Panáček v reality show

American Idol se vrací z televizního záhrobí! Novou americkou Superstar poznáme již příští rok!

17. Květen 2017 | napsal(a): | reality show: American Idol

Idol_reboot_header

Je to tak! Současný trend oživování slavných značek způsobil, že se i kultovní pěvecká reality show American Idol dočká svého rebootu! Nebude to však na původní televizní stanici FOX, která v loňském roce soutěž kvůli klesajícímu zájmu a vysokým nákladům po 15 letech zrušila. Majitelé licence, společnost FremantleMedia, nově uzavřeli dohodu s televizí ABC, kterou vlastní Walt Disney Company. Idol tak doplní úspěšné reality formáty z portfolia ABC jako Dancing With The Stars nebo The Bachelor. Show, která objevila nejednu světovou hudební supestar se vrátí již v příští televizní sezóně 2017/2018. Podrobnosti o návratu, včetně zvažovaných i potvrzených porotců se dozvíte v článku.

Americká televize FOX, na které Idol odstartoval a posléze bořil rekordy sledovanosti, v roce 2016 odvysílala poslední řadu. Se show, která dokázala v nejlepších letech oslovit někdy i více než 30 milionů diváků, to šlo v posledních letech ratingově z kopce. V poslední 15. řadě dosahoval Idol průměrně na 11 milionů diváků, což nebyl na dnešní standard špatný výsledek. Hlavní překážkou byly zvyšující se náklady FOXu na výrobu, kde se ve velké míře promítly i nemalé částky za platy porotcům a moderátorovi. Naděje na brzký návrat na televizní obrazovky byla v nedohlednu. S tím se ovšem nechtěli smířit zástupci FremantleMedia, ani sám tvůrce show Simon Fuller. Ten se po odvysílání finále poslední řady nechal slyšet, že plánuje nadále formát vyvíjet. Plánoval Idol více přiblížit současným divákům, udělat formát interaktivnější a zábavnější. Nyní se zdá, že k tomu dostane možnost.

Válka o Idol

Začátkem letošního roku se objevila informace, že bychom se přeci jen mohli dočkat brzkého návratu American Idol, jen se nevědělo kdy a kde. Nejprve o formát projevila zájem NBC, kde se vysílá The Voice, který se se snižujícím zájmem diváků potýká také. Plán byl nahradit jarní řadu The Voice právě Idolem. FremantleMedia se však s NBC nedohodl na podmínkách. Nakonec se strhla cenová válka mezi televizemi FOX a ABC. Zástupci licence nechtěli dvakrát vstoupit do stejné řeky a nakonec zvolili právě ABC, která návrat slavného formátu oznámila minulý týden, svým investorům a novinářům to poté oficiálně potvrdila včera při představení programového schématu na příští sezónu.

Proč by se tedy ABC upisovala projektu, který byl na jiné televizi ztrátový? Programový ředitel ABC pro reality projekty a speciály Robert Mills věří, že pokud si Idol udrží alespoň stejná čísla, jaké měl, když končil, bude to úspěch a televize z toho bude těžit. Není se čemu divit, dle statistik by nejslabší řada Idolu na FOXu byla druhým nejsledovanějším programem ABC vůbec, ihned za Dancing With The Stars. Jako silný předskokan může posloužit k úspěšnému rozjezdu skriptových seriálů. FOX díky této strategii nastartoval nejeden seriálový hit. Televize však neplánuje dramaticky snižovat náklady. Naopak chtějí mít jistotu, že bude show působit velkolepě. Pro castingy se dokonce plánuje využití zábavních parků Disney.

Kdo usedne v porotě?

Po oznámení návratu show se okamžitě strhla vlna spekulací o potenciálním obsazení poroty. Nejvíce se mluvilo o hvězdách Idolu Kelly Clarkson a Jennifer Hudson. Obě dvě zpěvačky ovšem minulý týden oznámily, že se upsaly jako koučové konkurenčního The Voice pro příští sezónu. Jennifer se představí v podzimní a Kelly v jarní edici. Simon Cowell přiznal, že byl taktéž osloven, nicméně s díky odmítl.

Zatím jedinou potvrzenou porotkyní je jedna z nejúspěšnějších popových zpěvaček současnosti Katy Perry. Už nyní je jasné, že Katy bude z poroty největší tahák, ať už na talenty, mladé diváky nebo zadavatele reklamy. Naplnila se tak touha ABC najmout někoho ze špiček současného showbusinessu. Katy se řadí mezi nejprodávanější ženské interpretky a těší se velké oblibě na sociálních sítích. Roli porotkyně si zpěvačka již zkusila, když hostovala v 7. řadě X Factoru UK a v 9. řadě právě American Idolu, kde ukázala, že umí být milá, ale zároveň upřímná. Uvidíme, jak se jí povede porotcování na plný úvazek.

 

Kdo Katy doplní zatím není známo. Podle předpokladů to budou dva muži, spekulace se soustředí na bývalé porotce (Harry Connick, Jr.) nebo bývalé soutěžící (Adam Lambert, Chris Daughtry). Zbylé jména budou s blížícím se natáčením postupně odhalována.

Aktuálně největší záhadnou je, zda Ryan Seacrest opět kývne na nabídku moderování show. Jeho účasti předchází pouze jeho souhlas, jelikož se momentálně ABC přímo angažuje v ranní show s moderátorskou kolegyní Kelly Ripa.

Kdy se Idol vrátí?

Televize ABC plánuje návrat American Idol na jaro 2018 a ke startu využít přímý přenos předávání Oscarů. Během jara plánuje odvysílat přibližně 40 hodin programu. Show s největší pravděpodobností obsadí nedělní prime-time.

Jaký názor máte na návrat American Idol s Katy Perry v porotě? Kdo další by neměl v porotě chybět? Budete show sledovat? 

 

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
Tomáš
Reagovat

Z toho by si měla vzít příklad Nova a vrátit zpátky SuperStar na místo trapností jako sou ty Tváře, Robinsoni atd. které stejně vždy vyhraje někdo kdo nic neumí a kdo si to nezaslouží. Jo to byly aspoň časy se SuperStar, dnes užbohužel můžeme jenom vzpomínat.

2
Honzad
Reagovat

Tohle zní optimisticky jako možná alternativa k britskému X Factoru. Na ten zřejmě nebudu mít na podzim ani pomyšlení, vzhledem k tomu, že Simon potvrdil opakování loňského panelu se Sharone, Louisem a Nicole. Běžně by mi ta sestava nevadila, ale po tom, co se předvedlo vloni a jak šílený finálový výběr s produkcí udělali (navzdory tomu, že v JH byla naprosto skvělá sestava zajímavých jmen), jim už fakt nevěřím. Nemluvě o tom, že by to chtělo nějakou čerstvou tvář…

3
libena
Reagovat

já jsem za návrat am.idolu ráda, chybí mi
sice sleduji the voice us, ale přiznám se, že je to hlavně kvůli mužským porotcům – adamu levinovi a bleaku sheltonovi (btw. – sledujete někdo? v semifinále úúúžasný duet jesse s t-soulem, nebo skvělá lauren duski – doufám, že vyhraje)

jako porotce do idolu bych si nejvíce přála jennifer lopez – ovšem tím, že bylo odtajněno již jedno ženské jméno, myslím že moje očekávání nebudou splněna :-(
z mužů – líbila by se mi dvojice keith urban a adam lambert (velmi se osvědčil v australském x factoru)

4
Jarda
Reagovat

@libena: S obsazením poroty souhlasím, ale z těch zpěvaček v letošním Voice mi přišla výraznější Brennley Brown. Na to, že je jí teprve čtrnáct je myslím velmi dobrá. Lauren Duski je také dobrá, ale přijde mi taková akademická a myslím, že nevyhraje.

5
libena
Reagovat

@Jarda: no právě proto, že je lauren více akademická, má větší šanci vyhrát. brennley se mi líbila moc hlasově, a ten věk je taky plus. snad se neztratí.
no ale už je mi šíleně líto adama levina…blake vyhrává a vyhrává…hlasující jsou zřejmě především country fans :-)

6
VojtaP
Reagovat

@Honzad: tak nějak věřím, že to ABC nepodcení a Idol vrátí se vší parádou. Katy sice jako zpěvačku na živo moc nemusím, ale ta star power jí nechybí a jako host v porotách nebyla vůbec špatná. Jsem zvědavý, jestli se jim podaří i ten formát oživit a příliš nepřekombinovat, jako Voice.
Co se týče zpráv o XF, tak mám po loňském roce také zlé tušení, že to úplně nedopadne. Ať už co se týče obsazení poroty, tak plánované změny formátu. Jde vidět, že Simon po loňské řadě vůbec nepochopil, co bylo špatně.

7
ales winner emma
Reagovat

aktuální zpráva nova a markíza minimálně po příštích pět let nenasadí žádnou pěveckou show chtějí stále vysílat další řady show tvoje tvář má známý hlas

8
Tomáš
Reagovat

@ales winner emma: To je aktuální zpráva z tvojí hlavy která by logickou úvahou mohla napadnout kohokoliv z nás a možná to tak fakt i bude. Já bych už čtvrtou řadu Tváře nedával, už mi to přijde otravné a navíc ještě když ta neodborná porota vybere vždycky tak šíleně nemožného vítěze.

9
Tomáš
Reagovat

Kdyby se dal ten American Idol sledovat živě na netu, možná bych se taky do sledování zapojil. Ale je to vlastně až za rok, to je ještě daleko. A asi i britskému XF dám na podzim ještě šanci i když byl loni takový jaký byl protože na našich stanicích beztak stejně žádná pěvecká show nebude.

10
Monika
Reagovat

@Tomáš: Tvar me take nebavi, vubec to nechapu, ze takova stupidita lidi bavi. Vzdyt masky jsou stejne v drtivem pripade trapne, mnohokrat i urazi skutecne hvezdy, plus ten zpev se taky casto neda poslouchat. Je to strasna kravina, ale bohuzel se ji hned nezbavime.

11
Ludvík
Reagovat

@Tomáš: Než Nova, měli by jít posle Amerického příkladu úplně nechat Superstar nějaké jiné televizi. Docela by mě zajímalo, jak by to vypadalo, kdyby se do Superstar třeba pustila ČT 1 :D

12
patricia
Reagovat

Tohle zní optimisticky jako možná alternativa k britskému X Factoru.
192.168 ll

Přidat komentář