Panáček v reality show

Ano, šéfe: Zahrada v Opeře, Praha

4. Listopad 2009 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

Už devět let funguje Zahrada v opeře a od slibných začátků postupně upadá. Třikrát se změnil šéfkuchař i koncept a tržby stále klesají. Zachrání Pohlreichovy rady krachující restauraci? Na tento díl Ano, šéfe jsem byla zvědavá, před lety jsem v Zahradě v opeře párkrát byla a tenkrát měli výborné jídlo za snesitelné ceny. Pak se dali i na suši.

Chcete vědět, proč by Naďa do Zahrady v Opeře nešla? Dozvíte se na konci dnešního jejího rekapu :)

Zdeněk se snaží k restauraci dostat různými podchody, až dostane vražedný nápad přeběhnout magistrálu. Naštěstí pro diváky vyvázne živý, vy to ale nezkoušejte. K podniku je přístup velmi špatný, náhodný host na něj nemá šanci narazit. Zdeněk v restauraci nalezne dalšího z řady šéfkuchařů, Jirku Šafaříka. Pracuje tam jen měsíc, je specialista na úpravu ryb, ale ryby nejí!!

Ceny vysoké, výkon nestálý – Zahrada v Opeře

Pohlreich si objednává z jídelního lístku, kde můžeme narazit na perlu: skotského lososa „Bajkal“. Slepičí polévka, butterfish (=modrohlav) i dorada (=pražma) mají slušnou úroveň, ale na zadek si z nich člověk nesedne, a to by za místní ceny měl. Kuchař se vymlouvá, že je málo personálu a nestíhá si s prezentací pohrát.


Zahrada v Opeře – i obsluha velmi mdlá

Druhý den si Zdeněk zkusmo sedá na zahrádku před restaurací. V ní sice skoro nikdo není, ale obsluha si zahrádku nehlídá, šéf tam čeká 20 minut a nakonec se musí jít připomenout dovnitř. Na jídelním lístku je po lososu další zeměpisný hlavolam – gaspacho s řeckým jogurtem. A plody moře jsou přeloženy jako sea fruit (správně seafood). Pohlreich si objednává telecí s tuňákovou omáčkou a vysvětluje majitelům Danu Jablonskému a Dražanovi Horvátovi, že jedl lepší. Dražan, který se stal spolumajitelem nedávno, vysvětluje Zdeňkovi, že Jirka je jen „přechoďák“ a už má nového člověka. Stávající šéfkuchař o tom nemá ani tušení, jinak by se určitě nenechal ztrapňovat v televizi tím, že mu Pohlreich ukazuje, jak uvařit bramborovou kaši. Na této scénce je vidět, že se na šéfkuchaře moc nehodí nejen kvůli vaření, ale i kvůli své pasivní povaze. Nedokáže Zdeňkovi oponovat a hájit se, že mezi pyré a kaší je rozdíl a nevynese ho v zubech, jak by to každému kritikovi Pohlreich udělal.

Co dělá kuchař ve chvílích volna? Sleduje televizi v kuchyni

Majitelé tvůrcům pořadu uvedli, že restaurace žije ze stálých hostů a návštěvníků opery. Šéf se jde večer po představení podívat, jak to s návštěvností vypadá. Ale podnik je zoufale prázdný. Komu by se chtělo vejít do restaurace bez hostů, zvlášť, když si ani nemůže venku přečíst nabídku. Není divu, že je v kuchyni k vidění neobvyklá věc: kuchaři tam mají televizi na ukrácení dlouhé chvíle.

Třetí den přišel Zdeněk po převratu. Dražan odvolal Jirku z pozice šéfkuchaře a přivedl kuchaře Karla. Ten Pohlreichovi předvádí rybí závitky s mangoldem a je vidět, že je opravdu dobrý, šéf vzácně nemá připomínky a jídlo velmi chválí. Pak následuje intermezzo, prohlídka zákulisí Státní opery a budovy bývalého Federálního shromáždění a později Svobodné Evropy. Ale to už oba kuchaři, Karel i Jirka, chystají rybí pokrmy. Karel s těmi svými nad Jirkou vítězí. Pohlreich pak divákům ukazuje další recept, tymbál z pečených čerstvých ančoviček s rajčatovou salsou. Jestli se vám nechce se s tím doma patlat, můžete tymbál (bez salsy) ochutnat v Divinis za 190 Kč.

Návrat do Zahrady v Opeře a již třetí kuchař v tomto díle

A je tu návrat a zase změny: Karel je pryč, Jirka taky a kuchyni vládne italský kuchař  Michele (příjmení jsem nerozuměla, stejně jako jiné věci, ach, prosím o titulky!). Zdeněk si objednává čtyři jídla a je to plichta. Dvě mu chutnají (sépiová polévka a mořský ďas) a ke dvěma má výhrady (svatojakubské mušle a risotto). Přesto překvapivě uděluje samolepku a ještě k tomu se dvěma hvězdičkami. Co k tomu říct? V porovnáním s minulým dílem je to dost nespravedlivé. Jak mohli dostat takové hodnocení po tom, kdy dvě ze čtyř jídel (a ne levných) byla nevyhovující. U mušlí byl nahnilý kerblík a oschlý citron a risotto za 240 Kč bylo vodnaté.


Naďa kašle na Pohlreicha a dá na radu mamky, do Zahrady v Opeře rozhodně ne

Jako zajímavost uvádím, že mi čirou náhodou volala před asi deseti dny máma, která byla ve Státní opeře na muzikálu Kudykam a šla na večeři do Zahrady v opeře (tedy už po udělení samolepky se dvěma hvězdičkami). Shodou okolností měla jako předkrm ony svatojakubské mušle. „Chuťově nic moc, dvě za 230 korun, hlavní jídlo ještě horší, mělo to být v mandlové krustě a byla to strouhanka, pár mandlí aby člověk hledal s lupou, dezert ušel, zaplatili jsme ve dvou 1400 a už tam nepáchneme“, zhodnotila návštěvu. Vzpomněla jsem si, jak jsme spolu před měsícem byly v SaSaZu, kde jsme měly za 130 Kč svatojakubské mušle čtyři a s naprosto úžasnou omáčkou. Obávám se, že v tomto případě dám jako hodná dcera spíš na maminku naž na Pohlreicha a Zahradu v opeře vynechám.

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 17
1
honza
Reagovat

To byl poněkud suchej díl.To se báli jim říct pravdu?To rizoto na konci už od pohledu nic moc,mam z toho dílu pocit,že se jen chtěli zviditelnit nebo si zaplatili reklamu(ne moc povedenou) a co se stalo s tim kuchařem co tam byl jeden den?Ten evidentně věděl která bije.

2
RadstaR
Reagovat

Hodne divnej a slabej dil. Skoro jako by chteli jen tu blbou samolepku a o nic jinyho ani neslo. Vubec jsem nepochopil, proc si Zdenka zvali, kdyz tam byl uplne k nicemu.

3
dapki
Reagovat

byo to divny. Takovy utahany- nudny… Navic predani nalepky bylo jaksi temer zatajeno- jednim kratkym zaberem jak se smeji s papirkem v ruce…
2 hvezdy…hmmm – tam bych teda NESLA!! Radeji do 1 hvezdy z minula…….

4
Petra
Reagovat

Nemuzu si pomoct, ale tahle druha serie mi prijde takova smutna. Jak jsem se u prvni misty az hystericky smala, ted spis hledam mista, u kterych bych se aspon pousmala. Nemate stejnej pocit?

5
LadyXL
Reagovat

Ano divný díl.Podle mne se vážně jen chtěli zviditelnit a získat nálepku na dveře…. Protože určitý koncept měl už ten Chorvat jasný, jen potřeboval přiměřeně šikovného kuchaře. Ten Ital (na jeden den..) fakt věděl co a jak. Měli říct,proč odešel, škoda ho.Nebo tam měl jen Zdendovi předvéct,že je i někdo jiný mistr? Možná vaří na té Praze 6…. Jídla vypadala chutně, zajímavě. Ale na konci? To rizoto bylo fakt od pohledu jen prostě vodnaté (Gordon by mu to hodil na zástěru…). Ovšem být tam tento šéfkuchař od počátku,tak jsme se možná dočkali ostré výměny názorů… i před kamerou.Takhle nám jen decentně vysvětlil,že se neshodli v názoru na kvalitu rizota.

6
LadyXL
Reagovat

Jo ale hlášky tam padaly…:-) Jak to bylo s tím potleskem? Ví to někdo – já ne, hlava děravá…

7
Maxx
Reagovat

Ale bodejt ze tam byly hlasky a zas to bylo uplne o necem jinym – luxusnejsi restaurace v centru Prahy, stridajici se kuchari jako na bezicim pasu atd, Druha serka je vubec celkove takova pestrejsi, bavi me moc!

8
viki
Reagovat

Tohle byla restaurace, do který bych v životě nešla…a ten mafiózo, ten tam nastrčil chudáka Jirku a pak ho vzápětí ztrapnil a skoro vyhodil! Mě to celý přišlo takový divný…dvě hvězdy bych jim nedala ani omylem, to už by si je víc zasloužil minule Štěpán…
Reklamu si sice udělali, ale doufám, že jim to nepomůže, takový dva mafiáni, je vidět, jaká skvadra tu vlastní hospody v centru:-(((

9
rennnie
Reagovat

To by bylo (lítalo) facek jako v Národním divadle potlesku :-)

10
LadyXL
Reagovat

Díky Rennie :-), jo takhle to bylo, chacha.Moc se mi to líbilo hlavně v tu danou chvíli…

11
ajda
Reagovat

Pořad byl jak placená reklama a celkově mi restaurace připadá jen jako pračka špinavých peněz!

12
LadyXL
Reagovat

To Ajda-celou dobu jsem si tohle myslela,jen jsem to ani nechtěla napsat :-). že by se s tak prázdnou restaurací udrželi víc jak rok? A ani nehořekovali,že jsou v mínusu! Jen, že tam mají prázdno… Vím,že v počátcích tam měli docela plno a byli na slušné úrovni, ale kdeže loňské sněhy jsou…,že?

13
honza
Reagovat

Jojo je pravda,že Štěpánovi z minulýho dílu bych ty hvězdy klidně nasolil,těmhle nevim proč je dali.

14
Ondra L.
Reagovat

Co to sakra je tadytoto :( Původní formát je naprosto v tahu a oni si z toho udělali chat show. nevím co si mám o tomto nadále myslet :( Absolutně o ničem…tak jak mě první série nadchla, tak tato je absolutně na opačném konci škály. Mrzí mě to :(

15
Srb
Reagovat

bylo to maximalne na 1 hvezdu. pak je treba brat v potaz pomer cena = kvalita. a kdyz se to vezme takhle, pak si ta restaurace nezaslouzi ani 1 hvezdu.

16
BMAJTZ
Reagovat

musim rici ze tenhle dil byl naprosto ale naprosto HROZNY. Ano sefe sleduji asi jako jediny porad na televizi pravidelne. Vlastne nesleduji ani na televizi ale pekne pres stream.cz. Vzdycky mi prisel docela zajimavy ale poslednim dilem se teda vazne nepredvedl. Za cele 2 serie mi Zahrada v Opere prisla jako jednoznacne nejnudnejsi a zbytecny dil. Polraich toho moc nerekl ani nevytknul a restaurace sla podle me jenom po jedne veci a tou byla reklama zadarmo. Jak sam Polraich rika 3 hvezdy by dal jenom sam sobe, ale naprosto mi unika cim ho uchvatila tahle hospoda, ze ji dal dve? Takova nemastna neslana, osobne bych tam nikdy nesel (pominuli to ze bych na obed tam stejne nemel), obe restaurace v minulem dile mely aspon nejakou tvar. Tohle byla proste draha tuctovka kterych je podle me hodne, jenomze ty nepotrebujou reklamu v televizi, ale stale zakazniky si najdou samy. Ani to restauracni prostredi mi neprislo nijak extra, mam radeji takove domactejsi a tohle mi prislo proste strasne sterilni. Mno nevim NELIBIO se mi to vubec. Polraich zklamal, pac v podstate nemel co napravovat a rict nekomu na zacatku, ze maji blbeho kuchare dokazu i ja jako naprosty laik. Restaurace taky o nicem a dve hvezdy to je podle me vysmech minulemu dvoudilu kde se vsichni aspon snazili.

17
dapki
Reagovat

neda se nejak hromadne protestovat proti tem dvema hvezdam? Pripadne pro to aby je dostali i ty dve z minuleho dvojdilu? pripadne dostat vyjadreni samotneho Pohlreicha??? tohle by nemelo takhle zustat!!

Přidat komentář