Panáček v reality show

American Idol 2014: GRAND FINÁLE – 2. část! A vítězem se stává… (rekap + video)

22. Květen 2014 | napsal(a): | reality show: American Idol

[singlepic id=9183 w=615]
Pět měsíců probíhalo již třinácté hledání nového amerického idolu, na jehož konci stanula teprve 17 letá Jena Irene a Caleb Johnson. Stane se vítězkou poprvé v historii divoká karta nebo divoký rocker? Amerika o vítězi již rozhodla, zbývá už jen jediné, vyhlásit vítěze 13. řady American Idol. Před tím, než se tak stane, je třeba celou cestu řádně zakončit. Jak jinak se dá zakončit prestižní pěvecká show, než velkolepým galavečerem plným hvězdných hostů, kteří společně se všemi finalisty předvedou úžasná pěvecká vystoupení. Kromě jiného se také můžete těšit na vystoupení porotců a grand finalistů se svými idoly. Do dnešního finále přijali pozvání takové hvězdy jako skupiny Kiss a Paramore, dále Demi Lovato, Jason Mraz, Lady Antebellum, Phillip Phillips, Aloe Blacc, Jennifer Nettles, Darius Rucker, Richard Marx, John Legend, a další. Nalijte si čistého vína, připoutejte se a připravte se na show na jejímž konci bude korunován vítěz.

Jena a Caleb – úvodní vystoupení

Jena a Caleb mají za úkol celý večer otevřít, dobrý nápad využít prvek přechodové místnosti z castingu. Tomu se říká příchod. Oba zároveň začínají Queeny a jejich We Will Rock You. Pokračuje Jena, která se řítí z publika za zvuků I’m Just a Girl. Oba zní skvěle. Celé medley ukončují společně s It’s Only Love, které si společně střihli už dříve. Skvělý úvod. Porota, včetně Harryho jim dala standing ovation, jak už se postavil i Harry, tak show už musí být opravdu ve finále :)

Phillip Phillips & Sam Woolf

Není čas ztrácet čas, v zápětí show pokračuje první velkou spoluprácí. Sam Woolf si zazpíval s vítězem show Phillipem Phillipsem. Sam otevřel vystoupení s Phillovou hitovkou Home, zněl hodně dobře. Škoda, že si to nemohl zazpívat i v soutěži. Phill později přebral opratě a skvělé vystoupení ukončil svým aktuálním singlem Raging Fire. Sam už bohužel sólo nedostal, trochu promarněná příležitost.

Jennifer Nettles & Jess Meuse

Hned po reklamním breaku přišla country zpěvačka Jennifer Nettles a zazpívala svůj kousek That Girl. Poté se přidala bramborová finalistka Jessica Meuse a společně si střihly Wrecking Ball okořeněný jejich country hlasy a feelingem. Zajímavá verze a za mě jeden z nejpovedenějších coverů této skladby. Jennifer a Jess to společně šlo hodně dobře, skvělý duet.

Ve finále nám neuteče ani tradiční okénko „Jak to vidí Randy Jackson“, Ryan ho představuje jako světového mentora (ten se povedl, Ryane :D). Randy nás opět zásobuje zbytečnými řečmi o tom, jak oba finalisté za tu dobu vyrostly, atd. Nic nového…

Jennifer Lopez – First Love

Na řadě je jediná žena v porotě, JLo přišla představit svůj nový singl First Love. JLo je známá tím, že nemá nijak oslňující vokál. ALE! Předvedená show byla na světové úrovni! Od začátku do konce neměla její show hluchá místa. V polovině nám JLo oznámila, že chce tančit, co přišlo poté bylo jedním slovem elektrizující! Náročnou taneční vložku zvládla levou zadní. WOW!

Kiss & Caleb Johnson

Nebudu nic zastírat, od téhle spolupráce jsem čekal daleko víc, z hvězdných duetů se mi tento líbil nejméně. Kiss zněly dost divně, chvíli jsem přemýšlel jestli to jsou opravdoví Kiss a nejde jen o nějaký pokus o vtip. Kiss už opravdu patří do starého železa. Caleb ve vystoupení vynikl a bavil se. Nejlepší moment byl, když se Calebův brácha s makeupem přišel s Kissáky pozdravit.

Aloe Blacc & finaslité – kluci

Další z hvězdných hostů je zpěvák Aloe Blacc, který se proslavil hlavně vokály v Aviciiho hitu Wake Me Up, společně se všemi kluky z TOP 13 si přišel zazpívat svůj nynější singl The Man. Z počátku to sice trochu drhlo a Aloe musel kluky trochu táhnout, ale celková atmosféra byla ale skvělá a totéž závěrečný moment, kdy zpívalo celé publikum.

Jako tradičně dostanou dva poslední finalisté pozornost od sponzora, kterým je automobilka Ford. Pro Jenu a Caleba je to Ford Mustang model 2015, který si můžou označit vlastní SPZ se svým jménem. Dva další Fordy, tentokrát Fusion, dostanou dvě osoby, Jenina mentorka a učitelka zpěvu a Calebův kytarista.
[singlepic id=9184 w=615]

Demi Lovato & finalisté – holky

Demi Lovato opět navštívila pěveckou soutěž. Celé vystoupení uvedla novým singlem Really Don’t Care, který v originále zpívá společně s Cher Lloyd. Ostatní děvčata byla stejně jako kluci v sólových pasážích mimo, v těch společných jim to šlapalo dost dobře.

Paramore & Jena Irene

Jena dostala možnost si zazpívat se svým idolem, zpěvačkou Hayley Williams ze skupiny Paramore. Jena za zvuků Decode, který si dala ve filmovém večeru, celé vystoupení uvedla. Nutno říct, že zněla opět fantasticky. Paramore se k ní připojili vzápětí se svým Ain’t It Fun. Ve stylu skladby to bylo zábavné vystoupení, které si užili všichni zúčastnění. Mnohem lepší než to s Kiss.

John Legend & Malaya Watson

John přišel představit svůj nový singl You & I, později se k němu připojila Malaya, aby si společně střihli jeho hitovku All Of Me. Malaya občas zněla nejistě a dávala si to moc vysoko, přitom v soutěži ukázala, že umí i líp, ale na druhou stranu měla dost pěkných míst. Počítám, že vystoupení s Johnem bylo původně nachystáno pro MK, která se ovšem kvůli nemoci nemohla Grand finále zúčastnit.

Jason Mraz & Alex Preston

Jak už bylo avízováno minulý týden, Alex dostal možnost si zazpívat se svým starým známým Jasonem Mrazem. Hlasově spolu ladili z hvězdných duetů asi nejvíc. Dokázal bych si představit, že spolu Love Someone natočí jako duet a vydají.

Ryan Seacrest & Richard Marx

Největší WTF moment večera. :D Ryan si usmyslel komickou vložku s hitovkou Richarda Marxe Right Here Waiting. Sám Richard to už nezachránil :)

Darius Rucker & CJ Harris & Dexter Roberts

CJ a Dexter společně s Dariusem Ruckerem přišli ukázat, jak vypadá plnokrevné country.

Lady Antebellum

Na country vlně se neseme dál i u předposledního vystoupení večera. Cenami ověnčená country formace Lady Antebellum představila svůj nový singl Bartender. Hvězdného hosta uvedli Jena a Caleb, kteří si společně zanotovali jejich největší hit Need You Now.

Porota American Idol 2014 & Randy Jackson

Ještě než Ryan otevře zlatou obálku se jménem vítěze, je tu poslední speciální vystoupení, které si vzala na svědomí kompletní porota a mentor soutěžících Randy Jackson.

A vítězem se stáváááá…?!

CALEB JOHNSON!

[singlepic id=9185 w=615]

[singlepic id=9187 w=615]

Shrnutí

Calebovi to samozřejmě přeju. Tak nějak jsem tušil, že osloví víc hlasujících, hlavně u staršího publika, kde má Idol silnou základnu, také se stačilo podívat na minulé ročníky, podle čehož se taky dal předpovídat výsledek. Osobně jsem to víc přál Jeně, která by mezi ostatními vítězi vynikla, nálepka stříbrné American Idol jí ale i tak může dost pomoct. Její kariéru určitě budu sledovat, protože se ukázala být výjimečným talentem a jsem na ni hodně zvědavý. Caleb si vítězství určitě zasloužil za své výkony v soutěži a věřím, že se také bude snažit z toho vytěžit maximum.

Nicméně vyhlašovací show jsem si skvěle užil. Úroveň těchto přenosů je jak v USA, tak v Británii neskutečná. Od výpravy, přes scénu, vizuální podobu a snímání, po hudební stránku je vše vypilované do detailu. Zkrátka pastva pro oči i uši.

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 32
1
Jai Kudo
Reagovat

Jj, Caleb si to zasloužil….. (y)

2
Monika
Reagovat

Sledovala jsem to pouze na zacatku, ale pro nedostatek talentu jsem toho zanechala. Tenhle rocnik se fakt nepovedl, svedci o tom i info viteze: Třiadvacetiletý Caleb se o vítězství pokoušel již v minulosti. Poprvé v roce 2010 a podruhé o rok později, kdy se nedostal ani do finále.

3
Ludvík
Reagovat

Jej.. to zas Amerika pro jednou zvolila…

4
Ludvík
Reagovat

A náhodou to jak zpíval Ryan bylo super :D žádné WTF :D

5
bezík
Reagovat

Nesledoval jsem, jen jsem teď mrknul na videa. To ti amíci myslí jako vážně ? :D :D :D

6
Ludvík
Reagovat

A finálové večery AI se mi hrozně líbí, jak si to ta porota úžívá a to všechno…

7
priznivec.obecny
Reagovat

Do poslední chvíle jsem nevěřila. Nečekala jsem, že vyhraje, viz. x moje pochybovačné komenty dříve. Super!

8
Lucas
Reagovat

Po dlouhé době fakt zklamání z vítěze, ale jinak večer super, Jena byla fakt skvělá :) a John Legend je prostě úžasnej, vždycky zní stejně jako na nahrávce… A jak jsem tak hodně často četl, většina lidí si stejně myslí, že úspěšnější bude Jena :)

9
jab
Reagovat

Tak z téhle dvojice zvítězila ta pro mne lepší varianta :-)

10
Jarda
Reagovat

@Monika: to co píšeš se projevilo i na závěrečném večeru – kromě finalistů, Alexe a Jess to byla jedna velká pěvecká slabota, nevýrazné i falešné. Jaký rozdíl oproti minulým ročníkům, kdy soutěžící byli často lepší než ti populární profíci se kterými zpívali. A jak se mi zpočátku velmi líbil Harry jako nový porotce tak postupem času jako by ho to nebavilo (resp. bavilo ho pouze to co říkal sám), až v závěrečné šou ho zase polili živou vodou, jenomže to tam bylo hodně známých a důležitých lidí. Dost mi připadal jako vypočítavec a nakonec se mi mnohem víc líbili staronoví Jennifer a Keith.

11
VojtaP
Reagovat

@Ludvík: to bylo spíš WTF, jako udivené, ale pobavené, měl jsem to asi vyjádřit líp, myslel jsem, že smajlík bude stačit :D

@Monika: Myslím, že na talenty to nebyl slabý ročník, spíš se s tím talentem nepracovalo tak dobře, jako v minulých letech. Hodněkrát jsem nad výběry a provedením kroutil hlavou. Vše to šlo dolů až s přímáky, kdy se ti soutěžící zbytečně utápěli v trémě, proto se mohlo zdát, že ten talent chybí, chybělo jim nějaké lepší vedení. Ono se to vždy trochu zvedlo, když tam byl nějaký hvězdný mentor, Randy jim byl úplně k ničemu.
To, že se Caleb hlásil už před třemi a čtyřmi lety bych nebral jako mínus. Sice jsem ho tenkrát nesledoval, ale mohl se zlepšit za tu dobu, zjistit, co mu víc sedí.

@priznivec.obecny: já si nejdřív myslel, že to má Jena v kapse, ale pak jsem četl různé diskuze a trochu se podíval i do historie a už se předem smířil s tím, že to bude Caleb. Jedno kritérium je starší publikum Idolu, druhé zase jižanský původ a celkově typ zpěváka. Jena si sedla spíš s mladším publikem a neměla tak silnou podporu.

@Lucas: Já si taky myslím, že Jena bude mít s dobrými songy asi největší komerční úspěch ze všech. Jsem zvědavý, hodně jsem si ji postupem času oblíbil, je rozpoznatelná a nesmírně talentovaná a má ještě kam růst, na její tvorbu si počkám. :)
Kariéru určitě udělá i Alex, to je taky hotový zpěvák, stejně jako Caleb a Jessica. Hodně nadějný se mi zdá Sam, ten se ale musí ještě trochu otrkat. :)

12
libena
Reagovat

neskrývám – já jsem trošku zklamaná, přála jsem více vítězství jene, no takže se mi potvrdilo moje pravidlo, že vítězům já nefandím :-(
neříkám, že calebovi to nepřeju, oběma jsem fandila od začátku, jen prostě při vyhlášení vítězů se nedostavilo nadšení ale zklamání…

moje postřehy z večera:
– kupodivu phil p.se samem wolfem se mi dost líbili,
– pak si myslím že jessica přezpívala v songu jennifer nettles, pohybově to bylo ovšem megadřevo, a vedle pódiově výborné jennifer to zvlášť tlouklo do očí,
– hurá viděla jsem po delším čase haley reinhart :-) (caseyho abramse jsem ani vidět nemusela…)
– jennifer lopez byla skvělá nejen ve first love, ale hlavně ve společné písni porotců, krásný hlas, chlapci nebyli vůbec slyšet,
– jene moc moc slušely ty černé minišaty, a bezvadné vystoupení s paramore – špica
– „zpívající“ ryan byl fajn.

13
VojtaP
Reagovat

@libena: taky jsem trochu zklamaný z verdiktu, ale je fakt, že si to Caleb zasloužil a ve finále asi i víc vynikal, ale Jena mu to nedala zadarmo, takže tak. U mě se taky potvrdilo, že moji favorité, pro které se nadchnu, moc nevyhrávají :/
Jsem taky rád, že nejsem jediný, komu se líbilo vystoupení JLo, místy jsem měl i goosies :D z toho, co dokáže na pódiu vytvořit za show. Jestli takhle vypadají celé její koncerty, tak to klobouk dolů…

14
Lucas
Reagovat

A hlavně J. Lo mě přesvědčila, že zpívat umí, já si dřív myslel, že to bude něco jako Katy Perry nebo Rihanna, ale vůbec, zpívá většinou čistě :)

Jinak jsem si uvědomil, že si skoro nepamatuju ty dvě holky, co vypadly jako první, vim, že tam byly, ale nic víc :D

Z ostatních finalistů se mi nejvíc líbil Sam, když začal zpívat Home, říkal jsem si, že ten jeho hlas je fakt krásnej :) těšim se na jeho písničky. Škoda, že to jinak vlastně pak už nebyl ani duet :D

15
Michal V.
Reagovat

Autorovi recenze bych doporucil podivat se na aspon jednu serii So you think you can dance (a nebo tak nejak) aby lepe zhodnotil narocnost tanecni vlozky JLo…
mozna je to na zpevacku mirny nadstandard, ale co se tyce obecne tanecni narocnosti… tak rofl :-) tohle bylo spis neustale krouceni zadkem nez tanceni…

jo mela tam jednu trosku tezsi pasaz, kde s ni ten tanecnik toci a uprimne receno nevypadalo to moc dobre, protoze byla prakticky celou dobu zkroucena a rek bych, ze se i dost nadrel aby ji utocil protoze ta vaha taky asi nebude uplne spravna :-).

16
VojtaP
Reagovat

@Michal V.: děkuji za doporučení :) zrovna minulou sérii jsem na SYTYCD koukal, je to taky super show a všichni zúčastnění amatéři a polo-profesionálové jsou úplně jiná liga než JLo. Tam člověk opravdu nestíhá zírat, co se dá za týden nacvičit za sestavy.
Zpět k JLo, pravda, s tou náročností jsem to trochu přehnal, tolik těch složitých pasáží tam neměla. To nic ale nemění na věci, že to byla od efektní show a šlo jí to naprosto přirozeně. JLo nepatří mezi moje nejoblíbenější zpěvačky, ale zaujalo mě, jak to umí dobře rozjet. Neubíral bych jí kredit za to, že tam nepředvedla vzdušnou akrobacii na šálách a ještě u toho čistě nezpívala, jako to dělá třeba Pink.

17
libena
Reagovat

@Michal V.: já bych až tak nehledala chyby kde nejsou :-)
tady šlo hlavně o zpěv a ten jennifer zvládla perfektně, v druhé písni maximálně perfektně…u obou jsem měla zážitek jak pěvecký, tak vizuelní, asi tomu tanci tak nerozumím, ale já byla spokojená moc.

18
libena
Reagovat

a nakonec se k té jennifer musím ještě vrátit – já ji dříve moc nebrala, prostě písničky jsem si poslechla, klipy zkoukla, hezká baba, prostě jedeme dál. říkala jsem si, že to jen prostě jedna z těch amerických zpěvaček – tj fiflen, namyšlených, extra hlas to není, jen je krásná a to jí moc pomáhá…ale přišel idol a já jsem změnila názor, nevím jestli to hraje (ale prostě tak dlouho a vždy a pořád prostě hrát nemůže!!! to by nezvládla!!!) ale je strašně milá, vstřícná, když mluví tak to má hlavu a patu, vyzná se ve starých rockových peckách (to bych do ní na pohled a na styl její hudby rozhodně nečekala), když jí někdo na kástingu říká že ji obdivuje, tak se nechá objímat, s kýmkoli – nevadilo jí jestli je starý, mladý, tlustý, ošklivý, krásný, černý, bílý – to mariah byla odtažitá jako blázen, jennifer se prostě do těch lidí umí vcítit a nepůsobí to tak, že to hraje, je uvěřitelná jako blázen.

asi jsem se moc rozvášnila :-))) ale tak to já teď mám s jennifer…

19
VojtaP
Reagovat

@libena: myslím, že si to vystihla, měl jsem na ni dříve taky podobný názor. Taky pochybuju, že by to celou dobu hrála. Nečekal jsem, že mi jako porotkyně až tak sedne, její vystupování mě překvapilo. Má v sobě tu hvězdnost, která je vidět na pohled, ale přitom je to milá osoba. Někdy třeba na castingu už se mi zdálo, že se v hodnoceních opakuje, což možná bylo způsobeno tím množstvím, co ukázali, ale v live shows se mi její kritika a reakce líbily a s Keithem oproti Harrymu působili jako šílenci :D Harry se mi jinak taky jako porotce zamlouval, dokázal podat věcnou kritiku o technice, což soutěžícím určitě pomohlo, ale taky mohl víc dávat najevo jestli se mu to líbí nebo ne, místo permanentní „poker face“. Ve finále už to bylo OK.

20
Lucas
Reagovat

@VojtaP: Ten Harry byl ve finále až vtipnej, najednou takovej trouba trochu :D jak se pořád usmíval a ty jeho tanečky :D

21
Michal V.
Reagovat

mno me slo spis o to, ze ja si tady vzdycky napred prectu text a pak kliknu na video a byli tam jiste eufemismy, ktere me navnadily na tanecni cast vystoupeni JLo a pak kdyz jsem to videl tak reakce byla asi „to jako tohle? wtf?“

jinak v te druhe pisni to opravdu hlasove odtahla a byla vyborna. performerka je taky hodne dobra, ale to krouceni prdeli me u ni zas tak nebere :-).
Ona ji ma fakt tak nejak az „neprirozene velkou“ ve srovnani se zbytkem a kdyz se neustale vytaci jak se vytaci tak je na screenu hlavne videt ten zadek no :-)

22
priznivec.obecny
Reagovat

@libena: S tou Jenifer to zpočátku měli takhle snad všichni. Já si pamatuju, jak se neustále řešilo, jak jsou její hudební pokusy nic moc. Jí ale tahle práce holt baví a je to znát.

23
VojtaP
Reagovat

@Michal V.: ok, beru :) Jinak s tím zadkem to možná tak horké nebude, má ho větší, ale ne úplně tlustý. Je dobré, že vypadá „zdravě“ :) Nejsem módní odborník, ale asi hodně udělal ten obleček.

@priznivec.obecny: jj, jde hodně poznat, že nebere jen jako přivýdělek, ale baví jí to a prožívá to s ostatními a soutěžícími. Třeba Britney a Mariah působily obě úplně naopak. Přeplacené „kravky“, Britney ani neuměla mluvit. To byl tenkrát Simonův největší fail.

24
priznivec.obecny
Reagovat

@VojtaP: @Michal V.: Ten její zadek je pojištěný na tolik peněz.. Já to neposoudím a podle mě je taky velký, ale líbí se mnoha fanouškům, takže „vrtěti zadkem“, je pro ni až povinnost, …“dostát svému zadku…;). Teď si vzpomínám, že u nás je taky jedna kolegyně a je ta zadní část taky tak rozměrná a taky a jsou z ní nadšení. Nevím, proč já zrovna jsem byla poctěna touto info, nu stalo se na podnikovém večírku a sděleno mi to bylo již značně rozjařeným kolegou .(.. Příspěvek o zadnici, to jsem ještě neměla možnost… :).

25
Lucas
Reagovat

z jednoho rekapu: :D :D
Whose brilliant idea was it to drop so many giant yellow beach balls into the Nokia theater that Idol‘s camera crew couldn’t get a single unobscured shot of Paramore’s Hayley Williams or her duet partner Jena serving up the night’s hardest-hitting, most effervescent vocals? (My Twitter follower @jennmilazo theorizes it must’ve been Randy Jackson, since “the worst ideas are always his.”)

26
VojtaP
Reagovat

@Lucas: to je trefné :D a taky pravdivé… Možná ten jeho workshop pro top 31 nebyl špatný, ale vše ostatní včetně jeho „cenných“ rad bylo úplně vedle.
Randy se dal snést jen v době, kdy mlčel nebo možná taky v tom posledním vystoupení s porotou.

27
Lucas
Reagovat

Hurá, tak Randy končí! :D už nebude ani mentor :D

28
VojtaP
Reagovat

@Lucas: dobré zprávy, vyvíjí se to dobrým směrem. To někoho trklo, že je tam zbytečně nebo skončil sám? :D

29
Lucas
Reagovat

„After 13 seasons, I felt now was the perfect time to leave American Idol,“ Jackson said in a statement.

„I’m proud to have been a part of a series that discovered some incredible artists and will go down in history as one of the most successful television shows ever. A true original, Idol started it all. Onto what’s next.“

30
VojtaP
Reagovat

@Lucas: až na to, že ten „perfect time“ dávno prošvihl, je to pěkné prohlášení :D

Louis by se mohl už konečně taky inspirovat :D

31
Lucas
Reagovat

Perfect time by byl, kdyby nikdy nepodepsal smlouvu :)

Přesně, snad i Louis odejde. Ale nejhorší by bylo, kdyby zasedli v nějaký porotě spolu :D

32
VojtaP
Reagovat

@Lucas: nebo by mohli vytvořit společné komické číslo a jít do Talentu :D

Přidat komentář