Panáček v reality show

Ano, šéfe 6. díl – pražský Blue Point a problémy s hygiénou

9. Duben 2009 | napsal(a): | reality show: Ano, šéfe 2018

[singlepic id=11 w=420]

Šestý díl Ano, šéfe byl velmi povedený. Restaurace a bar s biliárem Bluepoint je podivný hybrid, kam chodí lidé z kanceláří na oběd, závisláci hrát automaty a mládež kulečník. Výzdoba je šílená – záchranný kruh z Titanicu vedle dřevěných lyží. Všude mříže jako ve vězení (to víte, Libeň). A tma. Majitel není z oboru, gastronomii nerozumí a do kuchyně vůbec nechodí. Jinak by si totiž do ní nemohl pozvat televizní štáb Ano, šéfe a koledovat si o brzkou návštěvu hygienika.




Dnes Zdeněk znechucení skutečně nemusí hrát

V úvodu si tradičně Zdeněk Pohlreich objednává jídlo, z kterého je (opět tradičně) úplně znechucen.
Výtvor bezzubého kuchaře s cigárem za uchem přináší servírka, která se většinu natáčení tváří poměrně kysele. Však to komentují hosté nejen v pořadu, ale i na internetu . Kuchař Láďa je dlouhodobý zaměstnanec, ostatní kuchaři se často střídají. Majitel kvalitu jídla komentuje tím, že někdy má kuchař i světlejší chvilky. Ceny na jídelním lístku jsou moc drahé z hlediska poměru hodnota:cena. Cena tataráku z lososa je dražší než z hovězího, ačkoliv svíčková je skoro 3x dražší. „Tomu nerozumím“, kroutí hlavou Pohlreich a divák pochopí, že jsou dvě možnosti: buď hovězí tatarák nedělají ze svíčkové nebo cenu lososa napálili, protože jim připadal „nóbl“.

Zdeněk vyrazil do kuchyně

Následuje prohlídka kuchyně. Je opravdu děsná, takhle si představuju zázemí kritizovaných čínských restaurací. Sporáku nefunguje většina plotýnek, lednice nechladí tak, jak mají. Všude chaos a špína. Uvařené jídlo se celý den povaluje v teple, maso vypadá krajně podezřele. Pro diváky je zajímavá zmínka o záznamech měření teplot v chladicích zařízeních a pětitisícové pokutě za nedodržení. Kuchaři, majitel i provozní se navzájem obviňují, kdo za situaci může, jako kdyby jim spadly šupiny z očí a všechen ten humus uviděli až teď. „Proč to kuchař neví?“, ptá se oprávněně majitel na kritiku masa. Osobně si myslím, že kuchař si na dodavatele masa nijak nestěžoval, i když tvrdí o samotě opak. I když je v kuchyni malý problém se zodpovědností, protože se zde střídají tři kuchaři a Láďa nebyl oficiálně jmenován šéfkuchařem, určitě by nebyl problém zadat ukrajinské pomocné kuchařce, ať se o binec postará.

Štamgastům chutná, ať v Blue Pointu vaří jakékoliv blafy

Následující den se za asistence kamery majitel vyptává poledních hostů, jak jim chutná. Ke zděšení Pohlreicha si vůbec nestěžují, naopak, z jídla jsou celí happy. Vítej šéfkuchaři do reality, kde podle mého odhadu tak 70% lidí (ne-li víc) zblajzne rozvařené těstoviny, přesolenou polévku nebo instantní kaši a je jim to úplně jedno. Hlavně když je to levné (polední menu má ceny okolo 80 Kč) a je toho dost. Majitel se šéfkuchařem se vydávají na obhlídku konkurence. V nejbližším okolí jsou dvě lidové restaurace, které si taktéž nehrají na vysokou gastronomii, ale působí světlým vzdušným dojmem. Pohlreich zcela logicky navrhuje, aby se na obědy restaurace prosvětlila, zabedněná okna k návštěvě nevybízejí. Také vysvětluje majiteli i zaměstnancům, že je nutné zlepšit vzájemnou komunikaci. Podivuje se nad náplní práce provozní Kateřiny, není mu moc jasné, co vlastně dělá.

Pohlreichova manželka Naďa je také provozní (a ne ledajaká, pracuje v hotelu Radisson SAS Alcron) , takže kromě toho, že je sám majitel restaurací, má od ní určitě mnoho postřehů o této činnosti.Mě to také není jasné, co dělá. S počítačem si rozumí pouze majitel (ona neumí ani zacházet s tiskárnou) a musí si dělat sám věci, co by měla dělat ona a v kuchyni si také zjevně nedokázala ohlídat ani čistotu, ani kvalitu jídla.

Vysvětluje to tím, že byla na tuto úroveň pozvednuta z barmanky a dělat nadřízenou bývalým sobě rovným kolegům je těžké.

K čemu kuchař, jen ať se prospí, vařit může klidně servírka

Kuchař Láďa přichází pozdě do práce, není to poprvé. Z řečí ostatního personálu vyplývá, že zubař je nejspíš výmluva a vyspávání po opici je daleko pravděpodobnější.

Následuje další den, kdy náš šéf dohlíží na Láďovu přípravu poledního menu.Láďa ho sám vymyslel, jedno jídlo se jmenuje rozstřelený ptáček. Nijak to tam nerozebírají, ale z názvu mám pocit, že to je španělský ptáček dělaný kuchařem líným ho zabalit, takže náplň jen tak nahází do omáčky. Ale to je jen můj dohad. Kaši z prášku Polreich nemůže přenést přes srdce, bude se dělat normální z brambor, i když je nutné zakoupit šťouchadlo (zjevně ji předtím nikdy nedělali). Láďa mu servilně přikyvuje, že ano, samozřejmě, on práškem opovrhuje a takovou kaši dávno toužil vyrobit!

Marná snaha Zdeňka, štamgasty nezmění, kaši z brambor neocení

Zase následuje ptaní se hostů, ale myslím, že zdejší návštěvníci snahu s kaší ani nijak zvlášť neocenili. Spíš jim vadí málo vstřícná obsluha a fakt, že místo amerických brambor na jídelníčku jsou servírovány bez vysvětlení hranolky.

K majiteli je ještě povolána sommelierka Klára Kollárová z La Degustation Boheme Bourgeoise, která mu ukáže pár základních chyb při skladování i nabízení vína.

[singlepic id=10 w=420]

Návrat po měsíci a kuchař je zase v tahu

Loučení, střih a návrat po zhruba měsíci. Pohlreich i jeho předvoj konstatují, že se jídlo zlepšilo a že jako hotovka za 80 Kč je zcela vyhovující. Nálepku dává podmínečně. A jaké překvapení v kuchyni – Láďa opět není k zastižení a okolo nového sporáku (lednice zakoupil majitel už v průběhu první návštěvy) se točí Ukrajinka.

V celém dílu Ano, šéfe, který byl zajímavý svým zaměřením na hygienu, mi chybělo řešení večerních návštěvníků. Na začátku si totiž majitel stěžuje, že má v herně i na kulečníku návštěvnost dobrou, ale nikdo si u něj neudělá rezervaci jen kvůli večeři. Návštěvníci si dají jídlo, jen když vyhládnou z hraní. A dál už tato otázka vůbec nepřišla na přetřes, jen polední meníčka. Tedy, možná to řešili, ale pak to tak sestříhali, že zbyly jen ty obědy. Protože nový jídelní lístek (.pdf) jako by se poučil, zeštíhlel a ceny se umoudřily. Je tam taky sympatické oživení – nezvyklá položka golubce – schválně, že víte, kdo na to přišel?

Závěrečné resume

A jaký dojem udělal 6. díl Ano, šéfe na mě? Pouze na jídlo večer, jak bylo přáním majitele, bych si rezervaci neudělala ani náhodou. V miniaturní kuchyňce se vaří těžko.Myslím, že je nesmysl chtít všechno – proč se nespokojit s kvalitními obědy a večer jen občerstvením pro hráče a návštěvníky baru? Na chuťovkách se dá vydělat velmi dobře a mohou být gastronomickým zážitkem, když mají nápad a jsou z kvalitních surovin. Ve Španělsku lidé za svými oblíbenými tapas vymetají bary jeden za druhým. Nebo řecké mezzedes. To by byla výzva – vymyslet českou variantu! Takovou, co by byla ideální pro partu mladých dynamických lidí, co si pořídili na hypotéku bydlení v nedalekých lokalitách (jak o nich na začátku mluvil Pohlreich) a přišli se pobavit. Lyže a spol. ze stěny dolů už šly, jak je vidět podle nových fotek! Z personálu byla nejlepší Ukrajinka, zbytek by bylo potřeba obměnit.

A co vy? Co byste uvítali jako občerstvení mezi partiemi biliáru? A chystáte se Blue Point navšívit?
Jako tito nebo tito mladí lidé? Ocenili by vysokou gastronomii nabo talíř jednohubek?

P.S.: Můj rekap vyplývá z toho, co jsem viděla v televizi. Nezapomeňte, že střih udělá své a skutečnost se může lišit :)

Ano, šéfe 6. díl video online ke shlédnutí

Ano, šéfe 2018

Diskuze k článku

Počet komentářů: 27
Reagovat

Uf, tak to bylo velmi silné hygienické kafe :) Koho to taky napadlo, dělat z výčepu normální restauraci. Ale dobrý posun, asi největší z odvysílaných dílů.

2
Dana
Reagovat

Prima to tentokrát neměla daleko .-). Ale tak či tak při vstupu do restaurace bych měla pocit, že nejsem v restauraci, ale v herně, takže bych asi i hned odešla. Ale ty porce na závěr pořadu byly slušné.

3
Yenny
Reagovat

Nemůžu se pořád vzpamatovat, bylo to odporné prostě hrůza. Ale posun monumentální.

Reagovat

Otázkou je, jak dlouho jim toto „nakopání prdele“ (jak by jistě řekl Zdeněk :) vydrží. Proč přesně nevyhodil toho kuchaře, který zaspal a vařila to za něj servírka a při zpětné kontrole byl „nemocný“? A kde byla paní provozní?

5
Petr Novák
Reagovat

Nevím no… tady ten podnik mi prostě nebyl sympatickej. Sorry.

Aspoň, že p. Pohlreich měl dobrý hlášky. A s tou hygienou to ještě nebylo tak hrozný… já pořád čekám, kdy konečně na p. Pohlreicha vybafnou švábi, brouci, larvy nebo myš. :(

6
Anonymní
Reagovat

zdenda ví co dělá

7
lukin
Reagovat

Mnohem lepší než předchozí díl, na takový pajzly by se měl pořad zaměřit, vyšší gastronomie je pro mě naprosto nezajímavá.

8
BROB
Reagovat

jen jsem moc nepochopil proc na konci po te co se tam po mesici vratil mu dal tu nalepku ze doporucuje !!! ja si myslim ze to ze koupil novej chladak a sporak moc nestaci , samozrejmne bylo tam i spousta jinych zmen , zmizeli odporny zeleny zdi …. ,ale nálepku Ano šéfe si to dle mne nezaslouzilo , připadlo mě to jako by mu ji dal s lítosti :-)

Reagovat

BROB, je pravdou, že jestli ty samolepky bude takto rozdávat, tak jejich hodnotu brzy devalvuje. Ale dal mu jí přeci podmíněně, tedy ať si to nalepí on sám, až uzná, že si to skutečně zaslouží. Zdeněk na to zkrátka neměl sil :)

Musíš však přiznat, že tento původně pajzlík udělal během toho dílu zatím největší vývoj. A to, jak co se jídla týká (alespoň to tak vypadalo :), tak interiéru. Na konci to mělo už rozhodně blíže k restauraci, než k tomu barovému pajzlu. Jen se obávám, že ty noviny na zdech velmi brzy zažloutnou budou to muset měnit. Ale nejsem bytový designer, pouze odhaduji :)

10
sigi
Reagovat

Petře Nováku, možná těch 9°C v lednici bylo daleko nebezpečnějších než myši, švábi a larvy dohromady …

11
sigi
Reagovat

ještě dodám, že mě na tom všem nejvíc děsí, že takových hospod je 99,9%. do kuchyně téměř nikdy nevidíme, nevíme, jestli to tam všechno dobře skladují a čistí. na palmovce krájecí stroj jistě nebyl špinavý poprvé. servírka (trvale nasupená) vaří s ucouranýma vlasama, jen nová paní kuchařka měla slušivou čepici :) moje příbuzná z ciziny něčemu takovému říká „zaplivaná hospoda“ a dle mého názoru lepší než lézt dovnitř je dobře si uvařit doma. protože bůhví, jestli jim ty změny vydrží

12
adviser
Reagovat

to sigi:
nová paní kuchařka byla ex pomocná kuchařka … silný ukrajinský přízvuk nešel přeslechnout.
Snad jim ty změny vydrží viz. http://www.bluepoint.cz/restaurace/
Já alespoň držím palce majiteli. Netvářil se dotčeně, neurážel se a následující den po odvysílání si někde nestěžoval jako někteří před ním.
Naopak všechna doporučení a rady od Pohlreicha vyslyšel.

13
Ondra
Reagovat

V tomto díle byl znatelný obrovský pokrok, který „restaurace“ udělala. Už samotná proměna interiéru a exteriéru značí, že to půjde k dobrému. Jídlo vypadalo také, že se zlepšilo. Myslím si, že tu samolepku si zasloužili oprávněně, tak jak řekl. Majitel sám bude vědět, kdy je to tak jak má být. Bylo vidět, že má zájem spolupracovat, brát si rady k srdci a opravdu se podle toho řídit.

Jinak jsme se koukl na ten jídelní lístek a opravdu – krátký lístek a myslím že každý si najde něco.

14
Aneta
Reagovat

pauzy na obědy – menu. Málokdo si může dovolit dát v poledne za oběd v lepší restauraci více peněz, těch 80 kč je tak akorát. Pro mě ale nepříjemný pocit z kuchaře Ládi, jako po stránce estetické – kouření přímo v kuchyni by se mělo zakázat, tak po stránce lidské – alibista každým coulem. Naopak, velmi dobře na mě zapůsobil majitel, dokázal unést nepříjemnou kritiku a jeho snaha, zlepšit podle rad Zdenka podnik v rámci finančních možností byla evidentní. Posun k lepšímu byl evidentní, srovnávat třeba s minulým dílem nelze, jedná se o dvě zcela odlišné restaurace určné pro úplně rozdílnou klientelu. Tím chci říct, že z mého pohledu bych restauraci Blue Point navštívila na polední menu, restauraci vyšší kategorie – tedy i dražší na příležitostnou večeři.

15
Ondra
Reagovat

sledovanost o něco menší než minule, ale dostata se do TOP5 15+:

16
Maya
Reagovat

Ta paní byla spíš podle přízvuku Bulharka, ne Ukrajinka, ale to je jedno…

17
Morvagor
Reagovat

Nekolikrat jsem tam byl behem poslednich 2 let a obsluha byla napruzena vzdycky a pivo tocili pod miru. Co se mi ta libilo, ze varili i v noci (byt tedy tyhle blafy ;-) ). Ale jsem zvedav, jaky bude dojem, az tam zajdu priste, protoze to urcite hodlam vyzkouset.

18
Naďa
Reagovat

Maya: Vycházela jsem i z toho, že golubce jsou uvedeny jako zakarpatská specialita, ale samozřejmě to Ukrajinka být nemusela.

19
Paja
Reagovat

Klobouk dolu pred majitelem. Verim, ze pan Polhreich by jim nedal samolepku (byt podminene) kdyby si ji nazaslouzili.

20
Misa
Reagovat

Jezisku na krizku, ja se tam docela pravidelne stravovala:( Jen pro upresneni, pri obede to tam jako nejaka knajpa nevypada – proste normalni restaurace (i driv).

21
Maya
Reagovat

Jasné Naďo, já zas soudila podle přízvuku. S cizinci z východu jsem často v kontaktu, takže už je umím trochu rozlišovat, ale jak říkám, je to jen moje domněnka…

Reagovat

Tak to byl asi první díl, kde ten rozdíl byl viditelný.
Sice kdyby vyhodili toho kuchaře, asi by tu nálepku dostali natvrdo. Takhle jen podmíněně.
Ale velká odvaha už se jen s takovou restaurací přihlásit do televize.
Asi bych být majitelem zkusil nejdřív si projít podnik sám a pak hledat pomoc. Myslím, že kdyby to udělal, tak yb mu nějaká nehygiena došla a tma a kyselost servírky taky. Taky mu Zdeněk kápl na tu nekomunikaci v týmu :-D Hold ryba smrdí vždycky od hlavy a v tomhle pořadu je vždycky chyba ve vedení a uspořádání týmu :-D

23
Mozol
Reagovat

Do Bluepointu občas zajdu a ani jeden z těch kuchařů už tam nepracuje… Zkusil jsem i jídlo a za mě palec nahoru (polívka chutnala opravdu jak doma)

24
Přemysl
Reagovat

Myslím si,že dost dobbrý. Nějaký Sigi, nechť si ji doma. Pokud má někdo zájem ať se do kuchyně podívá, myslím že po tom všem je vpohodě ,totiž v opačném případě by byl majitel sám proti sobě.
Jasně, že tam také valím, již ze zvědavosti, a budu tam jíst. Kdo, jaký má v kuchyni přízvuk je snad to poslední a bohužel malost tohoto státu.
Díl byl nej z natočeného.
Držím Vám palce,
s pozdravem.

25
Přemysl
Reagovat

Ještě jsem zapoměl na jednu věc, asi problém s provozní, ta je opravdu trochu mimo mísu. Jenže nikdo učený z nebe nespadl, pokud není přímo z oboru, což je evidetní, musí se chtít učit a majitel jí musí vymodelovat k obrazu svému, tak aby byla motorem a páteří podniku. Zároveň jeho prodlouženou rukou. Pokud jí však půjde vše, jako její dobře rostlý hrudník, nevidím v ničem problém.
Nállepku za zlepšení si stopro zasloužíte. Ještě podnik prubnu in natura a pokud, hlavně jídlo, přežiji bez újmy, není co řešit.
Tak to je vše a hlavně VYDRŽTE.

S pozdravem.

Reagovat

Děkuji všem za kritiku i za povzbudivé názory. Budeme se snažit si v konečném důsledku ten pomyslný „Pohlreichův palec“, nejen zasloužit, ale hlavně udržet a pokračovat dál již směrem, který je správný!!

27
Margaretta
Reagovat

That saves me. Thanks for being so selsebni!

Přidat komentář