Panáček v reality show

Eurovision Song Contest 2017: Jaké písně se mezi sebou utkají v Kyjevě? (video)

9. Květen 2017 | napsal(a): | reality show: Eurovision Song Contest

eurovision-2017-logo

AKTUALIZACE: česká zástupkyně Martina Bárta se do Grandfinále nekvalifikovala, v rámci semifinále se umístila na 13. místě (z 18) se ziskem 83 bodů.
Vítězem 62. ročníku Eurovision Song Contest se stal portugalský zpěvák Salvador Sobral s písní Amar Pelos Dois. Jeho vítězné vystoupení najdete v článku.

Je před námi již další, v pořadí 62. ročník Eurovision Song Contest. Dle tradice se nový ročník odehraje v zemi úřadujícího vítěze, což je letos Ukrajina. Jak je v posledních letech zvykem, tak i Česko posílá do Kyjeva svého zástupce. Je jím Martina Bárta a s písní My Turn vystoupí již v 1. semifinále. V následujícím článku si můžete pustit všech 42 soutěžních písní. Který song to letos vyhraje? 

AKTUALIZACE: Vítěz Salvador Sobral


____________________________________________________________________________________________________________________________________

Písně 1. a 2. semifinále jsou seřazeny podle pořadí, v jakém interpreti vystoupí. Pětice zemí + vítězná země předchozího ročníku se do Grandfinále kvalifikují automaticky.

Rusko svou letošní zástupkyni nakonec stáhlo kvůli sporům s ukrajinskými pořadateli. Zpěvačka Yulia Samoylova, která měla Rusko reprezentovat, se totiž objevuje na sankčním seznamu osob, kteří mají zakázáno vstoupit na území Ukrajiny. Yulia totiž vystoupila na Krymu v roce 2015 po anexi poloostrova Ruskou federací, embargo na její osobu platí 3 roky. Je to tak poprvé v historii soutěže, kdy interpret nemohl vstoupit na území pořádající země. Ruská televize odmítla přistoupit na kompromis ukrajinských pořadatelů zorganizovat vystoupení Ruska na dálku a nepodařilo se ani vyjednat žádnou výjimku pro příležitost soutěže. V oficiálním prohlášení se Rusko ohradilo, že Ukrajinské úřady narušili nepolitický ráz soutěže, jejíž prvotní myšlenka byla lidi sbližovat.

1. semifinále

Favority bookmakerů prvního semifinále jsou Arménie, Portugalsko a Švédsko. Dle kurzů se Česko letos nekvalifikuje a skončí na posledním místě.

Robin Bengtsson – I Can’t Go On (Švédsko)

Tamara Gachechiladze – Keep The Faith (Gruzie)

Isaiah – Don’t Come Easy (Austrálie)

Lindita – World (Albánie)

Blanche – City Lights (Belgie)

Slavko Kalezić – Space (Černá Hora)

Norma John – Blackbird (Finsko)

Dihaj – Skeletons  (Azerbajdžán)

Salvador Sobral – Amar Pelos Dois (Portugalsko)

Demy – This Is Love (Řecko)

Kasia Moś – Flashlight (Polsko)

Sunstroke Project – Hey Mamma (Moldávie)

Svala – Paper (Island)

Martina Bárta – My Turn (Česko)

Hovig – Gravity (Kypr)

Artsvik – Fly With Me (Arménie)

Omar Naber – On My Way (Slovinsko)

Triana Park – Line (Lotyšsko)

2.semifinále

Tijana Bogićević (Srbsko)

Nathan Trent – Running On Air (Rakousko)

Jana Burčeska – Dance Alone (Makedonie)

Claudia Faniello – Breathlessly (Malta)

Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It! (Rumunsko)

OG3NE – Lights And Shadows (Nizozemí)

Joci Pápai – Origo (Maďarsko)

Anja – Where I Am (Dánsko)

Brendan Murray (Irsko)

Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit Of The Night (San Marino)

Jacques Houdek – My Friend (Chorvatsko)

JOWST – Grab The Moment (Norsko)

Timebelle – Apollo (Švýcarsko)

NAVIBAND – Historyja Majho Zyccia (Bělorusko)

Kristian Kostov – Beautiful Mess (Bulharsko)

Fusedmarc – Rain of Revolution (Litva)

Koit Toome and Laura – Verona (Estonsko)

IMRI – I Feel Alive (Izrael)

Finalisté

Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma (Itálie)

Lucie Jones – Never Give Up On You (Velká Británie)

Manel Navarro – Do It For Your Lover (Španělsko)

Levina – Perfect Life (Německo)

Alma – Requiem (Francie)

Triana Park – Line (Ukrajina)

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

Eurovision Song Contest

Diskuze k článku

Počet komentářů: 30
1
Monika
Reagovat

Tak ve finale to bylo jeste horsi nez se zdalo. Katastrofa, hur nas reprezentovali uz jen Gipsy. Kde tuhle podprumernou zpevacku vyhrabali, to fakt nemame nic lepsiho? Martina to vubec neumela prodat. Song teda prisernej, silena nuda, nedalo se to doposlouchat, uspavacka hadu, jak to prislo, tak to vysumelo. A stylisti omg co to melo bejt? Ten kosmickej ohoz z osmdesatek, urousane vlasy, vypadala jako cuchta na podiu, pritom je to hezka holka. Tohle se absolutne nepovedlo po vsech strankach a zaslouzeny nepostup.

2
Honza
Reagovat

@Monika: souhlas…. me song jako takovej zase tak nevadil kdyby nebyl na tuhle soutez. A hlasove spis nebylo kde brat ale coz….

kazdopadne kdyz to je na h*vno, tak aspon oblict, ucesat a namalovat ji muzou lip. Toci se u nas reklamy pro celej svet, foti kampane pro velky znacky…..a pak tam poslem tuhle retro brecu. A ten „nanznak“ podprdy..ja vam lidi nevim.

3
Jai Kudo
Reagovat

Viděl jsem jen pár kousků čera, ale bylo to tak strašný, že mě na moment napadlo, že by Bárta mohla dokonce i postoupit….Vloni byla při vší bídě úrověň o třídu lepší. Znovu se projevilo úskalí velké haly – ona zpívá většinou v klubech a nemá hlas ani projev pro tak velké prostory. Gábina byla na velké haly zvyklá a i hlasově je někde plně jinde. Jinak mně připadá, že vloni měla naše porota jako první vybranou písničku a k ní pak hledala zpěvačku. Letos mně to připadá, že to bylo obráceně – z nějakého důvodu vybrali jako první zpěvačku a k ní pak hledali písničku, kterou by dokázala jakž takž slušně zazpívat. No, dopadlo to jak se dalo čekat…..

4
Lukša
Reagovat

1. semifinále za námi. Bohužel se opět projevila neschopnost výběru odpovídající písně. Ta sama o sobě zase tak špatná není. Na takovou soutěž a hlavně tak masivní prostory ale úplně mimo. Ve výsledku to působilo neskutečně nudně a bez výrazu. I celkové vystoupení bylo takové mdlé, bez šance na postup. Nechápu, že nedokázali lépe využít možnosti, byly tam mnohé horší písně, které ale dokázaly něčím zaujmout. A v čem ji tam poslali snad ani nemá cenu komentovat…
Jinak celý večer zase tak špatný nebyl, několik písní si pustím znovu, mnoho zpěváků naopak totálně mimo tón.

5
VojtaP
Reagovat

mě se song jako takový i zpěv Martiny líbí. Nicméně včera šlo poznat, že se naši z předchozích účastí vůbec nepoučili. Martina je dobrá zpěvačka, na jejím vystoupení však nebylo kromě toho zpěvu nic k zapamatování, žádná atmosféra. Ostatní země opět lépe pracovali s vizuálem, měli rekvizity nebo komparz. Holt Martina není GG, aby sama zaplnila velké pódium, i když se snažila, tak to působilo spíše nuceně, což byl asi opak toho, čeho se snažila docílit. Vizážisty bych taky vyhodil, vánoční balící papír není cesta. Dalo se to každopádně prodat mnohem lépe, ani by to nemuselo sklouznout do kýče. Třeba příště.
Pro příští ročník, být porotou, tak otočím kormidlem a zvolím trochu jinou cestu, song alespoň ve středním tempu, ať tam už několikátým rokem po sobě neposíláme balady a výraznějšího interpreta.

6
VojtaP
Reagovat

@Lukša: mě tedy letošní úroveň přišla slabší než loňská, co do kvality songů.
Nejvíce mě zaujala Blanche z Belgie. Sice byla v živém vystoupení nervní, což se hodně podepsalo, nicméně ten song je jeden z nejkvalitnějších letos, plus má Blanche hodně zajímavý hlas.

7
Tomáš
Reagovat

Tady se hojně kritizuje, asi taky napíšu svůj názor ale musím se Martiny trochu zastat. Je pravda že ta píseň nebyla žádná bomba ze které bych si sedl na prdel a mohlo asi Česko vyslat do boje někoho průbojnějšího ( i když kromě GG která už ale vystupovala loni mě na naší scéně z těch žijících snad ani nikdo nenapadá ) ale byl to příjemný song a Martina to hezky zazpívala, celkově sympatické vystoupení. Já bych to v rámci toho večera na postup do finále viděl a to hlavně proto že tam postoupily i daleko větší hrůzy – jmenovitě např. Švédsko nebo Kypr ). Myslím že nám ostudu určitě neudělala a že se to vystoupení do Eurovision svým stylem hodilo…zapadlo to tam dobře. Rozhodně daleko lepší a kultivovanější než Kabáti nebo Gipsy…tohle se aspoň dalo brát vážně. Ale jako bylo to nad slunce jasné že nepostoupí dávno předtím než vůbec vystoupila, myslím že to už se asi po GG od nás nepodaří nikomu. Úroveň účinkujících byla loni lepší, to se zatím shoduju i když dnešní semifinalisty sem ještě zatím neviděl. V sobotu asi budu držet palce Isaiahovi, zajímavý mi přišel i portugalec, belgičanka a z ukázky se mi líbilo i přímo do finále poslané Španělsko a Velká Británie.

8
VojtaP
Reagovat

@Tomáš: já s písní problém neměl, ani s Martinou jako kvalitní zpěvačkou, nicméně z toho vystoupení se dalo vytřískat mnohem víc, pak by klidně na postup měla. Určitě souhlasím s tím, že to bylo mnohem lepší než Kabáti a Gipsy, dokonce bych řekl, že i lepší než Marta s Noidem. Uvidíme, koho tam pošlem příště, nepřijde mi nereálné zopakovat úspěch GG nebo dokonce překonat (co se týče umístění ve finále), ale pořád se máme co učit od ostatních států ohledně prezentace.

Pokud bych měl někomu v sobotu poslat hlas, tak to bude nejspíš Belgie nebo UK. Lucie Jones se mi líbila už v X Factoru, tenkrát blbě vypadla proti šíleným Jedward, navíc z toho kousku jejího vystoupení se dá posoudit, že to tam zabila, tak snad udělá dojem.

9
Lukša
Reagovat

Když už se tu posílají hlasy, tak ten můj míří do Itálie, ten song mě neskutečně chytnul. A ještě uvidíme dnes, zda něco zaujme.

10
Hooper
Reagovat

Několik vět přidám – nevěřím, že je Makedonce 23, vypadá výrazně starší. Rumuny ve finále chci, zajímavá kombinace rapu a jódlování. U trojice nizozemských sester mě zaujalo, že ta s nejhezčími nohami měla nohavice, zatímco její korpulentnější sestry měly střih od kolen nahoru. Malťanka líbila, taky bych ji ve finále uvítal. Hodně jsem zvědavej na Australanku reprezentující Dánsko.

11
Hooper
Reagovat

Tak irského chlapečka by si mohly prohlasovat tak maximálně čtrnáctky, nemá co nabídnout. A té holce ze San Marina je fakt 42? Nevypadá.

Btw ví někdo, jak přišla slečna Jonesová ke jménu Lucie? Nějaký český původ…?

12
peritknie
Reagovat

Před (virtuálním) posíláním hlasů si to vážení pusťte celé bez obrazu – proud jednolité šedé nudy, u které co chvíli máte dojem, že už jste slyšeli před 15-30 lety v deseti podobných verzích.

13
Hooper
Reagovat

@peritknie: Ale jistě. Je to popová soutěž, byť výjimky se najdou. Ale hudebně revoluční písně se přece nečekají.

14
peritknie
Reagovat

@Hooper: Tak jistě. Jenže tahle Eurovizní soutěž se dříve vyznačovala alespoň „krajovými hudebními specifiky“, byť to občas bylo pro našince trochu šokantní. I to už je v tahu, zbyla jen jalová unifikace

15
Ludmila
Reagovat

Tak jediné 3 písničky mě bavily natolik, abych je doposlechla do konce – z Portugalska, Maďarska a Rumunska

16
Lucas
Reagovat

Mně se celkem líbí i Isaiah z Austrálie a jeho Don’t Come Easy, takovej nenáročnej pop :) a aspoň tam je i někdo další z X Factoru, krom Lucie Jones :)

17
Hana
Reagovat

Z mne nejzajímavější maďar a portugalec, ostatní nuda-šeď, případně nějaká zapamatovatelná úchylka (jódlování, případně měnění hlasu mě fakt nenadchlo)

18
Hooper
Reagovat

Tak to mám, koukám, menšinový vkus. Mě nezaujal Maďar a Chorvat se zvláštním jménem Jacques Hronek naopak ano (nadšení ne). K Rumunům jse mse již vyjadřoval.

A v perexu je chyba – dnešní finále je na ČT1.

19
VojtaP
Reagovat

@Hooper: díky za připomínku, info v perexu jsem opravil.

20
Monika
Reagovat

Tak Portugalsko za me absolutne ne, uknourana nuda, typek jak z blazince, hroznej song, lezlo mi to na nervy totalne, nedala jsem to ani jednou, nikdy vice. Moje TOP 3 je nasledujici:
1. Bulharsko
2. Rumunsko
3. Belgie

21
Monika
Reagovat

Takze ne zmena, mam to jinak :-)) Prvnich par vystoupeni jsem nevidela, moje konecne poradi v TOP 5 je nasledujici:
1. Bulharsko
2. Belorusko
3. Rumunsko
4. Belgie
5. Azerbajdzan

22
Monika
Reagovat

Martina skoncila 13 tak to celkem jde, to neni zle, jsem cekala tak 16-18 misto. Kazdopadne pro pristi rocnik uplne vymenit stylisty, navrhare a vylepsit choreografii.

23
Monika
Reagovat

doplnim, ze z 18 ucastniku v semifinale skoncila Martina u divaku posledni osmnacta, ale u poroty sedma (to je dost slusnej vysledek), celkove tedy 13. misto. Ja nevim, ze od tech divaku vzdycky dostaneme strasne malo bodu….

24
Hana
Reagovat

@Monika: myslím, že spoustě lidí(včetně mě) naopak vadí ta pompéznost, vyumělkovanost – až vykalkulovanost písní a vystoupení. Hezky to řekl v závěru: hudba není o ohňostrojích. Bylo z něj cítit to zaujetí pro hudbu, nezájem o ty vnější, líbivé atributy. A bylo poznat, že je to opravdové, nehrané a to lidé vždycky vycítí. Za mě radost, moc jsem mu výhru přála!

25
Jarda
Reagovat

@Hana: Tak jsem se dočetl, že vítěz Salvador Sobral nutně potřebuje transplantaci srdce, nevím, co je na tom pravdy, ale zdravě určitě nevypadal.

26
Hana
Reagovat

@Jarda: Tak to je mi líto, ale možná by to vysvětlovalo, proč na tolik lidí zapůsobil jeho projev: působil jako člověk, který cítí hudbu vnitřně a nezdržuje se tím, jak vypadá, co si o tom kdo myslí – připomíná mi tím zaujetím třeba v našich poměrech Jarka Nohavicu. Ten když vyjde na jeviště, tak si dokáže ihned získat publikum a to není žádná excelentní zpěvák ani instrumentalista, ani manekýn, ale v té jeho hudbě, jako celku, je všechno…

27
Tomáš
Reagovat

S vítězem spokojenost, lépe to dopadnout nemohlo. Salvador je muzikant a je originální, navíc i sympatický. Sem rád že to nevyhrál nějaký komerční popíkář. Do poslední vteřiny sem se bál že ho Bulharsko porazí ale naštěstí se tak nestalo. Tento rok je vítězství ve správných rukou, moc sem mu to přál – nejvíc ze všech co tam byli.

28
Tomáš
Reagovat

Jinak když srovnám Salvadora s loňskou Jamalou tak mi určitě přijde Salvador daleko lepší a zajímavější. A Martina byla v prvním semifinále 13.? Jsou někde i výsledky obou semifinále? Já našel pouze ty finálové.

29
vojta
Reagovat

@Tomáš: no na tom 13. místě jsme skončili takhle dobře hlavně díky porotě, od Portugalska jsme třeba dostali maximum a Portugalci nám taky jako jediní poslali dostatečný počet hlasů, že to vyneslo alespoň ty dva body. Martinu tedy diváci vypustili podobně, jako loni GG ve finále. Tady na těch stránkách jsou dost podrobné statistiky http://eurovisionworld.com/?eurovision=2017&semi-final=1#czech_republic

30
Hana
Reagovat

@Tomáš: Naprostý souhlas! A mně se na něm ještě líbí ten jeho hudební vývoj- koukla jsem na YouTube, když se v roce 2009 zúčastnil portugalského Idolu ( a už tam bylo slyšet, že je dobrý muzikant a zpěvák), jaká z něj vyrostla osobnost. Taky mě děsila představa, že ho smete ve finále některý z těch 17.letých hošíků, kteří se už chovali jako profíci, ale chyběla mi tam právě ta hloubka, osobnost, nějaký další rozměr. Muzika má také emocionální rozměr (nakonec technicky zpívat na takové soutěži umí víceméně všichni) a tenhle zdánlivě nenápadný Salvador je všechny převýšil o třídu a mě těší, že se na tom shodlo tolik lidí z tak různých zemí. Názorná ukázka, jak hudba spojuje! A to většina lidí neumí ani portugalsky! :-))

Přidat komentář