Panáček v reality show

American Idol 2014: GRAND FINÁLE – 1. část! Jena a Caleb bojují o hlasy Ameriky! (rekap + video)

21. Květen 2014 | napsal(a): | reality show: American Idol

[singlepic id=9170 w=615]
Letošní American Idol vrcholí. V noci na dnešek proběhla ve slavném Nokia Theatre v Los Angeles první část velkého finále, kde o hlasy Ameriky naposledy zabojovali Jena Irene a Caleb Johnson. Každý si zazpíval hned tři písně. Tu první jim vybral samotný otec show Simon Fuller, který byl dokonce v sále přítomen. Jako druhou si mohli oba grand finalisté, jako tradičně, zvolit svůj oblíbený song z minulých kol a dát si ho znovu. Ve třetím a posledním sólovém soutěžním vystoupení oba zazpívají své vítězné singly. V tuto chvíli už je telefonické hlasování uzavřené a o vítězi je rozhodnuto. Na jméno vítěze si budeme muset ještě počkat. Vyhlášení, které bude spojené se slavnostním gala večerem plným hvězdných hostů odvysílá televize FOX dnes v noci. A jak se vlastně finalistům ve velkém finále dařilo se dozvíte v článku.
Nutno říct, že úvod byl velkolepý, jak se sluší a patří na velké přímé přenosy. Finální stage vypadá neméně honosně a velkolepě. Uvidíme, jak se na ní finalisté „poperou“.
[singlepic id=9169 w=615]

1. kolo – Výběry Simona Fullera

Jena vyhrála hod mincí a tak si mohla zvolit, jestli bude vystupovat první nebo druhá. Šla do risku a zvolila si vystupovat první, čímž dala Calebovi menší výhodu, že bude show uzavírat. Na kolik se to projeví v hlasování se dozvíme až zítra. V 1. kole vybíral skladby Simon Fuller.

Jena Irene (Florence and the Machine – Dog Days Are Over)

K Jeně se tato skladba skvěle hodí. Z počátku to bylo nejisté. Jena si stále dostatečně neosvojila spojení pohybu po pódiu se zpěvem a tak se znovu projevila její stinná stránka zpěvu, potažmo práce s dechem při chůzi, kdy se ztrácí a polyká slova. To, že ji nešlo slyšet a musel jsem zesilovat zvuk byl možná i částečně problém u zvukaře. Kromě těchto technických potíží se jednalo o solidní energické vystoupení, skladbu velmi těžkou na dech a dlouhé vysoké tóny si Jena od poloviny vystoupení dávala jakoby se nechumelilo. Jena na pódiu září a působí přirozeně, jako hotová hvězda.

Caleb Johnson (Aerosmith – Dream On)

Simon se opravdu s výběry nepáře. Po minulém týdnu, kdy měl Caleb problémy s hlasivkami jsem pochyboval, že vystoupení vůbec dotáhne do konce, dostal od Simona . Caleb byl nakonec ve skvělé formě. Stejně jako Jena dostal hodně těžkou skladbu a stejně jako u Jeny byl začátek nejistý a místy snad i falešný, opravdu jsem z toho neměl příliš dobrý pocit. Jakmile se skladba přehoupla do refrénu, tak se Caleb dostal znovu na koně a postupně mířil k vrcholu a vystoupení gradovalo. Netrpělivě očekávané „ječáky“ ve finále písně se postaraly o pravý wow moment. Po stránce performance nemám co vytknout, Caleb je showman a na pódiu ze sebe vydal maximum po všech stránkách. TOUCHDOWN!

Pořadí po 1. kole

1. Caleb
2. Jena

Jena také nepodala vůbec špatný výkon, na Caleba moc neztrácí, oba měly slabší starty. V konečném důsledku bylo ale Calebovo vystoupení o něco působivější.

2. kolo – Nejlepší výkony

Jena Irene (Elvis Presley – Can’t Falling In Love)

Jena vsadila Elvise, protože Creep už si znovu dala minule, jinak by nepochybně zvolila to. Opět musím Jeninu verzi vyzvednout. Znovu tomu nechyběl prožitek, podmanivé vystoupení, nádhera! Nemám co dodat, Jeně se znovu u piána podařila vytvořit krásná jemná atmosféra. Jena znovu zopakovala svůj touchdown. Porota byla nadšená a Keith se svým hodnocením, že svým dřívějším vystoupením inspirovala i druhé, trochu obul do konkurence, kde ve finále The Voice tutéž skladbu zpívala i Christina Grimmie. Nutno říct, že verze Jeny je mnohem lepší.

Caleb Johnson (Paul McCartney – Maybe I’m Amazed)

Caleb svou nejpodařenější baladou druhé neinspiroval, ale ve finále se mu podařilo na své předchozí vystoupení dobře navázat. Skladbě opět ostudu neudělal a do vystoupení dal vše, co tam být mělo. Oba finalisté vsadili na ty správné balady, na kterých divákům ukázali své citlivější polohy.

Pořadí po 2. kole

1. Jena
2. Caleb

Jena se na Caleba slušně dotáhla a v tomto kole byla alespoň pro mě zase ona o něco působivější. Tentokrát to bylo ale mnohem více vyrovnané. Konečný výsledek při takto vyrovnaných výkonech těžko odhadovat. Americe rozhodování nezávidím.

3. kolo – Vítězné singly

Jena Irene – We Are One

Vítězné singly už jsme měli možnost slyšet ve včerejší glose. Jenin singl je docela chytlavá věc, hitový potenciál taky má, perfektně mi k ní skladba sedí. Dokážu si představit, že se s podobnou tvorbou bude prezentovat i v budoucnu. Živá verze mě chytla ještě víc, Jena si vystoupení užila, působila opět suverénně, energicky a oproti prvnímu vystoupení se ubránila i problémům v nižších polochách a v kombinování zpěvu a chůze. Paráda. Jena ani v posledním kole nepolevila a své poslední soutěžní vystoupení dala naplno.

Caleb Johnson – As Long As You Love Me

Calebův singl také přesně pasuje jeho vkusu. Osmdesátkový rock z toho jde cítit na sto honů. Neříkám, že je to špatně, jen nevím, nakolik by byl singl schopný zválcovat hitparády, včetně těch žánrových. Ve své poslední šanci byl hlasově jistý, všechny ty vysoké tóny si dává s naprostou lehkostí a ještě u toho zvládá dělat skvělou show. Je jasné, že Calebova silná stránka do budoucna bude v živém vystupování, diváky si v dnešním večeru omotal kolem prstu.

Stav po 3. kole

1. Jena
2. Caleb

Poslední kolo bylo stejně vyrovnané, jako ty předchozí, opět o něco více pro mě zapůsobila Jena.

Jena Irene & Caleb Johnson + ostatní finalisté (Kelly Clarkson – Breakaway)

Poslední společné vystoupení si možná mohli odpustit. Nebyla to zrovna sladká tečka na závěr, na celém vystoupení se asi podepsal nedostatek času na zkoušení. Zbytek finalistů dojem nezlepšil, škoda.

Tip na vítěze

Tip nebo spíš přání je pro mě Jena!

Shrnutí 1. části Grand finále

V tipu jsem vyjádřil pouze osobní přání, objektivně si nedokážu tipnout, kdo u diváků vyhraje. Už v minulosti i u jiných show se ukázalo, že hlasující Amerika může být dost nevyzpitatelná, jak v průběhu show, tak i v závěru. Oba mají u diváků své výhody i nevýhody. Vyhlášení bude nejspíš hodně napínavé a výsledek těsný. Poslední finálové rozhodnutí, kde se objeví mnoho hvězdných hostů a ještě hvězdnějších vystoupení se uskuteční už dnes v noci, našeho času od 2:00. Kdo vyhraje? Divoká karta nebo divoký rocker?

Kdo je podle vás vítěz?

VojtaP

Milovník hudby a dobrého jídla, lehký závislák na seriálech a na reality show. Z reality show mě hodně baví například X Factor, Got Talent, Survivor a další...

American Idol

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
1
Lucas
Reagovat

U mě jednoznačně lepší Jena. Musím říct, že Caleba dokážu respektovat jako dobrého zpěváka, ale to je tak všechno, nic víc ve mě nevyvolává a vůbec mě nebaví, pro mě je to úplně stejný finalista jako minulý rok Kree a občas i přetáčím, nemám z něho žádnej zážitek. Oproti tomu Jena je tak uvolněná a dokázala mě natolik zaujmout, že jí to vítězství opravdu přeju :) i její singl je chytlavý a snad se i stane hitem, Calebův singl je průměr. A těším se na finále!

2
Jarda
Reagovat

Tak máme po finále a nejsem o nic chytřejší – je to tak vyrovnané, že opravdu ani po dnešku si netroufnu tipovat vítěze. Pěvecká úroveň vysoká, poprvé jsem viděl i tvůrce Idolu Simona Fullera (představoval jsem si ho jinak, je to takový koblih) a teď už budeme čekat na vyhlášení. Vítězství přeji o trochu víc Jeně. Na závěrečný večer se těším, vždy je to krásná podívaná.
A pro toho, kdo sleduje také The Voice a neví, tak vítězem se stal Josh Kaufman, druhý Jake Worthington a překvapivě až třetí Christina Grimmie. Je to zvláštní, protože na You Tube měla mnohonásobně větší sledovanost než její soupeři. Svědčí to o tom, že tento ukazatel není zdaleka rozhodující.

3
VojtaP
Reagovat

@Jarda: taky jsem si Fullera představoval jinak, spíš jsem čekal, že bude vypadat víc jako Cowell :D Na výsledek jsem fakt zvědavý, bude to určitě těsný výsledek. Vítězství přeju víc Jeně, ale možné je fakt vše, bude to za poslední dobu nejnapínavější finále. Jen škoda, že to nemůžu sledovat online, protože musím ráno vstávat, tak přemýšlím, jak si to do oběda nevyspoilovat :D

The Voice taky bylo dost vyrovnané, minimálně tedy mezi Christinou a Joshem. U Christiny jsem si nemohl pomoct, ale Jenina verze Presleyho byla o několik tříd výš, je trochu nespravedlivé, že se Christina s tou verzí vyhřívá na špici iTunes, snad to nějak neovlivnilo hlasování v AI. Ve finále se mi ale hodně líbil její duet se Sheeranem, pak i Sheeran samotný a taky One Republic, ti jsou prostě skvělí snad vždy. Joshovi to přeju, snad našel Voice po Cassadee někoho, kdo se i uplatní. Josh na to má.

@Lucas: ten Jenin singl by klidně hitem být mohl. Čím víc ho poslouchám tak se mi víc líbí, ten Calebův se mi nějak rychle obehrál.

4
VojtaP
Reagovat

finále je za námi, byla to skvělá podívaná, víc spoilovat nebudu! Rekap můžete očekávat v podvečer :)

5
Lucas
Reagovat

Jj, taky to napíšu až tam :) těším se ;)

6
Jarda
Reagovat

Sakra, proč musím mít vždycky pravdu? Život mě učí být pesimistou i když nechci…(docela slušná nápověda, ne?) Ale tak jako celý ročník tak i závěrečná šou se mi líbila méně než v minulých letech. S výsledkem jsem ale na 49% spokojen.

7
VojtaP
Reagovat

@Lucas: rekap je na světě :)

Přidat komentář