Panáček v reality show

Manželské etudy po dvaceti letech: Zuzana a Vladimír

16. Leden 2006 | napsal(a): | reality show: Manželské etudy

Dneska si kladu velkou otázku – o dospělosti. Kdy dospějeme, jaké situace nebo zlomy nás k tomu vedou? Podaří se to všem?

Podařilo se to Vladimírovi? Ani mi to teď nedá práci ho popsat, všechno o sobě řekl sám: „hlava v oblacích. Nějak na tom s klukama děláme. To jsem opustil, to už mě nechytlo.“

Dneska si kladu druhou velkou otázku – o plánech. Je dobře snít? Nebo je lepší mít plány na reálném základě? To se taky člověk naučí?

Naučila se to Zuzana? Naučila. Nejdřív jsme viděli jedno velké ustupování: „baví ho to, peníze nevadí, dítě počká“. A pak velké osamostatnění, když souhlasila s velkým klukovským snem Vladimíra. A plynulým vývojem (přes tušené stresy a nejistoty) se dostala k vlastnímu životu, byť možná za cenu lehkého odcizení od dcer, ale s reálnými starostmi a vývojem do budoucna.
A to slovo budoucnost je důležité ještě z jednoho hlediska. Kde žije Vladimír? V minulosti. Tehdy dokázal tohle, tehdy se mu tohle zadařilo, tehdy tam byly tyto a tyto slavné tváře. A jeho budoucnost? Od velkého začátku a velikých plánů do velké hloubky, s neschopností dotáhnout své ambice do konce. Možná mu chybí ta Zuzanina přesnost a metodičnost, co jsme viděli u rýsovacího prkna.

Nevím, jestli důvody rozdílů v jejich povaze hledat ve věkovém rozdílu. Možná ze začátku to mohlo být příčinou lehké Zuzaniny chuti peskovat. Ale „barevné“ roky nám ukázaly, že nejde o věk. Jde o přístup k životu. A o nechuti dál ustupovat nebo umožňovat cíle a nápady a sny jenom ostatních.

P.S.: Do každého článku se promítají osobní sympatie, tak mě nekamenujte :) Ale oč sympatičtější mi bylo Zuzanino vysvětlování psovi, než extra „přátelský“ rozhovor Vladimíra s Yellowmanem :)

Manželské etudy

Diskuze k článku

Počet komentářů: 11
1
Klára
Reagovat

Tento díl mě moc nezaujal. Částečně proto, že v barevné části chyběla ze začátku Zuzana a Vladimír už nudil :-). Celá část „imagemaking “ toho slizkého Aleshe byla nezáživná. Žádná rodina, soukromí, jen práce…. A Vladimír zamlada to je celý Jindra Hovorka z VV:-).

2
Allora
Reagovat

Mně se Vladimír na začátku moc líbil. V jednadvaceti až třiadvaceti měl všechno pěkně srovnané, zdál se vyzrálejší než o dvacet let později. Ale pak se ukázalo, že to bylo jakoby z donucení, dělal, co se od něj čekalo, neměl čas si užívat, hledat, být skutečně mladý. To přišlo až potom, nejspíš na to měla vliv i doba. Šel ven, něco dokázal, ale utopil se v tom.
Pak už jen opakoval jedny a tytéž historky, ve čtyřiceti si teprve užíval svých „dvaceti“.

3
malinka
Reagovat

magda: imho – tento clanek nerika nic o poradu samotnem, kdybych ho vcera byval byl nevidel, tak se odsud nedozvim VUBEC NIC!!! recenzi porad si predstavuju jinak nez UVAHU nad poradem.

4
Magda
Reagovat

malinka: Tvoje kritika mě sice netrápí, nicméně odpovím: Vzhledem k zaměření stránek předpokládám, že se čtenáři dívají. Pokud ti nevyhovuje můj článek, určitě se SUNíčko nebude zlobit, když napíšeš vlastní verzi.

5
pavlína
Reagovat

Včera to byla bohužel NUDA. A to jsem se na další díl těšila:-(

6
Dana
Reagovat

Tenhle díl byl prvním, který jsem viděla. Přestože předchozí díly byly prý „záživnější“ – nevím, nemohu srovnávat, budu se na další díly určitě dívat. Je to zajímavý pořad, přemýšlela jsem při něm, co by se asi v dokumentu objevilo, byl-li by pořad o mně a naší rodině.

Zuzana byla zpočátku spíš ta v pozadí, ta, která ustupuje. Škoda, že nevystupovala v celé barevné části dokumentu. Napostřehla jsem například, kde v současnosti pracuje, jaké je její povolání.

Vladimír byl spíše „bohém“, uvolněný, možná trochu nedospělý, nestálý. Mně osobně moc sympatický nebyl a nedovedu si představit, že bych s ním měla žít.

7
ajda
Reagovat

Dano, Zuzana až do rozvodu nesouhlasila s natáčením, proto tam nebyla a bylo to škoda. Celé mi to přišlo spíš jak portrét nic moc úspěšného fotografa , než manželské etudy.Ty se někde vytratily. A bylo to podobné i v prvním příběhu, dotočená část se celá odvíjela od podnikání manžela. Uvidíme co bude v dalších dílech :o))

8
malinka
Reagovat

magda: vsak kritika neni od toho, aby nekoho trapila, ale aby se ten dotycny zamyslel, zda to neslo udelat jinak, lepe. co Ty na to, SUN?

Reagovat

malinka, samozřejmě to šlo asi napsat lépe, stejně jako tento blog lze vést lépe atd. Nebo-li já preferuji i takovýto článek než nic. Možnost zde psát má takřka kdokoliv, takže třeba i ty můžeš zkusit své štěstí a ukázat Magdě jak na to.

10
Surgo
Reagovat

Me by se taky vic libila spis recenze pac jsem to ani nevidel. :-)

11
mike
Reagovat

Porad je to skvely, zvlast ta dlouha doba je uzasna. reknete mi ale jednu vec. kde se muzu stahnout vsechny dily? videl sem jen jeden a nepreziju bez ostatnich. dik

Přidat komentář