Panáček v reality show

Prostřeno V. série (6.–10.2.) Z Brna a okolí

6. Únor 2012 | napsal(a): | reality show: Nezařazeno

[singlepic id=3420 w=420]
I druhý premiérový týden oblíbeného pořadu Prostřeno! bude mapovat pohostinnost moraváků. Přesuneme se ale více na jih, do metropole Brna a jeho okolí. Ve hře o 40 tisíc jsou opět 4 ženy a 1 muž. Pomůže k výhře italské, mezinárodní nebo české menu, menu plné poetických názvů nebo hostina zakončená floridským limetkovým sýrovým dortem? Sledovat můžete opět každý všední podvečer na Prima Family.




Představme si jednotlivé účastníky

Pondělí – Slávka

Obchodní zástupkyně jedné spořitelny, má dvě dospělé děti a žije s přítelem Jirkou v bytě 2+1. Je novopečenou a pyšnou babičkou. Na zahradě domu v Brně-Židenicích chová slepice. Ani zdaleka to ale není jediný Slávčin koníček. Do pořadu ji přihlásili kamarádi.
Chutě / Nechutě: Má ráda maso a neodříká se ani tučného bůčku. Odmítá dršťky.

Úterý – Martin

Vyučený číšník pracoval i jako správce horské chaty, obchodní zástupce, skladník a topič. Nyní má pronajatou malou restauraci. Žije v Jiříkovicích u Brna, kde s rodinou obývá několikapatrový rekonstruovaný rodinný dům. Je ženatý, má dvě děti.
Chutě / Nechutě: Klasický jedlík masa a milovník piva. Nepozře sójové maso a rajčata.

Středa – Jana

Vyučená švadlena v mládí šila a poté podnikala s textilem. Když jí odrostly děti, chvilku pracovala jako servírka. Před důchodem byla zaměstnaná v prádelně. Jana je sedm let rozvedená, má tři děti. Je babičkou pěti vnoučat. S jednou z dcer dokonce bydlí v Brně -Černovicích. Vařit ale bude u druhé dcery, v moderním bytě 3+1.
Chutě / Nechutě: Je dobrý jedlík, až na výjimky nemá s ničím problémy. Nelákají ji bažanti a zajíci, nepozřela by červy, housenky a další hmyz.

čtvrtek – Libuše

Chodila na střední odborné učiliště a nyní má vlastní opravnu oděvů a obuvi, a navíc i čistírnu. S manželem žije už dvacet let, mají ale teprve šestiletého syna. O dítě usilovali dlouho, Libuše je totiž diabetička. S rodinou žije na sídlišti v Brně Bystrc, obývají 3+1 blízko přehrady.
Chutě / Nechutě: Má ráda jemnější pokrmy, které může i její syn. Preferuje oblíbené rodinné recepty, libové maso a zeleninu. Nemusí olivy a med, nedala by si holoubata a hmyz.

pátek – Kristína

Nejmladší účastnice pochází ze Slovenska. Vystudovala gymnázium v Žilině a nyní se v Brně na Masarykově univerzitě věnuje studiu regionálního rozvoje a správy. Kromě studia chodí na brigádu do kavárny. S kamarádkami obývají komfortní podkrovní mezonet na Králově Poli. Původně přihlásila svou spolubydlící, ale ta se výzvy zalekla, takže pomyslnou rukavici zvedla nakonec Kristína.
Chutě / Nechutě: Má ráda jídla z jednoho hrnce – kuskus nebo rizoto. Nesnáší: Nemá v lásce polévky, zejména rajčatovou. Také nemusí náplně v mase, koprovou omáčku, palačinky, tučné maso a slaninu. Raději má kuřecí, přílohy a zeleninu. Knedlíky také nejí. Nespolkla by hmyz.

okkvp

Před lety jsem propadla prvním VéVéčkám a potkala také panáčka. Dobrá Reality show není zábava pro tupce a tenhle web je toho důkazem. Mám ráda humor, chytré lidi, nesnáším faleš a otravné trolly. Ráda jsem tu psala, ale 640 000 slov myslím stačí. Goodbye Panáček!

Nezařazeno

Diskuze k článku

Počet komentářů: 143
1
Jana
Reagovat

Když vidím kolik toho ta Kristina nejí, tak si myslím, že to zase bude zážitek….

2
Katynka
Reagovat

1 Přesně, většinou se v poslední době stává, že mladší ročníky toho moc nepojí, až se mi chce říct, že jsou rozmazlení v jídle. Ale on je život možná naučí, že jednou se nebudou ofrňovat nad ničím.

Toto opravdu nepochopím. Fakt mi to hlava nebere, já bych se do takové soutěže nehlásila, kdybych měla takový seznam toho, co nejím. Věděla bych totiž, že ze sebe tím pádem udělám automaticky trapku.

3
Belisana
Reagovat

Kristina asi nevi, ze za zivot docela slusne kvantum hmyzu spolkne :-) Asi by ji to nekdo mel rict :-D

4
anja
Reagovat

3 Belisana, jistě, správná poznámka :) co hmyzu do takového sáčku s rýží anebo kuskusem otevřeného někde ve spíži zabloudí, že… mimochodem na tom hymzu k jídlu něco bude, když to už jedli Mayové :) .asistentka.cz/node/12041

5
Belisana
Reagovat

staci spat… za zivot prej clovek spolyka kolem 3 kg hmyzu – ale tento udaj se mi zda krapet prehnany. Nicmene slusna hromadka to asi bude
vyzivne to je, je to v podstate protein

7
Katynka
Reagovat

6 No, vypadá to na opět zajímavou sestavu. Ale musím uznat, že si stejně víc pamatuju ty party, kde vzniklo přátelské prostředí, kde si to lidi přáli a nebo dokonce se o peníze mezi sebou podělili. Dokonce tam byl jednou pán, který na tom byl opravdu dost bídně i doma to vypadalo zle a nikdo ze soutěžících na něho neřekl nějak špatné slovo a spíš se ho snažili pochopit a na konci týdne skoro všichni mu přislíbili nějakou pomoc (pěnízky, dřevo na zimu apod.). Toto se mi líbí. Je fakt, že se člověk u konfliktů pobaví, ale když se tam ukáže ta lidskost a přátelství, víc mě to potěší.

8
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Ani mi nepřijde, že by toho Kristýna nějak enormně mnoho nejedla:-))) Navíc se mi docela zamlouvá, tuším, že sebevědomí bude mít až do nebe:-))) Kdo se mi nezamlouvá, je Jana, děsí mě lidé, co o sobě prohlašují následující „považuje se za upřímnou, pracovitou, obětavou, upovídanou a společenskou. Nemá ráda faleš a lež, je soutěživá“. Miluji lidi, co nesnáší faleš a lež, miluji ryzí charaktery:-))))

9
Katynka
Reagovat

8 No, pokud člověk se umí chovat a když něco nejí, nebere to jako chybu hostitele a nestrhává mu za to body, tak to beru, takže uvidíme jak to bude Kristýna aplikovat. Na pohled je sympatická. Jsem zvědavá.

10
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Určitě, myslím, že jídlo lze hodnotit kladně i v případě, že tu kterou konkrétní věc nejím. Mohu hodnotit vše ostatní. Vůni, vzhled, pečlivost, s jakou je porce připravena a prezentována, mohu ochutnat ty součásti, které mi nedělají problém. Stejně tak hostitel by měl zachovat klid a neurážet ty, kterým zrovna něco nechutná. Jako to udělala paní, co vařila minulý týden jazyk, už jen za to bych jí strhla body. Ne za to, že jazyk nejím. Ale za ty kecy.

11
anja
Reagovat

8 jak tam o sobě říkají jací úžasní jsou, tak to je určitě na popud režie. Zeptají se jich „jaký/á jste? co byste o sobě řekla?“ a oni mají odpovídat celou větou a takhle komicky to pak dopadá :D mne bere jak o sobě dokážou lidi nažvanit fůra kladných vlastností a na první místo vždycky dají „upřímnost“

12
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

No co bych řekla. Jsem nepříjemná, nepřátelská, sebestředná, inteligentní a krásná. Asi by mě nenapadlo mlet o upřímnosti a všeobjímající lásce. Neříkám, že každý je necita a hovad, ale tyhle cukrkandlové charakteristiky nesnáším, nevěřím tomu ani co by se za nehet vešlo:-)))

13
Monika
Reagovat

Otylko:-))))))))))))))

14
Belisana
Reagovat

Smatlo jsem to same co ty, akorat voskliva :-DDD

15
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Bel, nepřihlásíme se do Prostřeno? Bychom se třeba zabily, mohla by být švanda:-))))))))

16
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Dala bych Vám přes hubu řapíkatým celerem a Vy byste mě mohl třískat uzeným vepřovým kolínkem:-))))

17
Belisana
Reagovat

Otylko noooo, uz se cela tresu na to, jak se nekdo vosklibuje nad tim, jak bydlim a kouka mne do skrini :-DDD to je moc pekny prvek tydlencty souteze.
Ale takova rvacka zelenina versus maso by byla prca :-DDD Akorat v pripade prilohove bitvy kdyz po me budete hazet kuskus, moc si nepomuzete, pac ja zacinam u brambor, a o knedlikach typu vozembouch nemluve :-DDD

18
okkvp
Reagovat

Se jukněte na přihlášku – stručně popiště svoji osobu je první kolonka hned za nacionálemi

19
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Ona třeba taková dýně Hokkaido je celkem těžký kalibr, bacha na to, tím bych Vás smetla jako prd:-))) „Šmejdění“ mám také ráda, obecně na tu soutěž koukám v prvé řadě kvůli hádkám a skandálkům typu „vibrátory v šuplíku“, vaření je druhořadé:-)))

Á propos, na dnešní menu se ale těším, vypadá zajímavě, jsem zvědavá, jak je hostitelka zvládne.

20
okkvp
Reagovat

Dýni levou zadní přetluču vařením (první voda) drštěk a pajšlu – nepředvařených. Na hod ani nedojde

21
Belisana
Reagovat

me vic fascinujou gastronomicke pripodoteky zucastnenych. Nejlepsi jsou ty od nejvetsich patlalu :-)))

22
Belisana
Reagovat

okkvp to je tezkej kalibr, to ani ja nedavam :-DDD tyto suroviny obchazim velkym obloukem a kdyz uz dostanu drstkovku na talir, zdatne ty drstky vobchazim lzici, pac ta voda okolo, ta jde :-DDD

23
okkvp
Reagovat

6 – hm, jenže ona Itálie a Itálie – ne každá Itálie je celoroční horko, kuchyně na severu je naprosto odlišná a osobně mi přijde hutnější a těžší než naše klasika

24
okkvp
Reagovat

22 – já zatím neměla odvahu ani na předvařené ve své vlastní kuchyni, ale ještě pamatuju babičku – respektive ten strašný smrad (vařila to psům). Dršťkovku miluju (celou), ale chodím na ni do hospod a bufíků. U ní podobně jako u gulášovky platí, že čím větší zaplivanda, tím lepší polévka.
První setkání s plavající dršťkou mi tedy na pohled moc dobře neudělalo, ale hlad byl větší. Dnes už pociťuji jistou zvrácenost – čím víc těch divných útvarů na ní, tím víc se na ni mé chuťové pohárky těší :-D

25
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Fuj! Pamatuji se, jak sousedé vařívali dršťky na zahradě ve venkovní kuchyni, dýní bych opravdu vrhnout nestihla, leč vrhla bych:-))))

okkvp, bez urážky, Vaše poslední věta ve mně vzbudila podezření, že jste čuně!:-))))

26
Nika
Reagovat

:-)))))))))))))))))))))))

27
okkvp
Reagovat

Otylko – mezitím je 8 vyměněných vod :-D
(ale chápu, že pro většinu na dršťkovku nejlépe je být strávníkem slepcem, jinde než v polévce je taky s nijakou chutí ráda nevidím – tu polévku už mám nacvičenou, zapečené dršťky např ne)

28
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Nojo, ale ty „chlupy“ na nich zůstávají, i ta ohavná barva lehce natráveného a dlouhou dobu tlejícího kusu koberce typu „buklák“, no já jsem opravdu citlivý jedinec. Raději se začínám pekelně soustředit na dnešní, italské menu, nebo za sebe neručím:-))) Jsem zvědavá, jak pojme hlavní chod, to vepřové.

29
Belisana
Reagovat

proti dršťkám je nic to, čemu se říká šlejšky, to jsou takový ty voči a vubec odpad z jatek, a vaří to lidi psům!!! Tak to je teprve masakr! Dršťky jsou proti tomu výběrová surovina s půvabnou vůní :-D

30
Belisana
Reagovat

mno a ze skolni jidelny pamatuju plicka na smetane… to se ani nedalo vobchazet lzici, to bylo nejlepsi rovnou vratit a nebo uplne nejlip do ty jidelny ani nejit, pac ty zly baby nas s plnejma talirema hnaly zpatky ke stolu a drmolily neco o tom, ze nevime, co je hlad :-DDD

31
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Bel, já měla vypracovanou strategii na likvidaci nechtěných potravin. Maso, ale i jiný eklhaft jsem strkala do kapes, květináčů, házela pod stůl, ukrývala za a pod rudý lajntuch lemující obraz Gustava Husáka, abych unikla spravedlivému hněvu dozírajícího pedagoga, který byl první překážkou na cestě z jídelny. Hříšníkům vyprávěl o dětech umírajících hlady, válce… a přitom dbal, aby veškeré nedojedky zmizely v útrobách provinilce. Pokud jemu někdo proklouzl, musel obdobnou litanii vyslechnout od upocených, metrákových kolosů v umaštěných zástěrách bez rukávů (typ bobr). Ty ale naštěstí neměly možnost donutit člověka, aby pozřel, co pozřít nezamýšlel. Jen vrhaly vražedné pohledy:-))) V pozdějším věku, tak od jedenácti let, jsem krmi bezostyšně metala po celé jídelně, nešetřila ani „učitelský stůl“ ani Gustíka, což pochopitelně přispívalo ke zhoršení mé již tak bídné známky z chování:-)))) Přitom stačilo, aby ženská u okýnka, kde se jídlo vydávalo, respektovala mé přání a dala mi porci poloviční, bez omastku, nechutné flákoty a jiných nesmyslů.

Docela by mě zajímalo, jestli i dnes někteří pedagogové vedou svatou válku za dojídání:-))))

32
Belisana
Reagovat

Otylko nevedou. Priklad 5. trida ZS a muj syn – zastavila me vedouci jidelny a rika – hodne me zajimalo, cipak je ten chlapecek, co se porejpe vidlickou v taliri, ocicha to a nedotceny odnese zpet. Uz to vim – je to vas chlapecek :-DDD Vod ty doby varim doma. Ale na gymplu na obedy musi, ma porad hlad, do pul paty ve skole by to bez obeda nedal. Ale prj se to da jist, tak snad tam takovy dobroty nemaji :-)

33
Katynka
Reagovat

Tak po shlédnutí prvního vaření v tomto týdnu jsem příjemně překvapená, jak se tahle skupinka vydařila a doufám, že to vydrží.

Paní Slávka vaří normálně, řekla bych ani nic extra a ani žádná katastrofa. V kuchyni se dokázala otáčet slušně a dle toho, co jsem viděla, tak bych možná považovala za nejslabší ten moučník. Ale jen 26 bodů, no já myslím, že i tak to jde, už tam byli i s body 15.

34
Nika
Reagovat

Já jsem byla zase vysazená na čevabčiči a něco, čemu říkali čalamáda. Bleeee. Cítila jsem to už tak 100 m od jídelny a mělo to jediný následek – čelem vzad a útěk směrem k nejbližšímu lahůdkářství, kde jsem do sebe naládovala dva nezdravé pšeničné rohlíky a 20 dkg vlašáku.Svému zdraví jsem tím sice neprospěla, ale všechno lepší, než ta mletá hovna na talíři a sterilovaný hnus.
Stejně jsem reagovala na zmíněná plíčka a taky ledvinky na smetaně. Močovinový odér linoucí se okolím jídelny mi zvedal žaludek natolik, že vstupem do jídelny bych neudržela jeho obsah na svém místě.

35
Nika
Reagovat

Ale jak vidím, dráby v jídelně, kteří nad vámi stáli a nutili vás dojíst poslední sousto nevábně vypadající i chutnající stravy, jsme asi zažili všichni:-))))
Bel, pod pojmem šlejšky znám úplně něco jiného než ty. Taková uválená hovínka z mouky, mléka a vajec, na která se sypal mák, cukr a vše polévalo rozpuštěným máslem. Kromě jiného se tím taky cpaly husy, aby přibývaly na váze, občas se dělaly i z otrub. Ty údajně voní, nevím:-))))) Husy jsem nikdy nekrmila, držela jsem se od nich vždy, když jsem na ně někde náhodou narazila na cestách na venkov, pěkně daleko,. Takový rozzuřený houser není zrovna to, co bych toužila potkávat každý den, no, v podstatě vlastně nikdy:-)

36
Belisana
Reagovat

Niko pojem šlejšky jsem se naucila az v Praze a vypada to asi takto
http://img.aktualne.centrum.cz/338/85/3388531-odpad-za-luzcem.jpg
s vocima :-DDD parkrat jsem byla nucena to prevazet po kyblech v ramci pratelske pomoci, prodavali to v holesovicky trznici :-DDD

37
Belisana
Reagovat

tak jsem koukla na prostreno, celkem nuda. Ale klidne bych se u ty pani najedla, a myslim, ze by mi to i chutnalo :-)))

38
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Dnešní díl byl opravdu nudný, Kristýna se mi zatím jeví nejlépe, zato bodrý chasník mi houpe žaludkem. Jídlo mě vyděsilo, přesně to, co bych opravdu jíst nemusela. Vše mi přišlo nevábné, mastné, od pohledu syté jako hrom, br:-)))

I já znám šlejšky coby šišky sypané mákem, dávno jsem je neměla, asi stvořím nějakou zdravou, celozrnnou variantu slazenou palmovým cukrem:-)))

39
Belisana
Reagovat

Otylko no mastne… pokud to bylo mastne od sadla, je to gut, pokud od oleje, je to na nic. Svuj k svemu. To je jak vodrezat kachni sadlo a pak ji utopit v oleji :-))) Dnesni predstavy o strave jsou myslim tez postavene na hlavu. Zejmena ze zdrave stravy rostu.

40
Belisana
Reagovat

ono totiz uplne staci, aby strava byla pravidelna, rozmanita, pokud mozno z klimatickeho pasma, v nemz ziju, pri dodrzeni upravovacich postupu, ktery marna slava maji neco do sebe, a fertig.

41
anja
Reagovat

no šlejšky jsou jasné šišky z bramborového těsta sypané mákem, strouhankou, ořechama, kakem, jídlo anebo spíše dezert mého dětství… kdo ti Belisano pojmenoval odpadky z jatek šlejškama, to byl nějaký ignorant přinejmenším, šlejšky jsou de-li-ka-te-sa pro gurmány jak by řekla ZombieBarbie :) akorát teda nevím z které části čr pochází to pojmenování, u nás to byly vždycky šišky

42
anja
Reagovat

k pondělnímu vaření – Slávka mě těžce iritovala, jak např při předvádění bytu vždycky na konci věty vytáhla poslední slova do fistulky, asi to kokodákání pobrala od svých slepic, jinak si to nedovedu vysvětlit. Její italské vaření byla pro mne dost nechutná záležitost, speciélně předkrm vypadal nevábně na pánvi pak i na talíři – maso vymáchané v čímsi a utopené v oleji, každý týden vrchol kulinářského umění, minule topila Lenka, že…

43
Belisana
Reagovat

ano ano, slejsky jsou i ty sisky, ale i ta kafilerka :-))) alespon pro nektere :-D

44
Belisana
Reagovat

uz jsem X dilu zpet – nikdo nevari lusteniny :-D Je to sama panenka nebo kureci, vyvar kureci nebo zeleninovej, polevka kremova spenatova ci brokolicova (proste hnusna zelena) nebo jina, mimoradne hraskova.
kdyz nekdo udela rostenou, pomalu vstavam a tleskam!
U jeleniho jasam, to ja sama neumim atd. Bohuzel furt sedim.
Co se tyce pojmu italska kuchyne, kazdej ma dojem, ze jsou to testoviny forma nudle vseho druhu. Co je to za kravinu???
Taky maji hutnou stravu. A dobre delaji, na urcita obdobi je nutna.
Veskerej pruser ve stravovani je zpusoben „VYROBOU POTRAVIN“ v marketech vseho druhu. Moje devadesatileta babicka, ktera pred dvema roky umrela, o celulitide ani neslysela, natoz aby ji mela.
Predrazene BIO potraviny jsou presne ty, ktere z naseho trhu byly vytlaceny „progresivnimi retezci“. Je tu kvalitni jidlo. Jen je to az moc pracny, sama to moc nestiham.

45
LadyXL
Reagovat

Jéje, vy jste se tu rozjeli :-). Tak bacha, na dršťky mi nesahejte, ty miluji. Taky – čím víc, tím lepší polévka. Ale – taky je nevařím doma. To je totiž jak s ledvinkami.Kdo to vaří-připravuje, ten na to pak nemá kvůlivá charakteristické „vůni“ chuť… Takže ledvinky od maminky a polévku v hospodě nebo od přátel :-)).
U nás v jídelně vařívali celkem obstojně, ale polévky… neee a to byl boj s dozorem. Ale tu hrachovou kaši a čočku jim stejně neodpustím :-(. Tu mi facht zhnusili echt.
Jinak dnešní sestava soutěžících – tuším, že se ještě něco vyvrbí.Přijde mi to jak příprava k bouři ke konci týdne :-). Hodnocení tomu taky napovídá… Mladá nasazuje malé známky :-). Já osobně bych si dala tak akorát tu buchtu, protože ořechovou-tu já můžu…:-)

46
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Belisano, já v žádném případě šmahem nezavrhuji třeba takové domácí škvarky, pečenou kachnu, dokonce ani ten bůček. Jen je potřeba takové potraviny vhodně začlenit a počítat s jejich vydatností. Vadí mi tři kostky sádla přihozené k huse, centimetrová vrstva mastnoty na vývaru, kupa pečícího prášku (poslední dvě poznámky se váží ke včerejší krmi). Co se bio potravin týká, preferuji nákup „ze dvora“, čili přímo u producenta, případně v lokálních obchůdcích se zdravou výživou.
Vaše babička strávila většinu života v relativně vyhovujících podmínkách, neseděla za počítačem, nevozila si prdel v autě, neměla automatickou pračku, pro své děti jednorázové pleny, neměla polotovary, mikrovlnku, nevysedávala od svých pěti let den co den 10 hodin před televizí. Žila jinak, přestála válku a období, které lze obdobím hojnosti nazvat jen stěží. Co se jídla týká, určitě nevyrostla na hamburgrech, hranolkách a přeslazených limonádách. Takže měla dobrý „základ“. Rozhodně většinu života jedla obyčejná, poctivá jídla. Totiž mnoho lidí zaměňuje zdravou stravu za kořínky, koktejly, nízkotučné jogurty a sojové maso. Blbost. Osobně jiné než smetanové jogurty nejím. Akorát se tím prostě necpu každý den a vím, kolik čeho si můžu dovolit. Dříve tuhle míru určovala dostupnost potravin. Byly relativně drahé, a tak nedocházelo k jejich nadužívání. Dnes musí každý sám hlídat, co do sebe nahází:-)))

Anja, fistule rvala i mé bubínky:-)))

47
Nika
Reagovat

Moje babička byla z Hané (Olomouc), myslím, že „šlejšky “ jsou výrazivem tamním, doma jsme tomuto pokrmu jinak neřekli. V Praze výrazu šlejšky příliš mnoho lidí nerozumí (pokud se nejedná o Moraváka) zde opravdu převažuje zmiňovaný výraz šišky:-)
anjo, s těma ořechama jsou vynikající, další možnou variantou je tvaroh…..mňam :-)
Z kafilerky se mi udělalo mírně nevolno, Bel, tohle mi nedělej !!! Výpomoc, nevýpomoc, tohle bych nevozila ani za měšec zlatých dukátů…..

48
Nika
Reagovat

46: Otylko, naprostý souhlas.

49
anja
Reagovat

45 LadyXL, ráda bych se mýlila, ale já právě od této partičky nic moc konfliktního nečekám, tahle sestava mi přijde taková vlažná. Prý si mají na konci týdne vyříkávat kdo koho naštval, ale na videu je to nuda.

50
anja
Reagovat

44 Beli, jo, nikdo nevaří luštěniny, protože je lidi nejí. A taky dát do takového pořadu třeba čočkovou polévku anebo hrachovou / sojovou kaši na husto, to bych teda chtěla vidět kdo by se odvážil. Imho by to 4 lidi z pěti nejedli a hned nad papírem ohrnuli nos :)

51
Ajda
Reagovat

Někde se místo šlejšky říká šuperlíky či rejpulce, recept stejný jako u šlejšek.

Všeobecně luštěniny i omáčky školní jídelny lidem zhnusily. Ale pokud se dobře uvaří, je to mňamka. Manžel tvrdě odmítal koprovku a dnes o ni škemrá :-)

52
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Takový mexický fazolový kotlík, s chorizem, rajčaty, česnekem, chilli papričkami… to s jídelnovými blafy nemá ničehož společného:-)))

Mimochodem, všimli jste si včera v ukázce, jak moderně má Martin zařízený byt? Hodně mě to překvapilo, čekala jsem pastoušku.

53
Ajda
Reagovat

Dokoukala jsem včerejší díl a nechápu tu drzost, nazvat to italským menu. Už ten předkrm byl děs běs ala Babica a pokračovalo to až po dezert :-( Tady bych si nepochutnala.

54
anja
Reagovat

53 Ajdo, to bylo italské menu „po mém“ :D paní je zřejmě fascinována italštinou, italskými názvy a pořadem s italem v kuchyni, podle mne nikdy neměla možnost pravou italskou kuchyni ani ochutnat a tak to dopadlo jak to dopadlo :)))

55
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Dle mého je fascinovaná i panem Emanuelem, kterého by ráda v kuchyni jako doplněk:-)))

56
Ajda
Reagovat

55 – být tam Ridi jako doplněk, tak i když vypadá krotce, musel by ji za to italské vaření „ponašemu“ akurát proplesknout.

A ty zdrobněliny, to se nedalo poslouchat.

57
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Nedivila bych se. Nesnáším takové to „po italsku“ – rozuměj vraž do toho půl kečupu a hrstku italské kořenící směsi. Nechápu pokrmy typu mrkev upravená na způsob pečené kachny… Prostě buď mám mrkev nebo kachnu. Nevím, co je špatného na obyčejném vývaru, obyčejné pečeni. Proč je potřeba běžná jídla titulovat honosnými názvy.

Vaření Itala jsem občas sledovala, moc se mi jeho recepty líbí, některé jsem i vyzkoušela, ale nenapadlo by mě je pozměňovat a dělat z nich „moje“. Chápu, někdy jsou suroviny méně dostupné případně poněkud dražší, ale ricottový dortík bez ricotty už prostě není ricottový dortík:-)))

58
okkvp
Reagovat

57 – Pozměňování receptů česká tradice. Zřejmě pamatujete období, kdy každá česká Mařka vařila čínu (=pórek + cokoliv + sojovka Maggi)

59
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

To mám v živé paměti. Ještě i variantu s mraženou zeleninou. Bohužel tato lahůdka je stále aktuální, a to i v restauracích.
Kdysi jsem vešla ve při s jednou méně majetnou známou. Říkala, že „takhle“ vařit prostě musí, jelikož na drahé suroviny nemá. Já tvrdila opak. Udělaly jsme malý experiment, jehož výsledkem byl sumář spotřeby potravin a nákladů na ně. Známá byla velmi překvapená, že já se svým lososem, bio potravinami a zálibou ve vybraných lahůdkách mám náklady na stravování mnohem nižší. Její naskakovaly nakupováním zázraků typu „Maggi nápady“, nejrůznějších chipsů, minerálek a limonád, sušenek, „jogurtů“ typu „Kostíci“ atd. a samozřejmě i několikanásobným množstvím (zkonzumovala cca třikrát více než já), což bylo pochopitelně znát na její váze blížící se k metráku… Opravdu ne vždy je nutné upravovat složení receptů na finančně přijatelné, lepší je se zamyslet nad celkovým množstvím.

60
Katynka
Reagovat

60 To je pravda a bohužel to spousta lidí podceňuje. V tomto duchu se snažím taky nakupovat a řekla bych, že jsem tak nějak na půl cesty, ale upřímně – kvalitní a hodnotnější potraviny jsou i chutnější a když si na to člověk zvykne, pak už nedokáže vzít ty „náhražky“ do úst. Typický příklad – klasický smetanový jogurt a klasické chemické jogurty typu ..máma a pod. To se nedá opravdu srovnat. Na bio ještě občas nemám odvahu, ale začínám dost sledovat prodejce jednotlivých potravin, které jsou kvalitní a ne supermarkety. U nás ve městě teď otevřeli dokonce prodejnu Vodňanské kuře a já doufám, že aspoň v česká kuřata, když už ne bio. A to samé máme s medem u medaře, sýry ve speciálních obchodech, prodejny se zdravou výživou – jednak mě těší tam všude nakupovat a objevovat nové věci a jednak věřím v to, že když nebudu do sebe dávat blafy nebo alespoň v takové míře, tak snad se to trochu odrazí na mém zdraví ve smyslu, že bude dobré.

61
Katynka
Reagovat

Oprava moje 60 je k 59 :-) jsem to popletla.

62
Belisana
Reagovat

dnesni dil taky nuda :-)
jo, kdyz jsou potraviny to, co maji byt, je to perfektni a nakupovat od lidi tzv. ze dvora taky co mozna praktikuju. A skutecne kvalitni potraviny nestoji vic nez ruzne nahrazky.

Jinak mezi jedny z mych oblibenych lustenin patri sojove boby. Pridavam je do omacek k masu treba. Fazolovy gulas je skvely, fazole s kurecim – vubec fazole jsou naprosto skvela potravina. Hrachova polevka je rovnez super a ja nepohrdnu ani hrachovou kasi. Dobre udelana s platkem kvalitniho uzeneho a s osmazenou cibulkou je to velice dobre. Nejhur si u me stoji cocka, polivku ale snim, ta je dobra.

Dalsi vec, kterou jsem nikoho nevidela, je kvetak. Kazdej strasi s brokolici. Nic proti brokolici, ale kvetak je taky super, i syrovej.
Krome klasickeho ala mozecek, smazenej ci placicky je treba vybornej s ryzi. To se jen podusi na kosticky veprove ci kureci jen sul a pepr a trocha cibule, hodi se na to hromada kvetaku za syrova orestovana temer nasucho, na to se hodi ryze, 1 cm nad ryzi voda a necha se to cele podusit, dokud voda nezmizi.
Je to skvele jidlo a da se to jist i studene (je to arabskej recept) a jeste navic je to za par korun – do poradu uvar za 150 bych se s tim vesla pro 8 lidi i se zeleninovym salatem, ackoli k tomu mam nejradsi kysely vokurky, ktery patri k 5 potravinam, po nichz se mi zacne styskat na cestach :-DDD

63
Belisana
Reagovat

zacinam mit rovnez vyrazku z pojmu domaci slehacka. Co je na ni domaciho????????? Mozna ten rucni slehac, co mam doma…

64
LadyXL
Reagovat

62-tedy teď jsem dostala chuť na ten tvůj recept s květákem! Vypadá to úžasně, asi vyzkouším. Ten květák je „rozdrobený“ asi na menší růžičky co?
Já mám recept na plněný květák, který je taky dobrý a z 1 květáku tak nasytíš dost lidí.Potřebuješ mleté maso (cca 40dkg),které si více méně ochutíš podle sebe něco na způsob karbanátků (včetně trochy namočené housky).Já nedoporučuji dávat moc majoránky,spíš se osvědčil kečup, hořčice a také nahrubo nastrouhaný sýr. Květák (dobré vybrat rozložitou hlavu,která není až tak moc kompaktní) povaříme v mírně osolené vodě do poloměkka! Nesmí být moc měkký,rozpadne se.Pak vezmeš připravené maso a nacpeš ho,kam se vejde:-) do vychladlého květáku.Každou skulinu vycpeš masem. Zkrátka se ti tam musí veškeré množství nějak vejít. Pak dáš do vymaštěného pekáče s trochou vody, přikryješ alobalem a pečeš 3/4 hodiny.Ke konci „přikryji“ květák sýrem… má se polít holandskou omáčkou a podávat s bramborem.To už záleží na každém. Je to syté a dobré.

65
LadyXL
Reagovat

Zkrátka jsem chtěla taky souhlasit s tím, že květák se tam neobjevuje ani v jeho sezóně a to je škoda. Ale zkrátka se soutěžící bojí, že když nedají flákotu masa, tak se nezavděčí – a bohužel většinou je to pravda…
Včerejšek jsem viděla jen přípravu a pak konec s bodováním? Jak dopadla roláda s „princeznama“?

66
Ajda
Reagovat

Viděla jsem to jen po hlavní jídlo a stačilo. Polévka šlichta pro prase, maso nacpané lacinou šunkou, no to nemusím.

Principem pořadu je pohoštění skupinky neznámých lidí. Proto já bych tam žádné jednoduché a rychlé recepty nepoužila. Ty jsou fajn pro rodinnou večeři, ale ne tehdy, když mám na slavnostně prostřeném stole předvést své kulinářské umění.
V kolika rodinách se podává předkrm? V minimu, to je vidět podle toho, že někteří jako předkrm naservírují něco, co by stačilo dřevorubcům k večeři. Celkově bych čekala opravdu jen ty nej recepty, ale zatím je to většinou děs a hrůza. O kvalitním mase si můžeme nechat jen zdát a pokud ho už někdo podává, tak ostatní ani neví, jak má chutnat. Hlavní roli hraje krkovice, panenka (zprzněná), anglická, kopa cibule a hlavně nezapomínat na eidam a šlehačku. Amok mě chytá při větě – nechutná mi to, já to dělám jinak.
Nechápu, jak někdo na mini stůl nacpe kytici, svíčky, ale slánka a džbán s vodou tam chybí, pomalu není kam co položit, ale hlavně – co doma mám, to na stůl dám.
Absenci polévkových mís a dezertních vidliček už neřeším. Oblečení je taky občas tristní, příbor někteří drží asi prvně a blbě, vlastně celé Prostřeno je už jen parodie na vaření, škoda.

67
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Včerejší krmě byla katastrofa. Fondue z taveňáku, pečivo nasáklé olejem, vše doplněno nepostradatelným párečkem. Polévka odpudivá, zapečené veky se sýrovou směsí to rozhodně nevylepšily. Hlavní chod byl jen pomyslnou třešničkou na děsivém dortu Pejska a Kočičky. Šunka, kterou zmínila Ajda, vyděsila i mě. Rosolovité cosi mohutně vyztužené škrobem s vodou. „Princezničky“ topící se ve vrstvě oleje (nechápu, proč nemohly dřepět na pečícím papíru). Zákusek, kdyby nebyl rozdušený na sračky, nemusel být zlý. Pochopitelně bych šlehačku ze spreje (která zhusta ani šlehačkou není), nahradila klasickou. Nebo spíše bych ji tam necpala vůbec. Nechápu obří porce. Osobně bych dala hostům vybrat, zda chtějí porci degustačí nebo mají potřebu natláskat si břich k puknutí.

Zábava, kapitola sama pro sebe. Větší trapnost jsem dlouho neviděla. Ani omylem bych se takové chujoviny neúčastnila. Divadlo, včetně toho „na úrovni“, považuji za pokleslou zábavu bandy notoriků, zhulenců a hňupů. O amatérských uskupeních ani hovořit nebudu.

Bel, květákových receptů znám nespočet a květák velmi oblibuji. Brokolicové šílenství mě míjí. Přijde mi hodně podobná, navíc bývá podstatně dražší, ještě ke všemu je zelená, tak nemám nejmenší důvod ji nějak velebit:-)))

68
Nika
Reagovat

Pěkné dopolene všem:-) Já se nekoukala, takže nemůžu hodnotit kulinářské umění a výtvory dotýčné, o které je řeč, ale z toho, co zde čtu, usuzuji, že jsem o nic moc nepřišla :-)
Jen k té brokolici – jedinkrát jsem se, já blbec, rozhodla,že si ji usmažím podobně jako to dělám u květáku. Následky katastrofální – myslela jsem, že mě to roztrhne na několik částí, navíc se mi žaludek obrátil asi 10x tam a zpátky…..děs!! Od té doby jsem těchto pokusů zanechala a s brokolicí zacházím velice opatrně a hlavně střídmě.

69
Nika
Reagovat

V sobotu děláme doma pailu, pozvala bych vás :-)
Paila známá ze všech španělsky mluvících zemí připravovaná podle karibského receptu. Jedná se o směs divoké rýže, restovaných mořských plodů, cibule, drcených rajčat, bylinek, ananasu, manga a papriky. Dochucujeme česnekem a citrónovou šťávou.

70
okkvp
Reagovat

Na květáku spoustě lidí vadí charakteristický „dunst“ (vůně), brokolice je ve vůni i chuti trochu jemnější. Můj masožravec byl ochoten např květák konzumovat jen jako mozeček a ještě speciálně dělaný, jinak ani ťuk. Přes krémovou brokolicovou polévku se ale dal postupně přesvědčit i k jiným formám zpracování květáku.

71
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Niko, děkuji, nejsem si však jistá, za bych mořské plody dokázala pozřít. Nejvíce mě odpuzují škeble, a to pro svou podobnost s ženským pohlavním ústrojím, které mě nikterak nepřitahuje. Dalším strašákem jsou chobotničky. Jedla jen humra, langustu… Pokusila jsem se ochutnat mušle svatého Jakuba, ty mi přišly ještě tak vizuálně nejpřijatelnější. Možná jsem neměla štěstí na kuchaře, ale můj dojem z nich byl – guma s příchutí mořské vody:-)))

Jinak co se ovoce týká, nevím, jak v Praze, ale mimo Prahu je docela problém sehnat chutné mango. Nemluvím teď o zelených pumlíčích hořko-kyselé chuti a šedavé dužiny. Nedávno se mi podařilo objevit značku (dovozce ovoce) Fruit for senses, prodává Interspar. Jejich mango, maracuja, avokádo atd. chutnají tak, jak se sluší a patří:-))) Navíc se dá často koupit s 50% slevou, jelikož lidem přijde tato značka drahá. Nekupují ji ani po slevě. To já zase ano, ač nemusím:-))) Těší mě, že mám něco tak skvělého za polovic.

72
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Doufám, že to není zase až tak OT, ale musím hodit odkaz, zakoukala jsem se od obchůdku s moc pěknými specialitkami. http://www.provencenature.cz/ Nejraději bych tam všechny Pražáky nahnala, ať se podívají, není-li to nějaký pochybný kvelb, mám tam zálusk na několik dobrot:-)))

73
okkvp
Reagovat

Paella též není zrovna můj šálek kávy. Ve Valencii jsem nebyla, ale to co bylo možno vidět, očichat, ochutnat severně od Barcelony, bylo v mnoha případech pro mě dost nevábné

74
anja
Reagovat

Tak fondue jakože opravdu sýrové fondue /po švýcarsku :)/ bych si dala, evidentně všem chutnalo.

S těma překrmama ale souhlas s Ajdou, předkrm má být pidiněco, třeba jedno rajče plněné nějakou, za mne, sýrovou nádivkou, anebo pláteček masa, třeba ten uzený Dagmařin jazyk, taková jedno až tříhubka

Krkovičkové rolády pro mne naprosto nepřijatelné, šunka tu chuť masa úplně zkazí a posune jinam. Docela mě pán zaujal jaký vymyslel dezert, pečené jabko s tou nádivkou byla dobrá volba, to bych si i pochutnala, ovšem nesmělo by to být tak rozesr.né. Když už měl jabka jen ta italská bo španělská z marketu, neměl je nechávat v troubě tak dlouho, to jsou na pečení moc měkká jabka, stačí chvilka a je z nich sračka. Ovšem to jabko úplně zabil šlehačkou, tímpádem efekt nula.

75
anja
Reagovat

71 Otýlie, mám to podobně, škeble, slávky, ústřice jsou na mne moc měkké a slizské, chobotnice, hadi jsou zas pro mne moc tuhé a takové nechutně žvýkací. Stejně tak mě nebere třeba želví polívka, ochutnala jsem ji od jednoho luxusního kuchaře a nic pro mne tedy. Zato humry, langusty, raky to bych jedla jako nezavřená, naprosto skvělé masíčko :)

76
anja
Reagovat

70 okkvp, na květáku mne právě ta vůně vábí. A vůbec všechna zelenina je pro mne chuťově top. Tvrdší věci jednoduše v páře, plodová zelenina čerstvá. Všechna zelenina je chutí sladká, prostě božská, jenže já to mám obráceně – zelenina jako hlavní jídlo, maso a další věci jako příloha :DD

77
Nika
Reagovat

Otylko, abych pravdu řekla, mořské plody taktéž nevyhledávám, ale moje dcera se mi včera vrátila z jihu, kde se jimi krmila nejspíše nepřetržitě, takže pojala potřebu mě obdařit svými nabytými znalostmi o tamní stravě i stravou samotnou. Je fakt, že jí za půl roku velmi zhoustl a porostl vlas, možná to bude tím jódem a mořem :-)……nicméně na zmíněný pokrm jsem docela zvědavá. Z mořských plodů taktéž můžu pouze humry, langusty a krevety, ostatní si odpustím. Bude asi doma boj o to, jaké suroviny pořídít:-)))
Pak taky miluji japonskou stravu – naprosto zbožńuji po japonsku udělanou rýži, zabalenou do mořských řas, podávanou jako dortík. k tomu syrovou rybu namáčenou v japonské sójovce a pokapaná citronem…..skvělé.
Japonci hodně do sebe ládují i něco, co se podobá průhledné gumě a stejně takové je to i konzistence a chuti , údajně původ taktéž v moři, možná upravené chaluhy, pokud se nemýlím, prý hodně zdravé, ale ty jsou opravdu příšerné a téměř nepoživatelné.
Mango – ano, to je všeobecný problém, ale už se mi podařilo zakoupit i šťavnaté a voňavé kousky, jen člověk musí vědět, kam na ně zajít. Interspar nabízí poměrně kvalitní zeleninu, občas se dá sehnat i v Tescu.
V Bille mají většinou ta malá a neduživá, která ani po dozrání nejsou k pozření. No, vypadá to, že nás čeká zítra cesta za kvalitními surovinami:-)

78
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Anja, na polévku z „Poldinek“ bych si netroufla, mám předsudky vůči některým surovinám a želvy jsou jedna z nich:-)))

Niko, osobně si nepotrpím ani na Japonsko a Čínu. Jsem hodně konzervativní, chaluhy, ústřicová omáčka a jiné pochutiny mě nechávají chladnou. Tíhnu k evropskému způsobu stravování. Líbí se mi italská kuchyně (s výjimkou mořských plodů a pokrmů z nich), francouzská, jsem také majitel keltské kuchařky, úplně nejraději mám speciality skotské, irské, sever obecně je mou vášní.

Květákový odér nemusím, často jej upravuji tak, že jeden den povařím, pak mohutně větrám a druhý den z předvařené suroviny teprve tvořím rozličné placičky, pomazánky…

79
Nika
Reagovat

Na opravdovou japonskou stravu tady ale nenarazíte, měla jsem možnost ji podvakráte ochutnat přímo v zemi vycházejícího slunce, poprvé jsem byla zděšená a celkem nic jsem nebyla schopna pozřít, podruhé jsem si ji zamilovala. Dělá hodně i prostředí, atmosféra…. má to své kouzlo. A je opravdu chutná.

Jinak také preferuji kuchyni italskou, jsem vyloženě špagetožrout, ale co se týče surovin, je nutné kupovat zase kvalitní. Vzpomínka na školní jídelnu, kdy mi plácli na talíř rozvařená kolínka a zalili červeným hnusem, jemuž říkali rajská, mi dlouho nedovolila okusit dnes mnou milované penne pomodoro:-))

80
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Niko, jelikož vím, že není lehké najít restauraci, kde navaří z odpovídajících surovin a odpovídajícím způsobem, okusila jsem mnoho kuchyní tak, že jsem si obstarala ty nejlepší dostupné suroviny, originální recepty a krmi sama připravila:-)))

81
Nika
Reagovat

To Vás obdivuji, Otylko, ma to, abych zjišťovala, kde mají co ze které kuchyně, nemám bohužel čas:-( V poslední době uvažuji o tom, že budu využívat služeb e-Tesca a nechám si vše vozit domů, a to i přesto, že jsem člověk, který si vše, co kupuje, musí osahat, očichat a omakat:-))))) Kromě rohlíků a pečiva obecně snad všechno:-))))

82
LadyXL
Reagovat

tak Paellu já mám ráda. Prvně jsem ji ochutnala ve Francii a měla dojem, že je to jejich národní jídlo :-), než mne Frantíci vyvedli z omylu a hartusili na kuchaře, že vaří španělskou kuchyni.A úplně první jídlo tehdy na zájezdu byly zapečené těstoviny s mořskými plody, které jsme identifikovali posléze :-), bylo to naprosto božské. Slávky jsem měla na dva způsoby a chutnají mi, jen jich nesmím sníst přes míru, to pak cítím „moře“ a není mi OK… Ovšem nevím,zda bych pozřela ústřici, asi jo, ale musela bych být v kondici :-).Zatím stačilo ji vidět a cítit… Typ kuchyně nepreferuji žádný, i když mi je francouzská dost blízká, zkrátka mi určitá jídla chutnají víc, jiná méně. Ale vím, že moc nemusím balkánský typ jídel – ve všem rajčata (za tepla) a ve velkém… To mi nedělá dobře na žaludek.

83
koc
Reagovat

dat podravku do knedliku to sem jeste nevidel :) .. to uz tam pani mohla dat rovnou glutaman a nemusi si na to kupovat to predrazene nic :(

84
Belisana
Reagovat

64 Lady jo, na ruzicky, pripadne jeste velke kusy nakrajet a zapomnela jsem na mlety kmin. Podstata toho je, aby se z masa a cibule, ktere neni treba moc, vytvorila stava, ktera prostoupi celou tu hmotu. Cca pul kila veproveho – prase je na to lepsi, velka panev toho osmazeneho kvetaku a dva hrnky ryze a 4 lidi se najedi a jeste zbude. A je to jednoduche :-)

85
Belisana
Reagovat

no ja urcite necekam, ze se nekdo v prostreno vytahne se smazenym kvetakem jako hlavnim chodem. Ale par napadu bych mela. Kuprikladu kvetakova polevka je o moc lepsi nez ty vecny zeleny blivajzy a nic proti vyvarum, ale 5x po sobe vyvar tez nic moc.

dnesni dil opet nuda, ale byla „domaci“ slehacka, tak dobre, ni? :-DDD A misto domacich nudli mucky ci co to bylo, ty cucky.

86
Belisana
Reagovat

jo a zabavy, ty ja preskakuju. Poustim si to tak od pulky, ono mi to staci :-D

87
Belisana
Reagovat

totok je vcelku zajimavy seznam :-DDD
http://www.apetitonline.cz/novinky/3538-vybrali-jste-nejlepsi-vyrobky-roku-2011.html

a jinak nevim, jak by se tu varilo, kdyby prestali prodavat anglickou – nic proti ni a tu mokrou sunku – proti te vsechno

88
Nika
Reagovat

72: adresa Na Bělidle je mi známá, často tudy procházím, mám to kousek, můžu kouknout na ty skvosty, co tam prodávají a poreferuji:-))) Dobrý tip, díky, Otylko:-))) Dejte vědět, na co máte zálusk, když tak zakoupím:-))))

89
Nika
Reagovat

mokrá šunka, bleeee…..v poslední době narazit na kvalitní šunku je fakt kumšt. Buď je to mokrý a přesolený hnus, nebo něco, co se podobá sečce, v lepším případě to nechutná vůbec nijak. Občas se podaří zakoupit docela povedenou vepřovou výběrovou, ale zase člověk musí vědět, kam na ni, někdy narazím na poměrně dobrou dětskou krůtí…..povětšinou však šunku raději nekupuji vůbec. Ostatním uzeninám se vyhýbám, odvykla jsem si.

90
Belisana
Reagovat

Niko vyborna sunka je tzv. toastova… uz od pohledu kafilerka, ale jde to na dracku

91
Belisana
Reagovat
92
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Včerejší díl mě opět ničím nepřekvapil. Obligátní, nezajímavá palačinka, nudná polévka ozvláštněná nevábnými smrkanci… Knedlíky – malér. Snad jen pečená krůta vypadala dobře, maso se, dle mého, povedlo. Následovalo „nebe v puse“, outlocitní puritáni prominou, ale okamžitě jsem si představila jistou, muži velebenou, sexuální praktiku:-))) Nakonec ale musím uznat, že nechutný být nemusel, tmavé těsto, nepřeslazená šlehačka, neutrální banán.

Záhadou je pro mě dnešní hostitelka, Libuše. Vychodila střední odborné učiliště, ale ze všech zúčastněných zdá se mi nejrozumnější a vyjadřuje se velmi solidně. V šoku jsem byla jen z jejího věku. Tipovala jsem ji na „mladou“ babičku, na člověka nedaleko důchodového věku. 39 let je šok. Na každý pád jsem zvědavá, co, vzhledem k své nemoci a figuře, připraví.

93
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Niko, to by bylo skvělé, určitě do obchodu nahlédněte a podejte info:-)))

94
LadyXL
Reagovat

84-díky Belisana za upřesnění receptu. Až ho uvařím (zatím nevím kdy), dám vědět!
Jinak včera jsem dostala info od přátel, že jedna naše známá osůbka se zúčastnila natáčení a v poměrně dohledné době bude na obrazovce… Bohužel nevím, jak to dopadlo, ale snad se pak časem dozvím podrobnosti kolem natáčení.
Včera-bohužel viděla jsem opět jen úvod,část vaření a pak až vzdychání nad moučníkem… -pes si nenechá říct, že musí počkat :-(… Takže knedlíky nebyly povedené?

95
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Knedlíky byly divné, takové od pohledu tuhé, rohlíkové slepence mírně provzdušněné práškem do pečiva a prý dokonce ochucené Podravkou, což já osobně nepostřehla, možná jsem si právě odskočila pro čaj, ale někdo to tu píše.

96
anja
Reagovat

92 Otýlie, naprostý souhlas, ale jaká praktika? :DDDD mně nějak při pohledu na opět !!! rozes*aný dezert fantazie nepřicházejí… jediné co mne napadlo je, proč do takového pořadu lezou lidi co neumí připravit dezert, který zůstane na talíři jakžtakž vcelku a polahodí i oku – snad tam i o to jde, že, aby jídlo na talíři i trošku vypadalo

97
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

:-)))No při pohledu na dezert už mě to přešlo, ale jak zmínili název, měla jsem před očima čuňárny:-))))

98
anja
Reagovat

podravky jsem si nevšimla, ale zaujalo mne, a to už i u dřívějších vaření, jak si lidi do každého jídla cpou hafo pšeničné mouky, viz Jana, nemít mouku po ruce, byla by s vařením těžce v háji, imho ti lidi tak jak navaří v Prostřeno, vaří i běžně pro rodinu, a pak to dopadá tak, že kolem stolu se sejdou čtyři s větší či menší nadváhou a pátý k tomu směřuje

palačinka – mouka! přitom zabalit špenát by šlo i do prosté omelety z jednoho vejce (1 vejce na osobu, špetka soli, kapka oleje) a bylo by to lehčí, lépe stravitelnější a nezacpalo by to hosty hned na začátku

polívka s tím cumlem, bo jak to vtipně nazvala – krupice z pšenice opět, už jak to smažila s těmi vajíčky, dělalo se mi zle, čirá polévka jen s kousky zeleniny nebo i masa by byla míň chutná nebo co?

ke krůtímu lahodnému masu by mi pasovala lépe rýže, sypká, divoká, s bylinkama nebo tak něco, hostitelka hrdě patlala knedle z hnusných rohlíků za přidání hnusné mouky

dezert ok, tam je mouka v pořádku

99
anja
Reagovat

97 jo aha, už mi to došlo :DD

100
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Přesně tak, anja, mouka, máslo, olej, kečup a Podravka, základní stavební kameny české kuchyně. Ke krůtě bych také podávala rýži, nejlépe basmati, která má nízký glykemický index a je velmi chutná. Případně směs s rýží divokou, jak zmiňujete.

Nakoukla jsem ze zvědavosti, co bude vařit Kristýna, pokud nic nějak podstatně nepodělá, nemuselo by jídlo být špatné.

101
anja
Reagovat

100 Otýlie, zapomněla jsi na anglickou slaninu :DDD anglickou slaninu rvou v prostřeno taky do všeho skoro

102
anja
Reagovat

100 no kristýna má kuře s medem, tak zas budou lidi remcat, že nemají rádi kombinace masové a sladké chuti

a mrkla jsem na meníčko od Libuše, tváří se tajemně jak hrad v karpatech :D infantilní názvy mě fakt berou

103
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Ajo, anglická, jak jsem jen mohla. Jinak já také globálně nemusím kombinaci sladkého a masa, ale když se to s tím medem nepřežene, může vzniknout hodně zajímavá chuť.

Mně se u Libuše líbí, že preferuje libové maso a zeleninu, je to na ní vidět:-)))))

104
anja
Reagovat

103 podle mne má ta paní dost velký zdravotní problém, nechcu tady odhadovat, ale vypadá to na SLE, ty skvrny na tváři, plus teda jestli má diabetes tak je dost v průšvihu

105
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Anja, i to může být, ovšem já takovou věc vnímám jako popud o své zdraví dbát ještě více, než ostatní. Dělat pro sebe maximum. Čili žádný stres způsobený natáčením, žádné experimenty s jídlem, racionální strava, normalizace hmotnosti, pravidelný režim, je toho mnoho, co člověk může udělat, aniž by investoval jediný haléř. Sama nejsem úplně zdravá, a tak vím, o čem mluvím.

107
LadyXL
Reagovat

Já tedy ty klasické palačinky se špenátem miluji, neměnila bych je za jiné „palačinky“. Ale jakmile jsem se dozvěděla, že jsou jako předkrm, protočily se mi panenky. To je normální klasický hlavní chod a výborný!! Rozhodně ne předkrm. Z toho opět plyne, že lidi doma předkrmy nedělají a tak pak neví, co v telce navařit…. A bojí se lidem dát málo, aby neremcali, že je šidí.

108
Belisana
Reagovat

tak dnesni predkrm bych si fakt nedala – topinka s merunkama a nezbytnej eidam roztopenej do slepence pres to vsechno
polivka klasika, hlavni chod tezko rict a dezert by nemusel bejt spatnej
jinak dnes jsem se sekla a zahlidla kousek pripravy, a žlice me dostaly, hmmm
obecne opet nuda

109
Belisana
Reagovat

106 no jo, skutecne „polevkove koreni“ pro chut… do knedliku…
tohle „koreni“ je tez hojne vyuzivano

110
Belisana
Reagovat

a jinak me moc bavi komentare typu stisnene mistnosti

111
okkvp
Reagovat

108 – paní je původem asi východočeška nebo někde z jeho pomezí – aneb krajový výraz (znám takových víc, důsledně to používala spolužačka z Ústí nad Orlicí)

112
Belisana
Reagovat

okkvp je mi ukradený, odkud je. Žlice je děs – snad by pro jednou mohla zvladnout říct lžíce.

113
Ajda
Reagovat

112 Belisana,
ono to máš těžké, když to někdo má v puse od mala, na kameru to nezmění.
Okénko krajového nářečí už tady na Panáčkovi taky proběhlo, holt co kraj, to jiná mluva.
Já to kdysi po přestěhování zažila, občas mi nerozuměl ani manžel. A já ho některé jeho šílenosti naštěstí odnaučila (střešně a skřipka :) Je zvláštní, že moje výrazy ze severu Moravy se mi líbí dodnes a ty místní, kde žiju přijímám jen těžko.

114
LadyXL
Reagovat

včerejšek jsem bohužel vůbec neviděla… A bacha, „lžice“ se běžně používá na Vysočině, alespoň tam kam jezdím i v okolí. Taky mi to rve uši. Když jsem se ptala, proč to tak říkají, tak na mne koukali a vlastně vůbec někteří nevěděli, že to říkají a jiní říkali – a jak bych to měl říkat? Ale napsat to dobře, to uměli snad všichni… Jinak ale krajové výrazy zbožňuji, bývá sranda, když je pak v hospodě luštíme navzájem…

115
Belisana
Reagovat

Ajda :-D střešně a skřipka? Jako třešne a chřipka?

Lady jasneě, v hospodě je to sranda, ale tady jsem prostě nadskakovala a nedokázala jsem tomu zabránit. Žlice je obzvlášť zhovadilá.

Ja proti krajovým výrazům v zásadě nic nemám, ale žlici nejsem s to překousnout.

116
Ajda
Reagovat

115, ano :-))
Ještě je tu jeden výraz, který nesnáším – bomba (bonbóny), jinak to je o zvyku :-)

117
Nika
Reagovat

90: toastová šunka – není to tentýž humus jako šunka pizzová? :-)) Jednou jsem si k ní přičichla a už tak vícekrát neučiním:-) Natožpak abych ji pozřela.

93: Otylko, zítra mám tudy cestu, uzmu nějaký studijní materiál či vzorek:-)

115. Žlice – Bel, to bylo možno občas slyšet i u nás na severu Moravy, možná Valaško, resp. Vsetínsko? Taky mě z toho ale vždy kroutilo:-)

118
Nika
Reagovat

bomba = bonbóny, to jsem zatím neslyšela.
Mě po přestěhování do Prahy zase vytáčelo až k nepříčetnosti, když mi někdo řekl, že mi něco VOKÁŽE!!!! S patřičným zpěvavým akcentem. Osýpky po celém těle a sklony k vraždě!!!

119
Belisana
Reagovat

Niko nevim, žlici jsem v Ostrave neslysela. Žlici nedavam :-DDD

toastova sunka je takovej jako ctverecek primo velikosti toastu, od pohledu hnus. Pizzova je mozna podobna?

bomba jako bonbony jsem taky neslysela, za to jsem nedávno videla napsané toto: bomboněra :-DDD

120
Nika
Reagovat

Teď jsem si všimla, že vysílání je z Brna a okolí. Hm, tak proto možná ta žlice:-))) Z hantecu to sice určitě není, ale podle mě ta jejich hatlamatilka je schopna pozřít i vyprodukovat kdeco, i žlici :-)

121
Nika
Reagovat

jj. tak to bude ono:-))) Toastová rovná se pizzová. Kvalitka!!! :-)) I dobrůtka:-)

122
Nika
Reagovat

Bomboněra? tvl:-)))))

123
okkvp
Reagovat

Velká část těch, co říkají žlice, říká taky rozži a kakavo :-D
Jo, když je člověk hozen do kýble (školy/koleje) s celou republikou a náležitě „zakvedlán“, to si nářečových výraziv užije a pak už mu to nepřijde ;-)

124
Belisana
Reagovat

123 kakavo chapu, asi kakao, a rozži je co?

125
Belisana
Reagovat

kakavo je strasny :-D

126
okkvp
Reagovat

124 rozsviť – neboli východočeská zkomolenina rozžni

127
Belisana
Reagovat

aha, ostravské rožni

128
Nika
Reagovat

Já si tady v Čechách strašně dlouho zvykala na rozsviť a takové dva roky jsem rožnila immervere:-))
Jenže mě přestalo bavit to každému vysvětlovat, tak jsem se raději přizpůsobila:- )

129
Nika
Reagovat

„Rožni“ jsem používala běžně, ale kakavo a žlice teda nikdy:-)

130
Ajda
Reagovat

ROŽNI je pro mě normální dodnes, stejně jako gatě a gaťky :-))

Kámoška používá „lochčit a hózny“, to jsem taky nevěděla a zvykla si :-)

131
Belisana
Reagovat

ja jsem uchylna, ja jsem vzdycky mluvila spisovne :-))) ale nektere veci me bavi
kakavo k nim patrit nebude, evokuje to…
a žlice tez ne, to mi prijde jako lenost rict lzice

ale v zasade se da mluvit „cesky“ tak, ze ti nikdo nerozumi :-D

132
Belisana
Reagovat

lochčit nevím a hózny kalhoty?

já jsem zas narazila se štramplema :-D

133
Ajda
Reagovat

jj, kalhoty. Lochčit = smát
Štrample taky občas používám ;)

134
anja
Reagovat

Libušino jídlo bylo jako ona sama, tedy jedním slovem zoufalé. Jediné, čím mě tato ženská zaujala, bylo jak ji vadí a rozčiluje ji Martin, jsme se přistihla, že se tím škodlibě bavím :) O Martinovi mlela furt nechutně dokola, chudák holka frustrovaná. Mně je Martin rozhodně sympatičtější než ona, a taky o něco líp i navařil.

To mrdníkovo vojsko nechápu proč na meníčko nedala jako bramborové noky, taktéž topinku proč nenapsala jednoduše topinka zapečená s eidamem a meruňkou. Fakt mě točí, že názvy se tváří tajuplně a pak z toho vyleze kolikrát blaf až za roh

135
anja
Reagovat

jo to krajové výrazivo jsme tady už řešili :) já to miluju jak se sejdem s lidma z různých koutů republiky, každý mluví po svojem a kolikrát si nerozumíme a řežem se smíchy :D

136
anja
Reagovat

jinak teda zase v každém jídle hafo mouky, ti diabetici jsou na zabití

ta její zavářka do polívky co extra pekla v troubě byl megahnus

137
Belisana
Reagovat

tak Kristina dobry, opravdu za cely tyden nejlepsi, vyhrala zaslouzene

138
Otýlie Šmatlavá
Reagovat

Kristýna byla fajn, navařila rozumně, hlavní jídlo vysloveně v pořádku, u dezertu mě potěšilo, že nepojala potřebu dozdobit jej šlehačkou nebo něčím takovým. Předkrm, celý Hermelín je hodně velké sousto, ale globálně vzato, ani ten nebyl nižádný malér. Vyhrála zaslouženě.

Nakonec mi nejvíce vadila Libuše. Její pokrytecké chování, otřesný vzhled a Mrdníkovo vojsko vykonalo své. Nečekala jsem, že po nebi v ústech, či jak se jmenovala ta roláda se šlehačkou, přijde někdo s perverznějším názvem, a hle, on Mrdník z Mrdníku:-)))

PS.: Topinku s meruňkou a nezbytným Eidamem směle označuji za úchylárnu týdne.

139
LadyXL
Reagovat

Jo,tak Kristýna fakt nakonec překvapila-mile.Výhru jsem jí přála.Byla milá, vytvořila fajn atmosféru na to, že byla nejmladší.
Krajové výrazy-to bývá moc švanda. Tu „žlíci a žličku“ já fakt taky nezkousávám, ale byla jsem za d….,když jsem se snažila opravovat.Tak jsem toho nechala. Jeden z rodičů se narodil na Vysočině a tak některé výrazy jsme doma užívali,aniž jsem tušila, že jsou krajová (nebo ne prostě „pražská“) a pak jsem se divila, že někdo neví, co je „vajling“, „erteple“, „bosáky“, „cmunda“-ten bramborák dlouho nikdo nevěděl,ale ani opačně – nevěděli, co je bramborák, při každé akci prodávali cmundu…. V současné době je to už u tohoto slova setřené. Jo a slovo rozžni také „tam dole“ používají. No ale coby Pražáka si mne občas právě dobírají,když na mne spustí echt krajová slůvka konkrétních věcí. Schválně – víte, co je „vošťůrák“? Nikde jinde jsem to slůvko neslyšela,než tam na Vysočině…. (a není to jídlo).

140
Ajda
Reagovat

vošťůrák = klacek na opékání buřtů :-))

141
LadyXL
Reagovat

Ajda vyhrála :-)) – jen nevím co,haha.No docela jsi mne překvapila :-), já na to zírala, ale už to taky používám, ono to tam ani jinak nejde…

142
Ajda
Reagovat

LadyXL,
on to kdysi požil soused, já zírala o čem mluví a teď, jak jsem to četla, tak se mi to vybavilo :-))

143
okkvp
Reagovat

OT – eh, já se zapomněla v čase, upoutávka na příští týden už se vyrábí

Přidat komentář