Panáček v reality show

Robinsonův ostrov 2017 (29, 30): Bylo nás pět (rekap)

1. Květen 2017 | napsal(a): | reality show: Robinsonův ostrov

robinson_header

V předposledním duelu na Ostrově vyloučení si Jakub jako soupeřku zvolil demotivovanou Lucku. V duelu ji porazil a Lucka tak bude mít možnost rozhodnout o vítězi z pozice porotkyně. V Mayonu si Nika už brousí mačetu na Petru. Podaří se vysloužilou Petru konečně vyhodit nebo se opět najde větší ryba na usmažení? Petra se rozhodně nehodlá vzdát bez boje. Kromě jiného nás čeká také závěrečný souboj o návrat z Ostrova vyloučení a další twist, který všem zatřese základy jejich strategie.

Den 39 – soutěž o imunitu

Ráno čekal kmen Mayon další vzkaz v láhvi, kde byl návod na zakopaný product placement ve formě energetických žvýkaček. Nakopnut umělou energií Martin vymyslet sázku s vrháním nože mezi ním a Markem o to, kdo půjde na soutěž o imunitu v tangách. Marek prohrál a bude muset ukázat zadek. Soutěž o imunitu vypadala už od pohledu fyzicky náročně, shazování kokosů na obří houpačce dělalo „nečekaně“ největší problémy děvčatům a Martinovi. Chvíli se zdálo, že se duel Marek vs. David díky Markově vyhozenému ramenu vyřešil sám, Marek však do té doby shodil tolik kokosů, že už jej David ve zbývajícím časovém limitu nedohnal. Marek a David byli po soutěži ještě prohlédnuti lékařem, Marek vyvázl pouze s obvazem na zafixování ramene, David to měl horší. Kousance od písečných blech a jiných havětí se mu na ruce a koleni zanítily natolik, že je bylo potřeba odborně vyčistit. Ani jeden z pánů naštěstí nemuseli být kvůli svým zraněním evakuováni.

robinson_matejska

Den 40 – kmenová rada

Ráno v Mayonu opět nebylo příliš akční, bylo poznat, že všichni melou opravdu z posledních sil. Petra si uvědomuje, že při pěti lidech jde do tuhého, s Markem a Martinem se u ohně bavila o možnostech vyhodit Niku. Martin, který má s Petrou, dá se říct, nejlepší vztahy, tuto možnost zavrhl, načež Petra nadhodila Davida. Martin si později k sobě přivolal Niku, aby s ním probrala strategii. Krátká výměna argumentů nakonec vyústila v přesvědčení Martina Nikou, že na kmenové radě odejde Petra. V džungli ovšem proběhla zajímavější konverzace, kdy Nika naprášila Markovi a Davidovi, že ji Martin přemlouval, aby šli do Davida. Marek se toho chytil a Davidovi sdělil, že Martin u snídaně přemlouval i Petru, podobné přetaktizovávání se stalo osudným už Mílovi, Zdeňkovi a také Jakubovi. Všichni tři si bouchli pěstí a shodli se, že nakonec půjde Martin. Sám Martin později potvrdil svoji paranoiu, nyní je přesvědčený, že půjde po Petře.

Na kmenové radě všechno směřovalo k vyřazení Petry, která se ještě marně snažila svými občas trefnými poznámkami zachránit a předhodit vlkům Niku. Petra toho řekla spoustu, z toho ne všechno dávalo úplně smysl, nicméně se jí párkrát podařilo udeřit hřebíček na hlavičku. Vliv na ostatní to mělo nulový. Právě všechny argumenty proti Nice, které Petra vyjmenovala, jsou důvodem, proč tam Nika je a nikdo ji nechce psát. Petřina snaha vyšla vniveč. Největší blbost se ovšem podařilo zahlásit Martinovi, když řekl, že proti Petře by nebylo důstojné vyhrát. Do potenciálních porotců se prostě nekope. Martin si nejspíš hned uvědomil, jakou blbost řekl. V hlasování byl jeden hlas automaticky proti Petře a Nika měla díky odměně hlasy dva. Petra byla jednomyslně poslána na Ostrov vyloučení.

robinson_petra

Hlasování:

Soutěž o doměnu – Petra
Petra – Nika
Nika – Petra, Petra
Martin – Petra
David – Petra
Marek – Petra

Petra byla od začátku takovou komickou figurkou a zároveň otloukánkem kmene. Zároveň nebyla pro nikoho v žádném ohledu hrozba, díky čemuž byla v rámci tvoření aliancí a zaměřování cílů pro ostatní neviditelná. Poslední dny se to snažila zachránit a vylepšovat svoji strategickou a sociální hru, nicméně učit se základní principy hry těsně před koncem, to bylo příliš pozdě. Z počátku se Petra mohla jevit, jako dobrý soupeř do Finále, jenže koneckonců kromě Niky nikomu extrémně nevadila a s porotou na Ostrově vyloučení, kde také strávila jistý čas, si rozuměla víc než dobře. Rázem tak byla do Finále stejně nebezpečný společník jako David.

Den 41 – boj o návrat do hry a eliminační soutěž

Martin a Marek hodnotí poslední kmenovou radu, Martin uznává, že proslov Petry měl něco do sebe, Marek si myslí, že kdyby takhle Petra hrála od začátku, tak se probojuje dál. Do Mayonu poté připluje vzkaz, dle kterého můžou čekat hosta a dostávají instrukce a materiál ke stavbě stolu. S vidinou hostiny se do stavby pouští okamžitě. Mezitím na Ostrov vyloučení zavítala Petra. Poté, co se podělila o podrobnosti z kmenové rady a dostatečně všechny pohanila, tak i tam připlul jeden vzkaz. Instrukce zde byla taky jasná, Ostrov vyloučení končí a následuje poslední soutěž o návrat do hlavní hry.

robinson_vzkaz

Poslední soutěž na Ostrově vyloučení měla jasná pravidla, kdo vydrží nejdéle nohou balancovat s vázou na vrtkavé houpačce – vyhrává. Po relativně krátké době ztratil balanc Radovan. Petra předvedla famózní výkon, nejenže se během soutěže málem stihla převléct, ale také se několikrát šikovně zachránila. Ani to nestačilo a její váza skončila na zemi. Odvetný duel Jakub vs. Terka se protáhl, po více než 80 minutách začala mít Terka problémy a na Jakuba nestačila.  Jakub vítězí a vrací se zpět do hlavní hry. Pro Jakuba to bude dvojnásobné vykoupení, kromě návratu do hlavní hry vyhrál také hamburgery pro celý kmen, což jako odměnu kdysi odmítl výměnou za nápovědu k imunitě.

robinson_jakub

Dopady svého návratu Jakub zmírnil přineseným jídlem. Jeho přijetí by nejspíš nebylo tak vřelé, kdyby s sebou žádné nenesl. Velký prázdný bambusový stůl se najednou zaplnil hamburgery a hranolkami. Dlouho si však soutěžící neodpočinuli, čekala je další soutěž.

Tentokrát však bylo vše úplně jinak, Ondra byl opět posel šokujících zpráv. Stejně jako Ostrov vyloučení končí i individuální imunity a nastupují eliminační soutěže. Kdo v následující soutěži skončí na posledním místě, míří přímo do poroty, sázky jsou tedy vysoké. Soutěž byla výhradně zaměřená na logiku, bylo potřeba vyřešit hned dva hlavolamy. První hlavolam s lanem vyřešil téměř ihned David, za ním Marek, Jakub a po delší době i Martin. Jediná Nika se na s lanem velmi trápila a vůbec nevěděla, co se po ní chce. Jako první celou věž složil David, kterému stále přivázaná a odevzdaná Nika zatleskala. Ondra se stále snažil Niku do soutěže vrátit a nakonec se mu ji podařilo resuscitovat a konečně první hlavolam vyřešila, nebýt Ondry, byla by tam přivázaná dodnes. Svoje věže také dokončují Marek i Jakub, dále to byl čistě duel Nika vs. Martin o poslední místo. Nice se podařilo do hry rychle vrátit a Martina dohnat, ten měl však silnější finiš a tak ji porazil. Nika v soutěži končí a stává se 7. členem poroty.

robinson_nika

Vypadnutí Niky udělalo zbylým pánům čáru přes rozpočet. Nika byla díky nedostatku určité sociální empatie ve hře dobrým společníkem do Finále. Díky zbytečným sporům s ostatními (nejvíce s Petrou) a diktátorství, co se týče kuchyně, nevytvářela v kmeni dobrou atmosféru, na ostatní tak mohla působit arogantně. Kdyby si se svým lanem pospíšila, vše mohlo dopadnout jinak. Na příští kmenové radě se totiž bude volit člověk, který postoupí zrovna do Finále a nebude se účastnit eliminační soutěže. Kdyby Nika postoupila, tak by nejspíš tímto hlasováním jednomyslně prošla.

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

Robinsonův ostrov

Diskuze k článku

Počet komentářů: 32
1
Johny
Reagovat

David si to prohral sam. Nechapu co je to napadlo poslat do finale Marka. Totalne takticky prokaucovany. Marek by tu soutez s jednou rukou nedal ani nahodou

2
Ludmila
Reagovat

Nechápu, že poslali dál Marka. Je mi líto vypadnutí Davida, tomu jsem fandila.

3
Keliška
Reagovat

Tak David vypadl..škoda. Vyschlej jak treska..ten už musel šustit..Už nemám fanouška :-)

4
Monika
Reagovat

Docela by me zajimala taktika Davida, ten clovek nemuze byt pri smyslech. Proc poslal Marka do finale? Bylo jasne, ze posledni soutez bude fyzicka, tohle by Marek s bolavym ramenem nezvladnul. Takhle blbe by to nezahrala ani Petra. Nepochopitelne, vyhru preji Martinovi, David by to vyhral, kdyby v tom finale byl.

5
Ludmila
Reagovat

@Johny: jo to byla velká chyba, nechápu takovou volbu

6
Monika
Reagovat

David byl milacek i na facebooku, koukam, ze mu to pralo nejvic lidi. Vsadim se, ze kdyby v tom finale byl, kmenova rada by ho zvolila. Obavam se, ze to ted budou mit tezke. Jakub byl pryc z ostrova dlouho, nebudou mu to chtit dat. Martin byl nejslabsi clanek, nevyhraval souteze, nebudou mu to chtit dat. Marek to vyhraje, bohuzel. David se tak dlouho drzel a zrovna v ten nejhorsi mozny moment nezvladl soutez, v jednu chvili jsem se strasne bala, ale jak to dohnal a sel prvni na strelbu, verila jsem, ze to dotahne do vitezneho konce.

7
Monika
Reagovat

Chapu, ze Jakub napsal Marka. Byl na ostrove vylouceni a vi, ze obyvatele ostrova nemusi Marka, ze mu nepreji vitezstvi, z jeho pohledu bylo takticke do finale poslat Marka, ale myslenkove pochody Davida jdou mimo me vnimani. David mel napsat Jakuba.

8
Monika
Reagovat

Jinak tady u te souteze Nova dost vykoupala Davida. Tim, ze sel prvni mel nejmene casu na rozmysleni. Melo to probihat jinak a vsichni soucasne napsat jmeno, ne ze jeden ma na rozmyslenou par vterin a druhy minut. Tohle mi neprislo teda uplne fer.

9
Ludmila
Reagovat

Napadá mě jediný důvod, proč napsal Marka, třeba myslel, že nedostane Marek hlasy od poroty, no vymstilo se mu to.

10
VojtaP
Reagovat

Ta teorie o Markově přímém postupu přes kmenovku se mi zdá docela jasná. Jasně, že na té soutěži by Marek neměl šanci, ale je nutné brát v potaz i tu sociální stránku. Jakub se nejspíš domníval, že porota bude zahořklá proti tomu, kdo je nejvíc převezl, nějaké názory určitě na Ostrově vyloučení pochytil. Nejspíš má i přímo informaci, že pro Marka nikdo na kmenovce hlasovat neplánuje, jakože se tam o tom určitě mluvilo. Takový Radovan pro Marka neměl pěkného slova poté, co ho přímo vyřadil a všechny tam svou uraženou ješitností naočkoval. Jako jeden z mála, kdo nebude zahořklý si myslím, že bude Zdeněk. Marek ho sice zradil, na druhou stranu ví jak ta hra funguje, takže si myslím, že od Zdeňka má dost možná Marek hlas i jistý.
David Marka nejspíš zvolil z toho důvodu, že měl k němu ve hře nejblíž jako spojenec a taky možná proto, že se spolu neformálně domluvili, když na pláži byli jen oni dva, takže v tom byla i čest. Dost možná i on bude Marka volit nebo se rozhodne až po výslechu na poslední kmenovce.

11
VojtaP
Reagovat

@Monika: je to sestříhané, nevíme, jak dlouha tam kdo stál, i tak by to nejspíš výsledek neovlivnilo. Sám David před soutěží řekl, že by své rozhodnutí nezměnil.

12
Janka
Reagovat

Teda to jsou pravidla, ,jakoby už měli Marka vybraného na vítěze a tak ho nemohli nechat soutěžit. Tak jim David prostě jenom pomohl. Nejlepší bylo,jak jim nejde o peníze,ale o titul… cha,cha,cha

13
VojtaP
Reagovat

@Janka: oni Slováci to měli stejně. Bylo to tak nastaveno pro víc zemí. Prostě co bylo k mání, tak Nova koupila i podle slov moderátora Ondřej e tam nebylo moc prostoru pro vlastní twisty. Ještě můžeme být rádi, že je to takhle, v Holandsku prý soutěž rozhoduje přímo o vítězi.

14
peritknie
Reagovat

hlavně aby se nejvíc nesmál zoohit, to by mi fakt znechutilo

15
Monika
Reagovat

@VojtaP:U Jakuba souhlas, ten taktizoval, vedel z ostrova vylouceni, kde pobyval dlouhou dobu, ze Marka nemaji radi a vitezstvi mu nedopreji. Ale ten David, to je proste neuveritelna naivita a i ja si dokonce myslim, ze david to dohraje az do konce. Prekvapi mnoho lidi pravdepodobne, ja se take domnivam, ze david da svuj hlas ve finale Markovi.

16
Prochor
Reagovat

@VojtaP: Právě proto, že Marek má hodně másla na hlavě tak pro něj ve finále hodně lidí nebude hlasovat. Z toho plyne, že si měl nechat jako zálohu do finále za Niku ještě Petru. Jenže to nešlo zařídit. Musel by buď vyhodit Davida za pomoci Martina , nebo Martina za pomoci Davida. Martin byl pod vlivem Niky a navíc trouba a idealista (nechce ve finále slabého soupeře:-))). David nebyl ochotný vyhodit někoho místo Petry protože ho štvala a taky je naivní idealista v téhle hře. Nedalo se nic dělat a postupně Markovi vypadly obě slabé soupeřky.

17
Lightbůček
Reagovat

Jsem smutný, že už neuvidím ještěrku George, opičku na stromě, červenou vážku, 44 dní trvající úplněk, kraba pochodujícího po písku a krásné letecké záběry na pláže a ostrůvky. A herci, tedy hráči? David je tak poctivej a férovej člověk, až je hloupej. Hru si díky čestnosti prohrál sám. U Jakuba nechápu, jak může dělat finančního poradce. S jeho radami vzhůru do dluhové pasti a osobnímu bankrotu. Kreativec Martin, to je střela, která se vymkla kontrole, každopádně svým chováním pobaví. No a náš blonďáček Marek? Hlavně mne dojaly ty jeho alibistické řeči například když se David vrátil z potápění a nabídl mu brejle a šnorchla, že když nabral trochu energie tak radši uklidí kolem tábora, děs běs. Jinak v posledních dílech scénáristi zařadili soutěže a volby tak, aby to sedlo tomu vybranému. Podobně jako na české Farmě 2012, kdy se v semifinálovém duelu Šárky s Milanem nepodařilo na otázkách z Almanachu Milana vyřadit, tak zařadili rozstřelovou otázku šitou na míru Šárce. No už to ve středu dokoukám. Snad se tam ještě naposledy mihne ještěrka George.

18
VojtaP
Reagovat

@Prochor: Martin je kapitola sama pro sebe. Kdyby tam byl ještě jeden takový, tak Davidovi naservírují 2,5 mega pod nos bez námahy. Doteď nechápu jeho motiv, proč ho volil, zvlášť, když ho většinu času chtěl vyhodit. Mamlas.
Co se týče Petry, tak mi to taky přišlo ze začátku jako blbost ji vyhazovat, na druhou stranu to Marek dobře okomentoval na svém YT. Samozřejmě, že kdyby věděli, že budou vyřazovací soutěže, tak si nechají Petru a vyhodí Davida, což by potenciálně mohlo posunout Niku o krok blíž. V ten moment byla Petra pro ně nejlepší možný tah. Kvůli nemoci byla několik dní mimo hru, vrátila se a pak strávila den a půl s porotou na Ostrově vykoupení, což je dost času na ovlivnění poroty. Byla tam šance, že kdyby se Petra ocitla ve Finále, tak by jí ty peníze nakonec dali, protože by ocenili, že se tam dostala.

19
Monika
Reagovat

Kdyby byl ve finale Marek, David, Jakub, byl by David jasnym vitezem, dokonce si myslim, ze by ziskal velkou prevahu hlasu. takhle je to celkem otevrene, presto si myslim, ze to Marek asi dotahne k vitezstvi. ma hodne slabe soupere. Martinovi to nebudou chtit dat, mozna ziska hlas jen od Niky. jakub stravil dost casu na ostrove vylouceni, to vezmou do uvahy, kdo jednou byl vyhozen, tak by nemel vyhrat a z toho duvodu mu hlasy nedaji. Vidim to bohuzel na Marka. Ten David totalne rozboural jasnou hru.

20
Prochor
Reagovat

@Monika: Vidím to stejně. Marek má pořád v ruce nejlepší karty. Ale tahle hra je plná zvratů.

21
limbora
Reagovat

Spoufandové Ostrova, jste jistě lepší hráči ataktici než já, nechci se tedy zabývat socio, psycho a jinými aspekky soutěžících, ale chci připomenout podle mne hvězdný okamžik Davida a to jeho repování. To byl pan učitel jako na tripu a okouzlující. To jsem řičela smíchy, byl k zulíbání. Což, jak víme, nevede však k vítězství:-). Superstar David

22
ola
Reagovat

Nevím, proč pomlouvat Marka a nepřát mu vítězství. Já mu fandím od začátku. Marek, David a i Martin byli pro mě favority. Je škoda, že David vypadnul, ale zavinil si to sám. Špatně se rozhodnul už vícekrát v průběhu hry, na rozdíl od Marka, který má promyšlený každý tah. Tak proč mu zazlívat inteligenci, je to hra a musí se hrát, jinak se nevyhraje. Na hru byl nejlépe připravený, měl nastudováno, ví jak se chovat a přemýšlí. jeho projev je inteligentní a promyšlený.

23
pimpa
Reagovat

Tak jsem přišla o „fanouška“, škoda přeškoda, bohužel si také myslím, že si to prohrál svou neuvěřitelnou čestností až za pomyslný hrob. Nevolil by prý jinak, no, možná, že teď když už vidí, jak Marek celou dobu intrikoval, tak by názor změnil. Každopádně je to už jedno, ta soutěž pro mě před finále ztratila kouzlo.
Podle komentářu na FB prý vyhrál Jakub, někdo zaznamenal, že si koupil BMW a procestoval Ameriku, těžko říct, co je na tom pravdy.

24
betty
Reagovat

@ola: Naprosto souhlasím. Nejvíc přeji vítězství Markovi (Davida jsem měla hned na druhém místě), protože si ho podle mě nejvíce zaslouží. Nejvíckrát vyhrál v soutěžích o imunitu, nejlépe taktizoval a blafoval. Teď už bude záležet jen na porotě, jestli ocení nejlepšího hráče

25
Lady XL
Reagovat

@ola: @betty: Po vypadnutí Davida (a Petry) je mi jedno, kdo to vyhraje. Ale abych odpověděla, proč je vůbec otázka, zda porota ocení Marka jako nejlepšího hráče… – no ono je jedna věc, že má nakoukánu americkou verzi, kde nakonec většinou opravdu ocení toho, kdo nejvíc intrikoval, tvořil aliance a klidně podrážel. Je totiž otázka, jak to berou lidi u nás. Nevím, zda se některým bude líbit, že je obehrál, podrazil, či jak to jinak nazvat. Proto měl původně nejvíc šancí David, kdyby nevypadl. Protože došel dál bez větších podrazů. Zkrátka si myslím, že to lidi tady berou víc osobně, že ho někdo obelstí. Podraz je zkrátka podraz, i když jde o hru. Přiznám se, že to v určitých momentech beru taky tak. A tak jsem i v amerických verzích kolikrát na konci přála víc tomu, kdo se šikovně protáhl do finále bez větších zvratů (podrazů) a kolikrát jsem měla vlastně stejný názor s porotou, protože toho největšího padoucha taky nezvolili.

26
Monika
Reagovat

@Lady XL: Jsme uplne jini nez Americane, staci se podivat na Vyvolene, kde nejvetsi zlodusi vypadavali v duelech. U nas to lidi neberou tak jako v Americe, staci se podivat na FB David je milacek naroda a Marek zloduch. Bohuzel ta finalova trojice je strasne slaba, maji to fakt tezke. jak jsem Marka nesnasela celou dobu, tak bych se v kuzi hracu tez zamyslela, zda mu to nedat. Ma to dostat Martin, ktery byl nejslabsim clankem panskeho osazenstva, nikdy nevyhral zadnou soutez o imunitu, o nejake strategii nemuze byt ani rec, on proste jen proplouval ani sam nevi jak. Jakub zase stravil spoustu casu na ostrove vylouceni, vyhnul se nekolika kmenovkam, proste je to tezka volba. Ani se na to dnes netesim, bez davida mi je soutez ukradena, nemam komu fandit.

27
Monika
Reagovat

A jeste jsem si vzpomela na jednu vec proc to nepreju ani Jakubovi. Ta situace kolem hamburgu byla hnusna, to by podle me neudelal asi ani Marek. Jako vsichni hladovi, tolik dni bez poradneho jidla a on ma moznost vzit jim hamburgery a neudela to. Na tohle je nutne mit silnej zaludek, stejne ho produkce potrestala (dostal cast mapy, ktera mu stejne byla k prdu a neprinesla mu zadne vyhody). Tohle byla dost silna kava, vic nez nejake vylhane aliance.

28
Lady XL
Reagovat

@Monika: Napsalas to místo mne :-), cítím a hodnotím to naprosto stejně.

29
Lady XL
Reagovat

@Monika: Vidíš, tady tuhle situaci jsem jakžtakž chápala. Ale z toho pohledu, že podle mne šel víc po té nápovědě, než že by odepřel ostatním jídlo a měl ho jen pro sebe. Že mu to nebude k ničemu, nemohl tušit. V ten moment mi fakt přišel jako hráč, i když záporák :-).

30
Aža
Reagovat

Také jsem byla rozčarovaná vypadnutím Davida. I když už je dávno po ukončení závodu, prožívala jsem to jeho trápení hodně s ním. Myslela jsem, že mohl mezi odstřely kokosu trochu vydechnout a nabrat sílu. Martin už byl také vyčerpaný.
Divná pravidla, když tomu nejsilnějšímu dovolí být vynechán z vyřazovacího závodu.
Ted mě zajímá rozhodnutí poroty, doufám, že nebude a sestříhané a zkreslené štábem a bude zajímavé.

31
VojtaP
Reagovat

@Monika: jenže Vyvolení a BB jsou úplně jiné formáty s jinými pravidly a herními mechanismy, zkrátka nelze srovnávat jablka a pomeranče.
Národnost si myslím, že rozhoduje pouze částečně. Tady je to vždy o lidech v porotě a jak moc se cítí být uražení a zahořklí z toho, že je někdo porazil. Leckdy to nepřekousnou ani ti Američané, i takové případy tam byly. Američané jsou taky mnohem soutěživější. Je to taky o tom, jak to ti finalisté prodají, o jejich charismatu. Nerozhodnutí porotci pak můžou tu pýchu spolknout,

32
Monika
Reagovat

Stane se presne to co jsem ocekavala, David da svuj hlas Markovi prozradil v reportazi.

Přidat komentář