Panáček v reality show

Ano, šéfe: zámek Kněžice na Šumavě

20. Říjen 2009 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

Tato epizod Ano, šéfe je velmi netradiční – jednak tam Pohlreich jezdí na kole, jednak stihne dvě restaurace. Vlastně nestihne – děj se rozloží do dvou dílů, což je pro nás diváky docela otrava.

[singlepic id=215 w=420]

Prvním podnikem je zámek Kněžice – reprezentativní hotel s restaurací na krásném místě. Dříve to býval domov důchodců, teď po rekonstrukci funguje už pět let a zrovna takovou dobu prodělává. Normálního majitele by to už dávno položilo, ale dánští manželé Jetta a Niels jsou zjevně pohodáři. Na zámek jezdí jen Dánové, ale díky krizi si manželé uvědomují, že by měli oslovit také českou klientelu. Což se při ceně 100 euro za noc a 60 Kč za pivo nedaří. Dánští majitelé jsou na zámku jen o některých víkendech, provoz vede kuchař Pavel, pak tam jsou ještě číšníci Michal a Martin.

Jen čerstvé potraviny vždy nestačí

Zdeněk si z jídelního lístku objednává club sendvič, omeletu a salát s uzeným lososem. Jak tušil, jídlo (i když je z čerstvých a kvalitních surovin) neodpovídá očekávání, které člověk při této cenové kategorii má. Navíc pro našince na oběd nezvyklé. Kuchař se hájí, že je to vina majitelů. Prý když hosté chtějí české jídlo, mají si zajít ke konkurenci (!!!). Přitom dánští hosté o české kuchyni nic netuší a rádi by ji ochutnali, jak zjistil Zdeněk při tenise. Šéfkuchař ještě zkoukne večerní menu a už jde posedět s majiteli. Rovnou jim říká, že jestli se chtějí orientovat i na Čechy, musí zlevnit na půlku. Dánové mudrují v mateřštině, ale TV Prima má špiónku – překladatelku Simonu (A hrozného titulkáře, někdo by mu měl říct, že „by jste si“ vypadá opravdu hrozně.).


Proděláváme, ale ceny nesnížíme, více času neinvestujeme, české jídlo nevaříme – ani Zdeněk

Manžele prodělek sice trápí, ale ne natolik, aby byli ochotni při svých dalších aktivitách věnovat zámku více času. Místní mi sdělili, že tu Jette a Niels v létě uspořádali dvakrát den otevřených dveří, ale při těch cenách se každý jen se zájmem po podniku prošel, ale nevrátil se. Dokonce už vytvořili i české webové stránky. Pohlreich jim uvaří jídlo, které si myslí, že by měli podávat. Připadá mi legrační, že předtím neustále zdůrazňoval českou kuchyni a lokální suroviny, a pak vytvořil kuřecí steak s kapary, rajčaty a olivovým olejem. Typicky šumavské!

Druhý podnik dvojdílu Ano, šéfe – U Štěpána ve Vojeticích

Druhým podnikem je restaurace U Štěpána ve Vojeticích, což je necelý kilometr od zámku.

Pro chaarleene: slyšela jsem od místních zajímavou šuškandu, že se do Ano, šéfe nepřihlásil, sami si ho vybrali a dalo jim to 14 dní přemlouvání. Ale je to JPP, takže to berte s rezervou. Nicméně by to vysvětlovalo fakt, proč se někdo přihlásí do pořadu, když má pořád narváno. Když nevydělávám a mám plno, tak zvednu ceny, na to snad nemusím volat Pohlreicha, no ne?

Tady pečeme rolls-royce mezi krávama

Rodinný podnik je zásobený hovězím masem z vlastního chovu. Je to plemeno charolais, „rolls-royce mezi krávama“. Hospoda se otevřela v srpnu 2008. Manželé Štěpán a Zdenička se musejí pořádně otáčet, sice mají pondělky volné a v poledne nevaří, ale stejně se večer v plné hospodě pěkně zapotí. Interiér restaurace se dobře hodí do šumavské krajiny, Zdeněk jde zkontrolovat kuchyni. Je poměrně malá, byrokrati ji ještě nařídili rozdělit zdí. Za chvíli se předpis zrušil, zeď zůstala. Ať žije úřednický šiml!

Rolls Royce přeci nejezdí na řepkový olej

Zdeněk si dává přinést masovou směs s párkem (recept od tchyně)a steaky na dva způsoby. Všechna tři jídla spolehlivě ubíjejí vynikající chuť masa. Stará známá instantní omáčka. Také obloha je zbytečná. Zdeněk obhlíží skot a radí Štěpánovi využít nejen zadní hovězí, ale i přední. Však nemusí mít jen minutky. Pak předvádí dva jednoduché, ale dobré recepty: bifrek s hříbky a roštěnou s cibulovou krustou. Co se týká cen, Štěpán musí zdražit a nehrát si na šumavskou matku Terezu. Jinak budou sice hosté spokojeni, ale on nesplatí miliónovou hypotéku a zkrachuje.


Ohlédnutí Nadi za dnešním dílem

Tento díl jsem sledovala s větším zájmem než obvykle. Na Šumavu totiž jezdíme, máme tam kamarády a  ve Vojeticích jsem byla letos o Velikonocích. Už tenkrát jsem se v podstatě shodla s Mistrem: výtečné maso, zbytečná obloha, umělé omáčky. Ale v okolí je tak zoufalý nedostatek dobrých restaurací, že U Štěpána je mezi slepými jednookým  králem. Opravdu bez rezervace jste neměli šanci. Navíc kvůli velmi nízkým cenám do něj chodili nejen turisté, ale i místní. Což se teď možná změní. Na druhou stranu nízkou cenu měl steak ze zadního hovězího, který byl sice měkčí než by se dalo čekat, ale do bifteku ze svíčkové měl daleko. Taky čaj za 12 Kč byl pro Pražáka směšně levný, ale radši bych dala 30 Kč a měla něco lepšího než nejlevnější Jemču. Jsem opravdu zvědavá, až přijedu do Vojetic příště, co mi předloží a za kolik. Tak příští týden na shledanou u souboje prázdné drahé a levné plné šumavské restaurace. A pište své tipy na dobré podniky v okolí, budu za ně vděčná!

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 11
1
RadstaR
Reagovat

Dil zajimavej, ale to rozdeleni na 2 casti …. to je akorat k nasrani (pardon za to slovo, ale zdenek me inspiroval) :D

2
chaarleene
Reagovat

Mně teda přišlo trochu zmatečné, že se začal montovat i do té druhé restaurace. Celkem pozdě mi došlo, že si je asi (?) shodou okolností pozvaly 2 restaurace poblíž sebe, takže to spojili a udělali dvojitý díl. To tam mohli nějak zdůraznit, protože jsem pořád měla pocit, že místo hotelu chtějí nezištně pomoct konkurenci jen proto, že jsou jim sympatičtější…

3
Dana
Reagovat

Super díl, dobrý hlášky. Jen mi fakt vadí titulky na bílém podkladu-v obraze, to by tam snad pod ty titulky mohli dát černý obdélník, ať se to líp čte.

4
drak
Reagovat

Pívo za šedesát, to bych dolů do toho údolí šlapal jak divej.

5
Ifa
Reagovat

Respect Zdeňkově angličtině!!! Kdo se v jeho věku takhle domluví?!?? Fakt frajer!
A chudák ten kameraman, jak si našlápl do pantofle :-)))

6
dessin
Reagovat

Ten zamek je zapykanej… majitelum je to fuk, dobrej kuchar nema pro koho varit… U stepana se mi libi vic :)

Jinak nejvic me dostalo vypipavani slova „prdel“… shodou okolnosti ve VKV ve vcerejsim dile zaznelo „tak musime hnout prdeli a neco delat“ – a to nikomu nevadilo. Zato prdel od Polraicha jo.

7
dessin
Reagovat

Dana: to je vec nazoru, me zas rusi cernej obdelnik, jsem rada ze ho tam nedali a bylo to jak to bylo :)

8
LadyXL
Reagovat

Přišlo mi to trochu chaotický,to přejíždění sem tam… Možná by víc vše vyniklo v samostatných dílech. Jinak U Štěpána se mi líbí, pěkný interiér, pěkná poloha, tedy to co jsem viděla. Zámek moc pěkný, ale nevím,zda bych se tam šla podívat jako Zdenda v cyklistickém… Líbil se mi ten fór s překladatelkou :-). Ale vidím to u nich blbě.Oni se nezmění.Uvidíme,co podnikne Zdenda. Chtělo by to Dánům udělat pořádnou českou hostinu a pak je požádat o vyjádření do knihy hostů… A pro „kolemjdoucí“ přeci mohou vytvořit plac před zámkem – na terásce a vařit pro ně.Chce to ale upoutávky,takhle se tam leckdo bojí vkročit (tedy podle mého názoru) a to nejen kvůli cenám.

9
Radim
Reagovat

„Poradíte?“
„Tuhle jsem poradil procesí a dodnes je hledají…“

10
Nick Flyer
Reagovat

Černý obdelník pod titulky se dává jen při překrývání jiných titulků českýma. Jinak ybch rád viděl toho, kdo by ho tam dal rovnou :-D Ale normálně se titulky ohraničují černou enbu žlutou linkou.
Díl sjem zatím neviděl, tak nebudu soudit. Ale pokud tam něko dal „By jste si“ :-D tak to klobouk dolů a u mě by se mohl těšit na vyhazov :-D

11
macík
Reagovat

Zase jsem byla moc spokojená,přestože jsme nedočkavá při čekání na druhou část,klidně bych vydržela dvojitý díl s dvojitou stopáží,líbí se mi,že s problémy kuchyňskými(hospodskými) se prolínají rodinné ,tak že už se jedná téměř o sociologickou sondu.A jsme zvědavá,jak poradí Štěpánovi,kromě zvýšení cen,což už zaznělo… A odhaduji,že dánská rodina se neodhodlá pustit do hospody na plný pecky,líbí se ji,že je zámeček pro ně jen vedlejší záležitost..

Přidat komentář