Panáček v reality show

Jak se staví sen 10. řada: nová kuchyň i obývák v 2+kk (2. díl)

15. Březen 2011 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

[singlepic id=1418 w=420]
Ani jsme si nevšimli a podle archivu iPrimy jsme v druhém dílu 10. Série proměn v pořadu Jak se staví sen. Na dvojici designerů Zuzku Strouhalovou a Radovana Mačáka tentokrát čekal oříšek v podobě vytvoření multifunkčního obýváku s kuchyňským koutem a počítačovým místem na pouhých 17,5 m2.

Zuzana (27) s Ivanem (42), dcerou (3) a synkem (2 měsíce) se ze Slovenska do Čech přestěhovali za prací a před třemi lety zakotvili v Kamenici u Prahy (pramáti všech českých satelitů) v přízemí novostavby bytového domu, v bytě 2+KK s balkonem o celkové výměře 48 m2. Na pořízení vlastního bydlení na hypotéku padly všechny jejich peníze a vzhledem k tomu, že Zuzana je na MD a žijí tudíž jen z platu řidiče kamionu, je současné zařízení bytu provizorně minimalistické. V místnosti, která má být proměněna tvoří zařízení jen „pánodomo“ kuchyňská linka s barovým pultem z hranolů a prkének, lednička, menší pohovka, počítačový stolek a krabice sloužící i jako podstavec pod velkou televizi.

Ivan je začínajícím sběratelem pivních půllitrů, rodina je veselého založení, ráda cestuje, má ráda přírodu, podle svých slov mají rádi spíše moderní styl designu, přírodní materiály a z barev zelenou a žlutou. Vzhledem k stísněnému prostoru pro čtyři obyvatele si do pěti let chtějí pořídit nový větší byt.

[singlepic id=1446 w=420]
[singlepic id=1447 w=420]

Největší problémy

-V místnosti jsou dvě různé podlahové krytiny – u dveří v kuchyňské části dlažba, v další části pak běžná plastová plovoucí podlaha, což malou místnost prostorově tříští a kromě toho se spolu konkrétní použité materiály opticky hodně nehezky tlučou
-Nevyhovující provizorní kuchyňská linka a víceméně žádný nábytek
-Málo světla vlivem velkého stínění balkonem v horním patře

A jak to tedy dva zkušení designoví matadoři vyřešili ?

[singlepic id=1448 w=420]
[singlepic id=1449 w=420]

Podle mého to zvládli dobře a vytvořili příjemný a dobře využitelný pokoj pro dospělé i děti. Tahle „parta“ je také profesně o pár tříd výš než dvojice z minulého týdne.

Místnost se rozhodli řešit v kombinaci čtyř barev – bílé, světle šedé, jasně žluté a hráškově zelené a já to schvaluji, malá tmavá místnost živé barvy potřebuje. Ta šedá se však podle slov samotných designerů trošku nevyvedla, respektive z malé plošky ve vzorníku neodhadli, že bude mít mnohem výraznější nádech do modra, než chtěli. Měla být světle šedá, lehce teplá. Malé tištěné vzorníky jsou vždy zrádné a šedá takhle zlobit bohužel opravdu umí velmi často. Osobně jsem už zažila i překvápko v podobě bleděmodrého domečku místo šedobílého. Po nasvícení pro tv a fotografování ten barevný renonc není zdaleka tolik patrný, ale světlejší by opravdu byla lepší, zvlášť v sychravě podzimním dnu. Na protější stěnu zvolili designeři „modernu“ žlutých bublin a propletených organických křivek. Po delším pátrání jsem zjistila, že jde o zakázkově vyrobenou tapetu z dílny firmy Merrygorando (Mačák). Mně osobně se moc líbí. Moc chválím i světelné sádrokartonové podhledy, které místnost také opticky nafukují, zintimňují a zároveň dodávají prostoru luxusnější, nepanelákový dojem.


Do celkového dojmu dobře zapadá i nová laminátová podlaha s designem palubních prken (šedý týk). Zvýšená voděodolnost je prima, ale podle mé zkušenosti je tenhle typ podlahy pro dětské podlahové hrátky dost studený.

Prostorové uspořádání jednotlivých funkčních zón se zdá dobře promyšlené. Otevřené L kuchyně všechno opticky propojuje a je praktické především s ohledem na malé děti, nezanedbatelné je dost volného místa využitelného třeba na žehlení.

Drobný problém by mohl nastat, pokud by i maminka chtěla u vaření sledovat televizi. Tomu by lépe vyhovovalo prohození televizní stěny a sezení, podobně jako to bylo v původním uspořádání (otočit se je snazší než popojít) Nepřímý pohled na kuchyň je vhodnější též pro návštěvy (při podávání pohoštění se na kuchyňské lince lecos nahromadí a vytváří dojem nepořádku). K hodně důkladnému zvažování by mne ale vedlo především umístění otevírané části dveří na balkon. V horkém letním večeru bude jedno místo na sedačce „za sklem“.

Kuchyňská linka vypadá s ohledem na kolotoč kolem vaření řešená šikovně, vysoký modul u dveří dodává pocit uzavření a obklad surovým plechem do barevného a materiálového řešení pěkně zapadá. Jen se dostatečně nevyznám v nátěrech, byla bych si myslela, že po nátěru bezbarvým lakem na to už psát právě nepůjde. Chytré je využití dvou skříněk kuchyňského programu pod televizí. Nechápu ale proč je vysoká skříň na druhé straně dveří o kousek nižší než kuchyňská sestava.

[singlepic id=1450 w=420]

Příjemnost místnosti kromě barevnosti dodávají i oblé tvary jídelního stolu a variabilní sestavy konferenčního stolku, solidně tu vypadá i trendová umělohmotná okopčenina křesla „Ball Relaxer“ Eero Aarnia. Nápad se sklápěcím stolem (upevňuje se řetízkem na háček ve zdi) je sice vzhledem k myšlence na co největší prostor pro dětské hry pěkný, ale nejspíš málokdy využitý, protože stejně zůstanou překážet „neviditelné“ židle z tvrzeného polykarbonátu. K těm židlím mám ještě jednu poznámku – jsou jen tři (jedna je s područkami) a sedících bude v bytě za chvíli o jednoho víc, též návštěvy chodí často po dvou. Já bych pořizovala najednou všechny čtyři, dokupování časem se nemusí ani povést.

[singlepic id=1451 w=420]

Mám trochu výhrad k umístění pracovního místa s počítačem. Samotný nápad zvýšeného barového pultu navazujícího na kuchyňskou linku je dobrý a šikovný i třeba pro zabavení starší dcerky v době, kdy maminka poletuje kolem plotny. Z původního stavu je ale patrné, že počítač zřejmě slouží i k nějaké domácí práci (šanony nemožno přehlédnout) a tohle místečko je tak na hodinku zevlování po panáčkovi, není kam dát tiskárnu a též plastová barová židlička není zrovna vhodná na nějaké delší posedávání. Další věc, je blízkost kuchyňských ploch – sporák je jen nějakých 50 cm daleko a ono to při vaření a smažení občas pěkně do daleka prská, mastně páří i při chodu výkonného odsavače – monitor tam bude podle mého docela trpět. Teplem bude podle mne trpět i televizor, umístěný pár cm od radiátoru. Jak jsem s osvětlením místnosti spokojená, tak k rozkládací sedačce (nic moc) bych postavila ještě nějakou štíhlounkou stojací lampu nebo alespoň tu co měli. Při dostatku financí bych sedačku asi volila vyrobenou na míru a pořídila bych tím zároveň alespoň nějaké další úložné prostory, kterých bude v tomhle pidibytě s vysokou pravděpodobností krutý nedostatek.

Co mi hrubě vadí, je řešení textilií na francouzském okně. Dva šedé pruhy rolet do dálky volají, že nechtějí být dveřmi do skladu, navíc neřeší situaci přes den. Řešila bych raději nějakou žaluzií, římskou záclonou ale s ohledem na otevírání raději závěsem a lehounkým voálem nebo nejlépe širší vícevrstvou sestavou panelových závěsů kombinující denní plně propustný materiál s těžším neprosvítavým.

Ještě mám jednu výtku. Dobře vím, jaké to je poprat se s tak malým prostorem, před lety jsem si zařizovala garsoniéru jen o kousek větší. Kvůli pár centimetrům šíře sedačky bych ale v přízemí bytového domu bez náhrady radiátor nevyrvala !

[singlepic id=1452 w=420]

Naopak pochválím tým za použití dekoračních předmětů a květinových aranžmá. I na tom je vidět, že oba designeři mají zkušenosti s prezentací interiérů pro média. Teď jen doufám, že si na pěkné zelené poličky pan Ivan nevystaví ty své nasyslené půllitry a celé to tím nezabije.

A jako dodatek ještě informace od pramene, jak se to má s cenovým limitem přestaveb (cca 300 tis)

Cituji moderátora diskuzí na ofiku: „Pro vybraného účastníka je rekonstrukce či úprava hrazena sponzory – výše sponzorské částky je sdělena zájemci při prvním pohovoru s výběrovou komisí. V případě, že požadavky účastníka sahají nad sponzorský limit, může se sám na proměně finančně podílet.“ Dodám, že podle už několika ukázaných střihových záběrů usuzuji, že onu výběrovou komisi tvoří i vybraní designeři, kteří zájemcům na místě dělají skicu návrhu. Tož účastníci zřejmě mohou dost dobře vědět, co je po protržení balicího papíru čeká.

Jak se staví sen, online video dnešního dílu

okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 14
1
okkvp
Reagovat

Rekapu se tentokrát bohužel dočkáte nejspíš až v pondělí odpoledne, napřed musím totiž „zabavit“ několikery bagry.

2
koc
Reagovat

1 – ja si pockam .. nez se na tu hruzu koukat to si radeji prectu tvuj zajimavy rekap ;-)

3
Misha
Reagovat

1 – kolegyně, nedočkavě čekám na rekap :o) … mně se teda toto řešení vcelku líbilo, vč. toho, jak odlehčili prostor průsvitnými židličkami. Jen ta tapeta mi přijde děsivá a možná bych na tom místě volila např. žlutou stěnu … a vyměnila bych PC koutek s televizí, páč osobně mám tendence házet od plotny čučku na telku a pokud by mi ve výhledu bránil jiný člen rodiny pařící na písíčku, tak bych asi nebyla moc ráda. Podlaha i nábytek jsou na první pohled a dle fotek pěkné, líbí se mi i to odlehčení pomocí průsvitných židliček, ale unikly mi použité materiály, bo jsem u toho robila cosik jiného a nesoustředila se plně na pořad :o)

4
okkvp
Reagovat

3 Misha – kolegyně, rekap už je na cestě – bude prý k večeru (SUNíčko ještě jednou díkes).
Nevím, zda ti text odpoví na nastíněné otázky – materiály jsem nijak moc dalece nepopisovala. Tak jen dodám, že polykarbonátové židle u stolu jsou z vysoce únosného typu – nosnost prý do 150 kg (až dítka poporostou, tak tatíkovi na klín ne), zbytek nábytku je nejspíš klasika MDF či daaký plast (ten konferenční stolek jsem nikde nenašla).
Ohledně reakce na tapetu – čekala jsem, že nebude od všech příznivá, pro mě je to sice milá hravá záležitost, dokonce jsem pár takových věcí i sama vyrobila, ale chápu, že lidé jsou různí. A přiznám, že si zrovna u téhle rodinky nejsem trefením do vkusu taky úplně jista – moderní styl taky může pro někoho znamenat okna s nalepenými zlatými dělícími pásky a bachratá sedačka z růžového mikroplyše ;-)

5
emma
Reagovat

Líbí se mi kuchyňské židle. Věděl by někdo, kde se dají koupit a zhruba za kolik?

6
okkvp
Reagovat

na ofiku je stránka s přehledem kde se co a za kolik nakoupilo, občas jsou tam drobné chyby, ale v celku je dostačující.
Všechny použité plastové židle prodává Konsepti, cenová relace 3-8 tis za kus

7
Misha
Reagovat

6 – milé ókákávépéčko, tvé rekapy absolutně nemají chybu a já se díky tomu minulému začala dívat na tento pořad … super … jsem si ani nevšimla, že ten čítač je tak blízko sporáku, to je opravdu nešťastné řešení … ale televizi by se tam asi taky moc nelíbilo …

8
Lea
Reagovat

Ve včerejším Prostřeno měli televizi přímo nad sporákem misto digestoře!

9
kanárek
Reagovat

8 Lea- obávám se, že to není místo digestoře, ale digestoř se zabudovanou televizí… už jsem to někde v katalogu viděla.

10
okkvp
Reagovat

9 – jsem se schválně mrkla – imho paní tam měla malou normální starší televizi na skleněné poličce, na odsavač za 40 táců paní nevypadala

11
okkvp
Reagovat

Vzhledem k mé oblibě sportovních přenosů mám také ráda nějakou tv na dohled, ale většinou to pak s tím jídlem blbě končí ;-)

12
koc
Reagovat

17,5 metru .. to neni zas tak maly rozmer i kdyz s Kk — ja mel v byte 16 metrovy obyvak .. nejhorsi na nem bylo to ze mel ve trch stenach dvere a na ctvrte okna .. tam by dostal designer koprivku a nevedel by kam co dat :)

13
kanárek
Reagovat

8,10 Tak tojsem se nestrefila, sorry.

14
okkvp
Reagovat

koc(12)- jj to znám taky dobře, v mém momentálním provizoriu 2+1 mám v celém bytě jen dvě stěny bez nějakého otvoru (okno/dveře), přičemž jedna z nich je v koupelně a kousek od prostředka trčí alespoň radiátor. Navíc objekt z roku raz dva, tudíž o nějakých civilizovaných rozměrech si čověk může nechat jen zdát ;-)

Přidat komentář