Panáček v reality show

American Idol odstartuje své 14. hledání nových hvězd již 7. ledna! (video)

23. Prosinec 2014 | napsal(a): | reality show: American Idol

[singlepic id=10836 w=615]

Patříte-li mezi ty, kteří neustále prahnou po nových talentovaných objevech, máme pro vás dobrou zprávu. Hned z kraje příštího roku se přiřítí další nálož a to rovnou v režii televizní legendy – vrací se American Idol a to již ve 14. řadě. Show, která pro Ameriku a celý svět objevila nejednu stálici světového hudebního nebe. Produkce si pro aktuální ročník přichystala opět několik změn ve formátu, co však zůstává je nezměněný panel porotců. V něm usednou staří známí z minulé řady – Harry Connick Jr., Jennifer Lopez a Kieth Urban. Právě ti budou zpočátku rozhodovat o osudech mladých talentovaných Američanů Tvůrci nenechávají nic náhodě, zhlédněte nejlepší promo videa k nové řadě a poslechněte si třeba, jak zní společně Top 24 této sezóny, podle všeho se máme na co těšit. Hledání nové superstar začíná již 7. ledna! Kdo bude další?

Stačí jen zazpívat!

Letošní promo se točí hlavně kolem pověsti samotné soutěže. Je nepopiratelným faktem, že American Idol jako jediná pěvecká show v Americe dokázala za dobu svého působení vytvořit hned několik hudebních superstar. Kelly Clarkson, Adam Lambert, Carrie Underwood, Jennifer Hudson, Jordin Sparks, Daughtry nebo Phillip Phillips, to jsou jména, která zná nejen pravidelný divák show, ale také fanoušci hudby po celém světě. Účastníci show posbírali dohromady  12 cen Grammy a nespočet nominací a dalších hudebních cen, dokonce i Oscara. Celkově prodali neskutečných 61 milionů alb a umístili se celkově 440 krát na prvním místě v prestižní hitparádě Billboard. S podobným výčtem úspěchů bych mohl pokračovat a byli bychom tu asi dlouho, důležité je, že žádná jiná show v Americe tohle o sobě říct nemůže. Dalším faktem je, že show v posledních dvou letech ztrácí svou těžce vybudovanou popularitu a již není americkým programem číslo 1. Je logické, že se tvůrci snaží diváky nalákat zpět a připomenout jim to dobré, že právě jejich show jako jediná tvoří opravdové hvězdy. Nemělo by však zůstat jen u proma. Tvůrci se svěřili, že by rádi na tuto tradici navázali a při výběrech by se měla porota více soustředit na hvězdnost a uplatitelnost v showbusinessu. Stačí jen zazpívat!

Porota

Porotu netřeba dlouze představovat, pro diváky minulého ročníku jsou to stará známá parta. Keith Urban, Jennifer Lopez a Harry Connick Jr. budou mít opět v počátečních fázích soutěže hlavní slovo. Ze stovek soutěžících musí za pomoci různých výzev udělat semifinálovou Top 24 a dále už bude jen na divácích, kdo se dostane do tématických finálových kol. V jednom castingovém místě musel za Keitha Urbana, který se nemohl zúčastnit z rodinných důvodů, zaskočit bývalý finalista Adam Lambert.

Keith Urban

Australský countryman Keith Urban už na hudební scéně působí přes 15 let, svoji tvorbu se mu rychle podařilo dostat také do států, kde nyní patří mezi špičkové umělce v tomto žánru. 14. řada American Idol bude jeho třetí jízdou, ale ještě před tím nějaké zkušenosti nabral v první řadě australské verze The Voice. Charismatický porotce je typický svou řečí těla a vymýšlením neotřelých přirovnání.

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez opravdu není třeba představovat. Rodačka z Bronxu si za svoji dlouhou a úspěšnou kariéru vypracovala status světové superstar. V showbusinessu se chopila snad každé příležitosti a všechny dokázala úspěšně realizovat. Jako porotkyně vyniká JLo svou hvězdnou aurou, kdy se klukům podlamují kolena a holky chtějí být jako ona. K soutěžícím je vždy milá, v hodnoceních se soustředí na vystoupení jako celek. Do celé soutěže je zapálená a každé vystoupení si užívá, dokonce si občas zpívá společně se soutěžícími. Nebojí se ani spontánně reagovat, až ji občas ujede i nějaké to slovíčko, které do amerického prime-timu určitě nepatří.

Harry Connick Jr.

Harry Connick Jr. je americký swingový zpěvák, schopný pianista a příležitostný herec. V minulosti v Idolu působil jako občasný hostující mentor ve finálových kolech, od minulého ročníku se usadil jako stálý porotce a vnesl do poroty novou dynamiku. Harry má své dvě stránky. Na jednu stranu nepropásne příležitost pro nějaký žert, který Harryho mnohdy vyláká zpoza panelu. Na druhou stranu, když přijde na věc, dokáže být hodně kritický, ve svých hodnoceních se většinou zaměřuje na techniku zpěvu a je v tomto ohledu nekompromisní. Soutěžící by se také měli připravit, že velké „standing ovation“ se od Harryho jen tak nedočkají.

Novinky

Tvůrci si pro aktuální ročník připravili několik novinek a vylepšení formátu. Je jisté, že nás čeká odhalení nějakého twistu až v průběhu soutěže. Jaké novinky tvůrci zatím odhalili?

Showcase

V rámci Hollywood weeku se dočkáme nové fáze, tzv. Showcase, což bude podle všeho poslední rozhodující fáze, kdy budou soutěžící  v sólech bojovat o místo v Top 24. Bude se jednat o komornější scénu, která byla umístěna v House Of Blues ve čtvrti West Hollywood v L.A. Natáčení před živým publikem probíhalo v listopadu a kromě některých bývalých účastníků se přišel podívat také samotný Rupert Murdoch, ředitel mediální megakorporace News Corp, pod kterou spadá také televize FOX, na které se Idol ve státech vysílá.

Nový mentor soutěžících

Soutěž po letech opouští (konečně) také její inventář Randy Jackson, dřívější porotce a loňský mentor soutěžících. Novým mentorem se stal Scott Borchetta, zakladatel a ředitel hudebního labelu Big Machine Records, který spadá pod Universal Music. Scottův label se soustředí spíše na country, ale také na pop, mezi největší hvězdy vydavatelství patří například megaúspěšná Taylor Swift. Label se také částečně podílel na hudebním seriálu Nashville.
Scott měl možnost se potkat a pracovat se soutěžícími až během natáčení v Hollywoodu. Hned na poprvé jej zaujala skvělá chemie mezi porotci a soutěž jako taková jej nadchla. V jednom interview se zavázal, že v pozdějších fázích nehodlá nikoho upřednostňovat a bude s celým týmem snažit ze všech dostat to nejlepší a všechny prezentovat v nejlepším možném světle a zajistit jim tak hlasy diváků.

Idol pouze jednou týdně

Pro fanoušky Result show přišla očekávaná špatná zpráva. Televize se po 13 letech zbavuje samostatného prostoru pro vyhlašování výsledků ve finálových kolech. Zpívat i vyřazovat se tak bude nově v jeden den, jak potvrdil moderátor show Ryan Seacrest. Castingy, Hollywood Week a semifinále (Rush Week) by měli dostat větší prostor, jak jsou diváci zvyklí. Zrušení čtvrteční části s rozhodnutím by mělo štábu ušetřit rozpočet a divákům ušetřit čas, který se do show rozhodnou investovat. Nápad to není průkopnický, na stejnou změnu formátu kvůli ztrátě diváků přešli také sesterská taneční show So You Think You Can Dance a konkurenční Dancing With The Stars (v ČR Stardance) na televizi ABC. V obou případech se nápad osvědčil a obě show nadále dostávají od hlavounů televizí objednávky na nové epizody. Jediným mínusem bude menší prostor pro hudební hosty.

Top 24 se (trochu) představuje…

Počkat, není trochu brzy? Ne nemýlíte se, tvůrci jsou opravdu pevně rozhodnuti nenechat nic náhodě a již teď přišli se zajímavým nápadem, jak na novou řadu nalákat. Ještě před začátkem castingů dávají divákům možnost poslechnout si s předstihem semifinálovou top 24. Ve videu se však neobjeví žádné tváře ani jména, ale pouze zpívající siluety semifinalistů a už jen podle poslechu jejich podání „Feeling Good“ se dá soudit, že nás čeká pestrá a talentovaná skvadra. Samotné video je sestříháno velmi efektně a plní svůj hlavní účel – nalákat. Pokud se nic nepokazí, dost možná budeme moci dát na Ryanovu otázku v úvodu kladnou odpověď. Poslechněte si sami a zapište si datum startu prvních dvou epizod 7. a 8. ledna do svých kalendářů…

 

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 13
1
Lucas
Reagovat

Já ani nevím, jestli se těším. American Idol jsem nikdy moc neprožíval, v posledních dvou letech jsem maximálně fandil třem lidem dohromady. Jinak mi moc nesedí Harry, tak jsem na to zvědavej. Ale největším plusem je to, že už tu nebude Randy, díkybohu.

2
libena
Reagovat

v kalendáři mám už dávno poznamenáno :-)
moc se těším na jennifer, je úžasná!, keith je v pohodě, harry tak trochu rozporuplný

doufám, že se mi vylepší dojem o pěveckých soutěžích z letošního uk x factoru :-§

všem krásné vánoce!

3
yeey
Reagovat

Premyslim, ze bych tomu dal sanci, kdyz po dlouhy dobe nemame u nas na jare nic…. clovek si po tom otresnym UK X Factoru fakt potrebuje spravit chut :-) porota je velmi sympaticka, soutěž (verme) není tak otresne zmanipulovana, zadnej Cowell, v Idolu je navíc pro me nejprijatelnejsi kombinace soustredeni se na zpev x hvezdnost (The Voice x X Factor)…. to by mohlo jit :-)

4
Ludvík
Reagovat

Mimo téma, ale Veselé Vánoce vám všem! :)

5
terri terrezk
Reagovat

Ludvík. Tobě taky:-)

6
VojtaP
Reagovat

@Lucas: na nového mentora jsem úplně zapomněl, už jsem to doplnil. Asi každý bude lepší než Randy s jeho „you gotta commit to the song“ :D Stejný mentor na baterky, jako Louis v XF, ten doufám bude příští rok Randyho cestu následovat :D

@yeey: za pokus to stojí. Porota mě loni sedla, je fakt, že Harry to někdy s těmi opičkami přeháněl, ale svými hodnoceními k věci to vyvažoval. Podle té ukázky to i vypadá, že i soutěžící jsou více připravení a pestřejší skvadra než loni. Uvidíme, jaký bude živý audiovizuální zážitek na pódiu.
Jen škoda, že nebudu mít asi čas se tomu plně věnovat, ale když zrovna nebude rekap, tak se tu určitě objeví prostor pro aktuální diskuze.

7
Jarda
Reagovat

@VojtaP: Už se těším a doufám, že loňský slabší ročník byl výjimkou a že Idol opět prokáže, že je jedničkou v pěveckých talentových soutěžích.

8
libena
Reagovat

@Jarda: zdravím :-)
taky se těším, moc se těším – třeba na novou angie miller, adama lamberta, scottyho mc creereho, haley reinhart….

9
VojtaP
Reagovat

@Jarda: Myslím, že je největší čas, aby se ukázal :)

@libena: ta top 24 podle toho videa slibuje hodně, uvidíme, až se protne celkové charisma, vizuál a živý zpěv. Nicméně jen podle hlasu (a vyspoilovaných tváří z webu) by se tam nějaká ta hvězdička skrývat mohla (můj žhavý tip holčina z 0:52). Jsem zvědavý, jestli někoho z nich uvidíme už tento týden. Údajně už talenty nebudou střílet kulometem, jako loni a měli by se víc soustředit na ty nadějné postupující. Možná je to dobře, bude v tom menší chaos, loni mi už ti countrymani a divy splývali dohromady.

10
facko
Reagovat

čaute..dá se někde tato show sledovat online ??..:D díky moc..:)

11
Jarda
Reagovat

@VojtaP: Asi by bylo dobré udělat Američanům soutěž v country aby se toho dosyta nabažili, třeba v The Voice vyhráli v posledních 4 ročnících třikrát zpěváci country, naposledy vloni. Už mám přímo strach, že jak se v soutěži objeví solidní zpěvák country tak že vyhraje. V Idolu je ještě druhé nebezpečí a to zpěvák s kytarou na krku. Tak doufám, že v Idolu to tentokrát tak nedopadne.

12
VojtaP
Reagovat

@facko: určitě dá, pokud patříš mezi noční ptáky tak si v 2:00 nalaď nějaký live stream. Fungovat by mohl tento: http://www.stream2watch.me/live-tv/fox-live-stream Jinak díl se určitě zítra ráno objeví někde na torrentech a videa soutěžících na YT.

@Jarda: to mě už taky napadlo, ale u nich je to jedna část mainstreamu a poslouchá to tam snad každý, takže by to asi neprošlo. Mě by ani to ani nevadilo, sice zní všichni podobně, ale poslouchat se to dá. Spíš mi vadí, že pro ně hlasují tak nějak automaticky, i když jde o generické týpky z honky tonku, jak loni Dexter s charismatem pod bodem mrazu.
Kluci s kytarou jsou druhý případ a ti to mají taky všude jednodušší :D Podle nové ukázky nás jeden takový typický WGWG (white guy with guitar), jak je souhrnně označují v diskuzích, čeká hned v prvním dílu.
Uvidíme, chytřejší budeme asi až po castinzích :D

13
Facko
Reagovat

Dekuju moc :)) urco nekdy kouknu, pokud se mi nebude chtit spat ;)

Přidat komentář