Panáček v reality show

Jak se staví sen: (2.6.) Bílá elegance v dámské kuchyni (22/12), rekapitulace, recenze

4. Červen 2012 | napsal(a): | reality show: Jak se staví sen

Primácká show o bytovém designu s názvem Jak se staví sen pokračuje i tento týden. Karavana s Dekotýmem dorazí do kuchyně paní Blanky z Kladna. Po rozvodu se k ní vrátila bydlet dcera s vnučkou a stará kuchyň se jim nezdá být dost funkční ani nóbl. Ovšem představy o tom jaké barvy, styl, to mají dámy rozdílné. Vymyslet a zrealizovat kuchyň pro 3 generace mají za úkol pánové Poddaný a Borovec. Jak si poradí, to jsme viděli v sobotním dílu. ANKETA

Propagačního materiálu k sobotnímu dílu je tentokrát velmi pomálu, podle oficiálně zveřejněných anotací evidentně nějaká změna pořadí v původním záměru řazení jednotlivých dílů.




Zatím tedy víme jen, že paní Blanka bydlí v paneláku už 35 let. Přesně tak je stará její rozvedená dcera Markéta a 11 je vnučce Erince. Také víme, že místnost má tvar L, jsou v ní dvoje dveře a z okna výhled na sousední panelák. Stará kuchyň dosluhuje, spotřebiče jsou prý energeticky nevýhodné, málo pracovního místa a spousty různých materiálů. A podlahové čtverce korku už taky mají dost. [singlepic id=4598 w=420] Šetřím místem – fotky naleznete zde

Obyvatelky si přejí novou kuchyň splňující náročnější požadavky. Paní Blanka touží po dostatku úložných prostor a černobílé kombinaci s akcentem fialové, výrazné růžové anebo červené. Dcera s jejím nápadem ale zřejmě moc nesouhlasí. Vnučce jsou prý barvy i design celkem jedno, ta chce hlavně velký stůl. K rodinnému obědu se jich prý totiž schází 9.

A co designeři Dekotýmu na to? No … anotace slibuje puristicky čistou bílou kuchyň ve vysokém lesku a pak ještě nenápadně zmíní „osvětlení budoucnosti“ neboli LED diody. Tož si doma televize dobře vylaďte, ať ty náramné barvy správně vnímáte. A nezapomeňte – k anketě bez růžových brýlí !

Černobílá Elegance v dámské kuchyni – rekapitulace dílu

Černobílá se z oficiálního názvu na ofiku vytratila již v průběhu vysílání. Není divu, já osobně bych vypustila ještě víc, ale nebudu předbíhat, napřed se krátce podívejme na to, co nám Prima s Dekotýmem předhodila.
[singlepic id=4614 w=420]O proměnu svého bytu požádala důchodkyně paní Blanka Doušová (64) a její domů se navrátivší rozvedená dcera Markéta. Ta pravila, že současná kuchyň je podle ní i špatně situovaná, že by chtěla něco pod oknem, aby se při vaření mohlo koukat ven. To její matka projevila pohnutky v JSSS imho mnohem tradičnější, neb pronesla, že finální vybavení i design je jí trošku jedno, ke štěstí jí bude stačit pocit, že má všechno nové.

Designeři při komentáři původního stavu tak jak je v JSSS zvykem nešetřili negativy a protože my teď už víme jak vše dopadlo, tak si je tu zaznamenejme – pro kontrolu. Například, že stará kuchyň má nedostatek pracovní plochy a je v ní příliš mnoho různých materiálů (=struktur, textur, barev)

Zvykem je též hned na začátku vábit na výsledek a jak bude skvělý. Takže hned se dozvídáme o plánu linku udělati do L, o vybourání příčky do předsíně a instalaci pouzdrových posuvných dveří aby se to i tam prosvětlilo, o tom, že kuchyň nemá působiti robustně a tudíž horní skříňky budou nižší – horizontální, že místo obvyklého sádrokartonu dnes budou zajímavé obkladové panely. A prohlížíme návrh zpracovaný vizualizačním softwarem. [singlepic id=4615 w=420] Že to nakonec vypadá zcela jinak? To teď ale přece ještě nevíme!

No, začne se tím bouráním. Při té příležitosti nám ale před očima blesknou záběry na bourání úložných prostor v předsíni. [singlepic id=4616 w=420] Pak nám ukáží jaké dobro (německý národní certifikát ekologicky šetrný výrobek Modrý anděl) a krásno vybráno místo sádroše. Obkladový panel Meister Terra senza 200 na bázi dřeva ve světlé barvě alabastr-akácie to aby prý z tmavé kuchyně nevznikla kobka (pronesl pan Paddaný). Tož přesně podle návodu se klade na rošt na stropě i na jedné stěně. [singlepic id=4617 w=420] Na podlahu přijde ale vinylová podlaha FatraClick dub světlý. Prý to s tou akácii náramně ladí. Já bych tedy řekla – jak komu.

Na řadě je zastínění. Prý je výhled z okna nevábný a navíc tam z protějšího domu každou chvíli někdo čumí. Obdivovat novou linku cizími zakázáno, na okna je použita roleta od maronu s názvem Zebra. Prý v sobě ideálně propojuje výhodu rolety i žaluzií a když se správně posune, tak v místnosti není jenom šero. No, né že by nebyla hezká, ale pročpak roletová žaluzie a žaluzie. Nemyslete si, že ty staré půjdou ještě dolů, ta druhá fotka je ze sekvence předávání. [singlepic id=4618 w=420]
Pánové jsou ale spokojení, elektrický pohon žaluzii šnečím tempem navíjí, zpoždění prací dohoní a vysvětlují jak na všechna přání paní Blanky mysleli. Chtěla prý tam nějaký výrazný akcent fialové, růžové či červené. Střih a k lince dva maníci v oranžovém nesou skleněný obkladový panel v barvě svítivě růžově fialové s jakýmsi flekovitým dekorem. Následně se ukazuje, že jsme ještě neviděli všechno. V koutě květ chryzantémy ještě skví se. [singlepic id=4619 w=420]

Pro uklidnění diváckých očí následuje výprava do příbytku povadlé celebrity. V domku Ivana Vyskočila barvocit fakt tolik netrpí, ovšem zase samý oblouček a rámeček v okně – pojďme raději zas zpátky.

Dekotým postupuje v práci a po instalaci horních skříněk linky se v místnosti konečně i vymaluje. Šedou. Postupem se možná ušetří jeden až tři litry nátěru, ale nebylo by jednodušší než šmrdlat kolem skříněk štětcem, vzít to prvně a ušetřit si čas i následný úklid omatlání? No, a také se nám tu krásně odhaluje, že někdo něco blbě měřil a nebo se jim kus grafoskla v peci při kalení srazil. [singlepic id=4620 w=420]No, furt je krásy a nádhery málo a taky je třeba pracovní plochu alespoň trochu nasvítit. A tak jedem zase nějaký ten metr LED pásků. Copak o to, pod skříňkami to chápu, ale proč se lepí i vrchem pod stropem? No, proto aby šedá nebyla jen šedá, ale pod stropem se za večera proměnila v bleděmodrou – barev není zřejmě nikdy dost , ale to zjistíme až bude vše dokončeno.
[singlepic id=4621 w=420]Ve čtyřiadvacáté minutě už se dokončuje a Borovec Cejnarovi vysvětluje, že linka nemůže být přes roh kvůli tomu, aby se vešli ke stolu. Závěs ten je jenom na zakrytí stoupaček topení v rohu a na co že mají být ty skříňky u vstupních dveří? Prý na potraviny, dí po malé chvilce přemýšlení bytový designer. Asi zná kuchyňský provoz jen jako strávník u stolu, jinak by jistě šetřil kroky, námahu. No a následuje ještě jedna pecka o barvách. K fialové mají prý dokonale nakombinované i jídelní židle. Proto je půlka bílá a druhá jasně červená. Tož s podivnostmi ale ještě nekončíme. [singlepic id=4622 w=420]Při pohledu na rozbalování a montáž stolu z Ikea se dozvídáme, že se tu kombinuje nábytek sektorový a nábytek vyráběný na zakázku. Přemýšlete, kde tu takový je? No přeci ty dvě linku ukončující poličky jsou vyrobené pro konkrétní místo. Zbytek je ten sektor (ikea factum) a italský plast (židle Groove/Gruvyer). Závěrečným designérkým počinem je výběr a osazení prapodivné filltrace Aquel. Účinnost 98% – no řekněte, kdo by do toho za pětadvacet tisíc nešel.

Hotovo, cena nakonec není až tak mimo jako jindy (214 tisíc), ale výsledek? To posuďte sami.
[singlepic id=4611 w=420] [singlepic id=4612 w=420] [singlepic id=4613 w=420]
Další fotky tady

Recenze dnes jen opravdu krátce

Pro mě hrůza a jasný doklad toho, jak lze snadno celou místnost zabít špatně zvolenou barevností a kombinací materiálů. Elegantní? Elegance je přece synonymum pro uhlazenost, vkus, lad –harmonii! Tou šílenou růžově fialovou kuchyň zívá jak žralok otevřenou tlamou a Led pásky to ještě posouvají až k pouťové atrakci ve znamení filmu Čelisti.

Barva grafoskla je příliš řvavá a v kontextu příliš kontrastní. Proboha, proč je tam v rohu ještě ta chryzantéma, světlejší kruhy by jako dekorace naprosto stačily. Logiku to žádnou nemá a jak vidno po „pokusu“ s hortenzií v květináči leda zadělává na dojem zmatek. [singlepic id=4623 w=420]Šedá je do malé místnosti příliš tmavá, při šikmém osvětlení chytá nádech do modra, ale hlavně ztmavuje i stropní podhled a pak máte dojem těžkého deklu. Spolu s obkladem stěny, jinou podlahou a hadrem na zdi vytvořil dojem chatky, hausbótu. [singlepic id=4624 w=420]I detail zpracování kolem dveří je takový chalupnický. [singlepic id=4625 w=420]

S očima by páni podle mě fakt potřebovali k doktoru, kombinace s židlemi je mimózní stylově a ještě se barvy se vzájemně tlučou. Kontrast kubických tvarů a krajkoví židlí hatí hutnost plastu [singlepic id=4626 w=420](vypadají lacině) a navíc těžko docílit kontrast, když se k tomu ještě promítá i podélné pruhování obkladových panelů a žaluzií. K tomu všemu je posezení na nich dost za trest. Když už, tak o fousíček líp vypadají v transparentu + chromové nohy.

[singlepic id=4627 w=420]A co se týká kuchyšké linky a jídelního stolu? Úložný objem je menší i přesto, že ikeácké spodní skříňky kuchyně jsou na hloubku čisté šedesátky a modul je díky tomu oproti jiným o mnoho skladnější. Jenže tady jsou dole vlastně jen šuplíky a jedna nastavená šedesátka v rohu a nejspíš bez výbavy. Jo to bude radost se až dozadu pro něco v kleče plazit. Kromě ledničky tam zcela tam chybí prostor na potravní zásoby. Nápad s využitím skříněk u dveří považuji jen za výplod nepřemýšlejícího mozku a cpát těžké zásoby do horních skříněk se taky přece nedá. Stůl je divně nasvícený a zcela jistě kolem není více místa než bylo, [singlepic id=4628 w=420]navíc horko těžko se vejde jen 8 a ne zmíněných 9 lidí. (Pro focení rodinky při předání se s ním evidentně hýblo)

Tak ještě, že bych porovnala jak je to teď s roztříštěním dojmu použitím příliš mnoha různých materiálů? Počítat přesně se mi to nechce, ale materiálů je v novém minimálně stejně, barev víc, jen grafosklo je vlastně nejmíň v pěti odstínech.

Takže u mě víceméně plus jen za solidní ikea Factum a posuvné dveře a spotřebiče Gorenje. Dekorace divné, překážející, osvětlení nedostatečné. Filtrace je zbytečná a kampak dají odpadkový koš, když zabrala jeho místo? Dávám čtyři mínus (klikám pět).

Na závěr se vrátím k vizualizaci otázkou. Jak je možné, že se realizace začínala s tak diametrálně jiným projektem? Byla bych velmi ráda, kdyby mi to někdo dokázal vysvětlit.

Zdroj obrázků: FTV Prima





okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Jak se staví sen

Diskuze k článku

Počet komentářů: 24
1
gaira
Reagovat

Já jsem stihla až předávačku a teď jsem lustrovala fotky na idnesu….a musím překvapeně konstatovat že mě se to až na drobnosti vážně líbí.
hurá :-)
doufám že to tak zůstane i po trefném rekapu okkvp:-D

2
lena
Reagovat

Co dělá ten obrkvětináč u dveří?! Nebude krapítek překážet?
Škoda toho prostoru za dveřmi, za rohem kuchyně. To je místo pro skříň na věci, které se používají v kuchyni sezóně a nárazově. Velké plechy, hrnce, formičky …

3
Hana
Reagovat

novodobý český design – bílé bedny na zdi /poličky???/,
plastové židle u jídelního stolu, „úžasné“

Reagovat

Růžovo-fialový hnus místo kachliček a k tomu červené židle, to je jedině pro barvoslepé.

5
cathy
Reagovat

Obr květináč u dveří,plastové židle,žádné světlo nad jídelním stolem,bílé krabicevydávané za linku -fuj! A ty fialové akcenty mají být ty 2 orchideje a zeď mezi pultem a linkou? To se teda vycajnovali „dizajnéři“….

6
cathy
Reagovat

Ajda – přesně to jsem teď chtěla dopsat….fakt voko z Kašparovi krávy – jak se říká u nás :-)

Reagovat

Viděla jsem až posl. 15 minut, ale bílé zásuvky do té šílené barevné plochy, jak pěst na oko. Skleněný obklad jim pár centimetrů pochyběl (u lednice), tak tam vrazili vázu. Osvětlení kuchyně je katastrofa.

8
Hana
Reagovat

4,5,6, úplně souhlasím, fialový děs a běs, u toho vařit, tak bych byla „štěstím bez sebe“, jeden kout hezčí než druhý

9
okkvp
Reagovat

Překvapuje, že dosud ani jedna hrůza nepadla

10
Ajda
Reagovat

9 – už ji tam máš ode mne :-))

Místnost díky stropu působí jako krabice.

11
m
Reagovat

Mně se to cyklámenové sklo líbí hodně, ale nechápu hortenzii před fotodekorem v rohu ( ta se dá ještě přesunout), ale už vůbec ty bílé vypínače na něm. Červená barva by se dala při troše vůle zapojit, ale musela by se tam ještě někde v přímé kombinaci s cyklámenem objevit. Např. prostírání, obrázky…

12
RenataE
Reagovat

Na hausbótu přistálo fuchsiové UFO! Cestou ufiklo kus skleněného obkladu, zmenšilo pracovní plochu i úložný prostor. Počet míst u stolu se zmenšil a jak se k němu bude dostávat „rohový“ stolovník? Asi bude levitovat.
Osvětlení sice ani původně nebylo nic moc, ale v novém si hospodyně bude muset ke dřezu pořídit čelovku a do talíře neuvidí nikdo.
K čemu slouží ty hnusné kisny za rohem? Pozoruhodný je výškový koncept, kde jednu linii tvoří lednička, pak o kus spadneme k horní hraně kuchyňských skříněk a ještě se ponoříme s kisnami.
Barvoslepost ani nekomentuju, to už je takový folklór.
Zásadně chybí potravinová skříň, která tam původně byla. Nebo ji mají suplovat ty dvě otevřené poličky na boku linky?
Komentuju pouze podle fotek na idnes a dávám za pět, protože kuchyně se provozně změnila výrazně k horšímu.

13
okkvp-admin
Reagovat

12 – kurňa, už mi zas opisuje z kompu !!! :-D … už jsem neměla sílu dodělat fotky, ale hausbót jsem v textu měla už po půlnoci :-))

14
JanaV
Reagovat

okvp – bude tady nějaká zpráva o Renovaci v utajení, které dělá Debbie Travisová? Dávají je teď na Love, každé pondělí ve 20:45. Viděla jsem první díl a celkem se mi to líbilo…

15
okkvp
Reagovat

15 JanaV – Čekala jsem, kdy se někdo ozve ;-)
Minulý týden byl na stránkách primy zmatek v programové skladbě, teď už je jasné, že by měly jet nejméně tři díly (kolik se jich připravilo se zkusím zeptat u jednoho mého zdroje). Nicméně nemám k dispozici předem žádný materiál a tudíž mohu dát jen kratičký článek pro diskuzi po odvysílání. Rekapy jako tady psát nebudu, ale pokud budu stíhat, tak mohu udělat i nějakou fotku. Na ofiku originálu jsou fotky dost hrozné – je to staré jak metuzalém a taky je otázka jak dlouho tam ještě budou.

Též jsem samozřejmě v pondělí sledovala, úroveň poplatná době a bydlenkovské nátuře Debbie. Tu kuchyň sice pěkně napatinovali, ale jinak to vyrobila provozně a funkčně ještě pitomější než to měli – kecy o tom jak zavazí stůl a jaké má ostré rohy a pak o kus rozměrnější pult-ostrov – no jak v JSSS, smála jsem se velmi (u dílů, které jsem kdy viděla, se mi to stáválo často)

16
gaira
Reagovat

vystihla jsi v rekapu ty drobnosti které mě rozladili ale tentokrát jsem názor nezměnila…narozdíl od většiny růžovou miluji:-)))
bez té chryzantémy by to bylo hezčí…kdyby deska dosahovala do kraje bylo by to profi, kdyby tam nedali ty příšerný židle a divné skříňky za rohem ( na potraviny?:-DD ještě že jsem to neslyšela asi bych se počůrala smíchy) myslela bych si že se stal zázrak, zbytečný čistič na vodu je zase záhadná reklama…s tím obložením stropu a stěny je to těžké. Na fotkách nic moc, ale kámoška má něco podobného v ložnici a působí to v realu velmi útulně a příjemně…jen nevím jak se to bude udržovat v kuchyni, snad mají výkonou digestoř…ale je to po móóóc dlouhé době místonost kterou by mi nevadilo mít:-)

17
okkvp
Reagovat

16 – proti růžové/lila jako takové nic nemám ani v kuchyni. Tady je tedy podle mě pro ni blbé celkové barevně materiálové schema, ale zásadní je její přehnaná intenzita. Ta je nejlépe patrná na malé úvodní fotce – záběr za jasného dne, bez vlivu přisvěcování pro kameru.
Většina ostatních fotek je totiž oproti reálu barevně lehce posunuta právě tím žlutým svícením, ne všude se to dá z fotek zpětně odfiltrovat (tedy alespoň mými softwarovými nástroji a při mém neumění se softem)

18
RenataE
Reagovat

13 – já za to nemůžu, že vidíme a píšeme podobně :) Leda bysme měly na základce stejnou úču na češtinu :)

19
Rena
Reagovat

Rozhodně tu růžovou ne a židle taky ne, dřevo na zemi, stropě i zdi také ne… ale zase na 4- to nevidím… bylo mnohem mnohem hůř…

20
Kami
Reagovat

Mne se ta linka i s tim ruzovym sklem libi. Nepocitam stul se zidlemi nebo ty zdi.. beru linku, a to je po dlouhe dobe neco jineho, vyrazneho, pro me oko prijemneho. Navic grafosklo si muze pani, az se ji okouka, vymenit za jine.. ci ne? :-)
Ja bych to videla tak na 2- i kdyz pravda, na to, ze to jsou DESIGNERI by to melo byt vzdy za 1, max. 2.

21
okkvp
Reagovat

20 – vyměnit po okoukání paní může cokoliv, je otázka kdy se jí podle smlouvy smí už něco okoukat, a taky je otázka zda by položka za 19 tisíc + cena za práce s osazením, neměla být investice jaksi dlouhodobější.

22
Rena
Reagovat

no, tak ale ona tu růžovou přece chtěla… jí se to může líbit, já souhlasím,že kdyby to bývalo bez vzoru, bylo by to lepší… já osobně mám ráda na zdi za linkou něco nenápadného, co se dobře čistí, kachličky ani sklo to nejsou … pro mě za 3.
Pro mě tu byly výtvory na 8- a protože podobné v anketě nemáme, musím být k těm výtvorům, kde se žít jakž takž dá, milosrdná..

23
Rena
Reagovat

…ale úžasňáky teda opět nechápu… že by někdo z Primy, nebo sami designéři?

24
Kami
Reagovat

Uz jsem parkrat premyslela, jak to je asi zasmluvnene. A jak Prima zjisti, ze pani hned nevyhodila cervene zidle? Delaji prepadovky jako ve JTCJ? :-))

Přidat komentář