Panáček v reality show

Hľadá sa Supermodelka (2.část)

21. Leden 2007 | napsal(a): | reality show: Hľadá sa Supermodelka

Po úvodním rozjezdovém díle už známe všech třináct soutěžících slovenské fashion reality show Hľadá sa Supermodelka. Dívky se ubytovaly v bytě v luxusní bratislavské čtvrti, kde spolu budou žít v částečné izolaci až do samotného konce. Nudit se ale rozhodně nebudou, hned od dalšího dne začal jejich tvrdý trénink. První na řadu přišel nácvik správné chůze po přehlídkovém mole, takzvaný catwalk.

To se je pokusí naučit zkušení choreografové: Yemi z pražské taneční skupiny JAD Company a Tadashi, zastupující asijskou divizi Elite Models. Oba dva se zpočátku zhrozili, když viděli, co si dívky představovaly jako chůzi modelek. Vyčítali jim, že se při tom hrbí, koukají se na zem, nejdou do rytmu hudby… Nepochválili ani Katarínu, která už dělá modelku deset let, protože se naučila mnoho nešvarů („Ty jdeš, jako by jsi byla třicetiletá madam a ne modelka.“ Katarína:„Ale mně je 28.“ Yemi: „Aha“).

Kromě chůze se dívky učily také některé pózy pro fotografa, které si očíslovaly a na pokyn Tadashiho je předváděly (na obrazovce to sice vypadalo hodně nepřirozeně, např. stoj na jedné noze, ale budiž, snad Tadashi ví, co dělá). Dívky se s tím hodně natrápily, choreografové byli hodně přísní a nezřídka na ně zvýšili hlas (Tadashi navíc převážně anglicky), takže se objevily i slzy ze zoufalství. Takhle si asi soutěž nepředstavovaly. V pravý okamžik mezi ně naštěstí přišla Simona Krainová, která je utěšila, že i ona se zezačátku takto trápila. Na konci dvoudenního výcviku si Yemi vybral dvě nejlepší dívky, které další týden odletí do Prahy a vystoupí tam na designerské přehlídce. Tuto odměnu získala Ivana a Zdenka.

Protože s prací modelky je spojeno časté cestování, dívky se musejí umět také dorozumět. V Praze to snad ještě zvládnou, ale co až se dostanou do dalších zemí, kde jim třeba ani znalost angličtiny nepomůže? Štáb si proto připravil malý úkol: dívky odvezl do hotelu, kde byl na recepci muž, který hovořil jenom francouzsky. Každá soutěžící si vylosovala název jednoho předmětu a měla o něj jakýmikoliv posunky či pantomimou recepčního požádat. Těmito předměty byla třeba teplá voda, povlak na polštář, prášek na praní, odličovací tampóny nebo tužkové baterky (recepční pak ještě francouzsky vtipkoval, na copak asi Katarína ty baterky potřebuje…)

Modelka by se měla umět také sama vhodně oblékat. Proto se další úkol konal v obchodě se značkovým oblečením, kde si každá měla v šibeniční lhůtě 5 minut najít vhodné šaty a boty, ale musela se vejít do cenového limitu 3000 Korun. Výsledek pak ohodnotil módní expert Lukáš Kimlička. Trochu byl zklamán, že dívky většinou volily šedivé a tmavé barvy, často nevhodně zkombinované s jejich postavami. Pouze Katarína oslnila volbou zářivě rudých šatů.

V průběhu soutěže bude na dívky dohlížet i jejich osobní trenér Dušan. Po sérii vážení a měření každé z nich vypracoval individuální tréninkový a stravovací program. Některé z nich totiž místo diety naopak potřebují par kil přibrat. Pak si je vzali do parády vizážistka a hair stylista a dívky prošly změnou image. Některé tak dostaly novou barvu a délku vlasů (což třeba Erika oplakala). Výsledek pak zachytil profesionální fotograf Jakub Klimo při jejich vůbec prvním focení. Mimo jiné také na kameru ohodnotil, jak se mu s modelkami spolupracovalo. Nejvíce chválil Romanu, která byla při focení opravdu živel, některé se zase až příliš kontrolovaly a předvedly jen jediný výraz, což je pro práci modelky trochu málo.



Přiblížil se ale závěr soutěžního týdne a s ním i první vylučování. Dívky na kameru přednesly jméno jedné soupeřky, kterou navrhovaly porotě na vyřazení. Nejvíce nominací (tři) získala Zdenka, hodně jí bylo od ostatních vyčítáno, že jí chybí zápal pro věc, že se moc nesnaží. Porota, v níž kromě stálých členů (Saša Jány, Zdena Studenková a Peter Nagy) zasedl tentokrát jako host Tadashi, se ovšem touto nominací nemusí řídit, a tak se i stalo. Po postupném vyvolávání jmen zůstaly na pódiu jako poslední Margaréta (Maggie) a Petronela, ostatní dívky se mohly vrátit do bytu. Moderátor Michal Hudák pak přečetl jméno první dívky, která vypadla ze soutěže Hľadá sa Supermodelka.

Stala se jí patnáctiletá Margaréta Mudríková, které podle vyjádření poroty chybělo potřebné charisma a podle Petera Nagye by se spíš hodila na umělecké focení a ne na předvádění módy. Moderátor se sice snažil získat z Maggie nějaké vyjádření k vyřazení, ale ta byla natolik zklamaná, že nebyla schopna slov. V tomto okamžiku by bylo mnohem lepší, kdyby příště stála poblíž Simona Krainová, u níž by si vyřazená dívka mohla poplakat na rameni a režie by k tomu pustila medailónek z její cesty soutěží od castingu až na konec (namísto zbytečné Hudákovy otázky „Jak se teď cítíš? Asi nic moc, že?“).

Na Maggie pak čekal už jen návrat do společného bytu, rozloučení s dívkami a zabalení věcí. Při těchto záběrech (a při záběrech z oslavy Soniných šestnáctých narozenin) se ukázalo, jak je byt vlastně malý, třem kameramanům se „povedlo“ natočit i sebe navzájem a to by se profesionálům stávat nemělo (dva z nich navíc drželi v ruce docela obyčejné digitální videokamery?). Trochu to tak zkazilo celkový dojem. V průběhu celé epizody také citelně chyběly titulky se jmény soutěžících, diváci tak často netušili, která dívka to vlastně na obrazovce právě je. Zejména zpočátku by to usnadnilo orientaci. Ale abychom jenom nekritizovali, na těch 65 minut čistého času to utíkalo celkem svižně, pochválit je třeba práci s hudbou a efektní střih. Narozdíl od vysílání úvodní epizody, která musela zápolit s těžkou konkurencí Susedov na Markíze a premiéry Superkraje na STV, tentokrát měla JOJ lepší podmínky. Proto budou jistě zajímavé výsledky sledovanosti této druhé epizody, jestli už vzbudila dostatečný zájem u diváků.

Pokračování příště.

videa ke stažení

Všechny epizody v archívu TV JOJ

související články

Hľadá sa Supermodelka (1.část)
Start Supermodelky nečekaně odložen

Hľadá sa Supermodelka

Diskuze k článku

Počet komentářů: 0
U tohoto článku zatím není ani jeden komentář.

K tomuto článku nelze přidávat komentáře. Díky za pochopení!