Panáček v reality show

American Idol 2016: Čtvrtfinále s beaty amerického klasického rocku a hity Sii!

25. Březen 2016 | napsal(a): | reality show: American Idol

aitop5

American Idol se nezadržitelně řítí ke svému úplnému konci. Za dva týdny touto dobou již budeme znát vítěze 15. řady. Pro top 5 si produkce přichystala hned dvě témata a rovnou dva mentory! Prvním tématem byly hity, které má na svědomí zpěvačka Sia a aby s nimi finalisté neudělali ostudu, tak se Sia postarala rovnou i o mentoring. Druhým tématem byla „americká rocková klasika“, téma soutěžícím přiblížil člen skupiny E Street Band – Steven Van Zandt. Jako hvězdní hosté vystoupily bývalí soutěžící, stříbrná finalistka 5. řady Katherine McPhee a vítěz 7. řady David Cook. Svůj nový singl také představila Sia. 

Komentáře k vystoupením budou postupně doplňovány.

Vystoupení

La’Porsha Renae

výběr: Bon Jovi – Wanted Dead or Alive

Zdá se, že Porsha není ani zdaleka v ohrožení, další přímý postup. S tématem amerických rockových klasik se přenesla do doby, kdy si Bon Jovi pohrávali na pomezí rocku a country. Jakkoli nejsem fanoušek La’Porshy, musím uznat, že si píseň zajímavě přizpůsobila svému stylu a pusunula tak píseň zase více do bluesu, nakonec se jí dařilo držet i gradující atmosféru. Osobně bych ovšem šetřil s nadužívanými kudrlinkami a „vrčením“.

MacKenzie Bourg

výběr: Cheap Trick – I Want You To Want Me

Ajaj, toto byl průšvih. Pro MacKenzieho byl rock opravdovou zkouškou ohněm, kterou neprošel. Problém nebyl ani v písni, ale v provedení, zkrátka nešťastně zvolené aranžmá. Kapela spolkla Maca jako malinu, čímž se vytratila jakákoli šance vytáhnout vystoupení ze záhrobí, kde skončilo hned v úvodu. Jak naznačila porota, nebylo nutné aranžmá úplně osekat, avšak vystoupení více chytit za koule.

Hvězdný host – David Cook – Heartbeat

Trent Harmon

výběr: ZZ Top – Sharp Dressed Man

Téma amerických rockových klasik mě neseděla ani na Trenta. O to víc předčil mé očekávání, když podal podle mě zatím svůj nejlepší výkon v live shows. Sice jsem si musel zapnout pouze zvuk, abych jeho podání opravdu ocenil, nicméně nejspíš jako jediný splnil téma na 100 %. Polovina úspěchu patří písni, která nepostrádá dynamiku a tempo, Trentovi tak pomohla ukázat více poloh a stále nechávala prostor pro kreativitu. Toho šíleného pódiového projevu je fakt škoda.

Bottom 2

Do bottom 2 se propadli Dalton a Sonika.

Vyřazování

Soutěžící, který dostal nejméně diváckých hlasů byla Sonika a soutěž opouští.

Dalton Rapattoni

výběr: Beach Boys – God Only Knows

Dalton doslova unikl hrobníkovi z lopaty, následně, po ne příliš šokujícím vyřazením Soniky, musel zazpívat svou rockovou klasiku. Bylo poznat, že Dalton bojuje se smíšenými pocity a emočně zrovna nemá pevnou půdu pod nohama. Paradoxně to vše hrálo ve prospěch vystoupení, kdyby měl zpívat původně navrhované White Stripes, skončilo by to větším průšvihem, než MacKenzieho vystoupení. V mých očích Dalton ani zdaleka nepředčil  touchdown Louisy Johnson z loňského britského X Factoru, nicméně se mu podařilo díky skutečným emocím poprvé vystoupit z řady a říct si o další postup. Diváci mají rádi drama a skutečné emoce v live TV, je tedy dost možné, že toto vystoupení ještě trochu zamíchá kartami.

Hvězdný host – Katherine McPhee – Somewhere Over the Rainbow

La’Porsha Renae

výběr: Sia – Elastic Heart

La’Porsha od Sii sklidila nemalý kompliment za její podání Diamonds v první live show. Za mě se jí právě Diamonds ještě nepodařilo překonat. Byť její výkony jsou víceméně stabilní, zdá se, že se Porsha již vyčerpala a dostala se do stádia, kdy již svůj velký moment nepřekoná. U Elastic Heart mě chyběla větší energie, zpívat Siu není díky její specifičnosti nic lehkého, zde se ovšem Porsha s její tvorbou neztotožnila. Dobrý průměr, nic více, nic méně.

MacKenzie Bourg

výběr: David Guetta ft. Sia – Titanium

Sia se snažila MacKenzieho vytlačit ze své komfortní zóny,  což se jí částečně podařilo, ovšem mimo svou zónu MacKenzie ani tentokrát nezazářil. Tentokrát ho sice tolik nepřehlušovala kapela, nicméně se mu opět nepovedlo z písně vytřískat více, než jen ucházející vystoupení, které stejně jako to Porshino neurazilo, ovšem ani příliš nenadchlo. Velká škoda. Pro své slabší kolo si vybral velmi špatnou chvíli.

Hvězdný host – Sia – Cheap Thrills

Trent Harmon

výběr: Sia – Chandelier

Tohle je definitivně Trentův večer. Obě témata a písně mu extrémně sedly a nechal tak svou konkurenci za sebou. Tohle bylo podání, které je hodné finále Idolu. Trentovi se podařilo uhlídat většinu rušivých grimas z předešlých kol a vkusně s velkou dávkou různých emocí tak předvedl, jak se bojuje postup.

Dalton Rapattoni

výběr: Sia – Bird Set Free

Na začátku tohoto kola bych nejspíš neřekl, že největšími hvězdami budou Trent a Dalton. Ten si se Siou osobnostně sedl. Bird Set Free je zatím nevydaný singl z nové desky Sii – This Is Acting, trochu toho „acting“ předvedl ve svém vystoupení i Dalton. Zazpívané to bylo dobře, ovšem s jednodušším a uvěřitelnějším God Only Knows bodoval mnohem více. Zde to drama s malým zhroucením na konci přetáhl až moc za čáru.

 Top 2

  1. Trent
  2. Dalton

Bottom 2

  1. MacKenzie
  2. La’Porsha

Hodnocení čtvrtfinále

Sia a klasický rock dostali z Trenta a Daltona to nejlepší, co jsme od nich zatím viděli, La’Porsha evidentně stagnuje a MacKenzie měl bohužel naopak za sebou svůj nejhorší večer. To, že vypadne Sonika se bohužel dalo po dvounásobné záchraně od poroty očekávat, i když určitá šance tu byla. Jen je škoda, že neproběhla žádná labutí píseň, jako poctivé rozloučení. Jinak bylo vidět, jak práce mentorů sklízí své ovoce, zvláště Steven měl zajímavé postřehy, jejichž aplikace se potvrdila jako správná cesta. Sia se zase snažila finalisty povzbudit a vytáhnout z jejich komfortní zóny. V příštím kole se nejspíš o postupu do Grand Finále rozhodne mezi Daltonem a MacKenziem.

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
Michal V.
Reagovat

Mno nepostup Soniky neprekvapil.

Vcera podle me hodne zazaril Trent. La’Porsha byla dobra, ale trochu matnejsi nez obvykle. Dalton (aspon u me) predbehl McKenzieho, ktery proste nema hlas, on je sice muzikalni a to vsechno, ale v soutezi interpretu je proste az cislo 4.

2
nofux
Reagovat

Trent všechny totálně převálcoval

3
Monika
Reagovat

Fiha, tak Mckenzie to podelal neskutecne. Me teda nikdy vylozene nebral, ale bylo to pro me nejmensi zlo v te podivne particce. Ja absolutne nevim, kdo by mel vyhrat, podle me si to nezaslouzi ani jeden z nich. Myslim si, ze je ted na rade Mckenzie. Sia nadherna pisen a tak mizerne provedeni od Mckenzieho, i kdyz on proste z toho vic nemohl vydolovat, nema silu hlasu. Ja z Trenta nejsem vubec nadsena, on je desnej zaprdenej paprda, Chodur by mu vytrel zrak, nebe a dudy. Nedokazu ten jeho upiskanej hlasek poslouchat ani chvilku.

4
Monika
Reagovat

Jinak teda bude-li TOP 3 La porscha, Trent, Dalton, tak to z meho pohledu bude nejhorsi trojka ever, horsi sestavu jsem jeste v zadne jine verzi souteze nezazila.

5
J
Reagovat

Tak mne osobne sa najviac zo vsetkych vcerajsich vystupeni pacil DAVID COOK s Heartbeat. Inak je to moja najoblubenejsia zo vsetkych jeho troch posutaznych albumov. Aby som si vylepsila naladu pustila som si TITANIUM v podani mojej oblubenkyne Angie Miller s Adamom Lambertom. Inak TOP 2 a BOTTOM 2 mam rovnake aj ked mne sa MacKenzie paci ovela viac nez Dalton. Kedze Daltonovi fanusikovia su vdaka BOTTOM 2 efektu varovani, ze ak nezahlasuju dostatocne tak nabuduce poleti, tipujem, ze nabuduce vypadne MacKenzie. Inak dost casto si doma pustam tu jeho piesen Roses. Vyhrat vsak moze len jeden. A ja by som to aj napriek vcerajsiemu fiasku dopriala najviac prave jemu.

6
Monika
Reagovat

No a Sonica trikrat po sobe v ohrozeni, masakr. Skoda, ze ji uz minule zachranovali, bylo to zbytecne. Dala bych byvala sanci Tristan.

7
Laikka
Reagovat

Dalo se to čekat, ale pro mě ta nejlepší vypadla. Trent byl asi dobrej ale já se nemůžu dostat přes svojí osobní averzi k němu.. To by byl teda vítěz… Dalton byl lepší, už zase mu fandím.

8
Rosien
Reagovat

Tak tenhle týden si jen upevňuju své dojmy: letošní sestava je slabá, nemám ráda Daltona (u toho jeho „zhroucení“ jsem skřípala zubama :-D). Pořád tak nějak „fandím“ Mackenziemu, i když tohle kolo bylo hodně slabé, on je muzikální, ale prostě nemá silný hlas. Jediné, co se toho kolo změnilo, je, že jsem se tak nějak utvrdila v tom, že výhru budu nejvíc přát Trentovi. Ne že by se mi nějak extra dobře poslouchal (i když tohle kolo bylo fajn), nebo že bych se na něj ráda dívala, ale líbí se mi, že se opravdu snaží – pustila jsem si jedno z jeho prvních vystoupení a to, jak moc odboural ty rušivé grimasy je fakt něco. Z toho důvodu mu to vítězství přeju, o mnoho víc, než La Porshe.

9
Monika
Reagovat

Vsechno je tak ja ma byt, jeste nikdy v historii peveckych soutezi se mi nestalo, aby ma TOP 3 nejhorsich a nejnesympatictejsich zpevaku se dostala na vrchol. Tuhle sestavu povazuji za jednoznacne nejhorsi, co jsem kdy videla. Je uplne fuk, kdo vyhraje, bude to katastrofa. Berani hlava, nudar a pozer, co vic si prat :-)))

10
J
Reagovat

Tak co sa tyka vitazstva kedze moji favoriti vypadli. Najviac som to priala Olivii a po jej vypadnuti MacKenziemu. Z tychto troch mi najmenej vadi Dalton aj ked podla mna sa na rockera len hra a nema dobry hlas. Zo vcerajsich vystupeni, ked bolo zname co budu spievat som v podstate bola zvedava na tu jeho piesen od BLUE OCTOBER – Calling You. Pesnicka v originali je suprova, aspon mne sa velmi paci. Skoda, ze Dalton nema lepsi hlas aspon ako David Cook, to by bolo o inom, takto pochybujem, ze v konkurencii s Porshou a Trentom vyhra.

11
Jarda
Reagovat

Zdá se, že vše směřuje k vítězství La Porshy, když ji člověk nevidí celou tak se to dá poslouchat. Z těch dvou kluků si myslím, že je lepší zpěvák Trent, ale pro holčičky je jistě zajímavější Dalton. Takže je velmi těžké tipovat vítěze, i když je mi to letos úplně jedno, ani jednomu z nich nefandím. Taková situace se snad ještě nestala, vždy jsem měl nějakého favorita, který většinou skončil druhý nebo třetí. To se ale týká Idolu. Stejně mi tento ročník připadal takový odflinknutý, hlavně aby to už co nejdříve skončilo…honoráře jsou rozdány tak k čemu to protahovat, ne?

12
Michal V.
Reagovat

tak uz konecne doslo i na oblibene „deti na podiu“ tak to je konec :-).

Vypadnuti MacKenzieho bylo ocekavane. imo top 2 by mela byt La’Porsha a Trent, ale divaci jsou nevyzpytatelni tak je klidne mozny, ze jak uz se xkrat stalo, bude finale souboj zpevaka a nezpevaka (nezpevakem je myslen dalton) a bude to zbytecne finale.

Přidat komentář