Panáček v reality show

Jak se staví sen 2016 (1. díl): přestavba obyváku s kuchyní v třígeneračním bytě 3+1, Rakovník (rekap)

8. Březen 2016 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

stav-pred-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-6

Okkvp nelze jen tak v jejích skvělých a dlouholetých JSSS rekapech jen tak nahradit, ale nové autorky TRUNDA elements se pokusí jí alespoň maličko přiblížit. Tak na ně buďte hodní a určitě se zapojte do diskuze k 1. dílu Jak se staví sen 2016.

První proměnu Jak se staví sen v roce 2016 si vzala do parády jedna ze tří dvojic designérů a architektů – František Kobližek a Kamila Douděrová. A neměli to zrovna na první realizaci v nové sérii jednoduché. Čekal na ně byt v Rakovníku, kde se prostor musí dělit hned do 3 generací.

jsss-2016-1-dil-01

Rodina Gebousková obývá panelákový byt 3+KK a má osm členů. Byt jich obývá celkem pět. Rodina se dost často schází v plném počtu, a tak nárok na prostor v bytě je opravdu veliký. Za posledních 12 let nebyla provedena žádná rekonstrukce a na bytu je to patřičně vidět. Manželskému páru Melanii a Jaromírovi slouží obývací pokoj současně jako ložnice. Jejich postelí je rozkládací gauč, který toho má již hodně za sebou. Dlouhodobé spaní na takové pohovce je naprosto nevhodné ze zdravotního hlediska. „Ložnice“ je navíc propojena s kuchyní, jež nedisponuje nárokům 5 členů rodiny. Podobně je tomu i s předsíní.

jsss-2016-1-dil-02

Stavím sen za 5 dní

Kladně hodnotíme, že si designéři vzali pod taktovku nejen obývací místnost s kuchyní, ale i předsíň. Díky tomu vznikl komplexní návrh, jež nebyl vytržen z kontextu, jako tomu bylo u některých předešlých dílů Jak se staví sen. Součástí přestavby nejsou dva samostatné pokoje dcer a koupelna s WC.

V první fázi rekonstrukce došlo k velké čistce prostoru. Gauč si nezasloužil nic lepšího, než aby byl vyhozen z okna. A taky byl. Stejně tak podlahy, obýváková stěna či zastaralý kuchyňský kout. Zkrátka byt prošel kompletní proměnou.

Stávající podlaha v cele rekonstruované části byla nahrazena laminátovou podlahou v bílém odstínu s prosvítajícím dezénem dubu. Dveře v bytě byly každé jiné, a to si vyžádalo sjednocení. Byly vybrány lakované dveře EBC, v bílém odstínu s důrazem na odolnost.

Kuchyně

Velká rodina si vyžaduje velkou kuchyni. Designéři proto navrhli příčku a tím kuchyňskou linku rozšířili. Paní Melanie se dočkala plnohodnotně vybavené kuchyně se všemi spotřebiči.

Nápaditě byl využit i prostor pod oknem, kde vzniklo barové sezení. Dalším plusem realizace je nový jídelní stůl, který má dostatek místa pro všechny členy rodiny.

jsss-2016-1-dil-03

Zamyšlením by mohl být výběr židlí u barového sezení, které díky tomu, že je nelze zcela zasunout pod barovou desku, zabírají větší prostor, než je nutné. Stejně tak nás neoslnil barevný výběr židlí, světel nad jídelním stolem a nahodilých boxů na stěně, připomínající spíše vybavení dětské školky.

jsss-2016-1-dil-04

Obývací pokoj

Obývací pokoj celkově působí ve světlých odstínech příjemným dojmem, jak pro obývák, tak pro ložnici. Velkým úkolem bylo najít sedačku určenou pro každodenní spaní a zajistit tak rodině po tolika letech kvalitní spánek. V návrhu je nedostatečně řešena problematika intimity spaní v obývacím pokoji.

Stěna ze strany obývacího pokoje byla dle návrhu obložena malými kousky dřeva, což hodnotíme jako nepovedený estetický záměr s vysokou nepraktičností.

jsss-2016-1-dil-05

Předsíň

Skříňky v chodbě byly nahrazeny posuvnými závěsy, což je kladem z hlediska úspory místa i ceny, a je to elegantním řešením. Je celá zařízena v bílé a šedé, což koresponduje se zařizovacími prvky zbylých částí bytu.

jsss-2016-1-dil-06

Cena rekonstrukce v Rakovníku

Celková cena rekonstrukce se vyšplhala na 390 052 Kč. Cena za kuchyňské skříňky činila 35 535 Kč, cena za spotřebiče 70 740 Kč, cena podlahy 21 489 Kč, cena dveří a zárubní byla 18 712 Kč. Za nábytek, dekorace, doplňky bylo utraceno 102 857 Kč.

jsss-2016-1-dil-07

Rodina Gebouskova byla novou podobou zrekonstruovaného bytu nadšena. Zároveň ji považují za start a nový impuls do budoucna. Rekonstrukci jim přejeme a bezpochyby v porovnání s původním stavem bytu dojde k navýšení jejich kvality bydlení.

jsss-2016-1-dil-08

Hodnocení realizace

3

Fotogalerie bytu v Rakovníku před

stav-pred-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-1

stav-pred-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-2

stav-pred-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-3

stav-pred-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-4

stav-pred-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-5

Fotogalerie obyváku s kuchyní po show Jak se staví sen

stav-po-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-1

stav-po-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-2

stav-po-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-3

stav-po-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-4

stav-po-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-5

stav-po-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-6

stav-po-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-7

stav-po-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-8

stav-po-jsss-2016-3plus1-kuchyne-obyvak-9

TRUNDA elements

Jsme dvě sestry, který mají rády design a všechny možný kreativní činnosti. Když nás SUNíčko oslovil na psaní do jeho blogu, hned jsme kývly. Pořad Jak se staví sen dobře známe a ne úplně vždy jsme spokojené, co designéři na komerční televizi vytvoří. Vlastně málokdy. Tohle psaní proto bereme jako dobrou příležitost, kdy namísto vymýšlení blbin, zkusíme taky trochu kritizovat a prezentovat jiný pohled na věc.

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
Enaz
Reagovat

Pořad jsem neviděla, takže čerpám pouze z fotografií, které tu jsou.

Nevím, jestli byla rodina opravdu nadšena, ale určitě se tak tvářila …
Nicméně, si nemyslím, že „v porovnání s původním stavem bytu dojde k navýšení jejich kvality bydlení“ :). Nedá se popřít, že mají nové vybavení, ale když se podívám na fotografie, tak si nemohu nevšimnout, že:
– kuchyň je naprosto děsně řešená, protože dát dřez hned vedle varné desky je nejen nesmyslné (omyji, pokrájím , prostě zpracuji a přidám do hrnce), ale když to přeženu, tak i nebezpečné (stříknu vodu do tuku při smažení)
– bar není bar, ale zbytečná deska, u které stojí dvě židle – proč tam jsou? zabírá to místo (podle imho odhadu je celková šířka linky včetně desky 240 cm) a proč dělat tohle sezení pokud je opodál regulérní stůl. Pokud by byl nedostatek pracovní plochy (což je), tak by se dalo uvažovat o tom, že kuchyň bude částečně do U (spíš do J), ale pak bych využila prostor, prohodila dřez s varnou deskou a vymyslela jak by bylo možné rozdělit pracovní plochy, které by měly logiku.
– v bytě žije 5 lidí, takže stůl by mohl být roztahovací, ale budiž :).
– ten dřevěný chytač prachu je děsný. Netuším jak moc místa tam je, ale vypadá to, že místo této „dizajnové“ záležitosti tam mohli !dizajnéři“ umístit další úložný prostor, který rodině vzali tím, že starou bytovou stěnu nahradili dvěma skříňkami. Nikde nevidím jak vypadala předsíň před zásahem, ale nevěřím, že tam úložné prostory přibyly.

Doplňky ve formě těch krabiček na zdi jsou naprosto k ničemu, lustr nad stolem mi připomíná vietnamskou tržnici (fakt nevím proč, ale jinak mne napadají jen šmoulí domečky nebo hodně nepovedený brusel …).
Pes měl původně pelech za sedačkou. Teď budou všichni včetně toho psa potěšení, že je v centru dění.
Nevím, tohle není na tu trojku. To je stále stejný na oko udělaný sen. Nemá to prostě logiku.
Jistě, dostali nový nábytek a když si to předělají, tak se s tím bude dát i žít.

Jinak TRUNDA elemens děkuji, že tenhle pořad nezapadne (možná). Klidně se do toho opřete a nebuďte sterilní. Zapomeňte na šroubovaný sloh, cizí termity a napište to, co si o tom myslíte. Nemusíme s vámi souhlasit, ale můžeme diskutovat :).

2
Ludmila
Reagovat

Dík za rekap. nejsem na tohle odborník, tak jen názor laika jako uživatele. Bt samozřejmě na oko prokouknul. Nemám problém s barevnýma židlema a lustrem, Policová stěna je samozřejmě dnes moderní. S čím bych já, jako běžný uživatel měla problém:
1) policová stěna v obýváku – kam dám své knížky a kde mám náhradu za úložné prostory
2) plotna a voda vedle sebe je nesmysl
3) barové místo časem stejně skončí jako odkládací místo
4)ta miska na zdi na příbory to je jako vtip?
Nicméně tohle je prostě moc malý byt, pro tolik lidí, tam se nedají dělat zázraky.

3
okkvp
Reagovat

Kvalitu spolubydlení rodičů a dospělých dcer s partnery + dítkem by prvořadě zvedlo oddělení obývací části od kuchyně. Alespoň na noc. Takhle si sice rodiče poleží na lepší posteli, ale spát mohou jít jen až když se mládež odebere do svého. A vstávají s prvním vstanulým. Soukromí nula.
Čím jsou dámy starší, tím víc soukromí v noci potřebují. Maminky se pro blaho svých dětí snadno všeho zřeknou, ale to neznamená, že by na to neměl myslet bytový architekt. Až se dcérenky odnesou do svých bytečků, tak takhle klidně (kromě jako vždy pitomé kuchyně). Ale proměna se snad dělala na nynější situaci. Alespoň nějakej hadr tam měl od stropu viset!

4
Yennefer
Reagovat

Mám-li to vzít od podlahy….
Původní podlahovou krytinou byl v obývacím pokoji koberec a v kuchyni a (pokud se nepletu) i v předsíni lino. Po proměně byly obě vystřídány vysokozátěžovou plovoucí podlahou. Nesouhlasím s tvrzením pana odborníka, že plovoucí laminátová podlaha je nejlepším řešením, pokud máte psa. Psům totiž lamino klouže. Navíc pohyb psích tlapek (a drápků) po podlaze dělá kravál, který sousedé o patro níž rozhodně neocení. Jestli pan odborník zmiňoval, že se to dá řešit akustickou podložkou, nejsem si jista, zda něco takového skutečně bylo nainstalováno, na videu je vidět pouze jakási žlutá hmota, kterou pod lamino dávali, má to být ono? Další věcí pak je, že majitelé domácnosti budou velmi překvapení tím, že na laminu je vidět každé smítko, každý chloupek, takže laminátová podlaha velmi zvyšuje nároky na čistotu. Osobně se domnívám, že lino by byla mnohem lepší volba.

Ke kuchyni:
Původní kuchyně byla tragická, to je pravda. Absolutní nedostatek úložných prostor, které byly reprezentovány třemi skříňkami nahoře a dvěma dole, hluché cca 10cm široké místo u okna, nefunkční digestoř.
Nově si poněkud polepšili, i když hluché místo zůstalo, jen jej esteticky zakryli. Je to škoda, v domácnosti, která bojuje s každým centimetrem místa, by byla vhodnější kuchyně na míru, která by využila veškerý dispoziční prostor.
Z hlediska ergonomie je kuchyně řešená spíše pro leváka. Postup lednička – odkládací plocha-dřez-odkládací plocha-varná deska-odkládací plocha byl sice zachován, ovšem zprava do leva a s vynecháním odkládací plochy mezi dřezem a varnou deskou. S ohledem na to, že se jedná o plyn (a tedy otevřený oheň) a že jedinou plochou využitelnou pro přípravu zůstala plocha nad myčkou nádobí, tedy cca 60cm, považuji toto za nepříliš šťastné řešení.
Dalším bodem je digestoř. Ačkoli v kuchyni byl zcela zjevně k dispozici odtah do komína, při přípravě na montáž kuchyňské linky byl tento zaslepen a digestoř využita pouze cirkulační, což mi přijde trochu škoda.
Naprostou katastrofou je, že při přestavbě kuchyně v celé kuchyni zůstala jedna jediná (!) elektrická zásuvka. Kdo někdy vařil, ví, že tohle je naprosto nedostačující. Varná konvice, toustovač, kávovar, soda stream, kuchyňský robot, mixér, šlehač, to všechno potřebuje přívod elektrického proudu a má se to dělit o jedinou zásuvku? Přitom bylo tak jednoduché při přestavbě zásuvky přidat, když sami designéři zmiňnovali, že kuchyň je v hliníku a má být v mědi a že to budou muset předělat, dělali tedy zcela novou elektroinstalaci.
Další megaprůser jsou pak ty ozdobné špalíčky nad linkou. Při vaření na plynu zůstává po lince takový mastný ohavný povlak, který se dost špatně čistí. Úplně vidím s jakým nadšením paní domu po každém vaření šmudlá špalíčky vatovými tyčinkami, aby odtamtud ten bordel vyhrabala.
A bar? Chápu, že designéři se snažili zakomponovat do interiéru židli pro úplně každého člověka, který by se v té domácnosti mohl vyskytnout a v takovém případě jim ty židle kolem stolu poněkud přebývaly… a tak je nenapadlo nic lepšího, než udělat zcela zbytečný, místo zabírající a koncepčně nesourodý barpult. Kdyby místo baru udělali mělkou skříňku, možná by udělali lépe. Stejně tak na druhé straně kuchyně vedle ledničky. Polička o šířce 10cm, ovšem hloubce jeden metr je zcela k ničemu, tam strčíte tak láhev vína, přičemž 2/3 hloubky poličky zůstane zcela nevyužito. Posunutí příčky tak, aby byla přímo u ledničky by vytvořilo na druhé straně mělký prostor pro poličky třeba na knížky „naplacato“. O hrůzné stěně ze špalíčků ani nemluvím, tam platí totéž, co jsem napsala u kuchyně. Navíc, pokud jsem koukala dobře zmizela skříňka nad ledničkou, ovšem ta byla „nahrazena“ skříňkou nad myčkou, takže z hlediska úložných prostor jsou na tom manželé Gebouští lépe o jednu rohovou skříňku nad dřezem. A rozhodně o profil dvířek kuchyně, na kterém se bude mnohem lépe udržovat pořádek.

Oceňuji konečně normální rozkládací a hlavně čtyrhranný stůl. Ač to tak nevypadá, kulaté stoly zabírají o mnoho více místa, než hranaté, tudíž jsou do stísněných prostor panelákového bytu zcela nevhodné.
Nebudu zde kritizovat výběr židlí, barev lustru (lustr se mi líbí designově, ale opět, nechtěla bych na tom utírat prach), zmíním se jen o těch hranatých krabičkách na zdi. Tyhle věcičky jsou navrženy jako květináče a jedině v téhle roli by mohly jakž takž fungovat. Ke zdi jsou přidělané napevno a tudíž se z nich (myslím zvnitřku) bude dost blbě odstraňovat prach.

Obývací pokoj:

A jéje. Toho, že dramaticky ubylo úložných prostor, jsme si všichni všimli. V původním obývacím pokoji byla obrovská obývací stěna, jež sloužila zjevně také jako jediný ukládací prostor pro oblečení obou rodičů. Tohle tmavé, odpudivé, designově nepřijatelné monstrum skrývalo šatní skříň, sedmero malých skříněk, dva dlouhé šuplíky, skleněnou vitrínu a hromadu poliček. V místnosti navíc byly dvě skříňky – jedna pod oknem a stály na ní květiny, druhá mezi sedačkou a jídelním stolem.
Po zásahu designérů zůstaly čtyři malé skříňky a polička. Tohle, Primo, neokecáš. Sami manželé Gebouští uváděli, že se museli hodně věcí vzdát a jiné přesunout do šatny. Ta šatna tam ovšem byla i před proměnou a předpokládám, že v ní byly nejen věci pro provoz domácnosti (vysavač, žehlící prkno, kýbl… atd.,) , ale také oblečení ostatních členů domácnosti, protože v pokojíčcích těch skříní holky zas tak moc neměly. Designéři zrušili paní domácnosti spížní skříň a místo ní udělali skříň na pár ramíne. Jestli nahradí skříň obývákovou, to netuším, ovšem je důležité, že spížní skříň je teď …….. nikde. Jakožto osobu, která hodně vaří a peče, by mne tohle rozpálilo doběla.

Psí pelíšek, do té doby schovaný na nejklidnějším místě pokoje, mezi gaučem a skříňkou pod oknem, se přemístil přímo do průchozí zóny z předsíně k sedačce. Každý, každý, kdo půjde okolo, o pelíšek zavadí, nebo rovnou zakopne. Psi tohle milují, to vám můžu říct rovnou.

Původní obývací pokoj měl prostor pro pět lidí na sezení, jestli počítám správně, tak novou sedačkou a „bobíkem“ si o jedno až dvě místa polepšili, což (s přihlédnutím k tomu, že rozkládací pohovky na trvalé spaní jsou na trhu asi tři, takže nebylo moc na výběr) je rozhodně úspěch.

Celkové shrnutí:
Pokoj se prosvětlil, barvy i zařízení je líbivé napohled (bod plus)
Kuchyň je lepší než bývala, ovšem zdaleka nevyužila potenciál, který měla (nula bodů)
Za výzdobu v podobě dřevěných špalíčků bych rozdávala facky (mínus bod)
Předsíň vizuálně povedená, nicméně zmizela spížní skříň (nula bodů)
V obýváku dramaticky ubylo úložných prostor (mínus bod)

Celkově tak za dva body (od zlatého středu – trojky – bod dolů)

5
Trunda elements
Reagovat

@Enaz: Diky za koment. Příště se do toho víc opřeme!.)

6
Vlaďka
Reagovat

Však jste věděli kolik lidí v bytě bydlí….tahle přeměna je hrozný sen :-(

7
ivča
Reagovat

Tentokrát nebudu komentovat přeměnu bydlení, ale moderátorku,. dokud tento pořad komentoval Pavel Cejnar mělo to šmrnc a bylo to úžasné, paní Něgrešová je naprosto příšerná, vůbec se na to nehodí, dost lidí z mého okolí to přestalo sledovat kvůli ní.

Přidat komentář