Panáček v reality show

American Idol: ultimátní přehled 10 vítězů než začne 11. řada

11. Leden 2012 | napsal(a): | reality show: American Idol

[singlepic id=3269 w=420]
Merťas nikdy nespí a znovu přichystal nový článek. Jelikož se blíží 18.ledna, kdy se na americké stanici FOX rozeběhne už 11. řada nejpopulárnější soutěže, AMERICAN IDOL 2012. Praotec naší Superstar. Jenže v Americe je to show number one. Každý rok drtí své soupeře ve sledovanosti. Nikdo nemá šanci.

A jen jeden konkurent dokázal ve sledovanosti American Idol porazit, sám velký Jack Bauer a jeho seriál 24 hodin posbíral více diváku než tento hudební kolos. Jenže Jack nešel v přímém souboji, obojí totiž běželo na stejné stanici a v jiný den. Prostě American Idol má u našich zámořských partnerů pevnou půdu pod nohama. Od roku 2005 je to největší a nejobsáhlejší talentová show v Americe, která na tamních televizích běží. A je jisté, že se tenhle gigant bude vysílat minimálně do roku 2015.




Kdy American Idol vzniknul?

Do Ameriky se tento formát dostal v létě roku 2002. Po velkém úspěchu v Británii chtěl Simon Fuller a Simon Cowell tuto soutěž prodat do Ameriky. Jenže americké televize o tento formát nestáli. Až Ruperta Murdocha, mediálního bosse a šéfa stanice Fox, musela doslova ukecat jeho dcera Elisabeth, která byla velkou fanynkou britské verze. A co se nestalo? Tatínek ji pro radost tuhle show koupil. A neprohloupil.

Moderátoři

První řada měla dva moderátory. Jeden se jmenoval Brian Dunkleman a druhý Ryan Seacrest. Po té první už show moderuje pouze sám všemi oblíbený Ryan Seacrest. Brian po první řadě skončil. Kolem jeho konce byl velký humbuk. Jedna strana tvrdila, že skončil sám a druhá zase říkala, že ho lidé od FOXu vyhodili.

Porotci

Místo v porotě. To je velmi prestižní záležitost. A za těch deset let se v křesle u stolku vystřídalo celkem sedm lidí. Randy Jackson, slavný americký producent je porotcem od začátku. Nevynechal ani jednu řadu. Netřeba představovat Paulu Abdul a Simona Cowella. Paula porotcovala do roku 2009 a Simon o rok déle. Dva roky se v porotě ohřála Kara DioGuardi. Rok také poseděla Elen DeGeneres. Poté pro rok 2011 přišla velká bouře a panel porotců obsadil stále Randy Jackson, k němu se přidal lídr skupiny Aerosmith Steven Tyler a filmová i hudební star Jennifer Lopez. Tato porota zasedne i v řadě 11. Během soutěže se i jako host nebo mentoři objevili Quentin Tarantino, Shania Twain, Gene Simmons nebo Olivia Newton-John.

Soutěžící

American Idolu se může zúčastnit každý americký občan ve věku od 15 do 28 let. Nesmí však mít za sebou vystoupení v jiných talentových show či se nedostal do semifinále starších ročníků.

Průběh

Téměř jako Superstar.

American Idol v číslech

První řada od prvního dílu přibírala miliony diváků. Startovala na 9 milionech a finále sledovalo 22 milionů diváků. Během první řady přišlo 110 milionů diváckých hlasů, v desáté už to bylo 750 milionů. V šesté přišlo 180 milionů hlasů pouze z mobilních telefonů. Poté už byla čísla stále vyšší a vyšší. Finále druhé řady sledovalo 38 milionů diváků, páté 36 milionů. Aktuálně se sledovanost drží kolem 30 milionů. Cena značky American Idol se dnes odhaduje na 8 miliard dolarů. To je mašínerie, co?

A teď Vám představím deset vítězů této největší talentové soutěže na planetě.

1.řada – vítězka Kelly Clarkson

Tato všestranná umělkyně je dle mého absolutně nejslavnější z celého Idolu v USA. Něco jak u nás Aneta Langerová. Kelly se ale povedla jedna velká věc. Svou hudbu dokázala prodat do celého světa a má miliony fanoušků nejen v USA.

První casting

http://www.youtube.com/watch?v=7I2qUehLqIQ

Finále

Singl – Since U Been Gone

2.řada – vítěz Ruben Studdard

Tento sympatický soulový zpěvák okouzlil Američany v roce 2003. Vyhrál velmi těsně, o pouhých 134 000 hlasů. A v té finálové smršti 24 milionů hlasů to měl Ruben o prsa vietnamské závodnice. Je znám nejen svým zpěvem, ale také radikální dietou. V současné době podepsal novou smlouvu s nahrávacím studiem a letos má vydat páté studiové album.

První casting

Finále

Singl – I Need an Angel

3.řada – vítězka Fantasia Barrino

I Fantasia neměla své vítězství tak jednoznačné. V rekordním počtu hlasů ve finále, 64 milionů, se trhla od druhé o pouhý 1,5 milion. Do roku 2007 to byla nejmladší vítězka soutěže. Její bratr štěstěnu zkoušel v osmé řadě, ale nedostal se ani do finále. Zahrála si v divadle i ve filmu. Jeden dokonce bude mít letos premiéru v Cannes. Film se jmenuje Mahalia! a Fantasia nehraje žádný štěk. Naopak si zahraje hlavní roly v tomto životopisném filmu o slavné gospelové zpěvačce. Loni Fantasia dokonce získala cenu Grammy. Má za sebou tři studiová alba. Tato ženština na sobě maká.

První casting

Finále

Singl – When I See U

4.řada – vítězka Carrie Underwood

V Americe je tato dáma skutečnou hvězdou. Zpívá a píše country. Simon prý údajně řekl, že od začátku věděl, že vyhraje. Carrie drtila všemožné ceny. Získala několik cen Grammy, dokonce Americká country asociace ji zvolila nejlepší zpěvačkou roku třikrát za sebou, měla nominaci i na Zlatý Glóbus. Jako vítězka Idolu mohla po jeden rok dokonce zdarma využívat soukromý tryskáš a Ford Mustang. Carrie je nejúspěšnější vítězkou Idolu v Americe, jako jediná dokázala na domácím trhu prodat 12 milionů alb. V Oklahomě už je umístěná dokonce v síni slávy.

První casting

Finále

Singl – Before He Cheats

5.řada – vítěz Taylor Hicks

Taylorovo vítězství sice diváci potvrdili hlasováním, ale tato řada měla hodně populárních zpěváků. Tylor je americký rocker, který je i nejstarším vítězem této soutěže. Má velmi populární fanklub Soul Patrol. Taylor je ale nejméně vydělávajícím vítězem této soutěže.

První casting

Finále

Singl – Seven Mile Breakdown

6.řada – vítězka Jordin Sparks

Jordin vyhrála v rekordním finále, kdy přišlo 74 milionů hlasů. Jordin se stala v 17 letech historicky nejmladší vítězkou a je to také zatím posledním ženská královna soutěže. Také její singl byl nejvíce prodávající se od všech vítězů. Prodala celkem 4 miliony kusů. Produkcí byla tak oblíbená, že jako hvězdný host vystupovala poté v každé řadě Idolu. Hodně se věnuje charitě, zahrála si v několika filmech a seriálech a setkala se bývalým prezidentem USA Georgem Bushem, když mu na uvítanou na ambasádě v Ghaně zapěla americkou hymnu.

První casting

Finále

Singl – No Air

7.řada – vítěz David Cook

Svého konkurenta porazil o 12 milionů hlasů. Původně se ani nechtěl do soutěže přihlásit. David musel v roce 2009 zrušit několik koncertů na turné, protože jeho bratr umíral na rakovinu a chtěl být s ním. Trochu neomaleně ohlásil bratrovu smrt v přímém přenosu při jednom vyhlašování a rozjel tak jednu sbírku, do které během půlhodiny přišlo půl milionu dolarů. David se dnes spíše věnuje samozřejmě zpěvu, ale hodně energie dává lidem s rakovinou.

První casting

Finále

Singl – Light On

8.řada – vítěz Kris Allen

Kris se účastnil nejkontroverznějšího finále v historii soutěže. Během finále došlo 38 milionů hlasů z jeho rodného státu Arkansas. Zjistilo se, že přeci jen skupina lidí hlasování ovlivňovala, ale žádná hlava za to nepadla. Naopak se tvrdilo, že tolik hlasů přišlo ze setkání lidí, kteří u velkoplošných obrazovek podporovali Krise a byl tam vždy někdo, kdo přihlížející nabádal, aby posílali textovky. Krisova hvězda se musí nejprve usadit, aby mohla zářit. Ovšem nás může těšit, že v Live shows oslnil podáním skladby Falling Slowly. V zákulisí se špitá, že to byl zlomový moment, který ho dovedl na vrchol.

První casting

TOP 7

http://www.youtube.com/watch?v=-Uc6TBHQy6o

Singl – Live Like We’re Dying

9.řada – vítěz Lee DeWyze

Tenhle týpek má svoji vlastní kapelu a jede ve svých kolejích. Je to poměrně čerstvý vítěz soutěže, který ale stihnul vydat dvě alba. A povedla se mu jedna velká věc. Víte kde prorazil? Na dálném východě. Sympatický mladík je zasnoubený a letos si má svou partnerku vzít za manželku.

První casting

Finále

Singl – Beautiful Like You

10.řada – vítěz Scotty McCreery

Country zpěvák Scotty jubilejní desátou řadu vyhrál v květnu loňského roku. Je to nejmladší vítěz soutěže, a tak toho za sebou moc nemá, ale nemůžeme mu upřít snahu. Jeho singl i první album v loňském roce drtilo americké hitparády.

První casting

Finále

Singl – I Love You This Big

11.řada – ???

Panáček v reality show a Merťas budou cestu vítěze sledovat a vy s námi. Nebo ne?

Tak to byl přehled vítězů nejlepší a největší americké pěvecké show. Napočtenou u 11.řady American Idolu.

Merťas

Začít koukat na zahraniční talentové show byla má zhouba i radost. Vystoupil jsem z našeho vakua a nakoukl za hranice a objevil jsem neobjevené. Lidé plni uměleckého nadšení ve všech směrech, kteří svou část ze sebe předávají dál světu. Nejdříve jsem sledoval sám, ale pak se objevil Panáček a od roku 2011 už sám talentové show nesleduji.mertas024@gmail.com

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 18
Reagovat

Tak pro mě největší hvězda asi Jordin Sparks. Od žádného jiného vítěze American Idol neznám singel. Ten její je více než provařený. Takže respekt.

Jinak Merťasi díky za další skvělý přehled. Za odměnu jsem ti pro American Idol vytvořil i samostatnou rubriku :)

Reagovat

Mimochodem, dost zaujal v jednom videu Quentin Tarantino jako mentor. Co ten sakra ví o zpěvu, tenhle týpek z videopůjčovny? :)

3
Belisana
Reagovat

Mertas hezkyyyy, zas mam zitra co poslouchat :-)

Sunicko QT? Mozna si vystribril sluch v tom pornokine, kde delal uvadece :-)

4
MJ
Reagovat

Tak u me jednoznacne trojice Clarkson, Fantasia, Underwood!

5
Nofux
Reagovat

Merťasi, díky!
Zrovna jsem koukal na jeden díl AI z minulého roku a tak jsem přemejšlel, jestli budou na Panáčkovi rekapy, kouknu sem a co nevidim :D náhoda no :)

AI znám víc než je zdrávo, tak se budu snažit krotit v délce příspěvku :D
Moje pořadí:
1. Kelly Clarkson – Neni o čem debatovat, ona byla ta první, proslavila se po celém světě a měla několik dost dobrých singlů
2. Kris Allen – Pro mě srdcová záležitost (:D), po soutěži je sice úspěšnější Adam Lambert který skončil na druhém místě, ale Kris si mě běhěm 8.řady získal hlavně tím, jak byl skromnej a kreativní co se týče jeho vystoupení (viz třeba jak předělal disco hit She works hard for the money do akustický verze). Také to byl černý kůň soutěže a dost často podceňovaný, a takovým já fandim rád :)
3. Carrie Underwood – Během její řady jsem sice víc fandil Bo Biceovi kterého porazila, ale ve srovnání s ostatními vítězi je prostě dost vysoko, už jen proto, že se jako jedna z mála dokázala skutečně etablovat na hudební scéně.
4. David Cook – Taky jeden z mých oblíbenců, jehož hudební styl je mi hodně blízko a v soutěži předvedl několik vystoupení které se řadí k těm nejlepším v celé historii AI (viz třeba Billie Jean)
5. Scotty McCreery – čerstvý vítěz a mladej skromej kluk. Ne, že bych měl rád country, ale Scotty si všechny získal už na jeho castingu, díky jeho hlubokému hlasu. Byl obrovským favoritem a i přes to dokázal vyhrát (většinou to favoriti od prvních castingů nevyhrají). I přes to, že jeho vítězství je hodně čerstvé, už teď víme že je to jeden z nejúspěšnějších vítězů za několik posledních let.
Jedna taková aktuální novinka – tenhle týden bylo jeho debutové album certifikováno jako platinové, protože ho bylo prodáno více jak 1 milion kusů. A to za zhruba 3 měsíce od vydání (!).
6. Jordin Sparks – Měla jeden povedený singl, ale od té doby už jí moc není slyšet. Její řada nebyla moc povedená a vítězem měl být imho někdo jiný a to Melinda Doolittle, která je naprosto famózní :)
7. Fantasia Barrino – Skvělá zpěvačka, nicméně já jejím fanouškem nejsem. Její řada patří k jedné z nejhorších. Jedna taková zajímavost, která ve článku není – v roce 2010 se Fantasia pokusila o sebevraždu.
8. Lee Dewyze – tenhle vítěz uzavírá trojici špatných sérií AI. Ta devátá ve který byl Lee byla asi ze všech nejhorší. Sice jsem chtěl aby Lee vyhrál, ale ve srovnání s ostatními vítězi je na tom bídně. I jeho kariéra po AI je špatná a v posledním roce se ještě i úplně zbytečně pustil do několika hádek s hlavním producentem AI.
9. Ruben Studdart – Pořád nechápu jak mohl vyhrát a porazit skvělého Claye Aikena
10. Taylor Hicks – Vítěz 5.řady, která byla ze všech asi nejlepší. Trochu paradox, že je obecně Taylor považován za nejhoršího vítěze. Tahle řada měla plno skvělých zpěváků, kteří si vítězství zasloužili mnohem víc. Z téhle řady pochází i jeden z mých největších oblíbenců – Elliott Yamin, který bohužel vypadl těsně před velkým finále nejtěsnějším rozdílem v historii AI, viz video http://www.youtube.com/watch?v=qDKmMO8XmTY

Co přinese 11. řada? Podle spoilerů hodně soutěžících kteří to zkoušeli v minulých letech, hlavně ty co to zkoušeli minulý rok ale byli těsně před semifinále vyřazeni. Což je skvělý, protože loni to bylo fakt nadupaný talentama a ti co to zkoušejí znova byli zrovna ti, co se do Top 24 měli dostat už loni :) Už teď mám několik favoritů, tak jsem zvědavej jestli se dostanou do semifinále, uvidíme… :D
Uff, jsem se rozepsal…

6
Lucas
Reagovat

Tak mně za tu dobu pořádně zaujala jen Kelly Clarkson a Carrie Underwood, mám rád i Jordin Sparks.. jinak mám radši ty, co nevyhráli.. nejvíc Adama Lamberta, Davida Archuletu a samozřejmě Jennifer Hudson ;)

7
Tomáš
Reagovat

Nechce ten American Idol taky začít vysílat Joj Plus? Steven Tyler v porotě by mě docela zajímal….

8
Michal
Reagovat

Nevíte někdo, do roku 2010 tam porotcoval i Simon Cowell, spolutvůrce Idolu, pak se nějak rozhádal s tím Fullerem a o rok později zkusil v USA probojovat s vlastním X-Factorem.., nevím jestli to píšu dobře :D.

Jen škoda, že sledovanost X-factoru nebyla taková no.., a přikláním se, že by Joj plus nebo Prima Cool mohla vysílat American Idol, … i když mě víc táhnou britské verze.. shlédl bych spíš Pop Idol, britský X-Factor bo Got Talent :) .. někde kde v porotě sedí sám Cowell, je to pro mě záruka zábavy :D :)

9
anja
Reagovat

2-3, na quentina prosím nesahat, je to můj celoživotní oblíbenec :-p

10
Merťas
Reagovat

5 – Nofuxi, díky za pěkný komentář. :) Jsi velký fanoušek American Idolu. :) Pošli mi na sebe email. Když tu mám takového odborníka na soutěž, rád bych s tebou probral i nějaké věci o Idolu. :)

11
Nofux
Reagovat

10 – n0fux9 (zavináč) gmail.com :)

12
Laikka
Reagovat

Znám pouze věci od Kelly Clarkson a Carrie Underwood, jelikož něco od nich jsem někde slyšela a zaujalo mě to natolik, že jsem si zjistila, kdo to vlastně zpívá. Takže tyhle jsou pro mě nej :)

13
1
Reagovat

-1′

14
Nofux
Reagovat

Tak už dneska to vypukne :))
Už vypustili pár videí z castingů:
Phillip Phillips: http://www.youtube.com/watch?v=sVRHMtCZB7c
Ten se mi moc nelíbí no :)

Za to tenhle chlapík je parádní, můj favorit :) skvělej bubeník a má dobrou kapelu. Dotáhne to daleko ;)
Reed Grimm 1: http://www.youtube.com/watch?v=VWOo1kFSOYA
Reed Grimm 2: http://www.youtube.com/watch?v=O7xDxtoi-MY

15
libena
Reagovat

no už se nemůžu dočkat!!!

reed vypadá dost nadějně :-)

16
Nofux
Reagovat

Tak beru zpět co jsem psal o Phillipovi, druhá písnička co předvedl na castingu byla parádní ;)

17
Nofux
Reagovat

Sledovanost prvního dílu dost poklesla oproti loňské premiéře (21,6 mil. vs 26,2 mil), i tak je to ale #1 show se zhruba dvojnásobnými čísly oproti XF a The Voice :) V dalších dílech se dá očekávat že bude sledovanost klesat (premiéra je vždycky silná a pak to klesne), takže později očekávám čísla kolem 18-20 milionu diváků, což je stejně na show ve své 11. sérii a konkruenci 3 dalších pěveckých show dost obdivuhodné číslo. The Voice startuje letos hned po Super Bowlu (nejsledovanější událost roku, přes 100 mil.diváků), tzn. že jeho premiéra bude 100% silnější jak American Idolu. Kdo bude ale nakonec vítěz uvidíme až později :)

18
Susan
Reagovat

souhlasim s arutoem (az na to vysvetlovani na konci, ktere je dle meho nazoru pro snazsi pochopeni pribehu dosti dulezite). tenhle komiks je mistrovske dilo scenaristicky a hlavne vytvarne!

Přidat komentář