Panáček v reality show

Výměna manželek (17. dubna 2006) – jedináček vs kupa dětí

17. Duben 2006 | napsal(a): | reality show: Výměna manželek

Výměna manželek Ano, jsou odlišné. První je štíhlá, upravená, čas rozděluje rovnoměrně mezi péči o syna, manžela i sebe. Druhá vypadá o deset let starší a vychovává osm dětí (skutečně jen selhala antikoncepce, anebo manžel tak moc toužil po mužském pokračovateli rodu?) Nejmarkantnější rozdíl mezi oběma rodinami je však vidět hned, zatímco tříčlenná v Lichnově žije, desetičlenná v Dublovicích funguje.

Když sedmadvacetiletá Monika začala počítat postele v domácnosti šestatřicetileté Renaty a vypadala poplašeně při představě, že ve třípokojovém bytě žijí čtyři děti, napjatě jsem čekala na výraz jejího obličeje, až zjistí skutečný počet. „Já si vás asi budu plést!“ ustrašeně pak upozornila domů dorazivší mláďata, která jí však na rozpaky nedala moc času.

Kolotoč

Na nevyřčenou Moničinu otázku k počtu dětí odpověděla Renata hned úvodem: „Dvě děti mám z prvního manželství, tři další jsme chtěli s druhým mužem a třikrát mi nějak selhala antikoncepce,“ vysvětlila v dnešní době téměř neuvěřitelný počet dětí. Do prvních dílů výměny se nemohla přihlásit, protože byla těhotná, ve druhé řadě proto po jejím odjezdu přešla na novou maminku Moniku i péče o batole.

Rozdýchávala to dva dny, ale kolotoč ve třech pokojích bytu v Dublovicích jí nedal čas ani na přemýšlení o tom, zda se jí vůbec stýská po domově. Vstát za svítání, přebalit a nakrmit kojence a do školky i do školy vypravit starší děti. Překvapila ji souhra v domácnosti, kdy každý, kdo měl chvilku času, pomáhal s péčí o ty nejmenší.

„Já ale neumím vařit!“ zhrozila se Monika požadavků na ni kladených po přečtení Manuálu. Přiznám se, v ten moment jsem si ji přesunula do kategorie fiflen a pak se jí v duchu po celý zbytek pořadu omlouvala. S novým manželem se nakonec dohodli na kompromisu, prvním obědem bude gulášovka ze sáčku (co s vámi dělal pohled na děti, krmící se tímto rozhodně nedětským jídlem?). Zajímalo by mě menu „nevařící kuchařky“ pro příští dny, ale díky střihačům jsme mohli vidět jen párky a rajskou omáčku.

Neumím se nudit!

V Lichnově se Renata do nových povinností vpravila celkem snadno – téměř žádné ji totiž nečekaly. Absence řidičského průkazu jí sice poněkud zkomplikovala cestu do šest kilometrů vzdálené školky s malým Kubíkem, ale poradila si, když nejel autobus, špacírovali pěšky a cestou si alespoň povídali.

Během dne, kdy byl chlapec ve školce a tatínek v práci, se však nudila a trápila smutkem po svých dětech. V Moničině domácnosti se totiž nevaří, protože bratr hospodský doveze každý den jídlo už hotové a úklid Renata po své domácí průpravě zvládla doslova levou rukou a bez mrknutí oka.

Zato si alespoň užila několik „poprvé“. Na lyžích, kdy jí prozíravý manžel rovnou najal instruktorku, na koni, doma s videem, které se díky reality show naučila i ovládat, poprvé si také užila pohodlí služby až do domu, jelikož jí její nový a překvapivě pozorný manžel pozval kadeřnici až do obýváku.

Odbočím: Dovolila bych si malou otázku – kdo v těchto případech ony kadeřnické a zkrášlovací služby financuje? Jsou to snad samy ženy, které doma počítají každou korunu a dětem nemohou koupit ani jogurt? Či jejich noví a relativně slušně zajištění manželé, kterými však ony „chudé“ ženy tak rády právě pro jejich peníze opovrhují? Podobná situace ve výměně už totiž nastala, paní z Hrochova (první série) sice v Praze velmi důrazně odsuzovala životní styl manželů Fedorkových, ovšem domů se vrátila po kosmetickém ošetření, s novým účesem a s kupou dárků, kterou štědrá ruka hostitele zaplatila. Nechci tím říct, že bych změnu vzhledu Renatě ve včerejší výměně nepřála, ovšem zajímá mě, na čí úkor tahle akce proběhla.

Nákup pro deset lidí

Vraťme se opět do Dublovic, třebas k okamžiku, kdy otec diktuje nejstaršímu synovi nákupní seznam pro desetičlennou rodinu:
4 jablka, 1 Tatranku, 1 jogurt, deset rohlíků.
Taky vás to zarazilo? Podle jakého klíče se tu potraviny přidělují? Myslím, že nejen mně v tu chvíli běhal mráz po zádech, ale to už se pomalu lámal pátý den a Renata s Monikou oznámily:

Teď tady velím já!

Renata v Lichnově chtěla jen, aby manžel vyměnil práh v ložnici a dovolil jí onu již výše zmíněnou návštěvu kadeřnictví.

Monika měla požadavků o něco víc. Ráda by vzala školáky (tři) do cukrárny, ráda by šla s dětmi plavat. A pro dvě nejstarší (12 a 13 let) požadovala alespoň jedno volné odpoledne. Její návrhy byly přijaty a my jsme mohli vnímat mrazení v zádech, když se v cukrárně od nejstarších dětí (mimochodem dvě z nich byly právě ty z Renatina prvního manželství) dozvěděla o neslavení Vánoc. Mně ale o něco víc zarazila scéna z bytu, kdy si dvanáctiletá Laura nemohla napsat Moničino telefonní číslo (krmila zrovna z láhve nejmladšího člena rodiny) a tak si je opakovala nahlas pro zapamatování. Na to okamžitě reagoval její nevlastní otec a vynadal jí, že se nevěnuje batoleti. Tuhle situaci nakonec Monika zvládala hůř než péči o osm dětí a zmínila ji i v závěrečné konfrontaci.

Předposlední den si alespoň dokázala, že podle receptu dokáže uvařit rajskou omáčku, čímž udělala asi největší radost své matce ;) Před rozloučením ještě rozdala dětem dárky – bačkorky, sladkosti, koníka a o loučení samotném se mi moc psát nechce, protože dojalo i mě, otrlého cynika.

Z očí do očí

Renata se pokoušela obě rodiny srovnávat, prý je na tom s Monikou stejně, protože obě vidí své muže až večer. Moničin pracuje dlouho, aby mohli mít ty pěkné věci doma, Renatin zas, aby uživil rodinu. Snad snaha ukázat světu vlastní skromnost?

Moničin manžel byl toho názoru, že lidi mají mít tolik dětí, kolik zvládnou uživit a zaopatřit. Renata se svým mužem mu odporovali, mimoto tam opět zaznělo Renatino vysvětlení o nezdařené antikoncepci. V tu chvíli měla Monika co dělat, aby nedala najevo nedůvěřivost :) I já věřím spíš drobné poznámce, která u stolu padla, a to o velké touze Renatina manžela po synovi – pokračovateli rodu.

Zajímavé je, jak Renata i se svým mužem tvrdí, že jsou jako rodina šťastní a že jim takovéhle fungování (viz poznámka v úvodu článku) vyhovuje.
Zeptal se už někdo na totéž i jejich „dětí bez dětství“?

názor zúčastněné Renaty z diskuze pod tímto článkem

tv nova vše nahrála aby se jí to hodilo do krámu jsem dobrá kuchařka vařim dvě jídla deně monika to zvladla skvěle i když vařit neuměla ale povedlo se jim jedno mojí rodinu ukázat jako šíleně chudou ale smula je v tom sociálka ví jak je to doopravdy laura roman jsou supr děti v pohodě roman je mist v šachu čech laura supr tancuje neodsuzujte pokud neznáte skutečnost přijedte se podívat kdo mi tu otročíííí nikdo velký děti vydim až večer po uspání mrnat ale díky za vaše názory televize dokáže poštvat národ proti jedný mámě máte muj obdiv renata

související články

Moniku čeká mateřská školka! / Blesk.cz

Výměna manželek

Diskuze k článku

Počet komentářů: 96
1
MylowňýQ Napýnawíh Qňyh
Reagovat

Byl to úžasnej díl, ale bylo na něm hrozně smutný…vidět ten rozdíl mezi dětma, který žijou „v možnostech“ (viz Chůva v akci)…a těma, který žijou skromně jako těch 8 prďáků…byly fantastický…

2
Alek
Reagovat

byl to myslim hodne smutny dil. Monika to myslim zvladla v pohode. Renatu obdivuju ze v tomhle dokaze zit, ale porad me tam vadila jedna zasadni vec. Ty jeji deti jsou opravdu hrozni chudaci, sance na nejakou normalni stravu skoro mizive, chudaci male deti, co se musi cpat levnyma parkama (vsichni vedi co v nich je). Nechapu jak muze trikrat selhat antikoncepce. To proste neni mozny, pokud ovsem pro ne nepredstavuje to ze zavrou okno aby nemohl priletet cap. Nebudu obhajovat rodinu Moniky, myslim ze to nebyl taky ideal, ale taky zastavam nazor jejiho manzela, ze si poridim tolik deti abych je mohl uzivit, cimz ale zase nemyslim koupit jim na co si vzpomenou. Beru rodiny, ktere si deti vezmou s detskych domovu a vychovavaji jich taky spoustu, pro ne je i takoveto „prezivani“ nejspis lepsi nez ustav, ale nadelat si tolik deti a pak jim skoro nemit co do huby…

3
Kocour
Reagovat

Musím smeknout před paní Monikou, jak bravurně zvládla výměnu. Nejdřív jsem byla velmi skeptická,protože jsem si nedovedla představit, jak si poradí s 8-mi dětmi když sama má 1 a již samostatné,nevaří, nepracuje a je zvyklá mít spoustu volného času.
Ale to ,co předvedla vč. toho, že dokázala s dětmi vymyslet i jinou zábavu než střílečky na počítači a ještě obhajovat Lauru, kterou její nevlastní otec pasoval pouze do role služky a ani se tím nijak netajil, je obdivuhodné. Navíc se nebála ani toho vaření a nakonec zvládla uvařit i tu rajskou, kterou předtím nikdy nedělala.
Ale celkově na mě tento díl působil hodně smutně. Bylo mi líto dětí, které jsou od malička živené zcela nevhodnými potravinami, což se jistě odrazí na jejich zdravotním stavu a i ta výmluva, že nemohou slavit Vánoce, protože nemají kam dát stromek a nemají na dárky mi příjde dost jednoduchá.
Stromek se dá koupit i malý a umělý třeba jen 30 cm velký a místo dárků klidně mohou dávat dětem jen maličkosti jako čokoládu nebo i jen blbý jogurt, když na něj normálně nemají, ale děti by o tak nádherné svátky být ochuzeny neměly.
Taky jejich otec by si měl více všímat i holčiček a ne jen preferovat svého vysněného nejmladšího syna.

4
Beruška
Reagovat

Ještě nikdy jsem do diskuse nepsala, ale včerejší díl mě vážně nadzvedl. Zdůvodňovat neslavení Vánoc, tím, že by se jim do bytu nevešel stromeček, tak to už je moc. Stromeček se dá přece sehnat malinký, třeba umělý, jde přece pouze o symbol. Ani ty dárky si nemusí dávat, nebo opravdu drobnosti za 50,-Kč. A ten tatínek, jak řekl, že pokud by nestál holce za zadkem, tak by nic nedělala a ona se přitom celé odpoledne starala o sourozence, vždyť nemá asi ani klid na učení, o nějaké zábavě a lítání po venku ani nemluvě. Myslím, že opravdu nešlo o selhání antikoncepce, ale tatínek chtěl toho „pokračovatele rodu“. (ono taky čemu říkají antikoncepce, že?) A nejmladšímu jsou 4 měsíce, co když antikocepce selže ještě párkrát? Chudáci děti, nemělo by se to brát jako psychické týrání? Sociálka určitě řekne, že mají co jíst, mají oblečení a jsou v teple, takže je všechno v naprostém pořádku. Je mi těch dětí opravdu líto. Ani v druhé rodině není určitě všechno v pořádku, ale proti těmto dvěma nezodpovědným rodičům, jsou to jenom přehlédnutelné detaily.

5
aljosa
Reagovat

Pokracovani rodu? to mi nejako uslo. tak to je dovod narobit miliony deciek a zotrocit tie najstarsie ? a -ha. Predpokladam, ze kedy zili niekde v azii tak by mali len toho vysneneho syna….

6
Veronika
Reagovat

Naprosto souhlasim se vsim, co je tu napsano…musim rict, ze pri zaverecne scene, kdy Monika davala detem darky jsem se neubranila slzam…

7
Jana
Reagovat

Mě zase zní v uších věta z diktovaného nákupu – tatranku pro Nelinku. JEDEN jogurt !! čtyři jablka, deset rohlíků – to je svačina pro mého dospívajícího syna a ne pro osm dětí – hrůza. A podle čeho se vybírá dítě, které dostane tatranku ? V předminulém století lidé mívali 10-15 dětí normálně – antikoncepce nebyla, ale v dnešní době je taková rodina proti zdravému rozumu !! Děti nepoznají nic jiného než přežívání, nedostatek, robotu. Nepoznají sport / na to je potřeba vybavení / nemají volný čas, protože všichni musí krmit, koupat a utírat dětské zadečky – nechápu ten důvod. Starší holčička je na to HUŘ než služka – ta má za posluhu alespoň zaplaceno – tahle holčička je nevolník, OTROK – protože jen otroci dostali za své dobré služby navíc ještě vynadáno/napráskáno !! To je něco neskutečného a kecy o antikoncepci nebudu vůbec komentovat – protože jedním z druhů antikoncepce u takovýchto případů je podvázání vaječníků to by bylo, aby selhala – takže tomu nevěřil snad opravdu nikdo :) Jo syn „ofrouďák“ to je něco, co na tom, že špatně živené děti o sebe zakopávají malým bytem.

8
Václava
Reagovat

Smekám klobouk před paní Monikou, že zvládla rodinu s 8 dětmi. Nezávidím paní Renatě a ani jejim dětem. Nechápu jak se z tak početné rodiny může vytvořit přesně fungující rodina. Pomáhají děti z radosti nebo že se bojí . Byl to dost smutný díl. I tak se žije v naší zemi.

9
Irena
Reagovat

Paní Monika byla senzační, moc jsem ji obdivovala, jak vše zvládla.
Druhá paní, evidentně v područí svého muže se středověkými názory-
viz nutnost zplodit pokračovatele rodu – to si ten pán připadá tak vzácný, že když se jeho jméno vytratí z povrchu zemského, tak se zboří svět. Proto zkazí dětství x dětem, které opravdu dle mého názoru jen přežívají,
hlavně ty dvě nejstarší.
Myslím, že tato planeta je již dost přelidněná, aby bylo nutné mít 8 dětí.
Paní Monika mi byla sympatická i tím ,že se zastala Laury, která je asi když nejsou přítomny kamery opravdu veliký chudák. Připomněla mi nedobrovoulnou sestru Dominiku z dílu, kde měla rodina čtyřčata a jejich
výchovu hodili na chudáka holku. Není dobré ani když mají děti vše na co si vzpomenou, ale v dnešní době 1 jogurt a jednu tatranku, to je vrchol. Taky by mě zajímal, co si ten pán tvorstva vaří sám pro sebe, když tam tvrdili, že nejí to, co děti. Pochybuji, že se ošidí.

10
Raden
Reagovat

To Václava:

Nemyslím, že děti z takto početné rodiny nemohou být spokojené a šťastné, ale chce to pár drobností – větší byt, paní na výpomoc s úklidem, praním atd., paní na výpomoc s dětmi, aby se třebas matka mohla odpoledne věnovat starším dětem při přípravě věcí do školy a mladší by zatím zabavil někdo jiný, dostatek finančních prostředků na sportovní i kulturní aktivity.

11
Harrys
Reagovat

Tedy, nutnost mít syna, opatřit si „následovníka rodu“ bych chápal třeba u Karla IV. nebo jakéhokoliv jiného evropského panovníka ze středověku ale v dnešní době? Co kdyby i osmé dítě byla holčička? A deváté taky?

12
ŠJ
Reagovat

Rád by som videl túto domácnosť za cca 10 rokov, keď tam bude o seba zakopávať 6 – 8 pubertiakov (dúfam, že tí starší dvaja vypadnú z domu hneď ako to bude možné).

13
Lenka
Reagovat

Selhat antikoncepce opravdu může,mě se to stalo taky,třetí dítě jsem porodila i přes tělísko,ale pochybuji,že se to stalo třikrát,to již bych si skutečně nechala podvázat vaječníky,kluk ne kluk/mám tři dcery/,a myslím ,že 3 děti jsou už opravdu až až,alspon pro mě,obdivuji,kdo jich zvládne víc

14
ajda
Reagovat

Vše už bylo napsáno výše. Ale rodinné přídavky+ soc.dávky,které tu zřejmě jsou+ mzda otce+ alimenty na 2 nejstarší děti, to vše sečteno musí rozhodně vydat na větší nákup než byl výše zmiňovaný.Určitě jogurt a tatranka by vyšla pro všechny. Prostě otec 8 dětí mi připadal docela sobec. A po první zmínce o neslavení vánoc mě napadlo, že jsou v nějaké sektě. Ale vysvětlení rodiny mě šokovalo. V mém okolí je rodina se 7 dětmi a vánoce slaví v pohodě. Určitě ne s tolika dárky,ale viděla jsem paní nakupovat a opravdu dětem k radosti stačí pár drobností. Hlavní je přece darovat je s láskou a největší odměna jsou rozzářené dětské očička. Mě to spíš přišlo jako pohodlnost. A k antikoncepci, v dnešní době, to je škoda slov.

15
Jana
Reagovat

Tento díl byl opravdu šokující.V dobách dřívějších bylo normální mít kopu dětí, ale v dnešní době? Kdy se ty děti učí, dělají úkoly? Je mi líto dětí, možná nemají hlad a jsou čisté , ale dává jim tato rodina víc?Životní minimum pro 10člennou rodinu činí cca 24000,-. Pokud jsem se dobře dívala p.Monika dostala na na 10 dní 2000,-Kč,což je za měsíc 6000,-Kč. Něco tady nehraje. Proč nám neukázali jak a čím se stravuje pán tvorstva? Co to je za argument neslavit vánoce,protože jsou dárky drahé a nemají kam dát stromeček? Přece stačí větvička a několik drobností.

16
Aja
Reagovat

Poslední výměna manželek- na otce této rodiny bych zavolala sociálku, aby prověřila, zda u nejstarších dětí se nejedná o týrání a neposkytnutí povinné rodičovské péče. Není normální, aby děti suplovaly služku a neměli čas na přípravu do školy a mimoškolní aktivity.Je to moc smutné a přeji těmto dětem, aby se co nejdříve dostaly pryč z této rádoby rodiny.

17
Václava
Reagovat

To Raden

Vycházela jsem z toho co bylo ukázáno. Ne jak by to vypadalo kdyby bylo více peněz.

18
Raden
Reagovat

Ano, souhlasím.

19
paradox
Reagovat

Píchnu do vosího hnízda. Mě se desetičlenná rodina líbila. Měli dostatek lásky,uměli se o sebe postarat, byli slušně vychovaní. Ano nežili v přepychu, děti byly zapojeny do chodu rodiny. A že neslavili Vánoce? No a co, takových rodin je spousta. Neříkám, že takový život by se mi líbil. Ani náhodou, ale oni to tak chtěli a o děti se umějí postarat, i když skromně. Z komentářů zde jsem vyčetla, že jen ten kdo má majetek je správným vychovatelem pro své dětil. Myslím si, že je to omyl.

20
Janinka
Reagovat

Když to tak pročítám, a zamýšlím se nad tím, kolik dětí je „tak akorát“, a jak se má správně žít, beru děti a jdu s nimi na procházku. Udělejte to taky, jestli můžete, je tam dnes moc krásně.

21
ajda
Reagovat

paradox, nemyslím si,že je to vše jen o penězích. Ale rozhodně si myslím, že například krupičná kaše je pro tak malé děti lepší než levné párky. A 10 rohlíků, pro tak početnou rodinu mi taky přijde málo. A opravdu, jak tam píše někdo výš, o stravování otce tam nic nebylo. Kdo má 13 letého kluka doma, ten určitě ví, kolik toho spořádá. Nikdo tu lásku v rodině nespochybňuje, naopak, byla vidět, hlavně mezi sourozenci, jen souhlasím s názory co tu zazněly, že mít tolik dětí v jejich soc.situaci není zodpovědné.

22
Sergej
Reagovat

Ta vesnice-město kde žije osmi člená rodina se jmenuje Dublovice a ne Doubletín, ale jinak souhlas, byl to velmi smutný díl.

23
Karkulka
Reagovat

Posílám odkaz na diskuzi o tomto díle na Žena-in: http://reality-show.panacek.com/vymena-manzelek/1441-vymena-manzelek-17-dubna-2006-jedin.html#comments
a taky z ní básničku:
Jeden jogurt, čtyři jabka,
mladá ženská, přec už babka.
Sedm krků doma pláče,
pán tvorstva však pořád skáče…
Bída s nouzí z koutů juká,
kašle na to, on chce kluka…
na nevlastní jenom záš´t…..
pán chce papat hezky zvlášt!!!!!
žádnej ježuch, žádnej dárek!!!!
tumáš haverlante párek….
Je jediné řešení,
jak zabránit množení:
chce to bez vší nadsázky,
kupírovat ocásky!!!

25
Jezinka
Reagovat

Jen malinká připomínka – ten mnohokrát zde kritizovaný nákup rohlíků, jednoho jogurtu, čtyř jablek a jedné tatranky nebyl nákupem pro celou rodinu, ale to měl koupit Roman pro školáky k svačině. Stejně tak byste mohli kritizovat toho tatínka z druhé rodiny, který svěřil vyměněné mamce na nákup jen dvě stovky, o další ať si řekne, až to utratí.
Nemyslím, že děti jsou takový chudáci, jak se z nich sestřih pokoušel udělat. Do bazénu asi chodí často, vyvozuji z toho, že s nimi byla mamky kamarádka, která prý s nimi vždy jde, aby se to dalo s prckama zvládnout. Mít 8 dětí je určitě velmi náročné a to nejen finančně, ale hlavně psychicky. Pokud tohle rodiče zvládají a najdou si i chvilku se každému z dětí individálně věnovat, možná budou tyhle děti do života lépe vybavené než rozmazlený jedináček.

26
Jerry
Reagovat

Tenhle díl, byl velmi zajímavý i dojemný. Ale nejvíce mě „pobavilo“, jak si skoro předškolní děti hrály DOOMa :-)

27
Lenka C.
Reagovat

paradox,
souhlasí s Tebou!!!
Kdybych si měla vybrat, tak rozhodně bych byla mnohem raději hrdou matkou osmi krásných dětí něž znuděnou majitelkou modrého domu s bazénem a bez práce.

A vůbec nechápu proč obdivujete paní Moniku. Proč to zvládla? Protože děti byly samostatné a vychované!!!!!!!!!

A lidi uvědomte si, že štěstí není v tom, že má někdo peníze!
Peníze jsou k ničemu!!!!
Těm osmi dětem dají do života to nejlepší co jen dát můžou. Naučí je pracovat!!!

28
Raden
Reagovat

Lenko, a jsi si jistá, že totéž by si vybraly i ty děti?

29
paradox
Reagovat

TO RAden: Pokud zastáváš takovou filosofii, tak určitě vybraly. POdle mne si děti vybírají rodiče, kterým se narodí. ;)

30
Raden
Reagovat

To Paradox: Vtipné. Takže Laura raději krmí, přebaluje miminko a převléká předškoláky, než aby si hrála s kamarádkami, jezdila venku na bruslích nebo si četla, ano?
Samozřejmě, děti se mají vést k práci, pomáhat rodičům, učit se zodpovědnosti, ale nic se nemá přehánět, především by měly mít dětství. Na jiném serveru někdo tvrdil, že jeho děti taky nikdy nebyly na horách a vůbec jim to nechybí – samozřejmě, nemůže jim to chybět, když to neznají, ale to právě vůči nim není fér.

31
paradox
Reagovat

Raden. Nejsem vtipná – Marta Foučková Jsem. Myslím to naprosto vážně. k Lauře: Ano, je vedená k práci, ale určiě jezdí alespon plavat. Matka má kamarádku, která jí pomáhá když se vydá s osmi dětmi na koupák. To tedy určitě. Ten sestřih nezahrnul vše, navíc Nova má tendenci podsouvat divákovi názor i určité momenty, které budou prudit. Takže ten setřih beru s rezervou.

32
Jezinka
Reagovat

Raden,
nevím, jak Laura, ale jsou holčiny, které v tomhle věku baví starat se o malé děti. Pokud nemají vlastní sourozence, tak si je chodí půjčovat k sousedům. Je taky otázka, zda je od větších dětí vyžadováno tolik spolupráce i v případě, že je doma mamka. Na nějaké diskuzi zaznělo, že děti mají odpoledne kroužky, Roman je prý nějaký přeborník v šachu. Ale to je „jedna paní povídala“. Každopádně zarážející bylo chování manžela k Lauře a zrušení Vánoc, pokud to nebylo z náboženských důvodů.

33
Raden
Reagovat

To Sergej: Děkuji za upozornění :)

34
eva
Reagovat

Ja si myslim, ze to nebude takova hruza ani s tim jidlem. Jasne ze v zaberech se deti futrovaly parkama a gulasovkou, ale proc? Protoze Monika neumela varit… mama tech deti prece zminovala, ze vari 3x denne, urcite jiny veci nez parky.

35
papagaja
Reagovat

tv nova vše nahrála aby se jí to hodilo do krámu jsem dobrá kuchařka vařim dvě jídla deně monika to zvladla skvěle i když vařit neuměla ale povedlo se jim jedno mojí rodinu ukázat jako šíleně chudou ale smula je v tom sociálka ví jak je to doopravdy laura roman jsou supr děti v pohodě roman je mist v šachu čech laura supr tancuje neodsuzujte pokud neznáte skutečnost přijedte se podívat kdo mi tu otročíííí nikdo velký děti vydim až večer po uspání mrnat ale díky za vaše názory televize dokáže poštvat národ proti jedný mámě máte muj obdiv renata

36
ajda
Reagovat

Máš určitě pravdu,tv Nova to sestříhá ke svým potřebám bulváru, taky jsem zaznamenala, že vaříš i tři jídla denně, ale nezlob se, vysvětlení neslavení vánoc a snad i narozenin, to mi rozum nějak nebere.

38
Miška
Reagovat

Tak emotivní díl ve Výměně, snad ještě nebyl. Sama si pro sebe říkám, jaká je to „bezohlednost“ mít osm dětí (vůči samotným dětem), nedat jim ani minimum toho, co dostane každé jiné dítě… Na stranu druhou, co to je „minimum“??? Ačkoli si opravdu myslím, že člověk by si měl pořídit tolik dětí, kolik zvládne zaopatřit, na stranu druhou před Renatinou energií smekám. Její život je pestrý, obohacen dětmi (a ty jsou to nej.štěstí na světě). Děti jsou skvěle vychované (dá-li se tak soudit z hodinového pořadu), každý má svá pravidla a povinosti. Jsou skromné (žádné rozfrcané dětičky, lehající si v obchodě na zem, za nekoupenou hračku). Na stranu druhou, mě strašně chytilo za srdíčko, neslavící se Vánoce (jen díky místu na stromeček)? Nesmím též zapomenout na naprosto „skvělou“ Moniku, která vzhledem k tomu, že má doma jedináčka zvládla 8 dětiček na jedničku s hvězdičkou, kdy ani na okamžik naztratila hlavu a úsměv ve tváři. Co dodat nakonec? Poprvé mám z Výměny smíšené pocity, ačkoli mám stejný názor na počet dětí v rodině, jako většina z Vás, zároveň si uvědomuji naprosto „ROZDÍLNÉ HODNOTY“ obou rodin. Jedni obětují celodenní dřinu přepychu, pohodlnému domovu a možnosti dopřát si příjemné užívání si života. Druzí obětují celodenní dřinu dětem a skromnému životu…

39
Miška
Reagovat

Tak emotivní díl ve Výměně, snad ještě nebyl. Sama si pro sebe říkám, jaká je to „bezohlednost“ mít osm dětí (vůči samotným dětem), nedat jim ani minimum toho, co dostane každé jiné dítě… Na stranu druhou, co to je „minimum“??? Ačkoli si opravdu myslím, že člověk by si měl pořídit tolik dětí, kolik zvládne zaopatřit, na stranu druhou před Renatinou energií smekám. Její život je pestrý, obohacen dětmi (a ty jsou to nej.štěstí na světě). Děti jsou skvěle vychované (dá-li se tak soudit z hodinového pořadu), každý má svá pravidla a povinosti. Jsou skromné (žádné rozfrcané dětičky, lehající si v obchodě na zem, za nekoupenou hračku). Na stranu druhou, mě strašně chytilo za srdíčko, neslavící se Vánoce (jen díky místu na stromeček)? Nesmím též zapomenout na naprosto „skvělou“ Moniku, která vzhledem k tomu, že má doma jedináčka zvládla 8 dětiček na jedničku s hvězdičkou, kdy ani na okamžik naztratila hlavu a úsměv ve tváři. Co dodat nakonec? Poprvé mám z Výměny smíšené pocity, ačkoli mám stejný názor na počet dětí v rodině, jako většina z Vás, zároveň si uvědomuji naprosto „ROZDÍLNÉ HODNOTY“ obou rodin. Jedni obětují celodenní dřinu přepychu, pohodlnému domovu a možnosti dopřát si příjemné užívání si života. Druzí obětují celodenní dřinu dětem a skromnému životu…

40
Miška
Reagovat

Tak emotivní díl ve Výměně, snad ještě nebyl. Sama si pro sebe říkám, jaká je to „bezohlednost“ mít osm dětí (vůči samotným dětem), nedat jim ani minimum toho, co dostane každé jiné dítě… Na stranu druhou, co to je „minimum“??? Ačkoli si opravdu myslím, že člověk by si měl pořídit tolik dětí, kolik zvládne zaopatřit, na stranu druhou před Renatinou energií smekám. Její život je pestrý, obohacen dětmi (a ty jsou to nej.štěstí na světě). Děti jsou skvěle vychované (dá-li se tak soudit z hodinového pořadu), každý má svá pravidla a povinosti. Jsou skromné (žádné rozfrcané dětičky, lehající si v obchodě na zem, za nekoupenou hračku). Na stranu druhou, mě strašně chytilo za srdíčko, neslavící se Vánoce (jen díky místu na stromeček)? Nesmím též zapomenout na naprosto „skvělou“ Moniku, která vzhledem k tomu, že má doma jedináčka zvládla 8 dětiček na jedničku s hvězdičkou, kdy ani na okamžik naztratila hlavu a úsměv ve tváři. Co dodat nakonec? Poprvé mám z Výměny smíšené pocity, ačkoli mám stejný názor na počet dětí v rodině, jako většina z Vás, zároveň si uvědomuji naprosto „ROZDÍLNÉ HODNOTY“ obou rodin. Jedni obětují celodenní dřinu přepychu, pohodlnému domovu a možnosti dopřát si příjemné užívání si života. Druzí obětují celodenní dřinu dětem a skromnému životu…

41
Miška
Reagovat

Tak emotivní díl ve Výměně, snad ještě nebyl. Sama si pro sebe říkám, jaká je to „bezohlednost“ mít osm dětí (vůči samotným dětem), nedat jim ani minimum toho, co dostane každé jiné dítě… Na stranu druhou, co to je „minimum“??? Ačkoli si opravdu myslím, že člověk by si měl pořídit tolik dětí, kolik zvládne zaopatřit, na stranu druhou před Renatinou energií smekám. Její život je pestrý, obohacen dětmi (a ty jsou to nej.štěstí na světě). Děti jsou skvěle vychované (dá-li se tak soudit z hodinového pořadu), každý má svá pravidla a povinosti. Jsou skromné (žádné rozfrcané dětičky, lehající si v obchodě na zem, za nekoupenou hračku). Na stranu druhou, mě strašně chytilo za srdíčko, neslavící se Vánoce (jen díky místu na stromeček)? Nesmím též zapomenout na naprosto „skvělou“ Moniku, která vzhledem k tomu, že má doma jedináčka zvládla 8 dětiček na jedničku s hvězdičkou, kdy ani na okamžik naztratila hlavu a úsměv ve tváři. Co dodat nakonec? Poprvé mám z Výměny smíšené pocity, ačkoli mám stejný názor na počet dětí v rodině, jako většina z Vás, zároveň si uvědomuji naprosto „ROZDÍLNÉ HODNOTY“ obou rodin. Jedni obětují celodenní dřinu přepychu, pohodlnému domovu a možnosti dopřát si příjemné užívání si života. Druzí obětují celodenní dřinu dětem a skromnému životu…

42
Jirkazz
Reagovat

Všechno co jsem chtěl hned po shlédnutí napsat už tu zaznělo. Jen pár drobností:
– na sestru čtyřčat Dominiku z 1. řady a její vyhaslý pohled mladé-staré jsem si při pohledu na Lauru vzpomněl taky. Ovšem když se k jedné holčičce narodí čtyřčata, je to prostě přírodní úkaz či pohroma, jak chcete, a rodiče i holka se s tím musí poprat, to se nedá nikomu vyčítat. Mít dalších 6 dětí bylo přece vědomé rozhodnutí – včetně logického důsledku, že se „nevlastní“ Laura stane služkou na plný úvazek.
– škoda že socdem neprosadila své návrhy na porodné před pár lety, rodina by byla už trvale zabezpečená, když uvážím ty statisíce za pouhé třetí dítě ;-)
– v životě se mi potvrzuje starý Murphyho zákon, že žádná žena nemá ve skutečnosti takovou ránu, jak se zdá když vyleze od kadeřnice. Ovšem Renatě to hned ohromně slušelo, to jsem musel uznat i já.
– dotaz spíš na mužské diskutující, pokud tu takoví jsou: co mi vrtá hlavou je mnohokrát zabraný akt v obýváku Moniky. Byla to na něm ona nebo ne?

43
Lenča
Reagovat

Tak teda lidičky tent díl mě nadzdvyhl ze židle. Nevím zda mluvit o naprosté necitelnosti rodičů osmi dětí, rozhodně ale nlez mluvit o rozumu. Tatínek na mě zapůsobil, jako naprostý „mameluk“, který chce pokračovatele rodu „za každou cenu“. Ještě, že nežijeme ve středověku a on nemá možnost hodit dcery ze skály, když jsou pro něj tolik méněcenné. Pořídit si v této době osm dětí, samo sebou může každý, ale musí jim dát alespoň základní potřeby! Koupit pro osm dětí 1 jogurt, 1 tatranku a 10 rohlíků, je snad špatným vtipem! Mám dvě děti, kupuji pravidelně rohlíků 6 a nikdy by mě nenapadlo, jednomu koupit a druhému nikoli! Jak to Renata dělá a rozděluje? Kdo byl nejvíce hodný zaslouží oplatku? Neslavení vánoc z důvodu, že není dát kam stromek je přímo do nebe volající. Hloupější výmluvu nenašli??? O několikanásobném selhání antikoncepce snad ani nebudu mluvit. Dle všeho považují za antikoncepci igelitový pytlík natažený na hlavě, jinak si to neumím představit :o/
Jejich postoj k rození potomků mi přijde bezohledný a názorově zaostalý. Pokud chci mít velkou rodinu, musím se o ní umět postarat, tím nechci říct, že to snad Renata nezvládá, ale…
Vše má své meze! Dle mého jsou děti v této rodině chudáci a rodiče výběrčí sociálních dávek…

44
Lenča
Reagovat

dodatek: Těch šest rohlíků, které kupuji já osobně dávám pouze svým dětem (já a manžel raději chleba). Tím chci říct, jak může osmi dětem stačit 10 rohlíků? No hlava mi nebere….

45
sasa
Reagovat

ted jsou deti jeste male, takze prakticky nic nestoji. spravny fofr zacne, az budou vsechny trosku starsi skolaci a stredoskolaci (a ze budou vsechny najednou, kdyz je mezi nejstarsim a nejmladsim vekovy rozdil 7 let, ty 2 uplne nejstarsi nepocitam, ty uz budou zaplatbuh samostatni). ted jeste nosi obleceni po sobe, to tak kolem 13ti let skonci. navsteva se skolou cehokoli = 50-100 kc, skolni vylet, skola v prirode, s kamarady do kina nebo na koupaliste, ucebnice, sesity, skolni pomucky (kazde zari me stoji skola jen na pomuckach 4000 a to kupuju ucebnice zatim jen 2 nejstarsim a ruzne poplatky jako seminare a srps nepocitam, to je dalsich 6000). kola, brusle, lyzarsky kurs, kurs plavani, tanecni, tabory, krouzky… odpoledne prijdou ze skoly a vyluxujou lednici bez ohledu na mnozstvi jidla, ktere v ni bylo.
mam 4 deti 11-17, takze vim, o cem mluvim. oba pracujeme, navic manzel ma slusny plat a rozhodne penize vidlema neprehazujeme.

46
eva
Reagovat

Lenco, proc ta hysterie? Vzdyt uz tu bylo zmineno, ze tech 10 rohliku, 4 jablka, jogurt a tatranka byla svacina pro tri skolaky, ne komplet jidlo pro osm deti (male prece maji jidlo ve skolce).

47
Jana 2.
Reagovat

http://zajimavosti.blesk.cz/Clanek50450.htm
A pridavam jeste diskuzi kde reaguje i maminka 8 deti … mp;id=5659

Podobná diskuse probíhá i na Babinetu (odtud odkazy) a na Livingu.
Určitě není tak strašné v té rodině žít. Možná by některý jedináčkové, na které rodiče nemají čas, měnili…..

48
Jana 2.
Reagovat

Snad se tentokrát odkaz na diskusi povede…..http://www.mojedite.cz/diskuse_detail.php?startPos=40&id=5659

49
huhulak
Reagovat

to Jana 2.: nepovedl se ti, mas tam pomlcku navic, zkusim to ja:
http://www.mojedite.cz/diskuse_detail.php?star­tPos=40&id=5659

50
huhulak
Reagovat

hm, nejak to blbne, je potreba si odkaz upravit rucne v adresnim radku, pak to vali.

51
jitka
Reagovat

Souhlasím s většinovým názorem v této diskusi – rodina Renaty neplní funkci sociální ani ekonomickou, matka pasivně rodící jedno dítě za druhým, despotický otec, tvrdošíjně čekající na pokračovatele rodu, starší děti v roli sluhů, pohled na ty malé baštící jeden levný párek za druhým jen tak bez přílohy by jednoho rozbrečel nebo pořádně nadzvedl ze židle.Dnes ráno jsme se s mou pediatričkou shodly- tato rodina by zasloužila důslednou kontrolu příslušného sociálního odboru, matka sterilizaci, otec kastraci- to už jsem samozřejmě v lehké nadsázce. Nicméně jako matka čtyř dětí, které mám se stejným mužem, po zralé úvaze, dobře zajištěné, s pomocnicí do domácnosti – a přesto občas pochybující, jestli zvládáme vše k jejich prospěchu – prostě nemůžu nereagovat. Ještě k vyjádření Renaty k této diskusi – Nova sice jistě dokáže zmanipulovat ledacos, nicméně holobyt bez jediné pořádné hračky či obrázku, zrušené vánoce, polévka z pytlíku pro malé děti – to jsou pro mně prostě holá fakta, žádná manipulace, milá paní Renato. Jo a Monika má můj bezmezný obdiv, doufám, že teď nechá toho nakupování a najde si přiměřenější životní náplň.

52
dita
Reagovat

Ty levné párky,a polévka z pytlíku byla vina spíš Moniky,protože neuměla vařit,jinak před ní smekám,ale aspon v tomto se musím té mamky od 8 děcek zastat,určitě jim vaří dobře,a to říkám i přesto,že si jinak myslím,že 8 dětí je blbost

53
dita
Reagovat

Znám více vícečetných rodin, kde děti nestrádají ani citově, ani materiálně. Jedná se o rodiny křesťansky založené. Jistěže to není jenom tím, že rodina má určité etické normy, ale také osobnostní a lidskou kavlitou rodičů, kterou jsem – přes velký obdiv k protagonistce – zasloužilé matce – poněkud postrádala. Vím, že je možné, aby vícečetná rodina zachovávala tolik potřebné rodinné rituály, slavila narozeniny, svátky, liturgický rok. O to ale musí rodičům jít. Paní nemohu nic vytknout, v rámci svých kapacit jede na doraz a maximum (jenom to, že si nepohlídala kontracepci), ale pán, odpusťte, nemám slov. Kdyby tak rodina získala nějakou osvícenou au-pair, která by je trochu povznesla z fungování k životu….

54
dita
Reagovat

Znám více vícečetných rodin, kde děti nestrádají ani citově, ani materiálně. Jedná se o rodiny křesťansky založené. Jistěže to není jenom tím, že rodina má určité etické normy, ale také osobnostní a lidskou kavlitou rodičů, kterou jsem – přes velký obdiv k protagonistce – zasloužilé matce – poněkud postrádala. Vím, že je možné, aby vícečetná rodina zachovávala tolik potřebné rodinné rituály, slavila narozeniny, svátky, liturgický rok. O to ale musí rodičům jít. Paní nemohu nic vytknout, v rámci svých kapacit jede na doraz a maximum (jenom to, že si nepohlídala kontracepci), ale pán, odpusťte, nemám slov. Kdyby tak rodina získala nějakou osvícenou au-pair, která by je trochu povznesla z fungování k životu….

55
hani
Reagovat

Ubohé děti. Není to týrání? Co sociálka?

56
ester
Reagovat

Ty levné párky asi vina Moniky nebyla, když ty samé párky jsme viděli na začátku v představování rodiny, kde je na stůl dětem dávala sama maminka Renata. A polévku z pytlíku Monice doporučil otec dětí. Jinak obě maminky obdivuji za jejich statečnost, Moniku za to,že to zvládla a Renatu za to, že se do toho nechala od rodiny přemluvit.

57
hani
Reagovat

ester, a jaké párky kupuješ rodině ty? Jestli vůbec párky? To byl hnus, separát s éčky, a ty mimina se tím cpaly. Ježkovy voči, co pediatr?

58
hani
Reagovat

ester, a jaké párky kupuješ rodině ty? Jestli vůbec párky? To byl hnus, separát s éčky, a ty mimina se tím cpaly. Ježkovy voči, co pediatr?

59
hani
Reagovat

no a vánoce nekomentuji. To děti v detském domově… pardon, ale slaví.

60
hani
Reagovat

a jogurtík a tatranka – nákup pro celou rodinu, deset rohlíků a čtyry jabka k tomu. Mě hrábne. Chudáci děti. A nekvalitní střílečky na PC celé odpoledne. Vždyť je tolik rozvíjejících her, jen koupit třeba v bazaru. Ale to by se muselo o tom přemýšlet. Což se nedělá, jinka by se vymyslela aspoň zelená větvička a každému čokoládová figurka. Představte si ty chudáky, kolem zní koledy, voní curkoví, svítí stromečky a starší děti doma tvrdě pracují,jako každý den, a mladší střílí na PC. Utahaná máma do jedné žehlí, aby zachovala domácnost v čistotě. Pokoj lidem dobré vůle!

61
hani
Reagovat

abych nevynechala pána domu… ten si asi toho kapříka usmaží a pak v postýlce čeká na svou ženušku… a za devět měsíců je dáreček.

62
ester
Reagovat

Já párky nekupuji :-) a samozřejmě se stylem této výživy nesouhlasím, ale na druhou stranu párky baští asi spousta dětí i když to samozřejmě není argument.

63
hani
Reagovat

no ester řekni, že se dá žít zdravě i nízkonákladově? Jen trochu přemýšlet…

64
sasa
Reagovat

Hani, tobě už asi fakt hráblo….přečti si i nějaký jiný příspěvek, třeba konkrétně od paní Renaty. Všichni jsou proti konzumní společnosti a když tak někdo žije – normálně, skromně – nejde vám to na rozum. Jasně, vánoce by se dělat daly i bez spousty dárků, ale jsou i jiné věci, kvůli kterým tyhle skvělý děti budou vzpomínat na krásný dětství.

65
sasa
Reagovat

příspěvek v 15.40 psala jiná sasa než ten předchozí.

66
ester
Reagovat

rozhodně s tebou souhlasím, mě spíš chytlo u srdíčka, když jsem viděla toho většího chlapce jíst ty nešťastné párky vedle tiskárny na stolku pod oknem, protože se logicky nevešel ke stolu.

67
dita
Reagovat

To je ono, právě jsi uhodila hřebík na pověstnou hlavičku. Rodiny, které znám, mají doma velký stůl, sedí kolem něho všichni, celá rodina, před jídlem se všichni modlí, vezmou se za ruce a popřejí si doboru chuť. Ten vícehlas velké rodiny je nádherný, pospolitý, využívající potenciál velké rodiny. To, co je na stole, nehraje tak zásadní roli jako chudost vztahů.

68
dita
Reagovat

To je ono, právě jsi uhodila hřebík na pověstnou hlavičku. Rodiny, které znám, mají doma velký stůl, sedí kolem něho všichni, celá rodina, před jídlem se všichni modlí, vezmou se za ruce a popřejí si doboru chuť. Ten vícehlas velké rodiny je nádherný, pospolitý, využívající potenciál velké rodiny. To, co je na stole, nehraje tak zásadní roli jako chudost vztahů.

69
Janinka
Reagovat

Vsadím se, že tady teď nepíše nikdo, kdo má tolik dětí, protože takové mamky na to nemají čas. Věnují ho všechen dětem a podle mého je to ta nejlepší investice. Děkuji paní Renatě, že nás nechala nahlédnout do svého soukromí a věřím, že se o ni bude mít ve stáří kdo postarat.

70
paradox
Reagovat

ale fuj tolik zášti. Kdo nařídil povinné vánoce? Víte něco o jejich rituálech? Na koupák viditelně chodí, tak co? A kastrace a sterilizace ještě se schválením pediatra? Proboha kde to žijeme? Z těchto dětí nikdy nebudou závisláci na sociálce, protože mají lásku rodiny. Ať si žijí jak chtějí, je to jejich rozhodnutí a někteří lidé tady mají problém s tolerancí. Vzpomeňte si na rodinu Eriky z Olomouce, to byl průser. To se nedá srovnat !!!!!!!

71
paradox 2
Reagovat

Dovolila bych si nesouhlasit s jednou větou v článku: „zatímco tříčlenná rodina v Lichnově žije, desetičlenná v Dublovicích funguje.“
Fungují i žijí obě. Z toho, co ukázala TV se nedá přesně soudit, jak to přesně v které rodině s tím žitím a přežíváním je. Kromě capání ze školky a pouštění videa, třeba nebylo vidět jak probíhala odpoledne Renaty s chlapečkem. Vícedětná rodina alespoň na mě působila jako mnohem citovější a vřelejší a to paradoxně i přes mé výhrady k poněkud autoritářskému postoji otce a míře soucitu s dětmi ochuzovanými o vánoční oslavy a volné poletování s kamarády. Monika výměnu po praktické stránce zvládla velmi dobře, ale nezvládla ukočírovat city. Trochu mám dojem, že svým projeveným soucitem dětem naopak lehce uškodila. Před paní Renatou smekám, skvěle zvládá péči o tak početnou rodinu a vypadá že skvěle zvládá přitom i rozdat dětem dostatek lásky a k vzájemné lásce i odpovědnosti je vést. Ty dvě ženy i rodiny mají úplně jiný základ. Jedna je pro děti a spokojeného manžela ochotná obětovat skoro vše, druhá ne až tak úplně. Pokud jsou ony dvě se svými různými postoji srozuměné a vyhovují jim, tak je všechno správně. Pak nám nepřísluší posuzovat, zda je zodpovědnější mít jedno, dvě nebo osm dětí. Nezodpovědné je mít i jedno dítě, když bude žít ve špíně, nepořádku, bez lásky a péče, v neuspořádané rozhádané rodině. Materiálno v tom hraje roli jen v tom, že dostatek může příznivěji ovlivňovat možnosti.

72
šušu
Reagovat

Nemohu si pomoct, ale otec dětí mně nepřipadal jako sympaťák, matka rodu utahaná, neupravená, mohla by dělat děckám babičku, a on vypasený a namelírovaný – ten výtvor co měl na hlavě nasvědčoval o tom, že do sebe přece něco investuje. Je to jejich věc, jak žijí, myslím, že děti citově nestrádají, maminka se o ně stará , žijí v čistotě – ale při troše dobré vůle by to šlo určitě i líp – vždyť za pár let budou děcka větší a uvidí, že v okolí žijou ostatní jinak. Přeju těm nejstarším dětem, aby se co nejdříve osamostatnili, řešením by byl týdenní pobyt někde na internátě, na střední škole, aby měly více času na sebe . Obávám, že jim ale toto nebude dopřáno, protože jsou to pomocnící v domácnosti, kterých se jejich otčím hned tak nevzdá.

73
saša2
Reagovat

paradox 2: napsáno a vyjádřeno naprosto přesně, souhlasím. jitka se svým nabubřelým postojem ( sterilizátorka a kastrátorka) by krom svého pediatra – to mě docela rozesmálo, snad pediatr jejích dětí, ne? – mohla navštěvovat i nějaké kursy lidskosti.

74
Anonymní
Reagovat

Ty děti byly evidentně spokojené a šťastné, byly zvyklé spolupracovat, asi se tam nikdy nikdo nevztekal, že není po jeho, všichni byli naučení vzájemnému respektu… a určitě jim bylo doma dobře.

Neodsuzujte lidi jen proto, že se rozhodli žít jinak než káží nějaké normy.
Dokonce si nemyslím, že by byly nějak poškozené tím, že vstávají v pět (protože nejsou na netu do půlnoci jako řada z vás) – prostě mají jiný režim dne a taky si nemyslím, že by ta větší slečna nějak trpěla – pravděpodobně se nebude nikdy kousat nudou a nebude jí zatěžko s čímkoli se v životě vypořádat.

Rozhodně budou všechny děti poměrně snadno navazovat sociální kontakt a všechny budou hodně tolerantní.

Co se týče chudé stravy – hlad neměli a jestli se vám někomu zdálo, že jedli poněkud nezdravě, tak souhlas, ale rozhodně jedli zdravěji než půlka naší populace, která krmí děti odmala pravidelně u McDonalda a dopřává jim denně pytlíčky bonbonů… protože na to mají.

Vánoce – pokud jsem pochopila, tak největší problém pro ně je mít stromeček a to z důvodů bezpečnosti… schválně kolik z vás dává dárky jenom proto, aby nějaké byly, protože jsou Vánoce? A připadá vám to normální?

Hračky apod. – myslím, že z nikoho nevyrostl horší člověk jen proto, že si nehrál s digihrou, ale dřevěnýma kostkama.

Obávám se, že řada z vás by byla hodně šťastná, kdyby mohla vyrůstat právě v takové rodině – kde si lidi vzájemně pomáhají, poslouchají se a respektují.

75
Babča
Reagovat

Souhlas s Anonymous.., ta rodina byla super, doslova jsem paní záviděla ty úžasné a poslušné děti. Nezdravá strava – myslím, že reakce lidí jsou přehnané, vždyď paní denně vařila teplá jídla, normální obyčejná jídla, na kterých jsme vyrostli i my starší . Párky a pytlíkovou polévku jim naopak naservírovala ta nová mamina. To se nepozastavil nikdo, že její dítě jí hospodskou stravu a ne doma uvařená jídlo. O těch Vánocích si myslím, že to zbytečně nafoukli. Paní měla vše v domáctnosti seřízené jako hodinky, takové ženy, které vychovají tolik slušných a spořádaných dětí
jsou hodné uznání. Když vidím , kolik mají dnešní děti hraček, zbytečností , nákladných hloupostí, ,,nutných“ značkových krámů a nezdravých pochoutek, myslím, že to také není ta pravá cesta, jak vychovávat příští generaci.

76
Karla
Reagovat

já musím napsat, že jsem z tohoto dílu hrozně rozpačitá. Na jedné straně obdivuji paní co má osm dětí a snaží se seč může. Na druhou stranu bych jí a jejímu manželovi dala pár facek. Ženská která rodí jedno dítě za druhým protože manžel chce syna , to tedy je nad moje chápání. Pokud jste si všimli tak ten byt byl opravdu hrozný. V místnosti jen postele, každá jiná ,bez obrázků. s tím se dá vždy něco dělat i za málo peněz. Co se týká jídla tak to bych připsala opravdu tomu, že paní na výměnu neuměla vařit. A ten stále zmiňovaný nákup jsem pochopila jako nákup dětem k svačině ? Někdo tady zmiňoval, že je důležitější láska rodiny než peníze. Jistě , to všichni omýláme. Ale vy všichni co máte děti my dáte za pravdu, že vzdělání něco stojí. Co tedy budou dělat když budou chtít děti studovat? A Vánoce, to je pro mně nepředstavitelné je neslavit. Nejde přece jen o dárky ale o atmosféru a vyjímečnost toho dne- nemám na mysli náboženský symbol ale to, že se všichni svátečně oblečou a je svátečně upravený stůl a nikam se nespěchá apod. neumím si představit jak to děti snáší před svými kamarády.

77
nic
Reagovat

Z tohoto dílu mně bylo moc smutno. Nešlo si nevšimnout, jak tatínek je unešený z chlapečka, ale holčičky jsou pro něj vzduch. Nemyslím, že by selhala antikoncepce, prostě bylo potřeba zajistit pokračování rodu.Bylo by zajímavé vidět, jak to bude za pár let – vysněný obletovaný princ a děvčata asi nebudou moct chodit do tanečních, protože na zbytečnosti nebudou peníze. Souhlasím, že peníze nejsou všechno, ale když se nedostávají na běžné věci, je to špatné. Vánoce se mohou slavit i úplně skromně – stačí větvičky, zazpívat koledy, pár dárků a užívat si tu pohodu. Další maličkost – maminka nemá čas na kadeřníka, ale tatínek má obarvené vlasy. Že by se nenašel čas, aby taťka pohlídal mrňata a mamka si odskočila na ostříhání? Nikoho nesoudím, ale obdivuji Moniku, vše zvládla a vůbec mi nepřipadala znuděná a její jedináček rozmazlený, prostě dělají jen to, co chtějí a na co stačí. Nevidím nic špatného na tom, když se maminka může věnovat dětem a mít ještě čas a sílu na svoje koníčky. Klobouk dolů před staršími dětmi paní Renaty jak se snaží pomáhat ze všech sil. Jejich mamka se asi ve všem podřídila manželovi, aby byl klid, je určitě velmi tolerantní, většina z nás by se vzbouřila proti rození jako na běžícím páse. Renatě přeji jen to nejlepší, ať má radost ze svých dětí a snad si časem vybojuje i trochu času pro sebe, určitě si ho zaslouží. Manžel Renaty si umí prosadit svoje za každou cenu a na úkor druhých. Závěrečné posezení proběhlo v klidu bez urážení a vyčítání, to hodnotím jako velké plus (vzpomeňme si na paní ječivou Bubníkovou a rodiče čtyřčat – nejchytřejší na světě). Jinak celkový dojem: bohužel příliš mnoho obětí kvůli ambicím jednoho pána.

78
Grimkin
Reagovat

Raneta mohla předpokládat, už po minulých dílech, jak asi bude jejich rodina viděna realitou TV NOVA. Snad by mohli použít honorář od tv na příští Vánoce. Zajímalo by mě, zda 2 nejstarší děti mají kontakt se svým biologickým otcem a zda existuje nějaké podpora ze strany prarodičů. K Monice: Četl jsem, že podle některých její rodina také není, řekněme, ideální. Ale to je o pocitech a já myslím, že je normální a u 1 dítěte nezůstane. Zná ji někdo příjmením? Rád bych jí napsal dopis, nebo mail. Děkuji. Navíc mě upoutala tím, že opravdu našla vztah k dětem, které pro ni byly cizí – ty city, které projevila při loučení, o tom se nedá psát, to nenaklepu z klávesnice.

79
danela
Reagovat

Všechny zdravím. Pořád rozebíráme poslední díl VM – bylo to hodně smutné. Ze všech zúčastněných mi nebyl sympatický jen pan Sirotek, despota, který všem vládne. To je dobrý nápad, aby si přečetl, jak působí na druhé. Ale pochybuji, že by se chytil za nos a změnil k lepšímu.

80
dita
Reagovat

paní Renata psala, že chodí na internet. Už jednou se vyjádřila, bezva. Nemohla by k PC posadit i svého manžela, aby dostal zpětnou vazbu? Myslím, že by to bylo k užitku.

81
Eliška
Reagovat

Musím říci, že i přes takový počet dětí jsou všechny slušně vychované, vždy upravené a samostatné.Neznamená, že když televize ukáže jednu večeři při které se podávájí párky, že na nic jiného nemají!Proboha dyť ta madam ani nic jiného neumí uvařit, tak co tady píšete.Počítáte kolik dostávají od sociálky na přídavcích atd, ale nikdo nepočítá za kolik mají barák a že někdo nemusí pracovat a chodí si jenom po nákupech.To se to potom předvádí před kamerou a kupujou se dárky a berou se děcka do cukrárny, jakoby to vůbec neznali.Ukázat, že na to mám umí i chudák.

82
Eliška
Reagovat

Musím říci, že i přes takový počet dětí jsou všechny slušně vychované, vždy upravené a samostatné.Neznamená, že když televize ukáže jednu večeři při které se podávájí párky, že na nic jiného nemají!Proboha dyť ta madam ani nic jiného neumí uvařit, tak co tady píšete.Počítáte kolik dostávají od sociálky na přídavcích atd, ale nikdo nepočítá za kolik mají barák a že někdo nemusí pracovat a chodí si jenom po nákupech.To se to potom předvádí před kamerou a kupujou se dárky a berou se děcka do cukrárny, jakoby to vůbec neznali.Ukázat, že na to mám umí i chudák.

83
LAURA ČIKOVÁ
Reagovat

Hale abyste věděli vánoce slavíme a nemáme jen párky máme pořádné večeře jako káždý monika byla fajn a moji sourozenci a já nejsme žádní chudáci můžete mi psát na e-mail MIMISEKc@seznam.cz jo tak pa a 4.března jsme v televizi zase tak pa

84
kriss..
Reagovat

Ahoj..chtěla bych vás poprosit o laskavost.Mohli byste mi prosím napsat rasu toho pejska, co v posledním díle koupila jedna z manželek svému synovi domu??..díky předem

85
Verča
Reagovat

Nesouhlasím s názorem většiny. Rodina chudá není. Sirotkovi znám a peníze mají… Nejsou zas tak chudí jak NOVA a paní píšící tento článek ukázala. Ano, Laura s Romanem (dvě nejstarší děti) to nemají jednoduché. I po těch několika letech je jejich nevlastní otec odstrkuje, musí neustále pomáhat (ale muzou chodit ven, uzivat si a maji vlastni zaliby a přátele). Pravda. Jeho vlastní děti jsou důležitější. Nejmladšího synka rozmazluje a jemu dává nejvíce lásku. Ale i přes tohle všechno jsou všichni šťastní. Nemůžete odsuzovat. Ani v dobrém ani ve špatném. Vy je neznáte.

86
Lenka
Reagovat

Řekla bych, znám také rodinu Sirotkovou velmi dobře, jsou to moc milí lidé, kteří umějí pomoci..Verča má pravdu, mohou chodit ven a užívat si. Je to trochu špatné odsuzovat lidi, které popravdě neznáte. Jsou to moc báječní lidičky.Všichni jsou u nich šťastní a to je důležité.

87
Monika
Reagovat

Prijde mi zvlastni jak se tu chvali Monika, ano vymenu zvladla, ale vsem by se melo merit stejnym metrem. Je pozoruhodne jak se vsichni udivuji nad parky, tatrankou atd a nikoho nezarazi, ze pani Monika ma jen jedno jedine dite, kteremu je 5 let a tedy vetsinu dne stravi ve skolce, nemusi varit a presto nechodi do prace a jen se necha zivit svym bohatym manzelem. Byt zena v domacnosti je ta nejhorsi zenska pozice, je to naprosto nedustojne kdy zena je odkazana na sveho manzela atd. Kdyz k tomu pridam, ze Monika za cely den neni schopna ani uvarit, Kubik ma jen studene vecere a manzel nejake jidlo z kastrulku pro psa tak to je pro mne neslychane a byt manzelem Moniky tak ji okamzite poslu do prace.

88
Ája
Reagovat

@Lenka: Já mám 17 a 3 mladší sourozence a no problém
Ale 8 je (V TAKOVÉ FINANČNÍ SITUACI) fakt moc

89
Evelin
Reagovat

Dobrý den, Monika je moje známa a už dlouho se snažím tenhle díl najit online, nevíte někdo?

90
zoldnier
Reagovat

aj ja by som chcel si vyskusat vymenu manzeliek ale nemam manzelku jedine ak by som tu niekomu ukradol haaaaa

91
Laura
Reagovat

Co to tady mami pises za nesmysly? Rekni mi, kdy ja jsem mela cas chodit do nejakyho krouzku tancovani? Kdy ja mela cas vubec na nejaky konicek? A nas si videla az vecer?? Ano. Az jsme udelali vsechny povinnosti, uspali deti a udelali si ukoly az pak jsme mohli jit na chvili ven, ale to by nas Petr nesmel v te dobe tak sikovat a zakazovat nam to jedine, co jsme meli radi. Lidi tady maji pravdu!!! Ja se jednou nabidla s pomoci, ze za Tebe vyzehlim a hned se to stalo mounpovinnosti a jakmile jsem to neudelala, Petr me ztriskal jak psa!! Tomunrikas krasne detstvi?? Ne. Petr nas kazdou chvili jen sikanoval a Ty ses nas ani nezastala!!

92
Laura
Reagovat

@Evelin: Dobry den. Uz jsem ho vlozila na youtube. Laura

93
k
Reagovat

Ahoj Lauro, už jsem četla na youtube, že máš vlastní rodinu a jsi štastná. Moc ti to přeji. Jen by mě zajímalo, jestli jsi s maminkou v kontaktu, máte hezký vztah, nebo se spíš nestýkáte. Asi bych chápala obojí. Maminky je mi líto, když jsem se dočetla, že zůstala sama.

94
Denisa
Reagovat

Tento díl je odstrašující tolik dětí a každý další dítě vezme peníze těm předcházejícím…!!!!!! stejně se o ty děcka musí zase starat ty starší takže žádný dětství nemají A matka sedí na prdeli, aspoň kdyby si vzala práci na doma když nemají peníze. Pak taková matka řekne že vychovala 8 dětí, ale přitom h…. vychovávají je ty starší !!!!!!

95
Denisa
Reagovat

@Aja: Přesně tak to není dětství to je! UDĚLĚJTE

96
Jan Niebauer
Reagovat

Pani Monika byla v mych ocich nejkrasnejsi, nejhodnejsi a nejcitlivejsi holka v cele serii dilu ktere byly vysilany.

Přidat komentář