Panáček v reality show

American Idol 2015: GRANDFINÁLE! Kdo se stane novou americkou Superstar? + Prodloužení!

13. Květen 2015 | napsal(a): | reality show: American Idol

[singlepic id=11000 w=615]

Už ve čtvrtek ráno poznáme vítěze 14. řady American Idol. Až na úplný konec se probojovali finalisté Clark Beckham, Jax a Nick Fradiani. Z těchto tří vzejde nový vítěz, který vyhraje exkluzivní nahrávací smlouvu u společnosti Universal pod labelem Big Machine Records, u kterého vydává i aktuální miláček Ameriky Taylor Swift. Finále je rozdělené do dvou večerů, v prvním se dozvíme jména dvou finalistů, kteří se následně poperou o titul na pódiu slavného divadla Dolby Theatre, kam se Idol po letech na finále vrací. Druhý večer bude tradičně ve znamení slavnostního vyhlášení, kde vystoupí hvězdní hosté. Kdo se stane 14. vítězem?

American Idol prodloužen pro 15. (a poslední) řadu

Na úvod jedna hořko-sladká novinka. V pondělí odpoledne televize FOX ohlásila svoje schéma na další sezónu. Mezi show, které přežili gilotinu a dostali další řadu se zařadil také American Idol, což je pro fanoušky skvělá zpráva. Ovšem televize společně s prodloužením oznámila, že jubilejní 15. řada bude také řadou poslední. Samozřejmě za to může sledovanost, show, která ve svých nejlepších letech atakovala 40 milionovou hranici, již bohužel takovým trhákem není a ratingy se od jisté doby nezastavili ve svém pádu. Poslední 15. řada bude plná nových i známých tváří, porota i moderátor zůstávají, samozřejmostí jsou noví soutěžící, ale má se údajně objevit plno hvězdných hostů z pomezí účastníků, kterým soutěž nastartovala hvězdnou kariéru. Když už odejít, tak se vztyčenou hlavou a na nostalgické vlně.

American Idol jako show, měla neskutečný dopad na celosvětový televizní i hudební showbusiness. Celé šílenství kolem pěveckých show odstartoval právě raketový vzestup Idolu. Dá se říct, že formáty jako X Factor nebo The Voice a dokonce ani Got Talent by tu nebyly, kdyby Idol v létě roku 2002 neuspěl a my na Panáčkovi bychom měli podstatně méně materiálu. Dnes již zavedené hudební hvězdy nejen z Idolu, ale také z britského X Factoru by také možná nikdo neznal.

Těžko říct, jestli FOX okamžitě nahradí Idol nějakou jinou pěveckou soutěží nebo si dá na chvíli pauzu a vyzkouší nové formáty. Programový ředitel FOXu na to konto oznámil, že se určitě nechystá obnovit X Factor, který ani po třech řadách nedokázal nalákat dostatek diváků, podle něj už pěvecké soutěže netáhnou, o čemž svědčí i klesající popuplarita konkurenčního The Voice. Nebrání se však spolupráci se Simonem Cowellem, který má údajně pro FOX vyvíjet novou show. Jedno je však jisté, příští rok touto dobou se dozvíme, kdo se stane posledním americkým Idolem.

Bude vám Idol chybět? 

Grandfinále

Zpět k tématu letošního finále.

Kdo nepostoupil?

Soutěžit o titul budou pouze dva finalisté. Z poslední trojky nejméně hlasů dostala Jax! Soutěž opouští na třetím místě. :(

1. kolo – flashback

Clark Beckham

výběr: Ray Charles – Georgia On My Mind

Nick Fradiani

výběr: Matchbox 20 – Bright Lights

Skóre

Clark 1:0 Nick

2. kolo – výběr Simona Fullera

Clark Beckham

výběr: Bill Whiters – Ain’t No Sunshine

Nick Fradiani

výběr: Jason Mraz – I Won’t Give Up

Skóre:

Clark 2:1 Nick

3. kolo – vítězný singl

Clark Beckham

výběr: Champion

Nick Fradiani

výběr: Beautiful Life

Skóre:

Clark 2:2 Nick

Tip na vítěze: Clark (ale těsně)

Galavečer s vyhlášením

Hvězdné spolupráce s finalisty, zpívající porotci a vyhlášení vítěze…

Clark Beckham, Nick Fradiani & Fall Out Boy – Centuries

Tyanna Jones & The Jacksons – Want You Back/I’ll Be There

Dívky & Nile Rogers – disco medley

Kluci & Ricki Martin – medley

Adanna Duru & Jannele Monae – Yoga

Prince Royce, Jennifer Lopez & Pitbull – Back It Up

Joey Cook & Echosmith – Cool Kids

Keith Urban – Even The Stars Fall For You

Rayvon Owen & Jamie Foxx – In Love By Now

Daniel Seavey & New Kids On The Block – medley

Quentin Alexander & Vance Joy – Riptide

Qaasim Middleton, Chris Brown & Pitbull – Fun

Clark Beckham & Michael McDonald – Taking It To The Streets

Porota – Diamonds/Locked Out Of Heaven

A vítězem se stává…

NICK FRADIANI!

 

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 13
1
Lucas
Reagovat

Ajaj, tak už dlouho jsem neviděl nudnější dvojku ve finále :/ ale alespoň mi ani jeden z nich nevadí, minule mi hodně vadil Caleb :D jinak mám radši Clarka, ale jemu prostě něco chybí, něco, abych mu víc fandil. No a Nick… vidím zlepšení, je to asi fajn člověk, ale jeho hlas není pro mě. Takže už mi je v podstatě jedno, kdo vyhraje, tenhle díl jsem hodně přetáčel, protože mě ani moc nezajímal. Lepší finále by bylo Jax vs Rayvon :/

2
Michal V.
Reagovat

Dival jsem se na wikipedii na to kdo vyhral…maji tam teda i vypsany ratingy jednotlivych dilu a nestacim se divit…

sezona zacla primerene dobre…ratingy kolem 3 (10M divaku) a konci se kolem 1.3 (4M divaku)???
Nebyvalo to vzdycky obracene, ze show vetsinou s casem rostla divacka zakladna? Co se v tehle serii tak strasneho stalo?
To asi lepe zodpovite vy co jste to cele sledovali… ja „koukal“ az finalovou 12 a to jeste ne vsechno (a prislo mi to teda strasny :-)) a tam uz ratingy byli kolem 2…tzn. show uz ztratila cely 1 bod.

3
Lucas
Reagovat

Jsem nevěděl, že Nick byl i v America’s Got Talent, moc si je teda nepamatuju :D https://www.youtube.com/watch?v=hlF3bo3mDl0

4
Jarda
Reagovat

Dramaturgie poslední ročníky stále vymýšlí novinky co se týká hlasování i systému výběrů poroty a nejen toho a vše co je nové mi připadá k horšímu. Už nejsou ani videa se soutěžícími, které byly docela zpestřením a i samotní soutěžící nejsou v posledních letech (zvláště v posledních dvou řadách) tak kvalitní a zajímaví jako dříve. Toto všechno, ale i konkurence živější The Voice s lepšími zpěváky (kdo se na to dívá tak tipuji poslední dvojku Sawyer Frederick a Meghan Lindsey) je důvodem upadajícího zájmu o kdysi nejlepší pěveckou soutěž. Jako vítěze tipuji Nicka Fradianiho !

5
Nofux
Reagovat

@Michal V.: Auditions jsou vždycky nejsledovanější, pak to klesá a stoupá to až pak když se blíží finále…

Jinak já letošní řadu ani nedokoukal, prostě už mě to nebere. Měl jsem v plánu příští rok to už nesledovat, ale vzhledem k tomu, že to bude poslední řada plná nostalgie a bude se objevovat zřejmě hodně bývalých finalistů – tak to asi zkouknu a zavzpomínám na to, co kdysi byla podle mě nejlepší pěvecká soutěž. :)

Jinak Nick jako vítěz pěkně nemastnej, neslanej – celou soutěží proplul aniž by nějak výrazně vybočil (ať už nahoru nebo dolu). Jeho nejlepší vystoupení bylo paradoxně ten jeho coronation song, takže možná i díky tomu vyhrál.

6
lierel
Reagovat

Nick byl pro mě menší zlo než Jax nebo Clark, takže z tohoto pohledu mu výhru přeju. Tento rok pro mě ale byl nejlepší Quentin, Rayvon a Joey (v tomto pořadí).
Je fakt, že tento rok je The Voice o hodně, hodně lepší co se zpěváků týče. Sawyer je můj největší oblíbenec za dlouhou dobu, ale například India byla taky skvělá. A končím s OT :-)

7
VojtaP
Reagovat

Nejdřív teda k vítězi, Nick mě bavil v semi, ale v živácích moc nezářil a nikdy jsem si jeho výkony nepamatoval. Jak už jsem zmínil dřív, je to bohužel ten lidový typ, pro který se nejvíc hlasuje, hlavně tedy diváci Idolu, ti nezklamou. Clark ztratil tah na branku někde po kole s Kelly, pak se mi líbilo snad jen Earned It. Jax byla zase na hlasující moc rozporuplná, lidem buď sedla nebo ne, výkony byly buď skvělé nebo hrozné. Je škoda, že nedostala ani prostor naposled zazpívat, to bylo kruté a nespravedlivé. Myslím, že i na těchto detailech produkce nejvíce selhává a show ztrácí diváky.
Paradoxně Nick zazářil, když to bylo nejvíc potřeba, na svém vítězném singlu, alespoň byla vidět nějaká emoce a touha vyhrát. Singl se podle mě povedl, je chytlavý a zní jako dobrá popová hymna, na jeho koncertech bude určitě fungovat. Jeho posoutěžní album ale nějak nemám chuť kupovat ani dokonce pirátit. To se víc těším, s čím přijde Jax, Rayvon nebo Quentin, doufám, že se jich někdo ujme, protože mají něco do sebe a cítím komerční potenciál.

@Michal V.: jak už tu padlo, tak castingy a u The Voice blind auditions jsou vždy nejsledovanější. Zejména v poslední době. Nicméně klesající sledovanost je nepříznivý trend pěveckých soutěží v USA, který postihl i ten Voice, který ještě na podzim výrazně lákal, tuším měl i 16 milionů diváků a nyní už je na číslech, jak Idol v době před finále.
U Idolu je to taky tím, že už není v módě a to Američané na trendy hodně hledí, je to takový veterán a nyní už je jasné, že má před důchodem.
Je dost možné, že za pár let se zase obnoví hlad čísla talentovek poletí nahoru. Tak to chodí. Škoda, že do budoucna zavrhli ten X Factor, myslím, že ten formát by si to zasloužil nakolik si bere z Idolu to nejlepší.

8
Honza
Reagovat

Bude se panáček věnovat návratu kuchařské show Masterchef?
Už na podzim! http://tv.nova.cz/masterchef/

9
Michal V.
Reagovat

Vojto nepremyslel jsi presedlat na voice?

10
Lucas
Reagovat

Skončili i novozélandský X Factor a vybrali dobrého vítěze, celá TOP 3 byla fajn :) a TOP 2 zpívali originální songy… Nechápu, proč to na NZ jde a v Británii ne…

11
VojtaP
Reagovat

@Michal V.: o tom fakt nepřemýšlím, zůstanu u X Factorů (AUS a UK) a příští rok ještě teda naposled Idol. The Voice mě nikdy jako formát neoslovil. Začátek je sice zábavný a konkrétně US verze má vždy nějaké skvělé vokalisty, to se jim musí nechat, ale vzhledem k tomu, že je to celou dobu spíše o koučích, tak mi na nich většinou moc nesešlo. Taky málokdo mě zaujal natolik, že bych ho chtěl sledovat po soutěži. Možná proto show moc hvězd nevytvořila. Taky mi vadí ten koncept sportovního utkání (battle, knockout, playoffs), hudba není sport.
V tomto má Idol navrch, ten formát je jednoduchý a funguje, jen s ním v posledních letech zacházeli dost nešikovně. XF ho jen vylepšil o ten mentoring a zajímavější fáze jako Arena Auditions nebo Judges Houses.

12
libena
Reagovat

tak 6.ledna začíná poslední – patnáctá řada amerického idolu, moc se těším…

dnes bylo zveřejněno video soutěžících z divadla s vánočním přáním:
https://www.facebook.com/AmericanIdol/videos/10156460418180601/?theater

13
libena
Reagovat

hm – takže už proběhly 3 kástingy v 15. řadě amerického idolu, bude panáček amer. idol sledovat? budou zde nějaké rekapy?

Přidat komentář