Panáček v reality show

Ano, šéfe: Motorest Galerie v Karlově u Žďáru nad Sázavou

9. Listopad 2009 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

„Co je to za namyšlenýho pitomce,“ říkala si prý paní Vlaďka, když se dívala na první díly pořadu Ano, šéfe! Pak ale změnila názor a rozhodla se pozvat šéfa osobně do Motorestu Galerie, který provozuje. Podnik leží v obci Karlov nedaleko Žďáru nad Sázavou, v blízkosti vodní nádrže Dářko. Motorest s prodejní galerií skla je zadlužený. Vlaďka Zemanová k restauraci přišla doslova jako slepý k houslím. Je to dědictví po jejím příteli, který ji do tohoto dobrodružství „uvrtal“. V práci je od rána do večera, dělá provozní, ale také vaří, někdy i zahradničí. Dlouho nemohla sehnat kuchaře, v kuchyni pracuje její vyučený syn David a učeň Ondra. Snaží se vydělat peníze alespoň na nájem a provoz, potřebuje uživit své děti, chce také prosperovat. Je pevně odhodlaná to dokázat. Od října nastoupil nový kuchař, v nějž skládá velké naděje, stejně jako v šéfovu návštěvu, kterou jí dokonce schválila kartářka.

[singlepic id=246 w=420]

Trudný úvod plný Vegety

Paní Vlaďka Zemanová má v nájmu Motorest Galerie blízko Žďáru nad Sázavou. Prodala kvůli němu i byt a nyní nutně potřebuje, aby vydělával. Zatím se ale taktak drží nad vodou. V kuchyni má mladého kuchaře po vyučení Ondřeje a pomáhá mu její syn David, který je kuchařský učeň ve 2. ročníku. Servírka Vendulka prozrazuje, že se na příchod šéfa připravovali. Třeba tím, že zrušili oblohy. Zdeněk si na její doporučení objednává králíka na hořčici (dřív ho často dělával), plovoucí kuřecí plátky a Fazole z Vysočiny. Toto jídlo je inzerováno jako vegetariánské, ačkoliv je v něm šunka. „No, šunka není maso“, míní servírka. Kytkožravci to u nás mají fakt těžký.


Když se jídlo nese, vidíme, že se nějak pozapomnělo na předsevzetí nedávat oblohy. Na každém talíři trůní plátek okurky a rajčete. U všech jídel stejně, aby si hosté nezáviděli.
„Mně se snad na čele vypotí pytlík s Vegetou,“ lamentuje Pohlreich. Všechna jídla včetně polévky jsou plné polotovarů a dochucovadel. David přiznává, že se vývar učili už v prvním ročníku. Proč ale polévku udělal z prášku, mražené zeleniny a hotových játrových knedlíčků, to vysvětlit nedokáže. Nejhorší blaf jsou kečupovité fazole, ale majitelka je obhajuje s tím, že se jich lidé dožadují.

Je to z prášku, vole

Druhý den vyzve Zdeněk Ondru, aby uvařil své dvě oblíbené speciality. Už pohled na první z nich – podešvovitý pfeffersteak – dává tušit, že šéf nebude spokojen. Druhé jídlo, steak s konzervovaným chřestem a jakousi sýrovitou hmotou je ještě horší. Korunu všemu nasadí „přírodní šťáva“, kterou v kuchyni používají. Místo toho, aby si vyrobili vlastní základní omáčku (demi glace), smíchají bujón v prášku s jíškou v prášku. Na televizní obrazovce vidíme kastrol něčeho, co se velmi podobá lepidlu na tapety. Zdeněk je z toho na infarkt. „Milí diváci, vole, za tohleto můžete vy, vole“, začíná svůj monolog na téma úrovně kuchařů a nízkých nároků českých hostů. Pak dává klukům přednášku o základech vaření. Jenže je to těžké, nevím, proč šel David na kuchaře, ale vaření ho moc nezajímá. Maminka přiznává, že nikdy nechtěl jako dárek k Vánocům třeba kuchařku, aby se sám trochu povzdělal.

[singlepic id=245 w=420]

Probodl by Ramsay Ondru a šel za to bručet?

Další den Vlaďka odhodlaně likviduje prastaré zásoby vyčichlých kořenících směsí a různých dochucovadel. Snaží se šéfa poslouchat, vždyť jí jde o existenci. Telefonuje mu do auta, že za ní byl bývalý kuchař a tvrdil, že hygiena dělat vývar z kostí nepovoluje. „Ať jde do p*****“, vzkazuje mu rázně Zdeněk. Když dojede do motorestu, ukazuje oběma kuchtíkům, jak vařit králíka na hořčici správně. Také kotlety na hříbkách. A jak vybrat těstoviny. Do toho po nich pokukuje, jak vaří oni. Bohužel neumějí ani obalovat v trojobalu. Místo mouky-vajíčka-strouhanky vysypou do mísy nějakou prapodivnou kupovanou směs. Také ochutnávat se neobtěžují, k hostům se pak málem dostanou zkyslé staré brambory. Po kuchyni se plouží, nekomunikují spolu. Vzpomínala jsem na reality show Pekelná kuchyň, jak tam soutěžící kmitali rychlostí blesku a pořád ochutnávali. Jak by asi naložil Gordon Ramsay s Ondřejem a Davidem? To si ani nedovedu představit.
David ví, že se moc nepředvedl. Sedí na schodech a je celý zhroucený. Zdeněk zatím venku uvažuje, že by nebylo od věci zavést znovu právo útrpné. „Sem na kříž bych je přivázal a bičoval elektrickým kabelem“, ulevuje si. Pak jde divákům předvést recept na hráškovou polévku.

[singlepic id=243 w=420]

Samolepka za hubičku

Majitelka dělá Zdendovi pomyšlení. Nechala mu zahrát v rádiu písničku, přijala dalšího kuchaře Petra, věnovala mu na rozloučenou jakousi alabastrovou věcičku, požádala ho o nápis na zeď, na rozloučenou ho pořádně ohubičkovala. Pomůžou jí tyto aktivity nebo se uděluje samolepka jen za kvalitu služeb?


Návrat není žádná přepadovka, restaurace ví dopředu, že šéf si ji přijde zkontrolovat, datum 23.10. mají pečlivě poznamenáno. Kuchař Petr je určitě lepší než Ondra (to není tak těžké), kuchyň vydá pod jeho velením králíka na česneku, kotletu s houbami, polévku i srnčí guláš. Zdeněk si jídlo pochvaluje a ptá se Vlaďky, jak jim to jde. Ta se tváří opatrně, stěžuje si na konkurenci penzionů s obědy za 50 Kč. A hned se ptá, co samolepka. Nu ano, dostane ji, s jednou hvězdičkou, což jí pomalu připadá málo. „Je mi ze sebe špatně“, konstatuje Pohlreich výstižně.

[singlepic id=244 w=420]

Závěrečné shrnutí

Tento díl poukázal na tragickou úroveň učňovského školství u nás. Na kuchaře chodí často kluci (a holky) protože se nedostali na střední školu, ne proto, že by je vaření bavilo. A když už tam jsou, těžko v nich probudí zájem praxe, kde jen myjí nádobí nebo škrabou brambory. Kvalita výuky je nevalná – zajímavé je srovnání, jak se učí vývar u nás a jak v cizině. Nebo tento článek o návštěvě restaurace při kuchařském učilišti. Ale nechci všechny házet do jednoho pytle. Loni vyhrál soutěž o nejlepší knedlík učeň. Pravda, recept nebyl ze školy, ale od babičky.

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 15
1
dapki
Reagovat

Trochu se vratim k minulemu dilu – neda se nejak hromadne protestovat proti tem dvema hvezdam? Pripadne pro to aby je dostali i ty dve z minuleho dvojdilu? pripadne dostat vyjadreni samotneho Pohlreicha??? tohle by nemelo takhle zustat!!

2
Ondra L.
Reagovat

naivko :-D

3
honza
Reagovat

pro dapki,já se připojuju k protestu,ostatně protestoval jsem už posledně.

4
Tom
Reagovat

dapki, honza: Už se na to vykašlete. Chápu, že je vám sympatičtější manželský pár z biofarmy, který se protlouká, jak může, než páni podnikatelé ze Zahrady v opeře, ale nesrovnávejte vyvařené kuchaře z kvalitních restaurací s utrápeným kuchařem bez sebevědomí, kterého v průběhu natáčení učí Zdeněk P. dělat hovězí steak bez podravky. Když u Hrabala nedostali dvě hvězdičky jenom kvůli studeného talíři a ještě něčemu podobnému, tak Zahrada v opeře je dostává s naprostou samozřejmostí. Pokuste se na věc dívat trochu objektivně a nepodléhejte tolik emocím.

5
dapki
Reagovat

Tom – nehledim v tomto pripade na emoce – vypocitava manzelka z biofarmy mi byla dokonce nesympaticka a Norsky nebo jaky par nebyl taky vzor ctnosti) – hodnotim to co jsem videla v TV a z toho jak se hospody prezentovali a co nabizeli!!

Proto si stale myslim ze zahrada dostala 2 hvezdy nezaslouzene!

6
honza
Reagovat

Tom Já v zahradě byl na obchodnim obědě a částečně ze zvědavosti kvalita-cena Na hvězdy to prostě nemá,ať změněj nabídku,ale každá přímořská špeluňka to uvaří líp za mnohem jinačí peníze.Majitel ať je třeba modrej nebo obalenej ve zlatě,to je mi fuk.Jo a obsluha taky nic moc.

7
RadstaR
Reagovat

Bohuzel souhlasim s dapki i honzou. Prima to nejak presentovala a podle presentace je proste dani 2. hvezdicek uplnej vysmech tem predtim.

8
ajda
Reagovat

Tak ta hvězdička byla za co? Asi za ten ,,přírodní“ vývar , co vypadal jak lepidlo na tapety. Nebo za polibky od majitelky?

9
viki
Reagovat

Tak nevim nevim, Zdenda asi opravdu měkne:-( Majitelka byla nadržená jen na hvězdičku…a kuchař, který tam přišel na konci natáčení by možná ta jídla změnil i tak…k čemu to byl, ZP pracně předělával ty dvě lemra, když tam pak přišel jinej a oni zas jen škrabali brambory a myli nádobí (a Ondra dělal kotletu:-D) No nějak už to nemá ty koule, co ten pořad mívávával…

10
LadyXL
Reagovat

Ten vývar,ten měl koule :-),při představě,že ho mám na talíři..brr. Jinak oba kluci takové „mouchy snězte si mě“!Fakt nechápu,proč ten David šel na kuchaře, četl vůbec nějakou kuchařku?Trochu mi z toho dílu šla hlava kolem,furt jsem jakoby na něco čekala,na něco … snad zásadního, nevím.Asi na nějakou náhlou změnu u obou kluků.Fakt Ramseye na ně,nestačili by sundat rondo,jak by zdrhali.Ale zase ten díl fakt ukázal na situaci v učilištích,protože takovýchhle,co si to přijdou jen odpracovat bez většího zájmu je bohužel už plno.

11
LadyXL
Reagovat

Mám dojem, že jeden ten mladej říkal, že dělá vše s tím novým kuchařem,že se to při něm učí…, otázka zda to bude umět použít samostatně…??? Jo – „natrhl bych mu pr.. až k lopatkám“ :-)) dobrý Zdendo!!

12
Aneta
Reagovat

ano, byla to typická ukázka, jaký vzorek produkuje naše učňovké školství. Zas na druhé straně, v dnešní době chtějí všichni mládežníci sedět u počítaču a manuální práce v kuchyni, strojírenství atd. jim nejde pod nos. Také platové ohodnocení těchto kuchařů je zoufalé. Tak se nedivme, že dobrou hospodu aby člověk pohledal. S tím vývarem, to tedy byla síla. Ale když si vzpomenu na poslední oběd v restauraci tak už vím, odkud ty „recepty“ kuchaři mají.

13
i.
Reagovat

pobavila mě číšnice – vegetariásnká jídla a v tom něco se šunkou a ona na to, že to neni přece maso..do toho fazole s kečupem jako veget. jídlo, ach jo, at se na to tedy vykašlou a nepodávají nic, mně jako vegetariánku to uráží, když neumí uvařit vegetariánské jídlo, at je nedělejí, opravdu to neni jen o smaženém sýru apod..

15
Jura
Reagovat

Paní majitelka se chtěla zviditelnit- tedy snad hospodu – sebe nemusí, je hezká a ví to,. takto mají na nějaký čas zajištěný kšeft, protože každý si řekne: Aha tady byl Zdenda, tady se dobře najíme. Tak ať jim to k něčemu je, jeho rady. Přeji vše nejlepší a paní majitelku, jó tu bych si dal ;-) k hlavnímu chodu.
Úroveň kvality pořadu ale klesá, není z čeho vybírat, co chválit a nějaké ty hvězdy taky musí rozdat….

Přidat komentář