Panáček v reality show

Hľadá sa Supermodelka (Finále)

1. Duben 2007 | napsal(a): | reality show: Hľadá sa Supermodelka

Po jedenácti týdnech dopělo hledání nové slovenské supermodelky do velkého finále. Z celkem třinácti dívek se do něj probojovala trojice Ivana, Regina a Zdenka. Pouze jedna z nich si ale odnese dvouletou garantovanou smlouvu s agenturou Elite Model Management v hodnotě 1 miliónu Sk. Která z nich to bude?

Vyhlášení vítězky si samozřejmě nemohly nechat ujít ani ostatní vyřazené soutěžící, které se divákům předvedly na improvizované módní přehlídce. Do studia nastupovaly v pořadí, v jakém postupně vypadávaly ze hry, ale neškodilo by, kdyby televize jejich jména připomněla alespoň titulkem, když už je nepředstavil moderátor. Přece jen některé z nich byly na obrazovce naposledy před třemi měsíci. Na finálovém večeru chyběla jenom jedna modelka, Romana, která ze soutěže odstoupila na přání rodičů a nemohla se zúčastnit ani závěrečné slávy.

Pak už nastal čas na nástup všech tří finalistek, které byly představeny v medailóncích mapujících jejich cestu soutěží od castingu až do posledního dílu. Hodnocení svého výkonu si mohly vyslechnout z úst kondičního trenéra Dušana Seligy, poroty i bývalých soupeřek. V sestřihu záběrů ze všech nominací na vyřazení si tak mohly spočítat, že nejvíce nominací za celou soutěž (jedenáct) získala Zdenka. Moderátor Mišo Hudák vzápětí finalistky důkladně vyzpovídal, zajímaly ho jejich nejsilnější zážitky. Smíšek Regina přitom dokázala několikrát porotu a diváky svými odpovědmi pobavit, zatímco obě její soupeřky byly viditelně nervózní.

Jedním z hostů ve studiu byl i dvorní fotograf celé soutěže Jakub Klimo, který zavzpomínal na spolupráci s modelkami. U úplně posledního focení sice nebyl (to měl na starosti Lukáš Vrtílek), dívky si při něm mohly vyzkoušet hned tři rozdílné role: tématem byly modely ve stylu retro, pak se převtělily do rockových zpěvaček a do špiónek z bondovek.

Dalším speciálním hostem byl choreograf a tanečník Yemi, který dívky učil správné chůzi po předváděcím mole. A nebyl by to on, aby pro ně nevymyslel ještě jeden poslední záludný úkol. Rozdal jim střevíce u nichž ulomil vždy jeden podpatek, aby je připravil na situaci, která by se jim při předvádění klidně mohla stát. Všechny finalistky v tomto úkolu obstály na výbornou, při chůzi po studiu nebylo vůbec poznat, že jim na jedné noze chybí opora. Regina se s tím vypořádala po svém, bez velkého rozmýšlení střevíce v půlce cesty zula. Yemi byl spokojen a v rámci finálového večera vystoupil se svou taneční skupinou JAD Company. Do jejich čísla zapojil i všechny tři finalistky.

S blížícím se vrcholem večera prozradily své tipy na vítězku také ostatní vyřazené modelky. Nejčastěji tipovaly, že porota dá asi přednost Ivaně, ale podle nich by přály vítězství bezprostřední Regině. Jak se ukázalo, jejich odhad byl správný. Na třetím místě skončila Zdenka, na charizmatickou a živelnou Reginu zůstala stříbrná příčka. Novou slovenskou supermodelkou tak byla podle očekávání korunována sedmnáctiletá Ivana Honzová z Piešťan. Porota na ní nejvíce oceňovala její profesionalitu a disciplínu, s jakou zodpovědně přistupovala ke všem úkolům a focení.

závěrečné hodnocení

Reality show Hľadá sa Supermodelka se sice zdaleka nemůže srovnávat se zahraničními verzemi, např. America’s Next Top Model, ale snaha přinést na zdejší televizní trh něco nového se cení. Ne příliš šťastný byl casting, za nějž byli tvůrci často v tisku kritizování, že podporují přetrvávající trend vyzáblých dívek. Většina soutěžících byla také ve věku kolem 15 let, do děje tak několikrát zasahovali jejich rodiče (např. u Romany nebo Eriky), nevyspělé dívky nedokázaly před kamerou formulovat své názory, chybělo vzájemné soupeření a bojovnost, většina adeptek vypadala, že je jim jedno, jestli v soutěži chtějí uspět nebo ne.

Štáb měl pro soutěžící vymyšleno docela dost rozmanitých úkolů, v nichž si mohly vyzkoušet různé situace, se kterými se musí modelky potýkat. Např.pohovory v agenturách, dorozumívání se v cizím jazyce, správná komunikace s bulvárními médii, řešení nenadálých situací (halenka politá vínem, ulomený podpatek). Škoda jen, že u většiny těchto úkolů vítězka vůbec nic nedostala (věcnou cenu, setkání s celebritou, imunitu při vyřazování). Zajímavé byly ale nápady na samotné focení. Dívky si vyzkoušely, jaké to je fotit v zimě, extrémním horku, pod vodou, v pohybu nebo třeba s exotickými zvířátky. Prošly rukama špičkových českých, slovenských a světových fotografů, kteří jejich výsledek trefně ohodnotili.

Alespoň někdo, protože od poroty jsme se toho nikdy moc nedozvěděli. Jejich zdůvodnění na vyřazení dívky ze soutěže bylo nejčastěji „Postrádá charizma“ a to bylo všechno. Jestliže třeba v americké verzi Tyra Banks v každém díle se svými kolegy porotci důkladně a mnohdy velmi vtipně rozebírá každičký detail výsledné fotografie modelek, ve slovenské porotě převládala nuda a zbytečné řeči. Předseda poroty Saša Jány několik dílů před koncem přiznal, že už má dávno jasno o finalistce (!), herečka Zdena Studenková zase v každém díle zdržovala dlouhými historkami (ovšem výborně se ujala dívek při výuce herectví), Peter Nagy překvapivě ani jednou nepředvedl své fotografické umění v praxi.

Pochvalu si zaslouží práce s hudbou a obrazové zpracování natočeného materiálu. Ani to a téma zajímavého prostředí modelingu ale nedokázalo přikovat diváky k obrazovkám. Sledovanost postupně klesala až někde k 200.000 diváků (podíl na televizním trhu klesl na 12,5%, což je polovina toho, co dokázali v průměru přilákat VyVolení nebo Hviezdy na ľade). Trochu si za to může TV JOJ sama, když podcenila propagaci pořadu a posléze označila Supermodelku jen za dočasnou výplň programu před startem hlavní události tohoto jara: Celebrity Campem. Ten začíná už za tři dny, tak se nechme překvapit.

videa ke stažení

Všechny epizody v archívu TV JOJ

související články

Hľadá sa Supermodelka (11.část)
Hľadá sa Supermodelka (10.část)
Hľadá sa Supermodelka (9.část)
Hľadá sa Supermodelka (8.část)
Hľadá sa Supermodelka (7.část)
Hľadá sa Supermodelka (6.část)
Hľadá sa Supermodelka (5.část)
Hľadá sa Supermodelka (4.část)
Hľadá sa Supermodelka (3.část)
Hľadá sa Supermodelka (2.část)
Hľadá sa Supermodelka (1.část)
Start Supermodelky nečekaně odložen

Hľadá sa Supermodelka

Diskuze k článku

Počet komentářů: 0
U tohoto článku zatím není ani jeden komentář.

K tomuto článku nelze přidávat komentáře. Díky za pochopení!