Panáček v reality show

Ano, šéfe: U Hrabala (Česká Lípa) obsluha si nahrabala

29. Září 2009 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

[singlepic id=179 w=420]

Ani tento díl Ano, šéfe se nebude lišit od předchozích, co se týká výběru restaurace: opět majitel, který není z oboru a o gastronomii nemá ani ponětí. František Hrabal si z peněz, které vydělal jako elektrikář, koupil dům v České Lípě na náměstí a provozuje tam už přes dva roky penzion, cukrárnu, kavárnu a restauraci. Restauraci musí bohužel dotovat a tuto situaci by rád změnil.

Pan Hrabal vypadá jako poctivý člověk, ale je vidět, že v hostinském podnikání se jako ryba ve vodě rozhodně necítí. Dokonce na domě nemá ani vývěsní štít se jménem. U personálu logicky nemá žádný respekt. Zaměstnancům se vůbec nelíbí jeho přihláška do pořadu Ano, šéfe. Jeden kuchař se ze začátku ani nechtěl nechat natáčet. Číšník Miloš hned v úvodu sděluje štábu, že s prací asi brzo sekne.

První jídlo Zdeňka nezískalo

Zdeněk si z jídelního lístku objednává omeletu se žampiony, kalamáry a la Romana a těstoviny s kari omáčkou. Kuchař Milan je celý nervózní, až z toho nemůže kalamáry najít. Nakonec tahá z mrazáku pytlík obalovaných  kalamárů – typickou hotovku z Makra. Šup s nimi do friťáku a přidat k nim čínskou sladkokyselou chilli omáčku. S Římany to nemá nic společného a není divu, že šéfkuchaři se jídlo vůbec nezamlouvá. Připálená omeleta a rozvařené těstoviny ho utvrdí v tom, že se tady vaří zase pěkná šlichta.


Příprava hotovek je na zabití: prádelní hrnec, zmrzlé maso v mikrovlnce

Zdeněk podniká exkurzi do kuchyně. Vidíme obří prádelní hrnec, kde se společně prohřívá maso, knedlíky a kdoví, co ještě. Také se zajímá o přípravu steaků. Kvalitní jihoamerické hovězí se tu ničí tím, že ho kuchař zmrzlé na kost šoupne do mikrovlnky a pak hned na pánev. Majitel se ho zastává, že to jinak nejde.

Kruciprdel návod: Jak udělat steak bez rozmrazování v mikrovlnce

Samozřejmě, že jde. Stačí jen mít odhad, kolik se denně steaků přibližně prodá. Mimochodem – tady je návod i pro Vás, jak postupovat, pokud si koupíte zmrzlý steak (nebo jiné maso). Den před použitím ho vyndejte z mrazáku a šetrně ho rozmrazujte v ledničce. Jestli jste zapomněli, nemáte už čas a chcete ho strčit v obalu do horké vody nebo mikrovlnky, tak vyrobíte podešev. Radši ho nechte v mrazáku a dejte si něco jiného.

Zdeněk není U Hrabala vítaným hostem

Zdeněk se snaží pomáhat, ale cítí, že není něco v pořádku. Bere si stranou číšníka Miloše a ten mu objasňuje, že kromě majitele ho tu nikdo nechce. Jeho samotného práce nebaví, radši by byl v jiné restauraci, která vypadá a je vedena lépe. Pohlreich zjišťuje, že zaměstnanci se s panem Hrabalem vůbec o podniku nebaví. V ovzduší se vznáší lhostejnost a rezignace.

Majitel je celý nesvůj, chlácholí personál i šéfkuchaře, je mezi dvěma mlýnskými kameny. Vtipkuje, že Pohlreich je spíš Poltergeist: přemisťuje nábytek, všechno rozbourá, zničí vztahy.

Vegeta píp, Podravka píp

Zdeněk chce po Milanovi, aby mu uvařil oblíbené jídlo ohniváka. Do toho mu pomocný kuchař Tony zazpívá (zpěv mu jde zjevně lépe než práce v kuchyni). Jídlo je podrobeno nemilosrdné kritice, které moc nerozumíme, protože jsou  vypípaná slova Vegeta i Podravka. Zajímalo by mě, jestli proto, aby se výrobci neurazili nebo aby se jim nedělala zadarmo reklama.

Následuje porada s celým osazenstvem, jaké změny by pomohly restauraci k výdělkům. Majitel si opět připadá jako idiot, zaměstnanci ho neberou vážně. Není sám, kuchař Milan si stěžuje Milošovi, že až uvidí známí pořad v televizi, bude mít asi pěknou ostudu.

Magická babiččina kuchařka léta páně 1947

Třetí den začíná Hrabal zase bědováním, jak mu Zdeněk „těžce sejmul personál“. Konečně vidíme druhého kuchaře Jindru a číšníka Horsta. Zdeněk a František jdou obhlédnout konkurenci. V okolí náměstí sice hospody jsou, ale už z názvů na jídelních lístcích je vidět, že budou podobného ražení a nijak Hrabalův podnik nepřevyšují.

František ukazuje Zdeňkovi svátost – knížku po babičce z roku 1947. Jsou to svázané kuchařské časopisy s recepty na poctivá česká jídla. To by chtěl vařit, ale obává se, že by to kuchaři nesvedli.


Zdeněk jim zadá, aby podle staré kuchařky uvařili špenátové noky a roštěnku na zelenině a je vidět, že majitelovy obavy jsou zbytečné, obě jídla se krásně povedou. Pak ještě Zdeněk  zkusí recept na kuřecí prsa s citronovou šťávou a taky vypadají moc dobře. Rozhodně o moc lépe než Jindrova specialita šanghajská pánev, kam místo vývaru čepuje vodu  z kohoutku.

Hrabalova domácí kuchyně

Čtvrtý den zkusí kuchaři pod Zdeňkovým vedením uvařit jídla podle starých receptů. na oběd přicházejí místní policisté a velmi si pokrmy pochvalují. Zatím v kuchyni zuří Zdeněk na Tonyho, který se různě ulejvá a do práce se mu moc nechce. „Je línej jak vandrák po vobědě“, ulevuje si šéfkuchař a já dodávám, že je to první líný Vietnamec, co jsem viděla. Nechápu, proč si ho tam majitel pěstuje.

Pak se ještě probere nový design a ujasní koncept restaurace a přichází loučení. František obdarovává Zdeňka kazetou s víny. Je to opravdu hodný člověk, ale s personálem bude mít problémy pořád, neumí si dupnout. Když našel Zdeněk v popelníku na nově prostřeném stole seschlý ohryzek,  majitel se vůbec neměl k tomu, aby trochu spucoval číšníky. Inu, v České Lípě se i přes nezaměstnanost zřejmě hledají pracovní síly těžce.

První samolepka druhé série a máme tu i vývěsní štít

Po měsící se Pohlreich vrací na místo činu a hned si všímá změn na fasádě. Pan Hrabal se už za své jméno nestydí. I jídelní lístky vypadají lépe. Šéfkuchař si objednává roládu a roštěnku a je velmi mile překvapen – obě jídla jsou chutná, bez použitých kupovaných dochucovadel. Majitel si pochvaluje, že tržby jdou nahoru. Zdeněk poprvé v nové sérii uděluje samolepku s jednou hvězdičkou (můžou být až tři). Dal by dvě, ale nelíbil se mu studený talíř a měl drobné výhrady k bramborové kaši. Nicméně se svěřuje, že v tak pozitivní změnu ani nedoufal. Myslím, že i diváci. Doufám, že jim to vydrží, jestli pojedu okolo České Lípy, tak se tam stavím.

A malé resume Nadi na závěr

Tento díl byl snad nejhorší, co se týká zvuku. Měla jsem opravdu značné problémy rozluštit, co protagonisté říkají (a někdy se mi to nepodařilo). Tento díl snad měli otitulkovat rovnou od začátku až do konce. Uvidíme příště, jestli se zvuk zlepší. Taky by se mi líbilo, kdyby šéfkuchař zavítal do restaurace, kde mají jiný problém, než že do všeho sypou kila Vegety a majitel není z oboru. Někdy prodělávají i podniky, kde vaří velmi dobře.

související články aneb jak se pohostinství skutečně nedělá

Varování všem návštěvníkům Vrchlabí… / vladimirkroupa.blog.idnes.cz

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 8
1
RadstaR
Reagovat

Video recept (1280×720 h264, AAC 128 Kbps) –
Kureci prsa s citronovou stavou:
http://leteckaposta.cz/117479118

Nada: Dik za dalsi peknej rekap.

2
dessin
Reagovat

„Jdete se podivat z okna jestli už nejde elektrický proud“…. to me fakt pobavilo. Porad se mi libi cim dal vic, proc si pestuje lenocha v kuchyni jsem taky nepochopila.

3
Tom
Reagovat

Měl bych dvě věci, protože jsem z České Lípy. Zaprvé se mi v článku nelíbí, že autorka říká, že na náměstí je restaurace (právě ta hned vedle) a ač se Zdeňkovi nemuseli líbit názvy jídel, kvalitou jídla, obsluhy i prostředí je o několik tříd výš a musím říct, že v hodně velkém okruhu nic lepšího není. (Dnes jsem tam měl skvělého čerstvého lososa s česnekovým špenátem – listovým). A změna u pana Hrabala? Nic výrazného, že bych se tam hnal. Raději si připlatím u konkurence.

4
LadyXL
Reagovat

Díky Nadě za skvělý článek, opět jsem se pobavila, nejen včera večer. Jo a ten proud … fakt skvělá hláška. Taky jsem nevěřila, že se tak vylepší. Při natáčení to byla hrůza. Něco se řeklo a … nic se nedělo,každý stál a koukal. Jediný aktivní tam byl Zdeněk. Vietnamec – haha super, to snad byl špion od konkurenční restaurace s úkolem jak sabotovat vaření….:-). Možná by se pan Hrabal divil, kdyby ten podnik prodával, zda by ten Tony nebyl první,kdo by to chtěl koupit a vařit tam Kung-Pao … :-))

5
dapki
Reagovat

Se zvukem jsem nemela vubec zadny problem. Obcas je to slabsi, ale rozumet je vzdycky. Zkuste si lepe vyladit zvuk na tv – nemit prilis basů a malo výšek- prostě tak akorát

6
magda
Reagovat

Ahoj, msim říct, že jsem nikdy nebyla na stravování v restauracích, ale s manželem jsme si řekli, že zkusíme cafe imperial, aby jsme věděli, jak to má být :)) jen mám trochu hloupý dotaz, jak to tam chodí, musim si dát předkrm – polévka se podává po předkrmu? nebo si můžu dát rovnou hlavní chod?

7
Naďa
Reagovat

3. Tom: Jako místní budete mít určitě pravdu, já v článku vycházela z natočeného materiálu.
6. magda
Café Imperial je kombinace kavárny s restaurací. Můžete si tam dát jen dortík a čaj nebo kompletní večeři. Nebo jen hlavní chod. Doporučuji telecí líčka. Z dezertů mi tam nejvíc chutná créme brulée (ale to je subjektivní). Jestli se chcete rozšoupnout ještě víc, jděte do jeho druhého podniku Divinis. Tam mě nejvíc okouzlil předkrm – carpaccio z tuňáka.

8
2magda
Reagovat

můžeš si dát co chceš, jak chceš

Přidat komentář