Panáček v reality show

Shipwrecked 2007 – pět měsíců trosečníkem

7. Únor 2007 | napsal(a): | reality show: reality show obecně

V britské reality show Shipwrecked 2007: Battle of the Islands je deset soutěžících vysazeno na dvou tropických ostrovech v Jižním Pacifiku a ponecháno tam svému osudu. Ovšem tímto jakákoliv podobnost s Trosečníkem končí. Nekonají se zde žádné soutěžní hry o odměnu ani kmenové rady, účastníci mají pouze jediný úkol: přežít v těchto podmínkách dlouhých pět měsíců! Ze soutěže se nikdo nevylučuje, naopak se počet trosečníků postupně zvyšuje.

Počátkem každého týdne přijíždí nový soutěžící, který stráví 3 dny na jednom ostrovu a pak další 3 dny na druhém ostrovu, aby se rozhodl, kde se mu víc líbí, který kmen má dokonalejší přístřeší, více zásob nebo lepší kolektiv. V neděli se koná tzv. Beach party, kde se oba kmeny sejdou a nový hráč oznámí, ke kterému týmu se přidá. Takhle se to opakuje celkem 19 týdnů a ten kmen, který bude mít na konci nejvíce členů, vyhrává odměnu 70.000 liber, kterou si mezi sebou rozdělí (což teda na jednoho vyjde docela málo…)

Pokud je některý hráč nespokojený se svým ostrovem, může přestoupit do druhého kmene. Děje se tak jedině na nedělní Beach party a druhý kmen s tímto přestupem musí souhlasit. Každý hráč může za celou hru přestoupit maximálně dvakrát.

Show Shipwrecked není žádná novinka, vysílá se už od roku 2000. V prvních třech řadách šlo ovšem pouze o pobyt skupiny lidí na jednom ostrově. V loňském roce přišla televize Channel 4 s inovovanou podobou Battle of the Islands, kde spolu navzájem soupeří dva kmeny. Nejnovější řada se začala vysílat 21. ledna a poběží až do června, kdy se uskuteční velké finále, na němž diváci hlasováním zvolí nejoblíbenějšího trosečníka (ten obdrží odměnu dalších 15.000 liber).

Celá show se odehrává na ostrovech Rapota a Moturakau, což jsou naprosto stejné ostrovy, kde se natáčel i poslední americký Survivor: Cook Islands. V první epizodě byli soutěžící rozděleni do dvou kmenů podle pohlaví: kmen Tygrů tvoří pět dívek a kmen Žraloků pětice mladíků. Všichni soutěžící jsou ve věku 18-24 let a je hodně barvitá: o studentce s extrémistickými názory jsme už psali, nechybí ale třeba lesbická instalatérka z Londýna, znuděný synáček milionáře, homosexuál fanaticky zbožňující Spice Girls a další.

Do začátku dostal každý kmen docela slušnou výbavu: truhlu s kuchyňským nádobím, truhlu s nářadím, nařezané bambusové kmeny a ohoblované dřevěné fošny včetně kresleného manuálu na postavení obydlí (ovšem ne jednoduchého přístřešku, ale docela velké chaty, která by měla v průběhu dalších měsíců poskytnout útočiště třeba dvacítce lidí). Zatímco se tábor kluků pustil do práce hned od první chvíle, dívky se věnovaly jen opalování a dohadování, jak vlastně začít.

Zajímavou situací bylo, když uprostřed džungle našli zařízení pojmenované Long Drop, určené k vykonávání jisté velké potřeby. Spočívalo to v hluboké díře vykopané v zemi a přikryté dřeveným poklopem se sedátkem. Chybělo už jen splachování…


Oba kmeny navíc od štábu každý týden dostávají truhlu plnou proviantu, takže se nemusí spolehnout jen na to, co uloví na ostrově. Kromě zásob rýže tak mají na výběr spoustu různých konzerv, například s „jehněčími jazyky ve vlastní šťávě“. Ne každý měl ovšem dost odvahy tuto pochoutku polknout… Kromě toho štáb čas od času umisťuje bednu s luxusními předměty na ponton přesně v polovině vzdálenosti mezi oběma ostrovy. Kdo tam doplave nejrychleji, tomu bedna bude patřit.

Není to zas velká vzdálenost, oba ostrovy jsou na dohled, kluci z kmene Žraloků občas holky provokují tím, že na ně přes vodu hulákají jejich bojové pokřiky… Dvě dívky z tábora Tygrů byly pár dní po začátku tak zvědavé, jak kluci vypadají, že vzdálenost mezi ostrovy v pohodě přeplavaly, potají je špehovaly a nechaly jim jako pozdrav své kalhotky. Bylo to ale zásadní porušení pravidel a za trest pak nesměly na Beach party.

Beach Party je jednoduše řečeno celodenní pařba. Nechybí opékání barbecue na grilu, zásoby slaných chipsů a jiných dobrot, alkohol teče proudem, kluci flirtují s holkama a…tak. Party se koná na střídačku jednou na ostrově Tygrů, další neděli u Žraloků, takže se soutěžící mohou navzájem pochlubit, jak si svůj tábor vylepšili. Na závěr Beach Party se koná schůze, na níž se řeší přestupy mezi kmeny a nově příchozí hráči se rozhodují, ke komu se přidají.

Jako první přibyl do hry ex-mariňák Paul, který strávil nejdříve tři dny u holek a pak tři dny u kluků. Dívky se ho snažily přemluvit, aby se přidal k nim, všemi možnými prostředky, například mu v den jeho narozenin připravily královské pohoštění a předvedly erotický tanec, takže se mu samozřejmě na jejich ostrově docela líbilo…

Show Shipwrecked 2007 má za sebou teprve 3 epizody (ze dvaceti), ale přestože neobsahuje žádné výpravné soutěže jako třeba Survivor, je překvapivě hodně zábavné sledovat tyto mladé lidi, jak se musejí vypořádat s běžným životem na opuštěném ostrově. Vznikají už první zamilované dvojice, stejně tak dvojice, které se nesnášejí, ale přesto je čeká ještě pět měsíců společného pobytu v tropickém ráji.

Jako menší bonus si můžete pustit dva klipy z této reality show. První je úvodní sekvence, která obsahuje základní pravidla hry. Druhý začíná smutnou událostí, kdy Joeovi uhynulo kuře, kterého se obětavě ujal a pojmenoval ho Geri (podle své oblíbené Geri Halliwell). Následný „pohřeb“ připomíná ty nejvtipnější skeče od Monty Python…

videa ke stažení

Shipwrecked 2007: úvodní sekvence (YouTube)
Shipwrecked 2007: chudák kuře Geri to má za sebou (YouTube)

reality show obecně

Diskuze k článku

Počet komentářů: 12
1
Lylek
Reagovat

mně to příjde jako pěkná nuda…Survivor forever

2
juju
Reagovat

nejak semi zda ze po skonceni reality show u nas tenhle web SILNE upada!!

Reagovat

juju, můžeš být konkrétnější, co přesně zde upadá? Řekl bych, že se dění ohledně reality show ve světě věnujeme velmi dobře. Když se doma nic neděje, není o čem psát, takže tak.

4
OMG
Reagovat

No já bych přidal více denních článku..jeden článek za 3 dny je podle mně málo.

5
Pavouk
Reagovat

Chtel bych se zastat autorů… Tohle je dost kvalitní web, opravdu se snaží informovat o veškerém dění kolem reality show u nás i ve světě… Když se zrovna u nás nic neděje, je stále lepší jeden kvalitní příspěvek za tři dny než tři slátaniny denně…

6
juju
Reagovat

myslel jsem to ze je tu strasne malo clanku. ja bych radeji bral vice clanku o nicem nez nekolik dni nic. chodim sem denne a tesim se na nove clanky a vzdy jsem zklaman kdyz tu nic neni. Je fakt ze neco jako Rob a Amber ( nebo jak se to jmenuje) vubec nectu. ale chtelo by to neco vypatrat a vytahnout z televizi, udelat rozhovory s lidmi – ale ne prosim 3 otazky a nazvat to rozhovorem!!!

Reagovat

juju, tak tě asi zklamu, tebou navrženou cestou, článků o ničem skutečně jít nechceme. Dle mě je i tak důvod se vracet a to jsou třeba komentáře, velmi často velmi kvalitní, neb jsou od lidí, kteří mají skutečně nakoukáno hodiny zahraničních reality show.

8
OMG
Reagovat

No hlavně že víme, že na oslavě Jste to co jíte se jedlo prase..to je hlavní …

Reagovat

OMG, já si myslím, že takový článek není o ničem a řadu lidí zajímá, jak se vede v hubnutí lidem ze Jste to, co jíte, což daný článek splňuje. Ale zkrátka, proč tu jen něco řešit v komentářích. Myslíš, že se v reality show událo něco co stojí za článek? Napiš to a pošli nám ho.

10
Morpheus
Reagovat

Teda uprimne me povezte, vy byste se nekdo do takovy reality show prihlasil? Ztratit pul roku zivota kvuli cca 3500 libram? (70000/20) Prijde mi to dost slaby teda, ale jestli mate nekdo tip na stazeni prvnich epizod tak sem s nim…

11
Momo
Reagovat

Tak sem nelez denně, ale jako já dvakrát týdně.
Pokud jde o ostrov, tak o půlroční dovolené sní dost lidí, a 150 000 Kč je taky nějaká suma. Já bych tam i šel, jediný problém je, že se na každou dovolenou skoro toho půl roku připravuji, abych se nespálil.

12
ONeill
Reagovat

Tak po prvním dílu, nechci to hodnotit….ale pro pro mě nuda, bez pointy jenom si tam válej šunky a přežívaj, a ještě dostávaj nažrat. Dávám tomu 5 dílů a pak uvidim,ale pro mě to nemá náboj a adrenalin jakej má Survivor.

Ale je to zase jinej koncept ala Survivor tak někomu se to líbí. Kolik to má řad nevíte?

SURVIVOR FOREVER!

Přidat komentář