana (30) z Hrubčic. S manželem Josefem (34) vychovávají tři děti – šestiletého Matěje, čtyřletou Terezku a roční Lucii. Koupili si starší domek, který opravili a patrně i zařídili s vydatnou finanční pomocí Danina tchána, vlastnícího zemědělskou firmu. Jejich manželství působí jako příběh z Červené knihovny o tom, kterak chudá dívka ke štěstí přišla. Otec alkoholik a matka gamblerka, toho času bezdomovci, měli dcerku, která se takhle jednou zvečera seznámila s pohledným mladíkem. Stýkala se s ním hlavně po nocích, až jednou zjistila, že je těhotná. Mladík, synek z bohaté rodiny, však poslouchal otce a ženit se nechtěl. Zasáhla jeho citlivá maminka, mladíkovu noční partnerku pozvala na víkend na chatu a tam se do sebe oba milenci konečně zahleděli.

Tolik pohádka, my se teď podíváme, jak jim to spolu s dětmi a chůvou Irenou šlo v jednom reálném týdnu.

Chůvin ostrozrak

Po seznámení se s rodinou chůva vyjádřila na kameru své první dojmy: V rodině vládne chaos, Terezka plakala, batole se usmívalo jako všechna batolata a Matěj byl nervózní. Všimla si i nesouladu maminky ve vztahu k dětem a tatínka, který si sice myslí, že nemá problém, ovšem chůva ví, že má ;) Maminka je vyčerpaná, sice uvaří, uklidí, postará se o děti, ale protože nemá systém ani program a neumí děti zabavit, zvládá to s daleko větším psychickým vypětím, než je nutné.

Na první poradě s rodiči část svých postřehů předala i jim, důraz kladla hlavně na vztah k nejstaršímu Matějovi, který je dle jejích slov na jiné koleji. Zatímco s dcerami se oba rodiče pomazlí, na Matěje křičí.
Pro Danu byl tento rozhovor asi těžký, připadala si jako krkavčí matka, ale pochopila, jak to chůva Irena myslela.

Pravidla, harmonogram

Hned další ráno navrhla Irena rodině změny a ukázala jim nová pravidla.
Mezi nejdůležitější z nich patří to, že si maminka přestane vybíjet svou nespokojenost a zlost na dětech, bude se vyhýbat fyzickým trestům a dětem se bude snažit domluvit. Navrhla rodině společné stolování a tátovi s Matějem, aby si našli společné koníčky. Dále by měli oba rodiče zlepšit svou vzájemnou komunikaci.

Později jsme mohli vidět vcelku ukázkovou proměnu. Na Matěje, tahajícího se s Terezkou o hračku, začala Dana křičet, ale o chvíli se její křik změnil v domlouvání, poslechla si oba zúčastněné, domluvila Terezce ať Matějovi hračku vrátí a oběma, aby se vzájemně omluvili.

Chůviny nápady

Irena vymyslela dětem program, kterým je zabavila, aby matka stačila v klidu uvařit. K otiskování nabarvených dlaní ji potom přizvala, takže rodina obědvala společně u stolu, nad nímž viselo výsledné dílko. Změna se udála i v chování rodičů – Dana se učesala, nalíčila a usmívala se, Josef jí po příchodu z práce dal pusu,což prý jindy nebývá zvykem.

Jednou si chůva všimla sporu, který vedli rodiče s Matějem kvůli jeho snaze jezdit na kolečkových bruslích v pokoji. Zareagovala pohotově, pozvala celou rodinu na procházku a na rovné cestě za vsí vytáhla z tašky jedny brusle pro sebe a jedny pro….ano, pro tatínka Josefa, čímž oběma mužům v rodině ukázala jejich novou společnou zálibu. Mimochodem, před Irenou smekám, jezdí dobře i v tom šíleném chůvovském oblečku ;)

Lidé z vesnice

Jsou úplně stejní jako lidé z města. Závisti a pomluvám se daří, proč ne. Jen to na vsi mají snadnější, v relativně uzavřeném kruhu obyvatel se nic neutají a živná půda pro drby je nadmíru úrodná.

Hned druhý večer dostala chůva textovou zprávu od Dany, v níž se psalo, že lidi z okolí pohoršila Danina neschopnost vychovávat děti. Protože to prý sama nezvládne a musí mít doma chůvu, zavolají na ni sociálku, která jí děti odebere. Chůva neváhala a vydala se Danu uklidňovat. Objasnila jí příčiny, které lidi k podobnému jednání vedou a doporučila jí postavit se ke všemu čelem a s nadhledem. Připomněla jí také, jakou odvahu musela i s manželem prokázat, když povolali „Chůvu v akci“ a předložili tak svou rodinu i svůj život k nahlédnutí ostatním.

Co byste k chůviným radám ještě doporučili v tomto případě mamince Daně vy?

Loučení s Irenou…

…bylo opět dojemné, rodiče přečetli dopis a radovali se z poukazu, jehož text přeložila Dana malé Terezce jednoduchým a půvabným: „Pojedeme k mořu! Všichni pojedeme k mořu!“

Myslím, že tento díl byl zajímavý hlavně vylíčením a přiblížením vztahů v menších komunitách, kde o sobě lidé navzájem všechno vědí a každý životní krok hodnotí a soudí daleko přísněji a bohužel i neobjektivněji než ve větších městech. Dana si s sebou nejspíš pořád ponese břemeno „chudé holky, co se nalepila na synka z bohaté rodiny“ a bude potřebovat spoustu síly, aby tu situaci zvládla a unesla, protože štěstí a spokojenost se u nás neodpouští.

Chůva v akci

Diskuze k článku

Počet komentářů: 9
1
marcela
Reagovat

Rodinka to zvládala poměrně v pohodě, jen jim to kazil nejstarší syn. Teď mamka ví, jak ho zabavit, tak snad to zvládne. Myslím, že i jiné maminky nepocházely z ideálního prostředí a nevnímaly to vůbec jako handicap, ani jim to nepřišlo.Ale tady na vesnici to víc vyniklo, bylo mi té maminky líto. Přitom to byla mnohem lepší máma než jiné další maminy, které jsme již mohli vidět.

2
ajda
Reagovat

Celá Chůva v akci mi přijde, že sklouzla do pěkné nudy. Nechápu, proč se medializují nevychovaní spratci, když i na rodičích je na první pohled vidět, že si s výchovou až do tv natáčení nelámali moc hlavu. Základní návyky kjako poděkovat, poprosit, to není běžné v ani jedné rodině, kterou jsme zatím viděli. A přitom je to základ. Řev a nadávky, nezájem otců, pasivita matek. Nechápu proč mají někteří víc dětí, když si s nimi neví rady.
Je přece normální, že malé dítě je potřeba vychovávat od plínek, ne fracky ve škole, kteří po zhasnutí kamer jsou za pár dnů tam kde před natáčením.
Já když si to sama pro sebe shrnu, tak problém je v tom, že už ani rodiče v těchto rodinách nefungují jak by měli a to se odráží ve výchově- nevýchově! Dítě, aby nezlobilo nepotřebuje řev a nadávky, fyzické tresty, je potřeba ho zabavit, nutit vyvýjet neustále nějakou činnost, aby nemělo prostor na zlobení. Ale tohle je zřejmě některým rodičům na obtíž, raději zavolají chůvu.

3
Mirka
Reagovat

Dana vyrůstala v rodině, kde asi byli s výchovou problémy a tak se neměla kde nučit být dobrá maminka. Ve městech existují kluby maminek a mateřská centra kde se maminky mezi sebou baví a radí si jak a co na děti platí. V těch kvalitních MC jsou jako hosté zvaní i odborníci na výchovu a mamky se tam můžou naučit spoustu věcí. Díky tomu doma dnes až na vyjímky nemám problémy ani s dětmi ani s manželem. Přeji Daně, aby zvládla blbé keci sousedů a z dětí vychovala fajn lidičky. Teď už ví jak na to.

4
Jan
Reagovat

Nejvíc mně zaujalo jak se děti přestaly prát a terka se omluvila bratrovi a zase on se omluvil jí. Líbilo se mi jak venku si šli zajezdit na kolečkových b
Bruslích. zaskočilo mě to, že sousedé matku začali pomlouvat a ubližovat jí. Docela mě vyděsil dům ve kterém bydlela dříve.

5
Martina
Reagovat

nevítejak se to dá spustit ??? mě tady jenom nabíhají reklamy a nic víc :(

6
Martina
Reagovat

nebo na jake jine strance se to da najit kdyztak mi prosím poslete odkaz:)

7
Matěj
Reagovat

Zdravím…po 8 letech jssem vám přišel říct že až takový spratek se ze mně nevyvinul….:) nashledanou

8
Matěj
Reagovat

A najdu si vás zmrdi :D muhehehe

9
terka
Reagovat

Ta malá Terezka-to jsem já :D ještě že tu není žádné video :DD jinak, Matěj se od té doby docela zlepšil :) nashledanou.

Přidat komentář