Panáček v reality show

American Idol 2016: GRAND FINÁLE! Posledním vítězem se stává…

10. Duben 2016 | napsal(a): | reality show: American Idol

idol_end

Aktualizace: Doplněny videa a hodnocení výsledkové části!

Kdysi televizní velikán a průkopník žánru pěveckých reality show tento týden opouští televizní obrazovky. Ve středu a ve čtvrtek televize FOX odvysílá poslední epizody American Idolu. I když není vyloučeno, že se show někdy v budoucnu nevrátí, jedná se o konec éry, která tvořila historii showbusinessu a ovlivňovala televizní a hudební pole na celém světě. V top 3 zůstala favoritka La’Porsha Renae, černý kůň soutěže Trent Harmon a miláček mladičkých fanynek Dalton Rapattoni. Ať už se vám top 3 zamlouvá nebo ne, toto Grand Finále by si neměl žádný fanoušek nechat ujít, už jen z nostalgie a velkému množství hvězdných hostů.

Soutěžní vystoupení

Každý soutěžící nejdříve zazpívá svůj potenciální vítězný singl. Poté jeden soutěžící soutěž opustí. Top 2 dále bude soutěžit o hlasy diváků s písní, kterou vybral stvořitel soutěže Simon Fuller a také se svým nejlepším výkonem. O vítězi se poté rozhodne v druhé části.,

1. kolo – vítězný singl

Trent Harmon – Falling

Grand-finálový výkop byl na Trentovi. Bohužel jeho song nezní vůbec vítězně, spíše jako něco, co by se dalo zařadit do druhé poloviny Trentova tracklistu na albu. Vítězný singl by měla obsahovat moment či emoce, které okamžitě zaktivují všechny fanoušky k hlasování. Pro mě ještě vystoupení bylo něco spornější, opět bych vypíchl rušivou pódiovou prezentaci a mírnou faleš v poslední části písně.

Dalton Rapattoni – Strike a Match

U Daltona zase nebyl problém se samotnou písní. Ta už je mnohem více radio-friendly a je zajímavě inspirovaná zvukem 80. let. Bohužel Daltona právě v drtivé většině songu přehlušila kapela a tak to vypadalo, jakoby se v písni topil. Nakonec ani ve Finále Dalton neukázal, do jakého žánru vlastně patří, osobně by mi docela zapadl někam do stylu Blink 182. Když se vrátím zpět k výkonu, po technické stránce nad tím vyhrál Trent, který se ovšem moc snažit nemusel.

La’Porsha Renae – Battles

La’Porsha před vystoupením deklarovala, že ženskou vítězkou to začalo, tak to s ní i skončí. Porsha měla to štěstí, že získala singl, který se ze všech tří letošních nejvíce trefuje do kolonky „vítězný“. Má „inspirující message“ a postupně graduje. Technicky La’Porsha odvedla svůj standard. Myslím, že je čím dál jasnější, že právě tento singl uslyšíme úplném konci.

Kdo postoupil?

Jako první oznámil Ryan postup La’Porshy. Dále postupuje také Trent, Dalton soutěž opouští na třetím místě.

2. kolo – výběr Simona Fullera

Trent Harmon

výběr: Harold Melvin & the Blue Notes – If You Don’t Know Me By Now

La’Porsha Renae

výběr: Dionne Warwick – A House is Not a Home

3. kolo – nejlepší výkon

Trent Harmon

výběr: Sia – Chandellier

La’Porsha Renae

výběr: Rihanna – Diamonds

Tip na vítěze: La’Porsha

Hodnocení Grand finále

Ačkoliv jsem si úplné finále představoval v úplně jiném složení a dle mě je tato top 3 nejméně zajímavá za poslední roky, tak nakonec to úplný propadák nebyl. Vystoupení byla ve většině na standardní úrovni jednotlivých finalistů. Trent se sice snažil a ustál to, ale nedokázal udržet tempo z minulého kola, kdy zazářil, hlavně ne všechny jeho výběry mu sedly. Z celého večera jsem měl pocit, že to nejvíc sedlo právě Porshi. Má ze všech tří asi nejlepší singl, ve výběru Simona Fullera ukázala, že se umí i krotit a zpívat vkusně bez přehršle příkras a v posledním vystoupení jen vše utvrdila svým nejlepším výkonem v soutěži. Nebýt tato řada ve finálových kolech tak odfláknutá, dost možná jsme se mohli koukat na úplně jiné lidi. Mrzí mě to, ale více než na vyhlášení vítěze se těším na všechna ta speciální vystoupení, koneckonců vyhlašovací večer vždy stál za to, bez ohledu na průběh řady nebo konečný výsledek.

Result show

Připravte se na velkou dávku nostalgie, výsledková show je tu!

Show otevřel současný americký prezident Barack Obama se svým „rozhřešením“ nad Idolem. Celou ideu show vztáhl na probíhající prezidentské volby a demokracii. „Ne každý umíme zpívat jako Kelly Clarkson, ovšem každý hlas se počítá.“

Hned po panu prezidentovi byl čas na první speciální vystoupení, které otevřela svým sólem La’Porsha a k ní se hned přidali současní i minulí finalisté show, kteří sborově zazpívali „One Voice“.

Bylo načase přivítat moderátora večera Ryana Seacresta! Nečekaně přichází také Brian Dunkleman, který společně s Ryanem uváděl úplně první sérii. Brian vtipně poukazoval na to, že Ryan slízl všechnu smetanu a nyní to vypadá, že bude bez práce. Ryan poté nechal Briana uvést porotu.

První vystoupení patřilo top 2, Trent a La’Porsha zazpívali „It Takes Two“.

Následovalo vzpomínání s bývalým porotcem Stevenem Tylerem (S10 a S11) a rozjímání Scotta Borchetty nad tím, jak se do top 2 dostaly nejlepší zpěváci z celé série. Poté již bylo na řadě první medley, které bylo věnované žánru pop. Vystoupení uvedla bývalá porotkyně, zpěvačka a textařka Kara DioGuardi (S8 a S9) songem, který složila pro Pink, od Kary ovšem píseň postrádala jakýkoliv drive, což je zvláštní, když ji vlastně napsala. Poté již naštěstí přijel s piánem Colton Dixon (s11) se svým vlastním songem “Through All of It”. Poté se rozezněly první tóny hitu „No Air“, se kterým zase jednou bodovala vítězka 6. řady Jordin Sparks, tentokrát ovšem Chrise Browna vystřídal finalista 1. řady Justin Guarini. Další finalistka 1. řady, nelichotivě upravená Tamyra Gray si střihla „Girl Crush“, načež navázala Allison Iraheta (S8) se svou verzí „No“ od Meghan Trainor. Bohužel ani skvělá Allison ani intermezzo v podání Larryho Platta (S9) nedokázalo zachránit takový hrozný song. K Idolu vždy neodmyslitelně patřily velké balady, což nám svým skvělým výkonem na závěr připomněla Pia Toscano (S10) v „All By Myself“ od Celine Dion.

Ryan uvedl vystoupení nejúspěšnější vítězky Kelly Clarkson, vystoupení bylo ovšem předtočené několik týdnů, protože Kelly v těchto dnech již očekává příchod druhého potomka. I tak Kelly patří velká poklona, že v pokročilém požehnaném stavu zvládla utáhnout 5 minutové medley jejích největších hitů, které rozhodně nejsou žádný med na zpívání. Jednalo se o průřez 15 leté úspěšné kariéry, který Kelly završila accapella verzí jejího vítězného singlu „Moment Like This“, který se stal hymnou soutěže, opět husí kůže.

Své okýnko produkce nemohla upřít také rockerům. Na jednom pódiu se sešly Bo Bice (S4), vítěz 13. řady Caleb Johnson, Constantine (S4), James Durbin (S10) a Chris Daughtry (S5). Zazněly vypalovačky jako „I’m Your Vehicle“, „Tobacco Road“ nebo také „Hard To Handle“ od Black Crows. Chris zpíval svoji píseň „Torches“. Opravdový rockový nářez!

Coutry medley nemohl otevřít nikdo jiný než porotce Keith Urban s největší country hvězdou, která z Idolu vzešla – Carrie Underwood. Píseň „Stop Dragging My Heart“ ukázala skvělý hlasový rozsah Carrie, Keith ji úspěšně sekundoval. Poté na pódium přišli zástupci country z pomezí bývalých soutěžících, Diana DeGarmo (s3) a Skyler Laine (s11)přidala se k ním i Kree Harrison (s12). Holky si spolu zazpívaly „You Belong With Me“ od Taylor Swift. Dále se v osvědčených country hitovkách objevili Lauren Alaina (s10), Kellie Pickler (s5) a vítěz 10. řady Scotty McCreery.

Nicki Minaj byla v ne příliš slavné 12. řadě porotkyní. Přes všechnu kontroverzi a hádky s Mariah Carey pogratulovala Idolu k jeho úspěchům. Mariah Carey svůj vzkaz nenahrála, není se ovšem čemu divit, když se v minulosti v jednom rozhovoru svěřila, že pro ni účast v Idolu byla nejhorší zkušenost a že je to všechno „fake“.

Jak Ryan na začátku show slíbil, že vystoupení všichni porotci, tak nyní byla řada na Harryho. Ten vzdal hold charitativní akci Idolu „Idol Gives Back“ za zvuku klasiky Louise Armstronka „What a Wonderful World“. S tou mu pomohla mladičká Marley Fletcher, která pochází z New Orleans a to z oblasti, která byla postižena hurikánem Katrina.

Trochu zpomalíme při akustické session. Katherine McPhee (s5) opět ukázala svůj krásný hlas, když s Caseym Jamesem (s6) zazpívala kousek z „Need You Now“ od Lady Antebellum, škoda, že to nebylo delší, na Kat se vždy dobře dívalo. Carly Smithson (s7) doprovodila harfa a klarinet zase Claye Aikena (s2), když si krásně čistě střihl „Annie’s Song“. Vítěze 2. řady Rubena Studdarda a Amber Holcomb (s12) doprovázel kytarista. Vše zakončila Jessica Sanchez (s11) s „The Prayer“, což dala tak krásně, že ji nejspíš slyšeli i tam nahoře, skvělé, další husí kůže.

Atmosféry z Vegas přinesla porotkyně Jennifer Lopez. Nejdříve představila svůj nový singl „I Ain’t Your Mama“, který postupně přešel v její největší latino taneční hit „Let’s Get Loud“. JLo opět ukázala, že ani ve 47 letech (!) nepatří do starého železa a opět předvedla elektrizující show, ve které se nezastavila ani na sekundu. Na závěr JLo nezapomněla na její legendární booty shake. Diváci ve Vegas jistě svých peněz litovat nebudou.

Postupně se dostáváme do poslední třetiny galavečera, na pódium přichází tři divy z 3. řady Idolu, kterou vysílala také STV. Fantasia, LaToya London a Jennifer Hudson společně zazpívaly Bridge Over Troubled Water od dua Simon and Garfunkel, opět škoda, že to bylo tak krátké. Jennnifer na závěr přidala píseň ze seriálu Empire. Jennifer skončila v soutěži příliš brzy, napříč tomu zaznamenala celosvětový úspěch, není proto divu, že si pro sebe vystoupení ukradla.

Poslední žánrová medley patřila soulu. Na pódiu se sešli Brandon Rogers (s8), Clark Beckham (s14), Danny Gokey (s8), George Huff (s3), Elliot Yamin (s5) a vzdali tak hold The Temptations v písni „Ain’t Too Proud to Beg“. Poté pokračovala vítězka 3. řady Fantasia se svou písní „Ugly“. Příjemný duet si dali LaToya London (s3) a vítěz 5. řady Taylor Hicks. Jednu z nejzpívanějších písní v pěveckých soutěžích vůbec It’s Man’s Man’s Man’s World zazpíval Joshua Ledet (s11). Soulové okénko uzavřely Melinda Doolitle (s8) a vítězka 12. série Candice Glover.

Mezi fanoušky soutěže zlidovělo jedno označení pro talentované kluky s kytarou – WGWG (White Guy With Guitar), kterých bylo v každé řadě požehnané množství a nejeden to dopracoval až k vítězství. V každém větším hudebním přenosu nemohl chybět hold Davidu Bowiemu, Idol není výjimkou. Právě WGWG vítězové Phillip Phillips, Lee DeWyze, Kris Allen, Nick Fradiani a David Cook se ujali této pocty legendárnímu rockerovi, i když ve skutečnosti WGWG je pravý opak toho, co předváděl Bowie (ach ta ironie). Pánové si to ovšem náležitě užili a zpívalo jim to skvěle.

Večer pomalu vrcholí, na pódiu se naposled sešla původní sestava porotců, nechyběl ani Simon Cowell, který doplnil Paulu Abdul a Randyho Jacksona. Simon se překvapivě omluvil za všechny za to, jak byli k soutěžícím občas krutí. Svůj vzkaz nahrála také moderátorka a porotkyně 9. řady Ellen DeGeneres, svůj dík uzavřela textem od Kelly Clarkson „My life would suck without you“. Protože k Idolu zvláště v prvních sériích patřilo také velké množství exotů, kteří bavili diváky svými hroznými vystoupeními, i takové je třeba si připomenout.   Překvapením pro všechny bylo vystoupení Williama Hunga a jeho „She Bangs“.

Napětí v sále vrcholí, než Ryan vyhlásí výsledky, čeká nás ještě jedno hvězdné vystoupení, tentokrát sólové. To měla na starosti Carrie Underwood. Stejně jako Kelly Clarkson je Carrie velkou chloubou soutěže a zde opět dokázala, že není nekorunovanou moderní country královnou nadarmo. Nádhera a dokonalost, Carrie byla sama ke konci dojatá.

Přišel ten čas vyhlásit vítěze! Ryan přichází s obálkou s jedním jménem, čas naposled ztlumit světla. Posledním vítězem se stává….

TRENT HARMON!

Shrnutí

Za sebe musím říct, že jsem si poslední večer naplno užil. Přestože ve finále neskončil ani jeden můj favorit, tak se jednalo o kvalitní hudební event. Trentovo vítězství bylo překvapivé, i když ne úplně, protože se v posledních týdnech dost zvedl a byl znát pokrok, zatímco LaPorsha se již vyčerpala. Trent sice nebyl můj favorit, ale přeju mu ať se mu splní sny a svou šanci uchopí dobře a své fanoušky nezklame.

Jak jsem předpokládal, bylo to více o nostalgii než o budování napětí před vyhlášením výsledků. Že se show blíží k úplnému konci jsem pocítil až při silném vystoupení Carrie Underwood. Jak již bylo zmíněno show měla v průběhu let velký vliv na televizní a hudební svět. Poslední přenos jenom dokázal, že se v show vystřídali neskutečně talentovaní lidé, kteří její odkaz ponesou dál po mnoho let. O to více mě mrzí, že letošní řada byla hodně uspěchaná a té pravé nostalgie a úrovně hodné televizního giganta jsme se dočkali až na úplném konci. Zkrátka letošní řada měla být mnohem větší událost, než tomu opravdu bylo. Asi to FOXu za to úplně nestálo. Idol jako takový je nyní ukončený, konkurenční přeprodukovaný The Voice pro americké diváky momentálně táhne více a Idol tak dostal nálepku veterána. Tvůrce pořadu se nechal slyšet, že právě ukončení je dost možná to nejlepší, co mohlo formát jako takový potkat. Rozhodně nehodlá svůj klenot jen tak hodit do koše, ale znovu uchopit a přetvořit ho k současným požadavkům, na což dosud za běhu nebyl čas. Dost možná se za nějaký čas dočkáme nové generace Idolistů.

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 14
1
Honza
Reagovat

Televize Nova spouští casting do nové reality show zasazené do exotické a zrádné divočiny. Soutěžící budou vysazeni na izolovaném filipínském ostrově, kde je v nebezpečných podmínkách čeká boj o přežití a o hlavní výhru 2 500 000 korun! „TROSEČNÍK“ aneb KDO PŘEŽIJE se vrací!!!! Tentokrát na Novu :)
Kdo bude moderátor?
http://tv.nova.cz/clanek/novinky/boj-o-preziti-se-blizi.html

2
Michal V.
Reagovat

No vidis vojto a me pri tom prislo, ze se do finale dostali nejlepsi zpevaci tehle rady a byl to pro me velmi vyrovnany souboj, kde bych dal asi prednost Trentovi za tu Siu.

3
VojtaP
Reagovat

@Michal V.: jejich pěvecké kvality určitě nepopírám, pro mě to je prostě slabá top 3 z hlediska mého vkusu a kritérií, které by měl splňovat vítěz Idolu, tomu se v této sestavě nejvíc přibližuje Porsha, i když není šálek mého čaje a nějakou díru do světa asi neudělá. Na začátku jsem hodně nadějí vkládal do Tristan, která měla v sobě tu jiskru a charisma, pak taky Olivia a Sonika nebo MacKenzie. Díky tomu, jak tuto řadu uspěchali a jak nuzně pracovali s talentem, tak je neukázali v dobrém světle, nebyl vidět vývoj a chyběly momenty kvůli nesedícím výběrům, atd.

4
nofux
Reagovat

Zvláštní, že už to všechno končí. Sledoval jsem to tolik let a najednou nebude nic. Trochu mě to mrzí, i když poslední dvě řady už za moc nestály. Aspoň včerejší první část finále měla dvojnásobnou sledovanost oproti loňsku.

Jinak co jsem koukal, dneska snad uvidíme úplně všechny důležité soutěžící a další osobnosti, které se v Idolu za těch 15 let objevilo. Bude to pěkná nostalgie. Dneska jsem projížděl některá moje oblíbená vystoupení z minulých řad – mám v plánu si udělat osobní topku, tak jí sem pak asi postnu, pro zajímavost :))

Jinak dneska fandim Trentovi, v posledních týdnech zabojoval a přeju mu t.

5
VojtaP
Reagovat

@nofux: Přemýšlel jsem, že vydám něco s nejlepšími výkony, ale některé řady jsem nesledoval celé, takže by to nebylo úplně odpovídající. Pokud sestavíš třeba top 10 nebo i víc (+ dostupná videa) a chceš k tomu přidat pár podmětů, můžeme to tu vydat jako speciál, určitě i ostatní mají oblíbené vystoupení, o které by se podělili v diskuzi :) když tak napiš maila.

6
J
Reagovat

Tak ako sa dalo cakat vyhral Trent, druha LaPorsha a treti ako som predpokladala hned na zaciatku tejto rady AI bol Dalton. Tusila som, ze dojde dost vysoko. Na zaciatku som najviac fandila Olivii. Bola mi najsympatickejsia a to ja mam dost problem fandit dievcatam. Ale oslovila ma najviac tym aka bola a aj po spevackej stranke. Dost ma mrzelp, ze tak rychlo vypadla. Rada by som sledovala jej vyvoj v sutazi. Mozno mohla este dost ukazat. Potom som si vsimla Tristan, ale az tak uplne som jej nefandila. Mozno sa este presadi v country, lebo je velmi mladucka a zivot ma pred sebou. Chcelo by to mat niekoho za sebou. Osobne si myslim, ze ti styria Trent, LaPorsha, Dalton a moj najoblubenejsi z chalanov MacKenzie si ziskali Ameriku hned od zaciatku, respektive pobrali najviac hlasov. Trent a LaPorsha za to ake osobnosti boli hned od zaciatku + spev, Mac mal svoju fanusikovsku zakladnu uz z Voice. Dalton so svojou fanusikovskou zakladnou od cias jeho posobenia v IM5, za vznikom ktorej stali Simon Fuller a Perez Hilton. Preto som vedela, ze Dalton dojde dost daleko, ale nevyhra. Zaujimave je, ze uz zacina pracovat na svojom albume s Mattom Noveskeym z Blue October a svoje zameranie vidi v alternativnej hudbe.
Aj ked podla mna toto bola najhorsia sezona AI. Najviac sa mne pacila sezona 7 v r. 2008, ked vyhral David Cook. Doma mam stiahnute vsetky jeho tri albumy a aj studiovky zo sutaze. Najviac sa mi paci HEARTBEAT a zo sutaznych piesni The Music of The Night. Aj ked ja muzikal velmi nemusim, ale tak sexy to spieva, ze si to spolu s Little Sparrow a Always Be My Baby najcastejsie pustam.
Ak by som mala zostavit rebricek najoblubenejsich z American Idol bez toho ci boli vitazmi alebo nie, tak moja top 5 by bola:
1. David Cook
2. Chris Daughtry
3. Adam Lambert
4. Kelly Clarkson
5. Angie Miller

7
Monika
Reagovat

Finale jsem nesledovala ani nemam chut si poustet vykony, kazdopadne Amerika zakoncila svuj posledni rocnik nejhorsim vitezem ever. Doufam, ze si Trent uzil svych pet minut slavy, protoze ted uz pujde jen dolu do propadliste zapomeni. Ten clovek postrada uplne vsechno pro uspech v showbyznysu, je to strasna ostuda, ze obrovska Amerika nedokazala vyprodukovat lepsiho viteze. Neskutecnej nudar, uspavac hadu, hodinovej koncert opravdu jen pro otrle, charisma na bode mrazu, energie nikde, osobnost zadna, nemoderni clovek, no a ten jeho upiskanej a umecenej hlas, jsem nedokazala nikdy doposlouchat do konce, obrovskej afekt, no hnus fialovej. Zlata nase Emma, tady nebylo z ceho vybirat. La Porscha tez stala za pendrek.

8
Monika
Reagovat

Vojty komentar me prinutil pustit si aspon Trenta viteznej singl. No co k tomu dodat, jaky zpevak takovej singl, naprosto nudnej a zapomenutelnej. Trenta podiova prezentace je otresna, strasne rusive momenty, absolutne nepobiram, ze zvitezil. Nesledovala jsem to vubec peclive, ale nechce se mi verit, ze by to Amikum ani porote nevadilo. To nejslabsi nakonec, zde plati do puntiku. Horsiho viteze Amerika nema.

9
nofux
Reagovat

@VojtaP: Nevim, jestli to zvládnu. Zkoušel jsem dát dohromady nějaký žebříček, ale je to těžší, než jsem předpokládal. Tolik skvělých vystoupení – nestačilo by to ani na top 50.

Já AI sledoval od 5. řady a zbytek jsem zkoukl zpětně. Moje nejoblíbenější řady jsou 5, 7, 8, 10 a 11. Těžko je seřadit, všechny byly skvělé svým vlastním způsobem.

10
nofux
Reagovat

Jinak úplné finále AI byla totální nálož nostalgie, až mi skoro slza ukápla :D Pro mě je AI král všech talentových soutěží – sice to nikdy nebyl tak nablýskané a předprodukované jako XF nebo The Voice, ale možná právě proto jsem to měl tak rád.

11
VojtaP
Reagovat

@nofux: to bychom nějak dohromady dali, email mám když tak v podpisu :)

12
Laikka
Reagovat

Medley od Kelly prostě úžasný… To je vítězka :) Na tuhle řadu se zapomene…

13
Jarda
Reagovat

V závěrečném večeru bylo jasně vidět jak kvalitní zpěváci se této soutěže zúčastnili. K mé úplné spokojenosti mi tam chyběli pouze Haley Reinhart, Angie Miller a Adam Lambert. Několikrát jsem během jednotlivých ročníků psal, že ti soutěžící jsou lepší než většina hostů a s odstupem času se opět ukazuje, že to dilema – jestli chtějí lidé vidět umění nebo zábavu se v poslední době jasně kloní k té zábavě, což je možná i důvodem proč Idol na rozdíl od jiných, spíše zábavných soutěží končí. Měl jsem tuto soutěž nejraději, protože právě tam šlo především o zpěv. Někdy to také ale nebyla úplně pravda, protože třeba ti WGWG s kytarami na krku, všichni ti vítězové mě vůbec nebrali (jediný David Cook si vítězství zasloužil, i když David Archuleta byl velmi silným soupeřem), ti ostatní vyhráli na úkor lepších (nejmarkantněji to bylo u Philipa Philipse, který vyhrál na úkor skvělé Jessicy Sanchez). Ale dnes už je to jedno, tato soutěž končí – škoda! Ještě moje nejoblíbenější zpěvačky: Kelly Clarkson, Jessica Sanchez, Haley Reinhart, Angie Miller, Allison Iraheta a Carrie Underwood. Nejkrásnější Katherine McPhee. Tak snad se tady ještě někdy sejdeme……mějte se pěkně. J.

14
Welcome
Reagovat

This is way more helpful than anynihtg else I’ve looked at.

Přidat komentář