Panáček v reality show

X Factor Australia 2014: Jak Top 8 rockovala? (+ video)

15. Září 2014 | napsal(a): | reality show: X Factor Australia

[singlepic id=10175 w=615]
V australském X Factoru už zůstala jen osmička nejlepších, která se tento týden musela poprat s velkou výzvou – rockovou hudbou, která pro většinu z nich není zrovna jejich krevní skupina. A stejně jako finalisté i já se tímto článkem vypořádávám s novou výzvou, jelikož je to můj vůbec první rekap k zahraniční talentové soutěži (nepočítám-li shrnutí amerického X Factoru 2012). Rekapy k australskému X Factoru budu mít na starosti do konce září, dokud bude kolega VojtaP na cestách po USA, tak ho velmi rád zastoupím. Jak se tedy osm finalistů vypořádalo s rockovými peckami?

Dean Ray

zazpíval: INXS – New Senstaion

V minulém kole Dean výrazně zabodoval s aktuálním megahitem Budapest od George Ezry, který se na nás v posledních měsících valí i z vodovodů, takže se nabízí otázka, zda tento svůj touchdown dokáže ještě překonat. Z celé osmičky je největším rockerem, už proto by mu rockové kolo mělo sednout. Bohužel se však zde opět ukázaly limity svého hlasu, který s kapelou dost zaniká. Nedá se svítit, akustická poloha s kytarou v ruce sedí Deanovi podstatně lépe. Na druhou stranu do toho šel se správnou rockerskou energií, kterou hlasové nedostatky dokázal zakrýt. Zvedák to nebyl, ale slušný otvírák rockového večera určitě.

Rochelle Pitt

zazpívala: Gossip – Heavy Cross

Po tom, co byly minulý týden poprvé a naposledy odtajněny výsledky hlasování, tak se ukázalo, že Rochelle má mnohem větší podporu diváků než většina lidí (včetně mě) očekávala. Udrží si ji i s tímto vystoupením? No, to nevím. Hned na začátku přišlo zděšení z image, zvláště tedy z blonďaté paruky, kterou si Rochelle snad vypůjčila od princezny Dišperandy z Hrátek s čertem. Zpěv rovněž nebyl žádná sláva. Níže položený začátek ještě ušel, ale jakmile se Rochelle dostala do výšek, tak nepříjemně mečela jako Zolo Lebo s Markem Relichem dohromady. Chvílemi to bylo doslova trápení neviňátek. Rochelle se musí tentokrát setsakra spoléhat na postarší část australské populace, aby ji podržela.

Tee

zazpíval: Queen – Don´t Stop Me Now

Tee mi od začátku hlasově i projevem připomíná Honzu Bendiga, proto se tato volba písně vyloženě nabízela, jelikož Bendig ji rovněž zpíval v rockovém kole první Česko Slovenské SuperStar. O dva ročníky později ji však interpretoval i Štefan Pčelár, který ji však zprznil natolik, že jsem si myslel, že větší posmrtný atentát na Freddieho Mercuryho už nikdy nezažiju. To jsem ještě však nevěděl, že u protinožců žije Tee, jehož podání bude ještě mnohem strašlivější než to Itchovo. Chudák Freddie se musel nejen otáčet v hrobě, ale zároveň zažívat i fyzickou bolest. Tee hlasově místy připomínal prase, které právě vedou na porážku. Strašné, strašné, strašné. Doufám, že Teeho účast v bottom 2 a následné vypadnutí tentokrát nemine, jelikož za takové zprznění klasiky si nic jiného nezaslouží.

Marlisa Punzalan

zazpívala: Metallica – Nothing Else Matters

Ačkoliv tento klenot světové hudební pokladnice miluju, tak bych ho ve zpěváckých soutěžích zakázal a to z jednoho prostého důvodů – píseň stojí na své šestiminutové stopáži, a když ji zkrátíme na dvě minuty, vznikne mrzák, z nějž se vytratí kouzlo originálu. Není proto náhodou, že jediný, kdo (aspoň v našich končinách) s touto baladou touchdownoval, byl Peter Cmorík, který měl však to štěstí, že ji mohl zpívat v plné délce, což slovenská SuperStar blahé paměti umožňovala. Ale teď k Marlise. Z jejích finálových vystoupení to patřilo určitě k těm lepším, na svůj věk to zvládla slušně a dokázala se vylhat z toho, že není rockerka. Ovšem pořád to bylo tak nějak průměrné vystoupení talentované holčičky. Nemůžu si pomoct, ale všechna holčičí mláďata z amerického X Factoru na mě působila vyzráleji než Marlisa, která mi neustále evokuje školní besídku.

Reigan Derry

zazpívala: Divinyls – Boys In Town

Reigan dosud v soutěži střídala pouze výborná vystoupení s touchdowny. Tohle bylo zatím její zřejmě nejslabší číslo, za což z velké části může i píseň, která sama o sobě není tak výrazná, aby se s ní dalo bodovat. I tak ale byla Reigan pořád lepší než většina jejích konkurentů. Chvílemi sice bylo cítit, že Reigan chybí trochu průraznější hlas (ten její je příliš jemný), ale ani tak se nemá za co stydět. Příště bych jí však opět slyšel rád v nějaké baladě s kytarou či klavírem, což je její silná stránka.

Caitlyn Shadbolt

zazpívala: 30 Seconds To Mars – Closer To The Edge

Přiznám se, že Caitlyn patří do kategorie dívek pro které mám slabost (její úsměv je skutečně neodolatelný), pročež jsem schopen jí leccos odpustit. Včerejší vystoupení však bohužel jinak než průšvihem nazvat nemůžu. Ze začátku jí vycházel z úst jen teplý vzduch a když trochu přitlačila, tak byla pořádně falešná. Absolutně nechápu Ronana, proč nevybral Caitlyn místo této vypalovačky nějakou baladu (klidně i rockovou), zvlášť když Marlisu nechal parádně se vylhat z rocku. Doufám však, že se toto zaváhání nestane Caitlyn osudné a pokud spadne do bottom 2 (což je bohužel dost pravděpodobné), tak jí porota podrží, jelikož by jí byla škoda, zvláště pak vedle konkrétního soutěžícího, který je slabý jako čaj (a který i svým jménem čaj připomíná).

Jason Heerah

zazpíval: White Stripes – Seven Nation Army

Laco Lučenič kdysi ve slovenské SuperStar řekl jednomu chlapci, že svým zpěvem doprovází kytaru, a něco podobného se dá říct i o Jasonovi, jen místo kytary má bubny. Jason je zkrátka prototyp zpívajícího muzikanta, a když nemá bubny, tak je poloviční. Když však za bubny zasedne, tak jeho hvězda září podstatně víc. Ze všech včerejších vystoupení bylo to Jasonovo nejkompaktnější a nic mě v něm vyloženě nerušilo. Touchdown to sice nebyl, ale v rámci večera se Jason zařadil do čela mého žebříčku.

Brothers 3

zazpívali: Coldplay – Every Teardrop Is A Waterfall

Tady souhlasím s hodnocením Redfooa. Bylo by to velmi dobré vystoupení, kdyby zaznělo v jiném kole, ale s rockem to bohužel nemělo mnoho společného. Myslím, že i v repertoáru Coldplay by se dalo najít pár songů, které by se daly do rocku zařadit (zvlášť v jejich rané tvorbě), ale tato píseň mezi ně nepatří, to je čistokrevný popík. Jinak to byla příjemná tečka za rockovým večerem, přestože nebyla rocková. Ovšem ta čepička na hlavě frontmana působila, jako kdyby se dnes natáčel Křemílek a Vochomůrka Reloaded.

Top 3 podle DJ Vlada:

1.Jason Heerah
2.Dean Ray
3.Reigan Derry

Tip na bottom 2:

1.Tee
2.Caitlyn Shadbolt (těžko se mi to říká)

Tohle bylo jedno z nejslabších finálových kol, která letos proběhla. A vyloženě mě štve porota, která všechny bezzubě chválí (čímž mi připomíná porotu našeho Hlasu), takže soutěžícím chybí zpětná vazba. V tomto ohledu mě tentokrát potěšil Redfoo, jakkoliv mám k němu plno výhrad od neustálých výkřiků „yeah baby“ přes vyžívání se v estrádnosti až po necitlivé experimenty se svými ovečkami, tak tentokrát se nebál říct kritiku na plnou hubu. Zítra nás čeká tradiční vyřazování, ve kterém jako hosté vystoupí finalista 4. řady australského X Factoru Nathaniel Williemse a americká zpěvačka Meghan Trainor. Jaká budou jejich vystoupení, kteří dva soutěžící se budou muset utkat v bottom 2 a který z nich nás nakonec opustí, na to si musíme ještě pár hodin počkat.

DJ Vlado

Zpěvácké a talentové soutěže sleduji od roku 2004, tedy především ty české a slovenské, ale pro zpestření rád nahlédnu i do zahraničí. V našich končinách je jen málokterý soutěžící, který by mému oku unikl a neutkvěl mi v paměti. Neskromně se tedy troufám označit za experta :-) Od roku 2010 jsem členem Panáčkovy rodiny a obšťastňuji vás svými rekapy :-) Kontakt na mou maličkost: djvlado@seznam.cz :-) Pokud byste si chtěli přečíst moje články i z jiných oblastí než o talent shows, tak máte možnost na mém blogu dj-vlados-world.webnode.cz :-)

X Factor Australia

Diskuze k článku

Počet komentářů: 8
1
PK
Reagovat

Moje pořadí:
1. Marlisa – vůbec mi nevadí, že se z rocku „vylhala“, pro mě jasně nejlepší vystoupení večera a zároveň jediné, které se mi líbilo…
velký odstup
2. Jason – jak ho nemusím, tak tentokrát to v té bídě stačí na vysoké umístění, vystoupení mělo energii
3. Reigan – určitě její nejslabší vystoupení, doufám, že se příště vrátí do akustické polohy, tahle vyřvávací show jí vůbec nesluší
4. Dean – opět „vynik“l jeho slabý hlas, ale stejně jako to Jasonovo mělo vystoupení dobrou energii
5. Brothers3 – takový jejich průměr, neurazí, nenadchne
(2.-5. místo dělí jen malé rozdíly, celkově mi všechna 4 vystoupení přišla nevýrazná, průmerná, ale ne strašná)
velký odstup
6.-8. Rochelle, Tee a Catilyn – to nemá cenu řadit, všechno průsery, které jsem měl problém doposlouchat

Myslím, že jasná bottom2 budou Tee a Caitlyn, protože předvedli opravdu špatná vystoupení (spolu s Rochelle, ale ta má, jak jsme viděli, zřejmě větší podporu…)
Jinak celkově to kolo bylo propadák, jediná Marlisa to pro mě trochu zachránila, zbylá vystoupení byla buď průmerná nebo příšerná.. Marně vzpomínám na loňský touchdown Dami :(

2
Monika
Reagovat

No puvodne jsem si rikala, ze Tee je tutovka na odhod, ale docela me desi FB, kde to vypada na jasnej souboj Rochelle a Caithlyn. Poslouchat Teeho dalsi tyden se mi fakt nechce:-))) Snad to hlasovani dopadne jinak.

3
Michal V.
Reagovat

mno na nektery experty jsem se ani nedival (dean, rochelle),
caitlyn byla tentokrat bohuzel hodne spatna…
Regian obstala, potvrzuje, ze je hotova umelkyne schopna z fleku vystupovat a jezdit koncerty.
Jason skvely (pro me tradicne).

A brothers 3 byli hodne spatni… to se mi vubec nelibilo, nejak jim to neladilo a v pulce jsem to musel vypnout.

Tee na hrane hodnotitelnosti… to bylo fakt… napresdrzku. A vubec nechapu co to tam Ronan vykladal za kraviny, ze mu pripomina Adama Lamberta a kdesicosi a jeste neco o nejlepsim vokalistovi souteze.
No ostatne on docela ulit i u Caitlyn, ale tam jsem aspon chapal proc (jeho soutezici + hezka holka).

4
Lucas
Reagovat

Tentokrát se mi nikdo nelíbil nějak extra, ale nejlepší byli asi Dean a Reigan. Jinak přijde, že se Ronan tenhle rok jako mentor o dost zhoršil.

5
Ann
Reagovat

1) Marlisa – sice ta úprava úplně rocková nebyla, tak asi nejlepší vystoupení večera a asi její nejlepší v soutěži.
2) Brothers – s rockem to mělo společnýho ještě míň než marlisa, ale jako ušlo to. Ale celkově nejsou zrovna můj šálek čaje.
3) Jason – trochu nevýrazný, ale na poměry ostatních dobrý.
4) Reigan – poslední dvě kola podle mě kvalitama trochu upadá. Tady to podle ně byl lehkej nadprůměr, místy se mi zdálo jako by si měla vyrvat hlasivky.
5) Dean – nevýrazný vystoupení, který jsem ihned zapoměl, ale průšvih vyloženě to nebyl:-)
6) Rochelle – koukat se na to teda nedalo, to fakt že jo. Bez obrazu mi to ale přišlo o dost lepší:-)
7) Caitlyn – Caitlyn moc nemusím, a navíc 30STM je jedna z mých nejoblíbenějších kapel. A tu písničku mám taky dost ráda a Caitlyn se to fakt nepovedlo.
8) TEE – nebudu to komentovat, jen bych se opakovala po ostatních :-)

B2 vidím na Teeho a Caitlyn, ale akcie má pro mě dost vysoko každý krom Marlisy:-)

6
jab
Reagovat

Tak tady přispěju svou trochou do mlýna :-):

Touchdowny: 0
Dobrá vystoupení:
1. Jason – Asi nejkompaktnější číslo včerejšího večera, mělo to drajv, energii, jen v úvodu bylo slyšet, že barevně ten hlas není vhodný na rock, ale pak zaniklo i to. Dobrá práce.
2. Dean – Sedlo mu to, sice hlasově lehce nestačil, ale ukázal, že tenhleten alternativnější rock by mohl být jeho parketou.
3. Brothers 3 – Příjemné kompaktní vystoupení, žádný zvedák, ale jinak fajn.
4. Reigan – Opět spolehlivá, ale v refrému jí trochu nestačil hlas.

odstup

Průměr:
5. Marlisa – Jako vkusné číslo to beru, ale u ní bych se musel pořád opakovat. Ještě není úplně vyzpívaná, práce s dynamikou, jakkoliv sympatická, nepůsobí plynule…potřebuje čas, ale v rámci dnešního večera pořád velmi slušné.

Mariánský příkop

Průšvihy:
6. Caitlyn – Nakonec jí mám takhle „vysoko“ možná díky tomu, že nebyla moc slyšet, což je sice samo o sobě hodně špatné, ale aspoň mi tak netrhala uši jako ti dva pod ní. Jinak průšvih od začátku do konce, hlasově to totálně neutáhla, všechno špatně.
7. Rochelle – Začátek zněl dobře, ale pak se to svedlo do něčeho, co mi značně evokovalo parodii. To byl spíš řev než expresivní rockový zpěv. Druhý průšvih.

Totální průser
8. Tee – Přiznám se, tohle jsem si musel pustit ještě jednou, abych se přesvědčil, jestli se mi to fakt jen nezdálo. Stejně jako pro Vlada i pro mne to byla nejhorší verze této pecky, jakou jsem kdy slyšel (a snažně se modlím, ať to tak i zůstane). Akorát místo prasete jsem tam slyšel spíš havrana (a to už podruhé, poprvé hned v 1. live). Začátek těžce pod tónem, zbylá část písně „obohacená“ o naprosto nevhodné hlasové „zlepšováky.“ Hlasově příšerné a navíc nevkusné. Pro mne zatím nejhorší číslo že všech letošních live…

7
Jai Kudo
Reagovat

Hrozné kolo :((((
Známkuji si to jako pomůcku jako ve škole a nejlepší pro mě asi fakt ten Jason (k němu patří ty bubny, to je jasný), ale i ten dostal ode mě 2- (a to jsem přivřel obě oči…). Další jakž takž mě připadá Dean a (kupodivu Brothers3. A dál už samý průsery (známky 4 až 5). I Reigan je u mně tentokrát v té horší polovině. Nejhorší ti, co už tady byli uvedení několikrát: Tee, Rochell, Caitlyn.

8
Jai Kudo
Reagovat

Jen přidávám, že pro mě jako rockera by to rockové kolo mělo být jako že lepší než ostatní, ale pravý opak je pravdou. Je hrozné poslouchat, jak ti zpěváci odkojení moderním elektropopem nebo Biebrem, Miley, Minaj, Selenami, 1D apod nemají absolutně pojem o rytmice, frázování apod…

Přidat komentář