Panáček v reality show

Jak se staví sen 2016 (3. díl – 19.3.): panelový byt 2+1 v Praze (rekapitulace), aneb tradiční dávka interiérových emocí v panelákovém 2+1

21. Březen 2016 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

jsss-2016-e03-promo
Jak se staví sen se stavěl i v sobotu 19. března. Na programu televize Prima běžela rekonstrukce panelákového bytu 2+1 pod vedením třetí dvojice odborníků, byli jimi sympatičtí Marek Povolný a Andrea Hylmarová!

Komu se rekonstruovalo?

Rodině kuchařské lásky ze školní jídelny, Milošovi (31) a Janě (38). Je to láska až za hrob. Ani soužití v mini bytě s třemi dětmi a jedním na cestě, nebylo překážkou. Ale přece jen, víc soukromí tato početná rodina potřebuje.
Byt 2+1 se skládá z chodby, obývacího pokoje, který je současně ložnicí, jídelnou a pracovnou, dále z dětského pokoje, kuchyně a koupelny s odděleným WC. K tomu je obývací pokoj průchozí, což situaci neulehčuje! Přístup z něj vede do dětského pokoje, chodby, kuchyně i WC.

jsss-2016-e03-foto-1

Sny a přání

A co by si rodina od rekonstrukce slibovala? Jednoduše soukromí. Vytvoření skleněného tunelu jako v kriminálce, kterým by šlo sledovat děti do dětského pokoje, jak navrhovala hlava rodiny, záměrně ignorujeme. LOL.

Jak se s tím poprali designéři?

Designéry vcelku chválíme. Ne za to, že se v pořadu ukázali i „benga“ a zase se našli nějací škodolibci, kterým vadí úplně vše, ale za to, jak si poradili s dispozicí bytu! V bytě vytvořili novou komunikační chodbičku s kuchyní okolo obýváku, s přístupem do dětského pokoje, obývacího pokoje a dále na balkon a WC. K tomu přidali plno nového úložného prostoru na míru.

jsss-2016-e03-foto-2

jsss-2016-e03-foto-3

Do parády si vzali i kuchyni! A to teda pořádně! Navrhli ji vizuálně jednoduše a pěkně, což naprosto sedí do tak malého a úzkého prostoru. Barvy kuchyně krásně korespondují se zbytkem bytu. S čím máme v kuchyni velký problém, tak to s umístěním sporáku s troubou. Při otevření dveří s troubou současně, dochází ke kolizi. Snad se jim ty nové dveře brzo nepřiškvaří. Docela fail. Dále jak se ukázalo po měsíční návštěvě, výška skříněk vyhovuje spíše vyššímu manželovi, který bohužel v kuchyni téměř nevaří. Obzvlášť takto vysoko umístěná mikrovlnná trouba může způsobit zranění.

jsss-2016-e03-foto-4

Obývací pokoj po změně dispozic již není průchozí místností. Jupijou. Škoda, přeci jen, že se nevyhradil prostor pro ještě jednu malou místnost na ložnici, aby toho soukromí bylo ještě více. Současně také nevíme, zda bude v pokoji dostatek komfortu pro celou rodinu, jelikož tam namísto sedačky a křesel zůstala jen trojmístná sedačka, přičemž obyvatelů bytu je 5 a bude jich brzo 6. Stejně tak jsme v rozpacích, zda se celá rodina vleze k jídelnímu stolu. Nebo je rozkládací? A zamyslel se někdo nad situací, kdy jeden pracuje na počítači a druhý se bude chtít dívat na televizi pohodlně z pohovky? Při tomto rozmístění nábytku prakticky nemožné. Dále je zajímavé, že si dnes někdo myslí, že navýší soukromí prosklenými dveřmi z chodby do obývacího pokoje – ložnice – nebo někdo snad zapomněl, co si rodina vlastně přeje? Snad tím byl částečně splněn sen o skleněném tunelu pana Miloše, který tak bude mít přehled o návratu své nevlastní 18-ti leté dcery v ranních hodinách. PS: Neviděli jsme už tento konferenční stolek, botník a věšáky v minulém dílu JSSS?

jsss-2016-e03-foto-5

jsss-2016-e03-foto-6

Na podlahu přišlo v obývacím pokoji lamino a do kuchyně a chodby kamenivo. Zase tato hrůza. JSSS, please, nenajde se lepší sponzor?

S osvětlením si pohrály bezdrátové vypínače s centrálním ovládáním, což je fajn trend.
Celková rekonstrukce je dekorována v minimalistickém stylu s nádechem industriálu, který ne úplně patří do panelákového prostředí. Zrcadlo v chodbě i osvětlení se podařilo. Chválíme, že designéři současně zanechali prostor, bez výrazných dekorů, a to pouze ve světlých odstínech. A tak si rodina, která se tam brzy natěšeně nastěhuje, může byt dozdobit podle svého a přidat bytu punc své vlastní originality.

jsss-2016-e03-foto-7

Cena stavebních prací byla celkem 149 653 Kč, kuchyňská linka přišla na 30 094 Kč a kuchyňské spotřebiče na 58 440 Kč. Mramorový koberec stál 8 093 Kč a laminátová podlaha 6 834 Kč. Dveře a zárubně stály 22 611 Kč. Sedačka Phase 33 133 Kč a zbylý nábytek, doplňky a dekorace přišly na 108 234 Kč. Celkem tedy rekonstrukce 2+1 byla v hodnotě 417 092 Kč.

Celkově rekonstrukci hodnotíme spíše neutrálně. Rozhodně tato dvojice designérů je tou nejschopnější z týmu JSSS. Jsme rádi, že se podařilo zrekonstruovat větší část bytu, a že se designéři nesnažili o progresivní vizuální zákroky, jak tomu bylo u předešlých dvou dílů. A jak tyto zákroky naposledy dopadly, si můžete přečíst v našich posledních dvou rekapech. Ale přeci jen, ruku na srdce, bylo by toho spoustu, co by se dalo u této rekonstrukce udělat lépe (především samostatná mini ložnice) a také tu bylo několik chyb, kterých by se designéři dopouštět neměli, a tak hodnocení vidíme na horší 3.

Hodnocení: 3

TRUNDA elements

Jsme dvě sestry, který mají rády design a všechny možný kreativní činnosti. Když nás SUNíčko oslovil na psaní do jeho blogu, hned jsme kývly. Pořad Jak se staví sen dobře známe a ne úplně vždy jsme spokojené, co designéři na komerční televizi vytvoří. Vlastně málokdy. Tohle psaní proto bereme jako dobrou příležitost, kdy namísto vymýšlení blbin, zkusíme taky trochu kritizovat a prezentovat jiný pohled na věc.

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 9
Reagovat

Cena opět neskutečná, pokaždé mě šokuje položka za stavební práce.
Proměna se mi nelíbí, tmavá linka to dorazila. Raději mohli byt pronajmout a jít sami do pronájmu většího.

2
Jana M
Reagovat

Odborníci na zařizování bytů nevědí,že před WAW nelze postavit gauč?

3
tecazara
Reagovat

Calounenym zadum sedacky bude tech par cm od vafek delat urcite velmi dobre. Pokud usoudili, ze lidi na prostor tolik, ze to staci zadychat, tak je mohli rovnou vyhodit a usetrit 30 cm. Ke stolu se sice vsichni vejdou, ale na lavice se dá usednout jen opicim prelezanim nebo odsunutím stolu o kus do prostoru. Dvere do predsine slo klidne nahradit predsazenou soupackou, kuchynska linka je v tom rohu stejne nastavena hluchymi krycimi deskami. Jiny odstin kameni v kuchyni nez v chodbe vypada divne, ale jeste divneji vypadaji dva odstiny pred dvermi z obyvaku. Ty nevymenene dvere v kuchyni je taky renonc. Postylka pro mimino se vejde jen do rohu mezi dvoje dvere, to bude supr polezenicko. Drateny stolecky se pak siknou jako ohradka na neuroticke dite….

4
tecazara
Reagovat

Plus nula sedaci plochy v predsini

5
Trunda elements
Reagovat

@Jana M: Na WAW jsme zapomněly, no snad brzo nevyhoří!

6
Trunda elements
Reagovat

@tecazara: Díky za pádné komenty. Rozhodně s tebou souhlasíme, ta lavice je nemyslitelná, budou se u ní mačkat a ještě mít problém se tam vlézt a vylézt…..A mimino, co bude spát mezi dveřmi…nooooo….dost dobrý___ Kameninu i ty stolky, raději už nekomentujeme. Jak se v JSSS investují peníze…UF!!! Vlastně nám ani ta rodina po měsíci žití v novém nepřišla moc happy_(

7
Trunda elements
Reagovat

@Ajda: A když budou spořit 1000 Kč měsíčně, dojde i na koupelnu. Je to zběsilé!

Reagovat

@Trunda elements: Ne, ne, pán řekl, že když něco za pár let našetří, pojedou na dovolenou :D

9
Trunda elements
Reagovat

Dobře dělá :D

Přidat komentář