Panáček v reality show

Jak uspět u castingu na Slovensko má talent (1.část)

7. Červenec 2008 | napsal(a): | reality show: Amerika má Talent

Uvažujete o tom, že si podáte přihlášku do show Slovensko má talent, ale nevíte, jestli je váš talent vhodný pro tento pořad? Zajímá vás, jak zvýšit své šance, aby zrovna vás Markíza pozvala na casting? Chcete se podívat, jaké kousky uspěly ve světových variantách této soutěže? Právě proto Panáček připravil tento miniseriál, který se vám na všechny tyto otázky pokusí přinést odpovědi. V dnešní části se zaměříme na jednu kategorii přihlášek, která obvykle bývá zastoupena nejpočetněji, kategorii pěveckou. Skutečně se do této soutěže hlásí tolik talentovaných zpěváků a zpěvaček, že až téměř připomíná pořad typu SuperStar.

Věk nerozhoduje

Narozdíl od SuperStar ale v této soutěži neplatí žádné věkové omezení, takže šanci mají také zpěváci nad 25 let. Této příležitosti se mohou chopit třeba sympatičtí tatíci od rodin, jako v případě Case Haleyho (v loňské řadě America’s Got talent skončil na druhém místě), Tonyho Lafa z britské verze nebo Daniela Carra z německého Das Supertalent. Do semifinále se ale nemohou dostat jen samí zpěváci, proto je také v porotě Slovensko má talent Paľo Habera, který startovní pole určitě rázně proškrtá. Dejte si proto záležet na výběru písně, která už od prvních tónů předvede váš hlasový rozsah (např.Madonna Decena, Fallon Franklin). Neexistence horní věkové hranice může ale přinést i zajímavé překvapení jako americkou rapující babičku. Vlastně proč ne, vidět takovou slovenskou osmdesítiletou babičku v lidovém kroji, jak rapuje protestsong proti vládním reformám, by byl docela silný zážitek.

Pěvecké mládí

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že největší šance na vítězství se skrývá v hrdlech zpívajících dětí. Hned první vítězkou America’s Got Talent se stala teprve 11-letá Bianca Ryan, v Austrálii vyhrála 12-letá Bonnie Anderson, v Norsku 16-letý Erlend Bratland a v německém Das Supertalent skončila na druhém místě 11-letá Tilly Horn, která měla celkem zajímavou cestu soutěží. Není ale divu, že dětské pěvecké hvězdy si dokáží získat srdce diváků u obrazovek, když se při poslechu takové 6-leté Connie Talbot nebo 11-letého Andrew Johnstona jen málokdo ubrání slzám. Pokud tedy doma máte podobně talentovanou ratolest, neváhejte a vyplňte přihlášku. Třeba se na Slovensku najde taky nějaký Dominic Smith (14 let), Charlie Green (10), Bessie Curzons (11), Faryl Smith (12), Alexis Jordan (14) nebo Juliene Irwin.

Vokální skupiny

Protože na Slovensku ještě neproběhl X-Factor, je zde velká šance, že se nějaká překvapení mohou najít mezi vokálními seskupeními. Příležitost tak mají třeba rómské hudební skupiny (viz např. Chave Jilestar z českého X-Factoru) anebo dívčí tria a kvartety podobná německým Rabiniak Schwestern, americkým boubelkám Glamazons anebo britským sexy kočkám z Irresistible. Přesně do tohoto pořadu by ideálně zapadli All-X, podobné skupiny kombinující zpěv s beatboxem uspěly např. i v americké verzi (At Last nebo The Fault Line).

Netradiční hudební žánry

A když už mluvíme o kvalitním beatboxu, i s ním se můžete dostat dost daleko, americká Butterschotch se dostala loni až do finále, stejně tak v Německu Robert Wolf a ve Finsku 18-letý beatboxer Aleksi Vähäpassi dokonce zvítězil. Na castingu můžete ale uspět i s překvapivým hudebním žánrem-operou. Fenomenální úspěch vítěze prvního ročníku Britain’s Got Talent Paula Pottse je toho jasným důkazem. Jeho árie Nessun Dorma z Pucciniho opery Turandot se stala vzorem i pro další následovníky, stejnou árii zpíval v letošní americké verzi Neal E.Boyd a v německém Das Supertalent Gino Badagliacce. V Německu ovšem zvítězil jiný operní zpěvák, Ricardo Marinello. Ale klasika se dá pojmout i jinak, jak ukázali 3 Redneck Tenors.

Hudební nástroje s sebou

Konečně se také mohou vyplatit ty hodiny a hodiny úmorného cvičení v hudebkách, protože na pódiu můžete předvést svou dovednost ve hře na klavír (jako Naveh v Austrálii), saxofon (Mr.Big „Who’s That Guy“ Beal), pozoun (Jonathan Arons), kytaru (Smokin‘ Joe Robinson ) či housle (australské Godiva nebo britské krásky z Escala). V ruské verzi Minuta slávy například zvítězil 14-letý Maksim Tokajev, který hrál na akordeon. Hrát se dá ale na všechno možné i nemožné, například na kýble a popelnice (Stomp Out Loud), ovšem přeborníky v tomto směru jsou vynalézaví Australané. Ti dokáží zahrát třeba na pivní lahve (Michael Bevan), jídelní lžíce (Deb Perry), vydlabanou zeleninu (Col-E-Flower) nebo listy ze stromu (Herb Patten, který se loni umístil na druhém místě). A nesmíme zapomenout také na dalšího Australana, Marka Atkinse, který zajímavě spojil beatbox se hrou na didgeridoo. Zkusí nám něco podobného předvést nějaký slovenský bača se svou fujarou?

Pokračování příště: Tanečnice z Lúčnice

Amerika má Talent

Diskuze k článku

Počet komentářů: 7
Reagovat

TK, velmi dobrý článek, díky za něj i díky za to, že v podstatě celý tento server táhneš na svých bedrech. Díky.

2
RadstaR
Reagovat

Pridavam se k SUNIcku. Bohuzel sam na psani nemam vubec bunky a cokoliv vyplodit je pro me nocni mura, takze mas muj obdiv.

3
Peter
Reagovat

Nevis zistit neco, ted som na JOJ videl uputavku, kde se lidi maji hlasit na schopnosti@joj.sk myslim si, ze JOJ pripravuje zajimavu show (phenomenon) a dovolim si tvrdit, ze lepsi nez tenhle Talent.

4
Peter
Reagovat

Tahle show na markiza uspesna byt nemuze, sledovanost jejich programov a reality show, prudko klesa, markiza uz neni ta televize spred 5 let nebo jako u vas Nova, Nova co nasadi to ma uspech u markizy je to naopak!

5
Peter
Reagovat

ja som Peter 2 :) 10.7. 21:01

6
Denča
Reagovat

Ahoj ráda se svojí dívčí taneční aprotu vystupovala:)v talentu nemyslim jsi že to vyhrajeme určitě tam bude plno jiných talentůů ae rády by jsme to skusily prosím kde najdeme přihlášky?

7
adka
Reagovat

skvele

Přidat komentář