Panáček v reality show

Jak se staví sen 10. řada: hravý obývák a luxusní kuchyně (5. díl)

4. Duben 2011 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

[singlepic id=1529 w=420]

Čtyřčlenná rodina Halfarových si pořídila 3+1 ve starším paneláku (Bohnice) a jak už to tak u mladých rodin často bývá, hypotéka spolkla nejen všechny úspory, ale nemálo odsává i ze všech současných příjmů a na vybavení bytu je to tudíž dost znát.

Tady zůstala „investorská“ kuchyňská linka (investor evidentně hodně pravěký), v obýváku je veliká mikroplyšová sedačka z původního bytu, pár skříněk a poliček starého  sektoru, jídelní stůl a dvě (?) židle, rohový pracovní stůl, malá šuplíková komoda a pak už jen drobnosti stylu co dům a oddělení umělé hmoty dá.  V celém bytě je zřejmě jednotné, světle šedé, v pásech svařované lino (PVC). Přes viditelné stopy zubů času na nábytku a jistou zmatečnost v kuchyni, působí byt ale spořádaně a je vidět, že se tu žije s dětmi a pro děti.

Přáli si spojit kuchyni s obývákem, mít velký stůl a prostor na dětské hry. Upřednostňují čistý a jednoduchý skandinávský styl, přírodní materiály, mají rádi modrou, červenou, zelenou a bílou, naopak by se necítili dobře v pro ně neosobní kombinaci béžové, šedé, hnědé a bílé.

S přestavbou jim pomohli designeři Marek Poddaný a Ondřej Borovec

Bankovní poradce Lukáš a terapeutka-psycholožka Kateřina (oba 33) spolu se syny Kryštofem (4) a Markem (2,5) jsou kulturně a sportovně založená rodina, volný čas tráví rádi aktivně v přírodě, maminka ráda kreslí, háčkuje, peče a vaří, tatínek má rád hudbu, fotbal (aktivně) a doma občas pomáhá i jako kutil a občas i sám uvaří, kluci jsou také aktivní, mají rádi pohyb a už si i syslí drobné sbírky oblíbených hraček.  Celý chod domácnosti vychází z potřeb dětí, rodiče se jim velmi věnují a k vyžití nepotřebují ani televizi.

Proměna začíná neobvykle –Quick-Step se nekoná ?

Nejdříve samozřejmě stanoví designeři největší problémy. Zde je to celkem jasné – nevhodně úzká nudle příčkou oddělené kuchyně, která nemůže plnit funkci jídelny, nevkusný nábytek a stůl trčící uprostřed místnosti.

Bude se tedy bourat. Bohužel se až na místě zjistilo, že kus příčky musí zůstat, protože jsou tam hlavní rozvody, s tím si ale designeři naprosto hravě poradí. Po zadání prvních úkolů vyráží spolu s kamerou pro dveřní pouzdra, kterými chtějí nahradit nehezké dvoukřídlé dveře z předsíně.  V prodejně nám podrobně ukáží, jak různě vypadají konstrukce pro různé stavební materiály, vyberou dřevěné dveře se sklem a šupajdíme zpět. V bytě zatím pracanti vybourali nejen kuchyňskou příčku, ale i celou stěnu do předsíně a komory, místo ní přijde pouzdro dveří a zbytek se doplní stejným materiálem – tedy sádrokartonem. Po pěkné ukázce jak na spáry mezi deskami se jde malovat a proto jedeme pro rady o barvách kuchyně.  Holohlavý idol mužů i žen – Zdenda v rondonu (Pohlreich) říká, že tam, kde se vaří a jídlo konzumuje, by neměly být barvy výrazné a provokativní, ale uklidňující světlé a teplé přírodní tóny od bílé po béžovou. To paní Eva Filipová, kolegyně a deptatelka diváků pořadu Na Nože, nás poučí, že v šedé budeme líní, v bílé čistí a že si máme dát oranžovou, symbol to bohatství a dobré nálady a že pro povzbuzení k jídlu bude úplně nejlepší fialová, ale tam prý pozor na tóny. V Bohnicích naštěstí vládne bílá a červená – bordó.  Už je z ní sestavená i kuchyně. Zatím bylo moudrých hlav málo a proto další reportáž o výběru vhodného typu vařiče, kde jsme se sice dozvěděli, že účinnost indukce je o 30% větší než u sklokeramiky, ale že jsou k tomu nutné i speciální hrnce nám odborník zamlčel.  Nemlčel ale český Drákula – miluje nejméně účinný plyn, na elektrice prý všecko spálí. To slečna Lounová naopak vysušeniny  ráda, protože z jiné než plynové trouby jí kuře nikdy tak nechutná.… No, Halfarovi plyn stejně nemají – dostali sklokeramiku.

A jedeme dál – teď pro změnu vidíme jak se vyrábí luxusní sedací souprava. Návrh je od Marka Poddaného, je jasně červená, modulová a rozkládací. A také má speciální sendvičové složení matrací – na sezení tvrdé, na válení měkoučké.

Vracíme se opět do bytu. A ejhle na podlaze je něco, co tam dřív nebylo, všichni se ale tváří, že se vůbec nic nedělo – se to tam prostě tak narodilo. V klidu sestaví zbylý nábytek i svítidla, pověsí obrázky, doběhnou přes celou Prahu pro kytky, Eda trochu ošudlá okna i podlahu a je hotovo.

A jak to dopadlo, co myslíte ?

OKKVP chválí i kritizuje – Červený Sen není bez chyby

Mé hodnocení dnešní proměny prošlo docela zajímavým vývojem. Na prvních pár pohledů do předem zveřejněných fotek se mi to líbilo. Tuhle bordó červeň mám totiž taky ráda a oceňuji vzduch a prostor, který to díky vybourání příčky dostalo. Líbí se mi i jednoduché tvary nábytku, svítidel a oceňuji design pouzdrových dveří.  Nadšená jsem  taky z lehoučkých a pohodlných (na pohled) jídelních židlí.

Pak jsem se podívala podrobněji a poznámky o problémech se pěkně kupily, dokonce i kus textu s kritikou jsem si rovnou napsala. … No …. Teď jsem to skoro celé smazala. Ony nás totiž fotografie z iDnesu pěkně klamou a zavádí. Co vypadá úzké, je o kus širší a co vypadá dlouhé jak tejden před výplatou, je jen metr a možná kousek k tomu.

Mluvím o kuchyni – na fotkách se člověku zdá, že od dřezu k varné desce by mohl trénovat na maraton a že prostor k vaření je utopen v koutku a ještě je takový ošizený.  Jenže to není pravda, z modelu kuchyně i z televize je vidět, že mezi dřezem a sporákem je jen jedna a půl šedesátky a že výklenek po původních kuchyňských dveřích je šikovně zapoličkován a lze mít lecos pěkně při ruce.

Tudíž jen vytknu přece jen trošku delší vzdálenost od varné desky k troubě a nevyužitou mezeru horních skříněk v rohu.  To ale domácí kutil snadno doplní nějakou policí. Linka je barevně pěkná, skleněný obklad šikovný a dobře je tu též použito osvětlení – horní skříňky mají po celé délce dvojitý světelný pás o dostatečné svítivosti. Logiku má i odskočení skříněk kolem korpusu vysokých skříní a totéž zrcadlově v jídelně s příborníky. Horní krycí šedé sklo a použití stejného podsvícení jim dodává luxusu.

Druhé zkreslení objektivem se týká posuvných dveří. Zdají se totiž o dobrých 30 cm užší, než ve skutečnosti jsou – v plně otevřených pohodlně projdou dva dospělí lidi. Já bych je sice raději na úkor plné stěny s knihovnou o těch 30 cm zúžila a za chvilku vysvětlím proč, tohle tu uvádím pro ilustraci jak je někdy těžké se orientovat jen podle fotek.  … Kdyby byly ty dveře o pár cm užší, tak by také knihovna/nábytková stěna mohla stát před stěnou více centrálně a v rohu by nezbývala jen úzká škvíra volající „já se chci kamarádit – žehlicí prkno či tatínkovy běžky pojďte sem“. Já vím, také je třeba tohle někam dát, ale na výhled do obýváku to tedy rozhodně nepatří. Ta volná mezera je tam totiž schválně a jinak správně – knihovnu od stěny pocitově odrazí a celý prostor opticky zvětšuje.

Nová sedačka mi nijak moc luxusní nepřipadá, snad jen v porovnání s levnější běžnou komerční produkcí.  Nápad s moduly a jejich rozkládáním je šikovný, Poddaný si při návrhu pohrál i s prostřídáním dezénů „lehacích“ stran (některé jsou černé). Ale nedomyšlené je rozkládání přímo na podlahu. Ne pro nízkou lehací výšku – ta se dá v tomto případě pominout. Problém vidím v tom, že pěkná vlněná látka se bude dotýkat přímo podlahy. Rodina je sice zřejmě hodně čistotná, ale přece jen se domnívám, že po opětovném složení se ve vazbě potahu budou držet drobné nečistoty a na červené je to hodně vidět.  Vzhledem k tomu, že rodina na sedačce nebude čučet na „bednu“, tak imho vůbec nevadí ani nižší zádová opěrka.

Uvítala bych „přitlačení“ na okenní textilie. Ty tmavé režné panely jsou sice fajn, ale je jich málo – na fotografiích je vidět, že prostřední velké okno je nutné stínit neprosvítavou roletou. Lehké, klidně i organzové voály by šly společně vrstvit, a prostor by zútulnily. Samozřejmě jen v naprosto nevýrazné barevnosti, spíše jen v tušeném červeném nádechu anebo třeba s řídkým a  jemňounkým vetkaným motivem.

Ale teď jedna věc, která mi to všechno kazí

O podlaze a jejím neposkvrněném  quick-step početí

Já opravdu nejsem propagátorem „plovouček“.  (= tohle slovo jsem použila schválně, páč mi z jeho zvuku naskakuje husí kůže podobně jako z bezmyšlenkovitého použití tohoto typu podlah skoro všude).  Tady bych ale přivítala nějaká pěkná prkna (i třeba laminátová), respektive tentýž dezén, ale nejraději v průmyslové mozaice.

Co přesně na podlaze u Halfarů leží, vlastně pořádně nevíme. V pořadu se to „narodilo“ a jediná řeč šla jen o barevné struktuře. iDnes tvrdí, že položené je PVC a iPrima mlží odkazem na podlahu Nevada z Hornbachu, kde se však tato nedá dohledat. Nenašla jsem pod tímhle jménem ani nic podobného s přibližně stejnou cenovou relací. Jak prodejní řetězec znám, jde spíš o lacinější dovoz než českou produkci.  Abych byla správně pochopena – nemám nic proti přírodním linům, byť třeba populární marmoleum není zrovna můj favorit. Nemám nic ani proti PVC. Jsou místa, kde má své opodstatnění. Ale na takovou velikou plochu obýváku bych jej bez přinucení finanční tísní nedala.  Je pravda, že tady tíseň byla, ale to bych asi raději ubrala na dveřích.

Naprosto nekompromisně bych si ale v každém případě pohlídala dokonalou rovnost podkladu.  Jinak se to následně v místech většího provozu tzv vychodí – tzn natáhne a zvlní i přes dlouholetou záruku a ujišťování výrobce o rozměrové stálosti. V bytě u Halfarových bylo původně lino a po jeho stržení bylo v průběhu stavebních prací vidět, že bylo jako obvykle v panelácích tohoto stáří přilepeno rovnou na betonovou stěrku. A ta dostala při řezání, broušení a stěhování v neuklizeném stavu poměrně docela silně za uši. Ono ji výrazně naruší už samotné stržení krytiny. Pak už jen probleskl vteřinový záběr na ledabyle položený „papír“ (že by snad alespoň kročejovka?)

To co na obrázku vidíte nejspíš není optický  či světlem způsobený klam – tady je v místě původního průchodu vidět podezřelé zvlnění už teď. Vina jde jasně za realizací, ale ani páni designeři zde nejsou bez viny – jejich úkol je totiž stanovit i rozsah prací a pak jej kontrolovat – tohle by ani autorský dozor neměl přejít !  Teď je to totiž iba na rozkaz „všechno ven a jedeme od začátku znova“.

Docela se přikláním k názoru, že tohle je důvod proč tentokrát o podlaze nebyla vůbec řeč. (možná se ale pletu a všechno je tak jak má být a jediný důvod je v sponzorovi)

Pidihnidy a pár slov na závěr

V obytné části mi schází ještě pár příručních odkládacích ploch. Pokud si rodinka bude hrát, tak by se jim tam imho hodily, zvlášť když je ten konferenční stolek poměrně malý. Přiznám se, že mi v místnosti také chybí hodiny, iritují mě šedě vypadající podlahové lišty na stěně u sedačky, ale to může mít na svědomí stín.

Můj zabudovaný oční laserový dálkoměr provokuje seřazení obrázků nad sedačkou.  Tematické řazení je sice naprosto správně, ale poslední obrázek s přídí lodi je o chlup vyšší než velká zarámovaná fotografie dětí a proto by méně rušilo, kdyby byly navzájem prohozené. Mé soukromé resumé je tedy jasné – dát jinam nebo se tím směrem raději moc nedívat.

Když ale všechno po stránce designu a dispozičního řešení shrnu a zprůměruji, tak je to pojato hezky a je tam i dost prostoru pro osobní dotvorbu rodinou, přičemž je styl tak nenásilně návodný, že nějakého naprostého kiksu se asi nikdo obávat nemusí. Rodinka v ruletě měla štěstí a může být spokojena (pokud jim opraví tu podlahu), designeři dnes v úkolu uspěli imho na jedna s mínusem a za tu podlahu je virtuálně trestám ztrátou jedné kytičky z pěti.

Čtenářům zdejších rekapů, kteří se na pořad nedívají, jsem z celé stopáže pořadu zatajila jen úvodní sekvenci s Cejnarem lapeným do svěrací kazajky, jeho fikanou odplatu ve formě vypuštění několika vypasených švábů do původní kuchyňské linky (zde doufám, že na závěr správně počítali a žádný se po Bohnicích už netoulá) a to, že pánové Poddaný s Borovcem se stali adoptivními rodiči každý jednoho švába Harlekýna z nedaleké ZOO.

okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 30
1
okkvp
Reagovat

By mně zajímalo co mlsá ten Primák, který vymýšlí titulky k jednotlivým dílům ;-)

Reagovat

Asi nějaké houbičky :-)

3
koc
Reagovat

tak se nam v dnesnim dile mihne i Zdenda :o

4
koc
Reagovat

dokonce i pani „jejizjmenosiasinikdonikdynezapamatuje“

5
okkvp
Reagovat

uááá, ten fór se šváby mne dostal – snad, jedině, že byly opravdu hodně vypasení, ale stejně jsem se odkrvila … měla jsem bohužel kdysi za sousedy šikmooké trhovce a jedno takové žvížátko mi jednoho krásného večera rozvážným krokem kráčelo kolem postele a bosých nohou ….

6
koc
Reagovat

5 – doufam ze si na nej nesisla aby jsi nebyla za divnou :)

7
Lea
Reagovat

Manželé vypadají jak matka se synem. Moc nadšení vidět nebylo. To mini bílé vedle linky bylo co? Viděla jsem jen konec.

8
okkvp
Reagovat

pokud mylíš to vpravo od ledničky – tak příborník

9
okkvp
Reagovat

7 – paní je imho typická, lehce alternativně intelektuální mamina

10
okkvp
Reagovat

(5) koc – já ne, šišlaly na ně dětičky jedné z dalších postižených partají, podstrojovaly jim pytlíčky s bombonky a jejich maminka si několik měsíců spokojeně pochvalovala, jak jí děti náhle rády pomáhají v kuchyni a jak jsou hodné. Kolik jich mají v bytě a že je u nich druhé „hnízdo“ se zjistilo až asi za týden, když dítka chlubící se bombonky s překvapením odchytl kdosi na chodbě. Dobré to bylo, o dva roky později jsme měli od jiných trhovců z jiného bytu ještě „lepší“ a urputnější variantu – rusy

11
koc
Reagovat

10 – rus je pekna potvora (je to vlastne taky svabovite stvoreni) .. Zdenda vypadal odpocate a uvolnene ..
nemam rad tyto nizke pohovky .. navic kdyz se rozkladaj primo na zem .. pohovka kde si vkdyz vzprimese sedim nemuzu oprit hlavu je na prd .. docelan fajn je pohovka Kombo byt je krapet drazsi .. kdyz by ji clovek chtel s lepsi latkou a alespon dvema kresly tak za ni da 40 000 a ani nemrkne

12
okkvp
Reagovat

11 – taky ji navrhoval chlap, doma asi moc neuklízí (nebo že by smejčil pokaždé než rozloží?)

13
Sima
Reagovat

Líbí se mi světlost prostoru, konečně z designéři objevili kouzlo bílých stěn… Linka je moc hezká, chtěla jsem taky podobnou, ale pak jsem si to rozmyslela, protože na té lesklé barevné ploše je krásně vidět každý otisk prstu. Tmavě červená barva se mi líbí, použila jsem ji i u sebe doma, ale v mnohem menší míře, tady už jí je trochu moc. Sedačka je podle mého názoru tvarově hnusná a souhlasím s názorem, že rozložit ji přímo sedací částí na podlahu není nejlepší řešení. Ten stolek na kolečkách bude ideální vozítko pro děti, jsem zvědavá, jak rychle s ním projedou těmi prosklenými dveřmi. Lino je naproti tomu pro děti opravdu dobré, je měkčí a teplejší než plovka. Židle u stolu znám z kantýny v práci (byť bez polstrování) a vím, že jsou dost nepohodlné; stůl se mi líbí, zvlášť v kombinaci s tou světlou podlahou a knihovnou ve stejné barvě.

Celkem si myslím, že jde o jednu z proměn, která nevzbudí nějaké kontroverze, designéři nevymýšleli nic „dyzajnového“, ale drželi se zadání a vytvořili celkem tuctově hezký prostor, vlastně skoro až nudný a bez nápadu. Jen si říkám, že už by mohli opustit ty podivné rolety na oknech…

14
okkvp
Reagovat

Jak jsem se koukala na tu vizualizaci nabízené přestavby další části bytu na konci pořadu, tak mi se zpožděním došlo, že údaj 3+1 je asi špatně – ta nabízená vizualizace bylo pro hostinský pokoj. Při koukání přes běžící text nevypadala zle, ale rozhodně to nebyl pokoj pro dítě – ač rodina žije pro děti, lze asi pochybovat, že by rodiče spali v tom kuchyňoobýváku nebo, že by měli ložnici s dětmi společnou.

15
Sima
Reagovat

Měla bych teď dotaz na naši odbornici okkvp: plánuju si ve svém poměrně malém bytě nechat udělat patro na spaní. Výška stropu je 260 cm, pod patrem nepotřebuju stát, prostor pod ním plánuju využít na náhradní spaní pro mé docela časté návštěvy a pro různé úložné prostory. Jaká by měla být světlá výška prostoru pro spaní za předpokladu, že v něm kromě spaní plánuju dělat i jiné aktivity, například sex? :-) Máš s patry nějaké zkušenosti, je něco, čeho bych se třeba měla vyvarovat?
Předem díky moc za jakoukoliv radu :-)

16
okkvp
Reagovat

15 – o patrech a výškách jsem psala v rekapu u těch tří sester – dva díly zpět. 260 cm je imho málo.
Více když tak přes poštu – okkvp má schánku na seznam.cz

17
koc
Reagovat

moc podarenej rekap madam ;-) .. ta podlaha je pekelna ale treba to tak ma opravdu byt .. ma treba pripominat vlnobiti a to prece uklidnuje :) .. obrazkama jsi me tedy dostala ..

18
okkvp
Reagovat

17 – nevím co pod dostala s obrázkama představit

(sedím si na vedení páč s obrázkama právě bojuju – jsem je do článku přidala nevhodným způsobem a SUNíčkový pán mne sice poštou naviguje na správně, ale asi jej ze mne brzo klepne pepka … z vlasů mám pěkné číro, jsem lama, jsem jeleň)

19
koc
Reagovat

18 – obrazkama na stene .. ja jsi je zamerila, zmerila a prohodila :D .. toho bych si nikdy nevsiml :)

20
okkvp
Reagovat

koc – to ten léty praxe vycvičený laser (umím na 1-2 cm trefit odhad průměru kmene stromu na 15m a to jsem dost krátkozraká). Ještě ti prozradím ale jeden fígl – v tv bylo několikrát vidět zblízka, ty dva obrázky vedle sebe opřené o zeď ;-) (tož jsem si odhad kontrolovala)

21
koc
Reagovat

20 – takze zadne kouzlou a nebo nadprirozena schopnost .. uff .. sem si oddechl :)

22
okkvp
Reagovat

21 – no nevím, fakt jsem to viděla na fotkách už v pátek …. taky slyším tón ve špatně zavěšeném telefonu přes dvě místnosti jen skrz otevřené dveře ….. :D

23
Misha
Reagovat

Kolegyně, opět dobrý rekap … se přiznám, že bych nevěděla, co k tomu napsat. Barevně se mi to líbí … ale celkově mi to připadá takové nepraktické, nedomyšlené, spíš jen na efekt.

24
okkvp
Reagovat

23 – Máš jistě pravdu v tom, že tenhle styl „kde nic tu nic“ jako aranžovaný jen pro efekt vypadá.
To tvoje „nepraktické a nedomyšlené“ by mě opravdu upřímně zajímalo – nemohla bys svoje pocity víc rozepsat ?
(tak moc, abych dekotým bránila do poslední kapky krve, se mi to taky nelíbí)

Reagovat

Barevne docela dobry, ale pusobi to cele na me docela chladne, hlavne jak se vsechno leskne jako psi kulky :D

26
okkvp
Reagovat

15 Sima – eh, se omlouvám, čtu nesmysly – pokud pod patrem nepotřebuješ stát, tak se to do tvé výšky samozřejmě vejde (já dosud četla, že stát chceš).
Osobní zkušenost s patry nemám.
Na sex je občas třeba výšky docela dost – asi bych si obvyklejší praktiky zkusila nějak nenápadně poměřit s nábytkem, který pak můžeš změřit metrem. A taky bych odhadla, že bude záležet na formě přístupu k posteli – ne každý zůstane navždy náruživým zamilovaným opičákem.
Je třeba dát pozor na bytelnost a stabilitu konstrukce, tzn její ukotvení k podlaze, stěnám, stropu a myslet i na takové ty druhořadé činnosti – manipulace s matrací, úklid apod.

27
Misha
Reagovat

24 – Tak jen v rychlosti, co jsem tak stihla postřehnout –
Pominu-li to, že je ta linka a vůbec nábytek z leského materiálu a bude na tom vidět každý otisk (jsou tam malé děti, takže jich určo bude hafo) – tak i to umístění do rohu obýváku mi připadá poněkud nešťastné. V běžném provozu nebude stále tak uklizená a nablejskaná s rozžatými svíčičkami a v některých situacích by mohla vzbudit dojem nepořádku … Chybí mi tam nějaké optické oddělení od zbývajícího prostoru …
Ta červená pohovka – já ti nevím, my když se sesednem třebas ke kartám, tak potřebujem sedět kol dokol stolu … asi namítněš, že k tomu může sloužit jídelňák, ale aj tak, když se rodinka sesedne na tu pohovku, tak jeden bude sedět „v čele“ a ostatní tři vedle sebe? … To se vcelku dost blbě hovoří … nehledě na to, že se z tohoto místa nabízí luxusní výhled právě na (vždy vysmejčenou?) kuchyňskou linku …
Nevím, jestli nemám ten prostor zkreslený, ale jako člověka panelového mě prostorová nouze donutila přemýšlet o využitelnosti každého místečka, takže bych v kuchyňské části zřejmě volila skříňky až ke stropu, čímž bych získala více úložného prostoru, což by mi umožnilo vyhodit ten příborník, co zabírá místo u okna a místo něj tam frknout jídelní stůl … tím bych získala místo aspoň pro nějakou tu kostku nebo fatbóje na sednutí pro kluky, či křeslo pro hosta … pohovka by tak šla zkrátit a zbývající prostor využít třebas na nějakou komodu, kam by šly uložit hry, cédéčka apod. … páč pro mě osobně je v obývací části naprosto nedostačující knihovna a úložný prostor vůbec … jo a taky mi tam chybí kytky, jakožto propojení s přírodou, ale to v tomto pořadu téměř vždy.
Uzavřela bych to už jen tím, že židle a konferenční stolek se mi nelíbí vůbec, ale to už je věc vkusu.

28
okkvp
Reagovat

Misha – dík za odpověď:-)
Ohledně otisků na lince – to, že na lesklém jsou vidět víc než na nelesklém je klam – vyzkoušeno prakticky – dokonce z některých nelesklých se „tlapičky“ odstraňují mnohem hůř než z lesklého. Zatím mám vyzkoušeno, že nejmíň jsou vidět na přírodním dřevu/dřevěné dýze s obyčejným matným nátěrem, ale takový materiál dnes už leda na zakázku.
Spojení obýváku s kuchyní je vždycky vlastně trochu špatně – tuhle módu moc nechápu. Také mám raději alespoň optické odclonění vyšším barem nebo něčím podobným a sestavení kuchyně do „U“ nebo „L“. Je to taky praktičtějsí z hlediska „bordelení“. V tomhle s tebou plný souhlas. Tady si ale rodinka přála aby i při vaření mohly dítka dobře asistovat a právě aby nebyla kuchyň od zbylého prostoru odtržena
Sedačka je podle mne na počet lidí také dost malá, s nějakým dalším šoupatelným sedákem/lehákem navíc též plný souhlas. Jen snad podotknu, že rodinka vypadá, že ještě pár let se budou „štosovat“ na jednu hromadu – to je to, co myslel Poddaný tím, že ji narhoval přesně pro ně – když kus rozloží, tak mají ideální leho-tulo
Velký stůl je v téhle domácnosti imho velmi specifický – jak jsem tak okukovala vyjádření Poddaného, tak i jim chod rodiny přišel trochu zvláštní. Ač nám se to uspořádání nezdá, tak oni zřejmě naprosto správně reagovali na danou situaci.
O tom šoupnutí stolu více do rohu jsem také hodně přemýšlela – pokud by se to udělalo, tak by zase byl odtržený od té obytné/společenské/relaxační části a i přes nějaké další křesílko/sedák – by byla uprostřed místnosti divná prázdná díra. Příborníky jako takové jsou velmi fajn – mám až teď a jsem naprosto nadšená. Skříňky až pod strop jsou otázkou vkusu i ochoty šplhat do výšin. Mně to třeba v kuchyni docela dost vadí a nějak jsem nikdy nevěděla, co tam strčit, abych nesakrovala, když tam pro to polezu. A to i v tom mém mikrobytě, kde to byl opravdu boj o každý centimetr krychlový nějakého úložného prostoru.
Mně tam chybí hlavně nějaká audio aparatura, navíc pán je milovník hudby. Rozšíření knihovny může jít jak do výšky nad tu původní, tak i pomocí poliček nad sedačku, nakonec po přesunutí vypínače, mohou nějaké police přistavit i k té části zbylé dělící zdi.

29
Misha
Reagovat

O té audioaparatuře jsem taky přemýšlela … ale pak jsem si říkala, že rodičům možná stačí empétrojka či tak něco :o)

S těma skříňkama ke stropu máš pravdu … mě ani drahé polovičce nedělaj při našich výškách problém, ale dcera je prcek po tátovi a problémy má … to je fakt. Příborníky jsem mimo kuchyň nikdy neměla, tak mi logicky nechybí … ale třeba jednou :o)

I s tím prázdným prostorem, co by zbyl po stolu máš pravdu … já už jsem tam pak prostě viděla trochu jiné řešení …

30
okkvp
Reagovat

Pro sebe bych ten prostor také řešila úplně jinak, v tomhle by mě po dvou dnech chytl psotník ;-)

Přidat komentář