Panáček v reality show

American Idol má X Factor! Šampioni Ben Haenow a Kelly Clarkson spojují síly ve společném singlu!

20. Říjen 2015 | napsal(a): | reality show: American Idol, X Factor UK

[singlepic id=11379 w=615]

V prosinci tomu bude rok, co si obyčejný řidič dodávky vyzpíval prvenství v britském X Factoru. Diváky i porotu Ben Haenow okouzlil svou barvou hlasu a skromnou osobností. Jeho vítězný singl, cover Something I Need od skupiny OneRepublic, debutoval ve vánočním žebříčku britské hitparády na prvním místě. Fanoušci však museli čekat dlouhých 10 měsíců na nový materiál, což u vítězů britského X Factoru nebývá zvykem. Na svůj debutový singl si Ben přizval úplně první vítězku American Idol, třemi Grammy a spoustami dalších cen ověnčenou, Kelly Clarkson. Vůbec poprvé se tak pilotním singlem vítěze X Factoru stal duet. Posuďte sami, jak se tato ojedinělá spolupráce šampionů povedla, píseň s názvem Second Hand Heart najdete v celém znění uvnitř článku.

Kletba mužských vítězů

Po Benově loňském triumfu se hojně spekulovalo, jakým směrem se bude jeho kariéra ubírat. Když ani po půl roce Ben nepřicházel s novým materiálem, média se obávala, že Benova kariéra skončila dřív, než vůbec začala. Jasný vzorec z minulosti divokým teoriím hrál do karet. Steve Brookstein, Leon Jackson, Matt CardleJames Arthur měli tu smůlu, že jejich sláva pohasla dříve, než Británie stačila zvolit dalšího vítěze show. Benův osud je také zatím ve hvězdách, ale dá se říct, že vydavatelství ani samotný Ben nechtějí nechat nic náhodě. Když média spekulovala, kde je Benovi konec, byl zavřený ve studiu v Los Angeles a pracoval na svém debutovém albu s lidmi, kteří stojí za úspěchy hitů Eda Sheerana, Rihanny, Take That nebo třeba One Direction. Ben se do Ameriky vydal hned po skončení společného tour finalistů soutěže. Jako důvod, proč o něm nebylo slyšet uvedl, že chtěl být naplno součástí nahrávacího procesu a chtěl mít možnost věci ovlivnit a hlavně nic neuspěchat. V rámci toho také dostal školení, jak jednat s veřejností a médii, čímž se asi vydavatelství snaží předejít potenciálním potížím, které provázely Jamese Arthura a zapříčinily tak jeho vyhazov z vydavatelství.

Ben se zámořským producentům zalíbil natolik, že nyní v říjnu podepsal smlovu s americkým labelem RCA Records, spadající pod Sony Music. RCA tak zajistí vydání a propagaci singlu a debutového alba v USA. U stejného vydavatelství jsou podepsáni např. Justin Timberlake, Sia, Pink, Prince nebo již zmíněná Kelly Clarkson. V domovské Británii bude Ben působit pod labelem Simona Cowella Syco Music, s nímž má Ben smlouvu jako součást kontraktu plynoucího z výhry v soutěži.

Benův vítězný singl – Something I Need (OneRepublic cover)

První singl a spolupráce s Kelly Clarkson

Nyní k samotnému debutovému singlu. Second Hand Heart byl podle Bena jasný úvodní singl. Původně byl však zamýšlen jako sólová věc, vydavatelství však nadneslo, že by píseň byla skvělá jako duet a na základě toho navrhlo Kelly Clarkson. Budoucnost spolupráce ovšem nebyla vůbec jasná, jelikož Kelly není zrovna známá tím, že působí v duetech jen tak s někým, natož se začínajícími umělci. Naštěstí pro Bena přišlo ze strany Kelly nadšení, song si zamilovala na první poslech a okamžitě byla na palubě. „Textově i hudebně je to přesně můj styl“, řekla Kelly. Ben si spolupráci velmi pochvaloval: „Nápad na duet nebyl úplně v plánu, poté co jsem slyšel, jak dobře to zní a jak to dodalo písni nový rozměr, byl jsem ohromen! Kelly je úžasná! Její cesta, co ušla od American Idolu a jak si dokázala vybudovat dlouhotrvající kariéru je pro mě inspirující. Je to profesionálka, už jen sledovat ji při práci bylo ispirující.“.

Píseň, stejně jako většina Benova debutového alba, vznikala ve studiích v LA. Ben ji napsal společně s týmem skladatelů a producentů v čele Julianem Bunettou, který stojí například za hity od One Direction nebo Fifth Harmony. Píseň se vyznačuje svižným tempem, je to čistě popová věc s country folkovým podtextem. Singl je již nyní k mání na streamovacích službách i k zakoupení na iTunes, níže si můžete přehrát videoklip. Video vzniklo pod taktovkou Jamese Leese, který má na svědomí většinu klipů od Kelly, natáčelo se v Nashvillu a Tennessee. Ben v něm hraje muže, který se vydává na vlastní pěst napříč zemí hledat druhou šanci. Nakonec se konečně potkává s Kelly, která ho celou dobu vyhlížela za oknem.

Simon Cowell mimo jiné potvrdil, že v rámci propagace Ben píseň zazpívá živě tam, kde to všechno začalo, při první live show letošního X FactoruKelly ovšem právě trpí hlasovými potížemi, kvůli kterým byla nucena zrušit americké tour, tudíž se s největší pravděpodobností živého vystoupení nezúčastní.

Second Hand Heart je také zároveň debutovým singlem z Benovi nadcházející desky, která vyjde 13. listopadu.

Ben Haenow – Second Hand Heart feat. Kelly Clarkson

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol, X Factor UK

Diskuze k článku

Počet komentářů: 15
1
Michal V.
Reagovat

Myslim, ze ten singl by se mohl chytnout…sice to neni nic superobjevneho, ale prakticky od zacatku jsem si zacal podupavat do rytmu, coz je vzdycky dobra vec a znamena to, ze hudba je chytlava a to je imo predpoklad hitu.

2
jenkaa
Reagovat

Jako fajn, ale zas 10 měsíců práce…..ale vzhledem k tomu, že Ben byl má srdcovka a co ho sleduji, zatím pořád skromný …..držím palce:-)

3
VojtaP
Reagovat

@jenkaa: ale těch 10 měsíců nepracoval jen na jedné písničce, nýbrž na celém albu. Taky je možný, že už byla hotová mnohem dříve, ale vždy rozhoduje vydavatelství, kdy singl pustit do světa a podzim jsou žně pro novou hudbu.
Uvidíme v pátek, jak se umístí, v polovině hitparádového týdne byl na 7. místě.

Reagovat

Ben s tím hodně čeká a to dlouhé čekání se nemusí vyplatit. Snad jediný kdo čekal strašně dlouho byla Ella Henderson (a k tomu ještě ani nevyhrála) a té se to vyplatilo s tím, že měla naprosto perfektní album. Ben bude mít taky třeba výborné album, ale to zjistíme až to vydá.

Singl jsem poslouchal. Není špatný, ale ani nenadchne. Osobně mi přijde, že se tam právě ztrácí jeho unikátní hlas. Zní skoro až elektronicky, bezbarevně, všedně. Jen místy se objeví slaboučký záblesk jeho hlasové originality. Takovej při zdi. Kelly to hlasem rozčísne a sfoukne všechno před sebou. Asi jsem od Bena po takové době práce čekal jiný singl. Taky mi trochu vadí, že tam je hodně toho amerického patosu v klipu (nic proti Americe, mám ji rád). A jednak si nejsem jistý, jak evropský posluchač schroustá popcountry styl. Osobně bych to na větší díru do světa neviděl. Maximálně ze zvědavosti se to bude kupovat. Dle mého bude záležet jak na tom bude celé album a ostatní písničky. V tomhle singlu se mi zdá Ben trochu při zdi, no.

5
VojtaP
Reagovat

@Merťas: Ono se dalo čekat, že Kelly bude výraznější, mě se od Bena v soutěži líbily spíše ty pomalejší a jednoduché věci, kde prodal lépe svou barvu. Tady oproti Kelly je to po stránce dynamiky slabší, jinak k sobě ty jejich hlasy kupodivu docela jdou, i když Kelly válcuje.
S tím countrypopem by to nemuselo být tak horké. Taylor Swift se tu taky hrála, ještě když byla více country než pop. Song od Ollyho, co nazpíval s Demi si taky nevedl špatně, rádia to točila dost a to tam to country bylo slyšet ještě víc než tady.

Na jeho celé album jsem zvědavý. Mezi tvůrci má zvučná jména, tak snad nasbíral dobrý materiál. S tím prvním singlem mohl přijít dřív, to je fakt, ale album, to už je trochu víc práce. Ella loni dost zariskovala, když vydání odkládala, ale vyplatilo se. To její album se mi ještě neoposlouchalo, nejsem si jistý, jestli to vůbec jde :D

6
jenkaa
Reagovat

Vojta, dík. Tak nějak jsem si myslela, že dělá celé album, jen toto mi prostě nepřijde ani zlé, ani ale žádná vyslovená sláva, ale jak říkám, je to můj fanoušek a díky za každou zmínku o něm.

7
jenkaa
Reagovat

Vojta, dík. Tak nějak jsem si myslela, že dělá celé album, jen toto mi prostě nepřijde ani zlé, ani ale žádná vyslovená sláva, ale jak říkám, je to můj fanoušek a díky za každou zmínku o něm.

8
Bedy
Reagovat

Za mě velmi povedený singl… skvělé vygradování :). Těším se na celé album.

9
Jarda
Reagovat

Začala další řada American Idol 2016 a hned zkraje je tam několik velmi dobrých lidí, poslechněte si např. tento hladivý zpěv:
https://www.youtube.com/watch?v=HvX6No5gjes
Bude o tom někdo letos psát?

10
Monika
Reagovat

@Jarda: Na celem zpevu me nejvic fascinovaly ty osklive zuby u tak mlade holky az s podivem…. Vubec v USA, kde si na tom primo zakladaji. Jo a jeste je to dobra herecka a desne prirozena holka :-)))

11
Ludvik
Reagovat

Chtělo by to články o American Idol, když je to ta poslední série

12
libena
Reagovat

@Jarda: @Ludvik: už jsem psala o idolu 2x u jiného článku, stejně jako vás mě zajímá, jestli panáček bude idol sledovat – vždyť je to poslední řada!

13
Jarda
Reagovat

@Monika: Tak toho jsem si všimnul také, ale píšu o zpěvu a ten se mi líbí.

14
Jarda
Reagovat

Tak jsem shlédnul první dvě episody a udály se věci které se jen tak nevidí – před porotu přišli: manželé s nemluvnětem, ona v devátém měsíci těhotenství a šla soutěžit, dále tlustá černoška s ještě menším kojencem, jenom jsem čekal, že ho začne kojit, také holka se slepicí, kterou posadila porotě na stůl, dále velmi sebevědomá holka, která měla celou dobu v puse žvýkačku (naštěstí ji vyhodili) a to, že tam občas vběhne celá rodina je už pravidlem…Sebevědomí a naprostý nedostatek respektu před porotou je dalším znakem zlaté americké, zčásti nechutně tlusté mládeže. A porota dělá jako by jí to nevadilo, co má také dělat před kamerami aby ji Američané nepomluvili že je namyšlená. Zlaté evropské soutěže včetně té naší! Ale našly se tam i výjimky, třeba taková krásná, pěkně zpívající 15ti letá Tristan McIntosh s nádhernými zuby (koukni se Moniko). https://www.youtube.com/watch?v=GEyHT45l06U

15
Monika
Reagovat

@Jarda: To je jine kafe :-))) Ta holka je zajimava, ma charisma, bavi me kupodivu. Super look a i zpev je dobrej, na tuhle jsem zvedava dal.

Přidat komentář