Panáček v reality show

Výměna manželek: Gita a Iva (12. 12.)

12. Prosinec 2005 | napsal(a): | reality show: Výměna manželek

Výměna manželek
Reality show Výměna manželek okupuje naše obrazovky již zhruba čtvrt roku a zatím to nevypadá, že by se potýkala s klesající sledovaností. Ba právě naopak. A to i přesto, že pravidelný divák již stačil postřehnout, že druhá řada díky svému natáčení v době, kdy na Nově již první díly proběhly, nepřináší tolik konfliktů a kontrastních rodin jako prvních 10 dílů. I přesto se dá z každé Výměny pochytit pár věcí, jimiž si lze oživit stereotyp běžného manželského života. Stejně tak dnes, kdy se do domku, jež obývá katolická rodina pana Vladimíra Votavy (3 dcery – 14 měsíců, 14 a 12 let a tříletý syn), přistěhovala Marková Iva. Tu v domku v Dubicích u Ústí nad Labem nahradila při výchově dvou synů (8 let a 2 roky) a po bok manžela Františka se postavila Gita.


Na první pohled by obě ženy mohly mít podobný způsob života. Oběma je přes 30 let, žijí v rodinném domku, jsou na mateřské dovolené a mají děti. Gita čtyři, Iva dvě. Už pohled na ledničku však napoví, že tomu tak nebude. Gita je totiž dominantní žena vychovávající čtyři děti i manžela, kterého coby silně věřící osoba dokonce přiměla k víře. Pořádek, řád a hlavně pečlivě připravený rozpis je alfou a omegou jejich precizně vedené domácnosti. Těžko soudit, zda je to správné či nikoliv, potěšitelné je, že ani Nova nestříhala záběry vyloženě pro či proti tomuto systému a stále více plní spíše novinářskou funkci; tj. nabízí divákům pohled na různé domácnosti a jejich obvyklosti a je jen na divácích, čím se budou inspirovat a co si vezmou za své. Konečně to tvůrcům došlo, byť je pravda, že oproti prvním dílům už Výměna manželek nemá takovou šťávu.

Namísto střetů, kritiky cizí domácnosti a okamžitého smejčení (ostatně obě domácnosti byly čisté, takže beztak nebylo co) se nyní Nova věnuje steskům po domově, které Výměnu provázejí. A taky zápolení žen v cizích domácnostech. Výhodou je vyvážený sestřih, takže zatímco v jednu chvíli Iva bojovala s kotlem a chvíli si nevěděla rady, o pár okamžiků sestřihu později pro změnu špičkově uspala malého.

Oproti prvním dílům se změnily také požadavky obou manželek. Namísto toho, aby radikálně předělávaly domácnost, měly spíš edukativní přání. Pravda, Gita chtěla do sobotního velkého úklidu zapojit všechny, za což jí Iva jistě poděkuje a František si třeba vezme ponaučení, ale ostatní přání byla spíše z říše splněných snů. Gita chtěla v neděli jet se všemi do kostela, Iva si zase chtěla zkusit točit hlínu na hrnčířském kruhu a vymodelovat třeba hrneček. Díky tomu měla Nova co stříhat, část, v níž Iva tvořila na kruhu a spolu s ní i další členové Gitiny domácnosti byla totiž vtipná a odlehčená.

Bohužel, nic výraznějšího se v poslední Výměně neudálo a mnohdy jsem měl co dělat, abych u ní neusnul. V rozhovoru mezi 8mi očima František hned zkraje odmítnul nadále žít podle plánu a fungovat s tabulkou na ledničce. Oproti tomu uznal, že Gita je silná osobnost, jejíž přítomnost i potřeba mít vše dokonale ošéfované je znatelně cítit. Vzhledem k tomu, že je dominantní, byla možná hlavní osobností celé výměny. Ke cti je potřeba dodat, že podle Františka je společenská a v závěru prohlásila: „Ráda jsem si vyzkoušela starat se o nevlastní děti. Zjistila jsem alespoň, že je možné je milovat jako vlastní.“

Výměna manželek

Diskuze k článku

Počet komentářů: 60
1
Adina
Reagovat

Dnešní díl byl v podstatě pohodový, spíš úsměvný. Žádný křik, žádná hysterie, žádné nervy. Já jsem se fakt upřímně zasmála tabulce. Můj manžel mi s domácností pomáhá i bez tabulky. Obě rodiny mají rády děti a věnují se jim. Paní Gita je dost svérázná žena, docela dominantní, ale její manžel neprotestuje. Paní Ivanka je pohodářka. Obě mají poslušné a milé děti. Prostě pohodový díl. Spíš pro pobavení.

2
Milka
Reagovat

Souhlasím s Adinou. Pohoda. Mě jen trochu přišlo,že paní Gita většinu úkolů v domácnosti rozdělila mezi členy rodiny a na ni samotnou moc nezbývá:-) Starší dcerky vodí malé do školky, berou za to koruny,manžel luxuje, vaří, dcery myjí koupelnu, nádobí… Ale chápu, že si zapisuje každou vydanou korunu, protože takový dům musel něco stát a pokud je rodina zatížená hypotékou (a to předpokládám je), pak při čtyřech dětech musí mít přehled o všech výdajích. Ale vážně neznám nikoho ve svém okolí, kdo má tabulku úkolů:-)

3
George
Reagovat

Ano, s tím lze souhlasit. Všichni pohodoví, bezproblémoví a milí lidé.

Měl bych snad k rodině s rozpisem (budu jí pracovně nazývat Šebkovi, a byli sympatičtí) pár poznámek.

1. Myslím, že lednička nedává dostatečný prostor. Zde je možno umístit jen tabulku. Asi by byla lepší nástěnka. Zde by byla možnost dalších, podrobnějších informací, ale i výkresů dětí apod. Možná by se vešel i plakát Gagarinova bratra.

2. Zdá se mi, že rozpis je krok správným směrem. Ale jen napůl cesty. Bylo by dobře mít vypracovaný nějaký program, který by sám generoval povinnosti členů domácnosti a tyto jim i oznamoval třeba prostřednictvím sms.

3. Také mě logicky napadlo, zda existuje i tzv. tajný dodatek k rozpisu. (Obdoba tajného dodatku k paktu Molotov – Ribbentrop). Jestli i biologicko-emocionální integrace podléhá rozpisu. A pokud ano, jak podrobný ten rozpis je. Zda jsou určené dny, hodiny…..nebo snad dokonce….

4. Trochu mě překvapil pan Šebek se svým náhledem na čas ztracený cigaretou. Já jsem sice zarytý a bojovný nekuřák, avšak chápat několik cigaret denně (které paní Antišebkové nota bene sloužily k nabytí duševní rovnováhy) jako ztráta času, je poněkud problematické. Neexistuje tzv. absolutní využítí času. Myslím, že při studiu jeho časového snímku dne bychom jistě objevili hluchá místa. A kdybychom k tomu přistoupili jako on, tedy podle mne ad absurdum, objevíme jich mnoho: učí se na WC anglická slovíčka?… nešla by zkrátit předehra?….. Rezervy se najdou vždycky, vše je jen otázkou míry.

5. „Plánovitost je všeobecná forma pohybu socialistické společnosti“ (Učebnice politické ekonomie socialismu)

Ale byli to všichni milí lidé. Obě ženy i jejich manželé. Pokud Šebkům jejich rozpisový systém vyhovuje, pak je to jen a jen jejich problém a právo. Myslím však, že pro určité procento domácností mírně nestravitelný.

Dovětek A (tradiční): Nemohu jako vždy nevzpomenout na srovnání s několika bojovnými výměnami a hlavně konfrontacemi. Je vidět, že slušnost a noblesa mají v životě důležité místo, že Bubníková, příteli od p. Melhem, cirkusová tchýně….?

Dovětek B, určený pro Jirkazze (jen a jen pro něj): Pokud by se ti zase zdálo, že děti u Šebků měly trochu polynéský původ a děti u Antišebků měly mírně africké geny, pak ti mohu napsat naprosto přesně jak se to stalo. A doplnit i peněžními transfery.

Byli to milí, slušní, sympatičtí, pohodoví lidé.

4
Jana
Reagovat

Mě tabulka v tak velké rodině směšná nepřipadá. Pro chod tak velké rodiny se mi zdá praktická, manžel je ekonom – ti mají rádi všelijaké tabulky a grafy a když to funguje – prima. Policista se tomu divl, myslím, že se spíš divil tomu, že má také přiložit ruku, no a osmiletý chlapec – ten taky. Přesně jak říkala Iva – má doma chlapy a ti jak známo, nádobí příliš nemyjí – tak tedy vyjímečně a už aby tady byla mamka. Ale jsem ráda, že jsem konečně viděla vztah, kde paní není jen pipiciózní, desinfikující hospodyně. Sláááva

5
George
Reagovat

A ještě jeden dodatek.

Starší dcery dostávaly za plnění některých povinností peníze. Nebylo řečeno, zda i manžel.

Také výdaje pečlivě zapisované do sešitu jsou poněkud nezvyklé. Myslím, že to také zůstalo napůl cesty. Sice chápu, proč to paní Šebková dělá (v životě bych to nedělal a nedonutil se k tomu). Ale v tom sešitě je to velice nepřehledné a hlavně nemá jasné srovnání a analýzu. K tomu by bylo potřeba také využít počítačového programu. Ten by jí přesně rozdělil jednotlivé segmenty položek a hlavně prováděl stálé analýzy a srovnání. Nejedná se přece jen o zapisování, ale i o přehled. Z něho pak lze analyzovat nutnosti, tendence, srovnání jednotlivých položek.

6
Jana
Reagovat

Zapisování výdajů jsem také dělala – na mateřské, když bylo penízků méně – takže rozumím. A to, že děti dostávaly za některé úkoly peníze mi připadá taky logické. Domácnost a úklid je věcí všech – tudíž zadarmo, hlídání sourozenců je věc rodičů – ti se rozhodli si je pořídit, takže pokud se děti podíl,í dostávají to zaplaceno. Mě se to zdá logické a správné. Či se Vám víc líbila holčička udřená z hlídání 4 sourozenců u které to musela být samozřejmost ?

7
Emmet_RAY
Reagovat

George je masér :)))))

8
Ann
Reagovat

George, tvoje komentáře nemají chybu. ROFL

9
Anonymní
Reagovat

Se vším bych vcelku souhlasila. Jsou to opravdu příjemní lidé, ale jednu věc nechápu. Nepochopila jsem, proč když je paní na mateřské se dvěmi dětmi, jim dopoledne neuvaří oběd a čeká až ho uvaří manžel, nebo děti po návratu ze školy dle tabulky. Myslím si, že by rozpis měl platit spíše než na obědy na večeře. A vaření oběda by pro maminku na mateřské mělo být samozřejmostí (pokud nemá oběd zajištěn jinak). Jsem doma se dvěmi dětmi a netvrdím, že mají oběd přesně v poledne na stole, ale čekat nato, až přijde manžel z práce a uvaří ho, mi přijde hloupé. Ale možná má pán dobrou pracovní dobu. Můj manžel se bohužel před pátou odpoledne domů z práce nedostane. (Je to reakce na záběr, kdy paní porušila pravidla tím, že uvařila oběd dříve než přišla dotyčná osoba, která měla ten den vařit.)

10
Jhnny
Reagovat

Votava je holt Votava.

11
Jonáška
Reagovat

Nepochybuji, že paní Gita má své děti velmi ráda, koneckonců má 4, což je obdivuhodné. Nicméně na mě působila , a vlastně i její manžel,trochu chladným a odtažitým, studeným dojmem.Snad příliš dokonale,jako dobře a bezchybně fungující stroje, v jehož životě / silně ovlivněném vírou, která dává každodennímu chování a duši pevný řád/. Prostě, chybělo mi tam trochu lidského tepla, milé nedokonalosti,velkorysosti. Přebývala co do množství pedance a důraz na pořádek / smýčení prachu pod cizí postelí, důraz na úklid atd./. Co místo sobotního mostrúklidu nebo úzkostného dodržování harmonogramu prací si spíše najít chvilku a popovídat si s “ cizím “ manželem jen tak o životě, touhách, ztrátách, prostě “ co nám v životě osud dal a vzal.Osudy těch “ druhých “ lidí jsou velmi zajímavé a tyto příležitosti sebývají každý den. U Gity, která duchovnu ve svém životě vymezila významné místo, jsem tento zájem postrádala.

12
PaV
Reagovat

ad Jonaška: Ing. Votavu osobně znám (zákazník) a myslím, že neosobním dojmem ve skutečnosti nepůsobí. Příjde mi právě takový osobnější než ostatní obchodní partneři, se kterými spolupracuji a dobře se mi s ním jedná.

13
George
Reagovat

to Anonymous

Trochu mě zaskočily tvé otázky. Vždyť je to tak prosté: protože to nebylo na rozpisu! Jak a proč by vařila oběd, když tam není psaná?

A ještě poznámku: oběd dělá ten, kdo je na rozpisu, i kdyby to mělo být o půlnoci. To, že manžel přijde z práce domů až po páté ho nijak neomlouvá.

14
Lenka
Reagovat

Obě rodiny byly příJemné a sympatické. Já si dovolím jen jednu poznámku k té tabulce. Pochopila bych, kdyby paní Gita pracovala a vracela se až odpoledne či večer ze zaměstnání. To by podle mého názoru museli opravdu přiložit ruku k dílu všichni. Ale asi jsem to tak docela nepochopila, to opravdu čeká celé dopoledne doma na někoho, kdo nakoupí, uvaří oběd a vynese koš, když to na ni zrovna nevyjde? Její manžel musí zastávat asi docela náročné.
zaměstnání, soudě podle jejich životního standartu /to nemyslím ve zlém, je to jen konstatování/ postavit či nechat si postavit krásný nový dům, krásná zahrada, vybavená domáctnost…celkově mě přišli i přes mat. dovolenou paní slušně finančně zajištěni. Toto zmiňuji jen proto, že znám více takových rodin, ale maželé každé z nich pracují natolik intenzivně a vrací se většinou po 10-14 hodinách totálně unavení. Neznám nikoho ve svém okolí, kdo by se vracel přesně po 8 hodinách a přitom měl slušný příjem. V tom případě mě hlava nebere, že ten její manžel ochotně jde třeba žehlit, vařit… Paní mezitím sedí? Nebo měla nějaké hobby, které tam nebylo zmíněno? Kdo se stará o pečlivě udržovanou zahradu? Kdo bydlí v domě, ví, co je kolem práce. Neberu v úvahu nějaký větší pravidelný úklid, kdy se zapojí i manžel, ale mě by nenapadlo po tom mém , když přijde večer z práce, chtít, aby uklidil linku a dělal další domácí práce/když jsou doma 3 ženské :))/ to uvítám raději, když se věnuje dětem. To, že pomáhají dospívající děti, to se mě naopak moc líbilo, a taky to, že za hlídání mladších sourozenců dávají starším dětem finanční odměnu. Ale to byl jen můj postřeh a třeba zkreslený pohled, jinak obě rodiny byly moc prima.

15
George
Reagovat

Vážení diskutující. Napadlo mě, že by bylo velmi zajímavé a divácky mnohem víc sledované, kdyby existovala RS Výměna manželek all inclusiv.

Úplně cítím to zděšení a vaše odsuzující komentáře kritizující mě a hnusnou mužskou logiku. Mě však nejde o ten akt samotný. Ale o srovnání situací, rituálů, zvyků rodin v této oblasti. To by pak byla opravdová výměna, která by nám dala mnohem více studijního materiálu.

16
Ajda
Reagovat

george: Co takhle RS Výměna pomocného personálu v all inclusiv rodinách. To by bylo zajímavé :o))))))

17
George
Reagovat

to ajda

Zní to atraktivně. Já ale nevím, kdo je pomocný personál v all inclusiv rodinách. Ještě bych měl několik dalších zlepšení, ale ty by asi neprošly a já bych byl ukamenován.

18
Jana
Reagovat

Pán měl vlastní firmu – chi, možná chodí zaměstnance jen občas kontrolovat, možná chodí podle toho, zda má uvařeno, možná pracuje z domova a tak odskočí uvařit – prostě neznáme jeho pracovní rytmus – tady se ho snažíme nacpat do 8mi hodinové pracovní doby jako v továrně – chi. Mimochodem mám obchod a zatímco teď píšu z domova od kávy, prodavačky pracují – tomu se říká kapitalismus – chi. Mě se rozpis líbí – dělá i z ženy matky normálního člověka, který se nemusí věnovat jen rodině a posluze manželovi, ale i sobě či svým koníčkům a přesto je uklizeno, uvařeno.

19
Terezie (anonymous)
Reagovat

George, dík za objasnění mých otázek. Až zase příjde manžel z práce večer a pokud budu se svou nízkou hladinou glykemie a nízkým tlakem opři vědomí, poprosím ho (než se uloží znaveně na gauč a zapne sportovní kanál), aby šel a uvařil oběd, popřípadě splnil další úkoly. (Na druhou stranu věřím, že paní přes den dětem určitě dá najísté).
Když jsme u těch otázek, měla bych ještě jednu hloupou. Nepochopila jsem, proč, když mají děti péči o své mladší sourozence nad rámec svých povinností (i když dostanou zaplaceno) povinnou. (Reakce na to, že když st. dítě chce jít do kina a je na řadě s uložením sourozence, musí si tuto činnost vyměnit). Jakpak by rodiče asi řešili, při této dobrovolně-poivinné aktivitě, případné nesplnění úkolu. Nicméně mi, jako matce, by asi nestačilo uložit děti ke spánku jen každý čtvrtý den. Ale nemůžu paní posuzovat, protože nevím co u nich znamená uložit děti k spánku (zda je v tom jen umytí a uložení do postele, nebo i čtení pohádky).

20
Veronika
Reagovat

to Terezie: Ja myslim, ze vzhledem k tomu, ze pani se snazila Frantiska naucit, aby usinal sam bez uspavani, tak to tak asi funguje i u nic doma…

21
George
Reagovat

to Terezie

Graf je přesně vybilancovaný a nedává možnost substituce. Jistě, je možné jít třeba do kina, avšak je potřeba to nahlásit do uzávěrky grafu, to jest do čtvrtka 17.15 h.

A co se týče placených prací, bylo řečeno, že ty jsou nejoblíbenější. Právě proto, že jsou placené.
Stále nebylo řečeno, zda i manžel má nějaké placené aktivity.

22
vladana
Reagovat

Nejde jinak než souhlasit se všemi přispívajícícmi. „tabulková domácnost“ klape jako hodinky. Ale připadá mi, že v rozpisu nemůže být všechno. Co když přijde návštěva a doma není kafe pro všechny? Kdo doběhne do obchodu, když to není na ledničce napsáno? Manžel asi pracuje z domu, jinak by oběda se asi nedočkali. Paní domu nosí kalhoty, nebo je spíš velmi silným krkem, který kroutí hlavou rodiny. Dominance je tam cítit, manžela „přizpůsobila“ obrazu svému včetně víry – a to chce velmi silnou osobnost! Ale obdivuji jeji vůli a hlavně důslednost – to bych nezvládla.
Druhá rodinka pohodová, taková normální, bych řekla. Je mi bližší, asi se mi líbila víc. Její přání byla hezká – zkusit hrnčířský kruh se asi v běžném frmolu vlastní domácnosti nepodaří, a ve výjimečné situaci se nakonec velmi dobře pobavili všichni zúčastněni.
Z posledního dílu čišela pohoda, klídek a tak by to mělo být. Jenom Nova asi nemá z takových dílů velkou radost – je divácky vděčnější ukazovat situace nad kterýma se tají dech, vyplavuje adrenalin, případně divák nevěří vlastním očím (viz cirkusová babička, maminka odhodlaná si konečně začít užívat navzdory čtyřem dětem, tatínek objevující „slasti“ života se čtyřčaty, pan zavírající psa do klece apod.).

23
eva
Reagovat

Já si taky myslím, že zapisovat položky do sešitu je v dnešní době mírně mimo, na trhu je k dispozici několik programů domácího účetnictví. A přísahám, je možné pak výdaje rodiny přesně vyhodnotit, plánovat a korigovat!
Můžete si třeba vytisknout graf spotřeby a nákupu toaletního papíru.
A přimlouvám se za nástěnku, plochu lednice bych vyhradila zápisům o tom, kdo co sežral a jaká byla kalorická hodnota. Pak vyhodnotit, aby nikdo nespotřebovával víc, než je pro fungování nezbytné.

24
Terezie
Reagovat

to Veronika : V tom případě pusa a uložení do postele nezabere více než pět minut, tak proč z toho hned dělat tabulkovou povinnost a řešit případné změny rozvrhu? Ale taková pohádka před spaním, to není vůbec špatná věc. Ze mě by paní asi moc radost neměla, děti uspáváme (občas i manžel), je to takový starý zlozvyk z doby kojení, kdy při něm děti usínali, bohužel – nebo bohudík za mé přítomnosti, ale povinnost v něm určitě nevidím, je to spíše taková srdeční záležitost.

25
Jana
Reagovat

chi, chi, když je někde pořádek a čisto a navařno a děti vychované, chytré, neproblémové a rodina funkční a pohodová – koukám, že to pro některé také není přijatelné. Nám se koukám nezavěčí nikdo a oproti minulým, hystericko-hygienickým tažením voláme po nyní troše chaosu a nepořádku a starých zvycích našich babiček a líbí se mám vícě rozmazlený chlapeček, který čučí na mytí nádobí jak na UFO. Popuzuje nás tedy vlastně všechno – pořádek i nepořádek, systém i chaos, chytré i postižené děti. Nezávidíme trošku Gitě manžela i domeček, poslušné děti i systém , který ji nenutí do podřadné role pouhé posluhovačky??? Neměnila by některá z nás ??

26
sasa
Reagovat

Když jsem v upoutávkách viděla tabulku s rozpisem povinností, nechtělo se mi tomu věřit. To zase budou magoři, těšila jsem se. Ale ouha! Ono to skvěle funguje, rodině to vyhovuje – to je nejdůležitější, všichni jsou v pohodě a mají na sebe i své koníčky spoustu času. V sobotu všichni vlítnou na úklid, za hodinku mají vypulírováno, nikdo se nepředře a domácnost je jako ze žurnálu. Bylo taky řečeno, že takhle to funguje asi 5 let. Kdoví, jak to vypadalo předtím. Unavená a upracovaná maminka, denní hádky kdo co bude dělat mezi sestrami, tatínek ze všeho otrávený…nebo unavená maminka, bordel, protože nestíhá..a všichni jsou naštvaní. Že k novému systému potřebují mít na ledničce tabulku, je jen jejich věc. Má to svůj účel. Určitě to eliminuje zbytečné hádky hlavně mezi pubertálními sestrami, která co bude dělat. Systém odměn je taky dobrý, děti si tak můžou dovolit kupovat věci, které by jinak neměly. Já je obdivuju, i když chápu, že tento systém by nešel použít všude. Pan Votava měl asi rozumnou maminku, která nerozlišovala práce na klučičí a holčičí a vychovala ho jako užitečného člověka nebo je takový sám od sebe a to je pořád ještě vzácnost. A v Děčíně to taky klapalo, ale tak nějak normálně jako ve spoustě rodin. A všimli jste si? Nešlo by ty práce rozdělit, protože nemám dcery – dělnice, ale jen samé chlapy – ( trubce???).

27
Anonymní
Reagovat

A všimli jste si? Nešlo by ty práce rozdělit, protože nemám dcery – dělnice, ale jen samé chlapy – ( trubce???).- ANO, všimla a naskočily mi z toho zase pupínky. Jsem ráda, že si toho někdo také všiml !! Zlatá tabulka a máte 100% pravdu, u té nelze diskutovat: já jsem udělala t,o sestra udělala méně – je to sice na první pohled směšné, ale funkční – to je důležité a práce nejsou děleny systémem praprababiček na ženské a mužské, tatínek je sportovec, podnikatel, ale také rozumný, uznalý chlap – ten nečeká na knedle a omáčku v sedě, to opravdu hodnotím a pokud je k tomu potřeba tabulka – Bože dej.

28
George
Reagovat

Milé diskutující, chválíte pana Šebka (tedy Votavu). A máte pravdu. Ale chtěl bych zdůraznit, že je takový protože, že si ho tak paní Śebková vychovala a vycvičila. Takže část chvály je vůči němu přehnaná a patří Gitě.

29
Jana
Reagovat

Chválím Gitu – rozumná to žena !!

30
Jana
Reagovat

je

31
Ajda
Reagovat

Vím,že tahle otázka je v pořadu zakázána.Ale prosím Vás, vy bystřejší, zahlédli jste v té tabulce i kolonku „mánželských povinností“??!! Zajímala by mě tabulková norma a i postih za nesplnění! Nebo že by to byla taky placená služba??!!

Georgu,myslela jsem personál jako řídič,komorníci,kuchařky,chůvy a je nám všem asi jasné ,že občas……:o))

A já osobně si radši ani často nepamatuji ceny, natož abych je předkládala v sešitku k analýze!!! z mých výdajů by ekonom pošel ,nebo spíš odešel!!!!!!

32
Jana
Reagovat

Manželské povinnosti – to asi vymyslel kdo, muž dávno minulých století ? chi, chi
Ceny: jste jako naši politici – také nevědí, kolik stojí třeba chleba. Svědčí to o tom, že ceny sledovat nepotřebujete. Ale paní říkala, že je šetřivá – to ji také ctí a proto zapisuje. Nouzí netrpěli, takže to asi bude mít nějaký efekt. Také ceny moc nesleduji, ale jako svoje + to jednoznačně nevidím.

33
Ajda
Reagovat

Jani, ty manželské povinnosti byly v ironické rovině, jinak jsou to pro mě osobně „radosti“, ale v téhle rodině se vše řídilo tabulkovými povinnostmi, proto to označení. A jestli je někdo spořivý a zapisuje, je to jeho rozhodnutí, přece to nemusíme dělat všichni, já na to fakt čas nemám a větší výdaje vidím na výpisech z účtů.
A přiznám se, cenu chleba taky neznám, a politik nejsem, je fakt, že když ho koupím někde o pár drobných dráž nic se nestane,v naší rodině, mluvím zde jen sama za sebe.

34
Baruš
Reagovat

George :o) Díky za komentáře, opět jsem se pobavila. Jinak pokud tabulka vyhovuje, tak není co řešit. Asi to bylo v jistou dobu nutné opatření. My se se sestrou často hádaly, která co udělala a neudělala a tehdy by to třeba tabulka taky bývala byla spravila. Měla jsem spolužačku, která měla 3 sestry a doma to u nich fungovalo taky tabulkově a fungovalo to :o) Jinak co se týká „domácího účetnictví“, třeba to psaní rukou má taky své výhody ne? Já si už pár let taky píšu výdaje (podotýkám ale, že jsem mladá a žiju sama), ale že bych si kvůli tomu měla kupovat program by mě snad ani nenapadlo. Hlavně jestli to člověku vyhovuje a stačí, ne?

35
George
Reagovat

Milé diskutující, nerozumím, když diskutujete, kolik stojí chleba. Já to taky nevím a ani nevím, co to znamená. Je hodně druhů chleba. Také stojí v různých obchodech různě. A navíc se ty ceny mění. Co to tedy znamená vědět, kolik stojí chleba? Anebo plácnu cenu a vím, že jsem se musel někde do nějakého chleba trefit.

36
Ajda
Reagovat

Vědět kolik stojí chleba neznaméná podle mě nic. Ale vědět který chleba chutná skvěle, to je výhra!

37
George
Reagovat

Mám pocit, že bych si měl nechat patentovat nový formát:Výměna životů. Na 3 měsíce výměna domácnosti u žen, all inclusiv, včetně bioemocionálních aktivit, ale také včetně např. zaměstnání. Myslím, že tato RS by si svoje diváky také našla.
Pořad by chtěl jistě velmi důkladnou přípravu.

Reagovat

George, Ajda: já preferuji cibulový chléb, stojí co si tak matně vybavuji kolem 15 Kč, nebo-li v tomto případě není důležité kolik stojí, ale že na něj mám chuť a tedy si klidně i připlatím nějakou tu korunu oproti běžné Šumavě :))

39
George
Reagovat

to Suníčko

Já vůbec nechápu, jak může někdo preferovat cibulový chléba. Jsem velmi zklamán, že jsem se po týdnech něčeho takového na této diskuzi dočkal. Každému (úplně každému!!!) je jasné, že nejlepší chleba je finský, s cereáliemi. Je mi moc líto, že zde musím tyto základní věci vysvětlovat.

40
Ajda
Reagovat

SUNíčko, máš sice pravdu , že stojí za to připlatit za chleba i za jakékoli pečivo, ale promiň cibulový chleba neeeeee. Ale George finská cihla jak mu doma říkáme,ta je SUPER a kyselá šumava může jít do háje!!!!! Kde je plno zrní, to nám chutná, a to nejsem žádná slepice :o)))))))

Reagovat

George (OT), u nás ve 100 tisícové vesnici jsem ještě o finském chlebu nezaslechl. Zkusím více nastražit uši :))

42
Cína
Reagovat

Můžete mi někdo ,prosím poradit,kde mám sehnat fotografie z tohoto dílu????Díky

43
Romana
Reagovat

Já mám ráda chléb „Klášterní slunce“, je zadělávaný pivem, stojí 30 Kč a prodává se v pekárně, co je u Kauflandu /ne přímo v něm/.

44
lahny
Reagovat

Já souhlasím s tou tabulkou.Pokud má někdo doma více dětí,řekl bych že to je potřeba.My máme tři (ale už jsou odrostlé a mají své životy) a vím jaké bylo doma hádání kdo co měl udělat a neudělal.A myslím že to ubere dost nervů při rovnání dětských hádek.Akorát bych nesouhlasil za placení za hlídání.Vždyť to jsou sourozenci a občas pohlídat by mohli i bez placení.Asi
oba rodiče musejí mít větší příjem,neboť kde oba rodiče vydělávají 7000 čistého,by si nemohli dovolit platit ještě vlastním dětem za hlídání.

45
Jana
Reagovat

Kolik stojí chleba se nedávno ptali novináři politiků. Politici netušili, zda desitky, či stovky korun :) A proč by cenu měli znát alespoň naši představitelé ? – Nu proto, že oni nastavují a schvalují ona mimima – platů, životní a pod. Takže jejich neznalost je k pláči :) Ale koukám, že to asi není potřeba, neb ani dělný lid nezajímá, kolik co stojí. Škoda, že sem nechodí důchodci – ty by nám vysmahli ceny různých chlebů v různých obchodech s přehledem :))

46
Ajda
Reagovat

Znám chleba za dvacku a znám třeba bavorský pecen za 130,- Opravdu nechápu, jak někdo může bazírovat na ceně chleba, když naštěstí na našem trhu je takový výběr, že troufám si říct, že ani zdatní důchodci nemají všechny ceny v malíčku. Já, neznám ani cenu mléka, másla, vajíček a ost. zákl. potravin. Nakupuji pravidelně, ale tohle sledovat mi opravdu nestojí za námahu. Stejně to koupit musím, a pokud to obchod zdraží, co udělám??!! No opět to koupím.

47
lvice S
Reagovat

Zdravím všechny pisatele. Nyní k vašim komentářům: bez poznámek, každý příspěvek v pohodě, mně se líbí všechny, mají něco do sebe. Nyní k pracem, které vykonávají muži: mému synovi bude v květnu 18 let a dceři v srpnu 16 let. Srovnání : syn vaří, uklízí, pomáhá žehlit, je na něj zkrátka po rodinné stránce spolehnutí, ale co se týče lopaty – tak ta je jeho úhlavní nepřítel, v tomto směru se nepředře, ale když není jiného zbytí, i to zvládne. Dcera: nepořádnice na druhou, prý- inteligent se vyzná v bordelu, pořádek je pro blbce. Uvařit?- to v žádném případě: mami co to po mně vlastně chceš? jsou přece restaurace! A když se snažím jí domlouvat, hold jsem zkrátka za blbce, terorizuji ji, jsem nesnesitelná a nepřejte si slyšet, jak se o mně baví mezi svými kamarády, však oni doma také nic nedělají, tak proč by měla ONA, že? Z nataženou rukou stát umí, ale pokud se jí to snažím vysvětlit formou- bez práce nejsou koláče, jsem opět ………….., no nic jí prý nedopřeji. Donutit jí po dobrém nebo i po zlém /tím nemyslím bití a fizické násilí/ k nějaké činnosti, je nad mé síly. Už na mně zkoušela i fintu- udám tě na sociálce za psychické týrání, uteču z domova k babičce / jednou to i zkusila, ale po hodině se vrátila/. A co potom máte dělat. Psycholožka také nezabrala, po šesti sezeních se mi postavila a nedonutím jí k tomu ani heverem. Jestli si myslíte, že syn je zšenštělý, tak to v žádném případě, je to zkrátka správný chlap, který si umí uvědomit, že žena není otrokem domácnosti a oba, muž i žena, se mají podílet na domácích prácech rovným dílem. Dcera si myslí, že muž má vydělávat dostatek peněz, aby uživil manželku s dětmi, aby žena měla pohodlí a nemusela se obtěžovat domácností, však v Anglii je zcela normální pomocnice v domácnosti a vychovatelka taktéž. Co mi k tomu můžete napsat? Popravdě, nevím si s touto situací rady, a docházejí mi síly. Ptám se: proč dva sourozenci jsou tak rozdílní, když jsou vychováváni stejně, rozdíly neděláme, proč je syn tak tolerantní a dcera vpurná? Nemělo by to být naopak? Asi né, život je plný nesmyslů, tak proč se asi nad tím pozastavovat, že? Chci tím jen napsat: šťastná to žena, která dostane mého syna za manžela, chudák chlap, který si vezme mou dceru za manželku. A takový je život! Pa

48
Jana
Reagovat

chi, že by se konečně role obracely?? Ženy si budují kariéru, mnohdy vydělávají víc než muži a tak muži budou u plotny :) Myslím, že by ale stačilo, kdyby si byli rovni – fifty/fifty. A nebojte, s Vaší dcerou to dobře dopadne – jen to chce kapku času :) Že by ona již byla onou generací, která už se nenechá manželem vláčet, coby zneužívaná hospodyňka. PS. mojí dceři je 23 a má názory podobné i když už si žije samostatně a manžela neplánuje – takže se žádný neštastník nekonná.

49
paradox
Reagovat

lvices: myslím, že má pubertu, život ji trochu srovná.
Jinak musím souhlasit s názorem, že na pubertální dítko je tabulka nejlepší řešení, ubude hádek. CO se týče netabulkové rodiny. PAní vychovává tradiční muže. Chtít po chlapcích pomoc v domácnosti prý nejde. NO jo české domácnosti se s rozdělováním na mužské a ženské práce budou potýkat ještě dlouho.

50
Terezie
Reagovat

Milá Lvice, chápu Vaše obavy, ale neviděla bych to tak černě. Mám sice malé děti a ve věku Vaší dcery jsem byla před 12-ti lety, takže nejsem ten správný rádce, ale o Vaši dceru bych se nebála. Hlavní je, že má zdravé sebevědomí a ta pokora příjde určitě časem. Hlavní v jejím případě bude, aby se dobře učila a její případné zaměstnájí (nebo sňatek) ji přineslo finanční a duševní svobodu. Já mám dva bratry, a také jsem měla pocit že jsme každý jiný. A teď ? Máme podobné názory, posloucháme podobnou hudbu a ve spoustě věcí se dokonale shodneme. Každý se musí najít, no a někomu to trvá trošku déle. Za pár let se pod vlivem nových zkušeností zajisté změní žebříček hodnot i Vaší dceři a Vy na ni budete pyšná. Popravdě se jí nedívím, že v jejím věku a při dnešníchj možnostech má zatím jiné ambice, něž vaření a uklízení. Držím Vám palce.

51
Dorrie
Reagovat

To lvice s:
Měla jsem s dětmi podobný problém, jen role byla obsazena opačně (byl to můj milý synáček, ten potížista) , a nedělala jsem si z toho hlavu. Dítě (toho či onoho pohlaví)totiž ví, jak a co má vzít do ruky, aby si uvařilo a najedlo se, protože vídá maminku. Totéž platí o úklidu a dalších domácích činnostech, kterých se dočasně odmítá účastnit. Život je prostě naučí a, dřív nebo později, se bude muset samo starat, aby neumřelo hladem a neshnilo ve špíně. Mimochodem povšimla sis, že pokud by se vyskytl výše zmíněný výchovný problém u kluka, jako se to stalo v mém případě, nijak se to neřeší a maminky si hlavu nedělají? U synů se jaksi předpokládá, že v budoucnu na domácnost ani nesáhnou – viz reakce paní Ivy na případné obsazení tabulky v její domácnosti.

K tabulce:
V domácnosti mých rodičů došlo kdysi k malátným pokusům o zavedení jakéhosi harmonogramu prací pro mne a mojí sestru. Od té doby mám k „tabulkám“ nepřekonatelný odpor, stejně jako i k evidenci výdajů. Pokud máme co jíst, utrácíme co to jde a s novým měsícem přehodíme vždy „na šetrno“. Úředního šimla si člověk v životě užije i tak dost, ještě si to tahat domů. Takhle rozevlátě to dělám k všeobecné spokojenosti už léta. Nikdo z nás totiž nesnáší žádný diktát.

52
BOBO
Reagovat

Výměnu jsem na vlastní oči neviděla, ale mohu bez vymýšlení říct:
Votavovi znám jako rodinu z kostela – je na nich vidět, že starsi divciny se postaraji o drobotinu. Nicmene nevidim nucenost, ale spise lasku – lasku k sourozencum. Stejne pohodove na mne pusobi i rodice. Pravda, ze jim nevidim do soukromi, nikdy jsem nebyla u nich doma. Ale jsem rada, ze jste to vsichni, divaci, vnimali jako pohodovou vymenu bez konfliktu, protoze kdyby k necemu podobnemu u katlocke rodiny doslo, asi by to nebudilo prilis dobry dojem.

53
Ajda
Reagovat

BOBO znám katolické rodiny, které opravdu nebudí svým rodinným životem dobrý dojem. Myslím, že to není vše jen o víře a ve víře. A krásně to vyjádřila astroložka, i když ani těm moc nevěřím. Ale její názor byl trefný a na rodinu mi seděl. A máš pravdu, rodina byla pohodová, celá výměna byla kultivovaná.

54
sasa
Reagovat

to Lvice: docela tě lituju, s dcerou to asi není vůbec jednoduché. Hrozný mi připadá to vyhrožování sociálkou. Nemyslím si, že by to byl tak banální problém, když vám stálo za to zkusit i psychologa. Máš aspoň útěchu, že syn je v pohodě. Ona na to snad taky jednou přijde, až zjistí, že boháči se nehrnou aby financovali línou kůži – pokud ovšem není výjimečně krásná, a že opravdu platí, že bez práce nejsou koláče…pro ty, kdo tady jásají nad zrodem nové ženy, která ze sebe nenechá udělat služku – děvčeti jaksi nevadí, že všichni kolem ní slouží jí. Když rovnoprávnost, tak pro všechny, ne??? já bych ji asi řezala:-((( Ale vím, že to stejně nikoho nepřinutí udělat něco, co nechce. Možná se někde udělala chyba už kdysi dávno. I když si člověk myslí, že vychovává obě děti stejně, nemůže být objektivní. Asi ti nezbude než počkat, až se holka buď změní nebo vyrazí do světa. No a pak uvidí sama…jinak s tebou ale docela soucítím.

55
jarda
Reagovat

Právě jsem si přečetl celou diskuzi od začátku. Vzhledem k tomu, že se s mnoha názory ztotožňuji, nebudu to už více rozvádět. Ale nedá mi, abych taky nepřispěl svou troškou do mlýna ohledně chleba. Já tedy cenu chleba opravdu neznám, ale vím, který u nás doma máme nejraději. Je to z Hypernovy farmářský chléb. U toho cenu znám- na svoji velikost není zrovna laciný, stojí 39,90, ale nezůstane z něj ani drobeček. Kdo má možnost, doporučuji.

56
George
Reagovat

to Jarda

Děkuji za tip. Zítra kupuji a ochutnám. Ale jestli mi nebude chutnat, budu tě volat k zodpovědnosti. Doufám, že ten chleba bude blízký mému srdci. A za tím si stojím.

57
Jana
Reagovat

chi – kolik stojí chleba byl jen příklad. Příklad, že naši politici nemají ani šajn, jak se žije lidem s nízkými příjmy, protože neznají náklady na základní potraviny, přiklad, že ten, kdo nemusí či nechce ZAPISOVAT, taky neví, kolik stojí základní potraviny. Ale hezky jsme ten chleba v diskusi rozebrali – chi. Mimochodem, kolik stojí chleba taky nevím, prostě nějaký popadnu a jdu, ale přesně vím, kolik stojí kočičí konzervy dokonce v různých, okolních státech – chi.

58
jarda
Reagovat

to George: v případě, že farmářský chléb nebude „blízký tvému srdci“, pak platím já.

59
Markéta
Reagovat

lvice S : možná jsem měla být ve výchově dcery více důsledná a to už od malé holčičky,teď už sotva něco změníte. Ale třeba je to jen pubertou až bude mít vlastní děti možná se změní

60
Bára
Reagovat

kde se dá tento díl shlédnout?

Přidat komentář